Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

De fire ejere og stiftere af LaLaToys. Fra venstre: Nicolai Varneys, Christian Henriksen, Dinesan Rasiah og Jannie Varneys, der har sin datter på skødet. Pressefoto

Lala vil gøre legetøjet bæredygtigt

Legetøjs-delingstjenesten LalaToys er på en mission.

De går til kamp mod vores overforbrug af legetøj, der aldrig bliver leget med og ofte blot ender i småt brændbart. De vil gøre brugen af legetøj mere bæredygtigt ved at sende det i cirkulation, så andre kan få glæde af det, når ens eget barn mister interessen. Og så har de en ambition om at være en seriøs konkurrent på prisen.

Løsningen er legetøj på abonnement. Vælg det legetøj, der er sjovt her og nu, og byt det, når barnet bliver træt af det.

- Det handler om at gøre legetøjet mere bæredygtigt, og nu hvor der også er en økonomisk krise, kan vi hjælpe de danske børnefamilier til at få pengene til at strække længere, fortæller Dinesan Rasiah, CEO og medstifter af LalaToys.

Men hvordan får man kunderne til at lege med? Det har vi talt med LaLaToys om, og den problematik ser vi nærmere på i dette nyhedsbrev.

God læselyst - og god weekend.

Bliv abonnent på Erhvervsliv Aarhus

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Aarhus, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivaarhus.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Navnet LaLaToys har Dinesan Rasiah været med til at finde på. Hans udgangspunkt var et navn, som børn kunne sige. - Alle børn kan sige lala, og så var det oplagt at kombinere det med toys, fortæller han. Foto: Kirsten Louise Laursen

LalaToys opdrager kunderne til at købe legetøj på en ny måde

Det er ingen hemmelighed, at det kan være dyrt at få børn. Især i de første år, hvor en gennemsnitsfamilie faktisk bruger op mod 4000 kroner om året bare på nyt legetøj.

Men hvad nu hvis der var en måde, hvor man kunne spare penge og samtidig gøre en positiv forskel for miljøet? Det var netop den tanke, som Dinesan Rasiah, stifter og CEO i LalaToys, havde, da han blev far for første gang i 2019.

- Da jeg blev far for første gang, gik det hurtigt op for mig, at den lille skulle have en masse nyt hele tiden. Det var dyrt, og det endte lidt med en overflod. Det var hverken godt for pengepungen eller for miljøet, så jeg tænkte, at det måtte kunne løses på en bedre måde, fortæller Dinesan Rasiah.

Det blev startskuddet til LalaToys - en legetøjstjeneste på abonnement.

Iværksættervirksomheden vil have legetøj til at rime på bæredygtighed, og deres strategi er at ramme de kræsne forældre med bekvemmelighed og prisvenlige produkter.

BÆREDYGTIGHED: Det er dyrt at have børn. Det er ingen hemmelighed, og i de første år, hvor de små poder vokser så meget, er der store udgifter til både tøj, udstyr og legetøj. En gennemsnitsfamilie bruger faktisk op mod 4000 kroner om året på legetøj.

Mange gode forretningsidéer opstår på baggrund af de udfordringer man selv møder i sin hverdag. Sådan var det også for Dinesan Rasiah.

- Da jeg blev far for første gang i 2019, så gik det hurtigt op for mig, at den lille skulle have en masse nyt hele tiden. Det var dyrt, og det endte lidt med en overflod. Det var hverken godt for pengepungen eller for miljøet, så jeg tænkte, at det måtte kunne løses på en bedre måde, fortæller Dinesan Rasiah, stifter og CEO i LalaToys

Det blev startskuddet til LalaToys, der er en legetøjstjeneste på abonnement. Konceptet er enkelt, kunderne betaler et fast beløb hver måned, og for de penge kan de frit vælge legetøj alt efter barnets alder og bytte det til nyt, når barnet bliver træt af det. Det legetøj, der kommer retur, bliver så rengjort og eventuelt repareret, så det er klar til at komme ud til de næste børn.

Et hul i markedet

Idéen med at sælge produkter på abonnement er langt fra ny, men LalaToys er faktisk en af kun to virksomheder i Danmark, der tilbyder legetøj på abonnement.

- Lige nu er vi en af de førende på feltet i Danmark, men vi konkurrerer så imod de mange markedspladser, hvor folk køber og sælger brugt legetøj. Og så selvfølgelig den almindelige detailhandel.

I Danmark bliver der solgt legetøj for op mod halvanden milliard kroner om året, og derfor er stifteren meget optimistisk om at sætte sig på en del af markedet.

En del af den selvtillid kommer også fra de investorer, som virksomheden har i ryggen. Tilbage i februar 2022 kunne LalaToys dele nyheden om, at de havde indgået en aftale med inverteringsselskabet Bjergegaard & Co.

Til trods for investeringen, så er der et stykke vej til at LalaToys giver overskud, som det ser ud lige nu, regner de med at være bæredygtige i 2024.

LalaToys

  • LalaToys er stiftet i februar 2021 og har allerede i 2022 vækstet over 138 procent i forhold til det første år.
  • Har kontor og lager i Hasselager, hvor de er fire ansatte og to ungarbejdere
  • Virksomheden er er ejet af Dinesan Rasiah, Nicolai Varney, Jannie Varney, Christian Henriksen.
  • Havde over 15.000 legetøjscirkulationer i 2022.

- Vores plan har hele tiden været at udvikle forretningen med ekstern finansiering og så vækste hurtigt. Desværre har den høje inflation sat lidt en stopklods i for den hurtige vækst, så vi har nu lagt en ny strategi, der handler om at vækste mindre eksplosivt og i stedet arbejde hen imod den bæredygtige forretning.

Intet sælger sig selv

Der er ingen tvivl om, at vækst i kundebasen er det altoverskyggende mål for LalaToys de næste år, og en del af den strategi handler om skabe mere synlighed om deres brand og produkt. Her har de også lært en vigtig lektie fra deres første tid som virksomhed: Intet sælger sig selv.

- Da vi først lancerede LalaToys, troede vi lidt naivt, at kunderne bare ville komme af sig selv. Men så nemt er det ikke. For de er ikke vant til legetøj på abonnement og det at bytte hele tiden. Så vi kom til at bruge det først halve år på at finde ud af, hvordan vi skulle kommunikere vores koncept til kunderne.

LalaToys har sidenhen valgt at gøre brug af influencers, der har bæredygtighed på dagsordenen til at synliggøre deres brand. I dag bruger de også microinfluencers som ambassadører.

En anden af de barrierer, de har mødt hos kunderne, er, at børn i dag ofte har ret meget legetøj. Derfor indførte de sidste år et genbrugskoncept, hvor man kan indsende sit brugte legetøj, få det vurderet og herefter få kredit på værdien.

- Det har vi haft god succes med, fordi det giver kunderne mulighed for at rense lidt ud i mængden af legetøj i stedet for blot at fylde på. Vi har også fået udviklet et anbefalingsværktøj, så kunderne bliver foreslået noget legetøj efter barnets alder og købshistorik, og det får mange til at prøve noget legetøj, de ikke ellers ville have valgt.

Den svære forbrugeradfærd

Den høje inflation er en af de udfordringer, der har fyldt rigtig meget for den lille virksomhed det seneste år. For i takt med at priserne er steget på alt fra dagligvarer til energi, er forbrugerne begyndt at holde pungen mere i lommen. Og en af de ting, som mange økonomer har rådet danskerne til, er, at skære ned på deres abonnementer, fordi det er en løbende udgift.

- Inflationen har fyldt rigtig meget i medierne i 2022 og det er først hen i sidste kvartal, hvor der har været andre begivenheder til at stjæle opmærksomheden så som valg og VM, at fokus er flyttet lidt. Vi tror helt sikkert på, at det er noget, der har påvirket vores kunder.

- Så vi har haft nogle opsigelser med begrundelse i økonomien, fordi kunderne kun tænker i et øjebliksbillede, at de skal spare.

Det vedvarende fokus i både medierne og samfundet på økonomi har derfor fået LaLatoys til at ændre deres salgsstrategi.

- Vores hidtidige fokus har været meget på at kunderne skal vælge os til ud fra en tanke om bæredygtighed for at mindske overforbrug og styrke genbrug. Men det har vi valgt nu at tone lidt ned i vores markedsføring for i stedet at fokusere på prisen, fordi kunderne kan spare penge ved at have et abonnement hos os.

- Derudover tilbyder vi den moderne børnefamilie en løsning, der er nem og bekvem. Du får legetøjet tilsendt, vi bytter det, hvis noget går i stykker, og forelsker barnet sig i en bestemt ting, er der mulighed for at købe det fri, siger Dinesan Rasiah.

Han håber først og fremmest, at købekraften og forbrugertilliden vender tilbage i 2023, så LalaToys kan vokse, og så er han klar til at se mod udlandet, når tiden er rigtig.

Lars Larsen Group leverer rekordresultat, OK henter direktør fra Salling Group, og Seges Innovation skal have ny topchef

Her får du fire udvalgte nyheder fra byens erhvervsliv.

Lars Larsen Group sætter rekord med omsætning på 44 mia. kroner

Koncernchef Jesper Lund har i løbet af året noteret sig den modvind, som har ramt selskabet fra flere fronter. - Treenigheden af Ruslands invasion, den økonomiske krise og klimaudfordringerne har forårsaget global markedsvolatilitet, som ingen af os har stået over for før, siger han i en pressemeddelelse. Pressefoto

Lars Larsen Group har i seneste regnskabsår omsat for 44 milliarder kroner. Det er rekordhøjt, oplyser koncernen i en pressemeddelelse.

Selv om omsætningen har nået nye højder, er overskuddet ikke helt fulgt med. Resultatet før skat lander for koncernens skæve regnskabsår 2021/22 på 4,3 milliarder kroner. Det er cirka 2,1 milliarder kroner lavere end året forinden.

- Vi har større poster i børsnoterede aktier og obligationer, som gav os medvind i 2021, men det seneste år i stedet modvind. Netto er forskellen cirka to milliarder, som vi dog tager stille og roligt. Det ændrer ikke på vores strategi eller investeringslyst, siger koncernchef Jesper Lund til Finans.

Lars Larsen Group har tabt knap en kvart milliard kroner på sine investeringer det seneste regnskabsår.

Ny CFO i energiselskabet OK

Thor Skov Jørgensen har været i Salling Group siden 2014. Først som driftsdirektør i Netto, efterfølgende som direktør i Føtex og senest som øverst ansvarlig for selskabets e-handel og digitale forretning. Foto: Salling Group

Thor Skov Jørgensen bliver ny CFO i energiselskabet OK. Han kommer fra en stilling som direktør i Salling Group og forventes at tiltræde sin nye stilling til april.

Den kommende CFO betegner jobbet i OK som en ualmindelig spændende mulighed, fordi OK er et bredt funderet energiselskab, der er i gang med at finde nye veje.

- Det vil jeg gerne være med til, og jeg er overbevist om, at jeg har noget at trække på i den sammenhæng. Jeg kommer med erfaring fra en udpræget driftsorganisation, som hele tiden har skullet udvikle sig. Og uden at sammenligne kan jeg godt lide at tanken om, at OK både skal fastholde en styrkeposition på eksisterende markeder, samtidig med, at vi uomtvisteligt skal bygge noget nyt op, siger Thor Skov Jørgensen.

Seges-direktør skifter til Arla Foods

Ejnar Schultz fortsætter i Seges Innovation til og med april 2023 for at sikre kontinuitet og bistå rekrutteringen af en ny direktør. Pressefoto

Ejnar Schultz skifter til maj rollen som direktør i Seges Innovation ud med en rolle som vicepræsident i Arla Foods, hvor han skal lede afdelingen Sustainability og Agriculture Center of Excellence. 

I sit nye arbejde skal Ejnar hjælpe Arla med at indfri sin ambitiøse bæredygtighedsagenda på den globale bane samt videreudvikle arbejdet med dyrevelfærd og mælkekvalitet.

- Jeg er både glad og stolt over at skulle arbejde med bæredygtighed i Arla. Det er en fantastisk virksomhed, og organisationen arbejder virkelig dedikeret og professionelt med at gå forrest i udviklingen af en stadig mere bæredygtig produktion. Det glæder jeg mig til at blive en del af, siger Ejnar Schultz.

Aarhus Kommune vælger EG som leverandør af løn- og vagtplansystem

Efter en grundig udbudsproces har Aarhus Kommune valgt EG som ny leverandør af de nøglesystemer, der skal håndtere lønudbetalingen for cirka 30.000 medarbejdere og vagtplaner til 10.000 af kommunens medarbejdere.

Det nye partnerskab indebærer blandt andet en række forbedrede selvbetjeningsmuligheder for alle kommunens ansatte, der fremover selv vil kunne se egne saldi, registrere kørsel, udlæg, overførsel af ferie og meget andet via app'en "MinLøn". Kontrakten har en varighed på otte år med mulighed for forlængelse i yderligere op til 4 år.

Vores anbefalinger til dig 💡

Den seneste uges rundtur i Erhvervsliv-manegen kaster disse fire anbefalelsesværdige historier af sig til dig.

Odense er kendt som Danmarks robotby nummer 1, men at robotter også kan indgå i wellness-behandlinger er ikke hvermands-viden. Ikke desto mindre har iværksætteren Julian Jørgensen sammen med sin bror sat sig for at udvikle en massage-robot, og nu er prototypen klar.

Byggefirmaet Jensen & Nielsen Gruppen med kontor i Kolding trodser krisen og konkurs-tendensen i branchen ved at gå offensivt til værks. For som salgs- og udviklingsdirektør Henrik Nielsen udtrykker det, så forstår et rigtig godt firma altså at levere varen - også selv om der er lidt modvind.

I Randers er Hanne Østergaard efterspurgt blandt virksomhederne for evnen til at kombinere en skarp viden om kundetyper med en solid viden om søgemaskine-optimering (SEO). Hun deler blandt andet tre gode råd til at nå kunderne her.

Woodupp i Ribe er på få år gået fra et hobby-projekt til en arbejdsplads for 50 ansatte. Akustikpanel-virksomheden lever højt på markedsføringen via sociale medier og har flere end 700.000 følgere alene på Instagram.