Bæredygtighedsdirektør i Cowi: - Jeg skal gøre mit eget job overflødigt
Gitte Gylling Hammershøj Olesen er godt i gang med sine første 100 dage som bæredygtighedsdirektør i Cowi. Hun begyndte i den nyoprettede stilling 1. marts, og derfor skal hun både være med til at sætte retningen for sit eget job samtidig med, at hun skal indfri nogle ambitiøse mål i den store rådgivningsvirksomhed.
Hun er forankret i Aarhus på Cowis kontor i Nobelparken, men i jobbet skal hun favne Cowi i hele landet.
I 2022 lancerede Cowi en strategi, der indebar et øjeblikkeligt stop for deltagelse i nye fossile projekter samt en målsætning om inden for få år udelukkende at beskæftige sig med opgaver, der driver verden i en mere bæredygtig retning. Og det er blandt andet denne strategi, som den nye bæredygtighedsdirektør nu skal implementere i hele organisationen.
- Jeg skal gerne blive overflødig på sigt, fordi bæredygtighed er blevet fuldstændig integreret i organisationen, siger Gitte Gylling Hammershøj Olesen.
Gitte Gylling Hammershøj Olesen
- Sustainability Director, Business Line Denmark.
- Tidligere Green Transition and Sustainability Director, Byggeri og Industri, Cowi og Chefspecialist hos Rambøll.
- Uddannet civilingeniør med speciale i Arkitektur fra Aalborg Universitet.
- Privat er hun gift, har tre børn og bosat i Søften.
Hvad laver en bæredygtighedsdirektør?
- Noget af det allerførste, jeg gjorde, var at finde ud af, hvad jeg skal fokusere på i de første 100 dage, og det er jeg i fuld gang med. Det handler i høj grad om at få organiseret forretningen, så den er struktureret på en måde, så bæredygtighed bor i alle led af forretningen.
- Det er vigtigt for mig, at bæredygtighed ikke bliver noget, vi hiver ud i en specialist-afdeling, for så smitter det ikke af på resten af forretningen. Så det er afgørende at have en bæredygtighedsorganisation i alle vores forretningsenheder.
Hvordan bliver bæredygtighed udmøntet i praksis?
- Vi arbejder med at opbygge en basisviden om, hvad der sker omkring lovgivning, markeder og tendenser indenfor bæredygtighed i hele organisationen. Og hvordan vi så forholder os til hele spektret i hverdagen?
- Det betyder blandt andet, at vi skal finde ud af, hvordan vi hjælper kunderne med at agere mere bæredygtigt. Vi har et dialogværktøj i Cowi, som skal være med til at sætte fokus på, hvad det er, vi skal tale med kunderne om allerførste gang, vi mødes, så bæredygtighedsfokus bliver en del af projektet helt fra begyndelsen.
- For så kan vi også blive helt tydelige omkring at stille nogle krav meget tidligt i processen. Det kan være inden for CO2-udledning, energi, indeklima, biodiversitet, genanvendelse af materialer eller mange af de andre områder.
Kommer I til at stille flere krav til kunderne?
- Ja, det gør vi. Vi har en overordnet strategi i Cowi om, at vi ikke arbejder på projekter eller for kunder, der ikke har en interesse i at flytte verden i en grønnere retning.
- Så der er i høj grad projekter, vi siger nej til. For vi skal sikre os, at vi flytter kunderne, og dermed verdens tilstand i en bedre retning, og derfor skal vi være klædt på i alle led til at tale og rådgive om bæredygtighed.
Hvad bliver dine største udfordringer?
- En af de største udfordringer er at integrere hensynet til bæredygtighed i den måde, vi arbejder på, og de løsninger vi laver. Det skal både passe ind i driften, og den måde vi plejer at gøre tingene på.
- Så det er en tilgang, vi skal bruge til at drive vores processer, men det er også et specialistfagområde. Og de to ting skal smelte sammen, imens vi kører derudaf.
Hvordan har kollegaerne taget imod dig?
- Rigtig godt, og der er mange, der er ivrige og gerne vil videre. Mit fokus er dog allerførst at få bygget organisationen op, fordi det er et krav for alle derude at skulle håndtere bæredygtighed.
- Jeg kan ikke se alting, så jeg er dybt afhængig af, at kollegaerne og organisationen selv ser problemstillingerne og gør mig opmærksom på dem.
Hvorfor er der brug for en bæredygtighedsdirektør?
- Det er et virkelig vigtigt greb i at demonstrere, hvor alvorligt man tager bæredygtighed. For det betyder, at jeg har et ansvar for at få det her til at lykkedes.
- Så uanset om det er medarbejderne eller ledelsen, der kigger på mig, så er jeg den, der skal få løsninger til at smelte sammen. Det er et ansvar, jeg er meget drevet af.
Bliver det svært for dig at komme i mål?
- Selvfølgelig, men vi er et sted, hvor mange er klar til det. Både internt i Cowi og i samfundet i det hele taget. Der er rigtig mange, der gerne vil, men spørgsmålet er hele tiden hvordan? Det er ikke en mulighed at lade være.
- I første omgang går vi efter de lavthængende frugter. For eksempel i forlængelse af vores kvalitetssikrings-systemer eller project management, hvor vi skal finde ud af, hvordan vi kan sætte nogle konkrete krav, der flytter noget, uden at det kræver ret meget ekstra arbejde for den enkelte, så vi arbejder det ind i vores allerede eksisterende processer.