Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Gitte Gylling Hammershøj Olesen er ny bæredygtighedsdirektør i Cowi. Pressefoto

Gitte skal få bæredygtigheden til at leve

Gitte Gylling Hammershøj Olesen er kvinden, der skal få Cowis ambitiøse bæredygtighedsstrategi til at leve i hele organisationen.

I 2022 lancerede Cowi en ambitiøs strategi, der indebar et øjeblikkeligt stop for deltagelse i nye fossile projekter samt en målsætning om inden for få år udelukkende at beskæftige sig med opgaver, der driver verden i en mere bæredygtig retning.

Og det er den strategi den nye bæredygtighedsdirektør Gitte Gylling Hammershøj Olesen skal implementere. Hvis hun får succes, gør hun jobbet overflødigt med tiden.

God læselyst - og tak, fordi du læser med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Gitte Gylling Hammershøj Olesen kom til Cowi i januar 2022 som markedsdirektør for Bæredygtighed og Grøn Omstilling i byggeri- og industri-divisionen, og i marts tiltrådte hun den nye rolle. Pressefoto

Bæredygtighedsdirektør i Cowi: - Jeg skal gøre mit eget job overflødigt

Gitte Gylling Hammershøj Olesen er som den første nogensinde blevet ansat som bæredygtigheds-direktør i Cowi, hvor hun skal få de grønne tiltag og klimavenlige ambitioner ud at leve i hele organisationen. Hvis hun får succes, bliver jobbet overflødigt om nogle år.

Gitte Gylling Hammershøj Olesen er godt i gang med sine første 100 dage som bæredygtighedsdirektør i Cowi. Hun begyndte i den nyoprettede stilling 1. marts, og derfor skal hun både være med til at sætte retningen for sit eget job samtidig med, at hun skal indfri nogle ambitiøse mål i den store rådgivningsvirksomhed.

Hun er forankret i Aarhus på Cowis kontor i Nobelparken, men i jobbet skal hun favne Cowi i hele landet.

I 2022 lancerede Cowi en strategi, der indebar et øjeblikkeligt stop for deltagelse i nye fossile projekter samt en målsætning om inden for få år udelukkende at beskæftige sig med opgaver, der driver verden i en mere bæredygtig retning. Og det er blandt andet denne strategi, som den nye bæredygtighedsdirektør nu skal implementere i hele organisationen.

- Jeg skal gerne blive overflødig på sigt, fordi bæredygtighed er blevet fuldstændig integreret i organisationen, siger Gitte Gylling Hammershøj Olesen.

Gitte Gylling Hammershøj Olesen

  • Sustainability Director, Business Line Denmark.
  • Tidligere Green Transition and Sustainability Director, Byggeri og Industri, Cowi og Chefspecialist hos Rambøll.
  • Uddannet civilingeniør med speciale i Arkitektur fra Aalborg Universitet.
  • Privat er hun gift, har tre børn og bosat i Søften.

Hvad laver en bæredygtighedsdirektør?

- Noget af det allerførste, jeg gjorde, var at finde ud af, hvad jeg skal fokusere på i de første 100 dage, og det er jeg i fuld gang med. Det handler i høj grad om at få organiseret forretningen, så den er struktureret på en måde, så bæredygtighed bor i alle led af forretningen.

- Det er vigtigt for mig, at bæredygtighed ikke bliver noget, vi hiver ud i en specialist-afdeling, for så smitter det ikke af på resten af forretningen. Så det er afgørende at have en bæredygtighedsorganisation i alle vores forretningsenheder.

Hvordan bliver bæredygtighed udmøntet i praksis?

- Vi arbejder med at opbygge en basisviden om, hvad der sker omkring lovgivning, markeder og tendenser indenfor bæredygtighed i hele organisationen. Og hvordan vi så forholder os til hele spektret i hverdagen?

- Det betyder blandt andet, at vi skal finde ud af, hvordan vi hjælper kunderne med at agere mere bæredygtigt. Vi har et dialogværktøj i Cowi, som skal være med til at sætte fokus på, hvad det er, vi skal tale med kunderne om allerførste gang, vi mødes, så bæredygtighedsfokus bliver en del af projektet helt fra begyndelsen. 

- For så kan vi også blive helt tydelige omkring at stille nogle krav meget tidligt i processen. Det kan være inden for CO2-udledning, energi, indeklima, biodiversitet, genanvendelse af materialer eller mange af de andre områder.

Kommer I til at stille flere krav til kunderne?

- Ja, det gør vi. Vi har en overordnet strategi i Cowi om, at vi ikke arbejder på projekter eller for kunder, der ikke har en interesse i at flytte verden i en grønnere retning.

- Så der er i høj grad projekter, vi siger nej til. For vi skal sikre os, at vi flytter kunderne, og dermed verdens tilstand i en bedre retning, og derfor skal vi være klædt på i alle led til at tale og rådgive om bæredygtighed.

Hvad bliver dine største udfordringer?

- En af de største udfordringer er at integrere hensynet til bæredygtighed i den måde, vi arbejder på, og de løsninger vi laver. Det skal både passe ind i driften, og den måde vi plejer at gøre tingene på.

- Så det er en tilgang, vi skal bruge til at drive vores processer, men det er også et specialistfagområde. Og de to ting skal smelte sammen, imens vi kører derudaf.

Hvordan har kollegaerne taget imod dig?

- Rigtig godt, og der er mange, der er ivrige og gerne vil videre. Mit fokus er dog allerførst at få bygget organisationen op, fordi det er et krav for alle derude at skulle håndtere bæredygtighed.

- Jeg kan ikke se alting, så jeg er dybt afhængig af, at kollegaerne og organisationen selv ser problemstillingerne og gør mig opmærksom på dem.

Hvorfor er der brug for en bæredygtighedsdirektør?

- Det er et virkelig vigtigt greb i at demonstrere, hvor alvorligt man tager bæredygtighed. For det betyder, at jeg har et ansvar for at få det her til at lykkedes.

- Så uanset om det er medarbejderne eller ledelsen, der kigger på mig, så er jeg den, der skal få løsninger til at smelte sammen. Det er et ansvar, jeg er meget drevet af.

Bliver det svært for dig at komme i mål?

- Selvfølgelig, men vi er et sted, hvor mange er klar til det. Både internt i Cowi og i samfundet i det hele taget. Der er rigtig mange, der gerne vil, men spørgsmålet er hele tiden hvordan? Det er ikke en mulighed at lade være.

- I første omgang går vi efter de lavthængende frugter. For eksempel i forlængelse af vores kvalitetssikrings-systemer eller project management, hvor vi skal finde ud af, hvordan vi kan sætte nogle konkrete krav, der flytter noget, uden at det kræver ret meget ekstra arbejde for den enkelte, så vi arbejder det ind i vores allerede eksisterende processer.

Obton blev udfordret i 2022, CEO forlader Minimum, og Danske Commodities slår alle rekorder

Her får du fem udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus

Du kan altid finde alle ugens regnskaber fra Aarhus-virksomheder på erhvervslivaarhus.dk

Obton leverer et overskud på 321 millioner kroner

 Anders Marcus, CEO i Obton, kalder 2022-resultatet for meget tilfredsstillende. Pressefoto

Obton har netop offentliggjort sit årsregnskab for 2022, der viser et driftsoverskud på 321 mio. kroner. Samtidig steg omsætningen med hele 73 procent til 1,1 mia. kroner.

- 2022 var et år, hvor vi blev ramt af mange uforudsigelige begivenheder. Krigen i Ukraine satte den europæiske energiforsyning under pres, hvilket fik energipriserne til at stige voldsomt. Inflationen og renterne steg ligeledes, og vi oplevede udfordringer med de internationale forsyningskæder i forhold til at få leveret nye solcellemoduler, siger CEO i Obton, Anders Marcus og fortsætter:

- Set i lyset af disse vanskelige forhold har vi leveret et meget tilfredsstillende årsresultat. Vi har samtidig bevist, at vi står på et solidt og robust forretningsfundament, der kan modstå både uforudsete udfordringer og udgifter - og at vi formår at drage nytte af nye muligheder i et omskifteligt marked, påpeger han.

Steen Engelbrecht stopper hos Minimum

- Mine godt tre et halvt år hos Minimum nærmer sig nu en afslutning, og lad mig bare være ærlig og sige, at det ikke har været den letteste beslutning i mit liv, skriver Steen Engelbrecht på Linkedin om sit farvel til Minimum. Foto: Kirsten Louise Laursen

- Jeg er kommet til en erkendelse om, at vi nu er nået til en ny fase, hvor jeg ikke er den bedst egnede længere. I al beskedenhed tror jeg, at jeg har været den helt rigtige leder for Minimum igennem nogle yderst krævende og kritiske år. Nu er der i højere grad brug for en ledelse, der kan gøre en betydelig indsats direkte i et funktionsområde og på den måde fokusere den tungeste ledelseskraft dér, hvor den kan have størst kommerciel effekt, skriver Steen EngelbrechtLinkedin.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med Steen Engelbrecht om netop hans rolle i Minimum, det kan du læse her.

Minimum har den seneste måned været i gang med en rekonstruktion, hvor virksomheden har kæmpet for at kunne fortsætte driften. Nu er en plan faldet på plads, som virksomhedens kreditorer har godkendt. Det kan du læse mere om i Stiften.dk.

Efter pres fra milliard-koncern: Canairi skifter navn til Birdie

Nu er navnet på startuppen altså officielt ændret til Birdie – og makkerparret Hans Augustenborg (t.v) og Andreas Kofoed Sørensen (t.h.) har valgt at bruge penge på en international juridisk forundersøgelse af navnet hos deres advokat. Pressefoto

Startupvirksomheden Canairi var oprindeligt opkaldt efter kanariefuglen, men efter trusler om søgsmål fra en stor amerikansk virksomhed, skifter de nu navn til Birdie. At tage kampen op virkede håbløst.

Virksomhedens salg af CO2-målere begyndte først i januar med en omsætning på en halv million om måneden, og med dén indkomst ville de umuligt kunne måle sig med amerikanernes milliardstore muskler, vurderede makkerparret. Det skriver Børsen.

- De ville kunne trække sagen meget længere end os. Så vi endte med et forlig, hvor vi bed i det sure æble og accepterede at skifte navn, siger Hans Høite Augustenborg, som er den ene stifter bag virksomheden.

Tom Heron bliver den nye topchef hos Seges

Tom Heron har senest bestridt to roller som regionsdirektør i Region Midt og Region Syddanmark. Herudover har den 56-årige geolog også i en fireårig periode fungeret som direktør for Teknik og Miljø i Horsens Kommune.  Pressefoto

Tom Heron er den nye administrerende direktør for Seges Innovation og tiltræder stillingen 1. august 2023. For ham bliver det startskuddet på en ny og meget meningsfuld mission:  

- Landbrugs- og fødevaresektoren er central i forhold til at brødføde verdens voksende befolkning, og produktionen og forbruget af fødevarer skal foregå meget mere bæredygtigt fremover. Her i Danmark har vi et unikt udgangspunkt for at vise nye veje, og derfor er det et drømmejob at få lov at lede frontløberen Seges Innovation i denne essentielle udvikling, siger Tom Heron.

Tocifret milliard-overskud hos Danske Commodities

- Med resultatet for 2022 er Danske Commodities godt rustet til fortsat at udføre sin rolle med at skabe balance, bringe likviditet og levere vedvarende energi til markedet i stor skala. Og det er vigtigere end nogensinde før, siger CEO Helle Østergaard Kristiansen. Foto: Thomas Priskorn

Energihandelsselskabet Danske Commodities overgår sig selv med flere længder i regnskabet for 2022.

Årsresultatet lyder på hele 16,7 milliarder kroner og kommer fra handelsaktiviteter, hvoraf 96,6 procent i 2022 foregik uden for Danmark. 

Samtidig betaler Danske Commodities mere end 95 procent af dets skattebidrag i Danmark. Sidste år blev det ifølge Danske Commodities selv til 3,3 mia. kroner i dansk selskabsskat, hvilket placerer virksomheden i toppen af virksomhedsskatteydere i Danmark.

- Resultatet for 2022 viser tydeligt værdien og styrken af samarbejdet mellem Danske Commodities og Equinor. Behovet for likviditet var ekstraordinært i 2022 grundet de høje markedspriser og de deraf følgende krav til garantistillelser fra børser.

- Med Equinor i ryggen har vi haft den fornødne kapital til at være en robust markedsdeltager, og jeg er stolt over, at vi som virksomhed har været med til at bringe likviditet og balance i et turbulent år for europæiske energimarkeder, udtaler CEO Helle Østergaard Kristiansen.

overskrifter

Kredsløb henter genbrugschef hos Lego og andre Aarhus-nyheder

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.

Kredsløb styrker ledelsen med ny profil fra Lego-koncernen, der pr. 1. maj satte sig i stolen som ny chef for hele genbrugsområdet. Til at løfte opgaven i Kredsløb har man hentet 40-årige Lars Banke, der gennem de seneste 12 år har bestridt flere forskellige ledelsesposter hos den verdensomspændende legetøjsproducent Lego.

Det har været et tumultarisk år for C.F. Møller Architects, som de seneste 12 måneder både har skrottet et marked og afskediget ansatte i flere omgange. Det samlede resultat før skat ramte 7,6 mio. kroner i 2022, hvilket er et ordentligt dyk fra 19,9 mio. kroner i 2021. Samtidig lander overskudsgraden på 2,8 procent mod 9,7 procent året inden. Det skriver Børsen.

Fra august indtager 47-årige Pernille Taagaard Dinesen direktørstolen hos Køn - Museum for Kønnenes Kulturhistorie. Hun kommer fra en stilling som leder for publikumsinddragelse på Aros, hvor hun på rekordtid har opbygget en ny afdeling, der markant har øget publikumsinddragelsen og nytænkt mødet med kunsten. Det skriver Stiften

Moesgaard Museum havde travlt sidste år. Efter to år præget af corona opnåede museet sit højeste niveau i aktiviteter og omsætning nogensinde, og det resulterer i et årsregnskab med et overskud på 9,3 mio. kroner. Til gengæld forventer museet, at 2023 ender med et underskud. Det skyldes den økonomiske udvikling, lønudviklingen, prisen på el og rente­udviklingen.