Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
Den tidligere AGF-målmand Steffen Rasmussen har skiftet karrierespor og er nu til key account manager hos OK a.m.b.a, en virksomhed han netop blev tiltrukket af på grund af deres kultur. Foto: Ole Hartmann Schmidt
En stærk kultur tiltrækker talenterne
Kultur spiser strategi til morgenmad, hævdede Peter Drucker, der var en af de ledende teoretikere indenfor markedsføring og forretningsledelse.
De fleste virksomheder anerkender også, at en stærk kultur er vigtig for både at fastholde og tiltrække de rigtige talenter til virksomheden. Men hvordan holder man fast i kulturen, når virksomheden vokser og der hele tiden kommer nye medarbejder til?
Det har denne uges gæsteskribent Rasmus Martens Jacobsen, der er partner i Transition, nogle bud på i sit indlæg.
Vi kommer også omkring den tidligere AGF-målmand og anfører Steffen Rasmussen, der har fundet sig til rette i et liv uden for fodboldbanen. I dag er han key account manager hos OK, og det var netop virksomhedens stærke kultur, der gav ham lyst til at blive en del af energiselskabet. Vores kusinemedie Viby-StavtrupLiv har været en tur forbi den tidligere keeper.
God læselyst - og tak fordi du læser med.
Kirsten Louise LaursenErhvervsjournalist
Rasmus Martens Jakobsen er direktør og partner ved Transition, der er en rådgivningsvirksomhed indenfor bæredygtighed. Foto: Max Rosborg
Rasmus Martens Jakobsen er direktør og partner ved Transition, der er en rådgivningsvirksomhed indenfor bæredygtighed. Foto: Max Rosborg
Hvordan bevarer vi virksomhedskulturen under vækst?
Rasmus Martens Jakobsen, Direktør og Partner ved Transition
En sund virksomhedskultur er vigtig for at tiltrække og fastholde talent, fremme nye ideer og skabe meningsfuldt arbejde. Derfor er det vigtigt at kontrollere væksten og sørge for, at den er i den rigtige retning. Det er en mærkesag for denne uges gæsteskribent Rasmus Martens Jakobsen, partner ved Transition, netop at fastholde virksomhedens kultur.
- Nye medarbejdere skal lære virksomhedskulturen hurtigt for at undgå, at den udvandes eller ignoreres. Ledelsen har ansvaret for at opretholde en god virksomhedskultur og tage de nødvendige beslutninger for at sikre, at de mennesker, der ansættes, skaber den ønskede kultur, skriver han.
onsdag 1. mar. 2023 kl. 06:13
Rasmus Martens Jakobsen, Direktør og Partner ved Transition
En sund virksomhedskultur er et aktiv, der tiltrækker talenter, hjælper med at fastholde de mennesker, vi ansætter, nærer nye idéer og giver meningsfuldt arbejde.
Men hvordan kan dette holdes vedlige, mens vores organisation er midt i vækst? Det er det helt store spørgsmål, vi har stillet os selv i Transition de seneste par år, hvor vi har haft en fast tilstrømning af nye medarbejdere.
For os var det første skridt at reflektere over, hvorfor vi ønsker at vækste, og om det vil gavne vores virksomhed her og nu.
Vores svar vil være, at vi ikke kan lade os forblinde af vækst. Vi skal kontrollere væksten. Vi skal hele tiden sørge for, at retningen er den rigtige. Også i forhold til at markedet ændrer sig, teknologierne ændrer sig, energipriser og politik ændrer sig.
Vi har altid været drevet af en vision om at skabe værdi frem for vækst. Vores oplevelse er dog, at når vi skaber værdi, så er væksten en afledt effekt. Og når vi begynder at tage nye kompetencer ind, så bliver vores værdiskabelse mangedoblet – og væksten en naturlig tilføjelse.
I dag er vi 30 fuldtidsansatte fordelt i Aarhus og København. Med deltidsansatte er vi over 40. For godt et år siden var vi 15. Vi har sagt mange gange, at nu skal vi ikke være flere. Men det har bare givet rigtig god mening og vi fortryder ikke, at vi er så mange, som vi er i dag, for vi kan se, at den tværfaglighed og det teamwork og den måde, vi kan løse opgaver på, er fantastisk. Det er spændende, og det giver rigtig meget til forretningen.
En af vores største overvejelser har været, hvordan vi faciliterer de skiftende forhold mellem nyansatte og erfarne medarbejdere. Med hver ansættelse vokser procentdelen af teammedlemmer, der er nye i vores virksomhedskultur. Vi skal have en plan på plads for at lære nye mennesker vores kultur hurtigt, så den ikke bliver udvandet eller ignoreret.
Vores plan er relativ simpel. Den går ud på, at sørger vi for at have de helt rigtige mennesker inde hele tiden - både i positiv og negativ forstand. Vi sørger for at rekruttere de rigtige, og vi sørger for, at de der ikke er rigtige, ikke er her mere. Sådan gør vi.
Vi sørger for, at der ikke er spildtid i det, vi laver. Vi sørger for, at vi ikke gør tingene to gange, men kun én gang. Vi sørger for hele tiden, at de handlinger som vi udfører, er værdiskabende. Alt det der ikke er værdiskabende, holder vi op med. Vi har for eksempel kun ét fælles møde om ugen.
Mens mange faktorer påvirker virksomhedskulturen, er den vigtigste hvad vi, som ledere gør og siger på daglig basis. For os har det været et afgørende skridt at opbygge et sammenhængende ledelsesteam for at opretholde en god virksomhedskultur. Vi skal udvise en fælles vision og adfærd med beslutsomhed og vilje til at gøre kultur til en topprioritet gennem hele væksten.
Og så skal vi ikke være bange for at tage de hårde beslutninger. I sidste ende er det menneskerne, vi vælger at omgive os med, der skaber virksomhedskulturen, og den beslutning kan vi kun bebrejde os selv for. Det er relevant, det er vigtigt, og det kan ikke uddelegeres, uanset hvor hurtig vores virksomhed vokser.
Den tidligere AGF-målmand Steffen Rasmussen har vinklet farvel til fodbolden, og er nu blot en af kollegaerne hos OK. Foto: Ole Hartmann Schmidt
Den tidligere AGF-målmand Steffen Rasmussen har vinklet farvel til fodbolden, og er nu blot en af kollegaerne hos OK. Foto: Ole Hartmann Schmidt
Tidligere AGF-målmand har fundet ny boldgade i Viby - og det er mere end OK
Mikkel Hamann Johnsen mihje@jfm.dk
Den tidligere AGF-keeper Steffen Rasmussen har nu base hos energiselskabet OK, og selv om han stortrives i sin nye arbejdsrolle, har det taget lidt tid at vænne sig til livet efter fodboldens spotlight.
Helt tilfældigt er det dog ikke, at den 40-årige endte som sælger af smøremidler. Fundamentet blev allerede lagt i barndommen, ungdommen og i løbet af fodboldkarrieren.
onsdag 1. mar. 2023 kl. 06:16
Mikkel Hamann Johnsen mihje@jfm.dk
Den tidligere AGF-anfører Steffen Rasmussen har skiftet fodbolden ud med smøremidler til industrien som key account manager hos OK.
- Den adrenalin, der rammer dig, og det spotlight, du befinder dig i, når du træder ud på den store fodboldscene, får du ikke nogen andre steder. Ikke ved noget andet arbejde. Det har jeg måttet acceptere.
I over 418 kampe har han stået mellem stadionstængerne for AGF, og siden 15-års alderen har fodbolden været det vigtige omdrejningspunkt i Steffen Rasmussens liv.
Da han lagde målmandshandskerne på hylden i 2018, var det altså et farvel til drømmejobbet. En drøm, som han havde levet i en årrække, var nu slut. Hvad skulle der så ske?
Svaret blev sælger. Og i dag arbejder han som en kørende af slagsen hos OK a.m.b.a.'s smøremiddel-afdeling.
Derfor slog Viby-StavtrupLIV turen forbi Steffen Rasmussens arbejdsplads til en snak om sportsmandens brancheskifte.
- Det er selvfølgelig en fuldstændig anden tilværelse, men også én jeg heldigvis også føler mig hjemme i, fortæller han.
- Jeg har valgt at se det som et privilegie. At jeg kan sætte en helt anden retning for mit liv, som kræver, at jeg fordyber mig, lærer noget helt nyt og bliver dygtig til det.
En målmand i telefonen
Spørgsmålet er så, hvordan denne anden retning for hans liv endte med at pege mod at blive sælger.
- Jeg har i lang tid vidst, at jeg ikke ville arbejde videre med fodbolden, når først min aktive karriere var slut. Det var bare ikke dén vej, jeg ville gå, kan Steffen Rasmussen huske.
En sådan beslutning betød også, at han havde tid til at forberede sig.
I forvejen stod der en færdiggjort HHX-handelseksamen på cv'et, og i de sidste fodboldår tilføjede han en toårig onlineuddannelse i Finansøkonomi hertil.
- Den sidste tid af min kontrakt hos AGF arbejdede jeg også på klubbens kontor 10 timer om ugen som sponsorat-sælger, forklarer Steffen Rasmussen.
Så virksomheder kunne simpelthen tegne sponsorater hos en af klubbens egne målmænd?
- Ja, det kunne de jo så, svarer han med et grin.
Steffen Rasmussen
Født 30. september 1982 og opvokset i Ørum på Djursland
Bor i Brabrand og har to sønner
Blev i 2002 færdig med HHX-handelseksamen i Grenaa, kort før han skrev professionel kontrakt med AGF
Spillede 418 kampe hos AGF fra 2002-2018 og havde før dét spillet i Stenvad Boldklub, på AGF’s ungdomshold og én halvsæson hos Grenaa IF
Blev i 2017 uddannet finansøkonom og har siden arbejdet som sælger
Har siden marts 2022 hørt til hos OK a.m.b.a. med titlen key account manager med ansvar for smøremiddelsalg og -rådgivning i Jylland
Fritidsbeskæftigelser indbefatter at gå på jagt, spille padle og fortsat følge med i fodboldens verden
Rollen som sælger giver noget af den adrenalin i kroppen, han også oplevede på fodboldbanen, hver gang et salg står for døren. Begge dele handler om at hungre efter resultater og ville præstere det bedste.
- Og så møder du som sælger en masse nye mennesker nærmest hver dag. Det gør, at ingen dage er ens, og jeg kan danne faglige relationer til andre på daglig basis.
Kørte traktor som barn
I sommeren 2018 gik Steffen Rasmussen så direkte fra fodboldkarrieren over til en sælgende rolle hos DLG, Dansk Landbrugs Grovvareselskab.
Der gik ikke lang tid, før han blev leder af salgsafdelingen, der havde med brændstof og smøremidler at gøre. Hans cv gemmer selvfølgelig også på 10 års ledererfaring som anfører for AGF, så lederrollen lå ham ganske nært.
De sidste år af hans AGF-kontrakt kunne Steffen Rasmussens holdkammerater se ham efter omklædningen i gang med at læse op til at blive finansøkonom. Foto: Ole Hartmann Schmidt
Men hvorfor lige smøremidler? Du arbejdede med det som det første efter AGF - og også nu hos OK?
- Jeg har jo siddet på en traktor, siden jeg var otte år gammel, lyder svaret fra Steffen Rasmussen, hvis bedsteforældre boede på en gård på Djursland.
Som barn og i de tidlige teenageår hjalp han dem på markerne. Inden fodbolden tog helt over på hans hverdag, hjalp målmanden også af og til sin far, der drev eget håndværkerfirma.
- Derfor har jeg altid været fascineret af teknik og maskiner, og alle maskiner har brug for smøremidler (til at mindske friktion og slid mellem maskineriet, red.). Det er bare spændende, komplekst og dejligt nørdet, hvilket kræver, at man er godt inde i emnet, når man skal sælge det.
2,5 måneders tænketid
I 2021 forsøgte AGF-koryfæet sig med en anden drøm, nemlig som selvstændig. Han kalder det selv en afstikker til håndværksbranchen, hvor han blev medejer af en virksomhed, hvor han skulle stå for salget.
- Det stoppede jeg med allerede 1. januar 2022. Jeg kunne bare mærke, at det lå længere væk fra det, jeg egentlig gerne ville, erkender Steffen Rasmussen, der efterfølgende tog sig en 2,5 måneds tænketid til kaffemøder og pusterum.
Måske havde han haft brug for lige netop dén pause, da han stoppede som fodboldspiller. For lige at vænne sig til tilværelsen uden tilskuernes jubel og daglige træninger.
Tænketiden gav ham i hvert fald mulighed for at komme ordentligt ned i tempo, acceptere den nye tilværelse helt og afsøge nye muligheder.
Gennem sit netværk fik Steffen Rasmussen nogle gode kaffesnakke med forskellige mennesker. Heriblandt hvem der skulle blive hans kommende chef og kolleger hos OK a.m.b.a.
Og i marts 2022 udkom sælgeren så med transfernyt om, at han begyndte i sin nuværende rolle.
- Jeg blev draget af OK som en fed arbejdsplads. De har meget personen og den individuelle trivsel i centrum. Det giver en organisation med frihed, åbenhed og ærlighed, siger han.
Bliver genkendt af og til
Så lige nu kører han de jyske asfaltbaner tynde. Det kan nok ikke sammenlignes med en feberredning i en tæt kamp som dengang i 2016, hvor han scorede sit eneste karrieremål i slutminutterne mod AaB.
Men Steffen Rasmussen har fundet en plads, hvor han stortrives, og hvor han føler, at han kan udvikle sig.
- Hvad fremtiden byder på? Godt spørgsmål. Jeg har altid bare godt kunnet lide at være i nuet. Jeg nyder tilværelsen lige nu, fortæller den 40-årige sælger, hvilket dog ikke betyder, at han ikke er ambitiøs:
Steffen Rasmussen har det fint bag computeren, men han vil allerhelst ud og snakke med kunderne - ansigt til ansigt. Foto: Ole Hartmann Schmidt
- Jeg ved, at jeg i hvert fald aldrig kommer til at gå den selvstændige vej. Jeg vil gerne udvikle mig her hos OK, for jeg har stadig en masse at lære. Og med tiden kan det være, at det fører mere ansvar med sig. Men lige nu har jeg det godt med at møde nye mennesker næsten hver dag.
Apropos når du møder nye mennesker: Er der kunder, som genkender dig og bliver overrasket over, at det er AGF's tidligere målmand, som skal sælge til dem eller rådgive dem om smøremidler?
- Ja, jeg bliver da genkendt af og til. Fodbold er heldigvis en god samtalestarter, og det fører ofte til nogle hyggelige dialoger med dem, jeg er ude hos, siger Steffen Rasmussen.
Generelt går han ikke aktivt efter at blive genkendt, da han hellere vil vurderes på den faglige viden, han bringer med sig om smøremidlerne.
Det giver også et mere ligeværdigt møde, så for ham er det fint at holde de to verdener adskilt.
- Men man kan vist ikke rigtig undgå det, når man som fodboldspiller har været så meget i mediernes søgelys. Jeg tror også, at vi mennesker generelt godt kan lide opmærksomhed, så længe den er positiv. Og hvis det ender med at bringe mig tættere på en kunde eller en kollega, går det selvfølgelig nok.
Proshop rydder ud i ejerkredsen, BoligPortal løftede omsætningen med 11 procent, og omsætningen vokser hos Trifork
onsdag 1. mar. 2023 kl. 06:12
Kirsten Louise Laursen kilol@erhvervslivaarhus.dk
Her får du fem udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.
ㅤㅤㅤㅤㅤ
Proshop har købt norsk kapitalfond ud af virksomheden
CEO Poul Thyregod og den norske investor A. Wilhelmsen Capital, ejer nu hver en halvdel hver af Proshop, som i 2022 omsatte for 2,7 mia. kroner. Foto: Christian Gnutzmann
CEO Poul Thyregod og den norske investor A. Wilhelmsen Capital, ejer nu hver en halvdel hver af Proshop, som i 2022 omsatte for 2,7 mia. kroner. Foto: Christian Gnutzmann
Proshop har fået købt den ene af sine norske medejere Dolphin Management ud af selskabet. Dermed står virksomheden tilbage med to ejere, Poul Thyregod og A. Wilhelmsen Capital. Det skriver Børsen.
Det bekræftes af Proshop-stifter, medejer og CEO, Poul Thyregod.
- Jeg har forhandlet med Dolphin i fem måneder, fordi de gerne har villet trække sig ud og fokusere på deres norske aktiviteter. Proshop er ikke en billig virksomhed, og selvom prisen er fortrolig, kan jeg sige, at det handler om et trecifret millionbeløb i norske kroner, siger Poul Thyregod til mediet.
Aarhus får hoteltårn på 15 etager med skybar og tagterrasse
Udover 161 nye hotelværelser – heraf fire suiter og 10 long stay-lejligheder – kan Comwell Aarhus’ gæster se frem til en skybar og restaurant på 14. og 15. etage og øverst oppe en udendørs tagterrasse på mere end 300 kvadratmeter. Illustration: Arkitema
Udover 161 nye hotelværelser – heraf fire suiter og 10 long stay-lejligheder – kan Comwell Aarhus’ gæster se frem til en skybar og restaurant på 14. og 15. etage og øverst oppe en udendørs tagterrasse på mere end 300 kvadratmeter. Illustration: Arkitema
Hvis alt går efter planen, kan aarhusianere, forretningsfolk og private hotelgæster fra engang i løbet af foråret 2026 spise middag samtidig med, at de nyder en 360 graders imponerende udsigt over Aarhus. Comwell Hotels, bygherren Hans Lorenzen og entreprenøren Nordstern har indgået aftale om et 15 etagers nyt hoteltårn, der udvider det centralt beliggende Comwell Aarhus med betydelig kapacitet.
- Der har længe været stor efterspørgsel på hotelkapacitet i Aarhus, og med det nye hoteltårn er vi glade for at kunne tilbyde endnu flere danske og internationale gæster vores funktionelle hotel- og mødefaciliteter, siger koncernchef i Comwell Hotels, Peter Schelde.
Udlejningsplatformen Landfolk har fundet en niche
Holdet bag Landfolk. CEO Christian Schwarz Lausten er nummer syv fra højre. Foto: Landfolk
Holdet bag Landfolk. CEO Christian Schwarz Lausten er nummer syv fra højre. Foto: Landfolk
CEO i Landfolk, Christian Schwarz Lausten, føler sig overbevist om, at han og resten af den aarhusianske startup har skabt en forretning, som udelukkende bliver mere og mere værd henover de kommende årtier.
- Der findes allerede en masse platforme, som udlejer sommerhuse, men vi følte, at der manglede én, hvor der kun var særligt udvalgte sommerhuse. Vi har en ambition om at skabe en platform, hvor man nærmest vælger sommerhuset frem for destinationen, siger Christian Schwartz Lausten.
Erhverv+ har tegnet et portræt af iværksættervirksomheden, og du kan læse hele artiklen her.
BoligPortal leverer tocifret vækst i et udfordrende år på boligmarkedet
BoligPortal forventer, at væksten i 2023 drives af nye produkter og services til udlejerne. Derudover er salg af BoligPortals realtime-data til pensionsselskaber, ejendomsselskaber og finansielle institutioner et område, som direktør Anders Hyldborg forventer stor efterspørgsel på. Pressefoto
BoligPortal forventer, at væksten i 2023 drives af nye produkter og services til udlejerne. Derudover er salg af BoligPortals realtime-data til pensionsselskaber, ejendomsselskaber og finansielle institutioner et område, som direktør Anders Hyldborg forventer stor efterspørgsel på. Pressefoto
BoligPortal, der er en del af North Media-koncernen, landede på 93,3 mio. kroner i omsætning i 2022, svarende til en omsætningsvækst på 11 procent. Væksten er drevet af nye produkter og services målrettet både lejere og udlejere samt en stigende udlejeromsætning fra annoncering af lejeboliger. Det urolige boligmarked betød færre flytninger i andet halvår – alligevel nåede antallet af underskrevne lejekontrakter og flytterapporter et rekordhøjt niveau.
- Jeg er stolt af det år, vi har leveret. Vi er bevidste om, at vi skal udvikle nye services til platformen. Vi lancerer løbende nye dataprodukter og digitale services som vores digitale lejekontrakt, flyttesyn og andre værktøjer, der skaber tryghed for lejerne og mindsker administration for udlejerne, siger Anders Hyldborg, administrerende direktør i BoligPortal.
Fremgangen hos Trifork har især været drevet af organisk vækst i 2022
Jørn Larsen stiftede Trifork i Aarhus i 1996, men hovedsædet flyttede til Schweiz i 2014. Foto: Trifork
Jørn Larsen stiftede Trifork i Aarhus i 1996, men hovedsædet flyttede til Schweiz i 2014. Foto: Trifork
- 2022 viste sig at blive et udfordrende år for det meste af verden – inklusive Trifork. Derfor er jeg særlig stolt over, hvordan hele Trifork-organisationen arbejdede agilt sammen og skabte en robust organisk omsætningsvækst og en fortsat stærk indtjening.
- I 2023 forventer vi, at den organiske vækst fortsætter, og at vi vil blive ved med at bruge vores solide økonomiske position til værdiskabende opkøb og start-up investeringer, siger Jørn Larsen, CEO og stifter af Trifork.
Aarhus rundt på ét minut
onsdag 1. mar. 2023 kl. 06:15
Kirsten Louise Laursen kilol@erhvervslivaarhus.dk
Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
Eventyrsport har taget første spadestik til sit nye hovedkontor i Hasselager. Det bliver på 10.000 kvadratmeter og forventes klar til indflytning i sommerferien næste år, hvor der naturligvis også bliver plads til kædens webshop. Med byggeriet vil virksomheden skabe endnu bedre arbejdsvilkår for medarbejderne og give kunderne endnu bedre service i webshoppen og den fysiske butik.
Rekordmange iværksættere med tilknytning til Aarhus Universitets iværksætterenhed The Kitchen har hentet kapital hjem til deres idéer. Antallet af investeringer er næsten fordoblet på blot tre år og nåede i 2022 op på et tocifret millionbeløb. Læs mere her.
Aarsleff-koncernens teknik-entreprenør Wicotec Kirkebjerg skal udføre de tekniske installationer på Nyt Hospital Nordsjælland i Hillerød og lander dermed en kontrakt på over en milliard kroner. Det 123.000 kvadratmeter store hospital opføres som en kløverformet bygning i fire etager plus kælder og forventes at stå færdig i 2025, skriver Stiften.
Iværksætterne Pizza Boys åbner nu deres tredje pizzeria i Aarhus på godt et år og tæller nu 30 ansatte. Pizzeriaet åbner i begyndelsen af marts på kanten til Godsbanen i Skovgaardsgade 13, fortæller Stiften.
Anders Medin Feldbæk bliver ny direktør for Byggeri i Züblin, der har base i Trige. Virksomheden er en del af den østrigske byggemastodont Strabag. Anders Medin Feldbæk kommer fra en stilling som afdelingschef hos Züblin, og han vil fremover udgøre direktionen sammen med kommerciel direktør for Skandinavien Steen Hager Nielsen. Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.
Aarhus Airport åbner Danmarks første lufthavnshotel, der er integreret direkte i terminalen 1. marts. Det nye hotel rummer 37 dobbeltværelser, heraf et handicapvenligt værelse, og alle har adgang via trapper eller elevator direkte fra terminalen, skriver lufthavnen i en pressemeddelelse.