Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Jeg har brug for, at der flere i min position, der lægger sig fladt ned og siger, hvordan de har det, og at det er okay at have for eksempel ADHD, siger Søren Søltoft Holmboe. Foto: Henrik Kruse

Popcornhjernen skubber til status quo

Der er ikke grund til at gå stille med det, hvis du har fået diagnosen ADHD. Sådan lyder det fra Søren Søltoft Holmboe, der er direktør i UrHandleren & UrHandleren Invest. For et år siden fik han selv diagnosen af en psykiater.

Det kan være en mundfuld at holde styr på det, han selv kalder en popcornhjerne. Men der er også fordele ved at have folk med på holdet, der ikke tænker i de traditionelle baner, og ofte har de ikke problemer med at "plapre ud" med deres meninger. Vores søstermedie Erhvervsliv Trekanten har talt med den utraditionelle direktør.

- Det er vigtigt at sige, at du kan have ADHD på 100.000 forskellige måder. Men vi er ofte i stand til at spille djævlens advokat, fortæller Søren Søltoft Holmboe.

I dagens nyhedsbrev får du også tre bud på fokusområder i din markedsføring i 2023. Denne uges gæsteskribent Tobias Egmose, der er head of marketing and communication hos Danish Export Association, opfordrer til at holde fast i optimismen.

God læselyst.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Vi er gode til at udfordre status quo, siger Søren Søltoft Holmboe, der for et år siden fik diagnosen ADHD. Foto: Henrik Kruse

Direktøren har ADHD - og den er rablende

Driftsdirektøren i UrHandleren & UrHandleren Invest,  Søren Søltoft Holmboe, har ADHD, og det er han ikke bange for at sige højt. Faktisk siger han selv, at han har RADHD, R’et står for rablende.

- Jeg har brug for, at der er flere i min position, der lægger sig fladt ned og siger, hvordan de har det, og at det er okay at have for eksempel ADHD. Jeg kunne godt tænke mig, at flere siger det lige ud, og vi blev bedre til at integrere folk som mig med ADHD og folk med psykiske lidelser, siger Søren Søltoft Holmboe.

Vores søstermedie Erhvervsliv Trekanten har haft en åben snak med direktøren om den kringlede karrierevej og succes til trods for en diagnose, der først blev opdaget i en sen alder.

Det er bare helt okay, hvis du ikke passer ind i alle kasser. Det kan ligefrem være en fordel for virksomheder at ansætte folk, der tør og kan udfordre status quo, siger Søren Søltoft Holmboe, der som 48-årig fik diagnosen ADHD.

Det fleste har hørt om ADHD. Men RADHD? Den er ny.

Men det var diagnosen, som Søren Søltoft Holmboe fik for lidt over et år siden efter en udredning hos en psykiater.

R’et står for rablende, og efter at han havde tygget lidt på den besked, gav det egentlig meget god mening for hovedpersonen, der til daglig er driftsdirektør i UrHandleren & UrHandleren Invest.

Det er et par uger siden, at han på LinkedIn ærligt fortalte om, at han nu i et år har fået medicinsk behandling for diagnosen, og han håber, at han kan være med til at vise, at der også er en vej for dem, der falder lidt uden for kategori eller har fået en diagnose.

- Jeg veksler mellem at synes, at det er en velsignelse og en forbandelse at få diagnosen så sent i livet. Jeg var 48 år, da jeg fik diagnosen. Hvis jeg havde fået diagnosen tidligere, så kan jeg være bange for, at diagnosen også kunne være blevet min identitet. Det kunne blive en slags begrænsning. I stedet har jeg bare altid tænkt på den næste opgave, siger Søren Søltoft Holmboe.

Plads til det skæve

Netop evnen til at fokusere fuldt ud på næste opgave har bragt ham langt omkring og højt op i hierarkierne, også selv om han har svært ved at sidde på en skolebænk. Og det er netop det budskab, han gerne vil give til andre, der måske ikke helt passer ind i de kasser, som rammer allerede fra folkeskolen.

- Det er vigtigt at sige, at du kan have ADHD på 100.000 forskellige måder. Men vi er ofte i stand til at spille djævlens advokat. Vi er sjældent blege for at plapre ud med vores mening, og det giver ofte en stor styrke i mange sammenhænge. Der kommer et andet perspektiv. Vi er gode til at udfordre status quo, siger Søren Søltoft Holmboe, som særligt fremhæver hans egen evne til at zoome voldsomt ind, og så ser han muligheder i stedet for begrænsninger.

- Jeg kan levere en kæmpe indsats, både over en kort og lang periode. Jeg kan have et hyperfokus og nedbryde komplekse problemstillinger. Jeg kan finde nye perspektiver, der overrasker og inspirerer, siger Søren Søltoft Holmboe.

- Jeg har selv – lidt for forfejlet - sagt, at jeg kan levere en autistisk form for forretningsudvikling. Men jeg er god til at gennemskue komplekse strukturer. Udfordringen for mig er så, at jeg ikke kan lade være med at fokusere på opgaven. Det er gået ud over mange mennesker, mit sociale liv og familielivet. Når jeg er kommet hjem fra arbejde, så er "motoren" bare fortsat. Jeg kunne ikke stoppe mit hoved, siger Søren Søltoft Holmboe.

Kringlet karrierevej

Det høje aktivitetsniveau på øverste etage har bragt erhvervsmanden vidt omkring, og selve turen fortæller, at her er en erhvervsmand, der nærmest ikke kan stå stille.

Efter handelsskolen gjorde han karriere i Dansk Supermarked, hvor han prøvede stort set alt, og også var konstitueret varehuschef et kort øjeblik. Derefter var han i militæret i næsten tre år, hvor han blev sergent.

- Det meste af tiden var jeg dog på prøvetid. Det siger en del, siger Søren Søltoft Holmboe.

Derefter var han selvstændig, hvor han rensede møbler og tæpper, inden han vendte tilbage til Dansk Supermarked, og så var han et smut forbi Coop, hvor han deltog i processen med at ændre OBS til Kvickly Ekstra.

Kort om Søren Søltoft Holmboe

  • Bosiddende i Vejle. Har tidligere været kædedirektør i Only, der er en del af Bestseller-koncernen.
  • Han har været hoteldirektør, hvor han var meget synlig under coronanedlukningerne.
  • Han sidder med i panelet hos News & Co. hos TV2 News og skriver klummer i JP. 
  • Han har i mange år været en ur-nørd og er i dag driftsdirektør hos UrHandleren & UrHandleren Invest, der har base i Aarhus.
  • Forretningen består af traditionel urbutik og en investeringsforretning, hvor et tocifret antal investorer har investeret i spændet mellem halvanden til otte millioner kroner i urer.

- Det var et selvmål at skifte til Coop. Der var alt for meget bureaukrati til mit temperament. Der var for meget, der skulle godkendes på alt for mange niveauer. I Dansk Supermarked besluttede vi noget fredag, og gjorde det mandag. Det var lige mig, siger Søren Søltoft Holmboe.

Han blev leder i Bestseller, hvor han var med til at bygge Bestseller Academy op fra bunden som uddannelseschef, og kom derefter videre til Bestseller-mærket Only som kædedirektør.

- Jeg tog turen helt uden officielle kvalifikationer, og jeg havde en fest som kædedirektør, men der ramte jeg en mur, jeg ikke havde set. Der var fuld blæs på. Jeg rejste, var politisk aktiv i hovedbestyrelsen LA, havde tre børn og spillede i et band, der ofte spillede ude. Jeg oplevede egentlig ikke et pres, men pludselig kortsluttede hovedet, og det blev meget tydeligt for mig, at jeg skal lægge pauser ind. Jeg gik helt ned, siger Søren Søltoft Holmboe.

Derefter har han været selvstændig indenfor forretningsudvikling, hoteldirektør og nu er han driftsdirektør i UrHandleren & UrHandleren Invest.

Karrierevejen har været kringlet, og det understreger, at der ikke er risiko for, at han gror fast. Men det viser samtidig, at han har klaret op- og nedture uden at "støtte" sig til en diagnose.

Det var også den private del i Søren Søltoft Holmboe, der fik ham til at opsøge i første omgang en psykolog, der ret hurtigt sendte ham videre til en psykiater for at blive udredt.

- Begge mine forældre døde med kort mellemrum, og jeg oplevede begge min brødre sørge. Jeg gik i praksis-mode, men kom aldrig ind i sorgen, og det slog mig, at det gør jeg ikke. Jeg dvæler ikke ved følelserne. Det er ikke fordi, at jeg ikke er følsom. Men jeg har svært ved at komme ned i det. Jeg ville gerne ned og være ked af det. Jeg kunne bare ikke. Jeg har altid tusind andre tanker, siger Søren Søltoft Holmboe.

Mere balance

Med hjælp fra medicin og pauser er det i dag lykkes at komme til et godt sted, hvor der er mere balance i tingene.

Der er fortsat fuld knald på. Men det er på et niveau, hvor hjerne og hjerte kan følge med hinanden, og det, han kalder popcornhjernen, er fortsat et aktiv for ham, ligesom andre popcornhjerner kan være en gave i andre virksomheder.

- Jeg er fortsat ret hurtig til at knuse en problemstilling, og dele den op i små enheder, som man kan operere i forhold til. Ejeren af UrHandleren & UrHandleren har også selv en popcornhjerne, og det betyder, at jeg er god til at forstå, hvad han mener, siger Søren Søltoft Holmboe.

Han håber, at endnu flere virksomheder ville få øjnene op for, at man sagtens kan ansætte folk med diagnoser, og det ofte vil være en kæmpe gevinst, at der er nogen, der tør og kan tænke ud af den berømte kasse.

- Det er også derfor, at jeg går ud og siger det åbent og ærligt. Jeg har brug for, at der er flere i min position, der lægger sig fladt ned og siger, hvordan de har det, og at det er okay at have for eksempel ADHD. Jeg kunne godt tænke mig, at flere siger det lige ud, og vi blev bedre til at integrere folk som mig med ADHD og folk med psykiske lidelser. Jeg kan jo se, at når jeg møder unge mennesker, der har det lidt ligesom mig, at det er en lille gave for dem. Det åbner nogle muligheder for dem, siger Søren Søltoft Holmboe.

Tobias Egmose er head of marketing and communications hos Danish Export Association. Pressefoto

Hold fast i optimismen

For mange bliver 2023 en balanceakt, hvor det gælder om at holde fast, skriver denne uges gæsteskribent Tobias Egmose, der her leverer årets sidste tip til din markedsføring.

Han kommer med tre bud på konkrete fokusområder i din markedsføring, der kan være med til at afgøre, om din forretning holder balancen eller snubler:

1. Hold fast i dit marketingbudget
2. Hold fast i dine kunder
3. Hold fast i din nysgerrighed

2022 lakker med enden, og heller ikke i år blev meget som forventet. Den spirende optimisme de fleste fornemmede ved årets start, er de fleste steder erstattet af uhørt lav forbrugertillid og stagnerende markeder.

Det pres alle oplever i forretningen, betyder blandt andet, at marketing skal spille en central rolle for at få så mange ender til at mødes som muligt. For mange bliver 2023 en balanceakt, hvor det gælder om at holde fast. Her er tre bud på konkrete fokusområder i din markedsføring, der kan være med til at afgøre, om din forretning holder balancen eller snubler.

Hold fast i dit marketingbudget

Især annoncebudgettet er ofte noget af det første, der bliver beskåret, når likviditeten i forretningen strammer til. Hvis det ikke kan undgås, er det svært at gøre andet, men alle erfaringer viser, at de virksomheder der holder fast eller endda øger deres marketingbudgetter i krisetider som nu, kommer til at stå stærkere på den anden side.

Regnestykket er jo i princippet enkelt. Hvis du holder dit annoncebudget, mens konkurrenterne skruer ned, får du nødvendigvis mere eksponering for dine marketingkroner. Dette mønster blev tydeligt mange steder, da covid-19 slap sit tag i det danske erhvervsliv. Men det kræver selvfølgelig, at der er plads til at investere i langsigtet vækst, og ikke kun fokuserer din markedsføring på salgsaktivering.

Hold fast i dine kunder

Lyder som en no brainer, ikke? Det er det. Men det er også en ofte lidt overset disciplin. For hvis din forretning skal vokse, giver det mest mening at gå efter at få nye kunder i butikken. Men med den lave forbrugertillid in mente, er det i den situation, vi står i lige nu en rigtig god ide at gøre noget ekstra for dine eksisterende kunder. Især digitalt er der stort potentiale i at pleje og fastholde de kunder, der allerede kender dig.

Så lige nu er et rigtig godt tidspunkt at skrue ekstra op for service og den gode kundeoplevelse - overvej blot hvornår en ekstra indsats er med salg for øje, og hvornår du bare skal sikre, at du trumfer dine kunders forventninger, så du øger sandsynligheden for, at de vælger dig igen.

Hold fast i din nysgerrighed

Det sidste punkt bør marketingafdelingen til enhver tid stå på mål for. Især i den digitale ende af virksomhedens markedsføring, opstår der hele tiden nye formater, kanaler og ting, vi skal tage stilling til. Men nysgerrighed bør ikke bare komme fra en, der går rundt i spraglede skjorter med "kreativ" i titlen. De fleste af de bedste ideer vokser oftest netop ud af kriser og begrænsede midler, fordi omstændighederne tvinger os til at tænke i nye baner.

Det er dermed en central del af forretningsudviklingen at tænke vildt og gribe ud efter løsninger, man ikke har prøvet før og eksempelvis tænke i partnerskaber med organisationer eller andre virksomheder, der kan skabe et nyt ben i forretningen.

Pessimismen til trods er det vigtigste måske at holde fast i optimismen og - så vidt muligt - at tænke langsigtet og i nye baner. Lad os afslutte året med rank ryg og gå ind i 2023 med blikket hævet.

God jul - og godt nytår!

Systematic leverer rekordomsætning, energihandler er årets Gazelle og NRGi udvider sin energirådgivning

Her får du fem udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Systematic fortsætter robust vækst og ekspanderer i nye lande

Årets driftsresultatet på 172 millioner kroner er mindre end året før, og ifølge CEO Michael Holm skyldes det, at Systematic har investeret massivt i innovation og udvikling af virksomhedens produkter inden for særligt sundhed og forsvar. Systematic har ligeledes investeret i den interne infrastruktur for at være klar til de kommende års vækst, og disse investeringer afspejles i en mindre toplinje. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Softwarevirksomheden Systematic leverer igen et solidt årsregnskab med en rekordomsætning på 1.324 millioner kroner og et driftsresultat på 172 millioner kroner.

- I 2020 oplevede vi for første gang, at mere end halvdelen af vores ordreindtag kom fra udlandet. I tråd med vores strategi fortsætter denne tendens. Det betyder, at vores eksport af løsninger til forretningsområderne sundhed, forsvar, biblioteker og forsyning stiger støt år for år, siger Systematics CEO Michael Holm.

I løbet af finansåret har Systematic indgået kontrakter med kunder fra lande, som ikke tidligere har anskaffet selskabets løsninger, blandt andet i Norge, Schweiz og USA.

Incommodities er årets Gazelle

Incommodities blev stiftet i februar 2017 af Christian Bach, Emil Gerhardt, Jeppe Højgaard og Jesper Johanson (billedet). Pressefoto

Årets gazellevirksomhed blev Incommodities, der med en vækst på 3113 pct. blæste forbi alle andre. Selskabet omsatte for 100 mia. kr. i 2021. Det skriver Børsen. 

- Det føles helt fantastisk, specielt fordi det er denne her pris. Alle fremmødte gazellevindere her i salen har jo gjort det fantastisk godt, så det er helt særligt at vinde landsprisen, lød det fra vinderne ved kåringen i Falkoner Salen.

En gazelle er en virksomhed, der har opnået minimum en fordobling af nettoomsætningen eller bruttoresultatet over de seneste fire regnskabsår og positiv vækst i samtlige år. I år kan 2651 højtflyvende virksomheder kalde sig gazelle, og det er det absolut højeste antal i gazellekåringernes levetid, der går tilbage til 1995, da Børsen foretog den første gazelleundersøgelse og har gjort det hvert år lige siden.

Godsomsætningen på Aarhus Havn når ny milepæl

En af de aktører, der fik godsomsætningen på Aarhus Havn til at overstige sidste års omsætning, er rederiet Finnlines. De har to ugentlige anløb til og fra Aarhus Havn. Foto: Claus Haagensen

Godsomsætningen på Aarhus Havn rundede ved udgangen af november 10,14 mio. tons og overstiger dermed godsomsætningen for hele sidste år, som var havnens bedste i de seneste otte år.

CEO Thomas Haber Borch forventer et mere usikkert 2023.

- Vi står på tærsklen til et år, hvor vi forventer større usikkerhed og udsving i godsmængderne. Den urolige situation i verden med krig, inflation og energikrise har indtil videre betydet fremgang i blandt andet bulk-mængderne. Her har Aarhus Havn en effektiv infrastruktur, som vi stiller til rådighed, så vi kan sikre danskernes forsyning nu og i det kommende år, siger han.

NRGi køber energirådgivning af Andel Energi

Opkøbet skal medvirke til at sikre, at NRGi kan gennemføre endnu flere energispareindsatser for offentlige institutioner og private virksomheder. Dermed kan NRGi medvirke til at accelerere den grønne omstilling yderligere, hvilket er en hovedprioritet for koncernen, fortæller direktør i NRGi Rådgivning, Hans Jørgen Lorenzen. Foto: Michael Berg Photography

NRGi Rådgivning og Andel Energi har indgået en aftale om, at NRGi Rådgivning overtager Andel Energis energirådgivning for det professionelle marked. Handlen træder i kraft 1. januar 2023.

Direktør i NRGi Rådgivning, Hans Jørgen Lorenzen, udtrykker stor tilfredshed med opkøbet, som betyder, at NRGi kan imødekomme det stigende behov for energioptimering,

- De stigende energipriser betyder, at vi oplever en øget efterspørgsel efter vores kompetencer og de muligheder, der ligger i at energioptimere og forbruge energien mere fleksibelt. Senest har vi lanceret et likviditetsneutralt totalkoncept, som identificerer de muligheder, virksomheden har for at effektivisere energiforbruget, og som sikrer, at de energireducerende projekter finansieres af de årlige besparelser, siger han.

Aarhus opretter kraftcenter inden for cybersikkerhed

Bag det planlagte center "Security Tech Space”  står Aarhus Kommune, Aarhus Universitet og toneangivende it-virksomheder i byen såsom Systematic og Trifork, og forventningen er, at parterne vil stå endnu stærkere gennem et tæt og systematisk samarbejde med fokus på forskning, innovation og erhvervsudvikling.

Security Tech Space forventes oprettet i IT-Byen Katrinebjerg og skal fokusere på virksomhedssiden af cyber- og informationssikkerhed i form af viden fra den nyeste forskning, uddannelse og efteruddannelse, rekruttering, iværksætteri mv. samt branding og eksport af danske kompetencer og produkter inden for cybersikkerhed.

Security Tech Space skal være et supplement til det eksisterende Center for Cybersikkerhed under Forsvaret.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du ugens anbefalinger fra Erhvervsliv-universet. Alle links er låst op, så du som abonnent på et af vores nyhedsbreve, kan læse med.

Softwarevirksomheden Abtion var firstmover, da de for mere end fire år siden lagde arbejdsugen om og gav medarbejderne fri om fredagen. Nu er arbejdsugen blot på fire dage, og arbejdstiden er nedsat til 30 timer, men omsætningen er steget markant.

- Medarbejderne er glade for det, og tallene viser, at det går den rigtige vej, siger Bo Kønskov, partner i Abtion og leder af kontoret i Odense.

Martin Heinze og Lasse Nielsen har spillet sammen i mange år. Først som fodboldspillere i Esbjerg fB og siden har de to esbjergensere skabt interiør-virksomheden Rackbuddy. Det har de gjort så godt, at de i begyndelsen af året blev kåret som Årets Nye Erhvervsnavn i Esbjerg, og i 2021 blev nomineret til Årets Ejerleder i Sydjylland af PwC.

Her giver den ene halvdel af makkerparret, Martin Heinze, tre gode råd til andre ledere.

Henrik Berg står bag undertøjs-brandet Basic+Ally, men det er han ikke længere ene om. Iværksætteren fra Kolding har nemlig valgt at dele ejerskabet af virksomheden ud til flere forretningspartnere. Idéen fik Henrik Berg, da han havde brug for hjælp til markedsføringen.

- Du vil det lidt mere, og det er også nemmere at skabe en teamånd, når du ved, at andre har hånden på kogepladen, siger Henrik Berg

Innovationskraften kan være en besværlig muskel at træne i en virksomheder, men det har Randers Gears vundet en løsning på. Tandhjulsfabrikken deltager i flere innovationsprojekter under produktionsklyngen MADE, og det er med et godt udbytte ifølge administrerende direktør, Lau Akstrup Jensen.

- Det betyder meget at få adgang til viden, som vi ikke har. 1+1 giver mere end 2, forklarer direktøren her.

Aros Forsikring med base i Aarhus er danmaksmester i kundeservice i forsikringsbranchen. Men andre bør kopiere idéerne, mener CEO Morten Dissing, fordi de ressourcer, som god personlig service koster, hurtigt er tjent hjem i loyalitet og høj tilfredshed hos kunderne.

Her deler han sine fem bedste tip til at få flere tilfredse kunder.