Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mikkel Harken Salling stiftede sammen med Jesper Hvejsel Firtal Group i 2007 med et banklån på 425.000 kroner. 11 år senere solgte de virksomheden for 130 millioner kroner. Pressefoto

Mikkel fra Firtal er en menneske-nørd

Mikkel Harken Salling, stifter og CEO i Firtal Group, fik i 2018 muligheden for at lave et exit, da han sammen med sin partner Jesper Hvejsel solgte deres fælles virksomhed til Matas for et trecifret millionbeløb.

Men Mikkel var ikke færdig med Firtal og valgte derfor at fortsætte som direktør, for det, der driver ham nu, er at udvikle andre.

- Det at skabe rammerne for en god karriere og et godt liv. Der er en stolthed og bedstefar-tilfredsstillelse i at hjælpe de unge godt i gang med deres arbejdsliv. Hele filosofien i Firtal er, at anciennitet er sekundær i forhold til sulten efter at udvikle sig, siger Mikkel Harken Salling.

I dagens nyhedsbrev deler han sine refleksioner og erfaringer i vores serie: '9 hurtige til direktøren'. Derudover sætter vi spot på fire upcoming-designvirksomheder, som du bør kende.

God fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Mikkel Harken Salling er CEO og stifter af Firtal Group. Derudover er han aktiv i flere virksomheder som investor. Pressefoto

9 hurtige til Mikkel Salling: Jeg har friheden til at vælge, hvad jeg vil

-  At kunne vælge et job til, fordi man kan lide det, og ikke fordi man er afhængig af det, er jo indbegrebet af frihed, fortæller Mikkel Harken Salling, CEO og stifter af Firtal Group.

Han solgte i 2018 sammen med sin partner, Jesper Hvejsel, Firtal til Matas, og det indbragte de to et trecifret millionbeløb. Derfor kunne Mikkel Harken Salling sagtens trække sig tilbage og nyde tilværelsen.

Men han var langt fra færdig med den virksomhed, han selv har været med til at bygge op. Derfor fortsatte han som direktør og forsøger stadig at drive Firtal som en iværksætter, selvom opgaven er en helt anden nu end tidligere.

Han er drevet af at udvikle andre og ser sig selv som en menneske-nørd, og det er det, der i dag driver ham i jobbet som direktør. Her svarer han på ni hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Og hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt direktør i Firtal Group, Mikkel Harken Salling, om at svare på.

Q&A:  I 2018 blev Mikkel Harken Salling mange-millionær, da han sammen med sin partner, Jesper Ernst Hvejsel, solgt deres e-handelsfirma, Firtal Group, til Matas. Mikkel Harken Salling havde dog ikke noget behov for at trække sig tilbage, og han er derfor fortsat i virksomheden som CEO.

Mikkel Harken Salling er oprindelig uddannet kontorelev i Jysk Marketing, og han har sidenhen suppleret med nogle enkeltfag. Han beskriver sig selv som én, der var for doven til skole, selvom han havde nemt ved det. Han ville hellere lave noget praktisk.

Siden salget af Firtal har han også kastet sig ud livet som investor og gerne som en, der tager aktivt del i virksomheden. Det gør han blandt andet hos softwarevirksomheden Custimy, som Erhvervsliv Aarhus tidligere har fortalt om.

- Jeg føler, det skaber værdi at være en aktiv investor. Det er fedt at få lov og arbejde sammen med de her unge iværksættere, der tror, de kan flytte verden. Når man som mig kommer på den anden side af 40 år, så er det godt at blive udfordret på sin vanetænkning på nogle områder. Derfor er det fedt at være sparringspartner for dem, der fortsat har ild i øjnene.

Den 42-årige direktør er gift, far til to piger og bor i Skanderborg.

Firtal Group

  • Stiftet i 2007 af  Jesper Hvejsel og Mikkel Harken Salling som webshoppen, made4men.dk og er siden vokset til Firtal Group.
  • Firtal driver en række webshops, som blandt andet tæller Helsebixen.dk, made4men.dk og well.dk. Her forhandler de helseprodukter og skønhedsprodukter til både mænd og kvinder. 
  • Firtal blev i 2018 opkøbt og blev en del af Matas-koncernen.
  • Firtal opererer fra et kontor i Lystrup, hvor 180 medarbejdere har deres daglige gang.

1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?

- Det er at få udviklet ledergruppen og de personer, der sidder der, så vi bruger ressourcerne og kompetencerne bedst. Det kræver en større holdindsats at drive virksomhed med 180 ansatte, og det er vejen til det næste vækstspor.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er Jesper Hvejsel, som jeg startede Firtal med. Vi har slebet kanterne af og kan gå lige til materien. Vi har stor forståelse og tillid til hinanden, men har talenter, som udfolder vores kompetencer i hver sin retning.

- Jesper er benhård på analyse og problemløsning, hvor jeg er mere inkluderende, udviklende og fokuseret på mennesker. På den måde komplementerer vi hinanden godt og er blevet ret karikerede på kun at beskæftige os med vores spidskompetencer.

- Jeg vender gerne en problemstilling med Jesper, som har den helt modsatte løsning, og så ender vi et sted i midten.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Jeg driver Firtal Group ligesom, da jeg var selvstændig, hvor man har en høj grad af indflydelse på at arbejde med det, der giver energi. Men som selvstændig har man også det hele på spil, og det skærper sanserne. Nogle gange er det en forbandelse, men for mig har det altid været motiverende, fordi jeg er et konkurrencemenneske.

- I min nuværende rolle er der kommet nogle udefra og har peget på, hvad jeg er god til, og det skal jeg gøre mere af. Og det jeg ikke er så god til, skal jeg ansætte nogle til. Det er et enormt privilegie at få lov at forme sit job og arbejdsliv på den måde.

- At kunne vælge et job til, fordi man kan lide det, og ikke fordi man er afhængig af det, er jo indbegrebet af frihed.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Vi har haft medvind i 14 år, men så kom corona og vendte op og ned på forretningen. Vi havde enorm vækst i omsætningen, men antallet af medarbejdere voksede også uforholdsmæssigt meget. I normaliserings-perioden efter corona nedlagde vi derfor 25 procent af funktionærstillingerne.

- Vores analyse var, at der var opstået for mange ikke-værdiskabende opgaver i organisationen, og derfor var der behov for at tilrette vores prioriteringer og nedlægge nogle stillinger.

- Det har været en afgørende, men nødvendig beslutning, og her bagefter kan vi se, at det var rigtigt, fordi vi er blevet skarpere på at vælge fra, og det har gjort det nemmere for dem, der blev tilbage, at agere i organisationen.

- Det har vist sig, at man udfører en masse aktiviteter i sådan en stor organisation, der ikke giver værdi for kunderne. Så det, der ikke bliver prioriteret nu, var nok også ligegyldigt. I virkeligheden er der nok lidt mindre arbejde end det, vi bilder hinanden ind. I dag har vi samme omsætning og den dobbelte bundlinje, end perioden lige før vi tilpassede.

5. Hvor meget arbejder du?

- Det er svært at sige. Jeg griner lidt af dem, der siger 80 timer om ugen, for det kan slet ikke lade sig gøre, medmindre man regner aftenmøder med bøf og rødvin med. Men jeg lægger nok aldrig helt arbejdet fra mig.

- Jeg vil tro det, for mig, ender på omkring 40 timer fokuseret arbejde om ugen. Jeg tror, der er få mennesker, der kan koncentrere sig mere end 40 timer. Som leder synes jeg også, det er fint. En del af min ledelsesstil handler også om at være et forbillede, og medarbejderne må gerne se, at det er fedt at være leder i Firtal - uden at man skal arbejde sig selv ihjel.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er friheden til at beskæftige mig med de ting, der interesserer mig, og at jeg har muligheden for at vælge det modsatte fra.

- Tidligere i min karriere har jeg lavet lidt det hele, men med tiden har jeg lært at hvile i, at man er god til noget og så fokusere på det. Det koster megen søvnløshed at indse, hvad man ikke er god til, men det er typisk det, der dræner en for energi.

- Og man får dommen hver dag, når man kommer hjem, og ser om der er energi til også at være sammen med familien eller ej?

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det sværeste er tæt kædet sammen med mit privatliv. For jeg fik børn netop, da Firtal virkelig tog fart, og man kan ikke være 100 procent til stede begge steder, og det var svært, for Firtal var jo det første barn.

- I dag er jeg i tvivl, om det var arbejde eller familien, der fik mest opmærksomhed. Heldigvis løftede Jesper meget af læsset, og så kunne jeg gøre det samme for ham, da han havde brug for det nogle år senere.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Bliv bevidst om dine talenter og non-talenter, så du kan fylde dit arbejdsliv med de rigtige ting.

- Jo mere, jeg har affundet mig med det, jo mere i balance er jeg kommet. Det har givet mig mod på at fortsætte, fordi jeg kunne slippe det, jeg er dårligst til. Det er for eksempel at bygge processer og analysere dybt.

9. Hvad er det næste mål for dig og Firtal?

- Det bløde mål for mig handler om at udvikle medarbejderne. Det driver mig. Det at skabe rammerne for en god karriere og et godt liv. Der er en stolthed og bedstefar-tilfredsstillelse i at hjælpe de unge godt i gang med deres arbejdsliv. Hele filosofien i Firtal er, at anciennitet er sekundær i forhold til sulten efter at udvikle sig.

- Jeg er helt klart menneske-nørd, og hvis jeg skulle lave noget andet, ville det omhandle at sætte andre mennesker op til succes.

- Et mere økonomisk mål for virksomheden er, at få Firtal op blandt de 1000 største virksomheder målt på omsætning. Der skal vi op omkring en halv milliard kroner, og det bør vi nå inden for et par år.

Seks nyere virksomheder pitchede deres forretningskoncept for et skarpt panel af garvede erhvervsfolk til Lifestyle Growth 2022, der blev afholdt i begyndelsen af oktober hos Hummel. Foto: Gorm Branderup

Her er fire design-virksomheder, du bør kende

Her giver vi dig indsigt i fire design virksomheder fra Aarhus og omegn, der er værd at holde øje med.

Alle virksomhederne har det tilfælles, at de deltog i Lifestyle Growth 2022, som blev holdt i begyndelsen af oktober af Lifestyle & Design Cluster i samarbejde med Sydbank hos Hummel på havnen i Aarhus, hvor målet var at matche kapitalstærke investorer med upcoming mode- og livsstilsvirksomheder.

En af de helt store udfordringer i mode- og livsstilsbranchen er at få kapital til vækst. Samtidig mangler mange iværksættere forretningsmæssige kompetencer, mentorship, pitch-træning og synlighed, forklarer arrangøren bag arrangementet.

Derudover blev der også uddelt to priser. Det har vi fortalt om her, ligesom vi tidligere har tegnet et lille portræt af en af virksomhederne, Re-Zip. Det finder du her.


Studio About

Studio About til Lifestyle Growth 2022. Foto: Gorm Branderup

Studio About er grundlagt af fotograf Soffy Dombernowsky og arkitekt Mikkel Lang Mikkelsen. Designstudiet tager udgangspunkt i en ambition om at skabe enkle, æstetiske og funktionelle interiør-objekter i kompromisløs kvalitet, og de sælger produkter til hjemmet som glasvaser, rammer, olielys, lysestager, papirklip og papirblomster.

Studio About er vokset organisk gennem årene. Med en startkapital på kun 25.000 kroner har virksomheden stille og roligt udviklet sig til det, som det er i dag, en virksomhed med kapital nok til at kunne udvikle nye designs, styrke salgsleddet og være i omkring 100 butikker rundt om i verden.

Anno Studio

I tæt samarbejde med Friis & Moltke har Anno Studio ført det oprindelige design ind i en nutidig kontekst ved blandt andet at give stellet et lettere udtryk og opdatere farvekortet med en aktuel farveholdning. Foto: Anno Studio

Anno Studio blev grundlagt i 2021 med visionen om at relancere tidligere designklassikere i et bæredygtigt og opdateret design. Idéen udsprang fra et længe næret ønske om at relancere Friis & Moltkes ikoniske Serie 600, som mange forbinder med skoler, institutioner og kantiner.

At forene smukt design og bæredygtighed er det altoverskyggende fundament for Anno Studio. Bæredygtighed er derfor tænkt ind i alle produktionsled, og der bliver genanvendt rest- og returmaterialer uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Det er Klaus Jorlet og Søren Andersen, der står bag Anno Studio, og indtil videre har de overtaget rettighederne til hele det store bagkatalog for Serie 600.

Camille Brinch Jewellery

Camille Brinch ejer 60 procent af virksomheden, mens hendes storebror Daniel Brinch ejer de resterende 40 procent. Foto: Camille Brinch Jewellery

Camille Brinch er stifter af smykkevirksomheden af samme navn. Hun fik for fem år siden afslag på at blive elev hos alle guldsmede i Aarhus. Det slukkede dog ikke hendes drøm om at blive smykkedesigner. Tværtimod tændtes hendes indre flamme. 

I dag har hun skabt et smykkeunivers, hvor hun inspirerer kvinder til at udtrykke sig selv gennem cool og kraftfulde smykker. Camille Brinch ejer selv 60 procent af virksomheden - hendes bror, Daniel, ejer de resterende 40 procent.

Dunville Apparel

Dunville Apparel er et opgør med modeindustrien og dens evigt skiftende kollektioner. Alle styles tager sit udgangpunkt i 50’ernes stil-ikoner. Foto: Dunville Apparel

Dunville Apparel er stiftet af Rasmus Dunvad og ønsker med “The Everlasting Collection” at give den grønne omstilling et skud rock'n roll ved at skabe en tøjkollektion, der aldrig går af mode. Deres kollektion forsøger at ramme det rigtige punkt mellem holdbarhed og en tidløs stil, alt sammen bæredygtigt produceret i Italien.

Virksomheden har base i Ebeltoft, og Rasmus Dunvad har ifølge sig selv aldrig har brudt sig om shopping, medmindre det handler om rumraketter eller rødvin. Han har heller aldrig forstået mode, fordi de samme mennesker, som bestemmer moden, åbenbart også ombestemmer sig så hurtigt, at de ikke kan nå at sælge deres tøj, før de har designet noget nyt.

Begge dele forsøger han nu at gøre op med i sit eget brand.