Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Rikke Ullersted foran The Upcycl, som hun stiftede i 2020. I dag har hun otte ansatte. Foto: Flemming Krogh

The Upcycl-stifter: - Jeg har solgt alt, hvad jeg ejer

- Det er meget motiverende at løse et problem, men det er også super belastende at være iværksætter. Jeg har solgt alt, hvad jeg ejer for at realisere det, fortæller Rikke Ullersted, stifter af The Upcycl.

Hun er på en mission for at efterlade et positivt aftryk i verden med sin virksomhed The Upcycl, men det kommer ikke uden en pris. For det kræver nogle ofre at kaste sig 100 procent ind i den grønne omstilling, og det er netop, hvad Rikke har gjort.

Den mission blev hun for nylig hædret for, da Dansk Erhverv udvalgte hende til at være en af de '25 kvindelige iværksættere du bør kende', og som den ene af kun to kvinder fra Aarhus. Den anden er stifter af Aarhus Street Food, Britt Vorre, som vi tidligere har fortalt om.

Læs med, når Rikke Ullersted giver nogle nye og anderledes perspektiver på ledelse og karriere i vores serie '9 hurtige spørgsmål'.

God fornøjelse - og tak fordi du følger med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Rikke Ullersted stiftede The Upcycl i 2020 og har i dag otte ansatte og afdelinger i både Aarhus, København og Holstebro. Pressefoto

9 hurtige til Rikke Ullersted: Bæredygtighed er mega besværligt

Stifter af The Upcycl Rikke Ullersted blev i begyndelsen af juni fremhævet, som en af de 25 kvindelige iværksættere du bør kende ifølge Dansk Erhverv. Med publikationen ønsker Dansk Erhverv at sætte fokus på kvinder, der har stiftet en virksomhed, der viser vækstresultater.

- En startup-rejse er barsk og kræver nærmest tunnelsyn. At være en ok mor, en ok kæreste, en ok veninde og ikke at gå fallit eller gå ned med stress på rejsen er en af de helt store hakker, jeg sætter i min personlige totempæl, fortalte Rikke Ullersted i forbindelse med udnævnelsen.

Hun har gjort det til sin personlige kamp at udvikle en forretning, der har til formål at sætte et reelt aftryk på verden og gå forrest i den grønne omstilling. Men det er ikke nemt, og her deler hun nogle af sine betragtninger om livet som iværksætter.

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Og hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt stifter og direktør i The Upcycl Rikke Ullersted om at svare på.

Q&A: I begyndelsen af juni udgav Dansk Erhverv for anden gang publikationen: '25 kvindelige iværksættere du bør kende', der skal fremhævede inspirerende rollemodeller, så flere kvinder i fremtiden vil vælge den vej.

En af de få jyder, der fandt vej til den liste er Rikke Ullersted, stifter og direktør i The Upcycl. The Upcycl matcher og handler materialeaffald, afskær og frasorteringer imellem de industrier, der har det, og de virksomheder, der kan anvende det.  Rikke Ullersted betragter behovet for den store grønne omstilling som en fantastisk forretningsmulighed - på størrelse med digitaliseringen.

- Det var en meget dejlig anerkendelse at få og et fedt selskab at komme i. Jeg tænker straks, hvad vi kan bruge hinanden til. Men det luner helt sikkert med det skulderklap, siger Rikke Ullersted om udnævnelsen fra Dansk Erhverv.

Den 49-årige Rikke Ullersted er uddannet industriel designer fra Aarhus Arkitektskole, og var medstifter af designbureauet Made by Makers i 2004 sammen med studiekammeraten Carsten Petersen. Sidenhen stiftede hun The Upcycl i 2020 og har i dag otte ansatte og afdelinger i både Aarhus, København og Holstebro.

Privat er Rikke Ullersted mor til to og bor i Aarhus.

1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?

- Vi er nået dertil, hvor vi har fundet ud af, at det vi gør, det virker. Så nu er det tid til at sætte det på formel og i system. Så det øver vi os i. Derudover har vi nogle investeringer på vej, så det er vi også ved at forberede.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er virkeligheden, fordi den bevæger sig så hurtigt. Den grønne omstilling, der er kommet i fokus, er hele tiden med til at rykke mennesker og virksomheder og dermed vores forretning.

- Sidste år holdt jeg et oplæg på en konference i København, hvor folk sagde, at nu er det nu, at vi tager den grønne omstilling alvorligt og gør noget. Og det mærker vi her et år efter, fordi de første produkter med vores affaldsmaterialer er ude, så nu kører det. Vi er er på ingen måde ude at overbevise folk om, at det er en god ide, det har de indset.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Jeg har altid været selvstændig, så jeg kender ikke til andet. Jeg betragter mig som leder af virksomheden, ikke direktør. Når vi kommer længere med The Upcycl, skal vi formentlig have ansat en direktør.

- Det er fedt at være iværksætter, men det er også superbelastende. Altså jeg har solgt alt, hvad jeg ejer for at realisere det her.

- Jeg er meget motiveret af at løse det her problem og knække koden på, hvordan vi cirkulerer affald, så det vi laver, har et reelt impact på kloden.

4. Hvad har været en afgørende beslutning i dit arbejdsliv?

- Det var at stoppe op og ændre retning, da jeg droppede Made By Makers. Det var en stor beslutning at stoppe i noget, der kørte godt, og som jeg var glad for, fordi jeg ville ændre noget. Det kunne betyde, at jeg ville ende som kassedame, men så havde jeg da forsøgt.

- Men jeg kan huske, at da jeg opdagede mulighederne med materialeaffald og indså, at så måtte jeg gøre noget ved det.

5. Hvor meget arbejder du?

- Det ved jeg ikke, jeg tæller ikke timer. Jeg har en datter på efterskole og en søn i militæret, så der er ingen hårde bagkanter pt.

- Men en gang i mellem, så kan jeg ikke stramme min hjerne mere, og så er det, jeg skal lave noget andet, så skal jeg lave noget med mine hænder.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er motiverende at være med til at løse et stort problem. Et problem som vi, som samfund, selv har sat os i.

- Det er også fedt at være med til at lave en arbejdsplads, som jeg selv virkelig gerne vil være på. Det at være med til at forme en kultur, det er en kæmpe gave, og det er fantastisk, når man så får nogle kloge mennesker med.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det har været at få indsigten. Alle de valg vi træffer som virksomheder og mennesker, for det er jo menneskerne bag alle virksomheder, der træffer valgene, de har konsekvenser. Det er rigtig svært at have den indsigt og så opdage, at menneskerne ikke tager skeen i den anden hånd i stedet for at ligge på sofaen og se serier.

- Derfor går jeg også udenom de passive virksomheder, som ikke er klar til forandringen, for det er for tungt at løfte dem.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Hvad er karriere egentlig? Når jeg hører ordet karriere, så lyder det som en strategi efter høj løn. Og jeg tror ikke, at klassisk karrierestatus er noget, vi sigter efter i dag, vi kommer til at sigte efter integritet og mening.

- Dybest set så handler det om et værd, et selvværd, og et mod til at gå efter det, der er meningsfuldt for dig, og ikke for de gammeldags status- og titelbegreber.

- Jeg tror på, at vi fremover kommer til at stemple ind i et arbejdsmarked med vores egen integritet, og at det fremover bliver høj status.

9. Hvad er det næste mål for dig og The Upcycl?

- Det er at få styr på systematikken, så vi nemmere og nemmere kan få affaldet fra en industri over i en anden virksomheds supply chain.

- Og helt personligt så ser jeg frem til at sejle rundt i tre uger i sommer, sammen med kæreste og børn og koble helt fra.

Serieiværksætter Martin Thorborg står bag regnskabsprogrammet Dinero, som er udviklet til iværksættere og selvstændige. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Værktøjsfif: Gør dit regnskab nemmere med Dinero

Hvilke værktøjer letter din hverdag? Det er et spørgsmål, som ofte stilles til ledere, der interviewes i de fem Erhvervsliv-medier, der fortæller om erhvervslivet i henholdsvis Aarhus, Esbjerg, Odense, Randers og Trekantområdet.

Hen over sommeren præsenterer vi en række af de mest anvendte og anbefalede værktøjer på tværs af medierne.

Og i nærværende nyhedsbrev er luppen rettet mod Dinero, der er et regnskabsprogram rettet til iværksættere, små og mellemstore virksomheder.

- Fordelen er klart, at det er så automatiseret, som det er. Derudover er der nu kommet en masse smarte integrationer såsom automatisk bankafstemning, siger Søren Bundgaard fra Randers-virksomheden Dokupartner ApS.

I historien fremhæves tre overordnede fordele ved at anvende Dinero.

Hvilke værktøjer kan lette lederes hverdag? Det fortæller Erhvervsliv Randers og søstermedierne i Esbjerg, Odense, Aarhus og Trekantsområdet om i løbet af sommeren. Denne gang er det regnskabsprogrammet Dinero, der præsenteres.

VÆRKTØJSFIF:  Dinero er et onlinebaseret regnskabsprogram, der er som skræddersyet til iværksættere og mindre virksomheder.

Er du håndværker, freelancer, frisør, designer, behandler eller noget i samme boldgade, vil Dinero være et effektivt  regnskabsprogram til din forretning.

- Fordelen er klart, at det er så automatiseret, som det er. Hvis du blot sender fakturaen/bilaget ind i systemet, eller scanner bilaget med appen, så bogfører det nærmest sig selv, fortæller Søren Bundgaard fra den Randers-baserede virksomhed Dokupartner ApS, der blev etableret i 2014 og er specialiseret i at sælge og servicere alt fra kopimaskiner til scannere og printere.

Værktøjer til en lettere hverdag

Hvilke værktøjer letter din hverdag? Det er et spørgsmål, som ofte stilles i Erhvervsliv-medierne, der hver især fortæller om virksomheder i Aarhus, Esbjerg, Odense, Randers og Trekantområdet.

Hen over sommeren præsenterer vi en række af de mest anvendte og anbefalede værktøjer på tværs af medierne.

Denne gang er regnskabsprogrammet Dinero under lup.

Derudover er der nu kommet en masse smarte integrationer såsom automatisk bankafstemning, tilføjer Søren Bundgaard.

Herunder er de tre overordnede fordele ved at anvende det abonnementsbaserede Dinero.

1. Automatisk bogføring

Dinero er et regnskabsprogram med automatisk bogføring, hvilket er med til at sikre dig mod at skulle bøvle med komplicerede regnskabsregler.

I Dinero skal du blot indtaste, hvad du har købt, og så vælger Dinero selv den rigtige konto, hvorpå bilaget skal placeres.

Du kan ligeledes nemt og enkelt sende fakturaer fra systemet til dine kunder.

2. Transparens og overblik

Hvordan går det med salget?

Hvordan er dit udgiftsniveau?

Hvordan udvikler forretningen sig over tid?

Her giver Dinero dig et rigtig godt og visuelt overblik med overskuelige oversigter og grafer, der er nemt at afkode.

Desuden kan du løbende få rapporter for konkrete regnskabsperioder, hvilket blandt andet har været en hjælp i forbindelse med ansøgninger vedrørende diverse corona-hjæpepakker.

3. Utallige integrationer

Pluk blandt regnskabsprogrammets mere end 180 integrationer.

Få blandt meget andet hjælp til salg fra webshop, kasseapparat, lønsystem, betalingsløsninger, lagerstyring og booking.

De jyske kommuner fik - efter et langt og rodet forløb - i sidste ende deres messe i Scandinavian Center Aarhus. Men ifølge dem dukkede færre end 100 mennesker op, hvilket får dem til at spørge sig selv, hvor mange ressourcer markedsføringsbureauet egentlig havde lagt i markedsføringen. Foto: Jakob Langkilde

Spildte skattekroner, fiskefoderfirma med ambitioner og et produktionsselskab i minus

Her er tre udvalgte historier fra byens virksomheder.

Hundredetusindevis af skattekroner spildt på Sky Media

Århus Stiftstidende har gravet i et forløb mellem seks jyske kommuner og hele Trekantområdet på den ene side og det aarhusianske mediebureau Sky Media på den anden.

Kommunerne havde hyret Sky Media til at stå for markedsføringen af en messe i Scandinavian Center Aarhus, hvor kommunerne ville kunne reklamere for dem selv som levested for op mod 10.000 gæster.

Det havde Sky Media i hvert fald lovet, men da messen blev afholdt i april, dukkede færre end 100 gæster op - og mange var familie og venner til folkene i standene. På samme måde blev en lang liste af kontraktuelle løfter og aftaler ikke overholdt.

Ved hjælp af aktindsigter har Stiftens journalister klarlagt hele forløbet mellem kommunerne og det nu konkursramte Sky Media, som altså endte med millioner af spildte skattekroner.

Det er interessant læsning, og du kan finde hele historien hos Århus Stiftstidende.

Biomar vil fordoble sin milliardomsætning

Carlos Diaz er adm. direktør i Biomar, der er en del af konglomeratet Schouw & Co. Foto: Ritzau Scanpix 

Biomar specialiserer sig i levering af fiskefoder over hele kloden og har hovedkontor i Aarhus.

Det er et marked, som er i konstant vækst, og derfor regner direktør Carlos Diaz med at kunne fordoble virksomhedens omsætning fra de nuværende 13 milliarder kroner årligt til 26 milliarder kroner. Det fortæller han til Børsen.

Både de eksisterende markeder med laks og ørred og nye forretningsgrene, såsom rejer, skal være med til at drive væksten. Carlos Diaz forventer, at fordoblingen i omsætningen skal realiseres via 60 procent organisk vækst og 40 procent opkøb.

En af fordelene ved at benytte fisk til foder er, at der udledes 2,9 kg drivhusgas pr. produceret kg ørred, mens det tilsvarende tal for kvægkød er 29 kg.

- Akvakultur er langt den mest effektive måde at producere protein på. Og det er samtidigt langt den mest bæredygtige, lyder det fra Carlos Diaz.

Læs hele historien hos Børsen (kræver abonnement).

Wasabi Film kommer gennem 2021 med underskud

Wasabi Film producerer alt fra brandingfilm til dokumentarer og fiktionsserier. Foto: Mads Dalegaard

Produktionsselskabet Wasabi Film, som blandt har produceret reklamefilm for Bestseller og Aarstiderne, har ikke formået at vende underskuddet på 258.000 kroner fra 2020 til overskud.

Faktisk er underskuddet vokset til mere end 1,3 millioner kroner før skat, og dermed er virksomhedens egenkapital faldet fra 757.000 kroner til -519.000 kroner.

Ledelsen anser resultatet for utilfredsstillende, men regner samtidig med, at egenkapitalen kan genetableres gennem egen indtjening i løbet af det igangværende regnskabsår.

- Regnskabsåret har været præget Covid-19, der har medvirket til udskydelse af flere produktioner. Disse forventes igangsat i 2022, hvorfor der forventes at blive realiseret et positivt resultat for 2022, skriver ledelsen i selskabets seneste regnskab.