9 hurtige til Rikke Ullersted: Bæredygtighed er mega besværligt
Stifter af The Upcycl Rikke Ullersted blev i begyndelsen af juni fremhævet, som en af de 25 kvindelige iværksættere du bør kende ifølge Dansk Erhverv. Med publikationen ønsker Dansk Erhverv at sætte fokus på kvinder, der har stiftet en virksomhed, der viser vækstresultater.
- En startup-rejse er barsk og kræver nærmest tunnelsyn. At være en ok mor, en ok kæreste, en ok veninde og ikke at gå fallit eller gå ned med stress på rejsen er en af de helt store hakker, jeg sætter i min personlige totempæl, fortalte Rikke Ullersted i forbindelse med udnævnelsen.
Hun har gjort det til sin personlige kamp at udvikle en forretning, der har til formål at sætte et reelt aftryk på verden og gå forrest i den grønne omstilling. Men det er ikke nemt, og her deler hun nogle af sine betragtninger om livet som iværksætter.
Q&A: I begyndelsen af juni udgav Dansk Erhverv for anden gang publikationen: '25 kvindelige iværksættere du bør kende', der skal fremhævede inspirerende rollemodeller, så flere kvinder i fremtiden vil vælge den vej.
En af de få jyder, der fandt vej til den liste er Rikke Ullersted, stifter og direktør i The Upcycl. The Upcycl matcher og handler materialeaffald, afskær og frasorteringer imellem de industrier, der har det, og de virksomheder, der kan anvende det. Rikke Ullersted betragter behovet for den store grønne omstilling som en fantastisk forretningsmulighed - på størrelse med digitaliseringen.
- Det var en meget dejlig anerkendelse at få og et fedt selskab at komme i. Jeg tænker straks, hvad vi kan bruge hinanden til. Men det luner helt sikkert med det skulderklap, siger Rikke Ullersted om udnævnelsen fra Dansk Erhverv.
Den 49-årige Rikke Ullersted er uddannet industriel designer fra Aarhus Arkitektskole, og var medstifter af designbureauet Made by Makers i 2004 sammen med studiekammeraten Carsten Petersen. Sidenhen stiftede hun The Upcycl i 2020 og har i dag otte ansatte og afdelinger i både Aarhus, København og Holstebro.
Privat er Rikke Ullersted mor til to og bor i Aarhus.
1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?
- Vi er nået dertil, hvor vi har fundet ud af, at det vi gør, det virker. Så nu er det tid til at sætte det på formel og i system. Så det øver vi os i. Derudover har vi nogle investeringer på vej, så det er vi også ved at forberede.
2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?
- Det er virkeligheden, fordi den bevæger sig så hurtigt. Den grønne omstilling, der er kommet i fokus, er hele tiden med til at rykke mennesker og virksomheder og dermed vores forretning.
- Sidste år holdt jeg et oplæg på en konference i København, hvor folk sagde, at nu er det nu, at vi tager den grønne omstilling alvorligt og gør noget. Og det mærker vi her et år efter, fordi de første produkter med vores affaldsmaterialer er ude, så nu kører det. Vi er er på ingen måde ude at overbevise folk om, at det er en god ide, det har de indset.
3. Hvad er det bedste ved at være direktør?
- Jeg har altid været selvstændig, så jeg kender ikke til andet. Jeg betragter mig som leder af virksomheden, ikke direktør. Når vi kommer længere med The Upcycl, skal vi formentlig have ansat en direktør.
- Det er fedt at være iværksætter, men det er også superbelastende. Altså jeg har solgt alt, hvad jeg ejer for at realisere det her.
- Jeg er meget motiveret af at løse det her problem og knække koden på, hvordan vi cirkulerer affald, så det vi laver, har et reelt impact på kloden.
4. Hvad har været en afgørende beslutning i dit arbejdsliv?
- Det var at stoppe op og ændre retning, da jeg droppede Made By Makers. Det var en stor beslutning at stoppe i noget, der kørte godt, og som jeg var glad for, fordi jeg ville ændre noget. Det kunne betyde, at jeg ville ende som kassedame, men så havde jeg da forsøgt.
- Men jeg kan huske, at da jeg opdagede mulighederne med materialeaffald og indså, at så måtte jeg gøre noget ved det.
5. Hvor meget arbejder du?
- Det ved jeg ikke, jeg tæller ikke timer. Jeg har en datter på efterskole og en søn i militæret, så der er ingen hårde bagkanter pt.
- Men en gang i mellem, så kan jeg ikke stramme min hjerne mere, og så er det, jeg skal lave noget andet, så skal jeg lave noget med mine hænder.
6. Hvad er det bedste ved dit job?
- Det er motiverende at være med til at løse et stort problem. Et problem som vi, som samfund, selv har sat os i.
- Det er også fedt at være med til at lave en arbejdsplads, som jeg selv virkelig gerne vil være på. Det at være med til at forme en kultur, det er en kæmpe gave, og det er fantastisk, når man så får nogle kloge mennesker med.
7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?
- Det har været at få indsigten. Alle de valg vi træffer som virksomheder og mennesker, for det er jo menneskerne bag alle virksomheder, der træffer valgene, de har konsekvenser. Det er rigtig svært at have den indsigt og så opdage, at menneskerne ikke tager skeen i den anden hånd i stedet for at ligge på sofaen og se serier.
- Derfor går jeg også udenom de passive virksomheder, som ikke er klar til forandringen, for det er for tungt at løfte dem.
8. Hvad er dit bedste karriereråd?
- Hvad er karriere egentlig? Når jeg hører ordet karriere, så lyder det som en strategi efter høj løn. Og jeg tror ikke, at klassisk karrierestatus er noget, vi sigter efter i dag, vi kommer til at sigte efter integritet og mening.
- Dybest set så handler det om et værd, et selvværd, og et mod til at gå efter det, der er meningsfuldt for dig, og ikke for de gammeldags status- og titelbegreber.
- Jeg tror på, at vi fremover kommer til at stemple ind i et arbejdsmarked med vores egen integritet, og at det fremover bliver høj status.
9. Hvad er det næste mål for dig og The Upcycl?
- Det er at få styr på systematikken, så vi nemmere og nemmere kan få affaldet fra en industri over i en anden virksomheds supply chain.
- Og helt personligt så ser jeg frem til at sejle rundt i tre uger i sommer, sammen med kæreste og børn og koble helt fra.