Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mikkel Toxvig er retoriker og bogaktuel med 'Farvel til business bullshit', der udkom i april. Foto: Kirsten Louise Laursen

Det skal være slut med business bullshit

Da jeg for nogle år siden blev ansat i kommunikationsafdelingen i en større dansk virksomhed, blev jeg mødt af lidt af et sprogligt kulturchok. Allerede i min første uge på arbejdspladsen var jeg forundret over, hvordan de talte sammen.

For her gik jeg og troede, at jeg var landet i en gammel jysk virksomhed, men rundt om på gangene, fløj det om sig med masser af engelske og indforståede udtryk: onboarding, aligne, must win battles og ikke mindst omstillingsparat.

Jeg kan huske, at jeg lavede lidt sjov med, om en af mine første kommunikationsopgaver skulle være at lave en ordbog til nye medarbejdere, så man kunne få afkodet alle de indforståede udtryk. Det blev modtaget med et smil, men ordbogen blev aldrig skrevet. I stedet for blev jeg lige så stille selv viklet ind i det indforståede sprog, som er hverdag i mange virksomheder.

Så da jeg flere år efter forlod kommunikationsafdelingen, var jeg selv en af dem, der talte om at aligne, kigge ind i og tænke ud af boksen. Netop alle de udtryk, som Djøf for nylig har kåret, som de værste vi møder på jobbet.

Derfor var jeg heller ikke et sekund i tvivl, da jeg tilfældigt blev præsenteret for bogen ' Farvel til business bullshit' - den ramte noget i mig. Og derfor har jeg taget en snak med forfatteren bag, retorikker Mikkel Toxvig, om, hvad det er, der er sket med vores sprog i ledelses- og virksomhedskommunikationen.

Jeg lover, at der er basis for mange aha-oplevelser og ikke mindst et par gode grin.

God fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Mikkel Toxvig er uddannet cand.mag. i retorik fra Aarhus Universitet og arbejder til daglig som kommunikationsansvarlig i konsulentvirksomheden Garuda. Pressefoto

Drop det oppustede sprog: Mikkel Toxvig har fået nok af business bullshit

Sproget i dansk ledelses- og virksomhedskommunikation er fyldt med oppustede modeord, klichéer, platheder, hurra-ord, pligtsludder og unødvendige engelske vendinger. Fyldt med bullshit. Det mener forfattter og retorikker Mikkel Toxvig, der derfor har skrevet en bog om emnet.

'Farvel til business bullshit' er hans debut som forfatter, og her giver han sproget en overhaling og ikke mindst vores tendens til at bruge sproget forkert.

Hans mål er at få åbnet en diskussion om det oppustede sprog, så vi kan højne kommunikationen, og her fortæller han, hvad vores udfordringer er og giver sine fem bud på nogle af de værste udtryk, der bliver flittigt brugt.

Forfatter Mikkel Toxvig vil have et opgør med klichéerne og plathederne i ledelses- og virksomhedskommunikationen. Derfor har han skrevet bogen 'Farvel til business bullshit' om netop dette, som forhåbentlig kan danne grobund for, hvordan vi kommunikerer i erhvervslivet.

KOMMUNIKATION: Husker du ja-hatten, så vi kan spille hinanden gode, når vi kigger ind i vores must win battles? Eller er der brug for at genbesøge vores onboarding, så vi fremadrettet kan aligne vores rejse?

Det er næsten ren volapyk, og måske derfor er det ikke så mærkeligt, at overstående udtryk alle landede i en top 20, da Djøf kårede de værste ord på jobbet. Hvis du kan genkende en del af dem, er det nok fordi, de også har sneget sig ind i dit arbejdsliv.

Men nu skal det snart være slut med de uforståelige udtryk og smarte engelske ord, hvis det står til forfatter og retorikker Mikkel Toxvig. Han vil have et opgør med det, han kalder for business bullshit, og derfor har han skrevet en bog om netop dette.

- For nogle år siden udkom Anders Fogh Jensen og Dennis Nørmark med bogen Pseudoarbejde, som var en kritik af den måde, vi arbejder på, og jeg synes, det var modigt at skrive den bog. Sidenhen er pseudoarbejde blevet et legitimt ord, vi bruger og dermed en del af sproget.

- Jeg håber, at business bullshit kan få den samme status, så det bliver et udtryk, vi tager til os. Jeg håber, at bogen kan starte en diskussion om, hvad det er for nogle ord, vi bruger i virksomhedskommunikationen, så vi kan højne kvaliteten i vores kommunikation, siger Mikkel Toxvig.

Det smarte danglish

Men hvad er egentlig problemet med, at vi i virksomhederne kaster om os med nogle bestemte udtryk?

- Det korte svar er, at vi ikke forstår, hvad lederne mener. Hvad betyder agil, brændende platform, pipeline, must win battles, aligne, sparke til hjørne og så videre lige her, lige nu? Jeg aner det ikke, udtalte Mikkel Toxvig til Djøfbladet i forbindelse med de 20 værste ord på jobbet.

Problemerne opstår, fordi der bliver skabt et fælles sprog, som ingen af i os helt ved, hvad betyder, fordi ingen stiller spørgsmål til de præcise udtryk. Dermed bliver kommunikationen udfordret.

- Der kommer nemt uoverensstemmelser mellem det, man siger, og det man gør. Man kan have nogle rigtige gode intentioner med den måde, man kommunikerer på, men hvis ikke det passer på virkeligheden, bliver det utroværdigt, forklarer Mikkel Toxvig.

Mikkel Toxvig

  • Forfatter og til daglig kommunikationsansvarlig hos Garuda i Risskov.
  • Uddannet i retorik fra Aarhus Universitet i 2016.
  • 32 år, bor i Aarhus N med sin kæreste.

Et eksempel på sådan et dilemma er de virksomheder, der insisterer på at kommunikere meget på engelsk, selvom virksomheden er dansk og medarbejderne taler dansk. Det er for eksempel blevet meget almindelig at have engelske jobtitler i stedet for danske eller inden for HR, hvor mange virksomheder taler om employer branding, employer advocacy og så videre.

- Det er ærgerligt, fordi den engelske afsmitning er med til at udhule det danske sprog, og det kan give en følelse af, at engelsk er mere smart end dansk.

Mindre og bedre

Et enkelt sted at starte, hvis man som virksomhed vil hæve kvaliteten af sin kommunikation, er i virkeligheden at skrue ned for den.

- Vi skal gøre os mere umage, når vi kommunikerer, og det betyder faktisk, at der er nogle, som skal turde at tie, når andre taler. Alle virksomheder behøver ikke at kommunikere rigtig meget hele tiden, for kommunikationen risikerer at blive opstyltet.

En anden god vej til at højne kvaliteten er at blive endnu mere tydelig i sin kommunikation både internt i virksomheden og ud mod verden. Her handler det om at bruge de rigtige ord og sikre sig, at de rent faktisk betyder det, man mener.

Der er ret mange faldgruber og Mikkel Toxvig giver her sine bud på af de værste ord og udtryk, han møder på sin vej.

1.Unik

- Det er egentlig et ret flot ord, men det er alt for udbredt. Hvis man slår op, hvad unik betyder, så er det noget enestående, noget der kun er en af. Men det bliver brugt af alle, og derfor udvander det sin egen betydning.

- Der er så mange virksomheder, der reklamerer for deres unikke produkter, om det så er en bil, tandbørste eller barbermaskine, men som forbruger ligner produkterne jo hinanden til forveksling, og derfor er de ikke unikke. Men alle har lært, de skal finde deres ’unique selling point’, og resultatet er utroværdig markedsføring.

2. Værdi

- Det at skabe værdi, det er jeg virkelig træt af. Vi har talt om det i otte-ti år efterhånden; at vi skal skabe værdi. Vi skal finde ud af, hvem vi skaber værdi for, og så skal vi skabe værdi for dem.

- Det er en underlig måde at pakke hele sin eksistensberettigelse som organisation ind på. For hvad betyder værdi? Det kan betyde alt muligt. Det er noget, man tilføjer, ja, men jeg har overordentligt svært ved at sige, hvad det betyder, fordi det bliver brugt i alle mulige sammenhænge. 

- For eksempel bliver det brugt meget på Linkedin, hvor man skal skabe værdi for sine følgere. Det virker dog til, at fokus er flyttet på LinkedIn fra at skabe værdi for andre til at skabe værdi for sig selv, fordi deling af viden er blevet udskiftet med selvpromovering.

3.  Aligne

- Den er ekstra forfærdelig. Dels er det unødvendig brug af engelsk i dansk, og dels er det blevet til et dansk udsagnsord: at aligne. På engelsk ville man sige 'to align', men vi bøjer det ind i dansk med et ekstra -e på. Ligesom vi gør med alle mulige andre ord som at joine, steppe op, disrupte og så videre. Det er så uskønt.

- Og så ved vi ikke helt, hvad aligne betyder. De fleste vil nok sige, at det betyder, at man er på linje med hinanden, men det har faktisk en bibetydning på engelsk, som er, at man retter ind. Det er straks mere negativt.

- Det er et godt eksempel på, at et engelsk ord kan opfattes forskelligt af en engelsktalende og en dansker.

4. ”Vi lægger sporene, mens vi kører”

- Der findes en del afarter af ”vi lægger sporene, mens vi kører. Jeg har også hørt ”vi asfalterer, mens vi kører”, ”vi lægger fliserne, mens vi går”, ”vi bygger båden, mens vi sejler” og ”vi bygger flyet, mens det styrter”. 

- Den sidste variant er måske den meste ærlige, for udtrykket udstiller jo på en underligt ublufærdig måde, at der mangler en plan, så vi prøver at løse opgaverne, efterhånden som de opstår, men hvorfor – og hvad strategien er – ved vi ikke. Så det er en ret uheldig formulering.

5. Agil

- Agil er nok det ord, jeg flest gange har hørt omtalt som hadeordet. Det er egentlig et velbeskrevet begreb fra it-udvikling, men på et tidspunkt blev det indført i dansk som et synonym til ’forandringsparat’, da forandringsparat var blevet så slidt og latterliggjort blandt medarbejdere og jobsøgende, at der var behov for et alternativ.

- Jeg tror, at mange associerer agil og forandringsparat med et forsøg på at forklare nogle vanskelige arbejdsforhold, hvor der er mange forskellige opgaver uden den store selvbestemmelse. Tit hænger forandringsparat jo sammen med robusthed. Og det er den primære årsag til, at det er så hadet.

- En anden årsag er, at det bliver brugt på meget forskellige måder. En amerikanske professor fra Stanford interviewede på et tidspunkt 50 ledere for at finde ud af, hvad agil faktisk betydning. Desværre forlod han interviewene mere forvirret end nogensinde. Definitionen af agil varierede kolossalt og blev benyttet til at beskrive alt muligt forskelligt, som lederne satte pris på.

- Det er først og fremmest et salgsværktøj, hvor folk kan booke os i vores kalender, når det passer dem bedst, siger Stefan Schelde Hansen, der er direktør og medstifter af BetterBoard.  Arkivfoto: Henrik Kruse

Få salgsmødet i kalenderen i et hug: Det giver en kæmpe tidsbesparelse

"Tre værktøjer til en lettere hverdag" er et gennemgående element i Erhvervsliv-medierne, hvor virksomheder anbefaler deres bedste værktøjer til hinanden, og hen over sommeren deler vi anbefalingerne på tværs.

Denne gang skal vi forbi Calendly, der er et digitalt værktøj, der gør det nemt for kunden – og dig selv – at booke et online møde.

Stefan Schelde Hansen, direktør i BetterBoard, kan varmt anbefale andre virksomheder at bruge Calendly til at få online salgsmøder i kalenderen. Nogle af argumenterne lyder sådan her:

1. Det handler om at skabe convenience for kunden - og også for os selv.

2. Det kan også bruges, når du sætter et møde op med en leverandør.

3. Det er en stor fordel, at folk kan booke en tid direkte fra hjemmesiden.

VÆRKTØJ: Direktør og medstifter af BetterBoard, Stefan Schelde Hansen, fortæller om, hvordan Kolding-virksomheden bruger Calendly til at få salgsmøder i kalenderen uden for meget besvær. - Det handler i høj grad om at skabe convenience for vores kunder - og også for os selv, fortæller direktøren.

Salgsmøder: Allerede før corona havde direktør og medstifter af BetterBoard, Stefan Schelde Hansen, fået øjnene op for Calendly, der er et online værktøj, der gør det nemt at booke møder, og pandemien har betydet, at antallet af onlinemøder er vokset eksplosivt.

Løsningen betyder, at potentielle kunder selv kan bestemme, hvornår de er klar til et møde, hvor de kan høre om BetterBoard, der har udviklet en bestyrelsesportal som er en online platform for alt bestyrelsens arbejde før, under og efter bestyrelsesmøderne. Læs mere om BetterBoard her.


Værktøjer til en lettere hverdag

"Tre værktøjer" til en lettere hverdag' er et fast element i Erhvervsliv-medierne, der hver især dækker virksomhederne i Aarhus, Esbjerg, Odense, Randers og Trekantområdet.

Det sker, når vi beder lokale virksomheder om at dele nogle af de værktøjer, som hjælper netop dem, og hen over sommeren går vi spadestikket dybere ved at præsentere de mest anvendte og anbefalede værktøjer på tværs af medierne inden for fem kategorier.

De fem udvalgte værktøjer er:

  • Marketing: Ahrefs
  • Møder: Calendly
  • Kommunikation: Slack
  • Økonomi: Dinero
  • Kundeservice: Zendesk


Følg med i dit Erhvervsliv-nyhedsbrev i løbet af sommeren - eller saml op på videndelingen efter ferien.


Hvad bruger I værktøjet til?

- Det er først og fremmest et salgsværktøj, hvor folk kan booke os i vores kalender, når det passer dem bedst. Det kan være via et link, jeg sender, eller så booker de direkte på hjemmesiden. Når jeg sender et link i en mail, så skriver jeg, at de kan booke en tid, når det passer bedst.

- De klikker på linket, så åbner der sig en månedskalender, og så kan de se alle mine ledige tider. Så vælger man selv dag og tidspunkt. Når de så klikker på en tid, så kan de samtidig invitere flere gæster med til mødet. Når alle har bekræftet, så opretter systemet helt automatisk for eksempel et Teams-møde med en invitation og lidt om mødet. Det ryger direkte til deres og min kalender. Så er alt klart. Men det kan også være via Zoom eller et andet system. Calendly kan håndtere det hele.

Hvilke fordele giver det?

- Det handler i høj grad om at skabe convenience for vores kunder - og også for os selv. Der er en kæmpe tidsbesparelse ved at bruge systemet. Vi skal ikke bruge en masse tid på at maile frem og tilbage. ”Kan du på tirsdag? Hvad med onsdag? Nåh nej, der kan jeg ikke”. Pludselig er du oppe på mange mails, og det tager tid. Her kan kunden kigget direkte ned i vores kalender, fordi Calendly er koblet op på vores kalender.

- Det sparer en masse korrespondance, og der er også folk, der går direkte på hjemmesiden, fordi de gerne vil holde et møde. Det sparer også en masse tid på telefonen, når du skal sætte et møde op. Nogle gange bruger jeg også Calendly i samarbejde med leverandører. Lige nu har jeg et samarbejde med en GDPR-konsulent, og hun booker mig også over Calendly. Noget af det smarte er, at jeg selv bestemmer, hvilke "templates" jeg vil bruge. Udgangspunktet er en halv time, men det kan jeg lave om til en eller to timer, og vi bruger det også til det norske marked.

- Det er en stor fordel, at folk kan booke en tid direkte fra hjemmesiden og ind i min kalender. Jeg kan også indsætte et link, der er koblet op på et nyt produkt, så det er meget fleksibelt.

Hvordan kom I i gang?

- Der var en af vores store underleverandører, der brugte systemet. Vi var en potentiel kunde, og bookede selv et møde via Calendly, og jeg synes straks, det så smart ud. Siden er systemet udviklet meget mere. 

- Der er ikke tvivl om, at Calendly er vokset eksplosivt, fordi der er kommet flere onlinemøder. Det har corona sat skub i, og der rammer Calendly jo rent. Vi brugte som sagt systemet inden corona, og det er kun blevet smartere.

Kan du anbefale det til andre?

- Ja, bestemt. Der er aldrig fejl. Det virker bare, og folk synes, at det er dejlig nemt, og vi kan jo høre det på vores kunder, at de synes, at det er et interessant system, der er smart.

- Systemet kan mange andre ting, men vi bruger det mest til kundemøder. Det er min oplevelse, at der allerede er mange, der har fået øjnene op for systemet, og der findes jo også pendanter til Calendly.

Sundhedsvikarer i høj kurs, overskud hos AAK Denmark og navnenyt

Her får du tre udvalgte nyheder fra byens virksomheder.

AAK Denmarks resultat før skat stiger til over 100 millioner

AAK Denmark A/S, som er den danske del af den svenske koncern AarhusKarlshamn AB, og som beskæftiger over 200 personer i Aarhus, er kommet gennem 2021 med et resultat, der er betydeligt bedre end året før.

Det fremgår af selskabets seneste regnskab.

AAK Denmark producerer vegetabilske olier, der bruges i en bred vifte af madvarer på det globale marked. Den forretning har i 2021 givet et resultat før skat på 104 millioner kroner mod 35,5 millioner kroner året før. Samtidig er nettoomsætningen steget fra 1,7 milliarder kroner til 2,1 milliarder kroner.

For 2022 forventer selskabet at øge EBIT med mellem 170 og 190 millioner kroner, mens de finansielle omkostninger holder niveauet, så det igangværendes års resultat bliver bedre end for 2021.

Selskabet har også igangsat en omstilling til grøn energi, som forventes at kunne nedbringe CO2-udledningen fra fabrikken i Aarhus med 90 procent, når investeringen er gennemført og i fuld drift i 2024.

Vikarkoncern tidobler overskuddet

Det netop offentliggjorte koncernregnskab for de to vikarbureauer Powercare A/S og Powerdoc A/S viser en stor fremgang i årets resultat.

De to vikarbureauer sender sundhedsfagligt personale såsom social- og sundhedshjælpere, sygeplejersker, speciallæger og tandlæger til blandt andet hospitaler, der har personalemangel. Bag virksomhederne står ejer og stifter Lisbeth Sejer.

Resultatet før skat for koncernen er mere end tidoblet fra 2,8 millioner kroner til 30 millioner kroner, og den stigning er drevet af det hidtil bedste resultat for Powercare. Virksomhedens resultat er nemlig steget fra 8,3 millioner kroner til 41,5 millioner.

En fusion mellem Bemandingskompagniet A/S, Karmanordic Life Academy Association ApS og Powercare A/S blev gennemført 1. maj 2021 og har derfor haft en positiv effekt på årets resultat.

Ny key account manager hos Horisont

ole husted ditlevsen

Horisont, hotel og konferencested i Aarhus, har ansat Ole Husted Ditlevsen som key account manager. Han tiltræder 8. august.

Stillingen er nyoprettet og en del af en række strategiske tiltag for hotellet, som bl.a. indbefatter målsætningen om at øge kendskabsgraden i branchen og blandt de professionelle mødebookere samt skærpe hotellets profil.

Ole Husted Ditlevsen har en lang karriere bag sig inden for salgsfaget i både hotel-, møde- og detailbranchen og vil referere til hotelchef Casper Bock.