Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jesper Møller Hansen (t.v), Lars Jensen og Per Kirchner var tre af de ejerledere, som i ugens løb er gået hjem med en pris. Pressefoto

Ejerlederne blev hyldet ved hele tre prisuddelinger

Iværksættere, entreprenører, virksomhedsejere. Kært barn har mange navne, og i dette nyhedsbrev har vi fokus på dem, der også er kendt som ejerledere.

For denne uge bærer stærkt præg af de tre prisuddelinger, som netop har til formål at hylde og fejre dem, der stifter virksomhed, får den til at vækste og forbliver en del af driften. Vi sørger for at opdatere dig på, hvem der tog priserne hjem som succesvirksomhed, årets ejerleder og entrepreneur of the year.

En ejerleder er typisk karakteriseret ved også at være direktør i virksomheden og alt efter størrelse, gør det automatisk vedkommende til leder. Det kan være en svær disciplin at gå fra rollen som iværksætter til personaleansvarlig. Men der er hjælp at hente fra denne uges gæsteskribent Heidi Buus Beldam, der selv er ejer og stifter af GrowingMinds.

I hendes indlæg zoomer hun ind på den psykologiske tryghed på arbejdspladsen, og hun deler ni konkrete råd til at implementere dem i sit team.

God læselyst -og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Peter Ulrik Faurschou fr EY (t.v.) med vinderen af den regionale pris Lars Jensen, der er ejer og adm. direktør i Eltronic Group. Til højre ses regionsdirektør i Danske Bank, Poul Nielsen og jurymedlem Mie Krog. Foto: Skovdal Nordic

Her får du vinderne fra årets ejerleder, entrepreneur of the year og succesvirksomhed

Her får du overblikket over vinderne til ugens mange prisuddelinger:

Jeppe Møller Hansen fra Vertica vinder prisen som Årets Ejerleder 2022 i Østjylland.

Per Kirchner fra Novicell vinder Temaprisen 2022 i Østjylland.

Årets Helt i Østjylland er Henrik Lind fra Lind Invest.

Eltronic Group vinder EY Entrepreneur Of The Year 2022 i Midtjylland.

Henrik Brink fra Ento Labs vandt for bedste startup-pitch i samme konkurrence.

Mascot er Succesvirksomhed 2022 i Region Midtjylland.

I denne uge kåres de regionale vindere til årets succesvirksomhed, årets ejerleder og entrepreneur of the year. Vi giver dig overblikket over, hvem der tog priserne med hjem

Uge 44 har ikke blot været den uge, hvor der skulle kåres en vinder af folketingsvalget. Det er også den helt store prisuddelings-uge, når de tre største revisionsvirksomheder BDO, PwC og EY hver især hylder ejerlederne.

I denne uge gælder det hele vejen rundt de regionale vindere, som alle går videre til en landsfinale, og her få du den hurtige oversigt over, hvem der tog de regionale priser med hjem til årets succesvirksomhed, årets ejerleder og entrepreneur of the year.

Vertica-stifter blev årets ejerleder

Jeppe Møller Hansen (t.v) fra Vertica er Årets Ejerleder 2022 i Østjylland, han var oppe imod Per Kirchner, der vandt årets temapris. Pressefoto

Jeppe Møller Hansen er manden bag Vertica, der torsdag aften vandt prisen som Årets Ejerleder 2022 i Østjylland. Han vandt prisen delt ud af PwC for at være en ejerleder, der er i øjenhøjde med sine medarbejdere, og som gennem tillid, åbenhed og gode relationer har skabt flotte finansielle resultater og en sund og stærk virksomhed.

- Jeppe er en utrolig dygtig ejerleder, som er særligt god til at uddele ansvar og udvise tillid til sine medarbejdere. Det er inspirerende at se, hvordan Jeppes værdier er med til at udvikle og inspirere medarbejderne, og så har hans visionære ledelsesstil skabt et stærkt fundament for, at Vertica kan blive en endnu mere succesfuld virksomhed i fremtiden, fortalte Mads Meldgaard, partner i PwC ved overrækkelsen.

Med i opløbet om prisen var to andre stærke ejerledere fra Aarhus, nemlig Lars Sejer Sørensen fra Eventyrsport og Per Kirchner fra Novicell. Sidstnævnte gik ikke tomhændet hjem, da han vandt årets Temapris, der gives til den ejerleder, der har udvist et stærkt fokus på årets tema, talent og tillid.

Per Kirchner fik prisen for at være en ejerleder, som udviser tillid til sine medarbejder og særligt virksomhedens unge talenter, og så sørger han for at være synlig i organisationen. Han har tidligere fortalt Erhvervsliv Aarhus, hvordan hans dag peaker, når han går rundt og siger godmorgen.

Derudover måtte en af byens mest kendte erhvervsprofiler også en tur på scenen, for vinderen af årets helt i Østjylland gik til Henrik Lind fra Lind Invest. Han fik prisen for at tage et ekstraordinært stort socialt ansvar og for gennem flere år at donere millioner af kroner til sociale projekter i Aarhus.

Både de store og de små blev hyldet til Entrepreneur of the year

De tre startups Capturi, Creative Force og Ento Labs var også en tur på scenen til entrepreneur of the year i Region Midtjylland. Foto: Skovdal Nordic

Det blev Eltronic Group fra Hedensted, der blev hyldet i Aarhus, da den regionale kåring til EY Entreprenuer of the year fandt sted onsdag aften. Til overrækkelsen blev dele af juryens begrundelse læst op, og her kunne man høre, at der blandt andet var lagt vægt på, at Eltronic Group har oplevet en flot vækst, og at især entreprenøren Lars Jensen har imponeret den regionale jury.

Med i finalen om den regionale pris var der kun en enkelt virksomhed fra Aarhus, nemlig energihandelsselskabet In Commodities.

I forbindelse med regionskåringen blev Inspirationsprisen også uddelt af Erhverv+, et kusinemedie til Erhvervsliv Aarhus. Prisen gik til Mads Møller, CEO i Hydratek. Han fik prisen for sine initiativer i ingeniør- og produktionsvirksomheden i Hinnerup for at skabe et mere fleksibelt arbejdsliv.

Til gengæld var to ud af tre virksomheder i startup-kategorien på hjemmebane i Aarhus, da de skulle levere deres overbevisende pitch for publikum. Her dystede Capturi, som man tidligere har kunnet læse om i Erhvervsliv Aarhus, med den ligeledes lokale Ento Labs, der også har fundet vej til vores nyhedsbreve, og Creative Force fra Holstebro. Det blev Henrik Brink fra Ento Labs, der af publikum blev valgt som den bedste startup-pitch.

Årets succesvirksomhed blev Mascot

Hele vinderholdet fra Mascot (fra venstre) IT- og logistikdirektør Lars Spang Kjeldsen, eksportdirektør Kurt Madsen, CEO Michael Grosbøl og hustru Anne Grosbøl, salgsdirektør for Norden, Henrik Bach, og Forretningsudviklingsdirektør Niels Høigaard Hald. Pressefoto

Vinderen af BDO's Succesvirksomhed 2022 i Region Midtjylland er nu fundet. Det blev offentliggjort ved et event i Centralværkstedet torsdag formiddag, at den familieejede tekstilvirksomhed Mascot fra Engesvang nær Silkeborg er vinder af prisen.

- Vi har siden virksomhedens grundlæggelse arbejdet benhårdt og målrettet på at skabe en bæredygtig virksomhed. Det har vi gjort ud fra ti værdier, som omhandler alt fra en dyb dedikation til sit fag og virksomheden over en ægte professionalisme til det at opføre sig ordentligt. At gå på arbejde med en passion for at være med til at drive virksomheden videre til nye højder på mange planer er et mantra for Mascotterne, lyder det fra Michael Grosbøl, som er administrerende direktør hos Mascot.

Med i opløbet om den regionale pris var også to virksomheder fra Aarhus, konsulentvirksomheden Transition, som vi tidligere har skrevet om og det digitale performancebureau Searchmind.

Heidi Buus Beldam er stifter og ejer af GrowingMinds. Hun har arbejdet med psykologisk tryghed i en del år og er blandt de første til at være certificeret practitioner i psykologisk tryghed. Foto: Jesper Balleby

Ønsker du et top performende team?

Psykologisk tryghed handler om, at vi er så trygge på vores arbejdsplads, at vi tør udfordre hinanden, være uenige, usikre og i tvivl. Det handler om, at vi alle har det bedst, hvis vi kan være, som vi er, samt være ærlige i hinandens selskab.

Ugens gæsteskribent Heidi Buus Beldam fra GrowingMinds byder på klare budskaber om, hvordan du som leder skaber det bedste team, der kan levere toppræstationer.
 
I denne indlæg deler hun blandt andet konkrete tips til, hvad du skal undgå, og hvad du skal gøre mere af:
 
1.Tal ikke for meget selv
2. Styr ikke udenom svære samtaler, dilemmaer og uenigheder.
3. Accepter ikke, at folk passer sit
4. Lad være at springe i luften, når du får kritik, eller ny information der kan irritere dig
5. Som leder skal du sætte scenen
6. Få så mange perspektiver frem som muligt
7. Tag førerrollen og udvis ekstrem rummelighed
8. Undgå at svare for meget og for hurtigt
9. Spørg, spørg og spørg

Psykologisk tryghed er i disse måneder på alles læber, det er nemlig ’De Vise Sten’, når du som leder ønsker at skabe et top performende team. Men 60-70 procent af alle ledere overvurderer, hvor stor psykologisk tryghed der er i deres team.

Psykologisk tryghed handler ikke om at have en arbejdsplads, hvor man aldrig bliver kritiseret eller får push-back, selvom det kunne lyde sådan. Tværtimod handler det om, at vi netop er så trygge, at vi tør udfordre hinanden og være uenige, usikre og i tvivl. Fortæller vi f.eks. åbent andre, når vi har taget fejl eller laver en fejl? Det handler om, at vi alle har det bedst, hvis vi kan være, som vi er samt være ærlige i hinandens selskab.

Problemet er, at det slet ikke er så naturligt at være helt ærlig, som man ellers skulle tro. Ofte skjuler vi, i en eller anden grad, hvad vi tænker og føler. For folk kommer ganske enkelt ikke på arbejde for at risikere at virke uintelligente, sære eller dumme i andres øjne. Derfor håndterer vi alle konstant interpersonelle risici, som gør, at vi kan holde vigtige informationer tilbage, også til tider ubevidst.

Amy C. Edmonson, der har studeret feltet i 20 år, beskriver, at 70 procent af os på et tidspunkt har valgt at tie på jobbet. Endda selvom vi tror, det vil være skidt for firmaets succes eller skidt for chefen. Sideløbende med Amys studier har Google også fundet frem til, at psykologisk tryghed er dét vigtigste parameter for et teams performance.

Hvad skal jeg gøre – og ikke gøre?

Når du som leder ønsker at skabe psykologisk tryghed, skal du have fokus på tre indbyrdes forbundne elementer i hverdagen. Du skal:

  1. Sætte de rigtige rammer
  2. Invitere til deltagelse
  3. Reagere konstruktivt

Det er i praksis langt sværere, end det lige kan lyde, så her får du ni konkrete tips til, hvad du skal undgå, og hvad du skal gøre mere af:

Tal ikke for meget selv

Husk at jeres teammøde også er et rum, hvor teamet kan komme tættere sammen.
Det er svært at få til at ske, hvis du holder en monolog - eller hvis dialogen kører imellem dig og én medarbejder på skift det meste af tiden. Facilitér i stedet flere direkte dialoger mellem medarbejderne og forbered små øvelser, der har god effekt for teamets sammenhold. At tænke din lederopgave som netop facilitator er generelt et godt mindset til at skabe fremdrift, innovation og forandring.

Styr ikke udenom svære samtaler, dilemmaer og uenigheder

Det kan ofte virke naturligt for mange ledere at løfte udfordringer fra teammødet med ud i 1-1 eller i en snak med nogle få medarbejdere – eller, som det ofte sker; at du (eller andre) hurtigt lukker det ubehagelige (uenigheden) ned. Det sidste sker ofte ubevidst af dig eller andre, fordi det ganske enkelt er ubehageligt at være i en konfliktsituation. 

Problemet er bare, at det bidrager til at gøre det svært for teamet selv at kunne lære at tage konflikter konstruktivt. Det frarøver teamet muligheden for at lære af hinanden og af deres forskellige perspektiver. Klar, direkte og åben kommunikation er et vigtigt aspekt, når vi skal begrænse ulykker, fejl og i øvrigt lære af hinanden.

Accepter ikke, at folk passer sit

Det er væsentligt for et effektivt samarbejde, at alle vil strække sig og hjælpe hinanden. Så risikerer teamet heller ikke at blive ineffektivt. Når vi oplever, at vi ikke vil hjælpe hinanden, kan folk desuden brænde ud, da de kan føle, at de ikke bliver støttet. Du skal især være opmærksom på, at ekstra pres, såsom en meget høj arbejdsbyrde, ubevidst kan reducere viljen til at hjælpe andre i et team, da den menneskelige tilbøjelighed ofte vil være at fokusere på egne opgaver og deadlines under pres.

Lad være at sprænge i luften, når du får kritik eller ny information, der kan irritere dig

At du kan kontrollere dine følelser er afgørende. Om du sætter ord på dem eller ej. Vi kan alle mærke, når andre er vrede og irriterede, selvom de lader som om, alt er fint.

Så sæt tempoet ned, træk vejret dybt flere gange, og koncentrer dig om at lytte for at forstå, når noget rammer dig på den ene eller anden måde. Tag dig god tid; det er nu, at du skal lære noget vigtigt og nyt. Og kommer du til at blive irriteret, ’træt’ eller skyde med skarpt, så tøv ikke med at tage en snak igen - og sig ganske enkelt undskyld, og at du ønsker at få alt input. Det er menneskeligt at reagere.

Som leder skal du sætte scenen

Sæt hele tiden ord på de udfordringer, I står overfor (og som du gerne vil have hjælp til at tackle og få mere viden om!). Udvælg konkrete udfordringer, hvor du ved, at medarbejdernes meninger og tanker er vigtige for succes. Når vi er åbne og ærlige over for hinanden, bliver vi markant mere kreative, lærerige og innovative.

Få så mange perspektiver frem som muligt

Derved kan du undgå gruppe-bias. Et simpelt værktøj er at bede alle om at skrive post-its til spørgsmål, inden I åbner diskussionen i plenum. Denne tilgang vil samtidigt give mere plads til introverte profiler, som får en chance for at tænke for sig selv alene et øjeblik, inden snakken går løs.

Tag førerrollen og udvis ekstrem rummelighed

Det viser ekstra vilje til at holde alle inden for i fællesskabet. Næsten halvdelen af os føler, at vi på den ene eller anden måde falder uden for gruppen. Det tal siger noget om, hvor sårbare vi mennesker er. I inkluderende miljøer er det mere sandsynligt, at folk siger deres mening og bidrager mere til teamet.

Overbevisende organisatoriske mål kombineret med omsorgsfuldt lederskab motiverer dine medarbejdere til at yde en ekstra indsats samt forbedrer samarbejdet.

Fortæl om det, du selv kan være i tvivl om og om de fejl, du kan se, at du har begået. Det spiller en overraskende stor rolle for medarbejdernes mentale og følelsesmæssige engagement og evne til at lære sammen og hver for sig.

Undgå at svare for meget og for hurtigt

Et typisk blind spot for mange ledere er, at de er gået hen og blevet ”omvandrende svar-maskiner”. Selvom vi alle godt ved, at vi ønsker at facilitere et miljø, hvor medarbejderne netop selv får mulighed for at tænke selv, tænke ud af boksen og blive klogere, kan man let komme til at lukke perspektiver ned og give for mange svar. Derved mindskes andres nye indsigter, læring og tænkning generelt. 

Spørg, spørg og spørg

Hold stædigt fast i at dyrke din, og dermed andres, nysgerrighed. Vi kan let antage, at alle har sagt deres mening, når ingen siger mere. Men er man uenig i, hvad flertallet tænker eller med dem, der snakker højt, kan det være svært at sige sin mening.

Gode skarpe spørgsmål er stadig ikke hverdagskost de fleste steder, hvilket kan hænge sammen med, at vi alle let kan glemme at være nysgerrige og stille spørgsmål, fordi vi tror, at dét, vi ser, er realiteterne. Vi glemmer ganske enkelt, hvor store huller vi egentlig har i vores viden om, hvad der rent faktisk foregår.

Ny aftale skal optimere havnearealer, Heartland flytter fra havnen og millionoverskud hos Ilva

Her får du fire udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus

Aarhus Havn indgår aftale med brancheorganisation om optimering af arealer

Thomas Haber Borch (t.v), CEO i Aarhus Havn, og Lars Jespersen, formand for Danske Shipping- og Havnevirksomheder med den fælles aftale. Pressefoto

Aarhus Havn og brancheorganisationen Danske Shipping- og Havnevirksomheder har underskrevet en aftale, der igangsætter en proces med at optimere havnens arealer i forbindelse med etablering af Yderhavnen. 

- Aftalen understreger, at vi og de virksomheder, der benytter havnen, ønsker at skabe den mest effektive udnyttelse af arealerne i forbindelse med en udvidelse. Vi oplever i øjeblikket, at godsomsætningen stiger markant. Det presser kapaciteten og arealerne i et omfang, vi ikke har set før. Derfor er det nødvendigt allerede nu at lægge planen for nuværende arealer ved en havneudvidelse, siger Thomas Haber Borch, der er CEO i Aarhus Havn.

Aftalen er den første af sin slags i Danmark, og den kan, udover at sikre en bedre pladsudnyttelse, bidrage til en god og konstruktiv proces frem mod en politisk beslutning, mener Lars Jespersen, der er adm. direktør i SDK Shipping og formand for Danske Shipping- og Havnevirksomheder.

Heartland-koncern flytter på grund af pladsmangel

Heartland er flyttet ind på 3. sal i ejendommen 'Bankborgen' på Store Torv 1. Foto: Flemming Krogh

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens holdingselskab, Heartland, er flyttet ind i nyt hovedsæde. Tidligere hørte holdingselskabet hjemme i Bestsellers store domicil grænsende til Aarhus Ø, men koncernen er løbet ind i pladsmangel på havnen. Derfor er Heartland og en stribe andre datterselskaber i koncernen flyttet til den historiske ejendom Store Torv 1, hvor de har indtaget 3. sal. Det skriver Finans.

'Bankborgen', som bygningen på Store Torv kaldes, blev for nylig købt af Heartland for 107 mio. kroner af pensionskasserne Lægernes Pension, Velliv og Pensiondanmark. Fremover vil 75 ansatte have base. 

Fredag 4. november kan Anders Holch Povlsen i øvrigt fejre sin 50 års fødselsdag, om det bliver markeret i Bankborgen eller på havnen vides ikke. Men hvis du ikke fik læst Erhvervsliv Aarhus artikel om, hvordan Anders Holch Povlsen og Heartland investerer i byen, så kan du finde den her.

Ilva fastholder milliardomsætningen i et udfordret marked

Det er første gang, at Ilva præsenterer regnskab med Martin Hallund i spidsen. Han overtog posten som CEO efter Rami Jensen d. 1. september 2022, men har været en del af Ilva og det tidligere Idémøbler i mere end 25 år. Pressefoto

For andet år i træk leverer Ilva et stærkt resultat for regnskabsåret med en omsætning på lidt over 1,7 mia. kroner og et EBIT-resultat på 91 mio. kroner. Det på trods af den historisk lave forbrugertillid og den store usikkerhed i markedet. Sidste års resultat lød tilsvarende på 1,7 mia. kroner i omsætning og et EBIT-resultat på 100 mio. kroner.

- Set i lyset af et år med stigende usikkerhed blandt forbrugerne, er vi meget tilfredse med vores resultat, lyder det fra CEO Martin Hallund.

Særligt i sidste kvartal af det forskudte regnskabsår har Ilva kunnet mærke den usikkerhed, som har ramt forbrugerne. Det kom blandt andet til udtryk i antallet af kundebesøg hen over sommeren. På trods af den fortsatte usikkerhed i markedet, fastholder de strategien om vækst, og ud over to nye bolighuse i Danmark er der også fokus på udvidelse af kæden i Sverige.

Custimy.io henter millioner fra internationale kapitalfonde

Med nye investorer og det solide millionbeløb i ryggen, gør Martin Navne (t.v.) og Kristoffer Fløjstrup Degn sig nu klar til for alvor at starte den internationale vækstrejse. Forventningen er at forsætte den flotte vækst fra de første to år, for ambitionen er at skabe ny stor, stor succes fra Danmark. Foto: Kasper Løjtved

Custimy sælger sin software løsning til fem forskellige markeder og nærmer sig 50 medarbejdere. Men selvom væksten er stigende, så venter de internationale markeder, og for at kunne nå ud på dem hurtigt har virksomheden netop rejst en tocifret millioninvestering fra Stormbreaker Ventures i Silicon Valley og franske ID4 Ventures sammen med Preseed Ventures samt en række stærke strategiske Business Angels. Det skriver nichemediet Techsavvy.

- Vi har faktisk ikke siden Sitecore haft en rigtig stor software-startup fra Danmark. Jeg har selv været seks år i London inden Custimy, men jeg har altid haft en tiltro til, at man kan bygge store successer i Danmark. Pleo og Lunar viser det lige nu, og vi er næste generation, siger Martin Navne, CEO og medstifter.