Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En af de virksomheder i Aarhus, der vækster meget i disse år og derfor hele tiden er på udkig efter internationale medarbejdere, er Bankdata. Det fortalte CEO Esben Kolind Laustrup (t.h) til nytårsbriefing på rådhuset. Foto: Aarhus Kommune

International arbejdskraft er nødvendig for vækst

Behovet for arbejdskraft i Danmark er stort - også her i 2023. Faktisk tror en del af virksomhederne i Aarhus, at rekruttering fortsat bliver en af de helt store udfordringer i det kommende år til trods for den økonomiske krise.

For at imødekomme manglen på kvalificeret arbejdskraft søger flere og flere virksomheder efter internationale kompetencer for at besætte de ledige stillinger. Den udfordring har Danske Commodities tidligere fortalt Erhvervsliv Aarhus om.

Men det kræver en særlig indsats at fastholde de eftertragtede internationale medarbejdere, og det vil ugens gæsteskribent, Helle Bastrup fra Headstart, gerne slå et slag for.

- Virksomhederne bør derfor sætte flere trivselsaktiviteter i værk for at hjælpe internationale medarbejdere med at falde til i Danmark. De har et ansvar for det, selv om det ligger uden for arbejdstiden, skriver hun blandt andet.

Det kræver også sit at bygge en helt ny virksomhed fra bunden og ikke mindst få udbredt sit produkt til de rigtige kunder. I dagens nyhedsbrev introducerer vi dig for Boulders, UrbanWild og Enterspeed, der er tre iværksættervirksomheder, der er værd at holde øje med.

God læselyst - og tak fordi du følger med.

Bliv abonnent på Erhvervsliv Aarhus

  • Hvis du ikke allerede er abonnent på Erhvervsliv Aarhus, vil vi gerne have dig med på holdet.
  • Skriv til salg@erhvervslivaarhus.dk, så finder vi en løsning, der passer til dig og din virksomhed. Eller køb din egen direkte adgang her.
Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Helle Bastrup er Project Manager og Team Manager ved Headstart. Pressefoto

Har du budt velkommen til din nye internationale kollega? Sådan rigtigt?

- Der er brug for et langt større fokus på, hvordan vi tager imod den internationale arbejdskraft. En analyse fra Dansk Industri fra 2022 viser, at IT-virksomheder oplever, at kulturelle forskelle og det at sikre god inklusion af medarbejderne og deres familier er en stor udfordring.

Det mener denne uges gæsteskribent Helle Bastrup, der er projekt- og team manager hos Headstart. Hun har en lille opsang til virksomhederne om at huske det sociale aspekt, når man ansætter internationale medarbejdere.

For det er trivslen hos hele familien, der bliver afgørende for, om en udenlandsk medarbejder falder til i Danmark, og her har virksomheden et stort ansvar for at hjælpe den indslusning på vej.

Behovet for arbejdskraft i Danmark er massivt, og flere og flere virksomheder kigger mod internationale kompetencer for at få besat de ledige stillinger.

Som aktør på området hilser vi hos Headstart Career de udenlandske rekrutteringer varmt velkomment. Det er nødvendigt og faktisk også en god investering, som kan være en rigtig god forretning for virksomheden.

Men der er brug for et langt større fokus på, hvordan vi tager imod den internationale arbejdskraft. En analyse fra Dansk Industri fra 2022 viser, at IT-virksomheder oplever, at kulturelle forskelle og det at sikre god inklusion af medarbejderne og deres familier er en stor udfordring. Det gør fastholdelsen af de nødvendige kompetencer svær.

Faktisk viser flere undersøgelser, at det særligt er faktorer uden for arbejdspladsen, der afgør, om en person falder godt til i Danmark. Hvis familien ikke trives, eller det er svært at finde venner i sin nye hjemby, er der stor sandsynlighed for, at den internationale medarbejder rejser hjem igen.

Det bør de østjyske virksomheder have langt større fokus på. Trivslen uden for arbejdstiden kan ikke kun overlades til de aktører, der allerede arbejder på området. For nok er de etablerede internationale fællesskaber og offentlige institutioner gode til at hjælpe internationale medarbejdere på plads i Danmark – men det er alt for sårbart at overlade inklusionen til eksterne aktører. Samtidig kan der være stor forskel på udbuddet af tilbud i de større og mindre byer.

Overvej derfor følgende: Har du netop ansat en international kollega? Fik du budt velkommen?

Og her er det altså ikke nok blot at sige ”goddag”! Der er brug for en række velkomst- og trivselsaktiviteter, ikke blot inden for arbejdstiden, men også udenfor. Buddy-ordninger, undervisning i kulturforståelse, introduktion til foreningslivet, danskundervisning og sociale arrangementer er blot nogle af de ting, den enkelte virksomhed bør sætte i værk.

Aktiviteter, som virksomhederne har et ansvar for – også selvom de ligger uden for arbejdstiden. Eksterne aktører som Headstart kan supplere og hjælpe. Men ansvaret ligger hos virksomheden.

Det vil være nyt for mange danske virksomheder, særligt de små og mellemstore, at udvide onboardingen til også at omfatte fritidslivet. Til gengæld vil det uden tvivl være afgørende for deres internationale medarbejderes trivsel – og dermed også deres virksomheds vækst.

I en tid, hvor dansk vækst og konkurrenceevne afhænger af en øget arbejdsstyrke, har vi ikke råd til at lade være.

Boulders har åbnet sin sjette og hidtil største klatrehal i Højbjerg. Foto: Christian Gnutzmann

Her er tre virksomheder, du bør kende

Vi giver dig her indsigt i tre spændende virksomheder fra Aarhus, der er værd at holde øje med.

Boulders har åbnet sit sjette klatrecenter

Direktør Martin Petersen ser et stort potentiale i at åbne en klatrehal i det sydlige Aarhus. Foto: Stig Dahlgren Atzen

Boulders har eksisteret siden 2009, og navnet på klatrekæden spiller på navnet på sporten; bouldering. Boulders har i dag fem centre. Et i Aarhus Nord, et i midtbyen, et i Odense og to i København. I sidste uge åbnede de center nummer seks i Højbjerg, som bliver Aarhus’ største. Og om en måned åbner kæden endnu et center i Hvidovre.

– Gennem de seneste år har vi oplevet en markant øget interesse for klatring, og vores klatrehaller i Aarhus er dagligt godt fyldte med klatreglade aarhusianere. Faktisk er interessen så stor, at vi som følge af pladsmangel har følt os foranlediget til at åbne endnu en hal. Klatrehallen får placering i Aarhus Syd efter stor efterspørgsel fra de af vores klatremedlemmer, der kommer fra området og også fra Trekantområdet, hvorfra medlemmerne nu får en kortere køretur, siger Martin Petersen, direktør og medejer af Boulders.

Boulders tæller i dag 18 ansatte.

Vores kusinemedie Skåde-Højbjerg-Holme har testet den nye klatrehal og talt med direktøren, det kan du læse her.

UrbanWild sælger vildmarksbade til hele Danmark

Martin Fisker Dyrbjerg og Stefan Dejgård Jensen er stifterne, ejerne og kammeraterne bag virksomheden UrbanWild i Viby, der sælger saunaer, vildmarksbade og andet større udendørsvelvære. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

UrbanWild er en dansk virksomhed, der sælger udendørsprodukter som pavilloner, grillhytter og saunaer. Virksomheden blev stiftet i 2020 af de to venner, Martin Fisker Dyrbjerg og Stefan Dejgaard Jensen. 

De har valgt at placere virksomheden tæt på byen, på Damagervej i Viby, for at gøre det nemt for kunderne at se produkterne inden et køb.

Navnet UrbanWild er valgt ud fra tanken om at bringe det vilde udeliv ind til byerne.

Virksomheden har omsat for 14 millioner kroner i de første to år, og foreløbig er der ingen ansatte.

- På sigt kan det være, at forretningen kan stå på egne ben med ansatte og det hele. Det lyder lige nu ambitiøst, men vi tager det egentlig stille og roligt, siger Stefan Dejgård Jensen, medstifter.

Vores kusinemedie Viby-StavtrupLiv har talt med de to iværksættere, og du kan læse det hele her.

Enterspeed tilbyder bedre brugeroplevelser og hurtigere hjemmesider

- Vi var flere hos Novicell, der begyndte at kunne se, at der manglede et produkt, der kunne løse opgaven med at levere en service til virksomheder, som blandt andet kan sørge for at gøre virksomhedernes hjemmesider hurtigere og sikre en bedre brugeroplevelse, fortæller Toke Lund, direktør og medstifter af Enterspeed. Pressefoto

Toke Lund, der er tidligere leder hos Lego og ansvarlig for digitale oplevelser for Salling Group, startede virksomheden Enterspeed, fordi han var træt af store politiske virksomheder. Hans sidste job som lønmodtager havde han hos Novicell, og det var der, at tanken om at starte noget selv begyndte at rumstere i baghovedet. 

Normalt når du bruger en virksomheds hjemmeside, så får du en masse informationer direkte fra virksomhedens systemer. Enterspeed går så ind og lægger et lag imellem hjemmesiden og virksomhedens nye og gamle systemer. I det lag bliver data behandlet, så det hurtigere når frem til dig. Blandt de kunder, som synes, at sådan en løsning er interessant kan nævnes Carlsberg, Hummel, Flügger og Danish Crown.

- Forretningsplanen er, at forhåbentlig inden for en to-tre års periode begynder vi at lave penge på bundlinjen. Men vi er jo et sted lige nu, hvor det er en vækstrejse. Så der kommer til at blive investeret rigtig mange penge i salg og marketing for vores vedkommende, fortæller Toke Lund til Stiften.

Århus Stiftstidende har talt med stifteren om iværksætterlivet, og den artikel kan læses her.

Museum Køn skal have ny direktør, virksomhederne er optimistiske om det kommende år, og 2022 blev et rekordår for turismen

Her får du tre udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus

Profileret museumsdirektør skifter job

Julie Rokkjær Birch er de senere år blevet et velkendt ansigt på den danske kulturscene og vandt i 2022 Artbeat-prisen for have sat sit tydelige præg på den offentlige debat og for have navigeret museet Køn sikkert igennem en markant transformationsproces. Foto: Kasper Heden Andersen

Julie Rokkjær Birch, som senest har stået i spidsen for museet Køn, tiltræder 1. april 2023 stillingen som ny direktør på Museum Jorn i Silkeborg.

- Asger Jorn sagde: ’Går man ikke til yderlighederne, er der ingen grund til at gå!’ Det udsagn føler jeg mig hjemme i, og jeg er dybt inspireret af Jorns eksperimenterende, anarkistiske og anti-elitære tilgang til kunst. Sammen med museets medarbejdere og støtter er det min ambition at sprænge rammerne, udfolde potentialerne og opdyrke museets grundlæggende identitet som et modigt, samfundsrelevant og festligt museum, siger Julie Rokkjær Birch i en pressemeddelelse.

Virksomhederne i Aarhus tror på, at udviklingen vender i 2023

- Det er ikke kun sorte skyer, vi kigger ind i. Man hører meget om alt det negative, men der er altså også steder, hvor ordrebøgerne stadig er fyldte, siger Poul Dalsgaard, direktør i Erhverv Aarhus på baggrund af den nye undersøgelse. Pressefoto

Det aarhusianske erhvervsliv lader sig tilsyneladende ikke skræmme af inflation og tårnhøje energipriser. I hvert fald ikke hvis man skal tro de besvarelser, Erhverv Aarhus har fået i forbindelse med en spørgeundersøgelse blandt deres medlemmer om forventningerne til 2023. 

- Vi er faktisk en smule overrasket i positiv forstand. Når vi spørger virksomhederne om deres økonomiske forventninger til året, så svarer 80 procent, at de forventer den enten uændret eller forbedret. Det er meget, meget positivt, siger direktør hos Erhverv Aarhus, Poul Dalsgaard, til Stiften.

I alt 88 af organisationens omkring 500 medlemmer har svaret på spørgeundersøgelsen.

Læs mere om undersøgelsen i Stiften.

2022 blev rekordernes år for turismen i Aarhus-regionen

- Vi ser med forsigtig optimisme på turismen i 2023 på trods af store usikkerheder. Inflation og krigen i Ukraine påvirker rejsemønstre og feriebudgetter. Samtidig oplever vi en stærkt stigende international konkurrence om gæsterne, siger Pia Lange Christensen, direktør, VisitAarhus. Foto: Robin Skjoldborg

Overnatningsstederne i Aarhus, Favrskov, Randers, Silkeborg, Skanderborg, Viborg og på Djursland kan godt være stolte af turistsæsonen 2022. Året slog nemlig den ene rekord efter den anden, og der har aldrig været flere overnatninger i Aarhus-regionen. Stigningen er på 16,4 procent sammenlignet med 2019, og det er et godt stykke over stigningen på landsplan.

- 2022 har overgået vores vildeste forventninger. Både de danske og internationale turister har i stor stil valgt at holde ferie i Aarhus-regionen, og det er vi meget stolte af. De mange turisme-virksomheder i vores destination har investeret massivt i nyheder i 2022. Dét har trukket gæster til, siger Pia Lange Christensen, direktør, VisitAarhus.