Har du budt velkommen til din nye internationale kollega? Sådan rigtigt?
- Der er brug for et langt større fokus på, hvordan vi tager imod den internationale arbejdskraft. En analyse fra Dansk Industri fra 2022 viser, at IT-virksomheder oplever, at kulturelle forskelle og det at sikre god inklusion af medarbejderne og deres familier er en stor udfordring.
Det mener denne uges gæsteskribent Helle Bastrup, der er projekt- og team manager hos Headstart. Hun har en lille opsang til virksomhederne om at huske det sociale aspekt, når man ansætter internationale medarbejdere.
For det er trivslen hos hele familien, der bliver afgørende for, om en udenlandsk medarbejder falder til i Danmark, og her har virksomheden et stort ansvar for at hjælpe den indslusning på vej.
Behovet for arbejdskraft i Danmark er massivt, og flere og flere virksomheder kigger mod internationale kompetencer for at få besat de ledige stillinger.
Som aktør på området hilser vi hos Headstart Career de udenlandske rekrutteringer varmt velkomment. Det er nødvendigt og faktisk også en god investering, som kan være en rigtig god forretning for virksomheden.
Men der er brug for et langt større fokus på, hvordan vi tager imod den internationale arbejdskraft. En analyse fra Dansk Industri fra 2022 viser, at IT-virksomheder oplever, at kulturelle forskelle og det at sikre god inklusion af medarbejderne og deres familier er en stor udfordring. Det gør fastholdelsen af de nødvendige kompetencer svær.
Faktisk viser flere undersøgelser, at det særligt er faktorer uden for arbejdspladsen, der afgør, om en person falder godt til i Danmark. Hvis familien ikke trives, eller det er svært at finde venner i sin nye hjemby, er der stor sandsynlighed for, at den internationale medarbejder rejser hjem igen.
Det bør de østjyske virksomheder have langt større fokus på. Trivslen uden for arbejdstiden kan ikke kun overlades til de aktører, der allerede arbejder på området. For nok er de etablerede internationale fællesskaber og offentlige institutioner gode til at hjælpe internationale medarbejdere på plads i Danmark – men det er alt for sårbart at overlade inklusionen til eksterne aktører. Samtidig kan der være stor forskel på udbuddet af tilbud i de større og mindre byer.
Overvej derfor følgende: Har du netop ansat en international kollega? Fik du budt velkommen?
Og her er det altså ikke nok blot at sige ”goddag”! Der er brug for en række velkomst- og trivselsaktiviteter, ikke blot inden for arbejdstiden, men også udenfor. Buddy-ordninger, undervisning i kulturforståelse, introduktion til foreningslivet, danskundervisning og sociale arrangementer er blot nogle af de ting, den enkelte virksomhed bør sætte i værk.
Aktiviteter, som virksomhederne har et ansvar for – også selvom de ligger uden for arbejdstiden. Eksterne aktører som Headstart kan supplere og hjælpe. Men ansvaret ligger hos virksomheden.
Det vil være nyt for mange danske virksomheder, særligt de små og mellemstore, at udvide onboardingen til også at omfatte fritidslivet. Til gengæld vil det uden tvivl være afgørende for deres internationale medarbejderes trivsel – og dermed også deres virksomheds vækst.
I en tid, hvor dansk vækst og konkurrenceevne afhænger af en øget arbejdsstyrke, har vi ikke råd til at lade være.