Topchefen i Søstrene Grene: Kunderne giver os tro på fremtiden
Mikkel Grene, CEO og medejer af Søstrene Grene, griber stafetten, som han har fået af Jan Christensen, direktør for Musikhuset med begrundelsen:
- Fordi jeg synes, de på en inspirerende, ordentlig og optimistisk facon udvikler virksomheden og markedet internationalt under vanskelige konjunkturer.
I år er det 50 år siden, at den første Søstrene Grene-butik åbnede under navnet Søstrene Grenes Økonomimarked på strøget i Aarhus. Navnet skulle både fremhæve prisniveauet og en stemning inspireret af de markedspladser, som særligt Sydeuropa var kendt for på det tidspunkt.
Samtidig betød inflationen og energikrisen i 1970’erne, at de lave priser var essentielle for konceptets berettigelse på det tidspunkt.
- Søstrene Grene er et koncept, der er vokset ud af en krisetid, og vi har altid gjort en dyd ud af at forsøge at vende disse kriser til vores fordel, fordi vores historie har lært os, at de byder på mange muligheder.
- En krise udfordrer status quo og giver anledning til at tænke nyt og innovere, og det er lettere at få ting til at flytte sig i krisetider, fordi der allerede er et opbrud – både helt konkret i markedet og mentalt hos medarbejderne, fortalte Mikkel Grene i forbindelse medfejringen af jubilæet.
1. Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?
- ESG (Environmental, Social and Governance) er rykket helt op i toppen af agendaen, og vi bruger generelt meget tid på at se på, hvordan vi kan reducere klimabelastningen fra vores produkter. Det kan være både, hvor stort et CO2-aftryk de sætter og med hensyn til cirkularitet.
- Noget af det, der flytter meget, er, når vi ændrer produkter til at være produceret af genbrugsmaterialer, og når vi ændrer produktet på en måde, så materialerne lettere kan genbruges, den dag det ikke skal anvendes længere.
2. Hvad eller hvem i din branche giver dig mest håb?
- Det må være vores kunder. De har fået optimismen tilbage den seneste måneds tid – ikke mindst syd for grænsen, hvor de ellers har været ekstra hårdt ramt af krisen. Man mærker en anden tro på fremtiden, som begynder at forplante sig, og den optimisme har vi brug for i disse turbulente tider.
3. Hvad giver dig panderynker lige nu?
- At der ikke er udsigt til fred i Ukraine foreløbig. At der skulle være krig i Europa i disse år, havde jeg ikke forestillet mig, og jeg kan ikke lade være med at følge krigen tæt hver eneste dag.
- Det er beskæmmende og har kæmpestor indflydelse på, hvordan Europa former sig i disse år på godt og ondt, og hvilken verden vi efterlader til vores børn.
4. Hvad går snakken i dine netværk oftest på for tiden?
- Samtalen har mest gået på krisen. De fleste virksomheder, jeg taler med, oplever, at det er gået bedre, end man forventede for et år siden. Så nu er det store samtaleemne, om krisen bare ikke rigtig har manifesteret sig endnu, eller om det bare ikke bliver så slemt som frygtet.
- Jeg er forsigtig optimist, som de fleste andre virksomhedsledere.
5. Hvad er det mest interessante, du har lært for nylig?
- Jeg har lige været en tur i UK, som er vores største vækstmarked i disse år. Det var tankevækkende at opleve, hvor stærkt vores kultur (som vi kalder 'søsterånden') levede i de nyåbnede butikker, selvom de ligger langt væk og et sted med en anden tradition og mentalitet.
- Det viser igen, at hvis man har et tydeligt værdisæt og en italesat kultur og omgangsmåde på hovedkontoret, så er det meget kraftfuldt og kan stråle ud i andre lande som inspiration.
- Man ser mange interessante eksempler på, hvordan en virksomhedskultur påvirker, hvordan medarbejderne agerer i dagligdagen. Et godt eksempel er jo de to storbanker i Schweiz (UBS og Credit Suisse), som i kraft af to meget forskellige kulturer, har fået to meget forskellige livsforløb på trods af, at de startede med det samme udgangspunkt og agerer ud fra de samme rammer.
6. Hvem sender du spørgsmålene videre til – og hvorfor
- Helle Østergaard Kristensen, CEO i Danske Commodities. Jeg talte med hende forleden og fik virkelig øjnene op for, hvordan hun sidder i epicenteret i en branche, som i den grad er i vælten, og som har spillet en stor rolle i den usikkerhed og dramatik, der har været indenfor energisektoren, som hun i øvrigt har håndteret med meget sikker hånd.