Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Vejen til Søstrene Grene, som vi kender det i dag, har på mange måder været både finurlig og fyldt med overraskelser. Men jeg er overbevist om, at det er vores historie i kombination med butiksoplevelsen og de lave priser, der gør, at Søstrene Grene fortsat er aktuel i en tid som i dag, har Mikkel Grene tidligere udtalt. Pressefoto

Søsterånden lever i den internationale koncern

Høj inflation, energikrise og uro i verden. Sådan var dagligdagen i 1970’erne, og det var på flere måder en turbulent tid, men krisetiden blev også kimen på det koncept, som vi i dag kender som Søstrene Grene.

I år kan Søstrene Grene fejre 50-års jubilæum, og deres koncept er fortsat det samme som i 1973, da ægteparret Inger Grene og Knud Cresten Vaupell Olsen åbnede den første butik.

Her i 2023 er det sønnen Mikkel Grene, der er i front for virksomheden som medejer og CEO. Og i dette nyhedsbrev griber han vores stafet og fortæller om, hvad der optager ham og den internationale detailkoncern lige nu.

Det er blandt andet ESG, den økonomiske krise og den særlige søsterånd, som fylder for topchefen.

Du får naturligvis også vores vanlige nyhedsoverblik fra virksomhederne i Aarhus.

God fornøjelse

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Søstrene Grene har mere end 260 butikker fordelt på 16 europæiske markeder. Tyskland er detailkædens største marked med flere end 60 fysiske butikker. Mikkel Grene er sammen med sin bror Chresten fortsat hovedaktionær i virksomheden. Foto: Seth Nicolas

Topchefen i Søstrene Grene: Kunderne giver os tro på fremtiden

CEO i Søstrene Grene, Mikkel Grene, løber videre med stafetten og fortæller, hvad der optager ham og søstrene lige nu.

Mikkel Grene, CEO og medejer af Søstrene Grene, griber stafetten, som han har fået af Jan Christensen, direktør for Musikhuset med begrundelsen:

- Fordi jeg synes, de på en inspirerende, ordentlig og optimistisk facon udvikler virksomheden og markedet internationalt under vanskelige konjunkturer.

I år er det 50 år siden, at den første Søstrene Grene-butik åbnede under navnet Søstrene Grenes Økonomimarked på strøget i Aarhus. Navnet skulle både fremhæve prisniveauet og en stemning inspireret af de markedspladser, som særligt Sydeuropa var kendt for på det tidspunkt.

Samtidig betød inflationen og energikrisen i 1970’erne, at de lave priser var essentielle for konceptets berettigelse på det tidspunkt.

- Søstrene Grene er et koncept, der er vokset ud af en krisetid, og vi har altid gjort en dyd ud af at forsøge at vende disse kriser til vores fordel, fordi vores historie har lært os, at de byder på mange muligheder.

- En krise udfordrer status quo og giver anledning til at tænke nyt og innovere, og det er lettere at få ting til at flytte sig i krisetider, fordi der allerede er et opbrud – både helt konkret i markedet og mentalt hos medarbejderne, fortalte Mikkel Grene i forbindelse medfejringen af jubilæet.

1. Hvad fylder mest i dit arbejde for tiden?

- ESG (Environmental, Social and Governance) er rykket helt op i toppen af agendaen, og vi bruger generelt meget tid på at se på, hvordan vi kan reducere klimabelastningen fra vores produkter. Det kan være både, hvor stort et CO2-aftryk de sætter og med hensyn til cirkularitet. 

- Noget af det, der flytter meget, er, når vi ændrer produkter til at være produceret af genbrugsmaterialer, og når vi ændrer produktet på en måde, så materialerne lettere kan genbruges, den dag det ikke skal anvendes længere.

2. Hvad eller hvem i din branche giver dig mest håb?

- Det må være vores kunder. De har fået optimismen tilbage den seneste måneds tid – ikke mindst syd for grænsen, hvor de ellers har været ekstra hårdt ramt af krisen. Man mærker en anden tro på fremtiden, som begynder at forplante sig, og den optimisme har vi brug for i disse turbulente tider.

3. Hvad giver dig panderynker lige nu?

- At der ikke er udsigt til fred i Ukraine foreløbig. At der skulle være krig i Europa i disse år, havde jeg ikke forestillet mig, og jeg kan ikke lade være med at følge krigen tæt hver eneste dag. 

- Det er beskæmmende og har kæmpestor indflydelse på, hvordan Europa former sig i disse år på godt og ondt, og hvilken verden vi efterlader til vores børn.

4. Hvad går snakken i dine netværk oftest på for tiden?

- Samtalen har mest gået på krisen. De fleste virksomheder, jeg taler med, oplever, at det er gået bedre, end man forventede for et år siden. Så nu er det store samtaleemne, om krisen bare ikke rigtig har manifesteret sig endnu, eller om det bare ikke bliver så slemt som frygtet. 

- Jeg er forsigtig optimist, som de fleste andre virksomhedsledere.

5. Hvad er det mest interessante, du har lært for nylig?

- Jeg har lige været en tur i UK, som er vores største vækstmarked i disse år. Det var tankevækkende at opleve, hvor stærkt vores kultur (som vi kalder 'søsterånden') levede i de nyåbnede butikker, selvom de ligger langt væk og et sted med en anden tradition og mentalitet.

- Det viser igen, at hvis man har et tydeligt værdisæt og en italesat kultur og omgangsmåde på hovedkontoret, så er det meget kraftfuldt og kan stråle ud i andre lande som inspiration. 

- Man ser mange interessante eksempler på, hvordan en virksomhedskultur påvirker, hvordan medarbejderne agerer i dagligdagen. Et godt eksempel er jo de to storbanker i Schweiz (UBS og Credit Suisse), som i kraft af to meget forskellige kulturer, har fået to meget forskellige livsforløb på trods af, at de startede med det samme udgangspunkt og agerer ud fra de samme rammer.

6. Hvem sender du spørgsmålene videre til – og hvorfor

- Helle Østergaard Kristensen, CEO i Danske Commodities. Jeg talte med hende forleden og fik virkelig øjnene op for, hvordan hun sidder i epicenteret i en branche, som i den grad er i vælten, og som har spillet en stor rolle i den usikkerhed og dramatik, der har været indenfor energisektoren, som hun i øvrigt har håndteret med meget sikker hånd.

Industrikoncern ser effekterne af opkøb, resultatet tager et kraftigt dyk for husfirma og dansk rekord på Aarhus Havn

Her får du fem udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Du kan altid finde alle ugens regnskaber fra Aarhus-virksomheder på erhvervslivaarhus.dk

Schouw & Co. løfter omsætningen med 38 procent

- Vi forventer at fastholde det høje aktivitetsniveau. Vi oplever god efterspørgsel på ganske mange områder og en stor interesse fra kunderne i nye produkter og løsninger, som er i pipeline, siger administrerende direktør Jens Bjerg Sørensen, Schouw & Co. Foto: Lars Just

Schouw & Co. realiserede et første kvartal med fremgang i både omsætning og indtjening. Omsætningen landede på 8,7 mia. kroner, og det var 38 procent mere end i samme kvartal sidste år. Den store fremgang i omsætningen skyldes især de strategiske opkøb, som Schouw & Co. foretog i 2022, samt øgede salgspriser.

- Vi prioriterer vækst og udvikling højt, og vi ser nu effekten af sammenlægningen af GPV og den schweizisk baserede EMS-virksomhed Enics i oktober 2022, samt HydraSpecmas overtagelse af vinddivisionen fra Ymer Technology, som har effekt fra februar 2023.

- Investeringerne i de to virksomheder samt de seneste års investeringer i at udvide koncernens produktionskapacitet er et udtryk for, at vi har finansiel styrke til at understøtte den langsigtede strategiske udvikling, siger Schouw & Co.s administrerende direktør, Jens Bjerg Sørensen.

Aarhus Vand styrker den grønne omstilling

Aarhus Vand havde i 2022 et overskud efter skat på 58.875 kroner. Pressefoto

Årsresultatet for Aarhus Vands viser, at vandselskabet har en god og sund økonomi, og at aarhusianernes vandregning er holdt i ro trods høj inflation og høje priser på el. Selskabet har i 2022 investeret næsten 500 mio. kroner ud af en samlet omsætning på knap 700 mio. kroner i grønne tiltag og et sundere vandkredsløb. 

- At vi har formået at investere så mange penge i bedre badevand, bedre fiskevand og rent vand i hanen viser, at forbrugernes penge kommer ud at arbejde for det fælles bedste. Vi har forpligtet os på at forvalte de ressourcer, vi har til rådighed, på en bæredygtig måde i forhold til miljøet, det sociale og økonomien, siger direktør i Aarhus Vand, Lars Schrøder.

Huscompagniet er udfordret - resultatet dykker

Martin Ravn-Nielsen har været administrerende direktør i det børsnoterede husfirma siden 2008. Pressefoto

Huscompagniet må se driftsresultatet styrtdykke med 67 procent i årets første tre måneder. Det lander på 29 mio. kroner. I samme periode sidste år lå det på 88 mio. kroner, viser Huscompagniets netop offentliggjorte regnskab fra første kvartal. Det skriver Børsen.

- Vi har oplevet hurtige ændringer i markedsforholdene i de seneste par år. Derfor er det mindre relevant at sammenligne vores resultater for første kvartal 2023 med historiske tal. Dette kan være en ny normal i en længere periode og vil sandsynligvis være tilfældet i resten af 2023, udtaler han i en pressemeddelelse.

Aarhus Havn sætter dansk container-rekord

Aldrig tidligere er der blevet løftet så mange containere over kajen på Aarhus Havn i løbet af et år. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Aarhus Havn er i den grad i vælten for tiden. Den foreslåede havneudvidelse har delt aarhusianerne, mens Danmarks største erhvervshavn i sit regnskabsår leverer rekorder. Det skriver stiften.dk.

Aarhus Havn kom ud af 2022 med den største godsomsætning i 14 år og skriver danmarkshistorie med en dansk rekord for containeromsætning. Det samlede overskud lyder på 115 millioner kroner.

- Det har på mange måder været et begivenhedsrigt og helt uforudsigeligt år. De globale udfordringer blev lokale. Forsyningssikkerhed og forsvarssikkerhed kom for alvor på dagsordenen. Det var også tilfældet hos Aarhus Havn. Derfor er jeg stolt over, at vi kommer ud af året med så stærkt et resultat, som vi gør, siger Thomas Haber Borch, der er administrerende direktør hos Aarhus Havn.

Robot-firma går konkurs - men kurator er optimist

Robotten, som Rope Robotics havde udviklet, skulle gøre vedligeholdelsen af vindmøller både bedre og mere sikker, men nu er selskabet gået konkurs. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Vedligeholdelse af vindmøller skulle revolutioneres med en robot. Men efter flere år med underskud må Rope Robotics, der ellers havde finansiel støtte fra "store spillere" som Innovationsfonden og et EU forsknings- og innovationsprogram, nu dreje nøglen om, skriver Århus Stiftstidende.

Kurator for konkursbehandlingen er Per Buttenschøn, der er partner og advokat ved DLA Piper. Han oplyser til Stiften, at det er virksomheden selv, der har begæret sig konkurs. Derudover er han optimistisk i forhold til, hvorvidt driften kan fortsætte på længere sigt:

- Der er flere potentielle købere, der har rettet henvendelse til mig om køb af selskabets aktiver. Jeg har forstået på disse henvendelser, at interessen er med henblik på at fortsætte virksomhedens drift og – forhåbentligt – realisere selskabets potentiale.