Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jens Schjerning er stifter og medejer af fondsmæglerselskabet Agrocura, professionelt bestyrelsesmedlem og ofte brugt som økonomisk ekspert i diverse medier. Foto: Lars frederiksen

Cheføkonom: Der kommer ikke en ny finanskrise

- Der er en form for krise i 2023, det bliver ikke et år, der er værd at skrive hjem om, siger cheføkonom Jens Schjerning.

For mange virksomheder er den økonomiske usikkerhed, verden lige nu befinder sig i, årsag til en del panderynker, og det kan være svært at blive klog på, hvad fremtiden bringer.

Men 2023 bliver ikke et år, der ender i recession eller en ny finanskrise. Det forsikrer Jens Schjerning os om, for fremtiden er langt fra så dyster, som nogle økonomer spår den.

I dette nyhedsbrev fremhæver han fire væsentlige faktorer, der har stor betydning for den globale økonomi og dermed også den danske, og hvordan de vil påvirke økonomien de kommende år.

Vi sørger også for, at du bliver opdateret på seneste nyt fra byens erhvervsliv.

God læselyst

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Inflationen kan komme i bølger, det viser historien, siger cheføkonom Jens Schjerning, der også delte sin analyse af den økonomiske situation til årets nytårskur hos Aros Board. Foto: Lars Frederiksen

Her får du 4 vigtige nedslag i økonomien lige nu

Er fremtiden dyster, eller er der lys forude? Hvad sker der med inflationen og forbrugertilliden? Cheføkonom Jens Schjerning tager dig her igennem fire væsentlige påvirkninger af den økonomiske situation i Danmark.

FINANS: Det er nemt at blive ramt af en krisestemning, hvis man følger med i nyhedsmedierne i denne tid. Antallet af konkurser stiger, og flere og flere virksomhed 'omstrukturer' eller 'skærer forretningen til', hvilket i bund og grund er en anden måde at fortælle, at de er nødt til at opsige medarbejdere.

Men hvad er det for en økonomisk situation, vi ser ind i i de kommende år. Det har vi talt med cheføkonom Jens Schjerning om, og han giver her 4 nedslag i økonomien.

Jens Schjerning

  • Stifter og medejer af Fondsmæglerselskabet Agrocura, der udgiver analyser til inden for finans, råvarer og formue.
  • Cheføkonom med speciale i udarbejdelse af faganalyser med fokus på risikostyring og aktiv foredragsholder.
  • Har fem bestyrelsesposter, blandt andet hos Property Advice i Aarhus.
  • Har en HD i finansiering fra Aarhus Universitet.

1. Inflationen kommer hurtigere ned, end vi regner med

- USA er allerede i en nedadgående kurve i forhold til inflationen, og generelt er den amerikanske økonomi fire måneder foran markedets påvirkninger i forhold til den danske.

- Kerneinflationen er fortsat på et højt niveau, men det er fordi, den er præget af træge elementer såsom beskæftigelse og rentestigninger. Men der er altid en forsinkelse på markedets påvirkninger af for eksempel stigende arbejdsløshed, fordi der er et opsigelsesvarsel, og det er det samme med rentestigninger. De rentestigninger, der bliver vedtaget i første halvår, mærker vi først i andet halvår.

- Man har målt konjunkturer i over 100 år, og historisk set er inflationen altid steget og faldet i samme tempo, så når det har taget 12 måneder at få en høj inflation, har det også taget 12 måneder at få den tilbage i niveau. Det gælder også kerneinflationen

2. Rentestigningerne er på retur

- Det er snart slut med rentestigninger. Jeg forventer, at USA til efteråret allerede skal til at sænke renten. De lange renter har gennemskuet konjunkturen og er allerede startet med at falde fra efteråret 2022. Til sommer er vi formentlig nede på en tre procents rente igen og senere endnu lavere.

- Faldende renter betyder også, at faldet i boligpriser snart er slut, formentlig ser vi et stop i andet kvartal i år.

3. Forbrugertilliden kommer tilbage - men det tager tid

- Det bliver bedre med forbrugertilliden, men lige nu er der mange ydre påvirkninger, der får danskerne til at holde igen.

- Det er vigtigt at have for øje, at forbrugertilliden blot er en måling, og på grund af de høje energipriser, krigen i Ukraine, og de høje leveomkostninger scorer forbrugerne den lavt. Tilliden nåede et lavpunkt i 2022, men vi vil allerede her i 2023 se en forbedring, som vil fortsætte i 2024.

- Detailhandlen får det svært i det kommende år. Under corona kunne de sælge alt, men de kunne ikke få varerne på lager. Nu er lagerne godt fyldte, men det kniber med salget, og her kan vi forvente et brandudsalg i 2023 for at få lagrene tømt. Det kan blive til forbrugernes fordel (og en fordel for inflationen), men et hårdt år for detailhandlerne venter.

4. Vi kommer ikke udenom endnu en energikrise

- De meget høje energi- og fødevarepriser er blandt andet det, der har været med til at drive inflationen op og har givet danskerne en reallønsnedgang, der har ødelagt købekraften. Men energipriserne bliver lavere i 2023 og 2024, og det er blandt andet drevet af den lavere efterspørgsel, fordi vi er blevet gode til at spare, og rente-pengepolitikken dræber også efterspørgslen.

- Men historisk set bliver man ramt af inflationen to gange, og det skyldes formentligt energi denne gang. For energibranchen har et problem med udbud og efterspørgsel, priserne falder igen, fordi efterspørgslen er faldet. Men når vi kommer langt ind i 2024, og forbrugerne har fået deres købekraft tilbage, så vil vi igen se stigende energipriser, fordi efterspørgslen ikke kan følge med.

- Siden finanskrisen er der massivt underinvesteret i mine- og energisektoren. Desuden får olieindustrien hele tiden at vide, at de i fremtiden skal finde andet at lave. Udfordringen er, at energiforbruget på verdensplan stiger med 2,65 procent pr. år. og har gjort det siden 1950.

- Sol og vind udgør kun godt tre procent af den globale energi. Den grønne omstilling kan langt fra matche den årlige stigning i energiforbruget. Og hvis olieindustrien ikke invester ind i produktionen, er risikoen for en ny energikrise mulig.

Topchef stopper efter 23 år, ung startup henter millioninvestering, Søstrene Grene fejrer de første 50 år

Her får du seneste nyt fra erhvervslivet i Aarhus.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Energi Danmark skal have ny direktør

Jørgen Holm Westergaard havde været administrerende direktør i Energi Danmark siden 2000. Det oplyses imidlertid ikke, hvorfor han pludselig fratræder sin stilling. Foto: Energi Danmark

Energi Danmarks administrerende direktør Jørgen Holm Westergaard fratræder efter 23 år på posten.

- Bestyrelsen har igangsat en rekrutteringsproces efter en ny administrerende direktør, der kan stå i spidsen for den videre udvikling af Energi Danmark. I overgangsperioden bliver CFO Jesper Nybo Stenager indsat som fungerende administrerende direktør, siger bestyrelsesformand Jesper Hjulmand i en pressemeddelelse.

Ung startup rejser 7 mio. kr. fra kendt investorkreds

Lasse Kjær (billedet) har stiftet holdbar.com sammen med Lars Daniel Rasmussen (CTO), og deres fælles branchekendskab stammer fra oplevelsesplatformen Truestory, som Lasse Kjær stiftede i 2012. Pressefoto

Virksomheden Holdbar.com har kun to måneder efter selskabets fødsel sikret vækstkapital på samlet set syv mio kr. Venturefonden Founderment har ført an i kapitalrejsningen, bakket op af blandt andet Proshop-direktør Poul Thyregod og Vækstfonden. Virksomheden har bygget en alt-i-én softwareløsning til oplevelsesbranchen, der hjælper udbydere med markedsføring, salg og administration.

- Trods en årlig volumen på 150 mia. dollars er oplevelsesbranchen kun i meget lille grad digitaliseret. Nu bliver der så investeret massivt i ny teknologi, der kan øge virksomhedernes salg og strømline deres processer. Vi kender branchen, kunderne og behovet og tror på, at vores løsning kan skabe flere oplevelser, gladere gæster og sundere forretninger - samt gavne turismen helt fundamentalt, siger direktør og medstifter Lasse Kjær, der for nylig trak sig fra oplevelsesplatformen Truestory, som han selv har stiftet.

Søstrene Grene vil ramme omsætning på 4 mia. kr.

Cresten Grene, forrest, og Mikkel Grene er brødrene bag Søstrene Grene, der begyndte som en butik i Aarhus, og nu har vokset sig stor til 260 butikker i 16 lande. Foto: Mikkel Berg Pedersen

I år kan Søstrene Grene fejre 50-års jubilæum, og på flere måder markerer milepælen den krisetid, som konceptet er vokset ud af. 

- Vi skal ikke lade os skræmme af de turbulente tider men gribe de muligheder, der opstår til at sikre, at Søstrene Grene også er aktuel for vores kunder de næste 50 år, siger medejer og CEO Mikkel Grene.

- Selvom detailbranchen er inde i en verdensomspændende krise lige nu, så prøver vi at se mulighederne i lige så høj grad, som vi har øje for truslerne og at søsætte nye vækstinitiativer. Vi skruer op for ekspansionen af fysiske butikker, og om nogle få år har vi en målsætning om at have 100 butikker i Tyskland (60 i dag, red.), mens målet er at gå fra 5 til 50 butikker i UK inden 2027, siger Mikkel Grene i en pressemeddelelse.

Direktøren fortæller, at Søstrene Grene forventer at nå tre milliarder kroner i omsætning i år, og at det tal skal løftes til 4 milliarder kroner inden for yderligere to-tre år.

No Zebra trækker stærk digital profil til bestyrelsen

- Vi har haft Rikke i kikkerten i noget tid og den imponerende rejse, hun har været på i bureaubranchen. I No Zebra er vi i øjeblikket på en vækstrejse, og med Rikke ombord får vi en meget engageret og energisk profil, fortæller Jesper Holm Joensen (th), stifter og CEO i No Zebra. Her sammen med Rikke Clausen og Nicholai Hindrichsen

Med en imponerende historik og +20 års erfaring inden for digital marketing og -forretningsudvikling for adskillige succesfulde danske bureauer, kan Rikke Clausen nu tilføje bestyrelsesmedlem hos No Zebra til listen.

- Folkene bag No Zebra er nogle skønne mennesker at bruge tid sammen med, og jeg glæder mig til at lære organisationen endnu bedre at kende, rykke ved noget og bruge mine kompetencer inden for digital udvikling og forretningsopbygning, siger Rikke Clausen.

Erhvervslivet i overskrifter

Ta' med en hurtig tur rundt til byens virksomheder. Her er, hvad vi har samlet op til dig fra andre medier siden sidst.
  • Kosmetolog Helle Thorup må nu se sit engrosselskab House of Brands gå konkurs, og det samme er retailselskabet. Men hendes klinik i Aarhus drives stadig videre. Det skriver Finans.
  • En ny guide giver gode råd og red­skaber til, hvordan særligt smv'er kan arbejde konkret med risikostyring i forhold til cyber- og informationssikkerhed. Guiden er udarbejdet af Alexandra Instituttet og Dansk Standard med støtte fra Cyber Hub og Erhvervsstyrelsen.
  • Aarhus Universitetshospital er igen kåret som Danmarks bedste hospital af nyhedsavisen Dagens Medicin. Efter at have haft titlen 13 år i træk, gik den i 2022 til Rigshospitalet, men nu er den altså tilbage i Aarhus, fortæller hospitalet i en pressemeddelelse.
  • Nikolaj Mørch Nielsen bliver ny direktør i softwarevirksomhed Onlimited, hvor han har arbejdet i 10 år, senest som projektchef.
  • Marselisborg Gymnasium har efter to besøg fra Arbejdstilsynet fået et påbud på grund af problemer med arbejdsmiljøet. Stiften kunne tilbage i september ud fra samtaler med en lang række tidligere og primært nuværende lærere fortælle om det betændte arbejdsmiljø for gymnasiets lærere.
  • Den aarhusianske iværksætter Jesper Lundqvist har i januar 2023 øget sine investeringer i Viridus Manufacturing, således at han i dag er hovedaktionær i virksomheden.
  • Tidligere dressurrytter Andreas Helgstrand, investor Lars Seier og tidligere politiker Anders Samuelsen er blevet en del af del af selskabet UV Equestrian fra Aabyhøj, der vil sælge UV-lys til hesteindustrien. UV-lyset kan være med til at dræbe vira og bakterier og på den måde mindske risikoen for sygdom blandt hestene. Det skriver Finans.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du vores anbefalinger til nogle af de bedste historier på tværs af Erhvervsliv-medierne i den seneste tid.

Flere kvinder skal kaste sig ud i iværksætteriet i Odense, og derfor har kommunen afsat knap to millioner kroner til at opbygge et nyt netværk med Anne Mejdal i spidsen. Det skal bringe andelen af kvindelige iværksættere op over landsgennemsnittet.

Vejle-virksomheden Sentispec har udviklet en robot, der hurtigt kan tælle indholdet på pallerne på et lager. Med kunstig intelligens går tællefrekvensen fra 50-100 til 3000 i timen, fortæller direktør og medstifter, Anders Claudi.

Parret bag Sports Connection og salget af de populære Skechers-sko, Marianne og Peter Jørgensen, snuppede for nylig årets erhvervspris i Esbjerg. Årsagen er blandt andet en åben ledelsesstil, hvor alle medarbejdere er lige vigtige i virksomheden.

Iben Jungersen, partner i konsulenthuset Colo Consulting, har udviklet en efteruddannelse i HR målrettet små og mellemstore virksomheder. Hun giver her fem gode grunde til, hvorfor virksomhederne skal sørge for at have en HR-medarbejder med ombord.

I Randers har Gitte Hansen foretaget et sent karriereskifte. Efter 30 år som bibliotekar beskæftiger hun sig nu som fuldtidsblogger via sit eget mad-univers - nogetiovnen.dk - og succesen som solo-selvstændig er så stor, at månedslønnen er vokset.