Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

En af de pointer, Jørgen Nielsen, havde med hos Aros Board, var, at et godt samarbejde altid har sit afsæt i en stærk kultur og fælles målbillede fra alle involverede på alle niveauer. Foto: Lars Frederiksen

Bestyrelsen skal skabe værdi for virksomheden

Keep it simple straight.

Ordene er Jørgen Nielsens. Han er CEO i København Zoo og et erfarent bestyrelsesmedlem fra primært ejerledede virksomheder. Hans budskab handler om, hvordan bestyrelsen kan skabe værdi for virksomheden.

I sidste uge holdt han et oplæg i bestyrelsesnetværket Aros Board om det værdiskabende bestyrelsesarbejde, hvilket netop er temaet i dette nyhedsbrev.

Værdiskabelse i bestyrelser er uden tvivl et varmt tema, for SelectionF holdt ligeledes et arrangement med dette tema i sidste uge. Erhvervsliv Aarhus var inviteret med til begge, og derfor rykker vi i dagens nyhedsbrev ind i bestyrelseslokalet.

Hvordan skaber en bestyrelse værdi for virksomheden? Hvad er det for en værktøjskasse, de skal have med, og hvad er det for emner, de skal beskæftige sig med?

Vi har gjort det nemt for dig, og nedenfor deler vi de vigtigste pointer fra de to arrangementer. Du kan også møde Bente Damgaard, erfarent bestyrelsesmedlem og administrerende direktør i Geopartner, der stiller skarpt på kultur og adfærd som et vigtigt tema for bestyrelsen.

Tak fordi du læser med - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Aros Board holdt for nylig bestyrelsesseminar med fokus på værdiskabelse i bestyrelsen, hvor deltagerne blev bedt om at lave en opgave i grupper om bestyrelsens rolle i krisetider. Foto: Lars Frederiksen

Spot på bestyrelsen: Sådan skaber den værdi for virksomheden

I en krisetid er det vigtigere end nogensinde, at virksomhederne har en velfungerende og fremadsynet bestyrelse, der skaber værdi. Her får du fire pointer, som enhver bestyrelse bør have for øje.

BESTYRELSER: Bestyrelser i virksomheder har de seneste år fået et nyt fokus. Man sidder ikke længere i en bestyrelse, man arbejder i en bestyrelse. Man vælger ikke længere sine bestyrelsesmedlemmer udelukkende fra sit eget netværk eller ud fra personlige præferencer. Nu rekrutterer man bestyrelsesmedlemmer ud fra kompetencer, og ofte pågår der en proces som ved en almindelig ansættelse. Det er også i løbet af de sidste 10 år, at flere og flere bestyrelsesuddannelser er poppet op.

Kravene er blevet skærpet, og der er nok at tage sig til for den professionelle bestyrelse anno 2022, hvor inflation, energipriser og ændret forbrugeradfærd påvirker mange virksomheder. Så hvordan sørger man for, at bestyrelsen skaber værdi for virksomheden? Og hvad er de vigtigste opgaver for bestyrelsen lige nu?

Det var nogle af de spørgsmål, der var oppe i luften, da Aros Board afholdte bestyrelsesseminar om den værdiskabende bestyrelse. Erhvervsliv Aarhus var inviteret med, og her får du fire pointer om, hvordan bestyrelsen kan skabe værdi i virksomheden.

#1 Find ud af, hvad ejerne af virksomheden vil?

Bestyrelsen skal vide, hvad ejerne af virksomheden vil på kort, mellem og lang sigt. Ejernes ønsker eller ambitioner er en ledestjerne for bestyrelsen.

Herfra er det bestyrelsens opgave at udfordre og understøtte både ejerne og ledelsen i virksomheden.

#2 Definer opgaven

Hvad er det for en opgave, bestyrelsen skal løse? Skal virksomheden igennem et generationsskifte, skal den gøres klar til salg eller handler det om at få den til at vækste? Jo tydeligere opgaven kan defineres, jo nemmere bliver det for bestyrelsen at løse den.

Når opgaven er på plads, skal rollerne fordeles i bestyrelsen, og her skal det være tydeligt, hvad medlemmerne hver især bringer til bordet.

#3 Sæt det stærkeste hold

Den gode bestyrelse skal sammensættes efter kompetencer og erfaring, men også personligheden spiller ind. En god kemi mellem CEO eller ejer er vigtig for et godt samarbejde. Og så er diversitet væsentligt, hvis man vil udvikle og tænke nyt.

#4 Få styr på modstanderne

Når opgaven er klar, og holdet er sat, er det tid til at vende blikket ud af. Hvem er modstanderne? Og her menes ikke kun konkurrenterne, men også økonomisk krise, nye tendenser eller en udvikling i markedet. Bestyrelsen skal huske at have alle faktorer i spil, når de sætter strategien for virksomheden.

Bente Damgaard har over 15 års erfaring som bestyrelsesmedlem i forskellige virksomheder. Til daglig slår hun sine folder som CEO hos Geopartner, der har hovedsæde i Søften. Foto: Alex Tran

Bente Damgaard vil have kultur på dagsordenen i bestyrelsen

- Bestyrelser i dag har alt for lidt fokus på kultur, og det er en fejl, for det vigtigste aktiv i en virksomhed er mennesker, mener Bente Damgaard, administrerende direktør i Geopartner og mangeårigt bestyrelsesmedlem.

Da SelectionF sammen med EY i sidste uge inviterede til mini-konference om værdiskabelse i bestyrelser, brugte hun sin taletid på at slå et slag for, at kultur og adfærd er væsentlige emner i bestyrelsen.

Hun taler blandt andet for, at bestyrelserne ser på en rækker KHI'er - key human indicators - der sætter spot på medarbejdernes trivsel og udvikling, når de skal måle udviklingen i virksomheden.

Kultur spiser strategi til morgenmad. Derfor handler værdiskabelse i en bestyrelse ikke kun om vækst og udvikling, men i lige så høj grad om at skabe en god kultur i virksomheden, mener administrerende direktør i Geopartner og det mangeårige bestyrelsesmedlem Bente Damgaard.

BESTYRELSER: - Bestyrelser i dag har alt for lidt fokus på kultur, og det er en fejl, for det vigtigste aktiv i en virksomhed er menneskene, lyder det kort og kontant fra Bente Damgaard.

Til daglig er hun administrerende direktør i rådgivervirksomheden Geopartner, og så er hun et erfarent bestyrelsesmedlem med klare holdninger til, hvordan bestyrelsen skaber værdi for virksomheden. Derfor var hun på talerstolen, da SelectionF i samarbejde med EY inviterede til mini-konference om værdiskabelse i bestyrelser.

- En bestyrelse skal sikre, at virksomheden fortsat har relevans i markedet. Det kræver udvikling og forandring, men hvor alle vil udvikling, er der ingen, der vil forandringen, siger Bente Damgaard.

Netop derfor mener hun, at kultur og adfærd skal med på dagsordenen i bestyrelseslokalet.

- Strategi på dyrt papir, der ikke bliver implementeret, er ikke noget værd. Og den kommer ikke ud at leve, hvis ikke der er ejerskab i organisationen. Det er bestyrelsens opgave at hjælpe den proces på vej.

Fokus på KHI

De fleste virksomheder opsætter en række KPI'er, man jagter som mål, men succes i en virksomhed handler ikke kun om den økonomiske bundlinje, mener Bente Damgaard. Hun taler for, at bestyrelserne også ser på en rækker KHI'er - key human indicators - der sætter spot på medarbejdernes trivsel og udvikling.

- Et af de spørgsmål, bestyrelsen bør stille, er, hvordan vi får udviklet medarbejderne? Det er væsentligt i forhold til fastholdelse, og man skal ikke tage fejl af, at en virksomhed kan miste mange medarbejder, hvis ikke man har det fokus. Særligt medarbejdere i den moderne generation, stiller nogle høje krav til deres arbejdsplads.

Bente Damgaard

  • Uddannet statsautoriseret revisor fra Aalborg Universitet.
  • Har tidligere arbejdet for KPMG og 14 år som CEO hos Schmidt Hammer Lassen arkitekterne.
  • Siden juli 2021 administrerende direktør for Geopartner.
  • Hun arbejder desuden i fem bestyrelser, heraf to som formand.
  • Hun er 57 år, gift, har tre børn og bor i Aabyhøj.

En af de muligheder, Bente Damgaard bringer i spil, er at bruge medarbejderne som ambassadører til at implementere strategien.

- Forandringer kræver ambassadører til at hjælpe forandringen på vej. Når man involverer medarbejderne i forandringen, så giver det en større ansvarsfølelse hos den enkelte.

Kultur koster

Kultur kan være svært at måle, for det er alt det, der ikke kan skrives ned. Det er alt det, der udleves i dagligdagen i en virksomheden. Men ønsker man som bestyrelse at skabe en sund kultur inden for murene, er det vigtigt at have for øje, at det ikke er gratis.

- Kultur koster, og man skal være villig til at betale prisen. Det kan betyde, at man må afskedige medarbejdere, hvis de er skadelige for kulturen.

Når Bente Damgaard arbejder i sine bestyrelser, er kultur et tema, hun selv tager med. Hendes erfaring fra flere arbejdspladser, der er vokset gennem fusioner, har lært hende, at det er et vigtigt indsatsområde.

- Det er svært at gå fra et opkøb eller en fusion og så direkte videre til dagligdagen, hvis ikke der er fokus på følelserne. Man kan ikke bare overføre kultur fra en virksomhed til en anden.

- Noget af det, der er mit eget fokus i bestyrelsen, er at have en helhedsorienteret tilgang. Selvom min faglige tilgang er økonomi og internationalisering, så har tiden lært mig, at der skal mere til, og det handler om respekten for menneskene.

Mie Krog lander ny bestyrelsespost i Norlys, Stibo Software Group får ny formand, og Erhverv Aarhus skifter ud i bestyrelsen

Her får du fem udvalgte navnenyheder fra Aarhus.

Nyt bestyrelsesmedlem i Norlys

Mie Krog har mere end 15 års erfaring som professionelt bestyrelsesmedlem og besidder i dag poster hos blandt andet Sinful, Aarhus Letbane, Ruths Hotel og Nykredit. Foto: Anne Kring

Mie Krog indtrådte 4. november i bestyrelsen for Norlys Digital. Norlys Digital rummer hele Norlys’ telco-forretning og herunder Stofa-brandet.

Bestyrelsen i Norlys Digital består i dag af fire forbrugervalgte medlemmer fra bestyrelsen i Norlys a.m.b.a., et eksternt medlem og formand Claus Flyger Pejstrup, der tidligere på året tiltrådte som ny kommerciel direktør i Norlys-koncernen

- Norlys er en toneangivende virksomhed, som er i hastig vækst og opererer på den helt store samfundsagenda inden for både grøn omstilling og digitalisering. Jeg ser meget frem til at blive en del af den omfattende transformation som Norlys Digital står over for. Jeg har arbejdet med branding og strategisk rådgivning gennem hele min karriere, og det vil helt sikkert komme til gavn i denne sammenhæng, siger Mie Krog.

Per Kirchner vinder Temaprisen 2022

- Per Kirchner er ikke bange for at give ansvar fra sig og vise specielt de yngre medarbejdere tillid. For Per handler det nemlig om at skabe de mest optimale rammer for videre udvikling. Medarbejderne har en stor betydning for Per, og det er altafgørende, at de føler sig tilpasse i Novicell og ikke mindst har tillid til Per, lød en del af begrundelsen for kåringen. Pressefoto

Per Kirchner fra det digitale konsulenthus Novicell har vundet Årets Temapris 2022 ved Landskåringen af Årets Ejerleder 2022 for et udpræget fokus på talent og tillid. Novicell er et digitalt konsulenthus, der bl.a. beskæftiger sig med softwareudvikling og rådgiver om teknologi, marketing og forretningsudvikling.

Alle nyansatte i Novicell bliver inviteret til frokost med Per Kirchner. Det gør ejerlederen både for at fortælle om Novicell og give et indblik i kulturen, men også for at vise at virksomheden har en flad organisationsstruktur, og at medarbejderen uanset rolle altid kan komme til ham.

Ny bestyrelsesformand for Stibo Software Group

Torben Brandt Munch er 64 år og har haft en karriere i fintech som CEO i Itiviti og COO i Simcorp. Pressefoto

Torben Brandt Munch er blevet udnævnt til ny bestyrelsesformand for Stibo Software Group, der er moderselskabet for den førende udbyder af softwareløsninger til Master Data Management (MDM) Stibo Systems og content management-systemer (CMS) Stibo DX.

- Jeg føler mig meget privilegeret over at træde ind i denne rolle på et så spændende tidspunkt. Kundernes behov hos Stibo Systems og Stibo DX udvikler sig hurtigt, og begge virksomheder formår at imødekomme de behov gennem nye innovative løsninger,  udtaler Torben Brandt Munch. 

Tre nye profiler i Erhverv Aarhus' bestyrelse

Den nye bestyrelse i Erhverv Aarhus består fra venstre af: Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør, Aarhus Universitet, Jasper Kyndi, markedsdirektør, Cowi, Nina Carlslund, hoteldirektør, Scandic, Mai Louise Agerskov, adm. direktør, Incuba, Jan Dam Poulsen, director, Blue Water Shipping, Henrik Stærmose, direktør og medejer, Racehall, Terje Vammen, bestyrelsesformand, Jens-Jacob Aarup, CEO, Inspari og Poul Nielsen, regionsdirektør, Danske Bank og  Foto: Erhverv Aarhus

Årets generalforsamling i Erhverv Aarhus bød på både valg til bestyrelsen og den efterfølgende konstituering.

Karina Boldsen, CEO og founder Aros Board, Ken Cordes, CEO Triax Group, og Esben Kjeldsen, direktør Ejendomsselskabet Olav de Linde, udgår af bestyrelsen efter henholdsvis otte, ni og tre år.

I deres sted indtræder Nina Carlslund, hoteldirektør Scandic Aarhus City, valgt for en et-årig periode, Poul Nielsen, regionsdirektør Danske Bank, valgt for en treårig periode, og Jens-Jacob Aarup, CEO Inspari, ligeledes valgt for en tre-årig periode.

AMBright henter vicedirektør fra Nykredit

- Muligheden for at kombinere min viden og erfaring fra den finansielle sektor med både et medejerskab og samarbejde med en gruppe uhyre dygtige og handlekraftige erhvervsfolk var simpelthen for stor en fristelse, siger Henrik K. Damsgaard. Pressefoto

Som led i en vækststrategi har ejerkredsen besluttet at udbygge AMBright med yderligere aktivklasser. Efter syv år i Nykredit skifter Henrik K. Damsgaard pr. 1. januar til AMBright, hvor han tiltræder som direktør og partner med ansvar for at udbygge asset management selskabet med nye aktivklasser. Sammen med Bo Refsgaard udgør han den nye daglige ledelse.

- Jeg har haft syv fantastisk år i Nykredit, og jeg er utrolig stolt af de resultater, vi har opnået. Grundlæggende handler det om at skabe værdi for kunderne i et tæt og samvittighedsfuldt samarbejde, og jeg glæder mig til, sammen med Bo Refsgaard, at udleve de værdier i regi af AMBright, siger Henrik K. Damsgaard.

Aarhus Vand indgår aftale med venturekapitalfond, Kabeltromlen køber medejer ud, og City Vest går usikker fremtid i møde

Her får du fire udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Investo Capital og Aarhus Vand indgår samarbejde

Det indgåede samarbejde mellem Aarhus Vand og Investo Capital kan blive en stor fordel for udvikling af en bæredygtig fremtid inden for vandområdet. Investo Capital har tidligere i 2022 investeret i virksomheden Dryp, der udvikler integrerede software- og sensorløsninger til vandsektoren. Foto: Ole Hartmann Schmidt.

Det nye strategisk samarbejde skal sikre vækst af konkurrencedygtige virksomheder, der udspringer af  innovationsmiljøet omkring Aarhus Vand. Med aftalen skabes dermed et nyt potentiale for at bringe unge watertech-virksomheder videre med deres bæredygtige løsninger.

- Investo ser frem til som aktiv investor at bidrage til at kommercialisere ny teknologi inden for vandkredsløb, hvilket er Aarhus Vands fokusområde. Sammen vil vi kunne gøre udviklingen af nye løsninger inden for vandkredsløb endnu bedre, siger Henrik Lundum, CEO i Investo Capital.

- I Aarhus Vand ser vi Investo Capital som en meget visionær investor i startup virksomheder med innovativ teknologi. Selskabet indgår i en aktiv, fælles proces med at udvikle virksomheder til at kunne skabe forretning, der kan skaleres internationalt, siger Mads Bayer, CFO Aarhus Vand.

Jan Lehrmann købt ud af Kabeltromlen

Hverken Palle Enggaard Top eller Jan Lehrmann ønsker at oplyse købsprisen, men Løvens Hule-investoren skriver, at det har været en god investering. Foto: Per Arnesen

Efter en eksplosiv vækstrejse hos Kabeltromlen, hvor toplinjen er femdoblet på fire år, er det nu slut med samarbejdet med investoren fra Løvens Hule. Det fortæller Palle Enggaard Top, der har købt Jan Lehrmanns ejerandele tilbage, til Finans.

- Vi har haft et super fantastisk samarbejde, og jeg vil ikke have været de her fire år foruden. Men Jan og jeg er også blevet enige om, at vi er nået til et punkt, hvor de har leveret det, de kan - og hvor de ikke kan komme med mere, siger ejeren af Kabeltromlen ApS, som kalder det en lykkelig skilsmisse.

Palle Enggaard Top har tidligere fortalt Erhvervsliv Aarhus om samarbejdet med Jan Lehrmann og planerne om at købe ham ud. Det kan du læse her.

Schouw & Co. køber hovedparten af svenske Ymer Technology

- På trods af usikkerhed i verden holder vi snuden i sporet og går målrettet efter at udvikle vores virksomheder, så de bliver endnu stærkere, end de er i dag. Vi oplever generelt stigende efterspørgsel – ikke mindst fra vindmølleindustrien, der vil vokse massivt i de kommende år. Derfor passer opkøbet hos Ymer Technology perfekt ind i vores strategi, forklarer Jens Bjerg Sørensen. Pressefoto

HydraSpecma, som er ejet af industrikonglomeratet Schouw & Co., køber nu vinddivisionen i den svenske industrikoncern Ymer Technology. Schouw & Co. forventer stor fremgang inden for vindmølleindustrien i de kommende år, og med købet af vinddivisionen styrker HydraSpecma sin position som systemleverandør til virksomheder i vindmøllesegmentet.

- Behovet for vedvarende energi bliver kun større i de kommende år, og her spiller etableringen af flere vindmølleparker naturligvis en stor rolle. HydraSpecma og Ymer Technology er på hver deres område førende leverandører til vindmølleproducenter, og ved at forene kræfterne kan HydraSpecma i fremtiden levere totalløsninger til kunderne, siger Jens Bjerg Sørensen, der er administrerende direktør i Schouw & Co.

A. Enggaard bekræfter dialog om kriseramte City Vest

En af de butikker, der holder ophørsudsalg er Vero Moda. Deres dage i City Vest er talte. 4. december er sidste åbningsdag. Foto: Henrik Lund

2022 har været et rigtig skidt år for butikscentret i Brabrand. Butikslukningerne har på det nærmeste stået i kø, og lige nu ser det ikke ud til, at den nedadgående spiral slutter, hvor yderligere to butikker lukker. Firmaet Danske Shoppingcentre, der driver City Vest, har ikke ønsket at kommentere de enkelte butikkers farvel til centret. Det skriver Siften.

- Vi har de seneste år haft en række udviklingsplaner for centret og er nu i gang med at forhandle rammevilkårene for en samarbejdsaftale om centrets og områdets udvikling med en potentiel samarbejdspartner. De nærmere detaljer om aftalen vil vi løfte sløret for, når den er endelig på plads, fortæller adm. direktør i Danske Shoppingcentre, Jesper Faurholdt.

En af Danmarks største entreprenører, firmaet A. Enggaard A/S, bekræfter over for TV2 Østjylland, at der lige nu pågår en dialog med ejerne af City Vest.

- Vi har været - og er stadig - i dialog med de nuværende ejere og kigger på, hvad der kunne være interessant for området. For der trænger til at ske noget med centreret, siger Jens Skinnebach, der er A. Engaards afdelingschef i Aarhus.