Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

TikTok er et kinesisk socialt medie, der i starten især blev brugt til at lave korte musikvideoer med en varighed af maks. 60 sekunder. TikTok-appen er blevet downloadet over to milliarder gange på verdensplan. Foto: Dado Ruvic

TikTok er ikke velkommen i virksomhederne

De unge elsker den, men fra den ene dag til den anden er det sociale medie TikTok blevet persona non grata verden over hos både politikere og virksomheder.

I Danmark begyndte det med anbefaling fra Center for Cybersikkerhed, der fraråder brugen af appen hos alle statslige myndigheder. Først fik folketingsmedlemmerne besked om at slette appen, og det fik hurtigt snebolden til at rulle.

Snart var både Dansk Erhverv og flere virksomheder ude at tage afstand fra TikTok. Men hvorfor blev der pludselig sådan en frygt for den kinesiske app, der har eksisteret i over otte år?

Det hjælper advokat og partner Kristian Storgaard fra Kromann Reumert med at give svar på i dette nyhedsbrev. Han er specialiseret i databeskyttelse og giver også tre gode råd til at håndtere brugen af det populære medie.

Som altid hjælper vi dig ligeledes med at blive opdateret på små og store nyheder fra virksomhederne i Aarhus. I denne udgave kommer vi blandt andet omkring Valuer Group, Musikhuset, Hummel, LalaToys og Dawn.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Kristian Storgaard er certificeret IT-advokat og partner hos Kromann Reumert, med speciale i IT, telekommunikation og persondata. Foto: David Perron

TikTok bør risikovurderes - men der er ingen grund til panik

Det stormer i øjeblikket omkring den kinesisk-ejede app TikTok, og både i udlandet og herhjemme forbyder flere virksomheder og statslige institutioner brugen af det sociale medie.

- Det er ikke noget nyt, at TikTok betragtes som problematisk på grund af deres kinesiske ejerskab, men det, der gør, at det får opmærksomhed lige nu, er, at Center for Cybersikkerhed (CFCS) har været ude og fraråde TikTok på tjenstlige enheder, som anvendes af statslige myndigheder, siger Kristian Storgaard, partner og advokat med speciale i databeskyttelse og IT.

I denne artikel fortæller han, hvad der er udfordringen med den populære app, og hvordan man som virksomhed bør forholde sig til den.

Det sociale medie TikTok har været på alles læber, siden politikere verden over begyndte at slette appen, selvom der intet nyt er fra den kinesiske app, der giver grund til panik. Alligevel giver det god mening at vurdere appen kritisk, hvis du har den på din arbejdstelefon, lyder det fra Kristian Storgaard, der er advokat med speciale i databeskyttelse og IT.

- Dansk Erhverv har forbudt sine næsten 400 medarbejdere at benytte TikTok-app’en på tjenstlige enheder efter udmelding fra Center for Cybersikkerhed. Sådan skrev interesseorganisationen mandag i en pressemeddelelse.

- Udover den direkte sikkerhedssårbarhed, anbefaler Dansk Erhverv, at danske virksomheder skal overveje om brugen af TikTok-app’en også indebærer en risiko i forhold til at beskytte virksomhedshemmeligheder og innovation, udtalte Casper Klynge, vicedirektør i Dansk Erhverv i den forbindelse.

Og med den melding blev der sat gang i nærmest en lavine af virksomheder, som herefter tog både brugen af TikTok op til overvejelse, men i endnu højere grad blev bekymrede for at lade appen være installeret på arbejdstelefoner eller andre enheder fra virksomheden.

TikTok

  • Socialt netværk, hvor brugerne kan dele korte kreative videoer (maksimalt 60 sekunder - men oftest kun 15 sekunder)
  • TikTok bliver brugt i 155 lande
  • Ifølge tal fra DR Medieforskning benytter 41 procent af de danske 15-29-årige mediet ugentligt
  • Navnet TikTok siges at skulle repræsentere lyden af et ur og dermed referere til videoer i kort format
  • Videoer indeholder ofte underlægningsmusik, læbesynkronisering, filtre, hashtags og efterligning af trends som virkemidler
  • TikTok bruger en algoritme, som gør, at brugeren bliver eksponeret for personligt relevante videoer
  • Appen blev lanceret i 2016 af det kinesiske selskab Bytedance

TikTok er langt fra et nyt socialt medie, det har eksisteret siden 2016, og er særligt populært blandt de unge. Så hvorfor det netop er nu, at alles øjnes rettes mod TikTok, det har Kristian Storgaard, der er certificeret IT-advokat og partner hos Kromann Reumert et bud på:

- Det er ikke noget nyt, at TikTok betragtes som problematisk på grund af deres kinesiske ejerskab. Det der gør, at det får opmærksomhed lige nu, er, at Center for Cybersikkerhed (CFCS) har været ude og fraråde TikTok på tjenstlige enheder, som anvendes af statslige myndigheder.

Frygten for spionage

I bund og grund kan det siges ganske kort. Det er frygten for spionage, der får politikere og virksomheder verden over til at forbyde TikTok på medarbejdernes arbejdstelefon.

- Der er to elementer i det. Det ene handler om de data, som appen har mulighed for at indhente. Det er ikke det samme som, at de rent faktisk indhenter dem, men det giver nogle muligheder. Det andet element er koblet til den privatlivspolitik, de har, og at det er en kinesiskejet virksomhed.

- For i Kina har de nogle efterretningsregler, der gør, at de kan tvinge virksomheder til at videregive oplysninger, de ligger inde med uden at oplyse det til brugerne.

Kristian Storgaard

  • Advokat og partner hos Kromann Reumert, med speciale i IT, telekommunikation og persondata samt immaterialret.
  • Certificeret IT-advokat, juridisk ekspert i IT-tvister, møderet for Højesteret.
  • Uddannet jurist fra Aarhus Universitet og har en master i IT (Organisation) fra samme sted.
  • 44 år og bosat i Skanderborg.

Det kan være svært at gennemskue, hvad det er for oplysninger, TikTok vil kunne hive ud af en mobiltelefon, men noget af det, man giver tilladelse til, hvis man bruger appen, er for eksempel, at den har adgang til kamera, mikrofon og kontakter.

- Hvis det handler om erhvervsspionage, så kan det sige noget om, hvem en virksomhed handler eller taler med, hvis man har hinandens kontaktoplysninger. Det er personoplysninger i sig selv. Hvis man kigger på lokationsoplysninger, siger det også noget om, hvor medarbejderne befinder sig. Så det kan være den type oplysninger, der er interessante.

Data i lommen

Den seneste uges megen omtale af TikTok, er ifølge Kristian Storgaard en god anledning til at sætte fokus på IT-sikkerheden i virksomheden, når det kommer til de mobile enheder.

- Helt generelt bør man som medarbejder jo altid overveje om der er risiko ved de apps, man har på sin arbejdstelefon og forholde sig til, hvad man giver tilladelse til ved at have dem installeret. For du har alle dine data i lommen og det bør man være bevidst om.

- Det gode ved den her hype omkring TikTok er, at det kan skabe noget awareness om sikkerhed. Det er et godt eksempel på, at virksomheden skal have sat nogle rammer og retningslinjer for IT-sikkerhed.

Internt hos Kromann Reumert har de seneste dages omtale også allerede betydet en opdatering af sikkerheden.

- Generelt udtaler vi os, af sikkerhedshensyn, normalt ikke om, hvilke konkrete it-sikkerhedstiltag vi tager. Jeg kan dog oplyse, at der er blokeret for brug af TikTok, fortæller IT-chef hos Kromann Reumert, Jacob Brønnum til AdvokatWatch.

TikTok mener selv, at beslutningerne om at fraråde og forbyde brugen af platformen er baseret på grundlæggende misforståelser ifølge en talsperson.

- Selvom der har været megen omtale og nogle virksomheder måske er blevet lidt bekymrede, så har vi i hvert fald ikke endnu hørt om, at der er sket skade, slutter Kristian Storgaard

TikTok appen ejes af ByteDance, et Beijing-selskab, der blev grundlagt i 2012 af Zhang Yiming. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Tre gode råd til brugen af TikTok

Kristian Storgaard, partner og advokat med speciale i databeskyttelse deler her tre gode råd til, hvordan virksomheder og medarbejdere bør håndtere brugen af TikTok på arbejdstelefoner.

I forlængelse af den senest uges debat om brugen af og ikke mindst forbuddet mod TikTok flere steder, valgte advokat og partner Kristian Storgaard at kaste sig over tasterne på Linkedin.

- Jeg valgte at lave et indlæg om brugen af TikTok, som hverken er for eller imod appen. Men fordi jeg tænkte, når det fylder så meget i medier, må der også være mange virksomheder, der er usikre på, hvordan de skal forholde sig til platformen, fortæller han.

Her får du de tre konkrete råd til brug af TikTok, men som også kan overføres til andre typer af apps.

1. Forhold dig til risikoen

- Er du sikker på, at dine oplysningerne bliver brugt i den sammenhæng, du ønsker? Det er både sund fornuft, almindelig god IT-skik og et krav efter GDPR, at du kender risikoen. Brug gerne pålidelige kilder som for eksempel Center for Cybersikkerheds anbefalinger og sæt det ind i virksomhedens kontekst.

- Du skal gøre op med dig selv, hvilke data du afgiver, og om du kan leve med, at de ikke nødvendigvis er fortrolige.

2. Få styr på de interne retningslinjer

- Sørg for at virksomhedens politikker eller medarbejderhåndbog regulerer, hvilke apps og tjenester medarbejderne må bruge på arbejdsmobilen også til arbejdsrelaterede forhold.

- Det bør reguleres, om der er adgang til at blokere eller begrænse brugen af apps, så det er transparent for medarbejderne at navigere. Virksomheden kan godt lægge begrænsninger på brugen af arbejdsredskaber som en smartphone.

3. Sig det højt

- Kommuniker beslutningen og følg op. Hvis virksomheden har besluttet at blokere for TikTok eller andre apps, så fortæl det til de berørte medarbejdere, og kommuniker det også gerne bredt. Husk også at et forbud bør være effektivt - hvis din risikovurdering fører til at forbyde app'en, så skal der også bruges passende midler til at hindre brugen.

- Baggrunden for, at en app eller tjeneste blokeres, kan måske bruges til at skabe awareness om sikkerhed generelt. 

Valeur Group er vokset 160 procent, Hummel fylder 100 år, og lokale iværksættere gjorde sig til i Løvens Hule

Her får du fem udvalgte nyheder fra og om virksomhederne i Aarhus.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Valeur Group har haft sit bedste år nogensinde

- Med flere muskler kan vi forberede os endnu bedre til fremtidens digitale kunderejser. Samtidig står vi klar til at rykke ind på nye europæiske markeder sammen med vores kunder, siger Klaus Valeur Leffers, administrerende direktør og partner. Pressefoto

Stadigt flere virksomheder lægger deres salg eller kundeservice over til Valeur Group, og derfor kan Valeur notere sit bedste regnskab i virksomhedens 30-årige historie. Resultatet før skat i 2022 lander på godt 3,7 mio. kr. imod 1,4 mio. kr. året før. Det er en stigning på 160 procent.

- Vores mission i 2023 bliver nu at være en tryg skulder, som vores btb-kunder kan læne sig op ad i usikre tider, og en vækstmotor, der sikrer, at de vinder markedsandele og åbner nye markeder i udlandet, siger Klaus Valeur Leffers, administrerende direktør og partner.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere besøgt Valeur, og det kan du læse her.

Musikhuset leverer pænt overskud for 2022

Musikhuset Aarhus er kommet flot tilbage efter corona. Regnskabet for 2022 viser et overskud på 187.000 kr. Foto: Jens Thaysen

Gæsterne strømmede til for at markere Musikhusets 40 års jubilæum i 2022 og opleve fællesskabet og nærværet omkring livemusik og scenekunst. Regnskabet for 2022 viser en omsætning på 118,6 mio. kr., hvilket er tæt på 19 mio. kr. højere end året før. Årets regnskab ender med et positivt resultat på 187.000 kr.

- Vi havde lagt et spændende og ambitiøst program. Både for at fejre vores jubilæum, men primært fordi vi håbede på, at Danmark var klar til masser af musik, teater, kunst og kultur efter nogle år, hvor vi i høj grad var bundet til hjemmet og skærmene. Jeg er stolt over, at vi i en vanskelig tid har leveret ægte livskvalitet til så mange mennesker, og samtidig økonomisk har formået at holde skindet på næsen, siger Musikhusets direktør, Jan Christensen.

Hummel er i vinkel og har rundet et århundrede

Christian Stadil kommer med roser til Hummels ex-ejer, Jørgen Vodsgaard. Stadil begyndte en del af sin karriere hos Hummel, da det lå i FDB's gamle Viby-domicil, og har om nogen også sat sit præg på sportsbrandet med sine vinkler. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Real Madrid har gjort det. Det danske fodboldlandshold, Allan Simonsen, Emilio Butragueño, Mikkel Hansen. Og ja, selvfølgelig AGF spiller i Hummels vinkler. I domicilet på tøjkajen på Aarhus Havn kunne Hummel onsdag fejre sin 100 års fødselsdag. Det skriver Stiften.

- Som et af verdens ældste sportsbrands er vi utrolig stolte over at kunne fejre 100-års jubilæum, og der er ingen tvivl om, at vores historie er en vigtig del af vores DNA. Det er fantastisk at se tilbage på de mange store sportsøjeblikke, som vi har fået lov til at dele med danskerne. Lige fra bolsje-drengene ved OL i 1984 til EM-triumfen i 1992. Derfor føler vi også en helt speciel forbindelse til danskerne, som vi værner om og er meget stolte over, siger Allan Vad Nielsen.

Løverne takkede nej, men LaLaToys fik alligevel en investering i hus

De fire ejere og stiftere af LaLaToys. Fra venstre: Nicolai Varneys, Christian Henriksen, Dinesan Rasiah og Jannie Varneys, der har sin datter på skødet. Pressefoto

Siden sommerens optagelser i Løvens Hule har LalaToys’ eksisterende investorer investeret yderligere i virksomheden og til samme værdiansættelse, som i TV-programmet, der lød på 11 millioner kroner. Fra mødet med løverne i hulen fik de imidlertid ikke en investering med hjem.

- Fordi krisen kradser, har børnefamilier færre penge til nyt legetøj, og det har gjort, at vi har fået ekstra travlt og har måtte ansætte tre nye medarbejdere. Det har vores eksisterende investorer heldigvis bakket op om, og nu omsætter vi for tre gange så meget, som vi gjorde i sommers, siger direktør og medstifter af Lalatoys, Dinesan Rasiah.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med LaLaToys om deres koncept. Det kan du læse her.

Bakteriedræbende sengetøj fik tre løver ombord

Dawn har udviklet en serie af sengetøj i økologisk bomuld med den særlige egenskab, at det aktivt dræber 99,9 procent af alle bakterier. Dermed mindskes behovet for de dyre maskinvaske, og det kunne de to løver, Jesper Buch og Christian Arnstedt, sammen med Tommy Ahlers ikke stå for. Foto: Frank Lohmann

Virksomheden Dawn med Adam Overgaard og Thomas Kristensen i spidsen kunne torsdag aften på DR TV høste guld fra hele tre løver, nemlig Christian Arnstedt fra Blazar Capital og Jesper Buch, der hver især gaflede 10 procent af virksomheden for 275.000 kroner.

Desuden valgte ex-løve og -minister Tommy Ahlers også at hoppe ombord i det friske sengetøj. Det gjorde han med 137.500 kroner for fem procent af virksomheden.

De fleste elsker følelsen af friskt og nyvasket sengetøj, og det er den, som Dawn har stræbt efter at opnå gennem en behandling, der aktivt fjerner lugt og 99,9 procent af alle bakterier. De antibakterielle egenskaber bliver i sengetøjet vask efter vask, og behandlingen gør, at man kan skippe op til to vaske.

Aarhus rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • I 2017 købte P+ Vestas’ tidligere domicil i Aarhus Nord. Siden har pensionskassen arbejdet på at omdanne ejendommen til et flerbrugerhus med moderne, bæredygtige kontorlejemål. I dag er ’Aksen – House of business’ og ejendommens 22.000 kvadratmeter næsten fuldt udlejet, og efterspørgslen har været stor, lyder det fra pensionskassen.
  • Selskaberne Jysk, Lars Larsen Group og Ilva understøtter nu officielt Aarhus Kommunes mål om at blive CO2-neutral i 2030. De tre selskaber har alle underskrevet Klimaalliancen Aarhus’ Commitment Paper, skriver koncernen i en pressemeddelelse.
  • AGF samler ind til børnecancerfonden på #fodboldtrøjefredag med en række af aktiviteter. Fredag 3. marts spiller byens hold hjemme mod AC Horsens, og det kommer til at foregå i en særlig fodboldtrøjefredag-trøje som efter kampen vil blive sat på auktion til fordel for det gode formål. Læs her mere om, hvordan du kan støtte kampagnen.
  • FieldSense, der har 2500 vejrstationer spredt ud over Nordeuropa, skifter nu navn til Cordulus. Med navneændringen bliver vejrstationsløsningen, der er skræddersyet til landmænd, fremover kaldt Cordulus Farm, og vejrløsningerne, der overvåger vejforholdene og leverer vejrdata til vintertjenester, kaldes nu Cordulus Road. Det skriver Effektivt Landbrug.
  • Efter 43 år i vandets tjeneste – heraf de seneste 14 år som administrerende direktør i Aarhus Vand – går Lars Schrøder på pension med udgangen af oktober, hvor han fylder 67 år. 
  • Nordstern nåede i 2022 en rekordomsætning på 6,05 mia. kroner mod 5,29 mia. kroner i 2021, der var den hidtidige omsætningsrekord. Det var dermed en stigning på 14 procent, og overskuddet lød på 174 millioner kroner før skat. Nordstern er ejet af ActivumSG og skabt ved sammenlægningen af CASA og KPC.
  • Overskuddet er blevet større i det seneste år i Tækker Rådgivende Ingeniører. I det seneste år er overskuddet vokset fra 2,5 mio. kroner til 4,0 mio. kroner før skat. Selskabets bruttofortjeneste er steget fra 13,6 mio. kroner til 14,9 mio. kroner i det seneste regnskab.