Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

CEO Christian Markedal er på en mission, der skal give hotelgæster bedre mulighed for selfservice med Digital Guest. Foto: Morten Frøslev

Digital Guest vil digitalisere hotelbranchen

Det skal være slut med gamle, slidte ringbind på hotelværelset, hvis det står til Digital Guest. Iværksættervirksomheden har skabt en software, der gør det muligt at samle alle informationer omkring hotellet ét sted og samtidig udbyde en række services til gæsterne, så de ikke skal stå i kø i receptionen.

Den mission har ikke været helt let, for i en branche, hvor god service er synonym med personlig kontakt, springer de ikke lige på nye digitale tjenester - før det bliver strengt nødvendigt. Men det gjorde det under covid-19, hvor Digital Guest var klar til at satse hele butikken for at overbevise hoteller om fordelene ved deres software.

- Vi tog en kæmpe risiko for at vinde goodwill i det lange løb. Vi stod i en situation, hvor vi havde penge på kontoret til at gøre det, men vi var også afhængige af, at hotellerne blev hos os på den anden side, ellers havde vi ingen penge, fortæller Christian Markedal, CEO og stifter i Digital Guest.

Nogle af de hoteller, der bruger Digital Guest, ligger også i Aarhus, og her har Århus Stiftstidende nærstuderet regnskaberne for at finde ud af, hvilke hoteller i byen, der tjener mest, og samlet dem i en top 10, som du får med i dette nyhedsbrev.

Og som en ekstra lille bonus får du Vores Anbefalinger til den kommende uge i bunden af nyhedsbrevet.

God fornøjelse - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Den 35-årige Christian Markedal, der er CEO og stifter af Digital Guest, er mest optaget af at udvikle mennesker og mindre begejstret for at drifte. Foto: Kirsten Louise Laursen

Christian Markedal satsede stort med sin digitale gæstebog under corona for at vinde fodfæste i en konservativ branche

Det var næsten som sendt fra himlen med en digital gæsteplatform til hoteller midt under en global pandemi, hvor personlig kontakt var udfordret og afstand mellem mennesker det vigtigste. Men for Digital Guest, der vil digitalisere hotelbranchen, krævede det alligevel en kæmpe satsning at overbevise den konservative branche om deres produkt. 
 
- Hvis jeg ikke engang kan overbevise branchen om, at de skal digitaliseres under en global krise, så gider jeg heller ikke forsøge. For så er der ikke et marked, og så er tiden til, at vi stopper, siger CEO og stifter Christian Markedal.

Heldigvis lykkedes deres plan, og i denne artikel får du hele historien om, hvordan Digital Guest fik foden indenfor hos hver tredje hotel i Danmark og lagt kimen til mere digitalisering i branchen.

Gæsteplatformen Digital Guest har en mission om at digitalisere hotelbranchen, og derfor gav de deres produkt gratis væk for at vinde goodwill hos kunderne på den anden side af coronapandemien. Det var en kæmpe satsning, som også skabte uro på de indre linjer.

IVÆRKSÆTTERI: I 2016 opsøgte Christian Markedal en patentadvokat for at finde ud af, om han kunne beskytte sin gode ide om at lave en digital gæstebog til hoteller.

- Han sagde, at mit bedste råd til dig, det er bare: Løb. Hvis det er en god ide, så bare løb stærkt og glem alt om patentet, fortæller Christian Markedal, CEO og stifter i Digital Guest.

Det gjorde han så, og her seks år senere er det hvert tredje hotel i Danmark, der benytter den digitale gæsteplatform fra Digital Guest.

Det er kort fortalt en digitaliseret udgave af den gammeldags gæstebog, hvor hotelgæsterne kan finde alle de informationer, de har brug for, og derudover giver platformen mulighed for at booke en række services, ligesom hotellerne nu får adgang til en masse data om gæsterne.

Et kæmpe sats

Virksomheden tog for alvor fart under coronapandemien, hvor hotelbranchen ellers havde trange kår. Så hvordan gik det til, at Digital Guest, der tilbyder en service til hoteller, som både var tvangslukkede og hårdt ramt af restriktioner, vækstede stort under pandemien? Svaret er ganske enkelt: De satsede stort ved at tilbyde deres software gratis.

Hotellerne fik under covid-19 mulighed for at søge kompensation for deres faste udgifter, og her blev softwaren fra Digital Guest regnet med, fordi det er en del af den daglige drift. Derfor øjnede Christian Markedal og hans team en god mulighed.

- Vi meldte ud, at vi giver vores system gratis til alle de hoteller, der til gengæld ville sende os dokumentation for, at de havde fået dækket deres faste udgifter. Hvis de så kun fik dækket 80 procent af deres udgifter, gav vi resten, og dem, der ingenting fik dækket, fik det helt gratis af os i en aftalt periode.

Digital Guest

  • Stiftet i 2016 af Christian Markedal, der oprindeligt er uddannet mekaniker.
  • Digital Guest leverer software til gæsteservice på hvert tredje hotel i Danmark og på snart 500 hoteller fordelt over 20 lande – primært i Danmark, Norge, Sverige og Finland.
  • Virksomheden har i 2022 rejst 10 millioner kroner fra Vækstfonden og private investorer, der alle investerer for tredje gang. Investeringen skal gå til at udvikle platformen, cementere positionen som den største spiller i Skandinavien og til at udkonkurrere de helt store spillere på det internationale marked.
  • Digital Guest har omkring 30 ansatte, de fleste på hovedkontoret i Aarhus C, og ellers i afdelinger i Sverige, Finland, Amsterdam og Spanien. 

- Vi tog en kæmpe risiko for at vinde goodwill i det lange løb. Vi stod i en situation, hvor vi havde penge på kontoret til at gøre det, men vi var også afhængige af, at hotellerne blev hos os på den anden side, ellers havde vi ingen penge.

Heldigvis for Digital Guest gav det god genklang i branchen, hvor flere hundrede nye hoteller kom med, og derfor åbnede de også muligheden for prøveperioder, så hotellerne kunne bruge tiden under corona til at sætte softwaren op i deres egne systemer.

Uro i ejerkredsen

Når krisen kradser, er der altid flere veje at gå: Man kan stramme bæltet helt ind eller satse butikken. Christian Markedal hører til den sidste type.

- Det var en kombination af frygt og optimisme, der fik mig til at satse. Jeg er ret optimistisk anlagt, og jeg følte mig sikker på, at det her var vendepunktet for os, der kunne overbevise hotellerne om, at de skulle være mere digitale fremover. Men der var selvfølgelige også en grad af frygt i det, for hvis ikke vi gør noget, så skrider hotellerne fra os, for de havde ingen indtægter i den her periode, siger stifteren.

Han tilføjer:

- Hvis jeg ikke engang kan overbevise branchen om, at de skal digitaliseres under en global krise, så gider jeg heller ikke forsøge. For så er der ikke et marked, og så er tiden til, at vi stopper.

Men den strategi var der ikke enighed om i ejerkredsen, og det gav uro på de indre linjer.

- Jeg stod et sted, hvor mit ambitionsniveau og mine daværende medejere ikke matchede. Der var en vis tøven fra dem i forhold til at tage chancer, og det var den vej, jeg mente var nødvendig på det tidspunkt.

Christian Markedal allierede sig derfor med Jens Rysgaard, der er en erfaren mand i hotelbranchen, som udover at kunne tilbyde sig som investor også kunne hjælpe med sparring om den daglige drift og strategi. Men det krævede et par måneders hårde forhandlinger, før en aftale kunne komme i hus.

- Jeg gik faktisk til mine co-founder og daværende ejerkreds og sagde, at enten køber I mig ud, eller også køber jeg jer ud. Det var svært, det føles lidt som at gå til sin ægtefælle og sige, at jeg vil skilles og have børnene.

Enden på det blev, at Jens Rysgaard købte de øvrige investorer ud, og dermed i dag har majoriteten i Digital Guest.

- Det gav hår på brystet i forhold til at drive forretning, og det at kunne tale med mennesker, også når det er ubehageligt. Det er godt at have de oplevelser på rygraden, når man har 30 ansatte, og der hele tiden er nye ting at tage hånd om.

En konservativ branche

Det er ikke blot inden for virksomhedens egne mure, at Christian Markedal og Digital Guest har mødt en vis modstand. For det at lancere et digitalt produkt i hotelbranchen, har i sig selv været en udfordring.

- Hoteller vil altid gerne give en god service, men i branchen er god service lig med den personlige kontakt, og derfor møder vi en barriere i forhold til det digitale.

Al kommunikation med Digital Guest foregår via en webapp, så gæsterne skal ikke downloade noget eller bruge et login for at få adgang til alle de informationer, hoteller tilbyder. Ifølge Christian Markedal er gæsterne allerede klar til i høj grad at servicere dem selv, som man for eksempel kender det fra flybranchen, hvor man selv vælger sit sæde og selv planlægger sit ophold hjemmefra.

- Under corona tilføjede vi en roomservice-feature, så gæsterne fik mulighed for at få mad, selvom restauranterne var lukkede. Og det eksploderede fuldstændig, så meget at køkkenerne måtte lukke ned for roomservice ude på hotellerne, fordi de ikke kunne håndtere alle de bookinger, der kom.

- Det var interessant at se for os, fordi det viste, at vi ramte noget hos gæsten, men hotellerne havde ikke processerne og kapaciteten på plads endnu.

Christian Markedal håber, at Digital Guest kan blive ved med at skubbe lidt til branchen i forhold til at vise gæsterne, hvad god service er. For med den digitale gæsteplatform får hotellerne nu også en masse data om deres gæster, de ikke havde før. For alt, de klikker på i webappen, bliver registret, og det kan give hotellerne et dybere indblik i kunderne.

- I begyndelsen spurgte vi ofte hotellerne, hvad tror I, jeres gæster er interesserede i? Og så viste det sig typisk at være noget andet, når vi kom med data. Det, vi kan gøre med data, er, at se tendenser på tværs af hoteller og lande og dermed skabe en digital gæste-persona. Det er ekstremt værdifuldt.

Næste skridt i den digitale rejse er at arbejde langt mere med segmentering oveni den digitale gæsteplatform, så gæsterne bliver præsenteret for indhold, der er baseret på typen af ophold og gæstens interesser. Den rejse er i fuld gang, og hotellerne tager overraskende godt imod det, fortæller Christian Markedal.

Hvilke hoteller tjener mest i Aarhus Kommune? Det har Stiften trevlet regnskaber igennem for at finde ud af. Kollagefotos: Kim Haugaard, Morten Stricker, Axel Schütt, Flemming Krogh, Mikkel Hamann Johnsen

Top 10: Disse hoteller tjener absolut mest i Aarhus

Hvilke hoteller tjente mest i 2021?  Stiften er dykket ned i regnskaberne, og vi deler her en top-10:

1. Evars Hoteller - 42,0 mio. kroner
2. Hotel Royal Aarhus - 14,9 mio. kroner
3. Comwell Aarhus - 5,2 mio. kroner
4. Helnan Marselis Hotel - 5,0 mio. kroner
5. Hotel Ritz - 3,4 mio. kroner
6. Radisson Aarhus - 1,9 mio. kroner
7. Hotel Oasia - 1,9 mio. kroner
8. Danhostel Aarhus City - 1,7 mio. kroner
9. Villa Provence - 1,6 mio. kroner
10. Hotel Nilles Kro - 290.840 kroner

Århus Stiftstidende har kigget nærmere på resultaterne hos de hoteller i Aarhus Kommune, der tjener mest. I kølvandet på corona-virussens hærgen nåede det sidste år alligevel at gå godt for mange af byens hoteller.

OVERSKUD: Har du brug for at sove ude, tager hoteller typisk en god skilling for en seng, dyne og pude.

Det gælder også i Aarhus, hvor en lang række af byens hoteller tjente rigtig godt i 2021 - på trods af coronakrise.

2020 var for mange hoteller et herrens år med lange nedlukninger, men vi har kigget hotellernes regnskaber igennem for at lave en liste over dem, der efterfølgende tjente mest.

Sådan har vi gjort

  • Listen bygger på data fra hotellernes seneste årsrapporter, som vi har fundet i regnskabs- og CVR-registret Biq.dk. Al data er offentligt tilgængelig.
  • Listen er et øjebliksbillede, som viser, hvor meget selskaberne bag hotellerne tjente i deres seneste regnskabsår, så enten i hele 2021 eller fra midten af 2020 til midten af 2021.
  • Tallene dækker over deres årsresultat (indtjening) før skat. Her er deres personaleomkostninger og andre udgifter trukket fra.
  • De forskellige virksomheder er afgrænset til selskaber, som er registreret under branchekoderne for ”hoteller", "hoteller m. restauration" samt "hoteller o.lign. overnatningsfaciliteter". Dog er de, der også har større hovedindtægt end gennem hotelindtægten sorteret fra.
  • Listen tager udgangspunkt i hele Aarhus Kommune. Derfor er Brøndums Hotel A/S f.eks. ikke på listen, da det godt nok har hovedsæde i Højbjerg, men regnskabet dækker over hoteller andre steder i landet.

Listen indeholder blandt andet en hotelboss-familie i byen, men også et væld af forskellige hotelkæder.

1. Evars Hoteller - 42,0 mio.

I 2021 ville Dina Evar og resten af familien Evar lave en udvidelse til Hotel Mayor i baggården til Banegårdspladsen. Foto: Flemming Krogh

Den absolutte hotelmastodont i Aarhus finder vi på Banegårdspladsen 14, hvor Evar-familiens hotel, The Mayor, ligger.

Evar-familien blev bemærket via brødrene Jacob og Samson, som skabte den verdenskendte forretning Jacob's Pita. Sidenhen gik de ind i hotelbranchen.

Ifølge Evars Hoteller A/S's regnskab landede de en indtjening på 42.023.308 kr. før skat.

Kun i 2006 klarede selskabet bag familien det bedre - og det endda efter et 2020, hvor de havde det største underskud nogensinde. Siden 2018 har Scandic forpagtet bygningen. Antal ansatte er ikke opgivet til Erhvervsstyrelsen.

Note: Resultatet er blandt andet så stort, fordi selskabet har haft en "nedskrivning af anlægsaktiviteter", som der står i regnskabet. Det kan være køb og salg af grunde og bygninger.

2. Hotel Royal Århus - 14,9 mio.

Aarhus' måske mest klassiske hotel må næsten være Hotel Royal på Store Torv, lige ved domkirken. Foto: Kim Haugaard

Aarhus Kommunes vel nok ældste hotel ligger på Store Torv, hvor Hotel Royal har haft adresse siden 1837.

Hotellet er ejet af selskabet YNF Holding AG, som er schweizisk, samt Mads Richard Aggerholm Pedersen. De beskæftiger 33 ansatte, og i 2021 præsterede de et resultat på 14.890.838 kr. før skat.

Som en af de få hotelselskaber kom Hotel Royal Århus ApS ud af coronakrisen med et pænt overskud. Men de er stadig ikke helt oppe på toppen som i 2016, hvor rekorden lå på over 16,5 millioner kr. i indtjening før skat.

3. Comwell Aarhus - 5,2 mio.

Den store Comwell-bygning i Aarhus kan ses på ret lang afstand. Foto: Søren Willumsen

Godt nok indeholder den store Comwell-bygning på Værkmestergade også konferencecenter samt erhvervs- og kursus-lokaler, men der er også hotel.

I alt lød indtjeningen hos Comwell Aarhus A/S på 5.150.469 kr. før skat.

Bygningen er ejet af fredericianerne Birthe Marianne Christiansen samt døtrene Carina og Camilla Avlbjerg Christiansen.

På Comwell har man 100 ansatte ifølge Erhvervsstyrelsen.

4. Helnan Marselis Hotel - 5,0 mio.

I august 2018 afholdt partiet Venstre deres sommergruppemøde på Helnan Marselis Hotel med udsigt til hav og selvfølgelig Aarhus. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Helnan har også et hotel i Aalborg, men ellers er Aarhus det eneste andet sted. Det hører til på Strandvejen, og i 2021 hev de 5.027.105 kr. hjem før skat.

Helnan Marselis Hotel har 45 ansatte i alt, og ejerne er den egyptiske El-Galaly-familie bestående af Enan Rauof, Norhan og Marena Enan under Scandinavian Hotel A/S.

5. Hotel Ritz - 3,4 mio.

Hotel Ritz i Aarhus på Banegårdspladsen. Foto: Mikkel Hamann Johnsen

Lige på den anden side af gaden fra det tidligere omtalte The Mayor Hotel ligger et af byens andre kendte og mest indtjenende hotelselskaber: Hotel Ritz, Århus ApS.

På Banegårdspladsen tjente man 3.353.326 kr. før skat i 2021.

Det er en del af kæden Milling Hotels, som er ejet af odenseanerne Jan og Dorte Milling samt børnene Caroline, Andreas og Signe. Aarhus-hotellet har 25 ansatte.

6. Radisson Aarhus - 1,9 mio.

Radisson-hotellet i Aarhus er placeret tæt ved Musikhuset og Aros. Foto: Google Street View

På Margrethepladsen ved siden af Musikhuset Aarhus finder vi sjettepladsen på listen med det lange selskabsnavn Radisson Scandinavia Hotel Aarhus A/S.

Her lød resultatet på 1.904.000 kr. før skat i 2021.

Radisson er egentlig en verdensomspændende hotelkæde, som lige nu har hovedsæde i Bryssel. Hotellet i Aarhus har 162 ansatte ifølge Erhvervsstyrelsen.

7. Hotel Oasia - 1,9 mio.

Hoteldirektør Jens Rysgaard er medejer af Struer Grand Hotel og Tambohus Kro, og han har tidligere ejet Hotel Ritz i Aarhus, som også findes på denne liste. Foto: Morten Stricker

Endnu et hotel på listen, der ligger nær jernbanen, er Hotel Oasia på Kriegersvej.

Jens Rysgaard fra Struer ejer biksen, og selskabet bag, Hotel Oasia Aarhus ApS, blev oprettet så sent som i midten af 2021.

Alligevel lød første regnskabsresultat på 1.899.997 kr. før skat.

8. Danhostel Aarhus City - 1,7 mio.

I 2017 viste Samson Evar de nye lokaler i Hallo Hostel frem i Aarhus-midtby. I dag hedder det Danhostel Aarhus City. Arkivfoto: Jens Thaysen

19 ansatte kan man finde på Aarhus midtbys eget Danhostel på Fiskergade.

I alt tjente man her 1.747.170 kr. før skat i selskabet Danhostel Aarhus City ApS i 2021.

Det var det bedste resultat siden stiftelsen i 2017. I ejermakkerparret finder vi igen Samson Evar, denne gang dog med Klaus Eriksen.

9. Villa Provence - 1,6 mio.

Villa Provence ligger på Fredens Torv. Foto: Tobias Heede Niebuhr

Hotelfamilien Bühlmann med Anemette og Danni i spidsen har flere hoteller i Aalborg, Viborg og Vemb. Men også i Aarhus, hvor Villa Provense, der er et fransk boutiquehotel, ligger.

På Fredens Torv 12 har man sikret sig 1.589.269 kr. før skat i 2021.

Selskabet startede op i 2019 og havde først underskud, men de 23 ansatte har vendt det under corona.

10. Hotel Nilles Kro - 290.840 kr.

Nilles Kro kommer som det eneste ikke- Aarhus C-hotel på listen. Foto: Axel Schütt

Det første hotel uden for Aarhus C sniger sig ind på en tiendeplads i form af Hotel Nilles Kro.

Selskabet bag hedder Meztil ApS, og det indtjente 290.840 kr. før skat i 2021.

Hotellet ligger på Hadstenvej i Sabro og er en del af Montra hotel-kæden.

Aarhus Business College har valgt ny direktør, Locked køber kendt investor ud, og lufthavnen ansætter kommerciel direktør

Her får du tre udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Ny direktør til Aarhus Business College

- Jeg ser med stor begejstring frem til mødet med Aarhus Business College – både samarbejdet med skolens medarbejdere, elever og dens bestyrelse, og med skolens mange eksterne samarbejdspartnere, siger Anne Gammelby Lybecker. Foto: Jesper H. Larsen

Fra d. 1. december 2022 hedder direktøren på Aarhus Business College Anne Gammelby Lybecker. Hun kommer fra en stilling som rektor på Skive College og var inden da skolechef i Favrskov Kommune.

- Aarhus Business College er en markant spiller på uddannelsesområdet – ikke blot i Aarhus og Østjylland men i hele Danmark, og jeg ser frem til at fortsætte de gode – men potentielt også nye - veje at gå for og med Aarhus Business College. Dette til gavn for vores elever og deres videre studier og for det erhvervsliv og de brancher, vi servicerer og uddanner til, siger Anne Gammelby Lybecker.

Mia Wagner er ikke længere en del af Locked

Anna Grantland (i midten) og Martin Høeg (t.h.) står bag virksomheden Locked, der har hovedkontor i Aarhus. Virksomheden hentede en mio. kr. gennem Løvens Hule fra henholdvis Mia Wagner og Jan Lehrmann, sidstnævnte fortsætter som investor. Foto: Mads Top

Danmarks største udbyder af escape rooms er klar til at udvide forretningen efter et par hårde år med corona, hvor de var tvangslukkede. Men fremtiden bliver uden Mia Wagner som medejer, der i sin tid købte sig ind i virksomheden, efter at de havde været en tur i Løvens Hule. Oplysninger fra cvr-registret viser, at den erfarne investor er købt ud af Locked. Det bekræfter medejer Martin Høeg overfor Finans.

- Vi har haft et fantastisk år med fremgang efter coronakrisen. Vi står i en situation, hvor vi som stiftere har mulighed for at investere yderligere i os selv, og derfor har vi givet Mia (Wagner, red.) og Anne (Stampe, red.) et tilbagekøbstilbud, som de har sagt ja til, siger han til mediet.

Retail-profil bliver ny HR- og kommerciel direktør i Aarhus Airport

Efter 29 år i detailbranchen skifter Lars Rønnov til luftfartsindustrien og bliver ny HR og kommerciel direktør i Aarhus Airport. Pressefoto

43-årige Lars Rønnov, som er skolet i Salling Group, skal fremover forme lufthavnens organisation og styrke den kommercielle kultur og udvikling i lufthavnen

- Min fornemmeste opgave bliver at dygtiggøre organisationen og sikre, at vi har et godt medarbejdermatch for at kunne tilbyde gæsterne oplevelser, produkter og service på et højt niveau. Processerne fra drift til transaktion i en kommerciel servicevirksomhed sidder på min rygrad, og det tager jeg med ind i lufthavnen. Jeg ser frem til at blive dus med luftfartsindustrien, og jeg glæder mig til samarbejdet med alle mine nye kolleger, siger Lars Rønnov, ny HR- og kommerciel direktør.

Vores anbefalinger:

Sommertiden er snart slut, det er på søndag, det er værd at huske og stille urene tilbage. Og med den ekstra time vundet kommer her tre anbefalinger til noget at bruge tiden på:

  • Vores søstermedie Erhvervsliv Odense har delt en stærk fortælling om Christian Inselmann, der ramte bunden, inden han fandt styrken til at gøre en ende på sit kokainmisbrug. Han tror på, at han meget hurtigere kunne have lagt stofferne på hylden, hvis han havde været ærlig om sit problem og havde vidst, hvordan han kunne få hjælp af sin arbejdsgiver. Du finder hele artiklen her.
  • På tirsdag skal vi til folketingsvalg, og har du endnu ikke besluttet dig, hvor krydset skal sættes, så prøv vores kandidattest - måske kan den hjælpe dig på vej.
  • I år kan EY Entrepreneur Of The Year fejre 25-års jubilæum. Onsdag 2. november gælder det regionalkåringen her i Midtjylland. Sidste år løb Imbox Protection med sejren, og det kan du læse mere om her. Men du kan også nå at tilmelde dig eventet hos Ejner Hessel i Tilst, når den regionale vinder for 2022 skal kåres.