Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Vi skal lege og eksperimentere med ny teknologi, og vi skal inspirere kollegaerne til at tage den til sig, siger Karsten Dehler, direktør for Stibo Accelerator om koncernens nye Metavers. Pressefoto

Firstmover: Stibo har fået sit eget metavers

Forestil dig, at du skal have et møde med en kollega fra London, men i stedet for et videomøde på teams, så mødes I i metaverset. Iført hver sin VR-brille kan I nu gå rundt i det samme rum, se de samme ting og vise hinanden detaljer. Alt foregår i et 3D-univers, og selvom I befinder jer i hvert sit land, så kan jeres avatars sidde ved siden af hinanden.

Det her scenarie bliver snart virkelighed hos Stibo, de har nemlig bygget deres eget metavers. En kompleks størrelse, der kan være svært at beskrive, men som står lysende klar, så snart man har oplevet det. Det er Stibo Accelerator, koncernens eget udviklingsprogram for studerende, der er primusmotor på det nye metavers.

- Vi skal lege og eksperimentere med ny teknologi, og vi skal inspirere kollegaerne til at tage den til sig, siger Karsten Dehler, direktør for Stibo Accelerator.

I dette nyhedsbrev tager vi dig med inden for i metaverset hos Stibo og kigger nærmere på deres udviklingsprogram, som skal hjælpe studerende med at udfordre den eksisterende tankegang.

Skulle du mangle en god podcast til ørerne, så får du hermed en anbefaling om at lytte til Toppen Taler, hvor CEO i Ørsted, Mads Nipper ærligt fortæller om sin karrierevej og den seneste tids stormvejr. Du kan lytte til den lige her eller i playeren herunder.

God fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

Direktør i Stibo Accelerator, Karsten Dehler, sammen med kommunikations- og eventmanager Randi Vestergaard, der viser de nye 3D briller, der giver adgang til metaverset. Foto: Stibo

Stibo Accelerator: Det er vores pligt at udfordre

Hvis du har en god idé og er villig til at udfordre det etablerede, så kan du som studerende være heldig at blive en del af Stibo Accelerator. Det er et særligt udviklingsforløb, hvor Stibo stiller faciliteter og ekspertise til rådighed for en særlig udvalgt flok.

- Det, vi primært får ud af accelerator-programmet, det er læring. Og det at give noget uden at forvente at få noget igen. Når man går ind i et samarbejde og ikke forventer at få noget igen, og man så får det, det er en fantastisk følelse, fortæller Karsten Dehler, der er direktør for Stibo Accelerator.

Sammen med sin kollega Randi Vestergaard, der er kommunikations- og eventmanager, bruger han al sin tid på at guide de studerende og hjælpe dem med at realisere deres projekter.

Og i denne artikel fortæller de begge mere om, hvordan det kan betale sig for en virksomhed som Stibo at bruge så mange ressourcer uden at få noget direkte igen.

Hos Stibo Accelerator inviteres de studerende indenfor til et udviklingsforløb, der dels skal lære de studerende om den virkelige verden, men i høj grad også udfordre, både Stibo og resten af erhvervslivet, til at tænke nyt.

INNOVATION: Inkubator, legeplads, sandkasse eller Q's laboratorium, kært barn har mange navne, og når man skal forsøge at beskrive Stibo Accelerator, så er det blot et udsnit af de beskrivelser, de selv bruger.

Det er ikke helt lige til at forklare, hvad Stibo Accelerator er, hvis overstående ikke giver mening. Men det er helt sikkert et af de projekter, der taler bedst for sig selv, så snart man besøger dem.

Den korte version er, at Stibo Accelerator er et udviklingsforløb for studerende. Det er dels et forløb, hvor de studerende skal udarbejde en eller anden form for projekt, men også en praktik, hvor de lærer noget om, hvad det vil sige at være en del af en arbejdsplads. Fælles for dem er, at de får lov at lege og eksperimentere med nye teknologier, og Stibo sørger så for rammerne til deres forskning og udvikling i forbindelse med deres projekter.

- Det vi får tilbage, det er, at vi også lærer noget, og at Stibo bliver husket, fortæller Karsten Dehler, der er direktør for Stibo Accelerator.

Legepladsen

Til daglig er det Karsten Dehler, der sammen med kommunikations- og eventmanager Randi Vestergaard styrer slagets gang i Stibo Accelerator. De hjælper de studerende med alt i forhold til projekterne.

- Vi bruger langt størstedelen af vores tid på at række ud til partnere og kunder for at få dem til at samarbejde med de studerende. Det kunne for eksempel være et speciale om, hvor fremtidens el-ladestandere skal placeres, og det vil vi kunne bruge kunstig intelligens til at finde frem til. Det projekt kan være interessant for flere energiselskaber, og der hjælper vi med at skabe kontakt, fortæller Karsten Dehler.

Han beskriver det sådan, at Stibo sørger for de fysiske og praktiske rammer. At de studerende har et sted at være, at der bliver fyldt mad i dem, og at de har det rette udstyr. De kommer så med alle ideerne og den nyeste viden, som de får hjælp til at formidle.

- Lige når semesteret starter, bruger vi allermest tid på at hjælpe dem tilrette på en arbejdsplads, og derfor er vi mere end noget andet en slags mentor og coach for dem, siger Randi Vestergaard.

Stibo Group

  • Stibo A/S-gruppen er et fondsejet selskab, der blev grundlagt i Aarhus i 1794 som trykkeri.
  • I dag driver selskabet tre uafhængige virksomheder: Stibo Systems (leverer softwareløsninger til master-data-management), Stibo Complete (udvikler fysisk og digitalt marketingmateriale) og Stibo DX (leverer softwareløsninger til medie- og brandudgivere) ejet af Stibo Foundation.
  • Stibo Group beskæftiger mere end 1700 medarbejdere fordelt på fem kontinenter.

Og selve arbejdspladsen er et særligt indrettet rum i det store atrium i Stibos hovedkvarter i Højbjerg, hvor man har udsigt til hele kantinen. For synlighed er også vigtigt internt i virksomheden.

- Vi oplever, at de kollegaer, der kommer ned i acceleratoren og mødes med de studerende, går tilbage til deres afdeling og fortæller om det, for måske var der noget, de skulle være opmærksomme på i fremtiden. På den måde påvirker vi også vores egen virksomhed, siger Karsten Dehler.

Noget for noget

Stibo Accelerator er en del af Stibo-koncernen og derfor finansieret af selvsamme. De studerende ansøger om at blive optaget i programmet, og de bliver udvalgt på baggrund af de projekter, de vil arbejde med. På årsbasis er det omkring 30 studerende, der kommer igennem nåleøjet.

Det kan godt være svært at forstå, hvorfor en virksomhed som Stibo putter en masse penge i studerende og projekter, som ikke direkte kan betale sig selv hjem, eller give virksomheden et overskud.

- Det vi primært får ud af accelerator-programmet, det er læring. Og det at give noget uden at forvente at få noget igen. Når man går ind i et samarbejde og ikke forventer at få noget igen, og man så får det, så er det en fantastisk følelse, lyder det fra Karsten Dehler.

Randi Vestergaard supplerer:

- Det er netop, at vi ikke ved, hvad vi får ud af det. Når vi inviterer de her unge unbiased talenter ind i virksomheden, giver det noget helt særligt. For hvis vi ikke ligesom har et sted, hvor vi kan prøve tingene af, så gør vi netop bare det, vi plejer, og det er hele ideen med det.

Selvom det måske lyder nemt, så er det ikke hele tiden nemt at lede sådan et program.

- Det er svært, når ideerne er så skøre og vilde, at folk nærmest blive utrygge, fordi de ikke kan se koblingen til den hverdag, vi har nu. Og når folk bliver utrygge, så er det nemmere blot at vende ryggen til, siger Karsten Dehler.

Han fortsætter:

- Det, de studerende laver her, er ikke noget, der ændrer hverdagen her og nu, men et bud på, hvordan en fremtiden kan se ud, og på den måde kan vi forhåbentlig inspirerer andre, også dem der bliver utrygge.

Ingen forretningsplan

Udover at sparre med de studerende er en vigtig opgave for Karsten Dehler og Randi Vestergaard også at fortælle historien om Stibo Accelerator vidt og bredt. For selvom programmet ikke tjener penge til fælleskassen, så kan de være med til at brande Stibo som arbejdsplads.

Stibo Accelerator

  • Med Stibo Accelerator tilbyder den fondsejede virksomhed studerende assistance til et erhvervsrettet speciale. Det inkluderer ud over en kontorplads og frokostordning adgang til virksomhedens netværk af partnere – såvel som tætte sparringspartnere fra virksomheden selv.
  • Etableret i 2014 og en del af Stibos CSR-initiativ.
  • +220 studerende har skrevet projekt i Acceleratoren.
  • De samarbejder med mere end 20 uddannelsesinstitutioner i hele verden.
  • Er p.t. i gang med at ekspandere med en satellit i Atlanta, USA.

- Når vi har besøg af andre virksomheder, der vil høre om vores program, så spørger de ofte, hvordan får I lov til at gøre det her? Hvad er så jeres forretningsplan, og hvilke kpi'er har I? Men vi har ingen af delene, for det er ikke det, acceleratoren skal.

- Vi skal ikke bruge en forretningsplan, vi skal bruge en idé, og vi tror på, at ved at hjælpe med at føre ideerne ud i livet, så lærer vi, så meget af det, at det her bliver et nul sum-game, forklarer Karsten Dehler.

Der er også nogle ret heldige sideeffekter ved acceleratoren, og det handler om rekruttering, for med tiden har det vist sig, at det også er en mulighed for at udvikle sine egne talenter.

- Der er flere eksempler på studerende, der får så gode samarbejder med afdelingerne rundt i huset, at de ender med at blive ansat efterfølgende. Efterhånden er vi oppe på 40 studerende, der over årene er blevet ansat i Stibo-koncernen, siger Karsten Dehler.

Stibo Accelerators metavers blev for nylig lanceret sammen med det nye Stibo Accelerators Experience Center i hovedkvarteret i Højbjerg. Pressefoto

Byens første metavers: Det er nu, vi skal blande os i teknologien

Metaverset flytter nu ind i en af byens ældste og største virksomheder.

Stibo koncernen er klar til at favne et 3D univers, og de lægger ikke skjul på, at de ser det som deres pligt at være firstmover på den nye teknologi.

- Enten blander vi os nu, eller så accepterer vi, at vi får et eller andet stukket ud om fem år, hvor alle standarder er sat, lyder det fra Karsten Dehler, direktør for Stibo Accelerator.

Ambitionerne fejler dermed ikke noget hos Stibo Accelerator, der for få uger siden præsenterede deres nye metavers ved et event i Stibos hovedkvarter i Højbjerg.

I denne artikel får du indsigt i tanker bag den nye platform.

Hos Stibo Accelerator er de ikke bange for at afprøve ny teknologi, og derfor introducerer de nu deres eget metavers, som med tiden skal erstatte teams og gøre det lettere for medarbejderne fra hele verden at mødes.

TEKNOLOGI: Stibo Accelerator har siden 2014 haft en mission om at sætte studerende, unge professionelle og virksomheder sammen for at skabe nyt, prøve ny teknologi og innovere på nye arenaer. Men platformen blev også sat i søen for at gøre en forskel i samfundet og give tilbage til uddannelsesområdet. Nu tager de endnu et skridt ved at introducere deres eget metavers.

- Vi skal eksperimentere og lege med en spændende ny teknologi, inden den er modnet og færdig. For hvis ikke vi blander os, så bliver det blot de sædvanlige techgiganter, der bestemmer udviklingen. Så enten blander vi os nu, eller så accepterer vi, at vi får et eller andet stukket ud om fem år, hvor alle standarder er sat, lyder det fra Karsten Dehler, direktør for Stibo Accelerator.

Betegnelsen metavers er en sammentrækning af ordene ”meta” og ”univers” og dækker over en altomfattende delt virtuel verden, som smelter sammen med den fysiske verden, hvor brugere frit kan interagere med hinanden. Det foregår typisk ved at bruge en VR-brille, hvor man så kan hoppe direkte ind i et 3D-univers, og dem, man møder, ser så en avatar af hinanden.

Ukendt land

Med introduktionen til metaverset bevæger Stibo sig på alle måder ud på ubetrådt land. Der er få danske virksomheder, der indtil videre er gået den vej, men de håber, at det med tiden vil blive en del af dagligdagen i koncernen. For med 1800 medarbejdere fordelt i 20 lande, er de digitale møder for længst blevet integreret.

- Vi håber, at kollegaer vil mødes i metaverset i stedet for at mødes på en kedelig todimensionel skærm på teams, som vi altid har gjort. Det vigtigste for os er at få inspireret vores kollegaer til at turde bruge den nye teknologi, siger Karsten Dehler.

Stibo Accelerator

  • Med Stibo Accelerator tilbyder den fondsejede virksomhed studerende assistance til et erhvervsrettet speciale. Det inkluderer ud over en kontorplads og frokostordning adgang til virksomhedens netværk af partnere – såvel som tætte sparringspartnere fra virksomheden selv.
  • Etableret i 2014 og en del af Stibos CSR-initiativ.
  • +220 studerende har skrevet projekt i Acceleratoren og 
  • Samarbejder med mere end 20 uddannelsesinstitutioner i hele verden
  • Er p.t. i gang med at ekspandere med en satellit i Atlanta, USA.

Han bliver suppleret af kommunikations- og eventmanager Randi Vestergaard:

- Det kan jo bruges til rigtig mange ting og i virkeligheden, så ved vi ikke, hvordan det kommer til at blive brugt. Vi kan godt have nogle forhåbninger. Et af de scenarier, vi forestiller os, er i forhold til onboarding, det vil være oplagt, at man kan møde en CEO fra London, selvom man har sin første arbejdsdag i Columbia.

Metaverset som supplement

Det er SynergyXR, der hjælper Stibo med at bygge det nye metavers. SynergyXR har specialiseret sig i blandt andet metavers-løsninger til virksomheder og uddannelsesinstitutioner. For dem var det en givende udfordring at bidrage til at fostre innovation mellem virksomhed og studerende.

- Da vi designede Stibos Metavers, ville vi give dem en arena, hvor virksomhederne og de studerende frit kunne skabe noget sammen. Et sted, hvor man kan lege med rammerne og udfordre konventioner, samt et sted, hvor man sammen kan blive klogere på, hvad metaverset kan, og hvordan det kan bruges, siger CEO i SynergyXR, Mads Troelsgaard.

Det er ikke tanken, at metaverset fuldstændig skal erstatte de fysiske møder, men i en verden post corona, hvor den grønne omstilling også har fået et stort fokus, tror Stibo, at tiden er rigtig til et alternativ til teams.

- Når man har kontorer mange steder, hvordan samles man så uden at skulle flyve på tværs af kontinenter. I metaverset kan vi være sammen. Noget af det, der også har været vigtigt for os, var at udvikle en platform, der hurtigt kunne skaleres, hvis vi i acceleratoren får flere samarbejder med for eksempel universiteter rundt om i verden.

Randi Vestergaard og Karsten Dehler forventer, at de er meget klogere på metaverset om 6 til 12 måneder og håber herefter at kunne dele nogle erfaringer om, hvordan det kan ændre deres og kundernes værdikæder.

Henrik Lind stifter ny almennyttig fond. Pressefoto

Henrik Lind stifter ny fond, ejerne af Ild.Pizza deler sig, og Schouw & Co i kæmpe handel

Her får du fire udvalgte erhvervsnyheder fra Aarhus.

Henrik Lind stifter almennyttig fond

- Vi tror på, at alle mennesker har et potentiale uanset forskelle og udgangspunkt, og at der kan skabes bedre varige forandringer og levevilkår for socialt sårbare og udsatte. I fonden er vi nysgerrige på at undersøge, afprøve og påvise, hvad der virker i sociale indsatser, og hvordan pengene på socialområdet kan bruges bedst muligt. Så vi kan understøtte og udbrede det, der virker, siger Henrik Lind, stifter af og bestyrelsesformand for Lind Foundation. Foto: Tobias Kobborg

Lind Foundation vil sætte aftryk på socialområdet ved brug af data og effektmåling til at undersøge og dokumentere indsatsers sociale og samfundsmæssige værdi for at understøtte og udbrede det, der virker – både i Danmark og internationalt.

Med ambitionen om at uddele et væsentligt millionbeløb årligt, vil Lind Foundation gentænke sociale indsatser og påvise samt udbrede de indsatser, der virker, ved brug af data og effektmåling. En ny strategi sætter retningen fremadrettet med fokus på uddannelse, beskæftigelse, mental trivsel, hjemløshed og bedre levevilkår.

- Vi vil finde og udvælge organisationer og projekter, der ligger inden for vores tilgang og strategi, gennem god dialog og effektmåling af deres indsats, så vi sammen kan opnå formålet med at skabe varige forandringer. Dermed har vi ikke fastsat et mål for de årlige uddelinger, men vi har en klar ambition om et væsentligt millionbeløb årligt over tid i tråd med uddelinger til flere organisationer, projekter, og langvarige samarbejder, siger Henrik Lind.

Kendt makkerpar splitter op: Ny direktør og ejer af Ild.Pizza

Ild.Pizza blev stiftet af Anders Grønborg (t.v.) og Esben Kabell Mols i 2018, nu går duoen hvert til sit. Foto: Axel Schütt

Ild.Pizza får endnu engang ny direktør. Det bliver kædens medstifter Anders Grønborg, som samtidig bliver eneejer efter at have købt sin mangeårige forretningspartner Esben Kabel Mols ud. Det skriver Finans.

- Jeg kan ikke sige noget omkring opsplitningen, fordi vi har indgået en tavshedsklausul. Derfor kan jeg kun sige, at jeg ikke har nogen kommentarer til ændringerne, siger Anders Grønborg, medstifter, ejer og nu også direktør for Ild.pizza.

Ifølge cvr-registeret er pizzakæden ikke det eneste selskab, som Esben Kabell Mols og Anders Grønborg for nyligt har delt mellem sig. Oplysninger viser, at Lasertryk-stifterne i alt har splittet 8-10 selskaber mellem sig. Det gælder blandt andet flere investeringsselskaber, it-virksomheder og ejendomsselskaber.

Schouw & Co. gennemfører sin største transaktion nogensinde

Jens Bjerg Sørensen er i dag bestyrelsesformand for GPV og vil få samme position i det fusionerede selskab. Foto: Flemming Jeppesen

Industrikonglomeratet Schouw & Co. fusionerer med konkurrent og slipper samtidig 450 millioner kroner for 80 procent majoritet. Det er datterselskabet GPV, der er Danmarks største elektronikkoncern, der fusionerer med schweiziske Enics, der er ejet af svenske Ahlström Capital B.V.

 GPV og Enics er to veldrevne virksomheder, som begge har aktiviteter inden for EMS-industrien (Electronics Manufacturing Services) med hver deres specialområder. Samtidig er de omtrent lige store.

- Dette er den største transaktion i Schouw & Co.s historie, og jeg er rigtig glad for, at vi har kunnet indgå en aftale med både Ahlström Capital og GPV’s nye samarbejdspartner, Enics.

Schouw & Co. og Ahlström Capital deler de samme værdier, og begge selskabers historiske baggrund og langsigtede strategiske tilgang var med til at skabe et glimrende forhandlingsmiljø, forklarer administrerende direktør Jens Bjerg Sørensen fra Schouw & Co. i Aarhus. 

To nye bestyrelsesmedlemmer hos Erhvervsakademi Aarhus

Den nye bestyrelse for Erhvervsakademi Aarhus, hvor Finn Lund Andersen blev genvalgt formand, mens direktør Jakob Lave blev genvalgt som næstformand. Rektor for Aarhus Katedralskole Lone Eibye Mikkelsen og Group CEO Per Kirchner fra Novicell indtræder i bestyrelsen. Foto: Andy Grantham

Så blev der sat navn på de 13 mænd og kvinder, der udgør bestyrelsen på byens tredjestørste videregående uddannelsesinstitution de næste fire år. Direktør i Konsulenthuset Ballisager Finn Lund Andersen blev genvalgt som formand og direktør for bæredygtig forretningsudvikling i DLG Jakob Lave som næstformand. 

- Jeg er utrolig glad over at kunne fortsætte det vigtige arbejde med at uddanne kompetente medarbejdere, der kan bidrage til virksomhedernes udvikling. En fælles campus med alle uddannelser samlet i Viby J. har været en drøm i årevis, så det glæder jeg mig også til at være med til føre ud i livet i de kommende år, siger Finn Lund Andersen.

For mange medlemmer er der tale om genvalg, men bestyrelsen tæller også helt nye ansigter. De er rektor Lone Eibye Mikkelsen fra Aarhus Katedralskole og Group CEO og grundlægger af det digitale konsulenthus Novicell, Per Kirchner.

Den samlede bestyrelse kan ses her.