Stibo Accelerator: Det er vores pligt at udfordre
Hvis du har en god idé og er villig til at udfordre det etablerede, så kan du som studerende være heldig at blive en del af Stibo Accelerator. Det er et særligt udviklingsforløb, hvor Stibo stiller faciliteter og ekspertise til rådighed for en særlig udvalgt flok.
- Det, vi primært får ud af accelerator-programmet, det er læring. Og det at give noget uden at forvente at få noget igen. Når man går ind i et samarbejde og ikke forventer at få noget igen, og man så får det, det er en fantastisk følelse, fortæller Karsten Dehler, der er direktør for Stibo Accelerator.
Sammen med sin kollega Randi Vestergaard, der er kommunikations- og eventmanager, bruger han al sin tid på at guide de studerende og hjælpe dem med at realisere deres projekter.
Og i denne artikel fortæller de begge mere om, hvordan det kan betale sig for en virksomhed som Stibo at bruge så mange ressourcer uden at få noget direkte igen.
INNOVATION: Inkubator, legeplads, sandkasse eller Q's laboratorium, kært barn har mange navne, og når man skal forsøge at beskrive Stibo Accelerator, så er det blot et udsnit af de beskrivelser, de selv bruger.
Det er ikke helt lige til at forklare, hvad Stibo Accelerator er, hvis overstående ikke giver mening. Men det er helt sikkert et af de projekter, der taler bedst for sig selv, så snart man besøger dem.
Den korte version er, at Stibo Accelerator er et udviklingsforløb for studerende. Det er dels et forløb, hvor de studerende skal udarbejde en eller anden form for projekt, men også en praktik, hvor de lærer noget om, hvad det vil sige at være en del af en arbejdsplads. Fælles for dem er, at de får lov at lege og eksperimentere med nye teknologier, og Stibo sørger så for rammerne til deres forskning og udvikling i forbindelse med deres projekter.
- Det vi får tilbage, det er, at vi også lærer noget, og at Stibo bliver husket, fortæller Karsten Dehler, der er direktør for Stibo Accelerator.
Legepladsen
Til daglig er det Karsten Dehler, der sammen med kommunikations- og eventmanager Randi Vestergaard styrer slagets gang i Stibo Accelerator. De hjælper de studerende med alt i forhold til projekterne.
- Vi bruger langt størstedelen af vores tid på at række ud til partnere og kunder for at få dem til at samarbejde med de studerende. Det kunne for eksempel være et speciale om, hvor fremtidens el-ladestandere skal placeres, og det vil vi kunne bruge kunstig intelligens til at finde frem til. Det projekt kan være interessant for flere energiselskaber, og der hjælper vi med at skabe kontakt, fortæller Karsten Dehler.
Han beskriver det sådan, at Stibo sørger for de fysiske og praktiske rammer. At de studerende har et sted at være, at der bliver fyldt mad i dem, og at de har det rette udstyr. De kommer så med alle ideerne og den nyeste viden, som de får hjælp til at formidle.
- Lige når semesteret starter, bruger vi allermest tid på at hjælpe dem tilrette på en arbejdsplads, og derfor er vi mere end noget andet en slags mentor og coach for dem, siger Randi Vestergaard.
Stibo Group
- Stibo A/S-gruppen er et fondsejet selskab, der blev grundlagt i Aarhus i 1794 som trykkeri.
- I dag driver selskabet tre uafhængige virksomheder: Stibo Systems (leverer softwareløsninger til master-data-management), Stibo Complete (udvikler fysisk og digitalt marketingmateriale) og Stibo DX (leverer softwareløsninger til medie- og brandudgivere) ejet af Stibo Foundation.
- Stibo Group beskæftiger mere end 1700 medarbejdere fordelt på fem kontinenter.
Og selve arbejdspladsen er et særligt indrettet rum i det store atrium i Stibos hovedkvarter i Højbjerg, hvor man har udsigt til hele kantinen. For synlighed er også vigtigt internt i virksomheden.
- Vi oplever, at de kollegaer, der kommer ned i acceleratoren og mødes med de studerende, går tilbage til deres afdeling og fortæller om det, for måske var der noget, de skulle være opmærksomme på i fremtiden. På den måde påvirker vi også vores egen virksomhed, siger Karsten Dehler.
Noget for noget
Stibo Accelerator er en del af Stibo-koncernen og derfor finansieret af selvsamme. De studerende ansøger om at blive optaget i programmet, og de bliver udvalgt på baggrund af de projekter, de vil arbejde med. På årsbasis er det omkring 30 studerende, der kommer igennem nåleøjet.
Det kan godt være svært at forstå, hvorfor en virksomhed som Stibo putter en masse penge i studerende og projekter, som ikke direkte kan betale sig selv hjem, eller give virksomheden et overskud.
- Det vi primært får ud af accelerator-programmet, det er læring. Og det at give noget uden at forvente at få noget igen. Når man går ind i et samarbejde og ikke forventer at få noget igen, og man så får det, så er det en fantastisk følelse, lyder det fra Karsten Dehler.
Randi Vestergaard supplerer:
- Det er netop, at vi ikke ved, hvad vi får ud af det. Når vi inviterer de her unge unbiased talenter ind i virksomheden, giver det noget helt særligt. For hvis vi ikke ligesom har et sted, hvor vi kan prøve tingene af, så gør vi netop bare det, vi plejer, og det er hele ideen med det.
Selvom det måske lyder nemt, så er det ikke hele tiden nemt at lede sådan et program.
- Det er svært, når ideerne er så skøre og vilde, at folk nærmest blive utrygge, fordi de ikke kan se koblingen til den hverdag, vi har nu. Og når folk bliver utrygge, så er det nemmere blot at vende ryggen til, siger Karsten Dehler.
Han fortsætter:
- Det, de studerende laver her, er ikke noget, der ændrer hverdagen her og nu, men et bud på, hvordan en fremtiden kan se ud, og på den måde kan vi forhåbentlig inspirerer andre, også dem der bliver utrygge.
Ingen forretningsplan
Udover at sparre med de studerende er en vigtig opgave for Karsten Dehler og Randi Vestergaard også at fortælle historien om Stibo Accelerator vidt og bredt. For selvom programmet ikke tjener penge til fælleskassen, så kan de være med til at brande Stibo som arbejdsplads.
Stibo Accelerator
- Med Stibo Accelerator tilbyder den fondsejede virksomhed studerende assistance til et erhvervsrettet speciale. Det inkluderer ud over en kontorplads og frokostordning adgang til virksomhedens netværk af partnere – såvel som tætte sparringspartnere fra virksomheden selv.
- Etableret i 2014 og en del af Stibos CSR-initiativ.
- +220 studerende har skrevet projekt i Acceleratoren.
- De samarbejder med mere end 20 uddannelsesinstitutioner i hele verden.
- Er p.t. i gang med at ekspandere med en satellit i Atlanta, USA.
- Når vi har besøg af andre virksomheder, der vil høre om vores program, så spørger de ofte, hvordan får I lov til at gøre det her? Hvad er så jeres forretningsplan, og hvilke kpi'er har I? Men vi har ingen af delene, for det er ikke det, acceleratoren skal.
- Vi skal ikke bruge en forretningsplan, vi skal bruge en idé, og vi tror på, at ved at hjælpe med at føre ideerne ud i livet, så lærer vi, så meget af det, at det her bliver et nul sum-game, forklarer Karsten Dehler.
Der er også nogle ret heldige sideeffekter ved acceleratoren, og det handler om rekruttering, for med tiden har det vist sig, at det også er en mulighed for at udvikle sine egne talenter.
- Der er flere eksempler på studerende, der får så gode samarbejder med afdelingerne rundt i huset, at de ender med at blive ansat efterfølgende. Efterhånden er vi oppe på 40 studerende, der over årene er blevet ansat i Stibo-koncernen, siger Karsten Dehler.