Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kasper Enggaard Krog (t.v), Claus Christensen og Jonas Overgaard er alle direktører i fintech-virksomheder og en del af den nye klynge POP2. Pressefoto

Ny fintech-klynge er en opgradering af Aarhus

Aarhus har blandt andet en vand-klynge, retail-klynge, design-klynge, fødevare-klynge, energi-klynge og flere endnu. Men listen bliver kun længere, for vi har nu også fået en fintech-klynge, i daglig tale kendt som POP2.

POP2 hører ikke til i rækken af officielle erhvervsklynger, men ambitionerne er helt ægte, og arbejdet er allerede i fuld gang. POP2 skal blive et aktiv for Aarhus og sikre, at vi beholder de stærke tech-virksomheder i byen.

- Vi har mistet flere af de store tech-virksomheder til udlandet, de flytter ud, fordi de ikke kan få den arbejdskraft, de har brug for eller de rigtige investorer. Derfor har Aarhus manglet en ordentlig techhub, hvor vi kan samle talentmassen og mobilisere investorerne, som de har succes med i udlandet, siger Kasper Enggaard Krogh, der er stifter og CEO i Vibrant - en af de virksomheder, der holder til i POP2.

I dette nyhedsbrev zoomer vi ind på den nye klynge og giver svar på, hvad Aarhus skal med endnu en af slagsen.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Aarhus, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du her.

God fornøjelse og tak, fordi du følger med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Claus Christensen er CEO i Clearhaus og en af de bærende kræfter bag den nye fintechklynge POP2, der ligger i Aarhus N. Pressefoto

Aarhus skal med på fintech-bølgen: POP2 samler virksomhederne i et fællesskab

I april blev stifterne af fintech-virksomheden Clearhaus hædret med den nye 'Ecosystem Hero Award' til årets Townhall Aarhus. De fik blandt andet prisen for at samle det lokale fintech-miljø i den nye klynge: POP2.

Ambitionen er at understøtte væksten for den næste generation af startups inden for fintech i Aarhus, og det skal ske ved at samle dem fysisk og skabe nogle gode rammer for udvikling.

- Ved at blive en del af POP2 kan de nye startups tilbyde adgang til nogle gode faciliteter, som er noget af det, nutidens ansatte efterspørger, og det kan være svært at leve op til, hvis man er en ny virksomhed.

- Som startup i dag skal der mere til for at få de rigtige hænder, og der er få, der kan tilbyde et fitnessrum alene, som vi kan her. Det lyder måske banalt, men rammerne er vigtige, siger Claus Christensen, medstifter og CEO i Clearhaus.

I denne artikel får du indsigt i hele ideen omkring byens nye fintech-klynge, og hvordan det kan bringe Aarhus på landkortet.

POP2 er navnet på byens nye uofficielle fintech-klynge, der holder til i Aarhus N. Potentialet for fintech er nemlig stort i Aarhus, mener stifteren Claus Christensen, men nu skal udviklingen hjælpes på vej ved at lade de mange startups og iværksættere samles under samme tag.

Klynge: På P.O. Pedersens Vej 2 ligger byens nye fintech-klynge, også kendt som POP2, der er en forkortelse for adressen. De røde murstensbygninger gemmer nogle af byens nye og stærkeste virksomheder, når det kommer til finansielle tjenester.

Tidligere har de været spredt i hele Aarhus, men medstifter og CEO i Clearhaus, Claus Christensen, ville gerne samle kræfterne indenfor fintech under samme tag.

- Ideen med at skabe en klynge kom egentlig ud af et lidt lavpraktisk problem, fordi vi i Clearhaus skulle have mere plads. Da vi så fandt ud af, at lokalerne på P.O. Pedersens Vej stod tomme, tog ideen lige så stille form, fordi vi pludselig fik meget mere plads, end vi selv kunne fylde ud, fortæller Claus Christensen.

Det andet hjem

Henover foråret har POP2 gennemgået en større renovering, så alt står knivskarpt for de virksomheder, der har valgt at flytte ind. I praksis fungerer det sådan, at fintech-virksomhederne lejer sig ind på samme måde som i andre kontorfællesskaber, og POP2 er sin egen selvstændige virksomhed, der i efteråret også får sin egen direktør og administration.

Fintech

Fintech er en af tidens helt store globale trends. Kort og godt betyder det 'finansiel teknologi' og beskriver altså ny teknologi, der skal forbedre eller automatisere finansielle services.

  • København er på mange måder fintech-hovedstad herhjemme, men særligt de seneste fem års tid har Aarhus formået at rykke på sig med flere succeser.
  • Mest kendt er nok alternativet til de traditionelle banker, Lunar, samt budgetplanlægningsappen særligt henvendt til unge, Spiir.
  • Men også Danske Banks betalingsapp, Mobilepay, der for alvor fik gang i fintech-bølgen herhjemme, udspringer i det århusianske og havde i flere år kontor på Skt. Knuds Torv for enden af strøget.

For Claus Christensen har det været vigtigt, at de virksomheder, der vælger at flytte ind, ser det som et aktivt tilvalg.

- Vi har forsøgt at skabe et lækkert miljø, som virksomhederne har lyst til at være en del af. Derfor har vi rigtig barista-kaffe, padel-bane, og vi har tre kokke ansat, der sørger for frokost hver dag, så det er følelsen af at gå dagligt på restaurant.

Sammen med de gode rammer er hele tanken bag POP2 at skabe det uformelle faglige miljø, hvor virksomheder indenfor tech og fintech kan sparre med hinanden og udnytte hinandens kompetencer.

Den svære start

POP2 er først og fremmest et tilbud til startups i de tidlige stadier, hvor de kan få adgang til gode faciliteter og den rette faglige indsigt. Men samtidig er pladsen så god hos POP2, at det ikke er et problem, når virksomhederne vokser, for der er plads til udvidelser.

POP2

  • POP2 er en forkortelse for P. O. Pedersens Vej 2.
  • Den første bygning blev opført i 1975 af Kommunedata og blev kendt som Kommunedatas Sygehusdatacenter i Skejby.
  • I 1988 blev en større tilbygning opført. Tilbygningen blev tegnet af arkitekterne Friis & Moltke.
  • Kommunedata omdøbte Sygehusdatacenteret til ScandiHealth og solgte selskabet til CSC i år 2000.
  • CSC havde til huse på adressen indtil 2020.
  • POP2 er i alt på 8.500 m2 og kan huse 400-500 medarbejdere i alt.

Som startup indenfor fintech anno 2022 er der primært to udfordringer, der kan være svære at løse alene. Den første handler om at tiltrække investorkapital, og den anden handler om at tiltrække de rigtige medarbejdere. Og netop løsninger på de to problemstillinger er noget af det, som POP2 kan tilbyde de unge virksomheder.

- Ved at blive en del af POP2 kan de nye startups tilbyde adgang til nogle gode faciliteter, der er noget af det, nutidens ansatte efterspørger, og det kan være svært at leve op til, hvis man er en lille virksomhed. Som startup i dag skal der mere til for at få de rigtige hænder, og der er få, der kan tilbyde et fitnessrum alene, som vi kan her. Det lyder måske banalt, men rammerne er vigtige.

- Derudover tiltrækker mængden af virksomheder hos POP2 også investorer, så de kommer til os, og det betyder, at de nye virksomheder også får mulighed for at hilse på de rigtige mennesker, selvom det måske ikke giver en investering i første omgang, så er stedet med til at åbne nogle døre.

Det aarhusianske modspil

Det kan være åbenlyst at se det nye POP2 som til et modtræk til Copenhagen Fintech, der har eksisteret siden 2016 og er national klynge inden for fintech, men det er langt fra tanken.

- Vi er ikke en konkurrent til Copenhagen fintech, tværtimod. Så har vi talt med dem om, at de skulle have en eller flere medarbejdere til at have base hos os for bedre at have en fornemmelse af, hvad der sker i Aarhus.

- Vi har heller ikke skabt POP2, fordi vi er bange for, at fintech-virksomhederne rykker til København. Men for eksempel Lunar åbnede et kontor derovre, fordi de ikke kunne tiltrække de rigtige medarbejdere. Det kan vi forhåbentlig afhjælpe fremover, fordi det bliver et attraktivt miljø ved at samle flere kompetencer her, så vi kan tiltrække medarbejdere fra hele Midtjylland, lyder det fra Claus Christensen.

Note: Her på den anden side har sommeren er det nu helt officielt, at Copenhagen Fintech åbner et satellitkontor i POP2 den 11.oktober. I den anledning inviterer de til et event, du kan læse mere om her.

CEO i Vibrant, Kasper Enggaard Krog (t.v.) og CEO i Anyday, Jonas Overgaard, er begge glade for det nye miljø på P.O. Pedersens Vej 2. Foto: Kirsten Louise Laursen

Anyday og Vibrant er en del af POP2: - Vi kan ikke klare os alene

Ingen kan klare sig alene, men sådan er det ofte, når man bygger en virksomhed op fra bunden.

Livet i en startup kan være ensomt, fordi man står med alle beslutningerne selv og ingen erfaring at trække på. Men sådan behøver det ikke at være længere for de spirende virksomheder indenfor fintech.

For hos byens fintech-klynge POP2 står de klar med åbne arme og de virksomheder, der allerede er flyttet ind, har høstet en masse goder ved fællesskabet.

- For at slå markedet er vi nødt til at hjælpe hinanden, så som en del af rejsen mod succes har vi brug for at være sammen med ligesindede. Vi har brug for den sparring, vi kan få fra andre virksomheder, der er på samme sted, og hvor vi kan vende investeringer, talentrekruttering og go-to-market strategier. Alt det kan vi få i klyngen, siger Kasper Enggaard Krog, CEO og stifter i Vibrant, der er en del af POP2.

CEO i Vibrant, Kasper Enggaard Krog, og CEO i Anyday, Jonas Overgaard, er begge en del af den nye uofficielle fintech-klynge POP2. Og for dem at se er der kun fordele ved fællesskabet, og det vil kun vokse over tid.

FINTECH: Det er ikke så ofte, man møder virksomheder i samme branche, der betragter sine konkurrenter som kollegaer. Som gerne sætter sig sammen med dem ved frokostbordet eller bruger et par minutter på en hyggesnak ved kaffemaskinen. Men det er faktisk, sådan de har det de fintech-virksomheder, der er en en del af POP2.

- Det er lige meget, om vi er konkurrenter, for vi skal være en del af noget større. Vi skal hylde konkurrencen, fordi den gør os bedre, mener CEO og stifter i Vibrant, Kasper Enggaard Krog.

Han er sammen med sit team på 27 medarbejdere en af de virksomheder, der har valgt at flytte ind i POP2, og det har ikke været nogen svær beslutning. En af dem, der også har virksomhedsadresse på P.O. Pedersens Vej 2, er delbetalingsløsningen Anyday, der har Jonas Overgaard i spidsen som CEO og stifter.

- Dér hvor vi sad tidligere, sad vi to-tre mand på vores kontor i Aarhus i et kontorfællesskab, og der følte vi ikke, at alle dem, der ellers havde kontor samme sted, var kollegaer. Det var nogle, man lige hilste på på gangen, og så gik man ind til sig selv. Her er det helt anderledes, her har vi et fælles festudvalg, og her føler vi, at vi har flere 100 kollegaer, siger Jonas Overgaard.

Kampen mod de bedste

Konkurrencen indenfor fintech er benhård, og selvom Vibrant og Anyday er unge virksomheder, så er de en del af en branche, hvor man fra start konkurrerer mod de bedste i verden. Den kamp bliver lettere at tage med hjælp fra kollegaerne i POP2, vurderer de.

- For at slå markedet er vi nødt til at hjælpe hinanden. Så som en del af rejsen mod succes har vi brug for at være sammen med ligesindede. Vi har brug for den sparring, vi kan få fra andre virksomheder, der er er på samme sted, og hvor vi kan vende investeringer, talentrekruttering og go-to-market strategier. Alt det kan vi få i klyngen, siger Kasper Enggaard Krog.

Jonas Overgaard supplerer:

- Livet i en startup og som selvstændig kan være en ensom rejse. Og der har vi her i klyngen oplevet, at vi kan spille hinanden bedre, og det har en kæmpe værdi. For os i Anyday har det gjort, at vi har taget nogle rigtig kloge beslutninger.

Vibrant og Anyday

Vibrant:

  • Vibrant er stiftet i 2020.
  • Virksomheden har udviklet en app, der kan omdanne mobiltelefoner til betalingsterminaler.

Anyday:

  • Anyday er stiftet i 2020 og er en delbetalingsløsning.
  • Tilbyder en all-in-one løsning til webshops for alt, der har med betalinger at gøre.
  • Løsningen er gratis for kunden.

Helt konkret for Jonas Overgaard og Anyday har det været en hjælp at kunne bruge klynge-kollegaerne, da de skulle hente nye investeringer til virksomheden. Og netop i forhold til investorer får virksomhederne i POP2 nu en lille fordel i forhold til konkurrenterne.

- Vi taler med de samme mennesker, så derfor kan vi nu være lidt mere kræsne, fordi vi taler sammen om, hvad det er for nogle vilkår, vi bliver tilbudt. Når der er investorer i huset, så spiser alle frokost med dem, så alle har mulighed for at lære dem at kende. På den måde bærer vi hinanden frem, siger Kasper Enggaard Krog.

Vi har kun et liv

En af de helt store gevinster for Kasper Enggaard Krog og Jonas Overgaard ved at have base i POP2 handler om at kunne tiltrække de rette talenter og ikke mindst at kunne tilbyde medarbejderne nogle gode rammer.

De to stiftere er enige om, at fremtiden peger i en retning, hvor det er virksomheden, der skal gøre det attraktivt at møde ind på jobbet i stedet for at arbejde hjemmefra. Og det kan være svært som startup at levere en attraktiv arbejdsplads alene.

- Det er en lækker lokation, vi ville aldrig kunne tilbyde dette som lille startup. Her er lækker frokost, pianist om fredagen og padle-bane, og ved at være en del af noget større får vi også de store rammer, siger Vibrant-stifteren.

- Vi har ikke råd til at sige nej til det her, for så mister vi alt for meget. Vi har også kun et liv, så vi skal ikke sidde gemt væk i en eller anden kælder, slutter han.

Jesper Kvist, Country og Business Development Manager i Troldtekt , H.K.H. Kronprins Frederik samt bæredygtigheds- og kommunikationschef, Tina Snedker Kristensen. Foto: Keld Navntoft

Arlas omsætning ventes at runde 100 mia. kroner, kongelig pris til Troldtekt, og succes med at tiltrække international arbejdskraft

Her får du tre udvalgte nyheder fra det aarhusianske erhvervsliv.

Arla skummer fløden af stigende priser

Høje mælkepriser har øget Arlas omsætning, men med de høje priser for mælken er også fulgt høje priser for foder og gødning. Arla tør derfor dårligt spå om udviklingen af resten af året. Foto: Horst Galuschka/Ritzau Scanpix

Med mindre mælk på verdensmarkedet har der været rift om den mælk, som er blevet produceret af blandt andet Arlas mælkebønder. Det har drevet priserne op og øget Arlas omsætning med milliarder af kroner.

Hvor omsætningen i 2021 lå på omkring 40 milliarder kroner efter første halvdel af året, er det i år oppe på 47,5 milliarder kroner. Det viser Arlas regnskab for det første halvår, skriver Ritzau.

Arla peger på en blanding af ventede prisstigninger, der er blevet forværret af Ruslands invasion af Ukraine samt forstyrrelser af globale forsyningskæder som årsager til, at der er mindre mælk på markedet. Samtidig har efterspørgslen været stabil ifølge Arla. Det har ført til flere penge for den samme mælk.

Alt er dog ikke rosenrødt i Arlas regnskab. Priserne for foder og gødning har fulgt med mælkepriserne op. Det samme er energipriserne.

Arla har derfor valgt for første gang nogensinde at lave en halvårsudbetaling til sine ejere - mælkebønderne - for at give dem en økonomisk håndsrækning.

- Det er en ekstraordinær tid for både vores andelshavere og for virksomheden, da såvel fødevareindustrien som landbruget i høj grad er eksponeret for inflationspresset. Det glæder mig, at vi har kunnet løfte mælkeafregningen til vores landmænd og derved hjælpe dem med deres øgede produktionsomkostninger, siger Arlas administrerende direktør Peder Tuborgh.

Troldtekt modtager Kronprinsens International Business Award

Troldtekts bæredygtigheds- og kommunikationschef, Tina Snedker Kristensen, samt Country & Business Development Manager for Troldtekt GmbH, Jesper Kvist, foran Amalienborg. Foto: Keld Navntoft

Med løsninger, som både sikrer god akustik og bidrager til mere bæredygtige bygninger, har Troldtekt fået en succesfuld entré på det tyske marked. Det har nu udløst en af årets tre HRH Crown Prince Frederik International Business Awards. Troldtekt modtager den prestigefulde eksportpris i kategorien ’Green Solutions’.

- Det er svært at beskrive, hvor stolte vi er over at modtage H.K.H. Kronprins Frederiks pris for vores indsats. Tyskland er et marked med enormt potentiale for danske byggevirksomheder. Ligesom vi ser det i Danmark, er bygherrerne i Tyskland klar til at investere i dokumenteret bæredygtige byggematerialer. Hos Troldtekt er vi samtidig gået all in med at opbygge en landsdækkende tysk salgsorganisation, der forstår branchen, kulturen og ikke mindst arkitektmarkedet, siger Peer Leth, administrerende direktør hos Troldtekt.

Den prestigefulde eksportpris uddeles i et samarbejde mellem Kongehuset, Danish Export Association og Udenrigsministeriet. H.K.H. Kronprinsen er formand for juryen, der uddeler i alt tre priser. I år gik de to øvrige til Novo Nordisk France for at genanvende insulinpenne og til Copenhagen Offshore Partners for at udbrede havvind i Østasien.

Stor international interesse for job i Midt- og Østjylland

Hele 80.000 internationale specialister har vist interesse for et job i det midt- og østjyske. Pressefoto

Over 80.000 kliks på midt- og østjyske annoncer og over seks millioner eksponeringer af Midtjylland. Det er resultatet af en aktuel kampagne fra et stort tiltrækningsprojekt, som i den grad har skabt interesse for karrieremuligheder i det jyske.

Initiativet ved navn Headstart har de seneste tre år haft massiv fokus på at hjælpe virksomheder i Midt- og Østjylland med at tiltrække internationale ansøgere. Og missionen er en succes, vurderer programleder Stinne Bille:

- Mangel på arbejdskraft er et stort problem hos lokale virksomheder, som, vi oplever, tager imod alt den hjælp, de overhovedet kan få. Hos Headstart skaber vi trafik til deres jobopslag og hjælper dem til at blive eksponeret uden for landets grænser. Samtidig leverer vi løbende branding af hele regionen og er på den måde med til at sprede budskabet om, at Midtjylland er et dejligt sted at bo og arbejde, siger hun.

En del af indsatsen inkluderer herboende udlændinge, som er blevet tilknyttet projektet som ambassadører for regionen. I alt er 120 udlændinge en del af netværket og hjælper dermed med at markedsføre det centrale Jylland som en god karrieredestination.