Aarhus skal med på fintech-bølgen: POP2 samler virksomhederne i et fællesskab
I april blev stifterne af fintech-virksomheden Clearhaus hædret med den nye 'Ecosystem Hero Award' til årets Townhall Aarhus. De fik blandt andet prisen for at samle det lokale fintech-miljø i den nye klynge: POP2.
Ambitionen er at understøtte væksten for den næste generation af startups inden for fintech i Aarhus, og det skal ske ved at samle dem fysisk og skabe nogle gode rammer for udvikling.
- Ved at blive en del af POP2 kan de nye startups tilbyde adgang til nogle gode faciliteter, som er noget af det, nutidens ansatte efterspørger, og det kan være svært at leve op til, hvis man er en ny virksomhed.
- Som startup i dag skal der mere til for at få de rigtige hænder, og der er få, der kan tilbyde et fitnessrum alene, som vi kan her. Det lyder måske banalt, men rammerne er vigtige, siger Claus Christensen, medstifter og CEO i Clearhaus.
I denne artikel får du indsigt i hele ideen omkring byens nye fintech-klynge, og hvordan det kan bringe Aarhus på landkortet.
Klynge: På P.O. Pedersens Vej 2 ligger byens nye fintech-klynge, også kendt som POP2, der er en forkortelse for adressen. De røde murstensbygninger gemmer nogle af byens nye og stærkeste virksomheder, når det kommer til finansielle tjenester.
Tidligere har de været spredt i hele Aarhus, men medstifter og CEO i Clearhaus, Claus Christensen, ville gerne samle kræfterne indenfor fintech under samme tag.
- Ideen med at skabe en klynge kom egentlig ud af et lidt lavpraktisk problem, fordi vi i Clearhaus skulle have mere plads. Da vi så fandt ud af, at lokalerne på P.O. Pedersens Vej stod tomme, tog ideen lige så stille form, fordi vi pludselig fik meget mere plads, end vi selv kunne fylde ud, fortæller Claus Christensen.
Det andet hjem
Henover foråret har POP2 gennemgået en større renovering, så alt står knivskarpt for de virksomheder, der har valgt at flytte ind. I praksis fungerer det sådan, at fintech-virksomhederne lejer sig ind på samme måde som i andre kontorfællesskaber, og POP2 er sin egen selvstændige virksomhed, der i efteråret også får sin egen direktør og administration.
Fintech
Fintech er en af tidens helt store globale trends. Kort og godt betyder det 'finansiel teknologi' og beskriver altså ny teknologi, der skal forbedre eller automatisere finansielle services.
- København er på mange måder fintech-hovedstad herhjemme, men særligt de seneste fem års tid har Aarhus formået at rykke på sig med flere succeser.
- Mest kendt er nok alternativet til de traditionelle banker, Lunar, samt budgetplanlægningsappen særligt henvendt til unge, Spiir.
- Men også Danske Banks betalingsapp, Mobilepay, der for alvor fik gang i fintech-bølgen herhjemme, udspringer i det århusianske og havde i flere år kontor på Skt. Knuds Torv for enden af strøget.
For Claus Christensen har det været vigtigt, at de virksomheder, der vælger at flytte ind, ser det som et aktivt tilvalg.
- Vi har forsøgt at skabe et lækkert miljø, som virksomhederne har lyst til at være en del af. Derfor har vi rigtig barista-kaffe, padel-bane, og vi har tre kokke ansat, der sørger for frokost hver dag, så det er følelsen af at gå dagligt på restaurant.
Sammen med de gode rammer er hele tanken bag POP2 at skabe det uformelle faglige miljø, hvor virksomheder indenfor tech og fintech kan sparre med hinanden og udnytte hinandens kompetencer.
Den svære start
POP2 er først og fremmest et tilbud til startups i de tidlige stadier, hvor de kan få adgang til gode faciliteter og den rette faglige indsigt. Men samtidig er pladsen så god hos POP2, at det ikke er et problem, når virksomhederne vokser, for der er plads til udvidelser.
POP2
- POP2 er en forkortelse for P. O. Pedersens Vej 2.
- Den første bygning blev opført i 1975 af Kommunedata og blev kendt som Kommunedatas Sygehusdatacenter i Skejby.
- I 1988 blev en større tilbygning opført. Tilbygningen blev tegnet af arkitekterne Friis & Moltke.
- Kommunedata omdøbte Sygehusdatacenteret til ScandiHealth og solgte selskabet til CSC i år 2000.
- CSC havde til huse på adressen indtil 2020.
- POP2 er i alt på 8.500 m2 og kan huse 400-500 medarbejdere i alt.
Som startup indenfor fintech anno 2022 er der primært to udfordringer, der kan være svære at løse alene. Den første handler om at tiltrække investorkapital, og den anden handler om at tiltrække de rigtige medarbejdere. Og netop løsninger på de to problemstillinger er noget af det, som POP2 kan tilbyde de unge virksomheder.
- Ved at blive en del af POP2 kan de nye startups tilbyde adgang til nogle gode faciliteter, der er noget af det, nutidens ansatte efterspørger, og det kan være svært at leve op til, hvis man er en lille virksomhed. Som startup i dag skal der mere til for at få de rigtige hænder, og der er få, der kan tilbyde et fitnessrum alene, som vi kan her. Det lyder måske banalt, men rammerne er vigtige.
- Derudover tiltrækker mængden af virksomheder hos POP2 også investorer, så de kommer til os, og det betyder, at de nye virksomheder også får mulighed for at hilse på de rigtige mennesker, selvom det måske ikke giver en investering i første omgang, så er stedet med til at åbne nogle døre.
Det aarhusianske modspil
Det kan være åbenlyst at se det nye POP2 som til et modtræk til Copenhagen Fintech, der har eksisteret siden 2016 og er national klynge inden for fintech, men det er langt fra tanken.
- Vi er ikke en konkurrent til Copenhagen fintech, tværtimod. Så har vi talt med dem om, at de skulle have en eller flere medarbejdere til at have base hos os for bedre at have en fornemmelse af, hvad der sker i Aarhus.
- Vi har heller ikke skabt POP2, fordi vi er bange for, at fintech-virksomhederne rykker til København. Men for eksempel Lunar åbnede et kontor derovre, fordi de ikke kunne tiltrække de rigtige medarbejdere. Det kan vi forhåbentlig afhjælpe fremover, fordi det bliver et attraktivt miljø ved at samle flere kompetencer her, så vi kan tiltrække medarbejdere fra hele Midtjylland, lyder det fra Claus Christensen.
Note: Her på den anden side har sommeren er det nu helt officielt, at Copenhagen Fintech åbner et satellitkontor i POP2 den 11.oktober. I den anledning inviterer de til et event, du kan læse mere om her.