CEO i Bolia: Jo sværere det er, jo større er belønningen
Lars Lyse Hansen har været topchef i Bolia i over 17 år, men han har fortsat store ambitioner på både sine egne og virksomhedens vegne. Han mener, virksomheden fortsat har masser af potentiale, og udfordringen er mest, hvor hurtigt de kan vokse.
- Der er intet, der begrænser dig. Det er kun vores egen forståelse af os selv, der begrænser os, og på den måde er der intet, der begrænser Bolia i at konkurrere med Prada, lyder det fra topchefen.
I denne artikel får du indsigt i virksomheden, der var blandt de første i verden til at sælge møbler på nettet og topchefen, der elsker det komplicerede.
AMBITIONER: - Bolia er mit fjerde barn. Der er kærlighed i det, det er ikke bare et job.
Sådan beskriver CEO Lars Lyse Hansen sit forhold til Bolia.
Han har været en del af virksomheden i hele 17 år og forklarer, at kærligheden kommer til udtryk ved, at han gerne vil holde virksomheden i hånden og se den udvikle sig.
- Hvis ikke der er en rejse, så har jeg heller ikke min berettigelse som direktør. For det er det, jeg skal skabe, det er en bevægelse.
Bevægelsen har uden tvivl været der, siden Lars Lyse Hansen kom ombord. I det seneste regnskab leverede virksomheden en omsætning på over en millard danske kroner og et resultat før skat på næsten 100 millioner.
Tech og møbler
Ifølge Lars Lyse Hansen er Bolia en blanding mellem en tech-virksomhed og en design-virksomhed, der begyndte i år 2000 som en hjemmeside, der solgte møbler.
- Det var et genialt koncept, det var bare langt foran sin tid. For folk købte ingenting online og slet ikke møbler.
- Men det er helt tilbage derfra, at vores entreprenørånd stammer. Ideen om at vi kan kode noget og kombinere en kunde med en producent, og så kan de snakke sammen. Og det er det samme, vi gør i dag, vi har skabt platformen, hvor de forskellige leverandører kan samles.
Bolia var blandt de første i verden til at sælge møbler på nettet, men udover hjemmesiden er der også en række fysiske butikker.
- Oprindeligt var ideen, at vores showroom skulle være en fysisk hjemmeside, så ideen var, at du gik ind i butikken og lagde en ordre på hjemmesiden, kunne man undgå at have personale, så var det endnu bedre. Men det skulle kunderne lige lære.
I det hele taget har en stor del af rejsen, og det, der i dag er en del af succesen, handlet om at lære kunderne at købe møbler på en ny måde.
- Vi har oplevet en kæmpe forandring hos kunderne i forhold til deres måde at købe møbler på. I begyndelsen var det nemlig en stor svaghed, at vi ikke havde noget på lager, så kunderne skulle vente på møblerne, men i dag vil kunderne gerne have noget, der er lavet til dem. For hvis det bare er en stangvare, er det ikke interessant.
Vil være Prada
Direktøren beskriver hele købsprocessen som en storytelling, hvor kunderne køber ind i, at møblerne er lavet særligt til dem. De køber noget kvalitet, og noget, der er eksklusivt.
Det sidste er vigtigt, for Bolia har altid haft ambitioner om at være noget ganske særligt. I forlængelsen af finanskrisen tog Lars Lyse Hansen sammen med lederteamet en tur til New York for at lære fra de stærkeste brands i verden.
- Vi skulle se, hvad de bedste i verden gør. Det var en interessant øvelse, for på det tidspunkt var vores drøm at blive kendt i Tyskland, men efter den tur så vi os selv på en ny måde, og som nogle, der har en berettigelse i hele verden.
- Vi skal se os selv med nogle andre øjne. Vi skal slå de bedste i verden, vi skal slå Prada og Tiffanys. Vi skal tænke som de bedste brands og ikke bare et møbelbrand.
Efter turen til New York skulle de nye ideer implementeres i Bolia, der fortsat var en relativ lille virksomhed.
- Da vi samlede medarbejderne og fortalte, at vi skulle være et superbrand, var der en del måbende ansigter.
- Men når du først går og kigger på det og reflekterer over det, så finder du ud af, at der er intet, der begrænser dig. Det er kun vores egen forståelse af os selv, der begrænser os, og på den måde er der intet, der begrænser Bolia i at konkurrere med Prada.
- Men vi er en kreativ virksomhed, så vi skal tænke sådan. Vi skal tænke stort.
Det svære er fedt
Det kan lyde som en stor mundfuld og ikke mindst en svær øvelse at føre ud i livet. Men modsat mange andre, så hylder Lars Lyse Hansen lige præcis de sværeste opgaver.
- Lad være med at hoppe over, hvor gærdet er lavest. Jo sværere det er, jo større er belønningen. Det, som er let, giver ingen belønning.
Men begejstringen for de hjernevridende opgaver er ikke nødvendigvis én, direktøren deler med medarbejderne.
- Altså jeg elsker svært, så jeg driver medarbejderne til vanvid. For hver eneste gang de siger, at det er kompliceret, så siger jeg: JA - det er mega fedt, nu er den der.
- Det er jo det, der er med svært, at der er ikke ret mange, der vælger det. Så det er virkelig her, du kan slå konkurrenterne, men hvis du hele tiden vælger det lette, så kopierer de dig med det samme.
Han skelner mellem to typer af svært; den der kommer udefra som en coronakrise eller krig og den type, man selv beslutter, fordi der for eksempel skal lægges en ny strategi.
- Det, der kommer udefra, fordi der sker noget i verden, har man ingen indflydelse på. Men det gode er, at selvom det giver noget bøvl, så løser vi det, og det går over igen. Den anden type, som man selv beslutter, det er det sjove svært, fordi det er der, vi kan forandre noget.