Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mia Wagner købte sig ind i Party in a Box, og siden har Trine Hansen fået næsten kendisstatus med en kæmpe følgerskare på sociale medier og en udnævnelse af Dansk Erhverv, som en af de kvindelige iværksættere, man bør holde øje med. Foto: Per Arnesen

Sådan har Løvens Hule boostet fem Aarhus-brands

BANG!

Yes, det lykkedes og så er nerverne skudt af, siger Trine Hansen, idet hun løber ned af trappen til Løvens Hule.

Med over 850.000 ugentlige seere er der rigtigt mange, der husker klippet, hvor Party in a Box-stifteren Trine Hansen træder ind til løverne og straks slår benene væk under dem. Og hun er langt fra den eneste aarhusianer, der har gjort sig bemærket i programmet.

I dette nyhedsbrev giver vi dig en opdatering på Kabeltromlen, Party in a Box, A-View, RaskRask og Ditur, der alle fik en investor eller to med hjem fra Løvens Hule og nød godt af en unik eksponering i primetime.

Du får også et indspark om det famøse program fra vores gæsteskribent Bjarke Bekhøj, der er direktør og partner i marketingbureauet Become. Han savner nogle nuancer i Løvens Hule og ikke mindst en anerkendelse af alle de helt almindelige iværksættere, som holder hjulene i gang, men som aldrig får rockstjernestatus.

Hvis du har en idé, et emne, eller et lunt tip om en spændende virksomhed, vi bør se nærmere på, er du altid velkommen til at skrive til mig.

Som altid bliver jeg glad, hvis du deler dagens indhold i dit netværk og opfordrer nysgerrige læsere til at tilmelde sig nyhedsbrevet lige her.

God læselyst - og god weekend. 

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Med de flotte donationer fra Salling Fondene og Lind Invest er der blevet skabt grobund for, at Aarhus kan få et nyt, banebrydende fodboldstadion, og vi har helt fra starten givet tilsagn om, at vi vil bidrage med 50 millioner kroner. Det beløb er vi nu parat til at fordoble, så vi kommer med 100 millioner kroner, siger Lars Fournais, bestyrelsesformand i AGF. Foto: Axel Schütt

Her bliver du opdateret på ugen, der gik

AGF har allerede givet økonomisk tilsagn om et bidrag på 50 millioner kroner til det kommende fodboldstadion i Kongelunden. Nu er klubben klar til at fordoble det beløb - dog med en række betingelser.

Sofus Døgndata er blevet opkøbt af Visma. Virksomheden tilbyder software, der er skræddersyet til at håndtere alt vedrørende plejefamilier og børn.

Eventet Building Green Aarhus, der har fokus på bæredygtige valg i byggeriet, flytter fra marts til 15.-16. juni.

Trifork har sammen med Vækstfonden og Crowberry investeret to millioner euro i Feats, et nyt professionelt netværk.

Du får her fire udvalgte historier fra byens virksomheder.

RUNDTIBYEN: AGF er parat til at skyde 100 millioner kroner ind i nyt stadion. Mens seks udvalgte arkitektteams knokler på hver sit bud på Aarhus' nye fodboldstadion i Kongelunden, har AGF valgt at fordoble klubbens økonomiske tilsagn til det forestående stadionbyggeri.

Klubben havde i forvejen givet tilsagn om et bidrag på i alt 50 millioner kroner, men nu er AGF altså villig til at smide 100 millioner kroner i puljen.

- AGF har i over 100 år haft hjemmebane for enden af Stadion Allé, og vi vil gerne bidrage til, at byen får et stadion i international topklasse. Og som vi også tidligere har meldt ud, så skal de millioner, vi tilfører, primært øremærkes topmoderne VIP- og konferencefaciliteter, siger Lars Fournais, bestyrelsesformand i AGF i en pressemeddelelse.

AGF’s tilsagn om 100 millioner kroner afhænger af, at der findes en fornuftig løsning på en række centrale forhold.

- Det er vigtigt at understrege, at vi endnu ikke har en endelig aftale på plads med Aarhus Kommune. Med de 100 millioner kroner, vi er villige til at skyde ind i projektet, følger naturligvis nogle betingelser, og der er stadig flere centrale forhold, som er uafklarede – blandt andet i forhold til den fremtidige driftsmodel, og hvordan vi løser udfordringen med at afvikle vores kampe, mens byggeriet er i gang, tilføjer han

Visma har overtaget it-virksomheden Sofus Døgndata, som bliver en del af Visma Local Government under divisionen Visma Custom Solution.

Sofus tog sin begyndelse i dette årtusinde, hvor grundlægger Henrik Ernst ville gøre op med de mange håndskrevne rapporter, der vekslede frem og tilbage mellem døgninstitutioner, plejefamilier og kommunale instanser. Henrik Ernst kunne se, at en digitalisering af den megen data kunne forenkle kommunikationen mellem de forskellige parter.

Siden er Martin Lyngby Hansen kommet til og varetager i dag posten som CEO. En position Martin vil fortsætte i efter salget til Visma, mens Henrik Ernst trækker sig ud.

- Det er klart, at vores muligheder for at udvikle de eksisterende produkter og føje nye til stiger markant med den muskelmasse, som vi bliver tilført gennem Visma - og så tror jeg også, at vi har flere synergier, som kan bruges konstruktivt i Visma-regi , lyder det fra CEO Martin Lyngby Hansen.

Eventet Building Green Aarhus flytter fra marts til 15.-16. juni.

Building Green er en platform for videndeling med bæredygtige aktører i byggebranchen og et samlingspunkt med bæredygtige produkter til byggeriet. Derudover skal eventen være med til at styrke muligheden for at udnytte det kæmpe vækstpotentiale, der ligger i den voksende nationale og internationale efterspørgsel efter klimavenlige byggematerialer og løsninger.

Til eventet i Centralværkstedet bliver der sat fokus på temaet bæredygtige valg. Arrangøren lover konkret viden om valg i forbindelse med undertemaerne transformation, materialer og bynatur. Det gælder for eksempel valg ved at bygge nyt eller transformere en eksisterende bygning, valg af hvilke materialer, og valg i forhold til plads til naturen i byudviklingen?

Det er gratis at deltage og du kan tilmelde dig her.

Trifork har sammen med Vækstfonden og Crowberry investeret to millioner euro i Feats, et nyt professionelt netværk baseret på projekthistorik i stedet for ansættelseshistorik. Målet er nu, at Feats udvider sit team og går ind på nye markeder.

- Feats bruger et open source princip, der er elsket af udviklere, for alle medlemmer i produktteams. Talentfulde mennesker har lyst til at blive anerkendt for deres bidrag, og vi ønsker at anerkende vore medarbejdere for deres resultater og bidrag til innovation.

- Vi tror på, at denne mulighed vil gøre Trifork til en bedre arbejdsplads og øge vore medarbejderes motivation. Vi er glade for at investere i Feats sammen med Vækstfonden og Crowberry, siger Jørn Larsen CEO og grundlægger af Trifork.

- Det er et årsresultat, som alle medarbejdere kan være stolte over. Det seneste regnskabsår har været en dynamisk periode, hvor det for os har været afgørende at holde fokus på at kunne omstille os hurtigt uden at miste fokus på målet om at skabe værdi på lang sigt, siger President og CEO i Lars Larsen Group, Jesper Lund. Pressefoto

Det skal du vide om ugens regnskaber

Lars Larsen Group, der blandt andet står bag Jysk, har i seneste regnskabsår tjent 6,5 milliarder før skat.

For første gang i mange år præsterede Aarhus Havn fremgang på samtlige forretningsområder i 2021.

Den rådgivende ingeniørvirksomhed Biir fra Aarhus Nord har forvandlet et mindre minus til et pænt plus.

Jysk, Aarhus Havn og ingeniørhuset Biir A/S er blandt virksomhederne, der har præsenteret regnskab inden for den seneste uge.

AARHUS: Med et resultat på 6,5 milliarder kroner før skat øgede Lars Larsen Group indtjeningen med over 50 procent i seneste regnskabsår.

På trods af at corona-restriktioner skabte udfordringer for en række af virksomhederne i Lars Larsen Group, endte regnskabsåret 2020/21 med nye rekorder, både når det gælder omsætning og indtjening. Omsætningen steg til 39,1 milliarder kroner, mens indtjeningen landede på 6,5 milliarder kroner før skat.

- Det er et resultat, som alle medarbejdere kan være stolte over. Det seneste regnskabsår har været en dynamisk periode, hvor det for os har været afgørende at holde fokus på at kunne omstille os hurtigt uden at miste fokus på målet om at skabe værdi på lang sigt, siger President and CEO i Lars Larsen Group, Jesper Lund.

Det er stadig Jysk, der genererer den største del af overskuddet med en indtjening før skat på 4,5 milliarder kroner, men Jesper Lund glæder sig over en positiv udvikling i en lang række af koncernens selskaber.

For første gang i mange år præsterede Aarhus Havn fremgang på samtlige forretningsområder i 2021. Den samlede omsætning steg med 889.000 tons gods til mere end 10 millioner tons gods – det svarer til, at havnen håndterer mere end 1000 tons gods hver eneste time året rundt.

En stor del af væksten er båret af containeromsætningen, som steg med 95.000 containere (TEU) til i alt 718.000 TEU. Det er en stigning på ikke mindre end 15 procent – vel at mærke efter nogle år, hvor containeromsætningen er steget betragteligt. De seneste fem år er omsætningen steget med hele 58 procent.

- Mens mange andre havne i verden har været belastet af, at de globale forsyningskæder er under pres, og godset har hobet sig op med store forsinkelser til følge, har vi her i Aarhus været i stand til at tage skibene ind og ekspedere godset ”in time”. I løbet af året har vi været udfordret af manglende plads flere steder på havnen, men jeg synes, vi har fundet gode løsninger sammen med vores kunder, siger Thomas Haber Borch, CEO for Aarhus Havn.

Rådgivningsvirksomheden Biir fra Aarhus Nord, der er en del af Enable, har forvandlet minus til millionplus. Det fremgår af det aktuelle regnskab for 2020/21, som virksomheden for nylig har registreret hos Erhvervsstyrelsen. I det seneste år er resultatet for alvor vokset fra -599.134 til 14,5 millioner kroner før skat.

Antallet af ansatte var ifølge regnskabet på 62, året før var det 63. Omsætningen blev på 105,0 millioner kroner, året før var tallet 23,6 millioner.  Selskabets bruttofortjeneste er steget fra 9,0 millioner kroner i det foregående regnskabsår til 64,4 millioner kroner i det seneste regnskab.

Enabl, der har base i Hedensted, er en global spiller inden for løsninger til vindenergiindustrien. Et globalt brand skabt af fire højt specialiserede ingeniørvirksomheder og vidensvirksomheder: Sonne A/S, Biir A/S, Blaaholm A/S og Eltronic Wind Solutions A/S.

Tvillingerne Kasper og Mikkel Dissing fra Ditur har fået skabt en solid forretning siden de stod i Løvens Hule og tæller i dag over 80 ansatte. Foto: Carsten Andersen

Fem virksomheder fortæller: Fra hulen til hverdagen

Et besøg i Løvens Hule står højt på mange iværksætteres ønskesedler. Det er muligheden for både at få penge og en sparringspartner med hjem, og så er markedsføringsværdien helt unik. Hvis det altså går godt.

I denne artikel ser vi nærmere på fem virksomheder, der forlod Løvens Hule med det, de kom efter, nemlig en investor, og her deler de deres erfaringer med programmet og fortæller ærligt, hvilken forskel det har gjort for dem.

Det er både spændende og angstprovokerende at deltage i Løvens Hule, men for de virksomheder, der kommer igennem nøgleøjet, venter en unik oplevelse - men det kan ikke redde en dårlig forretning.

Løvens Hule sæson 7 ruller netop nu over skærmen på DR, og fem løver sidder klar til at lade sig imponere af håbefulde iværksættere. De håbefulde iværksættere kommer fra hele landet, og i Aarhus har vi efterhånden haft en del succesfulde virksomheder repræsenteret i programmet.

Men hvordan går det egentlig, når kameraerne slukker, og de 15 minutters berømmelse lige så stille løber ud? Hvad er det så, at virksomhederne har haft ud af at få en løve med som investor?

Det har Erhvervsliv Aarhus dykket ned i, og her kan du læse om fem virksomheder fra byen, der fik penge med hjem fra Løvens Hule, og hvordan det har påvirket deres forretning. Du kan møde:

Kabeltromlen, der genanvender byggematerialer og producerer rustikke og bæredygtige møbler.

RaskRask, en online platform som formidler professionelle massører, trænere eller frisører hjem til dig.

Party in a Box, der sælger festartikler online.

A-View,  som sælger tøj online.

Ditur, der er Danmarks største forhandler af ure online.

Alle tidligere sæsoner kan fortsat ses på DRTV.

Kabeltromlen: Du får ikke bedre eksponering

- Jeg havde på forhånd tænkt over, hvad dårlig reklame ville betyde for min virksomhed, men jeg valgte en ydmyg tilgang foran løverne, for så var jeg sværere at angribe, fortæller Palle Top. Foto: Per Arnesen

For Palle Top endte besøget i Løvens Hule med også at blive lidt en personlig fortælling om at erkende sine begrænsninger og bede om hjælp. For knap har han præsenteret sine produkter for løverne, før han også får fortalt, at han er ordblind, og at det blandt andet er derfor, at han søger en investor og sparringspartner.

Den menneskelige fortælling vandt Jan Lehrmanns hjerte, og Palle Top forlod hulen med en investering på 600.000 kroner mod at afgive 20 procent af sin virksomhed til Jan Lehrmann.

- Jeg så med, da det blev sendt, og det var fuldstændig vanvittigt, hvor mange der besøgte hjemmesiden den aften, siger Palle Top.

- Der er sket meget siden, særligt for hele opsætningen af virksomheden. Jan har hjulpet mig med at sætte det hele lidt i systemer, og med alt hvad der handler om online salg. Han er bare stærk omkring hjemmesiden og email-marketing.

- Jeg havde ikke kunnet drive det til det her niveau uden Jan. Den opmærksomhed, der fulgte med programmet, var uvurderlig for mig, og så åbner det mange døre.

Hverdagen venter

Der er gået efterhånden tre år siden Kabeltromlen fra Hasselager kom på Danmarkskortet, og Palle Top har aldrig fortrudt sin deltagelse i Løvens Hule, men det er ikke en hurtig genvej til succes.

- Man skal huske, at det ikke er mere end et tv-program, der går to-tre uger, hvor man er meget interessant, men så bliver det hverdag igen. Og det er forfejlet at tro, at man kan erobre hele verden efter programmet.

Til trods for den jyske snusfornuft vil Palle Top gerne anbefale andre at gæste løverne.

- Hvis de kan stå inde for deres eget produkt, så vil jeg anbefale alle det. Det var en af de fedeste oplevelser i mit liv, selvom det var nervepirrende.

En ny æra

I dag er Kabeltromlen en lidt anden forretning end for tre år siden, sortimentet er udviklet, og de tilbyder i dag en bred vifte af møbler. Jan Lehrmann er fortsat en del af virksomheden, men samarbejdet er ved at nå til vejs ende.

- Da Jan kom med i min virksomhed, var han jo kun ham selv. Det var én enkeltmands-virksomhed, der hjalp en anden. Men han havde været igennem iværksætterrejsen og kunne hjælpe mig med at skyde nogle genveje.

- Nu har Jan efterhånden leveret alt det, han kan til min virksomhed, og vi er derfor ved at kigge efter en ny investor, der skal erstatte ham.

Oprindeligt var det et krav fra Jan Lehrmann, at der skulle en kommerciel partner med sammen med ham, men efter at have ledt længe uden at finde den rigtige, opgav de jagten. Men nu har Palle Top endelig fået den partner. En af de ansatte har købt 10 procent af virksomheden.

- Det er meget givende at få en investor ind. Det er noget, man skal vende sig til, men det er godt at have en, der skubber lidt på. Jeg håber, at vi kan finde en erstatning for Jan, der kommer med noget erfaring fra møbelbranchen og med b2b-salg.

Party in a Box: Du skal holde gryden i kog

Trine Hansen fra Party in a Box har fået fuld valuta ud af hendes eksponering i programmet. Foto: Axel Schütt

Trine Hansen er i den brede offentlighed kendt for sin deltagelse i Løvens Hule, hvor hun gør entre med et konfettirør og går derfra med en investering fra Mia Wagner på 400.000 kroner for 25 procent af Party In A Box. 

Hun leverede en præstation og et nærvær, der brændte gennem skærmen, så hun blev seernes darling i 2020-sæsonen. Men hun havde reelt takket nej til programmet, inden hun blev overtalt.

- Jeg overvejede at søge i 2018, men vurderede, at forretningen ikke var stor nok. Året efter blev jeg så ringet op af DR og "prikket på skulderen", men jeg syntes ansøgningen var for omfattende, og at det ville tage for meget tid. Jeg endte dog med at sende en ansøgning alligevel, og så blev jeg inviteret til at være med i programmet, har Trine Hansen tidligere fortalt Stiften og fortsætter:

- Men da jeg fik invitationen, ringede jeg til produktionen og sagde "nej tak". Jeg var blevet nervøs for, om de ville skamklippe mig, så jeg kom til at se dum ud. De fik mig dog overtalt til sidst på den betingelse, at de ville være søde ved mig.

Hold gryden i kog

Siden sit besøg hos løverne har Trine Hansen formået at ride på en bølge af popularitet, stærkt drevet af hendes egen tilstedeværelse på sociale medier, hvor hun har en stor følgerskare.

Her gør hun sig umage med at være ærlig om både op- og nedture i livet som iværksætter, men det har også været et bevidst valg hos hende at strække den opmærksomhed, som programmet giver, så langt som muligt.

- Hold nu gryden i kog, det giver en helt unik chance, når man bliver eksponeret på den måde, og det skal man forsøge at udnytte. Man kan leve rigtig længe på det.

- Jeg fik over to millioner visninger på instagram i den uge, det blev vist. Over 700 nye connections på LinkedIn og mere end 6000 nye følgere på instagram, lød det fra Trine Hansen i forbindelse med en morningtalk hos AU The Kitchen.

Hun understreger, at der ligger et arbejde og venter, når programmet er vist. Det første er en større proces med at få lavet en juridisk kontrakt med sin investor, som kræver hjælp fra både revisorer og advokater. Derefter er det vigtigt at stille nogle krav til sin investor og at opbygge en relation, hvis samarbejdet skal give værdi.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med Trine Hansen om hendes iværksætterrejse.

A-View: De skal prøve én af

Stifteren af A-View, Jakob Bording Andersen har på blot to år skabt et tøjbrand med 17 millioner kroner i omsætning, og den udvikling kunne Jan Dal Lehrmann ikke sidde overhørig. Pressefoto

Jacob Bording Andersen er ikke en Hr. "hvem som helst" i modebranchen, og det fandt seerne hurtigt ud af, da han gæstede Løvens Hule. Med 30 års erfaring i ryggen havde han sagt ja til at være med i programmet for at hente en million kroner for fem procent af virksomheden, men efter en hård forhandling gik han derfra med millionen, men måtte afgive 12 procent.

- Når man ser programmet, skal man huske, at det er taget ud af en sammenhæng. Vi var derinde i måske halvanden time, og de viser 10 minutter. Så det kommer til at fremstå mere skarpt end det føles.

- Løverne er professionelle, de skal være sikre på, hvad de investerer i, og de skal prøve én af. Jeg synes, de var fair. Jeg er sidenhen blevet spurgt, om jeg er en hård chef ud fra noget af det, de graver i i programmet. Men det er jeg altså ikke.

Kæmpe salg

Modsat mange andre deltagere, så havde Jakob Bording Andersen ikke selv ansøgt om at være med i Løvens Hule, men var blevet spurgt af produktionsselskabet. Først sagde han nej, men efter en snak med en investor, blev han overbevist om, at det kunne være god eksponering samtidig med, at det kunne tilføre virksomheden nye kompetencer.

- Vi kunne mærke en større søgning til webshoppen, og vi havde et kæmpe salg i weekenden efter programmet. Vi solgte faktisk for det samme, som vi havde solgt på et år. Det var en stigning flere tusind procent.

- Man skal bare huske, at noget af det tøj også kommer retur. Fordi nogle af de kunder, der har købt, ikke er i målgruppen, og derfor ikke vil beholde tøjet.

Styrker brandet

Jan Lehrmann er fortsat involveret i A-View, og inden længe kommer hans kone også med, hun har en fortid som marketingchef i Magasin gennem mange år.

- Du skal tænke dig om, inden du går ind i Løvens Hule, for du bliver eksponeret på godt og ondt. Og du skal virkelig have styr på dit 'shit', som de kalder det. Du skal forklare, hvilken forskel dit firma kan gøre for løverne.

- Og så må man ikke glemme, at du ikke bare kan læne dig tilbage efter programmet, og så er alt godt. Du skal have en god forretning, når du går ned af trappen og et brand, der fungerer, eller kommer du ingen vegne.

Virksomheden er det seneste år vokset fra fire til syv ansatte, og selvom pandemien har presset virksomheden lidt, så er omsætningen fortsat stigende. De næste træk er at erobre flere markeder og udvikle kollektioner med lidt længere sigte.

RaskRask: Det eksploderede med henvendelser

CEO og stifter Albert Kirk Iversen blev ikke mødt med fløjlshandsker, da han gæstede Løvens Hule, selvom han havde forsøgt at formildne løverne med lidt massage. Foto: Carsten Andersen

Albert Kirk Iversen gik ind i Løvens Hule med et ønske om en investering på 600.000 kroner for fem procent af virksomheden. Han gik derfra med 1,5 millioner kroner og måtte afgive 20 procent til Jan Lehrmann og Christian Arnstedt.

- De har hjulpet rigtig meget, det er nogle dygtige løver, jeg fik med. Og programmet var virkelig med til at få os på Danmarkskortet, det eksploderede nærmest med henvendelser i dagene efter programmet, fortæller Albert Kirk Iversen.

Selvom fremtiden tegnede rigtig lys efter en tur på primetime-tv, så gik det ikke helt så nemt. For det var i februar 2020, at afsnittet med RaskRask blev vist, og en måned senere lukkede statsministeren landet ned.

Ramt af corona

- Corona-pandemien var en rigtig dårlig start. Og vi har været ramt af nedlukningerne en del gange siden, så det har været en sand rutsjebanetur.

Heldigvis har RaskRask med kompensation fra hjælpepakker kunne undgå afskedigelser, og i stedet har de brugt tiden til at udvikle virksomheden, blandt andet så de nu også tilbyder yoga og personlig træning i eget hjem, og så er hele deres erhvervsdel vokset. 

For mange virksomheder blev massage i eget hjem pludselig særligt attraktivt, når alle medarbejderne var parkeret på hjemmekontorerne.

- Vi kan tilpasse en løsning til den enkelte virksomhed, så vi både kommer hjem til medarbejderne og på kontoret. Mange medarbejdere har lidt dårligere kontorforhold derhjemme, og det giver flere spændinger, så på den måde er vores tilbud populært.

I den kommende tid vil det også være udviklingen af deres erhvervsløsning, der er fokus på foruden en øgning af salgskanaler og partnere, som de kalder de professionelle behandlere.

Nye tider

Selvom det kun er knap to år siden, RaskRask var med i programmet, så har forholdet til Jan Lehrmann og Christian Arnstedt allerede ændret karakter. De samarbejder fortsat, men de 20 procent, som Albert Kirk Iversen måtte afgive, har han siden købt tilbage og derefter solgt til to medarbejdere, som er blevet medejere af virksomheden.

- Jeg vil gerne anbefale andre at være med i Løvens Hule, men det kræver noget mod. Man skal være velforberedt og være indstillet på at tage den risiko, som også er indbygget.

- Så man bør gøre sig nogle overvejelser, inden man kaster sig ud i det, for man skal komme med mere end en idé, hvis man skal have succes.

Siden Løvens Hule er virksomheden vokset fra seks ansatte til nu at være 16, og de har selvfølgelig selv en massageordning på kontoret.

Ditur: Det er ikke pengene, der er vigtige

Kasper (t.v) og Mikkel Dissing deltog i Løvens Hule i 2020, hvor de fik  Jacob Risgaard (t.v) og Jesper Buch med ombord. Foto: Carsten Andersen

De fleste husker dem ganske glimrende. De to velklædte tvillinger fra Højbjerg, der var forberedt til det yderste, og imponerede løverne så voldsomt, at to af dem stod klar med 600.000 kroner hver for at blive en del af virksomheden.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere været på besøg hos Ditur, hvor de fortalte om iværksætterrejsen og deres besøg i Løven Hule: 

- Isoleret set har programmet ikke betydet en helt masse for vores salg. Der var en lille stigning den aften i januar, hvor det blev vist, men sammenlignet med julehandlen samme år var det en lille bitte stigning.

- Det, vi har fået ud af at være med i Løvens Hule, er, at vi fik to investorer med hjem. Og deres sparring har helt sikkert hjulpet os til at vokse. Og så er kendskabet til Ditur øget, siden vi var med, siger Mikkel Dissing.

At få investorer ind i virksomheden har også betydet, at Kasper og Mikkel nu står til ansvar for andre end sig selv, og det, mener de, har været sundt.

- Vi har generelt haft en lidt konservativ og forsigtig tilgang til det at drive forretning. Og når vi ser tilbage, så skulle vi måske have satset noget mere tidligere. Med investorerne i ryggen har vi fået udvidet værktøjskassen, og det gør, at vi er mere risikovillige, end vi var tidligere, siger Mikkel Dissing.

Læs mere om tvillingerne Kasper og Mikkel Dissing

Bjarke Bekhøj er direktør og partner i Become, der er et digital markedsføringsbureau. Pressefoto

Derfor elsker og hader jeg Løvens Hule

Den syvende sæson af Løvens Hule løber netop nu over skærmen hver torsdag aften. Et meget populært program, der har formået at få over 850.000 danskere til at se med. Og så har det fået iværksætteriet til at danne mode, så det nu er næsten lige så sejt at være iværksætter som rockstjerne.

En af dem, der ser med, og som både elsker og hader programmet, er Bjarke Bekhøj, direktør og partner i Become. Han er bekymret for, at programmet har så snævert et fokus på iværksætteri.
 
- Vi glemmer dagligdags-iværksætterne. Frisørerne, malermesteren og den lokale pizzamand. Jeg savner en hyldest til dem, der knokler – ja undskyld mig - røven ud af bukserne, skriver han i dagens gæsteindlæg.

De fem løver sidder igen klar til at investere i nye iværksættere. Og igen sidder vi danskere klistrede til skærmen, når den nu syvende sæson af Løvens Hule ruller sig ud.

Spændte iværksættere. Trappen i den gamle fabrikshal. Alfahannerne Jesper og Jacob på hver sin fløj. Vi kender det. I 2020 så hele 850.000 seere med hver uge.

Og helt ærligt. Jeg forstår det godt, for jeg elsker det også.

Løvens Hule har skabt et helt ekstremt fokus på vækst og bidraget positivt til en opadgående iværksættertankegang. Jeg kan umuligt være den eneste, der synes, det er fedt, at andre end os med et CVR-nummer forstår begreber som valuation og kan kende forskel på omsætning og overskud.

Jeg er stensikker på, at tv-programmet har født rollemodeller, som danskere med iværksætterdrømme kan spejle sig i.

Men alligevel er jeg træt af det…

For det er hele tiden de samme, der er med hulen. Det er dem, der har store mål om skalérbarhed og tænker på gensalgsværdi, når vækkeuret ringer om morgenen.

Og selvfølgelig er det det. For hele præmissen for programmet er jo, at virksomhederne skal kunne sælges for en hulens masse penge.

Men hvad med de andre?

Vi glemmer dagligdagsiværksætterne. Frisørerne, malermesteren og den lokale pizzamand. Jeg savner en hyldest til dem, der knokler – ja undskyld mig - røven ud af bukserne.

(Det gør alle iværksættere. Det ved jeg godt. Men ikke alle gør det for en drøm om at sælge for 100 millioner kroner. Malermesteren knokler for at få det, der svarer til en lønmodtagerløn.)

Så det er, når speakeren på DR siger ”Danmarks bedste iværksættere”, at jeg begynder at få tics.

For i mine øjne er frisøren nede på hjørnet en mindst lige så dygtig og sej iværksætter, selvom hun måske sjældent leverer et stort overskud – på trods af en arbejdsuge på +100 timer.

Vi skal huske det simple iværksætteri. Dagligdagsiværksætterne skal også anerkendes, hyldes og motiveres. En sund forretning kan sagtens skabe værdi, uden det kan måles i skalerbarhed og profitskabelse. En arbejdsplads, der er skabt til én selv og måske et par ansatte, er også ekstremt værdifuld.

Løvens Hule repræsenterer ikke den mangfoldighed, jeg ser på den danske iværksætterscene. Og fair nok. Programmet ville heller ikke være det samme. Men lad os bruge opmærksomheden på at italesætte og hylde det brede felt af iværksættere.

Det får mig til at tænke på noget, Elon Musk netop har foreslået på Twitter. I stedet for et baby shower burde vi begynde at holde business showers, hvor vi støttede vores venners nye forretninger ved at handle ved dem. Tænk over det.

For i sidste ende er det sådan, vi bedst støtter iværksættere. Det er fint nok, at vi følger dem på de sociale medier og synes godt om deres opslag – men iværksættere kan ikke betale regninger med likes. Vi må handle ved dem.

Nå, det var lidt et sidespring. Lad os hoppe tilbage i hulen.

For alt dette skal ikke lyde som en kritik af Løvens Hule. Jeg ønsker bare at bringe et perspektiv, hvor vi husker de små iværksættere. Dem, du ikke læser om i Børsen eller ser på skærmen hver torsdag aften.

Lad os hylde de danske iværksættere, som de er flest. For du kan sagtens være en god iværksætter, uden at løverne vil sætte tænderne i dig.

Og af den grund er jeg ude… Eller det er jeg ikke. Tænder igen på torsdag.