Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Mit budskab til de mere introverte er, at de skal dyrke netværk på deres egen måde, siger Charlotte Reeckmann. Foto: Per Bille

Vi viser vejen til et værdifuldt netværk

Netværk er en samling af objekter, der er forbundet ved indbyrdes relationer i et netlignende mønster, ifølge Den Store Danske. En anden måde at beskrive netværk på er, at det er alle de mennesker, du kender på godt og ondt.

Det er efterhånden længe siden, at netværk kom på mode, og nu prioriterer de fleste af os at bruge tid på en bred vifte af netværksmiddage, netværksmøder og netværksarrangementer. Men hvad er det, netværk kan? Det har vi her på Erhvervsliv Aarhus sat os for at finde ud af, og i dette nyhedsbrev deler vi vores viden.

Først og fremmest klæder vi dig på til at blive en succesfuld netværker. Det gør vi med hjælp fra Charlotte Reeckmann, der er netværksekspert og facilitator.

Hun vil gerne væk fra de traditionelle opfattelser af, at netværk kun giver værdi, hvis man betaler for at deltage i et erhvervsnetværk, eller at det gælder om at have flest mulige kontakter i sit netværk.

- Netværk handler om at give, ikke om salg eller personlig profilering, siger Charlotte Reeckmann.

Det er præcis den samme opfattelse, Pia Barner har. Hun er virksomhedskonsulent ved Jobcenter Aarhus og er en aktiv netværker. Hun bruger sit netværk både privat og professionelt, men mest af alt, så giver hun til sit netværk. Læs med nedenfor, hvor Pia Barner deler sine erfaringer.

Vi håber, du fortsat vil være en del af netværket omkring Erhvervsliv Aarhus. Kender du nogle, som skal inviteres med ind, så del dette nyhedsbrev med dem. Nye læsere kan tilmelde sig her.

Du er også meget velkommen i vores fælleskab på Linkedin, hvor vi løbende deler artikler med mere.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Det kommende ældreboom skaber flere ensomme. Og for at imødekomme den stigende efterspørgsel skyder Koncenton nu 10 milliarder kroner efter nye boligfællesskaber for ældre. Administrerende direktør Peter Krogsgaard Jørgensen tror på, at det kan stikke helt af. Foto: Koncenton (foreløbig visualisering med forbehold for ændringer)

Det bør du vide fra ugen, der gik i erhvervslivet

En stigende efterspørgsel får ejendomsinvesteringsselskabet Koncenton til at skyde 10 milliarder kroner efter nye boligfællesskaber for ældre.

Hackerangrebet hos Vestas førte til tyveri af et væld af persondata på medarbejdere og forretningspartnere. Det er uvist, hvor mange af koncernens 26.000 ansatte, der er ramt.

Grouleff Communications og marketingbureauet Conversio indgår et samarbejde om at booste robotindustriens synlighed og gennemslagskraft.

Lejeboligplatformen BoligPortal oplever stor efterspørgsel på selskabets ejendomsdata indsamlet gennem 20 år, der kan optimere kundernes porteføljer og identificere nye investeringer.

Her er fire udvalgte historier fra virksomhederne i Aarhus.

RUNDTIBYEN: Koncenton har fået øje på en mulighed i markedet for ældreboliger. Faktisk så stor en mulighed, at de på vegne af deres investorer har tænkt sig at investere 10 milliarder kroner i nye boliger for ældre. Boligfællesskaber, hvis man skal være præcis.

- Der kommer flere ældre, og vi ved, at mange af dem frygter at skulle leve i ensomhed. Der er et reelt behov for de her bofællesskaber, hvor man laver ting sammen. Og det er det, der er meningen. Ellers er der jo ingen idé i det.

- Hvis efterspørgslen fra lejere og investorer fortsætter på samme niveau, som vi har set indtil videre, kan det stikke helt af for os, fortæller ejer og administrerende direktør, Peter Krogsgaard Jørgensen, til Stiften.

Konkret er det planen, at de 10 milliarder kroner over de næste tre til fem år skal kastes efter projekter med seniorbofællesskaber, der i alt rummer mellem 6000 og 7000 rækkehuse for ældre over 55 år. En stor del forventes opført i Aarhus-området. Faktisk helt op mod 10-20 procent svarende til op mod 1400 boliger.

Hackerangrebet 19. november får nu Vestas til at opfordre koncernens 26.000 ansatte og forretningspartnere til at holde et vågent øje med misbrug af deres personlige oplysninger. Det sker efter vindmøllegiganten onsdag aften for første gang bekræftede, at it-angrebet har givet hackere adgang til personlige data.

- På grund af den potentielle risiko forårsaget af læk af personlige data opfordrer Vestas dog til, at alle medarbejdere og forretningspartnere fortsat er på vagt overfor indikationer på misbrug af deres personlige oplysninger, påpeger Vestas-ledelsen med topchef Henrik Andersen i front i en uddybende kommentar til hackerangrebet til Finans.

Onsdag kunne it-mediet Version2 afsløre, at hackerne, som Vestas har bekræftet som den internationale hackergruppe Lockbit, har offentliggjort stjålne Vestas-oplysninger, der nu er lagt ud på det såkaldte Dark Web.

Malene Grouleff fra Grouleff Communications og marketingbureauet Conversio indgår et samarbejde om at booste robotindustriens synlighed og gennemslagskraft.

- Når vi kombinerer pressearbejdet med det digitale, får budskaberne lov at leve i længere tid. Vi kan ramme de ønskede målgrupper, når de er til stede – på alle tider af døgnet. Derfor er det et skridt i den helt rigtige retning at samarbejde og udnytte hinandens stærke sider, siger client director og partner i Conversio, Johannes Helleland.

Grouleff Communications og Conversio vil sætte fokus på, hvilken forskel robotter og automationsløsninger konkret kan gøre i dagligdagen på en arbejdsplads og hvilke udfordringer, de kan adressere.

Danmarks største lejeboligplatform BoligPortal oplever stor efterspørgsel på selskabets ejendomsdata, indsamlet gennem 20 år, der kan optimere kundernes porteføljer og identificere nye investeringer.

- Vi har arbejdet med data i mange år, men det er helt tydeligt, at vi lige nu rammer en efterspørgsel fra branchen, hvor data spiller en større og større rolle. Flere aktører på ejendomsmarkedet vil efterspørge vores dataløsning til at validere business cases og tilpasse investeringer til den faktiske efterspørgsel.

- Løsningen er efterspurgt af både den lille udlejer og den store ejendomsudvikler, der for alvor har fået øjnene op for, hvor værdifuldt analysearbejdet kan være for deres forretning, siger administrerende direktør Anders Hyldborg.

Charlotte Reeckmann med Murphy, der er en ægte netværkshund. - Modsat mennesker har Murphy ingen hæmninger, så han er god til at skabe nye relationer, siger Charlotte Reeckmann og griner. Foto: Kirsten Louise Laursen

Sådan bliver du en succesfuld netværker: Her er fem gode råd

Netværk har længe været det nye sort. Et stærkt netværk giver værdi både privat og professionelt, og de mest succesfulde mennesker har altid et stort netværk.

Men hvordan kommer man derhen? Hvad kræver det, og er det kun for de meget sociale og ekstroverte mennesker?

Alt det giver vi svar på i denne artikel, hvor netværksekspert Charlotte Reeckmann får begrebet netværk helt ned på jorden og deler fem gode råd til at komme i gang med at netværke.

Hvorfor er netværk overhovedet noget, vi bør bruge tid på? Det svar har Charlotte Reeckmann klar på tungen, og samtidig giver hun fem gode råd til, hvordan man bliver en stærk netværker.

NETVÆRK:  En hurtig søgning på google på ordet 'netværk' giver 17 millioner resultater, og de første mange sider handler om de såkaldte professionelle netværk, altså netværk for erhvervsfolk.

Det er tydeligt, at netværk er blevet et populært emne, men hvordan kommer man overhovedet i gang med at netværke - sådan rigtigt? Og hvorfor giver det mening at bruge tid på?

Det er et par af de spørgsmål, Charlotte Reeckmann har sagt ja til at besvare for Erhvervsliv Aarhus, og så deler hun samtidig fem gode råd til at blive en succesfuld netværker.

Charlotte Reeckmann underviser og rådgiver i strategisk networking og har gennem mange år faciliteret netværksgrupper i erhvervslivet. Derudover er hun forfatter til bogen Netværkskrymmel, der udkom her i efteråret.

- På den helt store klinge er netværk vigtigt, fordi undersøgelser viser, at folk med et stærkt netværk lever længere, siger Charlotte Reeckmann.

Hun tilføjer:

- Hvis vi skal kigge mere erhvervsrettet, så er netværk vejen til viden, og vejen til indflydelse og sparring bliver kortere. Og det handler om, at der er ret meget at forholde sig til i den moderne verden, så det at kunne søge efter præcis den viden eller sparring, man har brug, er guld værd.

Noget for noget

Men det er ikke en ren gavebod at kunne bruge sit netværk i forskellige situationer, du skal give i et netværk for at få.

- At hjælpe eller få hjælp af sit netværk kan ikke gøres op en til en. Du får altså ikke nødvendigvis lige mange salg retur, fordi du har hjulpet en relation med x antal salg.

- Men du kan være sikker på, at hvis ikke du aktivt tager del i netværket, når der er brug for din hjælp, så kommer hjælpen højest sandsynligt heller ikke din vej, når du har brug for det. For du skal arbejde for dit netværk, hvis du vil have noget igen.

I nogle af de netværk som Charlotte Reeckmann faciliterer, oplever hun ind i mellem at møde en freerider. Det er de personer, som har travlt med at råbe højest og som straks beder om hjælpen, og de glemmer, at netværket er gensidigt.

Men det er en ganske misforstået tilgang, og de personer har ofte kun en kort levetid i netværket, eller vil opleve, at netværket på sigt bliver værdiløst for dem.

Charlotte Reeckmann

  • Selvstændig konsulent indenfor netværksfacilitering, kurser og uddannelse.
  • Har en kandidatuddannelse i erhvervsøkonomi og psykologi fra Aarhus Universitet.
  • 34 år, bor med sin kæreste og hunden Murphy i Stavtrup.

- Hvis du vil være aktiv i et erhvervsnetværk, så skal du gå ind i det med nysgerrighed og til en begyndelse, er det en rigtig god idé at være mere lyttende end talende for at lære de andre at kende. Det er vigtigt med en bidragende tilgang og at have lyst til at lære andre mennesker og deres virksomheder at kende, hvis det skal blive en succes.

Kvalitet versus kvantitet

Der florerer en del myter om, hvor stort et netværk man bør have, før det giver værdi. Særligt på Linkedin, der er et digitalt netværk, bliver man ofte målt på antallet af kontakter, men det er helt forfejlet, lyder det fra netværkseksperten.

- Netværk handler ikke om at have mange kontakter, men om at skabe kvalitet i de relationer, man vælger at indgå i. Når du netværker strategisk, så er det vigtigt at være bevidst om, hvad du vil med dit netværk, og her er det ikke sikkert, at dét at have mange kontakter er svaret for dig.

- Derudover er en del af opgaven med at have et stærkt netværk også at pleje og vedligeholde relationerne, og det bliver kun mere vanskeligt med mange kontakter i bogen.

Charlotte Reeckmann satser i stedet på kvalitet i de kontakter, hun har. Så når hun får en anmodning, fra folk hun ikke kender, skriver hun gerne tilbage og beder folk begrunde, hvorfor de skal connecte.

- Det er værdiløst for mig, hvis en i mit netværk gerne vil vide, hvorfra jeg kender en anden person, jeg er connectet med, fordi vedkommende eventuelt gerne vil i dialog med ham eller hende. Hvis jeg så ikke aner, hvem personen er, eller hvorfor vi er connectet på Linkedin, kan jeg ikke hjælpe.

- Der er mange måder at arbejde med Linkedin på, og at have mange kontakter kan skabe synlighed og rækkevidde, og dermed have en lang række fordele. Jeg har bare valgt at bruge mediet anderledes. Netop derfor er min anbefaling, at du gør dig klart, hvad din strategi skal være, når du netværker.

Netværk er for alle

Da Charlotte Reeckmann besluttede sig for at skrive bogen Netværkskrymmel, var det ud fra et ønske om at klæde folk på til at skabe bedre relationer. Og så har hun en mission om at få netværk ned i øjenhøjde, fordi det ikke kun er foreholdt de ekstroverte, men sagtens kan være for alle, hvis bare man finder sin egen stil.

- I bund og grund handler netværk om at gøre en forskel for sine relationer gennem små positive handlinger i hverdagen. Det har vi alle mulighed for at gøre.

Her deler Charlotte Reeckmann fem gode råd til et succesfuldt netværk.

1. Se netværk som en investering

- Netværk er ligesom med aktier. Det er en investering, hvor du lægger noget i en pulje og så kommer der et afkast på et tidspunkt. Og at få et udbytte gennem sit netværk kan godt tage tid – akkurat som med aktier – for det er ikke nok at komme hjem med en masse visitkort.

- Hvis dit netværk skal give værdi, handler det om, at du smider noget i puljen. I netværksverdenen kaldes det også Pay it forward.

2. Det handler ikke kun om dig

- Det at være en god netværker, handler ikke om at snakke om dig selv. Det handler om at lytte og være opmærksom, og så skal du prøve at tænke dit netværk ind i stedet for kun at se muligheder for dig selv.

- Tingene kommer 10.000 gange tilbage, når du gør det. Hvis du udviser en dominerende eller egoistisk adfærd, så vil folk på sigt trække sig fra dig, og så har netværket ingen værdi. Tænk i stedet, hvor har mit netværk brug for min hjælp?

3. Brug tid på forberedelse

- En nøgle til det gode netværk er forberedelse. Det handler ganske enkelt om at gøre dig klart, hvad du vil med dit netværk. Så hvis du eksempelvis skal til en reception eller et andet socialt arrangement med dine professionelle kontakter, så overvej hjemmefra, hvad du vil have ud af det?

- Hvis det handler om at møde nye mennesker, så gælder det jo om at stille dig ved nogle andre end dem, du kender, når du ankommer. Men det kan også være, at det handler om at pleje dine relationer, så giver det god mening at opsøge dem, du allerede kender til arrangementet.

- Det er med netværk som med indkøb: Har du forberedt dig hjemmefra, så er der større sandsynlighed for, at du kommer hjem med det, du kom efter.

4. Giv den tid du kan

- Netværk er en prioritering, for selvfølgelig tager det tid. Så stil dig selv det spørgsmål, om hvor mange mennesker, du kan overkomme i dit liv, hvis de alle skal have del i din opmærksomhed?

- Giv din tid og dit nærvær i det omfang, du har overskud til det. Lad være at sætte barren for højt - hellere kvalitet frem for kvantitet.

5. Drys med netværkskrymmel

- Netværkskrymmel er små handlinger, du kan gøre her og nu. Det er en lille positiv handling, som et smil eller et kompliment, hvor du inviterer til en dialog. Det kan også være et 'hvordan går det'-opkald til en relation. Det er handlinger uden bagtanke, som blot handler om at sprede god karma.

- Og særligt for de mennesker, der synes det at netværke er lidt svært, er det her et godt sted at begynde, fordi det er ganske små skridt, men som i sidste ende kan gøre en stor forskel.

- Jeg bliver aldrig forlegen, når jeg skal møde nye mennesker i store selskaber, men til gengæld ville jeg ikke bryde mig om at holde tale foran 100 mennesker, siger Pia Barner. Foto: Kirsten Louise Laursen

Professionel netværker: Du skal give mere, end du får

Vejen til et stærk netværk går lige igennem ordentlighed og vedligeholdelse. Det er i hvert fald den erfaring, Pia Barner har.

Hun er virksomhedskonsulent ved Jobcenter Aarhus, og så er hun et kendt ansigt i byen qua et meget stort netværk, som hun omhyggeligt plejer og gør brug af.

I denne artikel får du indsigt i de uudtalte spilleregler for det gode netværk, når Pia Barner deler sine erfaringer som professionel netværker.

Pia Barner er særlig god til at skabe kontakter mellem mennesker, så god at hun med tiden er blevet en slags professionel netværker. Her deler hun sine erfaringer og fortæller, hvad hun får ud af at hjælpe andre.

NETVÆRK: - Jeg har gjort det hele mit liv, siger Pia Barner, der er virksomhedskonsulent ved Jobcenter Aarhus, om hvordan hun er blevet en ægte netværker.

Hun ser det ikke som et aktivt tilvalg, men noget der er kommet naturligt til hende gennem mange år. Pia Barner er selv blevet båret frem af sit netværk og har for eksempel aldrig været aktivt jobsøgende. Hun har skiftet job, når de rigtige muligheder har vist sig.

I dag er hendes job at sparke dørene ind hos virksomheder i Aarhus for at klarlægge, hvad det er for kompetencer, virksomhederne efterspørger og siden matche dem med de rette ledige hænder. Og i den proces er hende store netværk meget værdifuldt.

-  Det, jeg kan med mit netværk, er at skabe kontakter, uanset om det er en virksomhed, en jobsøgende eller en i mit private netværk, som har brug for hjælp.

- Jeg kender utrolig mange mennesker, og så snart folk kommer til mig med en hvilken som helst problemstilling, begynder jeg straks at tænke på, hvem jeg kender, der kan hjælpe vedkommende videre. Og det er essensen af mit netværk.

Ordentlighed

Når Pia Barner taler om netværk,  er det i virkeligheden summen af alle de mennesker, hun har mødt i sit liv. Det er tidligere kollegaer, kunder, samarbejdspartnere og mennesker, hun kender i privat regi.

Men fælles for dem er, at de er en del af hendes netværk og dem, både bruger hun og hjælper, alt efter hvad situationen kræver.

Pia Barner

  • Jobkonsulent ved Jobcenter Aarhus.
  • Tidligere konsulent ved Ballisager og TDC.
  • Har været aktiv netværker hele sit arbejdsliv.
  • 64 år, gift og har voksne børn. Bosat i Højbjerg.

Regel nummer et for Pia Barner, når det kommer til netværk, er altid at behandle folk ordentligt.

- Netværk handler om tillid, og det opnår man kun ved behandle folk ordentligt. Der er nogle ting, man deler med sit netværk, for eksempel til netværksmøder, der er lidt følsomme, og her er det vigtigt med en høj grad af tillid.

- Jeg bruger både mit professionelle og mit private netværk i mit arbejde, og man kan lynhurtigt fornemme, om folk er interesserede i, at man formidler kontakt til dem. Er de ikke det, lader jeg være.

Den usynlig kontrakt

Netværk er som planter - hvis ikke de bliver passet, så dør de. På samme måde skal et netværk plejes, hvis det skal give værdi.

Pia Barner gør det løbende ved at deltage i netværksmøder, men det kan også blot være en telefonopringning til sine kontakter.

- Jeg taler ikke med alle i mit netværk hele tiden, men jeg er bevidst om at holde fast i mine kontakter. Og det kan også være via Linkedin, at jeg lige skriver en besked til folk.

Det findes en lidt usynlig kontrakt omkring netværk, for i virkeligheden giver man mere, end man får, og det skal man være bevidst om.

- Og så alligevel ikke. For jeg får mangfoldigt igen, når jeg kan se, at folk bliver hjulpet i job eller får løst en problemstilling, fordi jeg har formidlet en kontakt for dem.

- I virkeligheden skal man nok være lidt en hjælpsom type og brænde for at hjælpe andre, hvis man skal være god til netværk.

Hun gør aldrig regnestykket op om, hvem der hjælper mest, for som hun siger, så kører tingene rundt, og på et tidspunkt er det hende, der får brug for netværkets hjælp.