Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I nogles øjne et moderne, himmelstræbende vartegn, Aarhus med stolthed kan byde velkommen i sin voksende skyline. Andre ser det som en slags tårnhøj soundboks, der vil kaste 'visuel støj' ud over hele byen. Byggeriet på Mindet 6 blev et af de mest omdiskuterede i 2021. Visualisering: C.F. Møller Architects

Det er nu, vi kan sætte aftryk på byens udvikling

Byudvikling skaber debat. Markant byudvikling skaber stor debat.

- Vi vil gøre vores bedste for at lave et oplevelsesområde, som bliver second to none. Udenoms arealerne og de tre nederste etager bliver åbne for alle borgere. Og så bliver der femstjernede arbejdspladser i resten af huset opad.

Sådan lød det fra Olav de Linde tilbage i juni 2021, da byrådet havde endeligt vedtaget byggeriet af Danmarks højeste hus på Mindet 6.

Uanset om man er for eller imod byggeriet på havnen, så er selve debatten, om hvad vi vil med vores by rigtig vigtig. Det mener i hvert fald denne uges gæsteskribent Lars Gylling, der er associeret partner og Head of Business Development hos tegnestuen Cebra. Han vil gerne slå et slag for det bæredygtige byggeri og en mere åben dialog.

- Vi skal skabe rum, bygninger og miljøer – både ude og inde - der også har en æstetisk og funktionel kvalitet om 50 og 100 år. Det skylder vi os selv og hinanden som et reelt bidrag til den gode by og til den grønne omstilling, skriver han.

I en helt anden ende af byen kan fremtidens forstad være på vej, hvis det står til Fabulas, der vil bygge fremtidens grønne og socialt bæredygtige bysamfund i Kolt-Hasselager. I dagens nyhedsbrev kan du læse mere om projektet, der også gerne må gøre op med den lidt konservative tilgang, der er i byggebranchen.

Som altid er du velkommen til at dele dagens indhold og tippe nye læsere, om at de kan tilmelde sig nyhedsbrevet lige her.

God læselyst.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
To gange Per, den nye CEO for Novicell Danmark, Per Lilholt, og stifter af Novicell, Per Kirchner. Pressefoto

Her får du seneste nyt fra byens erhvervsliv

Per Lilholt tiltræder som ny CEO for Novicell i Danmark, så selskabets øverste chef, Per Kirchner, kan fokusere på at være direktør for Novicell i hele Europa.

Laura Hay Uggla er ved årsskiftet valgt som ny formand for bestyrelsen for Aros. Hun tiltræder sammen med tre nye bestyrelsesmedlemmer - to kvinder og en mand. 

Obsidian Digital har opkøbt Casper Hessellunds enmands-bureau.

VisitAarhus direktør, Pia Lange Christensen er nyt medlem i VisitDenmarks bestyrelse, der skal stå i spidsen for den internationale markedsføring af Danmark frem mod 2025.

Du får her fire udvalgte historier fra virksomhederne i Aarhus.

RUNDTIBYEN: Per Lilholt tiltræder som ny CEO for Novicell i Danmark. Det betyder, at selskabets øverste chef, Per Kirchner, kan fokusere på at være direktør for Novicell i hele Europa. Per Lilholt var indtil for nylig direktør i Aktieselskabet, skriver virksomheden på sin hjemmeside.

- I virkeligheden har jeg arbejdet på at få Per Lilholt ind i selskabet de seneste 10 år. Men der har altid stået noget i vejen – nu var timingen rigtig, og vi havde den rigtige position at tilbyde ham, fortæller Per Kirchner og fortsætter:

- Per kommer ind i forretningen på et tidspunkt, hvor vi vækster utrolig meget på alle markeder. Derfor har vi også et naturligt behov for at styrke ledelsen i Danmark, som fortsat er vores største marked – både målt på omsætning og på antal medarbejdere, siger han.

- Jeg har været meget tæt på forretningen i mange år, og jeg kender virksomhedens kultur. Så jeg ved også, hvad jeg går ind til og har også en god fornemmelse af, hvad det er for en opgave, der venter. Per og jeg har et meget ens syn på udviklingspotentialet i Danmark, og jeg glæder mig til at blive en del af Novicells uhyre kompetente team, siger Per Lilholt, der har en baggrund som økonom og psykolog.

Laura Hay Uggla er ved årsskiftet valgt som ny formand for bestyrelsen for Aros. Den tidligere rådmand og Venstrepolitiker tiltræder sammen med tre nye bestyrelsesmedlemmer, to kvinder og en mand: Direktør for Salling, Marianne Bedsted, direktør i Danske Commodities, Helle Østergaard Kristiansen, og forhenværende direktør i Erhverv Aarhus Marc Perera Christensen, der også har været kulturrådmand i Aarhus.

- Jeg glæder mig til at tage fat på de store opgaver, der ligger foran os, blandt andet med realiseringen af The Next Level og ny strategi i samarbejde med et stærkt hold af dygtige kollegaer i både bestyrelsen, direktør Rebecca Matthews og organisationen, siger Laura Hay Uggla i en pressemeddelelse.

Bestyrelsen i Aros består af ni medlemmer.

Obsidian Digital opkøber endnu engang på det danske bureaumarked. Denne gang er det Casper Hessellunds enmands-bureau, Obsidian Digital tilføjet til porteføljen. Det skriver Obsidian Digital i en pressemeddelelse.

Casper Hessellund er AdWords-specialist og håndterede sidste år et mediespend på over 200 millioner kroner for sine kunder ifølge Obsidian Digital. Det er blandt andet virksomhederne Hobbii, Trendhim og Kaffekapslen, der er på kundelisten hos Casper Hessellund.

- Da jeg startede, ønskede jeg udelukkende at specialisere mig i Google Ads og tilbyde det bedste produkt i branchen. Men noget, flere af mine store kunder ønskede, var at samle hele deres marketing ét sted for at opnå større synergi. Jeg har derfor valgt at slå mig sammen med Obsidian Digital, da de er et 360 graders performance hus, hvor en plus en kommer til at give mere end to, siger Casper Hessellund.

Erhvervsminister Simon Kollerup har netop udpeget VisitAarhus' direktør, Pia Lange Christensen, som nyt medlem i VisitDenmarks bestyrelse.

- Jeg glæder mig meget til det nye bestyrelsesarbejde og vil gå ind i det med ildhu. Det er en meget vigtig opgave at markedsføre Danmark, så flere internationale ferie- og erhvervsturister får lyst til at rejse hertil. Det skaber omsætning, vækst og arbejdspladser – og det kræver et stærk samarbejde med destinationsselskaber og turismevirksomheder, så vi sammen får genrejst turismen oven på krisen, siger Pia Lange Christensen i et opslag på Linkedin.

Den nye bestyrelse i VisitDenmark, som Pia Lange Christensen bliver en del af, skal stå i spidsen for den internationale markedsføring af Danmark frem mod 2025 og har Niels Jørgen Jensen, direktør i Fårup Sommerland, som ny formand.

Lars Gylling, associeret partner og Head of Business Development hos Cebra, der er en dansk tegnestue stiftet i 2001 med kontorer i Aarhus, København og Abu Dhabi. Pressefoto

Vi skylder os selv og hinanden at investere i arkitektur – ikke blot i byggeri

- Du har måske ikke tænkt over det før. Men du omgiver dig med arkitektur hele tiden - i dit hjem, på dit arbejde og på vej hjem gennem byen, lyder det fra Lars Gylling, der er denne uges gæsteskribent.

Lars Gylling er associeret partner og Head of Business Development hos tegnestuen Cebra, og han slår et slag for, at vi som by bliver mere bevidste om, hvad det er vi omgiver os med.

For de fysiske omgivelser har en stor påvirkning på os alle sammen. Derfor er det vigtigt at tage stilling til, hvordan vi udvikler vores by.

Lige nu arbejder Aarhus Kommune på at formulere en ny politik for arkitektur og by-kvalitet, som skal erstatte den nuværende arkitekturpolitik fra 2012. Det kan måske virke lidt fjernt for de fleste. Men det er faktisk vigtigt – ikke kun for arkitekter og politikere.

En arkitekturpolitik sætter nemlig rammerne for, hvordan vores fælles by skal udvikle sig i de kommende år. Den definerer, hvilke pejlemærker, der skal sættes for den bæredygtige udvikling, for kvaliteten af vores by, for den lokale forankring og for arkitekturen. Derfor vedkommer det os alle sammen – ikke mindst erhvervslivet.

Du har måske ikke tænkt over det før. Men du omgiver dig med arkitektur hele tiden - i dit hjem, på dit arbejde, på vej hjem gennem byen, når du køber ind, når du holder fri og mange andre steder. Og arkitektur er en fuldstændig afgørende faktor for, hvordan vi har det, og om vi trives.

Det er videnskabeligt bevist, at fysiske omgivelser i meget høj grad påvirker menneskers helbred og trivsel - både positivt og negativt. Velgennemtænkt arkitektur, og samspillet med omgivelserne, påvirker vores sundhed og velbefindende og bidrager til fx et godt arbejdsmiljø. Den påvirker meget konkret vores evne til at tilegne os ny viden, være innovative og til at præstere. Samtidig kan arkitektur bidrage til at skabe stolthed blandt dine medarbejdere og understøtte din virksomheds brand, identitet og kultur.

Sidst men ikke mindst er det at skabe arkitektur af høj kvalitet afgørende for, om en bygning er bæredygtig over tid. Arkitektonisk kvalitet handler nemlig ikke kun om, at en bygning har høj æstetisk kvalitet. Det handler i lige så høj grad om indpasning i konteksten, om funktionalitet og om materialevalg. Når vi skaber robuste bygninger af høj kvalitet, og som funktionelt kan tilpasses over tid, er chancen for, at vi i fremtiden vil bevare og transformere de bygninger meget højere - og det er i sidste ende det langt mest bæredygtige.

I mange af de projekter, som vi beskæftiger os med på tegnestuen, oplever vi heldigvis at samarbejde med ambitiøse bygherrer, som gerne vil investere i kvalitet, og som har et langsigtet blik på den arkitektur, vi skaber sammen – bygherrer som med andre ord også tror på, at det betaler sig at investere i arkitektur frem for blot at investere i byggeri. De føler, ligesom os, en forpligtigelse til at tænke langsigtet og til at efterlade et positivt aftryk på verden omkring os - både æstetisk, menneskeligt og klimamæssigt.

Når vi udvikler vores fælles by, er det derfor vigtigt, at vi investerer i kvalitet – også selvom det på den korte bane ikke nødvendigvis er den billigste løsning. Men kigger man på drift og fleksibilitet over tid, vil rigtig mange opleve, at det også økonomisk betaler sig. Vi skal skabe rum, bygninger og miljøer – både ude og inde - der også har en æstetisk og funktionel kvalitet om 50 og 100 år. Det skylder vi os selv og hinanden som et reelt bidrag til den gode by og til den grønne omstilling.

Så næste gang du går en tur i Aarhus – gennem Ø-gaderne, Frederiksbjerg, langs åen eller gennem jeres butik eller kontor, så tænk over, hvad der er kvalitet for dig og din virksomhed. Og prøv så at overveje, hvordan de fysiske rammer omkring dig giver noget tilbage til din virksomhed og til vores fælles by.


Byudviklingsprojektet Birkefaldet i Kolt-Hasselager. Visualisering: TMP-arkitektur

Fremtidens bæredygtige forstad kommer til Aarhus

Er nyt boligprojekt kan være på vej i Kolt-Hasselager, og det har fokus på både social bæredygtighed og bæredygtighed i forhold til den grønne omstilling. 

Projektet kaldes Birkefaldet, og udgangspunktet er mennesker og natur, som kan gå i harmoni med den eksisterende by.

Det skal være bofællesskaber for unge, børnefamilier og seniorer, og det skal give borgerne adgang til rekreative arealer og aktivitetsområder i et hidtil utilgængeligt område.

Kolt-Hasselager kan blive en innovativ forstad, hvis et nyt projekt, der kræser om grøn byudvikling, bliver til virkelighed.

BYUDVIKLING: Et boligprojekt i Kolt-Hasselager med op til 300 boliger kan være et nyt bud på fremtidens lokale bysamfund og forstad. Det nye byudviklingsprojekt er udarbejdet af den almene boligorganisation Alboa og den private bygherre Fabulas og rummer både leje-, ejer- og andelsboliger.

Kolt-Hasslager er blot et af fem steder i Østjylland, hvor Fabulas er gået i gang med at udvikle grønne bysamfund for alle generationer. Forslaget i det nordlige område af Kolt-Hasselager kaldes Birkefaldet. Projektet har fokus på mennesker og natur, som kan gå i harmoni med den eksisterende by.

- Vi arbejder med, at den sociale bæredygtighed skal være i højsæde, og derfor er vores ambition at skabe et fællesskab på tværs af generationer, så der både er seniorer, børnefamilier og dem midt i mellem. Vi ved fra andre bofællesskaber, at det giver en høj livskvalitet, når man blander for eksempel børn og ældre, fortæller Fabulas direktør, Michael Eberhard til Erhvervsliv Aarhus.

Bæredygtig fremtid

Birkefaldet vil blive bygget i et område, der i dag er utilgængeligt for befolkningen. Hvis projektet realiseres, vil det give hele området mulighed for at tilgå en lang række nye grønne og blå tiltag.

Store dele af projektet bygges som træhuse med grønne tage og vedligeholdelsesfrie facader. Man ønsker fra udviklernes side at trække så meget vild beplantning og grøn natur som muligt ind mellem bebyggelserne.

- Den grønne profil har stor betydning for os. Hvis vi skal bygge, så der er plads til alle på sigt, så skal vi bygge godt. Det vil sige, noget der holder, og noget der ikke belaster klodens ressourcer unødigt.

- Det er ikke nemt at pushe en agenda om træbyggeri i en lidt konservativ og traditionel branche, men det er den profil, vi har valgt, og vi håber også, at byggeriet kan bane vejen for flere, siger Michael Eberhard.

En del af sidegevinsterne med projektet er ambitionerne om data- og informationsindsamling for at styrke den bæredygtige byggebranche. Såfremt projektet kommer med i planen, giver det mulighed for at teste og måle data på alle de forskellige typer af bofællesskaber, og hvilken forskel fælleshuse samt nærhed til naturen og klimabevidste boliger gør på livskvalitet hos beboerne.

Tidshorisonten

I øjeblikket afventer man den kommende dialog med kommunen, om hvorvidt nogle af de endnu ikke udpegede arealudviklingsområder vil åbne for, at området bliver en del af den kommende kommuneplan.

Alboa og Fabulas ser en række gode løsninger på de miljø- og støjmæssige udfordringer, som tidligere har været påtalt om arealet og glæder sig over, at der allerede er stor interesse og opbakning fra både Kolt-Hasselager Fællesråd og rådgivere. Nu håber man, at kommunen ønsker at arbejde videre med en realisering af projektet.

- Vi er som fællesråd meget positive. Vi er ikke forlovet med projektet, men vi er positive, fordi projektet griber nogle af fremtidens boligdrømme, fremmer fællesskabet og sikrer, at det i højere grad er muligt at blive boende i Kolt-Hasselager, når man som senior måske gerne vil flytte ud af et stort parcelhus til noget mindre og nemmere. Samtidig kan det give flere mødesteder, har Karen Balling Radmer, formand for Kolt-Hasselager Fællesråd udtalt til Stiften.

Hvis alt går vel, vil byggeriet være indflytningsklar i 2026.