Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fem af de mange erhvervsprofiler, som du kan møde i dagens nyhedsbrev fra Erhvervsliv Aarhus. Øverst fra venstre: Steffen Max Høgh, Maiken Paaske, Ivan Jæger Christiansen, Per Kirchner og Kasper Fey-Hansen. Fotocollage: Erhvervsliv Aarhus

Fik du læst? 5 gode historier - og vores 6 løfter til dig

Det er efterårsferie for nogle, og for de, der passer jobbet her i uge 42, rammer weekenden lige om lidt.

Men uanset om du har udsigt til at slappe af i sommerhuset, på sofaen derhjemme, eller hvem ved måske under fjernere himmelstrøg, så serverer vi dig i dag en samlet pakke, der kalder på fordybelse.

For efter snart et halvt år - ja, tiden løber stærkt - som byens nye digitale erhvervsmedie har vi valgt fem af vores bedste historier ud, og de udgør sammen dagens nyhedsbrev fra Erhvervsliv Aarhus.

Og hvorfor så det, kunne du spørge? Jo, fordi vi gerne vil give nye læsere noget af det indhold, som de, der ikke var med helt fra begyndelsen i maj, kan være gået glip af. Det er dog også til dig, der har været med hele vejen, fordi der er tale om fortællinger, som på den ene eller anden måde er værd at dykke ned i igen.

Samtidig giver det jer alle sammen mulighed for at bedømme, om vi lever op til det, vi har sat Erhvervsliv Aarhus i verden for. Nemlig at bringe gode kræfter sammen, så vi styrker muligheden for at skabe vækst og udvikling lokalt.

Det er det, vores journalistik skal, og derfor har vi også seks løfter til dig og alle andre læsere:

#Vi giver overblik. Det gør vi blandt andet via vores faste opsummeringer i kort form på ugens vigtige nyheder fra byens virksomheder, hvor vi også holder øje med, hvad andre skriver. Men det er også en del af overblikket, når vi for eksempel samler en liste med 25 kvindelige iværksættere - fra Aarhus - som du bør kende.

#Vi skaber forståelse. Det handler om historierne bag bundlinjen, som da Ivan Jæger Christiansen, tidligere CEO i Proshop og i dag direktør og medejer af marketingsbureauet Mindmill gav sit syn på KPI-ledelse. Eller da Novicell-chefen Per Kirchner svarede på '9 hurtige til direktøren' og forklarede, hvordan han forlod hamsterhjulet efter en familierejse til Caribien.

#Vi deler inspiration. Ovenstående er også eksempler på at dele inspiration mellem virksomheder, og det samme var tilfældet, da Steffen Max Høgh, forfatter og CSR-direktør hos Holmris B8, viste vejen med fem trin til at skabe en bæredygtig business.

#Vi er lokale. Aarhus er altid vores udgangspunkt. Vi skriver udelukkende om og for lokale virksomheder, så du kan lære både naboen, samarbejdspartneren og konkurrenten bedre at kende. Som da vi eksempelvis fortalte historien om ingeniørvirksomheden Arne Elkjær, hvor en krise ikke kom alene, da direktøren gik bort i en tragisk trafikulykke.

#Vi lytter til dig. På Erhvervsliv Aarhus har også brug for inspiration udefra til at udvikle os og blive endnu bedre for jer, der læser med. Derfor hører vi altid gerne fra dig, hvis du har ris, ros, tip til historier eller idéer til emner, som vi bør tage op, og det gør du let ved at kontakte os på mail.

På det seneste har du også haft mulighed for at lytte til os, men på grund af efterårsferie på redaktionen må du undvære podcast-versionen denne gang. Lyden vender dog stærkt tilbage i næste nyhedsbrev.

Og husk, du er velkommen til at dele nyhedsbrevet i dit netværk, så vi kan levere lige dele indsigt, overblik og inspiration til endnu flere #direkte i mailboksen. Det er i øvrigt vores sidste løfte til dig. Nye læsere kan tilmelde sig her.

Tak fordi du deler og læser med - god weekend eller efterårsferie.

Billede af Henrik Skov Anhøj
Billede af skribentens underskrift Henrik Skov Anhøj Redaktør
Hvem bliver Årets Ejerleder 2021 i Østjylland - Carsten Schmidt fra SkatePro, Poul Thyregod fra Proshop eller Peter Vang Christensen fra Plantorama. Svaret får vi torsdag 4. november. Fotocollage: Pressefotos

Det skal du også vide fra ugen, der snart er gået

Plantorama-direktør Peter Vang Christensen, Proshop-stifter Poul Thyregod samt Carsten Schmidt og Jakob Høy Biegel fra SkatePro kæmper om at blive Årets Ejerleder 2021 i Østjylland. PwC, Nykredit og Dansk Erhverv står bag kåringen.

Børnetøjsfirmaet Pompdelux har for første gang siden 2016/2017 afleveret et regnskab med et tocifret million-overskud på bunden. 14,1 mio. kroner lyder resultatet på baggrund af et stigende onlinesalg.

Hos Novicell i Højbjerg foregår rekrutteringen af it-specialister også internationalt. I dag er 28 nationaliteter repræsenteret blandt de 350 medarbejdere, og en af dem er Ramon Oliveira fra Brasilien.

Tv-kokken Jesper Græm lukker Græm Grill i Aarhus med øjeblikkelig virkning. Årsagen er mangel på arbejdskraft.

Imens gør iværksætteren Martin Ib klar til at udvide sit madunivers. Denne gang med det sjette bageri under navnet MIBbageri, der bliver placeret i Frichsparken.

RUNDT I AARHUS: Revisions- og konsulenthuset PwC har sammen med Nykredit og Dansk Erhverv peget på de tre nominerede i konkurrencen om at bliver Årets Ejerleder 2021 i Østjylland.

Valget er faldet på Peter Vang Christensen, der står bag havecentervirksomheden Plantorama med hovedsæde i Lystrup, Poul Thyregod, administrerende direktør og ejer af nethandels-giganten Proshop i Højbjerg, samt Carsten Schmidt og Jakob Høy Biegel, der er henholdsvis administrerende direktør samt stifter og bestyrelsesformand i SkatePro i Hinnerup.

- De tre finalister er alle eksempler på frontfigurer for ejerledede virksomheder, der har spillet en central rolle i at skabe en ekstraordinær succeshistorie til inspiration for andre ejerledede virksomheder. Vi ønsker finalisterne i Østjylland et stort tillykke og ser frem til at hædre dem ved regionskåringen, siger Mads Meldgaard, partner i PwC i Aarhus, i en pressemeddelelse.

Regionsfinalen finder sted 4. november i Nobelparken i Aarhus, hvorfra den østjyske vinder går videre til landskåringen hos PwC i Hellerup 18. november. Her vil i alt syv regionsvindere kæmpe om titlen som Årets Ejerleder 2021 og at følge i fodsporet på den seneste vinder fra 2019, Michael Holm fra Systematic.

En anden succesfuld ejerledet virksomheder er Marianne Hoffmanns børnetøjsfirma Pompdelux. I det seneste år har der nemlig været så godt gang i onlinesalget, at virksomheden for første gang i fire år kan præsentere et tocifret million-overskud - denne gang på 14,1 mio. kroner for 2020/2021.

Det er fem millioner kroner bedre end det seneste regnskab og bedre end forventningerne til året. Det skriver Finans.

Som Erhvervsliv Aarhus fortalte i sidste uge, så foregår kampen for at finde kvalificeret arbejdskraft ikke kun lokalt, regionalt og nationalt. For når virksomheder søger specialister og højtuddannede til for eksempel IT-sektoren, så er jobmarkedet internationalt.

En af de virksomheder, som oplever netop det, er Novicell i Højbjerg. Her er efterhånden 28 nationaliteter repræsenteret blandt de 350 medarbejdere.

- Vi søger først og fremmest efter dygtige mennesker, der kan bidrage positivt til vores forretning og vores fællesskab. Og så er det faktisk underordnet, hvor de kommer fra. Coronapandemien har gjort det positive ved vores måde at arbejde på, at der sådan set ikke er nogen forskel på, om du arbejder fra Brasilien eller fra Lystrup, forklarer Per Kirchner, CEO i Novicell, til stiften.dk.

Senest har det digitale konsulenthus blandt andet haft held til at tiltrække brasilianske Ramon Oliveira. Og jobsamtalen, den foregik selvfølgelig online.

Apropos arbejdskraft handler kampen i hotel- og restaurationsbranchen om ren overlevelse. Det fortæller Jakob Beck Wäjten, der er regionsformand i Østjylland for brancheforeningen Horesta til stiften.dk:

- Det er et stort problem for vores medlemmer at få arbejdskraft nok. Når vi spørger, så svarer 80 procent af medlemmerne, at de er ramt på den ene eller anden måde af manglende arbejdskraft.

Branchen er ekstra presset oven på corona-nedlukningerne, der blandt andet har fået tidligere ansatte til at søge mod andre job. Århus Stiftstidende kan i øvrigt fortælle, at TV-kokken Jesper Græm lukker sin ellers populære grillbar på Frederiksbjerg Torv netop på grund af mangel på arbejdskraft.

En, der til gengæld tror på fremtiden, er mad-iværksætteren Martin Ib, som nu gør klar til at åbne sit sjette bageri som en del af kæden MIBbageri. Det nye bageri får adresse i erhvervslejemålet Frichsparken, hvor bagerduften vil begynde at brede sig fra 1. december.

Martin Ibs madunivers tæller også fire restauranter. Det er også en historie fra Stiften.

Kasper Fey-Hansen er direktør i ingeniørvirksomheden Arne Elkjær A/S. Her fik han ingen forberedelse til at tage over, da den daværende ejerleder Michael Due gik bort i en soloulykke på motorvejen ved Vejle i 2019. Foto: Arne Elkjær

Dødsulykke ramte ingeniørvirksomhed: Pludselig stod Kasper alene med to kriser

Det er efterhånden godt to år siden, at ingeniørvirksomheden Arne Elkjær blev ramt af et tragisk dødsfald i den øverste ledelse.

Virksomhedens grundlægger, direktør og ejer, Michael Due, omkom i en trafikulykke, og det blev Kasper Fey-Hansens lod at løfte arven og styre Arne Elkjær igennem ikke bare én - men tre kriser. For svigtende ordrer betød, at en turnaround også ventede forude, og da økonomien igen kom på plads, ramte coronaen.

 - Vi brugte det billede rigtig meget, at når Messi ikke spiller, så scorer Barcelona også mål, fortæller Kasper Fey-Hansen om hullet efter den klassiske ejerleder, der selv var en væsentlig del af driften, og fortsætter:

- Det vigtigste, vi har lært, er, at mennesker kan mere, end de tror, hvis bare de får plads og tillid. Og så må der aldrig være elefanter i rummet, uanset om det er dødsfald, økonomi eller corona, som er årsag til en krise. Det at kunne tale åbent og stole på, at vi sammen kan lykkes, har været nøglen for os.

Kasper Fey-Hansen skulle både løfte en tung arv, da virksomhedens ejer pludselig døde, og han samtidig skulle styre Arne Elkjær A/S sikkert igennem en økonomisk krise.

INDSIGT: Berlin Maraton i 2019 blev en meget våd affære. Himlen åbnede sig over de 40.000 deltagere, og en af dem, der mærkede regnen piske ned, var Kasper Fey-Hansen.

Han havde taget turen til Brandenburger Tor denne søndag oven på en af de mest skelsættende uger i sit liv. Få dage forinden havde han fået nyheden om, at Michael Due var død i en solo-trafikulykke ved Vejle. Væk var virksomhedens ejer, direktør og hans tætte samarbejdspartner.

- Efter 41 kilometer er det første gang, jeg tænker, nu klarer jeg den. Det her fantastiske løb som Berlin skal være, har jeg intet oplevet af - jeg er blot løbet i min egen osteklokke. Men der får jeg det hele bearbejdet, jeg havde mange samtaler med Michael undervejs, og jeg råbte, skreg, grinte og græd. Jeg var igennem hele følelsesregisteret på fire timer, fortæller Kasper Fey-Hansen.

Det kan virke irrationelt at kaste sig ud i et maratonløb, når man står midt i en krise. Men for Kasper Fey-Hansen var det vigtigt at stille til start, fordi han havde lovet sine døtre at komme hjem med en medalje. Og så endte løbet med at give ham et mentalt overskud, fordi han brugte de 42 kilometer på at bearbejde hele krisen for sig selv.

Michaels Dues død kom som et chok for alle i ingeniørvirksomheden Arne Elkjær. For deres samarbejdspartnere og deres kunder.

Mandag morgen 23. september 2019 blev Kasper Fey-Hansen ringet op af sin bestyrelsesformand og spurgt, hvornår han kunne være på kontoret.

- Der når at gå mange tanker igennem mit hovedet, selvom jeg kun har 10 minutters transport til arbejde, og så bliver jeg mødt af den her surrealistiske besked: Michael er død. Han er ikke bare væk eller stoppet, han er død, fortæller Kasper Fey-Hansen.

Der gik syv minutter fra Kasper havde fået den ulykkelige besked til virkeligheden bankede på, og den første sms fra en samarbejdspartner tikkede ind. Han havde hørt det om Michael.

Sorg og sammenhold

I tiden efter dødsfaldet handlede det primært om overlevelse, for virksomheden og for medarbejderne, og lige i midten stod Kasper Fey-Hansen og skulle balancere begge dele.

Arne Elkjær var presset på økonomien, fordi der manglede ordrer i bøgerne, og det havde der gjort i det meste af 2019. Det stod klart, at organisationen ikke var sammensat optimalt, og derfor var det uundgåeligt, at der skulle ændres i bemandingen.

Michael Due Holding ApS

  • Michael Due Holding står bag ingeniørvirksomhederne Arne Elkjær A/S i Aarhus og Hamiconsult A/S i Herning
  • Kasper Fey- Hansen er administrerende direktør i begge driftsselskaber
  • Selskabet beskæftiger 65 medarbejdere
    Nøgletal 2020  i 1000 kr. (tal for 2019): 
  • Bruttofortjeneste: 2.140 ( - 101)
  • Resultat før skat: 744 (- 7.970)
  • Egenkapital: 4.386 (3.761)

Michael Due var en klassisk ejerleder, der selv tog stor del i den daglige drift. Han havde stået for 80 procent af salget. Hans netværk var enormt, og hans telefon indeholdt 4500 kontakter.

Det krævede en nærmere gennemgang for ledelsen at få et overblik over dem - de 250 fik en opringning om Michaels død. Samtidig var medarbejderne hårdt ramt af dødsfaldet.

- Jeg har aldrig set så mange voksne mennesker græde. Vi er en arbejdsplads, hvor vi er tæt på hinanden. Så vi valgte naturligt at give sorgen plads ved at snakke åbent om, at det er ok at give hinanden en krammer, det er ok at tale om dét, der er svært, og det er okay at sidde og græde ved sit skrivebord en halv dag, hvis det er det, man har brug for. Og det er også okay at lade være, fortæller Kasper Fey-Hansen

Det stod hurtigt klart for Kasper Fey-Hansen, at det, der skulle bære virksomheden igennem krisen, var en åben og ærlig kommunikation. I den første tid var der daglige møder i kantinen, hvor medarbejderne for eksempel fik en status på den politiundersøgelse, der skulle afklare, hvordan trafikulykken kunne ske.

- Vi stod et sted, hvor medarbejdere kunne være flygtet, men i stedet rykkede vi alle tættere sammen i bussen, hvor vi kunne tale åbent om tingene. Hvis vi havde skåret alle over en kam, fordi vi var i sorg og i undtagelsestilstand, så ville der være gået flere måneder, før vi kunne snakke om at være en virksomhed igen, så havde vi tabt nogle. Og hvis vi havde gjort det modsatte, så havde vi også tabt nogle. Du kan ikke behandle alle ens i sådan en situation, siger Kasper Fey-Hansen.

Forskelle og forandring

For flere af medarbejderne i den rådgivende ingeniørvirksomhed var Michael Due mere en ven end en leder, og her tegner Kasper Fey-Hansen sig for en anden ledelsesstil. I forlængelse af dødsfaldet skulle han løfte arven efter den markante ejer, men samtidig være tro mod sig selv.

- Mit mantra blev: Jeg er ikke Michael. Men hvis vi alle tager fem procent af Michaels egenskaber og værdier med videre, så får vi kan vi have ham med os i vores nye virkelighed. Jeg er en anden type leder, der gerne vil være tæt på medarbejderne, men det vigtigste for mig er at have deres respekt.

- Jeg vil gerne give medarbejderne ansvar og lade dem træffe de rigtige valg. Jeg behøver ikke træffe nogle beslutninger, men jeg gør det, når det er nødvendigt, og derfor har jeg brug for, at de respekterer mig, siger Kasper Fey-Hansen.

Der må aldrig være elefanter i rummet, uanset om det er dødsfald, økonomi eller corona, som er årsag til en krise. Det at kunne tale åbent og stole på, at vi sammen kan lykkes, har været nøglen for os.

Kasper Fey-Hansen, administrerende direktør, Arne Elkjær A/S

Og det var kun et par måneder efter dødsfaldet, at Kasper Fey-Hansen fik brug for at træffe en af de mere ubehagelige beslutninger om at trimme organisationen og opsige syv medarbejdere.

- Kollegaer sagde til mig: Vi er sure på dig, men vi kan godt forstå det. Og det viste mig, at de respekterede min beslutning, som ikke var sjov at eksekvere, men nødvendig, fordi vi skulle have vendt økonomien, siger Kasper Fey-Hansen.

Karakter og kompetencer

Med Michaels fravær blev der brug for nogle andre arbejdsgange i dagligdagen, og det har ført til en positiv udvikling for medarbejderne.

- Det har været fantastisk at mærke, at når det store træ er væk, så er folk trådt i karakter. Fordi de ikke længere bare kunne gå til ejeren og bed ham om at løse det. Så de huller, der var i organisationen alle de steder, hvor Michael manglede, dem har vi løst internt.  Vi brugte det billede rigtig meget, at når Messi ikke spiller, så scorer Barcelona også mål, fortæller Kasper Fey- Hansen.

Til september er det to år siden, at Arne Elkjærs Messi på tragisk vis omkom, og det har været nogle turbulente år. De har ikke blot kæmpet med sorgen efter tabet af Michael, de har også været udfordret på økonomien, hvor holdingselskabet Michael Due ApS kom ud af 2019 med et underskud på knap otte millioner kroner.

Både medarbejderne og smilene er tilbage på kontoret i ingeniørvirksomheden Arne Elkjær efter et par turbulente år. Foto: Kirsten Louise Laursen 

Med hjælp fra en ny strategi og et øget fokus på kernekompetencerne lykkedes det at lave et turnaround og komme ud af 2020 med et overskud på 744.000 kroner. Da økonomien endelig faldt på plads, gjorde corona sit indtog i Danmark.

Arne Elkjær gik altså fra en krise til en ny, men virksomheden stod alligevel bedre rustet, fordi de havde bevist, at de kunne finde vejen ud på den anden side.

- Det vigtigste, vi har lært, er, at mennesker kan mere, end de tror, hvis bare de får plads og tillid. Og så må der aldrig være elefanter i rummet, uanset om det er dødsfald, økonomi eller corona, som er årsag til en krise. Det at kunne tale åbent og stole på, at vi sammen kan lykkes, har været nøglen for os, slutter Kasper Fey-Hansen.

Per Kirchner vil skabe en kultur hos Novicell, hvor idéerne blomstrer, for så skal væksten nok følge med. Pressefoto.

9 hurtige til Per Kirchner: Jeg holder af hverdagen og har intet at brokke mig over

Tre måneder med familien i Caribien fik Per Kirchner til at lægge sit arbejdsliv om.

I dag arbejder CEO'en i it-konsulenthuset Novicell 35-40 timer om ugen, og det er et helt bevidst valg.

Arbejdsdagens højdepunkt er den faste god morgen-runde på kontoret, hvor han fornemmer stemningen blandt medarbejderne.

Det og meget mere fortæller Per Kirchner, når han svarer på ni spørgsmål til direktøren.

Hvad er det bedste ved at være leder? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt Per Kirchner, CEO hos Novicell, om at svare på.

Q&A: Per Kirchner er cand.oecon fra Aarhus Universitet, og i 2007 købte han sig ind i Novicell, hvor han i dag fungerer som CEO.

Novicell yder konsulentbistand inden for software- og forretningsudvikling, og formålet er at hjælpe andre virksomheder og organisationer med at udnytte internettets muligheder bedst. Virksomheden har har omkring 350 medarbejdere på kontorer i otte europæiske byer.

I 2017 udgav Per Kirchner e-bogen 'Vis mig dine feriebilleder', der er en lille bog om ledelse og kultur. Bogen er Pers personlige refleksioner om, hvad der skal til for at få succes som leder, og her svarer han på ni spørgsmål inden for samme felt.

1. Hvad er den aktuelle status for din virksomhed?

- Det går godt hos Novicell. Vi er kommet igennem coronaen med skindet på næsen. Vi er startet op i flere lande og leverer et fornuftigt resultat for 2020 (13,9 mio. kroner før skat, red.)

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er de ledere, jeg har i min ledergruppe. Og så har jeg en ekstern erhvervspsykolog, som jeg bruger til professionel sparring om min mere personlige udvikling.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Det er, at man selv kan planlægge og styre sin tid.

- Som direktør har du alle muligheder for at skabe noget og se det vokse. Du har også en position, hvor man kan sætte en retning for, hvad det er for en kultur og en arbejdsplads, medarbejderne skal møde ind til om morgenen. Det synes jeg, er lykkedes med Novicell, for her er rart at være.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

 - At tage springet og blive selvstændig.

- For 14 år siden havde jeg været med at sælge De Gule Sider og afsluttede nogle andre større projekter, og så tog jeg min familie med på rundrejse i Caribien i tre måneder. 

- Da vi kom hjem fra den rejse, stod det klart, at jeg var færdig med at være en del af hamsterhjulet. Der skulle ske noget andet. På en måde var det ubevidst mine børn, der fik mig til at indse, at der skulle ske noget andet i mit arbejdsliv.

5. Hvor meget arbejder du?

- 35-40 timer om ugen, og det er en bevidst beslutning. 

- Det skal være rart at gå på arbejde, og det bliver det, hvis man omgiver sig med gode mennesker, der giver energi og ikke dræner en for energi. Det handler om at få folk til at fungere sammen, og det er svært og sige, at man er god til noget, men det er en af mine kernekompetencer.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

-  Det er at få en kop kaffe om morgenen og gå rundt i hele virksomheden og sige godmorgen.

- Det er dagens højdepunkt, hvor jeg kan få en fornemmelse af stemningen i huset, men det er også her, jeg mærker, at vi har det godt sammen.

- Vi er en meget flad organisation, så der er ingen, som får nervøse trækninger af, at jeg går rundt på gangene. Det er helt naturligt.

- Jeg holder af hverdagen og har intet at brokke mig over.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Jeg har svært ved at trives i en dårlig kultur. Et sted, hvor der løb rygter på gangene, var dårlig stemning, og man ikke kunne få lov at træffe beslutninger. Det har jeg oplevet, og det kunne jeg ikke se mig selv i.

- Det er også derfor, jeg er så bevidst om, at det skal være anderledes hos Novicell.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Tag tre måneder til Caribien.

- Det handler i bund og grund om at få et nyt perspektiv på sit arbejdsliv og så at kunne mærke efter, om man er det rigtige sted.

- Drop karriereplanlægningen, men gør en indsats for at få det godt dér, hvor du er. Giv den en skalle og vær tro mod dig selv dér, hvor du er i livet. 

9. Hvad er det næste mål for dig?

-  Det er at få en god dag i morgen. Måske et beskedent ønske, men vi er alle på en rejse, og der er en forestilling om, at vi alle skal lide, til vi når målet. Det skal vi ikke, rejsen skal også være god. Det handler om at være tro mod, at livet fungerer her og nu.

-  Jeg har ingen planer om at erobre verden, men hvis man skaber en god arbejdsplads med dygtige mennesker, så kommer væksten af sig selv.

- Som mennesker reagerer vi rigtig dårligt på ting, der sker ude i fremtiden. Vi vidste også for 10 år siden, at klimaet var i krise, så hvis vi havde gjort noget dengang, ville verden se anderledes ud i dag. Men nu er det sidste chance, for om 10 år er det for sent, siger Steffen Max Høgh. Foto: Jørgen Høg

Fem trin til en bæredygtig business: Sådan tager din virksomhed ansvar for klimaet

Du skal tage klimakrisen alvorligt, ikke kun fordi vi skal redde verden eller tjene et højere formål. 

Du skal tage den alvorligt, fordi det slet og ret er godt for din forretning. Og hvis du ikke hopper med på bølgen, risikerer du at blive skyllet ud i glemslen, når dine konkurrenter sejler forbi.

Det er budskabet fra Steffen Max Høgh, CSR-direktør og forfatter til bogen 'Bæredygtig business for bundlinjen og en bedre verden'. Han har ikke nogen hurtig eller nem løsning, for den eksisterer ikke, men han giver fem meget konkrete tips til at gå i gang med at omstille til en mere bæredygtig virksomhed, der skaber overskud og er rustet til fremtiden.

Du kan hjælpe både klimaet og ruste din virksomhed til fremtiden, hvis du kaster dig ind i kampen for at reducere udledning af CO2. FN's klimapanel råber vagt i gevær, så virksomhederne skal på banen nu, hvis vi skal vende udviklingen, lyder det fra en ekspert i bæredygtighed.

KLIMA: Lad os med det samme lige slå en ting fast: Der er ikke noget quick fix til at løse klimaudfordringerne. Til gengæld kan det være en god forretningsstrategi at arbejde henimod at blive mere bæredygtig.

- Man bliver nødt til at tage denne her agenda om mindre udledning af CO2 til sig som virksomhed og acceptere, at det er et nyt grundvilkår for at drive forretning. Akkurat som det for 20 år siden blev et vilkår at have en hjemmeside, lyder det fra Steffen Max Høgh, der er forfatter og CSR-direktør i Holmris B8.

Men heldigvis er der ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Og i 2021 er bæredygtighed allerede blevet en god forretning for mange, og det vil kun vokse fremover.

- På den lange bane bliver du straffet for at have et højt klimaaftryk. Det handler om at kunderne i højere grad kigger på andre parametre end pris, for eksempel hvor højt et CO2 aftryk du efterlader. Så hvis du vil minimere din risiko for, at andre sætter sig på dit marked, skal du i gang med at blive mere bæredygtig, siger Steffen Max Høgh.

En bæredygtig forretning

Rapporten fra FN's klimapanel taler sit tydelige sprog. Videnskaben er nu fuldstændig sikker på, at klimaforandringerne er menneskeskabte.

Vi skal forvente, at stigningen i den globale gennemsnitstemperatur allerede i næste årti vil overskride 1,5 grader. Og vi kan forvente flere ekstreme vejrfænomener, såsom hedebølger og skybrud.

Vejen til en mere bæredygtig forretning er hverken kort eller hurtig overstået. Til gengæld kan det åbne nye forretningsområder, sikre indtjening i fremtiden og give højere arbejdsglæde.

Steffen Max Høgh

  • CSR-direktør i Holmris B8 og konsulent med virksomheden Bæredygtig Business, hvor han rådgiver virksomheder om bæredygtig forretning.
  • Har læst BA i pædagogik og MA i positiv psykologi på Aarhus Universitet.
  • Steffen Max Høgh har længe været optaget af at forene profit med at gøre verden til et bedre sted. Han har gennem 70 podcast-episoder talt med erhvervsledere, politikere, forskere og eksperter om, hvordan det kan lade sig gøre.
  • Podcastserien har ført til bogen ”Bæredygtig Business for bundlinjen og en bedre verden”.
  • Steffen Max Høgh har selv erfaring med at etablere virksomheder, og den seneste er karakteriseret ved, at 40 procent af medarbejderne var tidligere kriminelle eller socialt udsatte. Kerneproduktet var klimapositivt genbrug og istandsættelse af møbler. Han solgte virksomheden 3R Kontor til Holmris B8, hvor han nu er CSR-direktør og ansvarlig for udvikling og implementering af bæredygtighedsstrategien.
  • Privat er Steffen far til to og bor i Åbyhøj med sin kæreste.

- For mange begynder det her som en øv-opgave. Fordi vi mennesker bryder os grundlæggende ikke om forandring, som vi ikke er enige i, eller som kræver noget af os, der er svært. Eller helt banalt, hvis vi ikke føler, vi får noget ud af det. Men det kræver en stor forandring at blive bæredygtig, men heldigvis bliver mange optaget af den her agenda, når de først kommer i gang.

- For lige pludselig går de og deres medarbejdere på arbejde for noget, der tjener et højere formål. Og det giver både mere tilfredse medarbejdere, men er også et stærkt kort, når der skal rekrutteres nye, siger Steffen Max Høgh.

Klimakonkurrencen er i gang

Samfundet ændrer sig, og dit klimaaftryk og udledning af CO2 er blevet et konkurrenceparameter for både kunder og medarbejdere.

- Der er helt sikkert mange virksomheder, der lurepasser lige nu. De venter lige lidt for at se, hvad der sker, og når så alle metoderne og teknologien er på plads, så går de i gang og laver omstillingen. Men de er slet ikke klar over, hvor meget det kræver at lave den ændring, for det er et mindset og mennesker, der skal omstilles, fortæller Steffen Max Høgh.

Fem trin til en bæredygtig business

  1. Lav et klimaregnskab - find ud af hvor meget CO2 I udleder som virksomhed og opdater det løbende.
  2. Brug klimaregnskabet til at begynde med de små forandringer - tænk i transport, energiforbrug, indkøb og adfærd.
  3. Engagerer medarbejderne i processen ved at finde ud af, hvad I brænder for som virksomhed - at finde et fælles fodfæste er vigtigt, og I skal alle brænde for sagen for at lykkedes. 
  4. Find ud af, hvad der forventes af jer fra omgivelserne, så I kan være på forkant - det handler om kundernes forventninger og de lovmæssige krav nu og i fremtiden.
  5. Accepter at forandring tager tid, og det kan være svært at ændre en kultur i virksomheden - søg hjælp udefra og vær åben om udfordringerne.

Han supplerer:

- Lige nu kan de virksomheder, der lurepasser ikke se, hvor meget arbejde deres konkurrenter allerede er i gang med. Så konsekvensen kan blive, at konkurrenterne løber fra dem.

- En anden udfordring er, at de er i højrisiko for at blive disrupted. For hvis en hel branche ikke går ind og ændrer noget på det her område, så kommer der nogen udefra og tager markedet.

Det handler om ledelse

Alle virksomheder, uden undtagelse, kan bidrage til reduktion af CO2. Uanset om man er en produktionsvirksomhed eller en vidensvirksomhed, efterlader alle et CO2-aftryk som kan reduceres.

Vejen til et lavere klimaaftryk begynder på ledelsesgangen, og det er faktisk her de fleste virksomheder allerede går i stå.

- Lederne mangler simpelthen viden om, hvordan de bliver mere bæredygtige. De ved godt, at det er den rette vej, men de kan ikke omsætte ambitionerne til konkrete handlinger, og derfor går de i stå.

- Vejen til succes handler om at søge viden, allokere ressourcer og motivere medarbejderne. Sidst men ikke mindst, så kræver det, at topledelsen har dette som et fast opmærksomhedspunkt og går forrest.

- Ellers bliver bæredygtighedsarbejdet bare noget, man trækker frem til festlige lejligheder, og det er slet ikke nok til at imponere længere. Den tid er forbi, lyder det afsluttende fra Steffen Max Høgh.

- KPI’ere handler mere om lederens egen usikkerhed og behov for kontrol, end det handler om medarbejdernes mulighed for at blive en succes i deres job, mener Ivan Jæger Christiansen. Pressefoto

CEO i Mindmill: Det er absurd med KPI'er

KPI'er er spild af tid. Sådan lyder det fra Ivan Jæger Christiansen, administrerede direktør i marketingbureauet Mindmill.

I perioden 2016-2020 var han CEO i Proshop, mens virksomheden voksede fra små 800 mio. kroner til plus to mia. kroner i omsætning. Omkring årsskiftet valgte han dog at stå af det buldrende og fortsat fremadstormende nethandels-tog for i stedet at blive herre i eget hus.

Ivan Jæger Christiansen ejer i dag 15 procent af Mindmill, der beskæftiger 30 ansatte, og hvor direktøren frit kan bedrive sin form for ledelse, som først og fremmest handler om nærhed og tillid frem for opstillede kerneværdier og kontrol.

Ivan Jæger Christiansen går imod en tendens i tiden og frasiger sig alle former for KPI'er og målstyring af medarbejdere. Han mener, det er spild af tid.

PORTRÆT: - Jeg glæder mig til at bevise, at vi har skabt en bragende succes uden alt det, jeg kalder bullshit.

Sådan lyder det kort og kontant fra CEO i Mindmill, Ivan Jæger Christiansen.

Ivan Jæger Christiansen skiller sig ud fra mængden af topchefer. Han vil ikke kontrollere sine medarbejdere ved at bede dem leve op til nogle bestemte key performance indicators (KPI'er).

- Det giver ikke mening for mig, at jeg skal fortælle medarbejderne, hvordan de skal gøre deres arbejde. Jeg er aldrig i tvivl om, at de går på arbejde for at gøre deres bedste hver dag. Og jeg vil ikke få dem til at yde mere ved at sætte nogle faste mål op, som de skal nå, siger Ivan Jæger Christiansen.

Tidsspilde

Ivan Jæger Christiansen mener, det er helt forfejlet at bruge så meget tid på at forberede målsætninger, følge op og forklare dem til den øvrige ledelse. Derfor bliver det ikke en del af hverdagen i Mindmill.

Han er modstander af at mikrostyre medarbejderne på KPI'er, men det betyder ikke, at medarbejder ikke kender eller skal jagte et mål.

- Hvis jeg tager for eksempel en af mine inbound specialister, så er målet at skaffe varme leads til kunderne. Men jeg sidder ikke og målstyrer dem på, hvor mange kunder de kører igennem, eller hvor høj kundetilfredshed, de har. For de ved godt, hvordan de skal nå målet, og de ved det bedre end mig.

Jeg tror, at rigtig mange er bange for at slippe KPI'erne. Fordi der er prestige i at levere på tallene, deres løn og stilling er lagt an på, at de kan levere varen. For hvad skal de ellers lave?

Ivan Jæger Christiansen

- Så hvis jeg skulle fortælle dem, at de skal huske at være i dialog med kunderne, og jeg derfor vil målstyre dem på antallet af dialoger, så har jeg ansat de forkerte specialister, siger Ivan Jæger Christiansen.

Han forklarer, at det handler om at tro på, at der er 1000 veje til Rom, og derfor er det ikke nødvendigvis den vej, chefen synes, er den rigtige vej, der er den bedste. Tværtimod, så dræber den form for styring medarbejdernes kreativitet og fjerner deres arbejdsglæde.

Selvtillid

Hvis man fjerner målstyringen på medarbejderne, kræver det en anden indsats af lederne. Det kan frigive en masse tid i en organisation, at man ikke skal rapportere en masse tal hver måned, men når du lægger ansvaret fra dig, er der behov for en meget højere grad af tilstedeværelse over for medarbejderne.

- Jeg tror, at rigtig mange er bange for at slippe KPI'erne. Fordi der er prestige i at levere på tallene, deres løn og stilling er lagt an på, at de kan levere varen. For hvad skal de ellers lave?

- Men hvis du har en sælger, der ikke kan finde ud af at sælge, så løser det intet, at du sætter et mål op for ham, om hvor meget han skal sælge hver dag. Jeg vil i stedet anbefale, at man finder en ny sælger, lyder det fra Ivan Jæger Christiansen.

Ivan Jæger Christiansen

  • Tiltrådte 1. marts 2021 som ny CEO i marketingbureauet Mindmill, som han ejer 15 procent af.
  • Kom til Mindmill efter fire år som CEO for  Proshop. I den periode voksede Proshop fra en omsætning på 797 mio. kroner i 2016 til 2,1 mia. kroner i 2020. 
  • Fik sit første CEO-job som 30-årig  for NN Markedsdata, der i 2016 blev solgt til Bisnode.
  • Har en HD i afsætning fra Aarhus BSS.
  • Privat bor han i Mårslet syd for Aarhus sammen med sin hustru og tre børn.

Og netop det at tage konsekvensen, når der er noget, der ikke fungerer, slår hovedet på sømmet for Ivan Jæger Christiansen.

- For mig handler det om at have tillid til mig selv som leder. Hvis ikke mine medarbejdere gør det godt nok, så har jeg tillid til, at jeg får dem skiftet ud. Det er langt bedre at tage konsekvensen med nogle enkelte og så lade resten arbejde med frihed under ansvar, siger han.

Provokation

Når Ivan Jæger Christiansen taler imod KPI'erne, går han imod en tendens, som har rodfæstet sig i mange virksomheder i de seneste år, og derfor oplever han også, at hans holdning kan provokere.

- Det, jeg hører fra mit netværk, er, at de er bange for at gøre som mig. De siger til mig, at hvis ikke de styrer, hvor mange pauser medarbejderne holder, så sker der ingenting. Så er det, jeg tænker, at der er noget rivende galt i den virksomhed, hvis alt går i stå, når chefen forlader bygningen, fortæller Ivan Jæger Christiansen.

De fleste er ret ærekære omkring deres ledelsesstil, og derfor bliver Ivan Jæger Christiansen, som regel blot mødt af et svar om, at målstyringen fungerer hos dem, og derfor vil de ikke slippe det.

Ledelse

Ledere, der målstyrer deres medarbejdere, glemmer at være til stede, mener Ivan Jæger Christiansen. De gemmer sig på kontoret, eller i kontroltårnet som han kalder det, og holder kun øje med tallene i stedet for at kigge på menneskerne.

- Der er brug for, at du er nærværende som leder, du skal være til stede hele tiden, og stå klar til at guide medarbejderne og besvare spørgsmål. En god leder går selv med, når det virkelig gælder, som kongen der drog i krig i gamle dage, siger Ivan Jæger Christiansen.

Mindmill

  • Stiftet i 2009.
  • Ejerkredsen består af Ivan Jæger Christiansen, Henrik Ernst Hansen, Martin Hede, Hans Løjborg Appelby og Maria Løjborg Appelby.
  • Virksomheden er specialiseret i digitale strategier og markedsføringsløsninger til B2B-virksomheder.
  • Tæller 30 medarbejdere på deres kontor i Viby.

CEO'en fra Mindmill tror på, at en god leder skal have hænderne ned i mulden og turde vise svagheder overfor sine medarbejdere. Som chef behøver man ikke være den bedste til alt, men det motiverer medarbejderne og giver respekt, at man hjælper til i driften, når det går ekstra stærkt.

- Det er alt for trygt og nemt at gemme sig på sit hjørnekontor i stedet for at gå ud og snakke med medarbejderne og blive mødt af en masse spørgsmål, konstaterer Ivan Jæger Christiansen.

Værdiløs

Det er ikke kun KPI'er, der møder hård kritik fra topchefen. Han giver heller ikke meget for den måling og snak om værdier, der foregår i mange virksomheder.

-Det er typisk noget ledelsen har brugt dagevis på at skabe med hjælp fra konsulenter, så de kan sætte kryds ved, at nu har de en kernefortælling. I virkeligheden er medarbejderne fløjtende ligeglade med det. Det betyder ingenting for dem. Det betyder noget for ledergruppen, siger Ivan Jæger Christiansen.

Han tilføjer:

- Grunden til, at man indfører værdier, er, at man har nogle medarbejdere, der ikke er arbejdsomme nok. Så laver man en kerneværdi, man skal følge, ellers bliver man fyret. Men det bliver folk jo ikke mere arbejdsomme af. Jeg ville have taget den snak med medarbejderne længe inden, vi gik i gang med værdierne, siger Ivan Jæger Christiansen.

Det er ikke, fordi Ivan Jæger Christiansen mener en virksomhed bør være værdiløs, men han tror på, at det skal opstå naturligt. Så hvis man ønsker arbejdsomme medarbejdere, så bør man ansætte medarbejdere, der er arbejdsomme og på den måde lade det vokse nedefra.

Succes

Selvom Mindmill har fjernet KPI'er, mangler der ikke ambitioner i marketingbureauet, der er ikke en slap kultur, hvor man går på arbejde for at hygge sig. De arbejder efter to mål, kundetilfredshed og medarbejdertilfredshed.

Men succes hos Mindmill bliver ikke målt på antallet af timer.

- Jeg hylder ikke mange arbejdstimer. Hvis en medarbejder lægger 80 timer om ugen her, så kigger jeg på, om det er fordi vedkommende har brug for en kollega, eller bruger tid på det forkerte.

- Det er problematisk, at man mange steder får sat et heltebilledet op af, at succes er lig med travlhed og rigtig mange timer. Jeg gider ikke slide mig selv op, og det skal mine medarbejdere heller ikke. Jeg har stor respekt for, at det er det derhjemme, der er det vigtigste, siger Ivan Jæger Christiansen.

Når alt kommer til alt, så tror topchefen, at der venter et bedre arbejdsliv både medarbejdere og ledere, hvis de vinker farvel til den evige stræben efter at nå KPI'erne og efterleve værdierne.

- Jeg vil bare gerne drive forretning og være en god leder. Og det har jeg mere tid til, når jeg ikke bruger tid på målstyring. Så det er allerede en succes for mig og Mindmill, slutter Ivan Jæger Christiansen.

Fire kvinder står sammen bag overfalds-alarmen Cedi By Ooono, og Caroline Louise Lilleør, Camilla Dalsgaard Sonne, Kristine Skovgaard og Camilla Højberg Pedersen er alle kommet med på listen over 25 kvindelige iværksættere fra Aarhus, som du bør kende. Pressefoto

25 kvindelige iværksættere - fra Aarhus - du bør kende

Umiddelbart før sommerferien sendte Dansk Erhverv en liste ud med navnene på 25 kvindelige iværksættere, som erhvervsorganisationen havde fundet frem til, at vi alle burde kende.

Målet var at skubbe kvindelige rollemodeller frem i rampelyset i håb om, at det kan give flere kvinder modet til at springe ud som iværksættere.

Dansk Erhverv havde dog primært kigget i sin egen baghave med udgangspunkt på Børsen i København. 21 ud af de 25 kvindelige iværksættere på den nationale liste driver deres forretning fra hovedstadsområdet - og kun to aarhusianere, Maiken Paaske og Trine Hansen, slap gennem nåleøjet.

Derfor lavede vi vores egen Aarhus-liste, og lod den udgøre vores nyhedsbrev 22. juni. Du kan dykke ned i nyhedsbrevet eller genlæse listen her.

Kun to århusianere - og fire uden for hovedstadsområdet i alt - er kommet med på en liste med 25 kvindelige iværksættere, som Dansk Erhverv mener, vi bør kende. Derfor har Erhvervsliv Aarhus med hjælp fra læsere og netværk sat en liste sammen med 25 kvinder, der er med til at vise iværksættervejen lokalt.

25 kvindelige iværksættere, som du bør kende.

Det er overskriften på en publikation, som Dansk Erhverv offentliggjorde i slutningen af juni.

Årsagen er, at der mangler kvindelige iværksættere i Danmark. Kun hver fjerde iværksætter herhjemme er en kvinde, og samtidig er det færre end hvert 12. iværksættersættermedlem i erhvervsorganisationen - svarende otte procent - der kan pege på en kvindelig rollemodel, mens 25 procent har et mandligt forbillede.

Derfor skal de kvindelige iværksættere nu længere frem i lyset, og det er baggrunden for listen med 25 navne, som vi altså alle bør kende. Et fint initiativ, men der er et men.

Ud af de 25 kvinder er blot fire fundet uden for hovedstadsområdet - heraf to fra Aarhus, nemlig tech-iværksætteren Maiken Paaske og party-pigen Trine Hansen, kendt fra 'Løvens Hule'.

De øvrige rollemodeller er alle fra København og omegn. Måske fordi seks ud af syv jurymedlemmer, der har stået for udvælgelsen, har deres rødder samme sted.

Erhvervsliv Aarhus forsøger derfor at balancere billedet en smule ved at sammensætte vores egen liste med 25 kvindelige iværksættere fra Aarhus, som vi mener, at du også bør kende. Og listen kunne såmænd sagtens have været meget længere, for der er kommet masser af navne op på dygtige kvindelige iværksættere i byen, når vi har spurgt os for om, hvem der skulle med.

Du får alle 25 navne og en kort præsentation af hver her i dette nyhedsbrev, hvor vi også bringer et længere interview med de to århusianere, som slap gennem det skæve nåleøje hos Dansk Erhverv.

Målet om at skubbe til iværksætteriet herhjemme, kan vi kun bifalde, og ét af midlerne er at inspirere flere kvinder til at gå entrepreneur-vejen. For tallene taler sit eget sprog.

Kun fire procent af de danske kvinder i alderen 18-64 år svarede i en undersøgelse, før coronaen ramte verden, at de enten var i gang med at starte ny virksomhed eller havde stiftet en startup inden for de seneste 42 måneder. Det er blandt det laveste i OECD-landene.

Og en befolkningsundersøgelse foretaget af Dansk Erhverv viser videre, at kun to procent inden for den samme gruppe forventer at gøre det inden for de næste tre år.

God fornøjelse med listen og del den gerne i dit netværk..

Tak fordi du læser med.

Maiken Paaske, Beauty Vision

Maiken Paaske er stifter af virksomheden BeautyVision. Pressefoto

Maiken Paaske har udviklet app, der anmelder skønhedsklinikker og gør det muligt at bruge augmented reality til at se, hvordan en behandling eller operation vil se ud, inden den er foretaget.

BeautyVision har været i gang siden 2019, og Maiken Paaske fortryder i dag, at hun ikke satte sin mandlige partner i front for virksomheden. For hun har mødt, og møder fortsat, mange fordomme på sin vej for at få virksomheden til at vækste - ene og alene fordi hun er kvinde, der sælger et produkt, som henvender sig primært til kvinder.

Læs Maiken Paaskes historie her.

Trine Hansen, Party In A Box

Trine Hansen, stifter af virksomheden Party In A Box. Foto: Axel Schütt

Trine Hansen fra Party In A box har skabt sin forretning på at sælge alt i udsmykning og tilbehør til din fest. Hun slog igennem i offentligheden efter sin deltagelse i Løvens Hule, hvor hun fik Mia Wagner med som investor.

Trine Hansen vil gerne gøre op med det stereotype billede af, at en iværksætter skal være en mand, der er drevet af de materialistiske goder. Men samtidig mener hun, at de kvindelige iværksættere kan lære meget af mændene i forhold til at skubbe sig selv i front. Læs mere her.

Mathilde Mackowski, Sinful

Mathilde Mackowski, co-founder, Sinful. Foto: Lasse Høj Nielsen/Sinful

Mathilde Mackowski er svær at komme udenom, når vi snakker stærke iværksætter-kvinder fra Aarhus. For nok har Skandinaviens største onlineshop inden for sexlegetøj, som hun stiftede sammen med Tonny Andersen, for længst forladt startup-stadiet, men iværksætterrejsen er unik.

Sinful blev stiftet i 2008 og har siden bygget videre på drømmen om at inspirere folk til et bedre sexliv, og i foråret overtog kapitalfonden Polaris aktiemajoriteten med 57,5 procent.

Virksomheden beskæftiger 150 medarbejdere, omsatte for mere end 300 mio. kroner i 2020 og kom ud med et overskud på 61 mio. kroner. Sinful har gennem årene vundet seks gazelle-prisen og tog E-handelsprisen "Årets E-ner" i 2017.

Maria Lya Leerbeck, Forlaget Fortæl

Maria Lya Leerbeck, stifter, Forlaget Fortæl. Pressefoto

Maria Lya Leerbeck er direktør og stifter af Forlaget Fortæl, som danner en digital ramme om minder og erindringer. Det handler kort fortalt om at gøre det let at få fortalt livshistorier som gaveidé eller personlige mindebøger.

Forlaget Fortæl er stiftet i 2017, mens Maria Lya Leerbeck også tidligere har stået i spidsen for blandt andet erhvervsnetværket Ladies First.

Katja Meyer, Eachthing

Katja Meyer - nummer to fra højre - er co-founder i Eachthing. Foto: Axel Schütt

Katja Meyer stiftede Eachthing sammen med Sven Philipsen i 2018. Eachthing fungerer via en scanner på mobiltelefonen og indeholder informationer om mere end +45.000 produkter, som dagligt lander i forbrugeres indkøbsvogne. På den måde gør Eachthing det lettere at få overblik af produktsortimentet og sørger for, at personlige behov og værdier balancerer med det, der kommer med hjem i indkøbsnettet.

Katja Meyer og Sven Philipsen vandt både Techprisen og Bæredygtighedskategorien, da Business Region Aarhus delte iværksætterpriser ud i 2019.

Josefine Østerby, Baser

Josefine Østerby, medstifter, Baser. Foto: Axel Schütt

Josefine Østerby er stifter af virksomheden Baser sammen med kæresten Christian Toft Jakobsen.

Baser har udviklet en stabil parasolfod, som passer til alle typer af parasoller. En idé, som de er i gang med at kommercialisere.

Katrine Søndergård, Tracezilla

Katrine Søndergård er CEO og co-founder i Tracezilla. Pressefoto

Katrine Søndergård er CEO og medstifter af Tracezilla, om har udviklet et cloudbaseret digital løsning, der gør det nemmere at drive fødevarevirksomhed.

ERP-systemet kan bruges af alle til at få kvalitet i deres forretning og gøre det nemt at levere fødevarer af høj kvalitet. Virksomheden hører hjemme i Lystrup.

Isabel Alvarez-Martos og Deby Fapyane, Cellugy

Isabal Alvarez-Martos og Deby Fapyane står sammen bag selskabet Cellugy. Pressefoto

Isabel Alvarez-Martos og Deby Fabyane er henholdsvis CEO og CSO i selskabet Cellugy, som de stiftede sammen i 2018.

Cellugy står bag et bæredygtigt materiale baseret på bionanocellulose, der kan erstatte fossilbaseret plast, der kan bruges til alt lige fra emballage af fødevarer og kosmetik.

Camilla Dalsgaard Sonne, Camilla Højberg Pedersen, Caroline Louise Lilleør og Kristine Skovgaard, Cedi By Ooono

Caroline Louise Lilleør, Camilla Højberg Pedersen, Camilla Dalsgaard Sonne og Kristine Skovgaard har stiftet Cedi By Ooono sammen. Pressefoto

Det er fire unge kvinder står bag overfaldsalarmen Cedi By Ooono, som for godt en måned siden indbragte Kristine Skovgaard, Caroline Louise Lilleør, Camilla Dalsgaard Sonne og Camilla Højberg Pedersen Innovationsprisen 2021 på Via University College.

Der er tale om et community-baseret koncept, som skal hjælpe med at øge trygheden i målgruppen - kvinder i alderen 15-30 år - og mindske antallet af fysiske overgreb.

Nikoline Nybo, Ladies First

Nikoline Nybo er partner i erhvervsnetværket Ladies First. Foto: Morten Pape

Nikoline Nybo er partner og COO i netværket Ladies First, som hun driver sammen med Louise Marie Genefke.

Samtidig rådgiver hun andre virksomheder i spørgsmål om forandringer, diversitet og inklusion via virksomheden Inclusio. Nikoline Nybo er kaospilot og har en BA i antropologi.

Camilla Schram, Humdakin

Camilla Schram er stifter af Humdakin. Pressefoto

Camilla Schram er stifter og administrerende direktør i Humdakin, som har sat som mål at blive verdens førende producent af allergivenlige og miljørigtige rengøringsmidler og hudplejeprodukter.

Virksomheden med hovedkontor i Trige har etableret sig i fem lande - herunder med salgskontor i Kina - og er repræsenteret på omkring 40 markeder via 500 forhandlere.

Inge Müller, Delidrop

Inge Müller er co-founder i Delidrop, der holder til i Agro Food Park. Pressefoto

Efter 16 år som en del af Lego-koncernen - sidst som VP for Global Lean - sprang Inge Müller i 2019 ud som iværksætter, da hun stiftede fødevaretrend-virksomheden Delidrop sammen med Rasmus Linnet.

Inge Müller forklarer selv skiftet med, at hun var kommet for langt væk fra kernen hos Lego - børnene og kunderne - og efter at have været en årrække i en ekstraordinær virksomhed, skulle der noget ekstraordinært til at toppe den erfaring - nemlig iværksætteri.

Hos Delidrop er ambitionen at skubbe til fødevareinnovationen i Danmark.

Aviaja Borup Lynggaard, Child Experience Design

Aviaja Borup er tidligere elitesvømmer, men i dag er hun iværksætteren bag hopspot, hvor hun med en Ph.d. i bagagen fra B&O inddrager børn i sine designprocesser. Foto: Axel Schütt

Aviaja Borup Lynggaard arbejder for en sjovere folkeskole. Derfor har hun stiftet virksomheden CxD - Child Experience Design og står bag udviklingen af det interaktive læringsmiddel Hopspots.

Hopspots kombinerer bevægelse, leg og læring i klasselokalet.

Julie Ravn, /et al.

Julie Ravn, høvding, /et al. Foto: Anne Dorthe Søgaard-Jensen

Julie Ravn bærer titlen høvding (direktør og partner) i det digitale designhus med speciale inden for UX og UI.

Hun var selv med til at starte virksomheden i 2014 sammen med to andre studerende, da de mente, at den digitale designbranche manglede et frisk pust.

Line Nørmark, Transition

Line Nørmark er stiftende partner i virksomheden Transition. Foto: Anders Bach

Line Nørmark, bygningsingeniør og partner, står sammen med Rasmus Jakobsen, direktør og partner, bag virksomheden Transition, der rådgiver og faciliterer processer inden for energi, klima og indeklima.

Det handler om at hjælpe til i overgangen til det bæredygtige samfund - og deraf navnet Transition. Virksomheden havde sit hidtil bedste år i 2020, hvor resultatet før skat blev fordoblet og oversteg for første gang to mio. kroner.

Jane Houlind Ulsøe og Nanna Bach Munkholm, co-founder, Farmbrella

Nanna Bach Munkholm og Jane Houlind Ulsøe er blandt medstifterne af Farmbrella. Fotocollage

Der står i alt otte stiftere bag agrosektorens digitale vidensnetværk, Farmbrella - tre af dem er kvinder og heraf to fra Aarhus.

Den ene er Jane Houlind Ulsøe, der også bærer titlen 'Head of Customer Succes' i Farmbrella og i øvrigt også medstifter af softwarevirksomheden Canvas Planner.

Den anden medstifter er Nanna Bach Munkholm - Head of AI and App Development. Hun er også stifter af DecorRaid, der fungerer som en slags Tinder for boligentusiaster og køb af boliginteriør.

Ditte Højland og Emma Hostrup, Textile Change

Ditte Højland (i midten) og Emma Hostrup er stiftere af Textile Change sammen med Simon Rossen. Foto: Axel Schütt

Ditte Højland og Emma Hostrup stiftede i 2020 virksomheden Textile Change sammen med studiekammeraten Simon Rossen på Aarhus Universitet.

Virksomheden har udviklet en metode til at separere tekstilaffald af blandingsprodukter til genanvendelse. I forbindelse med kåring af Byens Bedste 2020 - som Århus Stiftstidende står bag - i november blev Textile Change belønnet Auras grønne pris og 200.000 kroner for 'på banebrydende vis at transformere idéer til praksis med fokus på bæredygtighed, grøn omstilling, deleøkonomi og lignende.

Xenia Duffy, Zeal og Time Angels

Xenia Duffy, co-funder, Zeal. Foto: Annelene Petersen

Xenia Duffy er ifølge egen Linkedin-profil chef-zebra og i gang med at redde verdenen en virksomhed ad gangen.

Det gør hun som CEO gennem selskabet Zeal, mens Xenia Duffy også er medstifter og 'Chief Time Angel' i virksomheden Time Angels, hvor hun deler viden med andre iværksættere om det at bygge startups.  

Linda Mostrup Pedersen, Happy42

Linda Mostrup Pedersen er co-founder i virksomheden Happy42. Foto: Jørgen Høg

Linda Mostrup Pedersen er stiftende partner i virksomheden Happy42, der tilføjer større virksomheder iværksætterkraft som accelerator eller inkubator.

Det handler om alt fra facilitering til hackathons og workshops inden for processer, projektledelse, innovation, kreativitet og iværksætteri.