BilligBlomst-ejer: Vejen til succes går gennem hårdt arbejde
Der er ikke nogen hurtig eller nem vej til succes. Hvis du vil skabe en bæredygtig forretning, der kan vokse, er hårdt arbejde den eneste vej frem, mener stifteren af BilligBlomst, Brian Reenberg.
Han har på knap 10 år bygget en succesfuld virksomhed op. Og næste skridt bliver at indtage udlandet med billige blomster.
Men når en virksomhed vokser hurtigt, kan den daglige drift nemt komme til at skygge over tanker om at rekruttere og sikre fremtiden. Derfor vil Brian Reenberg nu selv i gang at fostre sine egne ledertalenter, så de også får fagligheden med sig.
HANDEL: Du skal stå tidligt op, hvis du skal følge med Brian Reenberg, stifter og ejer af BilligBlomst. Og det er ikke i en overført betydning.
Nej, det er helt bogstaveligt først på dagen, at han begynder arbejdet. Med meget få minutters udsving, rammer han kontoret klokken 5 - hver morgen, seks dage om ugen.
- Det er bare benhårdt arbejde at være iværksætter, det skal man ikke tage fejl af. Og hvis man vil have succes, skal man være klar på at tage fat, siger Brian Reenberg.
Han vil gerne have gjort op med det lettere glamourøse billede, der bliver sat op af iværksættere i disse år. Der er nemlig intet glamour over at bygge noget op fra bunden og få det til at vokse. Der er bare rigtigt meget arbejde.
De særlige blomster
BilligBlomst begyndte egentligt som et engros-firma, der solgte frugt og grønt. Efter en del efterspørgsel udvidede de med salg af billige planter, først i en begrænset periode om foråret, til i dag at være en kæde med seks butikker i hele landet.
- Mit koncept har hele tiden været klart, det skal være billigt. Der er ingen service, vi bruger ikke penge på inventar og dyre spotlights. Og det har været en succes fra første dag.
Brian ReenbergJeg kan huske, jeg på et tidspunkt tilbød et job som butikschef til en mand, der havde arbejdet på grønttorvet i København, og han sagde blot nej tak. Fordi BilligBlomst og billig løn ikke var noget for ham.
- Men selvom det er billigt, skal kvaliteten være i orden. Det er simple gode varer, som kunderne skal være tilfredse med, når de kommer hjem, siger Brian Reenberg.
Med det enkle koncept fik Brian Reenberg skabt sin egen niche og taget en position i markedet, ingen andre havde. Og henover årene er Billigblomst vokset, men virksomheden har hele tiden holdt fast i at være 100 procent tro mod det oprindelig koncept.
Masser af udfordringer
Når man kigger på regnskaberne fra BilligBlomst, siden virksomheden blev stiftet, er omsætningen kun gået en vej, og det er op. Omsætningen er vokset med 20 procent hvert år. Coronakrisen var en kæp i hjulet for mange virksomheder, men også her var der fine tal på bundlinjen for Brian Reenberg.
Det betyder dog ikke, at corona ikke var en udfordring.
BilligBlomst
- Stiftet i 2012 af Brian Reenberg.
- Har i dag fem plantecentre og en citybutik fordelt over hele landet.
- 200 medarbejdere med hovedkontor i Tilst.
- Det har været vildt besværligt at leve op til alle de regler og restriktioner, der kom med corona. Så skulle der være to meters afstand, så var der max på antallet af kunder i butikkerne, håndsprit og værnemidler og så videre, siger Brian Reenberg.
Han tilføjer:
- Men når mine ledere kommer frustreret til mig over alle reglerne, så siger jeg til dem, at hvis det var nemt, så kunne alle vores konkurrenter også gøre det.
De to store udfordringer som BilligBlomst kæmper med lige nu, er forsyning, fordi der ikke er containere i Asien og lastbiler i Europa, og så er der manglen på arbejdskraft.
Lavpris som profil
BilligBlomst ser sig selv som havecentrenes Netto. Det er de fint tilfredse med, og de forsøger ikke at sælge sig selv som andet.
Før i tiden oplevede Brian Reenberg, at profilen som lavpriskæde gjorde det sværere at rekruttere medarbejdere.
- Jeg kan huske, jeg på et tidspunkt tilbød et job som butikschef til en mand, der havde arbejdet på grønttorvet i København, og han sagde blot nej tak. Fordi BilligBlomst og billig løn ikke var noget for ham.
- Men vi kan altså sagtens matche lønniveauet med andre i branchen, så der mødte jeg nogle fordomme, men selvfølgelig kan en lavprisbutik ikke blot vende det blinde øje til omkostningerne, siger Brian Reenberg.
Vigtigt med grønne fingre
BilligBlomst går lige nu med tanker om selv at blive bedre til at lære deres butikschefer op. Det gør de, fordi de har erfaret, at der er brug for en vis faglighed.
Det er ikke nok, at man har butikserfaring og ved noget om retail. Der skal også være en grundlæggende viden om planter.
- Hvis du forestiller dig et bord med pelargonier, så reagerer du ikke på, at de pludselig har gule blade, hvis ikke du har en grundlæggende viden om planter. Og er du uddannet i et supermarked, er det bare nogle andre ting, du lægger mærke til. Men kvalitet er bare afgørende for vores koncept, og derfor har vi brug for fagligheden, forklarer Brian Reenberg og fortsætter:
- I den travlhed vi har haft, lige siden vi åbnede allerførste gang, har vi forsømt at have fokus på rekruttering. Vi har løst alle de praktiske problemer først, fordi de lå lige for. Så vi har ikke handlet med rettidig omhu.
Jord under neglene
Brian Reenberg er i dag fortsat en stor del af den daglige drift, selvom han har ansat en direktør.
Han står blandt andet for indkøb fra Asien, og det passer fint, når man møder klokken 5. For så er det formiddag i Kina, når han skal kommunikere med medarbejderne derude.
For ejeren af BilligBlomst er ledelsesopgaven fuldt naturligt med, som virksomheden er vokset.
- Medarbejderne skal respektere dig, men det gør de, fordi du går forrest. Jeg har aldrig været bleg for at hjælpe til i butikken med at feje gulvet eller sætte varer på plads. Det er i virkeligheden win-win, for det er nemmere at have fingeren på pulsen, når man giver en hånd med, og det giver en naturlig respekt fra medarbejderne, at man ikke er for fin til at hjælpe, fortæller Brian Reenberg.
Til trods for den succes BilligBlomst har, så holder han fast i, at der ikke skal hviles på laurbærene. Det er fortsat hårdt arbejde at bygge en solid forretning op, og BilligBlomst er ikke færdig med at vokse.
- Vi satser på, at vi skal åbne flere butikker og har allerede tre til fire på tegnebrættet til 2022. Og så regner jeg med, at BilligBlomst skal etableres i udlandet, i første omgang i Tyskland og Holland, slutter Brian Reenberg.