Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kristoffer Degn er medstifter af Custimy, der ved hjælp af data styrker små og mellemstore virksomheder på kunderejsen. Mød ham i dagens nyhedsbrev. Foto: Kirsten Louise Laursen

Med alle valg følger et fravalg

Du kan ikke det hele. Det ved vi jo godt, men alligevel prøver vi igen og igen.

For mange af os handler det svære fravalg om frygten for at gå glip af noget. Fear of missing out - også kendt som FOMO - er blevet en folkesygdom, der kun er forstærket med vores brug af digitale platforme.

For med video-on-demand, internethandel og sociale medier behøver vi jo stort set aldrig at gå glip af noget. Det hele er tilgængeligt for os via mobilen i lommen. Så der er vel ikke grund til at vælge noget fra?

Anne Storm Rasmussen, der er rektor på Erhvervsakademi Aarhus, giver i dag et indblik i generation Z, de digitalt indfødte, der har en stærk mening om, hvordan deres fremtid skal se ud. Og de vil også helst kun vælge til - og ikke vælge noget fra.

FOMO er også en reel frygt, når de skal træffe beslutninger om deres fremtid. Til gengæld har de stærke holdninger til bæredygtighed, også på arbejdspladsen, og deres kommende ledere bør træffe et valg om at sætte den agenda på dagsordenen ifølge Anne Storm Rasmussen. Og gøre det NU.

De to stiftere af software-startuppen Custimy hører også til i generation Z, og de har kastet sig ud i et iværksættereventyr uden at kende slutdestinationen. Deres mission er at få virksomhederne til at træffe bedre valg om deres forretning ved at bruge data til at få en dybere indsigt i deres kunder.

Custimy er klar til at ændre den digitale marketingverden, og i dagens nyhedsbrev deler medstifter Kristoffer Degn hvordan.

Har du gode ideer til emner for Erhvervsliv Aarhus, så er du altid velkommen til at skrive til os. Du kan også connecte på vores Linkedin-side, ligesom du meget gerne må dele nyhedsbrevet her med dem, du kender. Nye læsere kan tilmelde sig her.

Tak - fordi du deler og læser med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Martin Navne (tv) og Kristoffer Degn, der bevidst har skabt Custimy med en international profil, så de nemt kunne rekruttere medarbejdere med forskellige nationaliteter. Foto: Kasper Løjtved

Aarhusiansk startup-komet: Vi kan ændre hele marketingverdenen

- Custimy skal være lidt som at lave italiensk mad. Det er få, gode og enkle ingredienser, der er blandet på den rigtige måde, fortæller Kristoffer Degn, medstifter og CCO i Custimy.

Den unge startup, der kun har et år på bagen, vil ruske op i de små og mellemstore virksomheder, så de får øjnene op for den intelligente brug af data.

For med den platform, Custimy har udviklet, er det ikke længere forbeholdt de store koncerner at skabe gode kunderejser.

Custimy vil lære de små og mellemstore virksomheder at bruge date mere intelligent, for hvis de tager ejerskab på deres egen data, så ejer de også kunderejsen.

INDSIGT: Der er ikke mange, der ved det, men ideen om at stifte Custimy blev faktisk født på en natklub i Madrid ud på de sene timer.

For her midt på dansegulvet havde Kristoffer Degn og Martin Navne den første indledende snak om, at de to skulle skabe en virksomhed sammen.

Martin Navne havde fået en ide, og nu ville han have Kristoffer med. Selvom tidspunktet ikke var det mest velvalgte, så blev der sået et frø, og de to fortsatte snakken, da de kom hjem. Kort tid efter var Custimy en realitet.

- Custimy skal gøre brugen af data så let og forståelig, så alle kan komme i gang. Vi vil revolutionere marketingverdenen med en mere intelligent brug af data, siger Kristoffer Degn, CCO og medstifter af Custimy.

Data er værdifuld viden

Custimy er en virksomhed, som har haft stor succes på meget kort tid. Det er faktisk kun et par måneder siden, at de fejrede deres et års fødselsdag. Og som eksempel hentede de fem millioner kroner i investering fra Preseed Ventures efter blot 10 måneder i markedet.

Hvad er det så, de kan, der får eksperter i e-commerce til at nikke anerkendende og kapitalfonde til at putte penge i den unge virksomhed?

- Vi indsamler data for webshops, analyserer og giver dem et overblik over,  hvor de kan eksekvere på det, siger Kristoffer Degn, som den korte forklaring på, hvad det er Custimy laver.

Virksomheden skal eje sit eget data, fordi gør de det, så kan de eje og skabe bedre kunderejser.

Kristoffer Degn, CCO og medstifter, Custimy

Den lidt længere forklaring handler om at forstå, hvorfor data er blevet et essentielt værktøj i digital marketing.

- Vi har skabt en customer data platform (CDP), hvor vi tager data ind fra webshops, analyserer dem og gør dem tilgængelig for virksomheden. I bund og grund handler det om, at virksomheden skal forstå sin egen forretning bedre.

- Det er både helt basalt, hvor kommer kunderne fra, hvor mange varer får du retur, og hvad er profitten og så videre? Den anden del handler om at skabe en god kundeoplevelse, for jo bedre virksomheden kender sine kunder, jo bedre kan de målrette deres markedsføring, forklarer Kristoffer Degn.

Fremtidens marketing

Custimy går benhårdt efter de små og mellemstore virksomheder, fordi de tror på, at det er her, de kan gøre den største forskel. Og en del af den opgave går med at uddanne virksomhederne.

- Vi er også sat i verden for at uddanne virksomhederne til at forstå, hvorfor data er et stærkt redskab i kampen om kunderne, og hvad det for en viden, de kan få ud af deres egen data, siger Kristoffer Degn.

Og særligt forståelsen af, at det er virksomhedens egne data, de skal udnytte, er vigtig.

- Virksomheden skal eje sit eget data, fordi gør de det, så kan de eje og skabe bedre kunderejser , lyder det fra Kristoffer Degn.

Custimy

  • Stiftet af Martin Navne, CEO og Kristoffer Degn, CCO i juli 2020 - begge fra Aarhus.
  • Custimy er en hurtig voksende scale-up, der arbejder med en Customer Data Platform (CDP), som skal give små og mellemstore virksomheder bedre indsigt i deres data til gavn for deres markedsføring.
  • Custimy opererer pt. i Danmark og England.
  • Har kontorer i Aarhus, København og Warszawa.
  • 17 ansatte med forskellige nationaliteter.

Han forklarer som et eksempel, hvor hårdt det gik ud over virksomhederne, da Apple kom med en opdatering, som krævede, at kunderne skulle sige ja til at dele deres data med Facebook. De ville nemlig ikke dele deres data med Facebook, og derfor blev det meget sværere at annoncere på Facebook, fordi man ikke kunne målrette annoncerne så præcist.

- Og det er netop essensen, ikke at være afhængig af en tredje-partner som Facebook, men selv have kontrollen over data, siger medstifteren af Custimy.

Kæmpe potentiale

Hvis ikke man allerede arbejder med digital marketing, så kan det være svært at forstå, hvorfor Custimy bliver spået så stor en fremtid, at de allerede nu kan have en værdiansættelse på 100 millioner kroner. Men her skal man se nærmere på markedet for customer data platforms (CDP).

Ifølge Kristoffer Degn spår en undersøgelse, at CDP-markedet i 2025 vil have en værdi på 15,4 milliarder dollars. Da Custimy lavede deres første pitch sidste år var værdien af markedet kun 10,2 milliarder dollars.

Så det er et marked i eksplosiv vækst, og det er ikke kun Custimy, der kan se ind i potentialet. Der er også uopdagede muligheder for deres kunder.

Kristoffer Degn

  • Stifter af Custimy sammen med Martin Navne.
  • Uddannelse: HHX fra Aarhus Business College
  • 26 år, single, vokset op i Solbjerg og i dag bosat i København.

- Mange SMV'er har ingen forudsætninger for at få succes med deres digitale markedsføring. Det er ofte iværksættere, som brænder for et produkt, de vil have ud i verden, og der er konkurrencen bare benhård som mindre virksomhed.

- Så der ligger et kæmpe potentiale for dem i at forstå, hvad det er for nogle kunder, de skal tiltrække på hvilke platforme, og hvad det er for et købemønster, de her kunder har. Det er alt sammen viden, der ligger gemt i den data, vi kan analysere for virksomhederne, siger Kristoffer Degn.

Han tilføjer:

- Hvis det skal siges helt kort, så kan vi skabe billigere og bedre digital markedsføring.

Anne Storm Rasmussen er rektor på Erhvervsakademi Aarhus, der er byens tredjestørste videregående uddannelsesinstitution med 10.000 studerende. Pressefoto

Aarhus staves med Z

På Erhvervsakademi Aarhus møder rektor Anne Storm Rasmussen den kommende generation på arbejdsmarkedet lidt før virksomhederne, og det giver hende mulighed for at 'forskræppe' om, hvad der venter.

Lyt, giv plads og drop unødvendigt hierarki, lyder rådet fra rektoren blandt andet.

Nutidens unge forventer et spændende, udviklende og perspektivrigt arbejdsliv, hvor virksomhedens visioner, værdier og 'why' betyder mere end nogensinde.

Og så handler det om hurtigst muligt at komme op på 'den grønne hest', hvis virksomheden vil have en chance i rekrutteringen af næste generations medarbejdere.

Aarhus er en by fyldt med unge mennesker. Fyldt både med os, der føler os unge, og med dem, der faktisk er det. Der er en overrepræsentation af unge, især på grund af de videregående uddannelsesinstitutioner, som unge fra både land og by drages af.

Det ønsker man politisk at lave om på, men den slags sker ikke hen over natten – og helt ærligt – det er heller ikke så nemt at lave om på trods velmenende politikeres mere eller mindre velgennemtænkte planer. Så Aarhus vil blive ved at være befolket af mange unge, og i bogstavrækken er vi nu kommet til Z. Generation Z.

Og hvad er det nu for noget med den generation Z, som i disse år fylder de videregående uddannelser? Generation Z er børn og unge født mellem 1996 og 2015. De er altså pt. fra folkeskolealderen og op til 25 år.

Nogle af dem er allerede på arbejdsmarkedet. Men de af dem, der tager en videregående uddannelse, er netop på vej ud i verden og deres første ”voksenjob”, som de kalder det.

Det er dem, vi kalder digitale indfødte, og det er de fleste af dem. Men det er faktisk ikke det mest karakteristiske ved dem.

De er opvokset i en tid med dot.com og finanskrise, men også højkonjunktur. Det har gjort dem kritiske, tolerante, selvsikre og undertiden ligefrem arrogante. Men de er først og fremmest i kontakt med deres følelser og ønsker selvrealisering i langt højere grad end de forudgående generationer.

De har set deres forældres generation arbejde rigtig meget og måske gå ned med stress, og de prioriterer ikke studier og arbejde for enhver pris. Det skal være spændende, udviklende og perspektivrigt at gå på arbejde, og virksomhedens image, vision, værdier og ’why’ spiller en stor rolle for de unge medarbejdere.

De er vant til at have alle informationer frit tilgængelige, og deres undervisere, ledere og andre ”autoriteter” kan ikke forvente forståelse for, at nogen filtrerer information og beslutninger på deres vegne.

Men bag den ofte tjekkede og selvsikre facade har Z’erne også deres at slås med. Den ældre del af generation Z er netop nu i alderen 16-25 år, hvor rigtig mange beslutninger skal træffes om uddannelse, job, partner og bopæl. Og netop beslutninger har mange af dem svært ved.

For beslutninger indebærer et valg og dermed undertiden også et fravalg – og generation Z forventer fleksibilitet og har det meget svært med at lukke døre. For hvad nu, hvis græsset var (endnu) grønnere bag en anden dør?

Jeg er rektor for Erhvervsakademi Aarhus, byens tredjestørste videregående uddannelsesinstitution med 5000 fuldtids- og 5000 deltidsstuderende inden for blandt andet teknik, IT, ledelse og det merkantile område. Dertil er jeg i parentes bemærket også den lykkelige mor til fire unge aarhusianere i alderen 19-25.

Jeg bor tilmed i centrum af Aarhus (undskyld, midtbyen!), hvor halvdelen af beboerne er i 20’erne. Jeg følger altså på tæt hold en markant udvikling hos de unge.

Udviklingen er uden tvivl genkendelig i virksomhederne, men på de videregående uddannelsesinstitutioner har vi fat i de unge lidt før og kan derfor forskræppe lidt, for I skal tage bestik af de unge derude! Det betaler sig at lytte til dem og give dem plads – og at droppe unødvendigt hierarki.

Jeg bliver dagligt glad i låget af at være sammen med engagerede, stærke, sårbare, reflekterede, høflige og empatiske unge mennesker. Indimellem selvcentrerede og navlepillende, men har unge ikke altid været det, og hører det ikke med til at finde sig selv?

De er født til mangfoldighed og helt uforstående over for min generations ubehjælpsomme forsøg på at følge med, når det kommer til variation i for eksempel kultur og seksualitet. Og så er de først og fremmest alt andet end ligeglade med hinanden, andre medmennesker og med klodens fremtid.

Kompromisløsheden hos de unge i generation Z viser sig ikke mindst i forhold til holdningerne til bæredygtighed. Og på det punkt er der sket en enorm udvikling på få år, ikke mindst båret af en helt rimeligt indigneret generation Z, der forlanger, at deres fremtid bliver taget alvorligt.

Bæredygtighed og grøn omstilling er et element på alle vores uddannelser for de unge, og vi mærker i høj grad også efterspørgslen på videre- og efteruddannelse inden for bæredygtighed til alle os ”voksne” på arbejdsmarkedet.

Vores studerende bider os i haserne, fordi vi skal have endnu mere fokus på bæredygtighed. Og jeg er ikke et sekund i tvivl om, at de vil gøre præcis det samme i de virksomheder, hvor de bliver ansat: Efterspørge bæredygtige initiativer i hele virksomhedens værdikæde.

De unge er efterspurgte, og de vil vælge arbejdsplads ikke kun efter løn og karrieremuligheder, men også ud fra virksomhedens CSR og grønne profil – og de gennemskuer greenwashing hurtigere, end du kan stave til bæredygtighed. Så det er bare med at komme op på den grønne hest, hvis vi ældre unge skal lege med den generation Z, der har høje forventninger til uddannelser og arbejdsmarked her i Aarhus.

Rains-direktør Daniel Brix Hesselager er tilfreds med udfaldet af kopi-sagen mod modegigant. Pressefoto

Det skal du vide fra erhvervsugen

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen har sat endnu en fond i søen. Denne gang en almenvelgørende fond under eget navn, som skal fremme bæredygtig udvikling.

Modevirksomheden Rains indgår forlig med international modegigant og får millionerstatning. Aftalen betyder, at Rains ikke vil lægge sag an for produktkopiering mod Zara og Inditex i andre lande.

Webshoppen Myposture, som var en del af det berygtede "Aarhus-netværk", er erklæret konkurs med et stort millionkrav mod sig. Myposture er ejet af Mark Haugaard og Halfdan Harring, som begge er blevet indstillet til tre års konkurskarantæne af kurator Søren Christensen Volder.

Erhvervsliv Aarhus klæder dig på til ugen med tre vigtige nedslag.

RUNDT I BYEN: Anders Holch Povlsen har sammen med Heartland-koncernen netop stiftet en ny fond under eget navn. Der er ikke kommet mange nye oplysninger ud om den nye fond, men i udtalelse til B.T. skriver administrerende direktør i Heartland, Lise Kaae:

- Holch Povlsen Foundation er etableret med det formål at fremme bæredygtig udvikling med fokus på de 17 verdensmål internationalt. Fonden er en almenvelgørende fond.

Tilbage i 2015 stiftede Anders Holch Povlsen Bestseller Foundation, der hjælper iværksættere steder som Kina, Indien og Afrika. Startkapitalen i Bestseller Foundation var 25 mio. kroner, men der ville løbende komme mere kapital til, oplyste Bestseller ved stiftelsen.

Modegiganten Inditex med butikskæden Zara har indgået et fortroligt millionforlig med den aarhusianske modevirksomhed Rains. Dermed er sagen, hvor Inditex i Sø- og Handelsretten blev dømt for at plagiere et par af Rains' regnjakker, endelig slut. Det skriver blandt andet Børsen (abonnement) og Finans.

Forliget indebærer, at Rains afstår fra at føre tilsvarende i andre lande og afsløre detaljer om aftalen - herunder erstatningen fra Inditex.

- Jeg har det rigtig fint med det forlig, vi nu har indgået. Vi fik det, vi kom efter – nemlig at det blev slået fast, at vores design er beskyttet. Det er svært at vide, hvornår jeg kommer til at bryde den fortrolighed, der er aftalt, så jeg vil ikke kommentere det yderligere, siger direktør og hovedaktionær i Rains, Daniel Brix Hesselager.

Webshoppen Myposture, som reklamerede med holdningskorrigerende tøj, er erklæret konkurs, og der er nu rejst krav om 25 mio. kroner mod fra en række kreditorer.

Webshoppen var en del af det, der i 2019 blev døbt ”Aarhus-netværket” - et netværk af mere end 100 webshops i Danmark og udlandet, som alle var startet af den samme gruppe bekendte fra byen, og som alle blev beskyldt for snyderi og bedrag. Det skriver blandt andre Berlingske (abonnement) og finans.dk.

Myposture er ejet af Mark Haugaard og Halfdan Harring, som begge er blevet indstillet til tre års konkurskarantæne af kurator Søren Christensen Volder. Ifølge Berlingske er Søren Christensen Volders argument for at fratage makkerparret retten til at drive virksomhed en række problematiske forhold - herunder en rejse til Mykonos, som webshopejerne var på kort inden, man erklærede virksomheden konkurs.

Både i sidste uge og i denne uge udsendelse er netop Myposture og de to stiftere omdrejningspunktet i DR TVs Kontant. Se mere her.