Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sådan ser innovationsfarverne, som Kim Svendsen, stifter af Innovationscolours, arbejder med, ud. De grønne prikker er de organiske udviklingsprojekter, som stort set alle virksomheder bruger 80-90 procent af deres tid på, men det er i de røde prikker, at den radikale innovation ligger gemt. Illustration: Kim Svendsen

Vi maler innovationen rød

Det er svært at gå helt nye veje - og særligt veje, som slet ikke er opdaget endnu. Men der er metoder, der kan hjælpe på vej, og en af dem kender Kim Svendsen, som i syv år har stået bag Stibo Accelerator og nu springer ud som selvstændig innovationskonsulent.

Det er endelig igen blevet mandag, og i ugens første nyhedsbrev har vi for vane at give ordet til en inspirerende personlighed, der har sin vante gang i det aarhusianske erhvervsliv. Således også denne mandag.

Dagens vært hedder Kim Svendsen, og mange vil kende ham som manden bag den berømte Stibo Accelerator. I syv år har Stibo sat skub i innovationen ved at invitere speciale-studerende og iværksættere inden for i kælderen under software-og teknologivirksomheden i Højbjerg, hvor anerne går 227 år tilbage til slutningen af 1700-tallet og grundlæggelsen af Aarhuus Stiftsbogtrykkerie.

Det er dog en ganske anden historie, som mest hører fortiden til. Innovation handler om fremtiden, det samme gør accelerator-programmet, og her er Kim Svendsen eksperten.

Men for Kim Svendsen er tiden hos Stibo også forbi. Fredag sagde han nemlig farvel til firmaet gennem 19 år for i stedet at prøve lykken som selvstændig, der vil hjælpe virksomheder med at få gang i den radikale innovation og rekruttere nytænkende talenter. Du kan læse mere i linkedin-opslaget her.

Og det er netop den afgørende forskel på traditionel organisk udvikling og radikal innovation, samt hvordan virksomhedens projekter går fra nye måder at gøre produktet bedre på til at spørge 'hvad nu hvis...', som Kim Svendsen har fokus på.

Det handler blandt andet om at turde smide en rød sok i den hvide vask. Det skal du nok ikke gøre derhjemme, men på arbejdspladsen kan det give god mening.

Go' mandag og held og lykke med innovationen derude. Og hvis du - ligesom Kim Svendsen - har modet, hjertet og tanker, som du gerne vil dele med Erhvervsliv Aarhus, så skriv gerne til os.

Vi tager altid imod gode idéer og tip til, hvordan vi skaber det bedste nyhedsbrev for dig og alle andre med samme interesse for byens virksomheder. Det er også helt fint, hvis du bare ønsker at hilse på. Og ellers gør os gerne den tjeneste at dele eller tilmelde dig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med.

Billede af Henrik Skov Anhøj
Billede af skribentens underskrift Henrik Skov Anhøj Redaktør

Smid en rød sok i din hvide vask

Kim Svendsen har været i Stibo A/S i 19 år og er netop ”sprunget ud” som selvstændig konsulent, der hjælper virksomheder med at få gang i den radikale innovation og rekruttere nytænkende talenter. Pressefoto

GO' MANDAG: Innovation handler i ni ud af ti tilfælde om at tilfredsstille erkendte behov hos eksisterende kunder. I hvert fald i langt de fleste virksomheder, og sådan fungerede det også hos Stibo i Højbjerg.

Men siden 2014 har mere end 200 unge - typisk speciale-studerende - i 103 projekter og ni startups været med til at berige virksomheden med vilde idéer og ukuelige gejst for at udfordre status quo.

Her har de arbejdet inhouse med deres 'Hvad nu hvis?'-projekter, som en del af Stibo Accelerator under ledelse af Kim Svendsen og været med til at flytte hele teknologikoncernen over i det røde innovationsfelt. 

Lidt som at smide en rød sok med i den hvide vask. Det er ikke sikkert, at vi kan sælge en rød sok i dag – men værre er det, hvis ingen vil købe vores hvide sokker i morgen, forklarer Kim Svendsen, stifter af Innovationscolours.

Få hele forklaringen og lær innovationsfarverne at kende her.

Salling Group får ny kommunikationsdirektør

Nuværende MF’er Henrik Vinther Olesen tiltræder som ny kommunikations- og CSR-ansvarlig i Salling Group. Foto: Kim Haugaard.

NAVNE: Aarhus Kommunes kommunikationschef i børn- og ungeforvaltningen Henrik Vinther Olesen bliver ansvarlig for kommunikation og samfundsansvar i Salling Group. Siden efteråret har han haft orlov fra sit kommunale chefjob for som suppleant at varetage rollen som MF’er for De Radikale.

- Jeg har glædet mig til at fortælle, at jeg pr. 9. juni begynder som Group Vice President, Communication, CSR & Public Affairs i Salling Group. Det er en virksomhed, der har høje ambitioner i forhold til at tage ansvar for det samfund, vi er en del af. 

- Det er også en drivkraft for mig personligt. Derfor er det med glæde og forventning, men også en stor portion ydmyghed, at jeg nu kaster mig over opgaverne, for der er allerede skabt store resultater og sat høje standarder, skriver Henrik Vinther Olesen på Linkedin.

Læs hele pressemeddelelsen fra Salling Group her.

Robotfirma gearer op til eksporteventyr

Her ses Capra Robotics ledelse. Fra venstre stifter og CTO Mads Bendt, Lars Hee Hansen, CCO, investor og CEO Niels Jul Jacobsen samt Søren Tordenskjold Larsen, produktionschef. Pressefoto.

NAVNE: Capra Robotics i Hasselager skalerer virksomheden op, så den er toptunet til global ekspansion med sine agile udendørs robotter. Det sker med rekruttering af to stærke industriprofiler, Søren Tordenskjold Larsen som produktionschef, og Lars Hee Hansen som både CCO og ny investor i robotselskabet.

- I min nye rolle hos Capra har jeg en enestående chance for at dimensionere en både bæredygtig og effektiv produktion ved at tage de rigtige, langsigtede valg og fravalg, som bedst sikrer, at kunderne får gennemtestede robotter til tiden, fortæller Søren Tordenskjold Larsen og fortsætter:

- Alle robotterne bliver monteret her, så vi kan kvalitetssikre dem, mens produktionen af komponenter primært sker hos lokale leverandører i Europa. Gevinsterne er, at vi hurtigt kan skalere op til produktion af tusindvis af robotter ligesom en bilfabrik med en høj volumen, alt imens vi skaber lokal jobvækst.

- Capra-robotten er simpelthen et produkt, der slår benene væk under en, når man ser det første gang. Den kan med sin manøvredygtighed og sin rækkevidde på 100 kilometer løse en masse reelle udfordringer og praktiske behov, som giver det en rigtig god business case, ikke mindst til inspektion af store anlæg og områder som havne, lufthavnsanlæg, logistikterminaler, byggepladser og lignende, siger Lars Hee Hansen.

Læs hele pressemeddelelsen fra Capra Robotics her.

NRGi har medvind og millionoverskud

Udover at skabe et resultat på den anden side af 100 millioner i overskud, så etablerede NRGi en vindmøllepark i Thisted. Foto: NRGi

REGNSKAB: NRGi kunne præsentere et overskud på 102 millioner i regnskabsåret 2020, hvor den samlede omsætning for koncernen rundede to milliarder kroner.

I løbet af året har energikoncernen ifølge en pressemeddelelse arbejdet på en række opgaver for at styrke sig til fremtiden. Blandt andet har koncernen etableret en vindmøllepark, ligesom der har været fokus på at udvikle el-nettet, udbygge fibernettet og etablere endnu flere ladepunkter til elbiler rundt omkring i landet.

- 2020 var på alle måder et anderledes år, der krævede en stor tilpasningsevne hos vores medarbejdere. Trods en midlertidig nedgang i nogle af de forretningsmæssige aktiviteter realiserede vi et tilfredsstillende resultat samtidig med, at vi sikrede fortsat fremdrift i vores strategiske arbejde med at skabe en grønnere fremtid, siger den administrerende direktør i NRGi, Jacob Vittrup.

Lufthavn lander stort underskud

Sådan kommer Aarhus Airport til at tage sig ud fra 2022, hvor der forhåbentlig også igen kommer luft under vingerne. Illustration: Aarhus Airport

REGNSKAB: Det er ikke let at drive lufthavn, når verden er lukket ned.

Det kan de skrive under på i Aarhus Airport, som landede med et underskud på 50 mio. kroner i 2020. Resultatet er dog syv millioner kroner bedre end estimatet i lufthavens corona-reviderede budget.

Mens mere end 500.000 passagerer benyttet sig af Aarhus Airport i 2019, så blev tallet reduceret til mindre end en fjerdedel - 120.000 - i 2020, hvor en vis virus er en stor del af forklaringen.

Til gengæld kan administrerende direktør Nicolai Krøyer glæde sig over en gennem-moderniseret lufthavn udvidet til dobbelt størrelse, som står til at tage imod gæsterne. Byggeriet er fremskyndet to år:

- Allerede i 2022 står vi med en lufthavn i international liga, der er klar til at levere på vores vækstmål, siger lufthavnsdirektøren i en pressemeddelelse.

Magasin på tyske hænder

Magasin er nu i tysk ejerskab efter Peek & Cloppenburg overtager kæden med syv danske stormagasiner. Foto: Axel Schütt

OPKØB: Magasin du Nord får ny ejer i Peek & Cloppenburg. Den tyske detailkoncern overtager ejerskabet fra britiske Debenhams, der længe har kæmpet med økonomien.

Købsprisen er ikke oplyst i forbindelse med salget. Heller ikke hvordan forretningen med syv danske stormagasiner - heraf ét i Aarhus - vil blive drevet videre, men Magasin fortsætter som et uafhængigt selskab med den nuværende lederkreds.

Den nye tyske ejer er et familiedrevet selskab og har 140 butikker i 15 lande. Læs mere her.