Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen var en del af charmeoffensiven, da studerende på Aarhus BSS første gang blev præsenteret for cand.merc-linjen Commercial and Retail Management. Foto: Søren Kjeldgaard

Vi skal videre - på jobbet eller i hængekøjen

Det kan godt være, at Danmark måtte forlade fodbold-EM en smule brat og lige før den store forløsning. Derfor kan sådan en dag være svær at komme igennem, men vi skal jo videre.

Til at fordøje skuffelsen bidrager ugens sommerbrev fra Erhvervsliv Aarhus med et eksempel på et samarbejde, som bryder nogle af de barrierer, vi ofte hører om, når tusindvis af studerende hvert år forlader universitet for at finde nyt fodfæste.

For halvandet års tid siden præsenterede Aarhus BSS og en gruppe af private virksomheder med Arla, Bestseller og Salling Group i spidsen en ny kandidat-uddannelse, som skal sikre fødekæden af retail-talenter. Og efter sommerferien drager de ud i internship i virksomhederne.

Et stærkt samarbejde med store kommercielle kræfter bliver nogle steder - især i den akademiske verden - set som kontroversielt. Men det kan løse en udfordring, som Morten Ballisager, direktør i konsulenthuset Ballisager, italesætter på sin linkedin-profil.

Fire ud af 10 dimitender fra universiteterne, som han og kollegerne møder - typisk nyledige - har ingen kontakt haft med en virksomhed eller organisation i løbet af uddannelsen. Og de bliver derfor ofte ramt af en stor fortvivlelse, den dag teori møder praktik på jobmarkedet.

Vi stiller skarpt på den populære cand.merc-linje i Commercial and Retail Management i dagens nyhedsbrev, hvor vi også kan fortælle, at erhvervsturismen er ved at vende tilbage til byen i en ny form, der ifølge VisitAarhus kan vise sig god på den lange bane.

Vi kommer også forbi livsstils- og designklyngen, Lifestyle & Design Cluster, som slår sig permanent ned på Sydhavnen, og så vender vi en række lokale regnskaber i ugens hurtige overblik.

Du er som altid meget velkommen til at dele nyhedsbrevet her med dine kolleger og i dit netværk.

God sommer - uanset om du arbejder videre i nogle uger endnu eller læser med hjemme fra hængekøjen.

Billede af Henrik Skov Anhøj
Billede af skribentens underskrift Henrik Skov Anhøj Redaktør
Hovedpersonerne bag Cand.merc-linjen Commercial and Retail Management ved Aarhus BSS i forbindelse med præstationen i februar 2020 - fra bunden til venstre: Klaus G. Grunert, professor, Aarhus BSS, Carsten Wandorf, formand for Founding Partners og MLDK, samt adm. direktør Fritz Schur Consumer Group, Kasper Lenbroch, adm. direktør, Danish Crown Foods, Anders Holch Povlsen, adm. direktør, Bestseller, Per Bank, administrende direktør, Salling Group, Sascha Steinmann, professor, Aarhus BSS, Thomas Korsgaard, Aarhus BSS, Jakob Bernhard Knudsen, Senior Vice President, Commercial Operations Europe, Arla, Thomas Pallesen, dekan, Aarhus BSS, Michael Skou, HR Direktør, REMA 1000, Marie Scott Poulsen, Uddelingschef, KFI Erhvervsdrivende Fond, Birger Boutrup Jensen, lektor, Aarhus BSS og Louise Sylvest, People Director, Bestseller. Foto: Søren Kjeldgaard

Universitetsuddannelse i detailhandel får nyt stort optag: Første kandidat-kuld på vej ud i praktik - alle har fået plads

Salling Group skal have 27 studerende fra kandidat-uddannelsen Commercial and Retail Management i praktik i efteråret, mens Bestseller byder fem studerende indenfor i første internship-runde.
Udover Salling Group og Bestseller står en række store privatejede retail-virksomheder bag universitets-uddannelsen, der er den første af sin slags i Danmark, og som også i sit andet leveår, der begynder i september, tegner til at blive en af de mest populære cand.merc-linjer ved Aarhus BSS.

Cand.merc-linjen Commercial and Retail Management får et optag på den gode side af 75 studerende, når uddannelsens anden årgang begynder på Aarhus BSS i september. Uddannelsen er blevet til i samarbejde med en række private virksomheder.

RETAIL: Danmarks første universitets-uddannelse i detailhandel er en stor succes.

Det er den foreløbige konklusion for kandidaten, der bærer titlen Commercial and Retail Management, og som til september går ind i sit andet år - og dermed også andet optag.

I åbningsåret satte cand.merc-linjen rekord for en ny uddannelse ved Aarhus BSS med en tilslutning på flere end 100 studerende. Det tal bliver tilsyneladende en smule mindre i år to, men der er stadig tale om en af de mest populære linjer, fortæller linjekoordinator Birger Boutrup Jensen, Institut for virksomhedsledelse, Aarhus BSS.

- Vi har endnu ikke det endelige tal for optaget denne gang, da det kan ændre sig helt frem til studiestart i september, men vi lander over 75 studerende. Det tør jeg godt sige.

- Der er tre cand.merc-linjer, som traditionelt altid ligger højt (Business Intelligence, Finance og Finance and International Business, red.), og så kommer den nye linje her lige efter, og hvis vi ser på de linjer, som vi normalt vil sammenligne den med, så ligger den altså helt i top. Men det er ikke et numbers game og må aldrig blive det. Det handler først og fremmest om at få de rigtige studerende ind, siger Birger Boutrup Jensen.

Han hæfter sig i den forbindelse med, at uddannelsen Commercial and Retail Management har udmærket sig ved et lille frafald blandt de studerende det første år.

Stiftet med private partnere

Den nye cand.merc-linje er blevet til i tæt samarbejde med aftagerne - en række store private virksomheder med Salling Group, Bestseller, Arla, Jysk, Danish Crown og Rema 1000 i spidsen. Gruppen af founding partners har bidraget med 10 mio. kroner til oprettelse af kandidatuddannelsen - heraf kommer halvdelen af beløbet fra Salling Fondene.

I forbindelse med præsentationen af uddannelsen i februar 2020 gav founder-gruppen samtidig håndslag på, at de ville stille med både gæste-forelæsere undervejs og internships på 3. semester for at forstærke brobygningen mellem teorien på universitetet og virkeligheden ude i virksomhederne.  Og partnerne har i høj grad holdt ord.


Det er en vekseluddannelse, som er praksisrettet og designet i tæt dialog med aftagerne. Aftagerne bliver flittigt benyttet som gæsteundervisere, ligesom der er lagt internship ind med praktikopgave, så de studerende får trænet og testet deres evne til at anvende viden i praksis og kan undgå “praksisforskrækkelse“, når de er færdige

Martin Prang, Head of HR HQ, Salling Group


- Det er lykkedes at finde praktikpladser til samtlige studerende, der har ønsket det, og partnerkredsen stiller med flere end 80 internships, ligesom vi har haft 14 gæste-forelæsere det første år. Det tætte samarbejde med virksomhederne er noget, som de studerende udtrykker stor glæde over, forklarer Birger Boutrup Jensen.

Han tilføjer, at det har været et udfordrende år med online-undervisning - delvist i efteråret og udelukkende gennem foråret - og alligevel roser de kommende kandidater programmet.

- I samtaler med de studerende er der ikke nogen, der har udtrykt, at de ville have valgt anderledes, men de savner at komme tilbage, og det ser heldigvis ud til at kunne lade sig gøre fra 1. september, siger linjekoordinatoren.

Glæder sig til internships

Når det første hold har været ude i internships ved årsskiftet, vil der blive evalueret på praktik-forløbet. Virksomheder vil samtidig kunne begynde at danne sig et indtryk af, om uddannelsen lever op til retailbranchens forventninger.

- Den store styrke er klart, at det er en vekseluddannelse, som er praksisrettet og designet i tæt dialog med aftagerne. Aftagerne bliver flittigt benyttet som gæsteundervisere, ligesom der er lagt internship ind med praktikopgave, så de studerende får trænet og testet deres evne til at anvende viden i praksis og kan undgå “praksisforskrækkelse“, når de er færdige, siger Martin Prang, Head of HR HQ i Salling Group, som kan se frem til 27 studerende i internship i efteråret.

Founding partners

Det er en række fremtrædende virksomheder i detail- og mærkeværebranchen, som sammen med Aarhus BSS stod fadder til den nye kandidatuddannelse i Commercial and Retail Management ved Aarhus Universitet. Det er:

  • Arla
  • Bestseller
  • Danish Crown
  • Dagrofa (har siden meldt sig ud af partnergruppen)
  • JYSK
  • KFI Erhvervsdrivende Fond
  • Mærkevareleverandørerne – MLDK.dk
  • Rema 1000
  • Salling Group

Bestseller nøjes med fem studerende i internship trods 13 praktikopslag.

- Vi forventer, at det er studerende med en god og teoretisk forståelse indenfor retail strategi & metode, værdikædeledelse samt et solidt kendskab til retail-forbrugerne, forklarer Louise Sylvest, CPO & Head of Corporate Affairs i Bestseller og fortsætter:

- Uddannelsens styrke er, at man kan blive kandidat i retail. Retailbranchen er kendt for at være en meget hands-on branche. Det skal det selvfølgelig stadigvæk være, og derfor glæder vi os meget til praktikopholdet, hvor teori omsættes til praksis.

Bestseller-ejer viste vejen

En af de partnere, der talte varmest om muligheden for internships, da uddannelsen Commercial and Retail Management for første gang blev præsenteret for de kommende studerende, var netop Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen.

Han lagde selv sin uddannelsesvej forbi universiteter i Cambridge og Berlin, hvor han havde muligheden for at komme i internship.

- Det var jeg i to år, før jeg skrev mit speciale. Det var først og fremmest et godt afbræk, hvor jeg lærte både, hvad man skal og ikke skal, sagde Bestseller-ejeren i forbindelse med præsentationen om sin praktiktid hos den tyske Görtz og britiske Unilever.

Det er slut med spejde lagt efter erhvervsturisterne i Aarhus. De er nemlig i stor stil begyndt at vende tilbage til byen. Pressefoto

Erhvervsturister finder igen vej til smilets by: Færre kæmpe-konferencer kan blive vendt til en lokal fordel

Corona-pandemien og de mange restriktioner har sendt møde- og konferencesteder i knæ, men udrulningen af vacciner og muligheden for internationale gæster giver lys for enden af tunnelen. Så nu oplever Aarhus, at det omsider igen går den rigtige vej for erhvervsturismen.

Det ramte erhvervsturismen hårdt, da landet lukkede ned flere gange, men med vaccinernes komme tegner efteråret mere lyst.

ERHVERVSTURISME: Smilet er på vej tilbage til smilets by, mundbindet er smidt i skraldespanden, og efter mere end et år med skiftende nedlukninger er der igen begyndt at være aktivitet for de virksomheder, der lever af erhvervsturisme, og som har været særligt hårdt ramt af corona-restriktionerne.

- Vi kan se, at der bliver booket flere møder i byen og kommer flere forespørgsler på arrangementer. Så vi har en klar fornemmelse af, at erhvervsturisterne er på vej tilbage, og så bliver det spændende at se, hvad den nye normal bliver, siger Andreas Grønnebæk Horn, chef for erhvervsturisme hos VisitAarhus.

Selvom det er tydeligt at mærke optimismen, er det ikke uden forbehold, at erhvervsturisme-chefen har hænderne oppe over hovedet.

- Vi stod jo i den præcis samme situation sidste sommer, hvor alting åbnede op, og bookingerne strømmede ind til efteråret. Men vi har grund til at bevare en ekstra optimisme i år, fordi vaccinernes komme er den helt store gamechanger siger Andreas Grønnebæk Horn.

Optur giver usikkerhed

Når erhvervsturismen igen begynder at komme til Aarhus, giver det travlhed på hoteller og konferencecentre, og det betyder, at flere lige nu står i limbo, hvor de skal beslutte, om de skal ansætte flere medarbejdere eller se tiden an.

- Det er klart, at når man har haft hjemsendt sine medarbejdere, og måske endda har opsagt nogle, så kan det være svært at vide, hvornår situationen er så stabil, at man kan begynde at ansætte igen. For halvandet års nedlukning har givet mange nye konkurrenceelementer og har midlertidigt gjort mere end halvdelen af alle møder, konferencer og kongresser virtuelle. Det giver nogle andre udfordringer, end vi har været vant til, fortæller Andreas Grønnebæk Horn.


En interessant indsigt er, at vi ser ind i et konference- og kongresmarked, hvor mange af de helt store events med tusinde deltagere bliver brudt ned i flere mindre konferencer eller bliver virtuelle. Dette er en klar fordel for Aarhus-regionen, som netop er en attraktiv destination for denne type arrangementer.

Andreas Grønnebæk Horn, chef for erhvervsturisme, VisitAarhus


Forbruget i erhvervsturismen i Aarhus nåede før corona-pandemien op på 2,7 milliarder kroner årligt, men krisen har gjort et stort indhug i økonomien.

Et af de steder, hvor der fortsat er stilstand, er de enkeltstående overnatninger, som mange erhvervsfolk har brugt. Her mærker branchen, at der endnu er stilstand på grund af mange større virksomheders interne regler, og at der er en klar fornemmelse af, at den type af forretningsrejser i højere grad er erstattet af virtuelle møder.

New normal

Andreas Grønnebæk Horn forventer ud fra nuværende efterspørgsel, at der kommer en ketchup-effekt i efteråret, hvor rigtig mange vil afholde de events, som har været udsat igen og igen. Men han forventer også, at pandemien kommer til at ændre den måde, der bliver afholdt konferencer og større møder

- Til den komplekse samtale har vi fortsat brug for at mødes fysisk, fordi vi skal kunne aflæse hinandens kropssprog og mimik. Vi kan forvente, at mødearrangører bliver mere bevidste om fordelene ved henholdsvis et digitalt og fysisk mødeformat, og derfor vælge formatet ud fra mødets indhold og kompleksitet.

- En anden interessant indsigt er, at vi ser ind i et konference- og kongresmarked, hvor mange af de helt store events med tusinde deltagere bliver brudt ned i flere mindre konferencer eller bliver virtuelle. Dette er en klar fordel for Aarhus-regionen, som netop er en attraktiv destination for denne type arrangementer,  lyder det fra Andreas Grønnebæk Horn.

- Med de nye rammer kan vi accelerere vores aktiviteter i Aarhus og blive endnu mere synlig med vores virksomhedsrettede udviklingsprogrammer indenfor for eksempel cirkulær økonomi, digitalisering, finansiering og netværksskabelse, siger Christian Chapelle, Head of Incubation, Lifestyle & Design Cluster. Foto: Steen Ancher

National livsstilsklynge får fast base på Sydhavnen

Lifestyle & Design Cluster er allerede en del af det kreative miljø på Sydhavnen i Aarhus med faciliteterne i Headstart Fashion på Mindet, men fra 2025 styrker den nationale erhvervsklynge sin lokale tilstedeværelse ved at flytte ind på fire etager i et nybyggeri.
Her bliver der fokus på mode, møbler, design, iværksætteri, inkubation, livsstil, cirkularitet og innovation i verdensklasse - og plads til, at 50 virksomheder kan bo side og side.

I 2025 flytter erhvervsklyngen Lifestyle & Design Cluster ind i et nybyggeri med plads til 50 virksomheder fordelt på fire etager med fokus på iværksætteri og inkubation.

LIVSSTIL: Design, mode og møbler.

Det er nogle af de brancher, som får et nyt iværksætter- og inkubatormiljø på Sydhavnen i Aarhus fra 2025. Her har den nationale erhvervsklynge Lifestyle & Design Cluster nemlig udset sig et fire-etager nybyggeri, som skal rumme 50 livsstils-virksomheder, udstillingsfaciliteter og kontorlokaler.

Lejekontrakten er underskrevet, og Christian Chapelle, Head of Incubation, Lifestyle & Design Cluster glæder sig allerede til indflytningen:

- Det er mange års arbejde, der nu har båret frugt, og jeg er utrolig stolt af, at LDC i fremtiden får egne rammer i Sydhavnen, hvorfra vi kan lave innovative udviklingsprojekter i tæt samarbejde med livsstilsvirksomhederne, vores videnspartnere og øvrige samarbejdspartnere, siger han i en pressemeddelelse.

Et stærkt brohoved

Inkubatormiljøet er tænkt til dels at styrke udviklingen af iværksættere i livsstilsbranchen og dels styrke økosystemet generelt.  Nybyggeriet, som entreprenør- og udviklingsvirksomheden A. Enggaard står bag, får i øvrigt en gangbro til naboen, Via University College, der blandt andet udklækker design & business-studerende på stedet.

Betina Simonsen, direktør i Lifestyle & Design Cluster, ser frem til etableringen af stærkt brohoved mellem virksomheder og vidensorganisation.

Lifestyle & Design Cluster er allerede til stede i Sydhaven i kraft af nuværende faciliteter i Headstart Fashion på Mindet, men fra 2025 bliver tilstedeværelsen endnu stærkere.

- Vi vil gerne styrke vores del af det kreative miljø i Aarhus, hvor vi kan forbinde SMV’er inden for livsstilsbranchen med vidensinstitutioner. De kan i endnu højere grad blive en del af de netværk, vi skaber og deltage i nogle af de innovations- og læringsforløb, vi etablerer, forklarer direktøren.

Lifestyle & Design Cluster er en af 14 nationale erhvervsklynger, som i perioden 2021-2024 har som mål at skabe samarbejde mellem forskere og virksomheder samt styrke innovationsindsatsens i livsstilsbranchen.

Lifestyle & Design Cluster

  • Livsstilsbranchen (mode, møbler og design) er en vigtig del af de kreative erhverv.
  • Alle de kreative erhverv (musik, arkitektur, design, digitale spil, film og tv, radio, indhold og apps til medieplatforme, animation, mode og beklædning, møbler, interiør, scenekunst, kommunikation, reklame og forlagsvirksomhed) beskæftiger 117.000 personer på fuldtid.
  • Samlet set skaber de kreative erhverv en omsætning på cirka 348 mia. kroner årligt, når de afledte økonomiske aktiviteter tælles med.
  • Mode og møbler udgør mere end 50 procent af omsætningen.
  • Lifestyle & Design Cluster har kontorer i Herning, Ikast, København og Aarhus.
Brødrene Martin og Jonas Byskov er henholdsvis CEO og CFO i Bedre Nætter. De stiftede virksomheden i 2013 med kammeraten Anders Henningsen. Pressefoto

Ugens hurtige overblik: Det skal du vide fra denne uge i Aarhus

Bestseller henter kommunikationschef hos Salling Group, mens Stibo DX, Bedre Nætter, Ildpizza og Nordic Seaplanes præsenterer nye regnskaber, der peger i forskellige retninger.

Sommeren er over os - men derfor skal du ikke snydes for et overblik og nogle af ugens vigtigste nyheder fra det aarhusianske erhvervsliv.

UGE 27: Bestseller har nu fundet sin nye kommunikationschef, der skal afløse Morten Norlyk, som i fremtiden skal koncentrere sig om kommunikation og bæredygtighed i modekoncernen.

Det bliver kommunikationschef i Salling Group Kasper Reggelsen, der overtager posten midt i august.

- Jeg glæder mig utrolig meget til, at jeg skal være kommunikationschef i Betseller, hvor jeg skal være med til at sætte retning og rammerne for koncernens in- og eksterne kommunikation, skriver Kasper Reggelsen på Linkedin.

Stibo DX leverer et regnskab for 2020/21, der viser spor efter pandemien, men som grundlæggende også vidner om succes med at få mediehuse i hele verden til at udgive nyheder ved hjælp af virksomhedens software.

I regnskabsåret 2020/21 nåede virksomheden en omsætning på 183 mio. kroner (195 mio. kroner i 2019/20) og et resultat før skat på 8 mio. kroner mod 20 mio. kroner året før. Antallet af medarbejdere steg fra 183 til 200.

- Efterspørgslen efter vores software er stor, fordi mediehusene investerer i fremtiden. Det mærker vi blandt andet i kraft af en meget positiv udvikling i Tyskland, Østrig og Schweiz.

- Når omsætningen alligevel faldt med seks procent, så er det alene et udtryk for en midlertidig opbremsning på grund af pandemien. Nye kunder har ganske enkelt haft en længere beslutningsproces, forklarer Dan Korsgaard, CEO i Stibo DX, som er et af de tre selskaber i Stibo-koncernen i Højbjerg.

Bedre Nætter øgede omsætningen med mere end 100 millioner i 2020. Med en stigning i omsætningen på 95,5 procent blev både top- og bundlinje markant forbedret i 2020.

- Forbrugerne har fået øjnene op for at købe en seng online. Vi har i flere år troet på den udvikling, og i 2020 har vi for alvor fået hul på markedet – godt hjulpet på vej af corona. Vi er samtidig lykkedes med at ramme en lidt anden målgruppe end tidligere, hvilket naturligvis er meget positivt for os, siger Jonas Byskov, partner og CFO i Bedre Nætter, der holder til på Vesterbro Torv i Aarhus.

Årets resultat i 2020 blev på 9,5 mio. kroner  mod 1,6 mio. kroner i 2019.

Ildpizza har også netop præsenteret regnskab for 2020, hvor tallene afslører, at de tabte næsten fem millioner kroner efter skat. Det er dog ikke ejerkredsen til at ryste på hånden.

- Alt kører fuldstændig efter planen. Det er dyrt at åbne nye butikker. Hvis man vil lave en stor kæde, så koster det desværre lidt penge i starten. Vi vidste godt, at vi ikke ville have en positiv bundlinje sidste år, forklarer medstifter Anders Grønborg til Stiften.

Anders Grønborg og Esben Mols Kabell grundlagde Ildpizza tilbage i 2019, efter de havde solgt deres århusianske succesforretning Lastertryk.dk til en tysk kapitalfond for et trecifret millionbeløb. Det erklærede mål er at indtage verden og blive pizzaens svar på McDonald's.

Nordic Seaplanes, som står bag vandflyveren mellem Aarhus og København, havde også et mindre godt år i 2020. Det var dog på grund af corona-restriktionerne ligeledes forventeligt.

Underskuddet blev i 2020 på 3,9 mio. kroner.

- Vi har halveret vores omsætning, fordi vi ikke har fløjet. Ligesom alle andre lå vi jo helt stille i marts, april, maj og juni sidste år, forklarer Lasse Rungholm, direktør i Nordic Seaplanes, til Stiften.

Beumer Group fra Skejby har vundet milliardudbud om at levere ny bagageløsning til Oslo Gardermoen Lufthavn. Det sikrer masser af arbejde til de 800 medarbejdere i Aarhus i de kommende år og for passagererne bliver udbyttet en hurtigere baggageekspeditionstid.

Det norske lufthavnsselskab Avinor, der står for driften i Oslo Gardermoen Lufthavn, har investerer lidt over en milliard kroner i leverance og drift af den nye CrisBag-løsning.

Den skal håndtere bagage til både afgange, ankomster og transfer i den travle Oslo-lufthavn. Og aftalen vækker glæde i Aarhus.

- Vi er utrolig stolte over at have vundet ordren, som giver masser af arbejde for vores medarbejdere i Aarhus i de kommende år. Nu skal vi i gang med at forberede løsningen, der skal gå i drift i Oslo i sommeren 2024 – men faktisk er det en del af kontrakten, at vi skal drive og vedligeholde bagagesystemet i op til 25 år frem. Så vi får brug for endnu flere stærke kompetencer både til softwareudvikling, data science og andet ingeniørarbejde, fortæller Klaus Spens, som er CEO i Beumer Group.