Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Aldrig tidligere er der investeret så mange millioner kroner i virksomhederne under Incuba som i 2020. Foto: Michael Bager

Millionerne ruller ind i Aarhus

Investeringslysten var større end nogensinde i de 200 Incuba-virksomheder i 2020, hvor den lokale forskerpark blev tilført mere end 700 millioner kroner.

Vidste du, at forskerparken Incuba har fostret to unicorns? Altså en startup, som er værdisat til over en milliard dollars og stadig er privatejet - det vil sige, at den ikke endnu er noteret på børsen.

Det svarer til en værdisætning på mere end seks milliarder danske kroner, som både Chainalysis og Trustpilot kan bryste sig af. Førstnævnte fik unicorn-status i slutningen af 2020, mens det samme skete for Trustpilot omkring påske.

Og begge er de altså begyndt deres rejse som håbefulde iværksættere lige her i Aarhus, hvor forskerparken Incuba i sin tid tog dem under sine vinger.

Vidste du også, at det blandt andet er deres succes, der er med til at hente kapital til andre startup-virksomheder i byen i dag?

Det seneste år har 700 millioner kroner fundet vej til virksomheder hos Incuba, men det stopper ikke her, for Incuba vil have flere udenlandske investorer til at få øjnene op for den talentmasse, de huser, så virksomhederne kan vækste hurtigere.

Det kan du læse i dette nyhedsbrev, hvor du desuden får forklaringen på, hvorfor det ofte ikke  nok med penge fra danske investorer.

En af dem, der fik en voksende pengetank med mange nye millionerne i 2020, er medico-selskabet Cercare Medical. De er fantastiske til at redde liv med avanceret software, der anvender kunstig intelligens til billedanalyse af MR- og CT-scanninger, men de skal oppe sig på salget.

For man kan ikke redde liv uden at kunne sælge det.

Er du nysgerrig på iværksætteri, investeringer og det aarhusianske økosystem, så synes jeg bestemt, du skal læse videre. For vi giver dig her et kig ind bag murene i både udviklingsparken og hos nogle af de virksomheder, som enten bor eller boede dér.

Og husk, at du kan blive fast abonnent på vores nyhedsbrev, hvis du ikke allerede er det og få indsigt i byens erhvervsliv direkte i din indbakke. Det kræver blot, at du tilmelder dig her.

Du må også meget gerne hjælpe os med at sprede nyhedsbrevet fra Erhvervsliv Aarhus til andre i dit netværk. Tak, fordi du deler.

God læselyst og god pinse!

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Det livsvigtige salg

Kim Mouridsen er hjerneforsker fra Aarhus Universitet samt medstifter af og CEO i Cercare Medical, som hentede 48 mio. kroner i investeringer i 2020. Pressefoto

INDSIGT: Cercare Medical er en af de virksomheder i Incubas startup/scaleup-miljø, som hentede flest millioner hjem til Aarhus i 2020.

Helt præcis 48 millioner kroner, som administrerende direktør og medstifter Kim Mouridsen ikke lægger skjul på, at medico-selskabet først og fremmest skal bruge på at styrke salgsarbejdet på det globale marked.

For selv om Cercare Medical via lynhurtig billedscanning og kunstig intelligens kan hjælpe alverdens læger til at redde liv, når blodpropper eller kræft rammer hjernen, så er det netop kommercialisering af den specialiserede viden - især i udlandet - som er den største udfordring for spinout-virksomheden fra Aarhus Universitet.

Derfor kigger Kim Mouridsen og Co. blandt andet efter partnerskaber for at styrke salget. Du får hele historien her

Fortidens succeser skal sikre fremtiden

Det var før Mai Louise Agerskovs tid som CEO i Incuba, at Trustpilot i slutningen af 00'erne var en del af startup-miljøet og begyndte at folde sine enhjørning-vinger ud her, men det er en historie, hun er stolt af og gerne bruger til at få nye investorer inden for i byens forskerpark. Foto: Kirsten Louise Laursen

INVESTERINGER: Nok har et år med corona kostet på væksten blandt de 200 virksomheder, der er en del af forskerparken Incuba.

Til gengæld er det aldrig gået bedre med at rejse kapital og hente investeringer ind til startup- og scaleup-selskaberne i byens tre videns- og udviklingscentre på havnen, Katrinebjerg og i Skejby.

700 millioner kroner blev det til i 2020. Og Incuba-direktør Mai Louise Agerskov tøver ikke med at kalde det en rekord.

Mai Louise Agerskov har samtidig planen klar for, hvordan Aarhus får endnu flere investeringer til at rulle ind i de kommende år. Ikke mindst fra udlandet, hvor pengene ofte er større og sidder lidt løsere, når det er muligt at spejle sig i lokale succeshistorier.

De er så at sige guld værd for byens næste kommercielle spirer. Du får forklaringen her.

Exit: To virksomheder købt ud af forskerparken i 2020

Unsilo er stiftet af Mads Rydahl og Thomas Laursen. Softwarevirksomheden blev solgt for et tocifret millionbeløb til indiske Cactus Communications i begyndelsen af 2020. Arkivfoto: Axel Schütt

OPKØB: Livet hos Incuba varer ikke evigt, og i 2020 kom to virksomheder på listen over exits. HLTV.org og Unsilo sagde farvel til forskerparken, da de begge blev købt op.

Efter adskillige tilbud i årenes løb valgte Martin Rosenbæk og kollegaen Per Lambæk at sælge spilhjemmesiden og virksomheden HLTV.org til det danske sportsbetting-medie Better Collective. Afhængig af diverse bonusser lyder den samlede salgsværdi på op mod 257 millioner kroner.

- Det er fuldstændig surrealistisk. Det er megafedt, at vi har solgt hjemmesiden for en kvart milliard. Better Collective sætter bogstavligt talt pris på det arbejde, vi har lavet. Vi er en gigantisk hjemmeside, men på mange måder et lille firma. Nu har vi fået noget organisation og struktur, som vi ikke havde før, har Martin Rosenbæk tidligere udtalt til Stiften.dk.

Hjemmesiden HLTV.org er i dag er én af verdens mest besøgte med 26,5 millioner besøg hver måned.

AI-virksomheden Unsilo blev købt af indiske Cactus Communications, en af verdens ledende leverandører af videnskabelig kommunikation, for et tocifret millionbeløb i begyndelsen af 2020.  Unsilo er en softwarevirksomhed med cirka 30 ansatte, der udvikler avancerede værktøjer med kunstig intelligens til tekstforståelse og -behandling.

Unsilo er stiftet af Mads Rydahl (CVO) og Thomas Laursen (CEO). Førstnævnte har en fortid i Silicon Valley som leder af produktdesign ved Siri.com, der blev solgt til Apple.

- Ved at kombinere Cactus' størrelse og rækkevidde inden for forlags- og pharmaindustrierne med Unsilos tekniske platform, kan vi forbedre både kvalitet og time-to-publication til fordel for alle vores kunder, sagde Thomas Laursen i forbindelse med salget.