Carl Erik Skovgaard inviterer indenfor: Bestyrelsesarbejdet er verdens bedste job
Hvis du beskæftiger dig professionelt med bestyrelsesarbejde i Aarhus, så er Carl Erik Skovgaard en mand, du nærmest ikke kan undgå at rende ind i.
Han er et af de mest benyttede og erfarne bestyrelsesmedlemmer, byen kan præsentere.
Carl Erik Skovgaard deler i dag ud af sine årelange erfaringer og giver sit eget syn på, hvorfor bestyrelsesarbejdet er hans søde punkt, rent arbejdsmæssigt.
BESTYRELSESARBEJDE: - Jeg er altid gået efter at arbejde med noget, hvor jeg havde indflydelse, noget der var svært, og noget der var udviklende hele tiden, fortæller Carl Erik Skovgaard, bestyrelsesmedlem og partner i DLA Piper.
Carl Erik Skovgaard bruger cirka halvdelen af sin tid på bestyrelsesarbejdet og den anden halvdel i DLA Piper, hvor han arbejder med virksomhedsoverdragelser. Hans interesse for bestyrelsesarbejdet er ikke noget, der er kommet snigende med årene. Han har bevidst valgt at gå den vej.
- Jeg har konsekvent søgt bestyrelsesarbejdet fra dag nummer ét. Det var usædvanligt, da jeg som nyuddannet advokat valgte at gå den vej, fortæller Carl Erik Skovgaard.
En særlig julegave
Den første bestyrelsespost fik Carl Erik Skovgaard juleaften 1984. Han havde et studiejob som lastvognschauffør, og den vognmand, han arbejdede for, stiftede et aktieselskab, og her kom den første post så i hus. Kort tid efter tikkede de næste også ind.
I dag er Carl Erik Skovgaard medlem af 136 bestyrelser, hvis man tæller cvr-numrene. Men det dækker over forskellige selskabskonstruktioner, og derfor er det reelle antal bestyrelser, hvor han deltager aktivt, nærmere omkring de 30.
- Det er verdens bedste job. Det er det, fordi det aldrig er statisk, det er hele tiden forretningsudvikling, repositionering og mange skaktræk frem. Det, der er så fascinerende, er, at du aldrig bare kan være der. Du skal hele tiden koncentrere dig om, hvad vi så skal nå i år, og hvordan rammer vi det mål, siger Carl Erik Skovgaard.
Den evige efteruddannelse
For mange udenforstående kan bestyrelsesarbejdet virke både tørt og trist med en uendelig række af lange møder. Men hvis man spørger det erfarne bestyrelsesmedlem, kunne de fordomme ikke være længere fra virkeligheden.
- Som bestyrelsesmedlem får jeg mulighed for at arbejde sammen med nogle virkelige dygtige mennesker. De behøver ikke være højtuddannede, de kan også være specialister på et snævert område. Men det er enormt inspirerende.
- Jeg føler, jeg er på evig efteruddannelse, og der går ikke en dag, hvor jeg ikke lærer noget nyt, lyder det fra Carl Erik Skovgaard.
Carl Erik Skovgaard
- Partner i DLA Piper med speciale i Corporate M&A og bestyrelsesmedlem.
- Konsul for Island i Aarhus.
- Uddannet cand.jur fra Aarhus Universitet og HD i regnskabsvæsen fra Aarhus BSS.
- 63 år, gift, har tre børn og er bosat i Risskov.
- Har 136 bestyrelsesposter på sit cv, hvoraf han er aktivt medlem i mere end 30 af bestyrelserne.
- Læs mere på linkedin
Hvor han er begejstret for den værdi, bestyrelsesarbejdet giver ham, er han noget mere kritisk over for de mange bestyrelsesuddannelser, der er dukket op de senere år.
- Hvis man tror, man kan tage sådan en uddannelse, og så kan man klare alt, tager man grueligt fejl. For der findes ikke to bestyrelser, der er ens. Det, der er udfordrende ved bestyrelser, er, at du aldrig bliver færdiguddannet, og det er det, der er nøglen, siger byens - måske - største bestyrelsesprofil.
Nysgerrig på relationer
Det vil måske overraske nogle, men det, der driver Carl Erik Skovgaard i sit arbejde i bestyrelserne, er ikke indflydelsen. Han tager aldrig ordet magt i sin mund, når han taler om, hvad der motiverer ham.
- Det er de menneskelige relationer, jeg er optaget af. Det at få få alle bestyrelsesmedlemmer til at arbejde sammen som et team. Og så være nysgerrige på dem og udnytte hinandens kompetencer, fortæller Carl Erik Skovgaard.
Carl Erik Skovgaard, bestyrelsesmedlem gennem snart 37 årJo større virksomheden er, jo mindre indflydelse har det enkelte bestyrelsesmedlem. Derfor søger jeg ikke de børsnoterede.
Man kommer ikke udenom, at en bestyrelse kan være et magtfuldt organ, men ifølge Carl Erik Skovgaard skal man træde varsomt med at trumfe beslutninger igennem.
- Det kan godt være, jeg er udstyret med en formel magt i bestyrelsen, men det er et nederlag, hver gang jeg bruger den. Jeg bliver ubrugelig, hvis det ikke er en absolut undtagelse. Jeg skal være så dygtig og have så mange værktøjer, at jeg kan få folk til at forstå mine tanker og synes, at min ide er bedre end den, de selv kom med, siger Carl Erik Skovgaard.
De rigtige poster
Det har aldrig været et mål for Carl Erik Skovgaard at sidde i en bestyrelse for en børsnoteret virksomhed. På papiret kan det virke som den ypperste post, men når det erfarne bestyrelsesmedlem takker ja til en post, er prestige ikke et parameter.
- Jo større virksomheden er, jo mindre indflydelse har det enkelte bestyrelsesmedlem. Derfor søger jeg ikke de børsnoterede. Jeg vil gerne have en diversitet i både store og små virksomheder, men de skal være et sted, hvor jeg aktivt kan gøre en forskel, siger Carl Erik Skovgaard.
Med årene er Carl Erik Skovgaard nået dertil, at han ikke længere aktivt søger nye poster. Han er privilegeret, som han selv beskriver det, og får løbende tilbud. Erfaringen har lært ham at sortere i tilbuddene, så han kun ender i de bestyrelser, hvor han kan gøre en forskel.
- Jeg har ingen favoritter, men finder udfordringen uanset, hvad de handler med, eller hvor store de er, fortæller han.
Og selvom der ikke er nogle favoritter, så er der poster, som står hans hjerte mere nært.
- Min allerførste post fra juleaften betyder noget særligt. Vognmandsfirmaet blev solgt, og i dag er jeg bestyrelsesformand i Alex Andersen Ølund A/S, som overtog virksomheden. Jeg var selv med til at lave fusionen.
-Jeg plejer at minde dem om, at den her virksomhed er ligesom meget min, som den er jeres, siger Carl Erik Skovgaard med et grin.