Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Bestyrelsesarbejdet er verdens bedste job, hvis man spørger Carl Erik Skovgaard. Pressefoto

Han er byens - måske - største bestyrelsesprofil

Der er ikke mange mennesker, der kan bryste sig af at sidde i 136 bestyrelser. Der er heller mange, som kan sige, at de har været bestyrelsesmedlem i 36 år. Men det kan Carl Erik Skovgaard.

Han er om nogen respekteret og anerkendt for sit arbejde i et utal af bestyrelser i Aarhus og resten af landet. I dagens nyhedsbrev giver Carl Erik Skovgaard et sjældent indblik i, hvad det er, der driver ham i sit bestyrelsesarbejde, og han deler opskriften på succes, der kan synes langt mere simpel, end man skulle tro.

Bestyrelsesarbejdet danner rammen om nyhedsbrevet, hvor vi både taler med det erfarne medlem, den søgende bestyrelseskandidat, og eksperten, der gerne guider dig til din første post.

Lad ikke fordommene være en forhindring for dit bestyrelsesarbejde. Det er budskabet fra Laura Vilsbæk, der er forfatter til en bog om bestyrelsesarbejdet og facilitator af bestyrelseskurser.

Hun giver fem konkrete råd til at komme i gang. For bestyrelsesarbejdet både kan og skal være for alle, mener hun.

Katrine Bak Primdahl er i fuld gang med at finde sin første bestyrelsespost, og hun deler sine overvejelser om at gå ind på et helt nyt arbejdsområde.

Vi håber, du vil føle dig både informeret og inspireret af dagens tema, og at du derfor har lyst til at dele det med dit netværk. Du må også gerne tippe dem om at tilmelde sig vores nyhedsbrev.

Har du input eller kommentarer er du velkommen til at kontakte os, eller byde ind i debatten på vores Linkedin-side.

God weekend - og god læselyst.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Det kan godt være, du ser en rar og rund fynsk talende mand, men indeni er det rå stål. Alle, der arbejder med mig ved godt, at vi kan have det rart og sjovt, men når det bliver alvor, så er det alvor, siger Carl Erik Skovgaard. Pressefoto

Carl Erik Skovgaard inviterer indenfor: Bestyrelsesarbejdet er verdens bedste job

Hvis du beskæftiger dig professionelt med bestyrelsesarbejde i Aarhus, så er Carl Erik Skovgaard en mand, du nærmest ikke kan undgå at rende ind i.

Han er et af de mest benyttede og erfarne bestyrelsesmedlemmer, byen kan præsentere.

Carl Erik Skovgaard deler i dag ud af sine årelange erfaringer og giver sit eget syn på, hvorfor bestyrelsesarbejdet er hans søde punkt, rent arbejdsmæssigt.

Han er en af byens mest kendte bestyrelsesprofiler med en portefølje på over 130 poster, og han har været aktivt bestyrelsesmedlem i mere end 36 år. Carl Erik Skovgaard giver her et sjældent indblik i sit professionelle bestyrelsesarbejde.

BESTYRELSESARBEJDE: - Jeg er altid gået efter at arbejde med noget, hvor jeg havde indflydelse, noget der var svært, og noget der var udviklende hele tiden, fortæller Carl Erik Skovgaard, bestyrelsesmedlem og partner i DLA Piper.

Carl Erik Skovgaard bruger cirka halvdelen af sin tid på bestyrelsesarbejdet og den anden halvdel i DLA Piper, hvor han arbejder med virksomhedsoverdragelser. Hans interesse for bestyrelsesarbejdet er ikke noget, der er kommet snigende med årene. Han har bevidst valgt at gå den vej.

- Jeg har konsekvent søgt bestyrelsesarbejdet fra dag nummer ét. Det var usædvanligt, da jeg som nyuddannet advokat valgte at gå den vej, fortæller Carl Erik Skovgaard.

En særlig julegave

Den første bestyrelsespost fik Carl Erik Skovgaard juleaften 1984. Han havde et studiejob som lastvognschauffør, og den vognmand, han arbejdede for, stiftede et aktieselskab, og her kom den første post så i hus. Kort tid efter tikkede de næste også ind.

I dag er Carl Erik Skovgaard medlem af 136 bestyrelser, hvis man tæller cvr-numrene. Men det dækker over forskellige selskabskonstruktioner, og derfor er det reelle antal bestyrelser, hvor han deltager aktivt, nærmere omkring de 30.

- Det er verdens bedste job. Det er det, fordi det aldrig er statisk, det er hele tiden forretningsudvikling, repositionering og mange skaktræk frem. Det, der er så fascinerende, er, at du aldrig bare kan være der. Du skal hele tiden koncentrere dig om, hvad vi så skal nå i år, og hvordan rammer vi det mål, siger Carl Erik Skovgaard.

Den evige efteruddannelse

For mange udenforstående kan bestyrelsesarbejdet virke både tørt og trist med en uendelig række af lange møder. Men hvis man spørger det erfarne bestyrelsesmedlem, kunne de fordomme ikke være længere fra virkeligheden.

- Som bestyrelsesmedlem får jeg mulighed for at arbejde sammen med nogle virkelige dygtige mennesker. De behøver ikke være højtuddannede, de kan også være specialister på et snævert område. Men det er enormt inspirerende.

- Jeg føler, jeg er på evig efteruddannelse, og der går ikke en dag, hvor jeg ikke lærer noget nyt, lyder det fra Carl Erik Skovgaard.

Carl Erik Skovgaard

 • Partner i DLA Piper med speciale i Corporate M&A og bestyrelsesmedlem.
 • Konsul for Island i Aarhus.
 • Uddannet cand.jur fra Aarhus Universitet og HD i regnskabsvæsen fra Aarhus BSS.
 • 63 år, gift, har tre børn og er bosat i Risskov.
 • Har 136 bestyrelsesposter på sit cv, hvoraf han er aktivt medlem i mere end 30 af bestyrelserne.
 • Læs mere på linkedin

Hvor han er begejstret for den værdi, bestyrelsesarbejdet giver ham, er han noget mere kritisk over for de mange bestyrelsesuddannelser, der er dukket op de senere år.

- Hvis man tror, man kan tage sådan en uddannelse, og så kan man klare alt, tager man grueligt fejl. For der findes ikke to bestyrelser, der er ens. Det, der er udfordrende ved bestyrelser, er, at du aldrig bliver færdiguddannet, og det er det, der er nøglen, siger byens - måske - største bestyrelsesprofil.

Nysgerrig på relationer

Det vil måske overraske nogle, men det, der driver Carl Erik Skovgaard i sit arbejde i bestyrelserne, er ikke indflydelsen. Han tager aldrig ordet magt i sin mund, når han taler om, hvad der motiverer ham.

- Det er de menneskelige relationer, jeg er optaget af. Det at få få alle bestyrelsesmedlemmer til at arbejde sammen som et team. Og så være nysgerrige på dem og udnytte hinandens kompetencer, fortæller Carl Erik Skovgaard.

Jo større virksomheden er, jo mindre indflydelse har det enkelte bestyrelsesmedlem. Derfor søger jeg ikke de børsnoterede.

Carl Erik Skovgaard, bestyrelsesmedlem gennem snart 37 år

Man kommer ikke udenom, at en bestyrelse kan være et magtfuldt organ, men ifølge Carl Erik Skovgaard skal man træde varsomt med at trumfe beslutninger igennem.

-  Det kan godt være, jeg er udstyret med en formel magt i bestyrelsen, men det er et nederlag, hver gang jeg bruger den. Jeg bliver ubrugelig, hvis det ikke er en absolut undtagelse. Jeg skal være så dygtig og have så mange værktøjer, at jeg kan få folk til at forstå mine tanker og synes, at min ide er bedre end den, de selv kom med, siger Carl Erik Skovgaard.

De rigtige poster

Det har aldrig været et mål for Carl Erik Skovgaard at sidde i en bestyrelse for en børsnoteret virksomhed. På papiret kan det virke som den ypperste post, men når det erfarne bestyrelsesmedlem takker ja til en post, er prestige ikke et parameter.

- Jo større virksomheden er, jo mindre indflydelse har det enkelte bestyrelsesmedlem. Derfor søger jeg ikke de børsnoterede. Jeg vil gerne have en diversitet i både store og små virksomheder, men de skal være et sted, hvor jeg aktivt kan gøre en forskel, siger Carl Erik Skovgaard.

Med årene er Carl Erik Skovgaard nået dertil, at han ikke længere aktivt søger nye poster. Han er privilegeret, som han selv beskriver det, og får løbende tilbud. Erfaringen har lært ham at sortere i tilbuddene, så han kun ender i de bestyrelser, hvor han kan gøre en forskel.

- Jeg har ingen favoritter, men finder udfordringen uanset, hvad de handler med, eller hvor store de er, fortæller han.

Og selvom der ikke er nogle favoritter, så er der poster, som står hans hjerte mere nært.

- Min allerførste post fra juleaften betyder noget særligt. Vognmandsfirmaet blev solgt, og i dag er jeg bestyrelsesformand i Alex Andersen Ølund A/S, som overtog virksomheden. Jeg var selv med til at lave fusionen.

-Jeg plejer at minde dem om, at den her virksomhed er ligesom meget min, som den er jeres, siger Carl Erik Skovgaard med et grin.

Laura Vilsbæk etablerede i 2017 hjemmesiden nyibestyrelsen.dk. Det begyndte som en blog, og nu er erfaringerne fra bestyrelseslokalet også blevet til en bog, der udkom i august 2020. Foto: Inge Lynggaard Hansen

Sig det nu højt: Sådan lander du din første bestyrelsespost

Hvis du drømmer om at få en bestyrelsespost, så er det nu, du skal læse videre. 

For bestyrelsesposter er ikke forbeholdt advokater eller tidligere direktører. Alle kan bidrage i en bestyrelse og med 165.000 aktive bestyrelser i Danmark, er der muligheder nok at tage af.

Laura Vilsbæk har specialiseret sig i at få andre ind i en bestyrelse, og her giver hun sine bedste råd til at komme i gang.

Der er ingen grund til at lade bestyrelsesarbejdet være noget ophøjet og uopnåeligt, mener Laura Vilsbæk, som vil have mere diversitet ind i bestyrelseslokalerne. Her deler hun fem konkrete råd til at komme i gang.

BESTYRELSESARBEJDE: Det lå slet ikke i kortene, at Laura Vilsbæk skulle kaste sig ud i bestyrelsesarbejdet. Faktisk sagde hun meget tydeligt nej, da hun blev spurgt første gang.

- Jeg sagde nej, fordi jeg troede, det var kedeligt og handlede om tal og regnskaber, fortæller Laura Vilsbæk.

Men den tidligere chef, der havde spurgt Laura, gav ikke op så let. Hun fortalte, at det handlede om forretningsudvikling og strategi.

Alt det Laura lavede i sin egen virksomhed. Så den tidligere chef pressede på og blev det faste tryk i ryggen, der til sidst gjorde, at Laura Vilsbæk søgte sin første bestyrelsespost.

- Der kom simpelthen et stillingsopslag på en post, og så var jeg igennem et samtaleforløb og endte med at få den, fortæller Laura Vilsbæk.

Det lyder måske meget regulært, men det er faktisk ganske usædvanligt, at bestyrelsesposter bliver slået op som stillinger, for 80 procent af alle bestyrelsesposter bliver besat gennem netværk.

Blod på tanden

På den måde kom Laura Vilsbæk i gang. De næste par bestyrelsesposter fulgte kort tid efter, og hun blev hurtigt bidt af arbejdet.

- Jeg fandt ud af, hvor fedt det er at kunne have nogle spændende diskussioner om forretningen uden at skulle eksekvere på det, siger Laura Vilsbæk.

Hun tilføjer:

- Dermed ikke sagt, at vi skal komme med nogle helt urealistiske og umulige idéer. Tværtimod. For en af mine kæpheste er, at bestyrelsen skal være tæt på forretningen, så vi kan give den bedste vejledning og sparring.

Men det var ikke nok for Laura Vilsbæk at have set lyset i bestyrelsesarbejdet. For nu hvor hun selv var blevet en del af det, ville hun give andre samme mulighed ved at nedbryde nogle barrierer og fordomme. Derfor skrev hun en bog.

Bestyrelser til alle

- Det handler om at få afmystificeret bestyrelsesarbejdet. Fordi alle dem, der står og kigger ind på bestyrelserne, og synes, det ser lidt kedeligt ud, de er jo vildt dygtige, og derfor har vi brug for dem, siger Laura Vilsbæk om baggrunden for at skrive bogen.

'Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt' hedder bogen som udkom i sommeren 2020, og til trods for titlen er det ikke kun en bog for kvinder.

Laura Vilsbæk

• Arbejder som selvstændig konsulent med strategisk digital forretningsudvikling i en lang række virksomheder og driver hjemmesiden nyibestyrelsen.dk.

• Uddannet Cand.mag i religionsvidenskab.

• Sidder i bestyrelsen for Logitrans A/S i Ribe, Vest Administrationen A/S i Hellerup, Lakeside, Says Who og Damgaard-Jensen A/S i Aarhus og SMILfonden i København.

• Forfatter til bogen 'Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt - sådan finder du din første bestyrelsespost', som udkom i 2020.

• 44 år, bor i Skanderborg, gift og har to sønner.

- Bestyrelserne har brug for noget andet, men alle dem, der kommer med en anden baggrund end advokat og revisor, en anden alder, uddannelse eller erfaring, de kan slet ikke se sig selv som en del af bestyrelsen. Og det er et problem, fordi vi træffer ikke ret gode beslutninger, hvis vi er meget ens, siger Laura Vilsbæk.

Og statistikkerne taler sit tydelige sprog. For eksempel er det kun 12 procent af alle bestyrelsesmedlemmer, der er under 40 år.

Mere åbenhed

Ud over en større diversitet vil Laura Vilsbæk gerne have større åbenhed om rekrutteringen af bestyrelsesmedlemmer. Der skal være flere opslag, som det hun selv søgte i sin tid, så rekrutteringen ikke bliver ved at foregå i det skjulte.

I dag er det kun fire procent af virksomhederne, der laver åbne opslag på nye bestyrelsesmedlemmer.

- Bestyrelserne burde åbne døren og indse, hvor smart det er at få nogle nye med, lyder det afslutningsvis fra Laura Vilsbæk.

Fem skridt til den første bestyrelsespost

1) Sig det højt! Hvis ingen ved du søger, kommer du ingen vegne. Særligt hvis du ikke ligner det gængse bestyrelsesmedlem.

2) Overvej hvad du kan bidrage med. Hvad er det for kompetencer, du kommer med? Sæt gerne dine kompetencer i en strategisk sammenhæng, og brug det sprog bestyrelserne bruger.

3) Find dine Jens'er. Brug dit netværk til at finde frem til dem, der allerede sidder i bestyrelser og bed om hjælp til at komme i gang.

4) Kom ud. Udnyt de mange netværksarrangementer, morgenseminarer og lignende til at komme ud og møde andre bestyrelsesfolk.

5) Kom i gang og gør noget. Du skal handle for, at der sker noget, og vær ikke bange for at bede om hjælp.

Katrine Bak Primdahl er på udkig efter den første bestyrelsespost

- Jeg vil gerne være med til at flytte noget fra A til B og se mine kompetencer komme i spil på en ny måde.

Sådan siger Katrine Bak Primdahl om baggrunden for sin søgning efter den første bestyrelsespost.

Hun har indledt jagten, men hun er klar til at væbne sig med tålmodighed, til den rette post viser sig.

Katrine Bak Primdahl har besluttet at forfølge en bestyrelseskarriere og har gjort sig grundige overvejelser om, hvad hun kan bidrage med.

BESTYRELSESARBEJDE: - Jeg skal aldrig sidde i samme job i fem år.

Sådan har Katrine Bak Primdahl engang sagt til sin faster. Det kom hun alligevel til i sit seneste job hos Jyske Bank, hvor hun var i otte år, men dog avancerede fra medarbejder til afdelingsdirektør.

Men det med at holde sig skarp og udvikle sig er en af årsagerne til, at hun nu vil bringe sig selv i spil i en bestyrelse.

- Det giver mig energi at tale med folk, og særligt dem, der laver og brænder for noget helt andet eller arbejder i en anden branche end mig. Og det vil jeg jo møde i en bestyrelse, så for mig handler det om at søge inspiration og give nogle af mine kompetencer retur, siger Katrine Bak Primdahl.

Katrine Bak Primdahl

 • Selvstændig konsulent med virksomheden The Grit.
 • Tidligere director i Jyske Bank.
 • Uddannelse: HD i marketing, organisation og ledelse fra Aarhus BSS.
 • Sidder pt. i to advisory boards.
 • 38 år og bosat i Aarhus C.

Til daglig er Katrine Bak Primdahl kvinde i eget hus i sin virksomhed The Grit, der tilbyder rådgivning inden for digital forretningsudvikling. Og det er netop i livet som selvstændig, at Katrine Bak Primdahl har fundet lysten til også at kaste sig over bestyrelsesarbejdet.

- Som selvstændig har jeg en god mulighed for selv at styre min tid 100 procent, og derfor har jeg besluttet, at jeg godt kan dele min tid mellem min egen virksomhed og så bestyrelsesarbejdet, siger Katrine Bak Primdahl.

Erhvervsliv Aarhus har stillet Katrine Bak Primdahl tre hurtige spørgsmål om, hvorfor hun søger en bestyrelsespost.

Hvad kan du bidrage med i en bestyrelse?

- Jeg er særlig stærk inden for digitalisering og ved, at det er et middel til at fremme et mål. Men at få lagt en strategi omkring det digitale univers, hvornår skal vi optimere, og hvornår skal vi ikke, og hvordan griber vi det hele an? Det er noget af det, jeg kan hjælpe med.

- Og så ved jeg noget om, hvordan vi får tænkt ud af boksen og får den kommercielle forretning til gennem digitalisering at hænge sammen med virksomhedens mål og strategi. Det er min største force, alt om data og det digitale.

Hvad er det for en post, du søger?

- Det vigtigste for mig er, at der er god kemi mellem virksomheden og mig. Derudover er det vigtigt, at det er bestyrelsespost, hvor man har noget reel indflydelse, og hvor man er tæt på forretningen. Det skal være en virksomhed, der vil frem i verden.

-For mig er det ligegyldigt, om de sælger et produkt eller en service, og i hvilken branche de hører til. Hvis bare jeg kan tro på rejsen, vil jeg give alt, hvad jeg har.

Hvad skal der til for at lande den første post?

- Jeg tror, der er mange måder at gøre det på. Jeg er ikke så glad for selvpromovering, så jeg kommer ikke til at lave et opslag på LinkedIn, hvor jeg forsøger at sælge mig selv.

- Jeg er tålmodig og venter gerne på, at den rette post dukker op. Men jeg tror, at det bliver igennem mit netværk, og jeg har for eksempel rakt ud til dem, jeg kender, der sidder i bestyrelser nu for at få noget sparring og blive klogere på processen.