Valtech får alverdens kolleger til at kigge mod Aarhus: Det skal være en oplevelse at gå på arbejde
En flytning i coronatiden har fået Valtech i Aarhus til at erstatte det traditionelle kontormiljø med et fleksibelt oplevelsesrum.
Det skal være med til at motivere kunderne til oftere at komme forbi og ikke mindst medarbejderne til at møde ind på arbejdspladsen igen efter nedlukningerne.
Det digitale bureau i Midtbyen har taget konsekvensen af ændrede behov i arbejdslivet og indrettet sig med fokus på samarbejde for at give knap de 30 ansatte det, som hjemmearbejdspladsen ikke kan.
INDRETNING: Da det digitale bureau Valtech omkring årsskiftet flyttede fra Værkmestergade til Åboulevarden, begyndte virksomheden samtidig at kigge ind i en ny virkelighed.
For corona-pandemien har skubbet til indretningen af fremtidens arbejdspladser. Det mener Kenneth Miepe, europæisk chef for People & Culture i Valtech.
- Jeg tror ikke, at det er coronaen, der har skabt det, som vi kommer til at se i fremtiden. Der har hele tiden været en underliggende tendens, men der er ingen tvivl om, at det seneste år har accelereret udviklingen.
Derfor afspejler Valtechs nye kontor på Åboulevarden også mere den nye hverdag frem for den, vi kendte. Faktisk er det ifølge kultur-chefen slet ikke et kontor, som medarbejderne nu igen kan møde ind på, og der er heller ikke en arbejdsstation til alle. Der er derimod tale om et oplevelsesrum.
- Midt i pandemien kunne vi se, at måden, vi indretter vores arbejdsliv på, vil blive drastisk forandret. Derfor var det også en kærkommen lejlighed for os til at gå langt ud over den normale kontorindretning og virkelig tænke på at skabe oplevelser for vores medarbejdere fremfor bare en kontorplads, siger Kenneth Miepe.
Rum ændrer sig med tiden
Og som tænkt så gjort med god hjælp af Skanderborg-virksomheden Ambiente, der har stået for at designe indretningen. Det betyder blandt andet, at Valtechs nye omgivelser i Aarhus er designet som et fleksibelt og kreativt rum, hvor vægge og omgivelser tillader, at rummet kan ændre til med tiden.
Der er for eksempel arbejdszoner med højborde, der kan blive til et stort workshop-rum, og et område, der bliver benyttet til uformelle møder, fungerer samtidig som udstillingsvindue for Valtechs løsninger.
- I Valtech er vores mantra, at ’we transform by doing’, og fleksibiliteten i vores nye arbejdsomgivelser reflekterer netop dét, forklarer Kenneth Miepe og fortsætter:
- Vi arbejder for mange store og globale brands inden for retail, og vi har også brug for at vise, hvem vi er i vores butik. Vi vil gerne have en lokation, som giver både kunder og medarbejdere lyst til at komme ind til os, og ligesom en strøgbutik har vi også behov for at ændre opstillingen i vinduet og oplevelsen indimellem.
Han understreger, at løsningen ikke er valgt for at spare på kvadratmeterne. Tværtimod har Valtech fået lidt mere plads at boltre sig på i det nye lejemål.
Forbereder sig til vækst
- Det handler for os ikke om husleje, men vi skal vokse i fremtiden. Fra de nuværende 3700 ansatte globalt til 10.000 om tre år, og det kræver, at vi finder nye måder at indrette os på i organisationen. Derfor er indretningen af arbejdspladsen her i Aarhus et pilotprojekt for hele koncernen, og kolleger fra hele verden kigger nu på os for at se, hvordan vi gør, siger Kenneth Miepe.
Eksempelvis skal Valtechs medarbejdere i Paris flytte til en ny lokation i løbet af 2022, ligesom kolleger i München, Düsseldorf og fra USA har rakt ud for at lære af erfaringerne fra Aarhus.
Valtech
- Valtech er et globalt, digital bureau, der fokuserer på at transformere virksomheder gennem digital innovation.
- Blandt kunderne er kendte brands og selskaber som L'Oreal, MAC Cosmetics, Levi's, SAS, Easyjet, Lufthansa, VW, Toyota, Audi, BMW, Royal Copenhagen, Grundfos, Vestas og Novo Nordisk.
- Virksomheden har eksisteret siden 1993 og har globalt flere end 3700 ansatte fordelt på 50+ kontorer på tværs af 18 lande.
- Det er vigtigt for os, at miljøet respekterer de mange forskellige personligheder, der er på en arbejdsplads, og der skal også være plads til dem, der gerne vil have deres egen desk, men vi forventer ikke, at alle kommer til at være på arbejde på samme tid, og nu må vi se, om vores hypotese på cirka 50 procent fysisk fremmøde på arbejdspladsen holder, fortæller Kenneth Miepe.
- Vi er vant til at arbejde i distribuerede teams, online og være ude hos kunderne, så det er ikke nyt, men hvis de nye omgivelser skulle lokke alle 28 ansatte i Aarhus ind samtidig, så finder vi nok en løsning på det, selv om kapaciteten i det nye miljø egentlig blot er 60-70 procent.
Arbejdspladsen opfylder socialt behov
Valtechs europæiske chef for People & Culture giver modsat ikke meget for de globale giganter, som tidligt i virus-forløbet meddelte, at medarbejderne jo nu havde vist, at de bare kunne arbejde hjemmefra. Det er ikke løsningen, mener han.
- Vi er sociale væsener, og arbejdspladsen spiller en væsentlig rolle i forhold til netop det sociale aspekt, samarbejdet og kulturen i virksomheden. Tværfaglige teams er en vigtig del af vores dna, og det er ofte her, magien opstår. Det fysiske møde har derfor fortsat stor værdi, og vi må ikke misse hverken fleksibiliteten eller dynamikken, der ligger i det.
- Hjemme-arbejde kan have sine fordele både for medarbejderen og virksomheden, men når du så møder ind på arbejdspladsen, så får du opfyldt andre behov, der også er vigtige, slutter Kenneth Miepe.