Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fablewood har en mission om, at deres design ikke bare skal ses - det skal opleves. Men den ambition fik trange kår, da corona lukkede deres produktion i Vietnam, så der blev behov for at gentænke virksomheden. Foto: Nils Svalebøg

Det er tid til nytænkning

I 2017 var Aarhus kulturhovedstad under teamaet Let's Rethink, hvor det handlede om forandring, innovation og måder at gøre tingene smartere på. Her i 2021, hvor coronapandemien endnu ikke har sluppet sit tag i verden, og klimakrisen fortsat buldrer derudaf, er der igen brug for at gentænke.

Rikke Ullersted, der er CEO og stifter af The Upcycl vil gerne have, at vi snart tager samtalen om, hvor vi skal hen? Hvad er det vi vil?

Corona har rystet vores rammer, så hvis vi gerne vil ændre på tingene, på livet - så er det nu! Læs eller lyt med i Rikkes tanker om at gentænke rammerne nedenfor.

Hos virksomheden Fablewood har de allerede gentænkt både deres produktion og deres organisation; den ene fordi covid-19 i Asien truede deres julehandel, og den anden fordi det er svært at bære alle kasketter selv. Historien om Fablewood, der har hjemme i både Odense, på Fanø og i Aarhus, er blevet til i samarbejde med vores søstermedie Erhvervsliv Esbjerg.

Der er ingen grund til at gentænke vores anbefaling om at dele nyhedsbrevet med andre nysgerrige læsere. Det er du fortsat velkommen til. Vil man være fast abonnent på Erhvervsliv Aarhus, kan man tilmelde sig her.

Vi ønsker god valgdag - og god fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

- Det har givet et enormt rygstød og har pludselig åbnet nogle helt nye døre. Der er naturligvis en grund til, at vi pludselig er kommet på radarden hos en tech-gigant som PropertyGuru. Vi skal helt klart bruge det her momentum til at øge væksten, siger stifter og CEO i Colibo, Mogens Sejer Iversen. Pressefoto

Det er værd at vide om byens erhvervsliv

Den Singapore-baserede milliard-techvirksomhed, PropertyGuru, kommer fremover til at basere al sin interne kommunikation på software fra Colibo, der øjner et gennembrud for dansk software i Sydøstasien.

Adidas har fået øjnene op for Thomas Brorsen og hans Aarhus-baserede bioplast-virksomhed, Pond, som fremover skal hjælpe sko- og sportstøjsgiganten i den grønne omstilling.

Designkæden Bolia har revolutioneret deres design- og produktudvikling hele vejen fra de første designskitser til den endelige kollektion, og det er blevet positivt modtaget af kunder verden over. Den indsats belønnes med international salgsvækst og rekordoverskud.

RUNDT I BYEN: Colibo øjner gennembrud for danskudviklet software i Sydøstasien. Knap 2.000 medarbejdere i den fremadstormende tech-virksomhed, PropertyGuru, med hovedsæde i Singapore kommer fremover til at basere al deres interne kommunikation på danskudviklet software fra Aarhus

PropertyGuru, der i juli annoncerede, at man nu går på Børsen i New York med en markedsværdi på 1,8 milliarder dollars, er den førende ejendomsportal i Sydøstasien med 2,8 millioner boliger til salg hver måned og 37 millioner brugere.

Virksomheden har medarbejdere spredt ud over 14 markeder i Asien, og derfor har man også længe haft behov for en digital platform, der kan sikre samarbejdet mellem medarbejderne på tværs af lande og kontorer. Det er i den forbindelse, at virksomheden fik øjnene op for den aarhusianske såkaldte Workplace Integration Hub, der i dag anvendes af en lang række store og mellemstore danske offentlige og private organisationer.

- Det er enorm blåstempling af vores produkt, at en af Sydøstasiens mest markante tech-virksomheder med hundredvis af udviklere retter blikket mod Danmark og anerkender, at vi rent faktisk har skabt et produkt, der løser et samarbejdsbehov, som man har i en fremadstormende, international virksomhed, og som med corona-pandemien kun er blevet større, siger Mogens Sejer Iversen, stifter og CEO i Colibo.

Bioplast-virksomhed Pond skal fremover hjælpe sko- og sportstøjsgiganten Adidas i den grønne omstilling. Det skriver Stiften (kræver abonnement).

- Det er en meget vigtig og eksklusiv aftale, vi har indgået. Det er verdens næststørste sportsbrand, som har en ambition om at blive fossilfrie, siger stifter og medejer af Pond, Thomas Brorsen, til Århus Stiftstidende og fortsætter:

- Og det kan vi hjælpe dem med, fordi vi har udviklet et biobaseret og bionedbrydeligt materiale, der kan erstatte fossilt, oliebaseret polyester, som findes i snart sagt alt, hvad de laver.

Der er store forretningsmæssige - for ikke at tale om miljømæssige - perspektiver i at udskifte plastikbaserede stoffibre som polyester og nylon.

- Vi er stadig i en udviklingsfase, men når Adidas for eksempel vil være 'made with nature' - og være fuldt biobaseret - så er vi nogle af de eneste i verden, der kan hjælpe. Ingen andre har teknologi, der kan erstatte polyesterfibre med biomateriale, siger Thomas Brorsen.

Designkæden Bolia slår nye rekorder og skruer op for ekspansionen. Rekordresultatet for regnskabsåret 2020/21, viser en omsætning på 1,2 mia. og et EBIT-resultat på 96,6 mio. kroner, hvilket er 20 procent højere i forhold til sidste år.

- Vores mål har været at udvikle færre, men langt bedre designs, ved at skifte det kreative fokus fra omskiftelige trends og hastige kollektionslanceringer til et mere tidløst formsprog, langtidsholdbar kvalitet samt mere bæredygtige løsninger og materialer siger CEO i Bolia, Lars Lyse Hansen i en pressemeddelelse.

Den mere bæredygtige strategi har vist sig populær hos kunderne, og derfor ønsker Bolia at sætte endnu mere fart på væksten.

- Vi skruer derfor op for vores ekspansion af nye butikker, nye webshops, nye globale partnerskaber og salg til det professionelle marked. Vi har netop åbnet nye Bolia designbutikker i Eindhoven, Rotterdam, Alkmaar, Luxembourg og Berlin og fremadrettet planlægger vi at åbne 1-2 nye Bolia designbutikker hver måned året rundt, fortæller Lars Lyse Hansen.

Rikke Ullersted er stifter og CEO i The upcycl, en virksomhed hun har skabt, fordi der manglede et overblik, der gjorde det nemt at etablere en cirkulær forsyningskæde. Pressefoto

Skal vi ikke tale lidt om, hvor vi vil hen?

Corona har ændret verden for altid, men hvad er det, vi gerne vil ændre verden til? Hvor vil vi hen med den grønne omstilling? Hvad er det for nogle klima-kampe, som er de vigtigste?

Rikke Ullersted er stifter af The Upcycl, der arbejder for at fremskynde den cirkulære materiale-anvendelse hos virksomheder. Og hun mener, tiden er inde til, at vi snakker lidt mere om, hvor vi skal hen som samfund.

- Når vi bliver rystet i vores tryghed og rammer, og bliver tvunget til anden levevis og adfærd, så åbnes vores mindset. Så, hvis man gerne vil ændre på tingene, på livet, på rammerne - så er det nu!

KLUMME: Pendulet er skubbet ud i strakt arm. Det hænger ligesom derude og dirrer.

Vores bevidsthedsniveau om verdens udfordringer er højt, og vi er på rejsen blevet mindet om vores egen dødelighed. Og vi sidder sammen i bussen - side om side, på vej mod virkelig dårligt klima-vejr, og risikoen for at blive ramt af en virkelig træls forkølelse.

Hvad gør man så?

Skal vi ikke bare gøre, som vi plejer? Eller?

For som min datter på 15 år siger:

- Mor, forestil dig at livet er en kørende bus. Hvor ville du så gerne sidde? På bagsædet som passager? Ellers tak!

Det er sådan, at evnen til at forestille sig - og udarbejde langsigtede visioner - er særligt god hos os mennesker i og umiddelbart efter krisetider. Når vi bliver rystet i vores tryghed og rammer og bliver tvunget til anden levevis og adfærd, så åbnes vores mulighedsmindset.

Så, hvis man gerne vil ændre på tingene, på livet, på rammerne - så er det nu!

Vinduet står piv-åbent.

Det er på kort tid blevet helt normalt for os at stå med større afstand i køen i Netto, og at sætte en stol til salg på DBA er blevet til højstatus. Stålpriserne er stukket helt af, og vi holder i dag lige så mange virtuelle møder som fysiske. På madsiden ønsker halvdelen af os danskere at spise mindre kød.

Yderligere ser vi i dag, at den unge arbejdsstyrke er forholdsvis uinteresseret i at få en dyr firmabil at køre i, hvis missionen på arbejdspladsen er meningsløs.

I min egen omgangskreds oplever jeg, at vi ved middagsbordet med vennerne, kollegerne og med vores unge taler om noget helt andet end "normalt". Samtalerne er blevet langt mere eksistentielle og handler i langt højere grad om at tage ansvar, om fællesskab, livskvalitet og nye værdier. Vi har set og mærket, at verden har ændret sig.

Og vi har ændret os. Med rekordfart!

I en helt ny rapport fra et Forskningsprojekt fra Københavns Universitet, udarbejdet af Maria Toft og Anne Bach Nielsen og støttet af Velux Fonden, undersøges en mulig sammenhæng mellem COVID 19 og klimaforandrings muligheder i Danmark.

Undersøgelsen viser blandt andet, at:

  • 29 procent af danskerne ønsker at arbejde mindre end før corona-krisen og i stedet prioritere mere tid med venner og familie.
  • 23 procent ønsker at bruge mere tid i naturen end før krisen.
  • 25 procent ønsker at ændre deres rejsemål til Danmark og de danske nærområder.
  • Og mest markant i undersøgelsen konkluderes, at 51,9 procent af os danskere ønsker en grøn genstart, et lavere forbrug og en reduceret udledning.

Det er altså mange mennesker!  Og det er en tydelig invitation til en vigtig snak om, hvor bussen skal køre hen!

Så skal vi ikke være helt vilde og modige og tale om, hvad det er for et liv, vi gerne vil leve? Hvad er det for et fællesskab, vi ønsker at være en del af, og hvilke værdier giver os mening? Blot om seks år - eller om 10 år?

For hvem ønsker egentlig at være passager i en bus uden at vide noget om destinationen efter de to første stoppesteder? Ikke mig. Jeg tror, vi drømmer om at komme det samme sted hen. Og jeg tror, vi helst vil rejse derhen sammen.

Så skal vi ikke tale lidt om det?

CEO i Salling Group Per Bank til præsentationen af den nye uddannelse i 2020. Foto: Søren Kjeldgaard

Salling Fondene hædrer studerende på kandidat-uddannelse i detailhandel

Salling Fondene uddeler for første gang Ferdinand Legatet til de tre bedste praktikopgaver på uddannelsen Commercial and Retail Management. Med hvert legat følger 25.000 kroner.

Uddannelsen blev etableret på Aarhus BSS sidste år, og det første hold er nu halvvejs på kandidatuddannelsen.

- Det ønsker vi at anerkende med Ferdinand Legatet, som er navngivet efter Ferdinand Salling, grundlægger af Salling Stormagasiner. Et legat med stor historie til nutidens talenter, som vi håber på at fastholde i branchen, siger Louise Gade, HR-direktør i Salling Group.

Tre studerende fra kandidatuddannelsen Commercial and Retail Management bliver i 2022 hædret med Ferdinand Legatet på 25.000 kroner for de bedste praktikopgaver.

HÆDER: Mange af de studerende på Aarhus BSS får den første fornemmelse af hverdagen og mekanismerne på en professionel arbejdsplads, når de gennemfører praktikken på kandidatuddannelsen. Det er også tilfældet blandt de studerende på den helt nye uddannelse Commercial and Retail Management, der havde første optag i september 2020.

Uddannelsen uddanner cand.merc.'er med speciale i hele detailbranchens værdikæde, og de studerende får erfaringer på tværs af detailbranchen fra blandt andet Bestseller, Arla og Salling Group, som alle er blandt uddannelsens Founding Partners.

Salling Fondene har doneret i alt fem millioner kroner til at fremme uddannelsen og den forskning, der ligger til grund for den nye cand.merc.-linje i retail management, og nu uddeler dagligvarekoncernen altså tre legater af 25.000 kroner til de tre bedste praktikopgaver blandt de studerende.

- Jeg er dybt imponeret over det faglige niveau blandt de studerende. Det har været en fornøjelse at følge det første hold på den nye kandidatuddannelse, og hvordan de nysgerrigt og med stor ærgerrighed er kommet i gang med deres praktiktid.

- Det ønsker vi at anerkende med Ferdinand Legatet, som er navngivet efter Ferdinand Salling, grundlægger af Salling Stormagasiner. Et legat med stor historie til nutidens talenter, som vi håber på at fastholde i branchen, siger Louise Gade, HR-direktør i Salling Group.

Legatet uddeles blandt de 100 studerende, som blev optaget på første årgang. Først vil de bedste opgaver blive udvalgt, hvorefter feltet indsnævres af en udvælgelseskomité bestående af repræsentanter fra Salling Group og Aarhus BSS. Herefter får de 10 bedste chancen for at pitche deres opgave for Salling Groups ledelsesgruppe, der til slut indstiller de tre modtagere til Ferdinand Legatet.

- Det er en stor fornøjelse at følge udviklingen på uddannelsen, både at se de studerendes store interesse for området – når de er på skolebænken såvel som ude i praktik – og branchens fortsat store opbakning til uddannelsen, som ”Ferdinand-Legatet” er endnu et eksempel på.

- Vi er meget tilfredse med første årgang, som til sommer står med en færdig uddannelse, ligesom vi er glade for at se, at vores studerendes interesse for at søge denne cand.merc.-linje fortsætter, siger Thomas Pallesen, dekan på Aarhus BSS.

Ferdinand Legatet uddeles formelt i løbet af marts måned 2022. Aarhus BSS oplever fortsat stor interesse for den nye uddannelse og på det seneste hold, der startede i september 2021, var der 82 studerende.

Det samlede Fablewood team fra venstre Kristian Sidelmann, Lars Friis Nielsen, Katrine Lau og Rasmus Fiil Svarrer. Privatfoto

Fablewood blev ramt af pandemien: Måtte genopfinde både produkter og udvikle organisationen

Corona-nedlukning i Vietnam betød, at Fablewoods juleproduktion ikke nåede at blive færdig i ordentlig tid til julehandlen. Den sene levering betyder, at de må sige nej til store ordrer, og det hæmmer deres vækst. 

Til gengæld har nedlukningen og den sene leverance åbnet op for nye tankegange og produkter, der kan være et skridt i deres brandingproces samtidig med, at de kan sikre en omsætning.

Og så har de fået udvidet teamet, så virksomhedens fremtid ikke kun hænger på skuldrene af de to stiftere, Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer.

Coronapandemien har ikke kun været negativ for Fablewood. Tværtimod blev det incitamentet til et nyt produktkatalog og til at udvikle organisationen med nye kompetencer.

NYTÆNKNING: Hos Fablewood, der sælger magnetiske trædyr, skulle juleproduktionen være færdiggjort for omkring syv uger siden. De samarbejder med en dansk-vietnamesisk legetøjsproducent, der er placeret i Vietnam.

Producenten har de valgt, fordi deres faciliteter og arbejdsmiljø lever op til danske standarder, samt indfører løbende initiativer for at reducere det miljømæssige aftryk. Men på grund af coronapandemien er Fablewoods juleproduktion blevet fanget i en lokal nedlukning i Vietnam.

- De er nu vendt tilbage med en 30 procent bemanding efter en 7-8 ugers nedlukning, men inden nedlukningen var vi cirka en uge fra en færdig juleproduktion. Det betyder, at vores juleproduktion forhåbentligt kommer på et skib inden for de næste par uger, og så når den lige at komme hjem i midten af december, siger Kristian Sidelmann, der er den ene af Fablewoods to stiftere.

Men selvom de altså med stor sandsynlighed kan nå at få juleproduktionen leveret, er det ikke i god nok tid til, at de kan nå at få deres produkter ud på butikshylderne.

- Vi har allerede nu været nødt til at sige nej til en række større ordrer, fordi vi ikke har lager til det. Der var forleden en virksomhed, der gerne ville have 600 af en bestemt vare til julegaver, men det har vi ikke nok til, og vi kan ikke nå at få dem leveret. Som virksomhed er det ellers sådan noget som firmagaver, der virkelig kan få det til at løbe rundt. Det gør super ondt at sige nej, siger Kristian Sidelmann og tilføjer:

- Firmagaver er en stor ting, og noget vi har arbejdet meget på det sidste år uden at vide, at vi kom til at stå med de her udfordringer. Når arbejdet så bærer frugt, gør det rigtig ondt at sige 'nej, men vi kan levere en gang i januar'.

En hæmsko for vækst

Nedlukningen af fabrikken i Vietnam har sat Fablewood en til to måneder tilbage. Men de to stiftere, Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer, henter en smule trøst i, at det ikke kun er deres juleproduktion, der er ramt af coronapandemien.

For at virksomhedens vækst ikke blev begrænset for meget af den lokale nedlukning i Vietnam, har de to stiftere været på udkig efter andre producenter/fabrikker. Men mange steder er prisen sat op, da producenterne i forvejen har travlt. Derfor greb Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer i stedet til de ting, de har indflydelse på og kan kontrollere: Branding og produktudvikling.

Om Fablewood

  • Stiftet af Kristian Sidelmann og Rasmus Friis Svarrer. De har i dag to ansatte.
  • Fablewood sælger træfigurer med indbyggede magneter og aftagelige kropsdele, så man eksempelvis kan sætte et gorillahoved og papegøjevinger på en krokodillekrop. På den måde blandes dansk design med leg og kreativitet.
  • Fablewood har lager og kontor i Odense, mens Kristian Sidelmann arbejder fra et kontor på Fanø, hvor han også bor. Lars Friis Nielsen arbejder fra Aarhus.

Den forsinkede juleproduktion har derfor ikke kun været en negativ oplevelse for de to iværksættere. Tværtimod har det været incitamentet til at tænke vækst på nye måder.

- Det har presset os til, at jeg for eksempel sidder her og produktudvikler. Jeg har kastet mig over nye udviklingsmuligheder, og der er noget virkelig lovende på vej, så et eller andet sted kan det også godt ses som en ny mulighed. Det er også sjovt, så vi bliver rystet lidt til at undersøge, hvad der ellers er af muligheder. Det er også i de pressede situationer, man genopfinder sig selv på en eller anden måde, og de sjove ting opstår, siger Kristian Sidelmann.

Nye kompetencer giver ro

Kort inden den store corona-nedlukning i marts 2020, havde de to stiftere besluttet at udvide deres team i erkendelse af, at de ikke havde de fornødne kompetencer til at varetage alle aspekter af virksomheden.

Med hjælp fra deres bestyrelse fik de ansat Lars Friis Nielsen, der har base i Aarhus. Han er i dag ansvarlig for salg og ejer en del af Fablewood.

- Det er en af de bedste beslutninger, vi har truffet. Lars kommer med en masse erfaring fra salg af dansk design – specielt i udlandet. Og som medejer er vi ligestillet i beslutningerne, der skal træffes. Vi ved, at vi alle løber hurtigt og i samme retning, selvom vi ikke sidder sammen hver dag, fordi det også er Lars’ forretning. Det er et ret heldigt match og en anden professionalisme, der kommer ind med Lars.

Ansættelsen af Lars Friis Nielsen har givet både Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer samt bestyrelsen en anden ro og tryghed i en turbulent tid.

- Der er kommet mere ro på bestyrelsesmøderne. De har mere tiltro til salget, fordi vi arbejder mere systematisk og målrettet nu. Vi har ikke kun en professionel salgsstrategi, vi har også en professionel eksekvering af den, fordi vi med Lars som en del af teamet er blevet bedre til at holde hinanden op på det.

Udsigt til store drømme

I omkring 10 måneder har teamet hos Fablewood nu bestået af fire mand frem for to. Og selvom Kristian Sidelmann og Rasmus Fiil Svarrer i starten troede, at de kunne klare det hele selv, har de i løbet af de 10 måneder oplevet, hvor meget bedre Fablewood trives under det nye team.

- Vi startede med et værksted i en lille garage på Østerbro. Nu er vi fire fordelt over Fanø, Odense og Aarhus med hver vores kompetencer. For mig er der en tryghed i, at det ikke længere er mig, der trykker på speederen på de områder, jeg ikke er bedst til, siger Kristian Sidelmann.

- Det er vigtigt for os, at vi ved, der er noget nyt under udvikling, så vi bibeholder den der følelse af ”hvad kan blive den næste guldåre?” Det er det, der tænder mig, og det har vi tid til nu, fordi vi har ansat Katrine og Lars, så Kristians største fokus nu er på produktudvikling og design, siger Rasmus Fiil Svarrer.