Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Niels Holst er CEO og stifter af Heyfunding, en matchmaking-platform for startups og investorer og en af de ni udvalgte virksomheder, der fortjener en særlig opmærksomhed. Pressefoto

9 iværksættere, du bør holde øje med

I 2021 var der 2374 nystartede virksomheder i Aarhus ifølge en opgørelse fra Vækstfonden.

Bag enhver virksomhed gemmer sig et - eller flere - mennesker, der drømmer om at komme ud i verden med deres produkt, service eller ydelse. For nogle af dem brister drømmen igen, men for andre bliver det begyndelsen på en lang rejse som iværksætter og virksomhedsejer.

I Aarhus er listen over de succesfulde iværksættere rigtig lang, og derfor kan det være svært at fremhæve nogle fremfor andre. Alligevel har vi på Erhvervsliv Aarhus givet os selv den opgave at fremhæve 9 iværksætter-virksomheder, der fortjener en særlig opmærksomhed i 2022.

Det er meget svært både at vælge ud og begrænse sig. Derfor har vi fået god hjælp fra iværksætterplatformen Startup Central og iværksætternetværket IVN. Og i dette nyhedsbrev giver vi dig listen med 9 iværksætter-virksomheder, både de store og de små, du bør holde øje med i det kommende år.

Har du gode ideer til et emne, som Erhvervsliv Aarhus bør tage op, er du altid velkommen til at skrive til os. Det gør du lige her.

Du er også velkommen til at følge os på vores Linkedin-side, hvor vi løbende deler alle artiklerne. Er du en af vores nye læsere, kan du tilmelde dig nyhedsbrevet her.

Tak fordi du læser med - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Fra højre CEO Simon Elkjær og den nye medejer CFO Christian Aagaard-Brandenborg i Aros Maler Entreprise. Pressefoto

Det skal du vide fra ugen, der gik

Aros Maler Entreprise får ny medejer i form af CFO Christian Aagaard-Brandenborg.

De to danske leverandører af løsninger til projektstyring og tidsregistrering, TimeLog og AutoPilot, slår sig sammen som led i en markedskonsolidering.

Havnedirektør Thomas Haber Borch er skuffet over høringssvar til havnens udvidelse fra Salling Group og Arla.

Kredsløb - tidligere AffaldVarme Aarhus - henter Thomas Elgaard Jensen som ny økonomidirektør.

Her er fire udvalgte historier fra byens virksomheder.

Aros Maler Entreprise får ny medejer

Virksomheden har haft CEO Simon Elkjær som eneejer siden januar 2016, men det ændres nu. Det tætte parløb med CFO Christian Aagaard-Brandenborg udvides med et medejerskab, og virksomheden sikres yderligere.

- Jeg har i mange år tænkt, at Christian skulle være en del af ejerkredsen i Aros Maler Entreprise, men Christian har tidligere afslået medejerskabet, da han følte, at Aros Maler Entreprise var mit DNA. Men med tiden er det blevet et godt mix af os begge, og af samme grund føles det helt rigtigt nu.

- Christian har stået for hele vores digitale udvikling og har en meget stor andel i, hvor Aros Maler Entreprise er i dag, så derfor er det en kæmpe gevinst at knytte ham endnu tættere til virksomheden, udtaler Simon Elkjær i en pressemeddelelse.

Aros Maler Entreprise, der har hovedkontor i Skødstrup, har siden sin start i 2010 haft en eksplosiv vækst. I dag har virksomheden 150 ansatte og med en Gazelle pris i 2019, to gode år i 2020 og 2021 og en ordrebeholdning, som er større i 2022 end nogensinde før, fortsætter succesen.

TimeLog køber AutoPilot

De to danske leverandører af løsninger til projektstyring og tidsregistrering, TimeLog og AutoPilot, slår sig sammen 1. marts som led i en markedskonsolidering. Målet med TimeLogs opkøb af AutoPilot er at skabe en slagkraftig spiller, der dækker behovene for projektstyring og tidsregistrering i endnu flere brancher, og samtidig udnytte synergierne i en større organisation.

AutoPilot har omtrent 60 procent af den danske arkitektbranche og 40 procent af de rådgivende ingeniører som brugere. TimeLogs kunder er især konsulenthusene, og TimeLog har kontorer i både Danmark, Sverige og Kuala Lumpur, samt kunder i 15 lande og er i gang med yderligere international ekspansion. Alle medarbejdere i AutoPilot fortsætter i det nye fælles selskab - dog benytter stifteren af AutoPilot, Jørgen Korsgaard, anledningen til at stoppe i livsværket.

- Jeg er glad for, at vi har fundet en god partner, der kan være med til at realisere AutoPilots internationale potentiale, så jeg overlader trygt rattet til min medejer Torben samt Manager & Head of Business Development, Jette Pardi, som nu bliver en del af TimeLog, som har vist, at de har en kultur, der passer godt til os i AutoPilot, siger Jørgen Korsgaard, stifter og administrerende direktør i AutoPilot.

Havnedirektør svarer igen på kritik om udvidelsen af havnen

Planen om at udvide Aarhus Havn med 105 hektar har mødt modstand hos to helt store erhvervsspillere, Salling Group og Arla, der anbefaler byrådet at sige nej til udvidelsen af hensyn til den unikke strandlinje og udsigten til bugten. Det skriver Stiften.

- Jeg havde en klar forventning om opbakning fra de store virksomheder, der er afhængig af at få varer ind og ud gennem Aarhus Havn. At nogle af de virksomheder nu er imod havneudvidelsen, er for mig et udtryk for, at de ikke har sat sig ordentligt ind i projektet. Og det undrer mig virkelig, siger Thomas Haber Borch til avisen.

Arla og Salling Group opfordrer i stedet til at se på alternative løsninger såsom en tørhavn på land. Men det forslag møder ikke megen anerkendelse hos havnedirektøren.

- Der er ingen alternativer. Vi kan ikke etablere en tørhavn, for så havde vi jo gjort det allerede. Udvidelsen ud i vandet er astronomisk dyr, og det ville der ikke være nogen logik i at udføre, hvis ikke det er fordi, vi netop har brug for det, fastslår Thomas Haber Borch.

Han vil nu forsøge at få de to virksomheder i tale, så de kan få en større indsigt i projektet.

Kredsløb henter ny økonomidirektør fra energibranchen

Forsyningsselskabet Kredsløb (tidligere AffaldVarme Aarhus) styrker ledelsen og henter Thomas Elgaard Jensen som økonomidirektør. Han kommer fra Energi Danmark. Økonomidirektøren bliver en del af direktionen sammen med administrerende direktør Bjarne Munk Jensen.

- Som et af landets største forsyningsselskaber med aktiviteter inden for bæredygtighed, ressourceøkonomi, energioptimering og forsyningssikkerhed er Kredsløb en central spiller i omstillingen til et grønnere samfund. Det spiller godt sammen med mine personlige ønsker om at tage aktiv del i omstillingen og ikke mindst mine konkrete erfaringer fra energibranchen, hvor jeg har arbejdet med optimering og balancering af vedvarende energi, siger Thomas Elgaard Jensen.

Rune Laursen fra Clutch Cognition og Malene Schmidt fra Spir Aarhus, er blandt de ni iværksætter-virksomheder, du bør lægge mærke til i 2022. Pressefoto

Her er iværksætterne, du skal kende i 2022

Erhvervsliv Aarhus har med god hjælp fra iværksætterplatformen Startup Central og iværksætternetværket IVN fundet frem til ni iværksætter-virksomheder fra Aarhus, som du bør holde godt øje med i 2022.

De ni virksomheder har nemlig vind i sejlene, og det kommende år vil vise, hvor det bærer hen. Med denne artikel giver vi dig overblikket.

Ni iværksætter-virksomheder fra Aarhus har gjort sig særligt bemærket det seneste år ifølge Startup Central og IVN - her får du overblikket.

2022 er godt i gang, coronaen er omsider på retur, og det betyder, at vores opmærksomhed nu kan rettes mod andet.

I samarbejde med iværksætterplatformen Startup Central og iværksætternetværket IVN har vi udvalgt 9 iværksætter-virksomheder, der har gjort sig særligt bemærket i 2021, og som derfor er væsentlige at holde et skarpt øje med her i 2022.

Fælles for dem er, at de har formået at drive forretning under svære kår, hvor alle har været påvirket af corona-pandemien.

Læs mere om de 9 virksomheder nedenfor - de bliver præsenteret i en vilkårlig rækkefølge.

Co-coders - et it-fælleskab

Ida Christine Andersen (tv.) og Lise Lystlund står bag it-fælleskabet Co-coders, som blev stiftet i 2017. Privatfoto

Lise Lystlund & Ida Christine Andersen er stiftere af Co-coders, og de har formået at forsimple og skabe nysgerrighed inden for kodning og teknologi, som sikrer digitale kompetencer i fremtiden.

Co-coders er et netværk for tech-interesserede, der enten har arbejdet med tech hele deres liv og synes, at det er spændende at vidensdele, eller for folk, der ikke har berørt tech-området før og gerne vil lære mere.

I 2017 ledte de to stiftere efter et fællesskab, hvor man kunne nørde teknologi og kodning uden at være eksperter inden for faget. Da de ikke kunne finde et sådant fællesskab, skabte de deres eget, hvor der er stor fokus på, at alle kan være med.

- I Co-coders er det vigtigt for os at uanset, hvad vi laver - om det er code nights, kurser eller Tech Tales - så føler alle sig velkomne, og deltagerne går derfra med øget motivation, nysgerrighed og lyst til at lære mere om teknologi og kodning, siger Lise Lystlund og Ida Christine Andersen.

Co-coders er senest blevet anerkendt ved Nordic Women in Tech-Award.

Læs mere om Co-coders.

Clutch Cognition - en plantebaseret og koffeinfri drik

Rune Rønhave Laursen er stifter af Clutch Cogniction, der profilerer sig på en 100 procent plantebaseret og koffeinfri drik, der skal give mere energi og styrke hjerneaktiviten. Pressefoto

Rune Rønhave Laursen er CEO og stifter af Clutch Cognition, og han bruger ordet vanvittigt, når han taler om, at en læge, en molekylærbiolog og en ernæringsekspert stifter en virksomhed, som har til formål at gøre op med status quo på drikkevaremarkedet. Men de mener folk har brug for noget bedre, sundere og mere funktionelt end det, der findes i forvejen.

Clutch Cognition kombinerer krydsfeltet mellem forskning, cellebiologi og sundhed med produktudvikling for at give forbrugeren et produkt, som er skræddersyet til den moderne livsstil, og som udelukkende består af ingredienser, der er universelt gavnlige for både hjerne og krop. 

- Folk har ikke brug for ”free from everything”-produkter. Det er ikke godt nok. De har brug for god ernæring, der plejer krop og sind, og det er netop dét, vi som ernærings- og sundhedseksperter har sat os for at bringe ind i drikkevareindustrien, siger Rune Laursen.

Clutch Cognition er internationalt anerkendt af topfolk inden for drikkevareindustrien, og vandt i 2021 World Beverage Innovation Awards og Guldæg.dk. 2022 bliver vendepunktet, hvor de går fra startup til scaleup.

Læs mere om Clutch Cognition.

Custimy - nem adgang til kundedata

Custimy er stiftet i 2020 af Martin Navne (tv) og Kristoffer Degn. Foto: Kasper Løjtved

Custimy har siden deres start i 2020 haft fart på. De hentede10 millioner kroner i en af Danmarks største preseed-runder nogensinde. Derudover var Custimy som den eneste danske virksomhed en del af Facebooks seneste accelerator-program omkring annoncering på Facebooks platforme. De har en drøm om at opnå enhjørning-status og slå giganterne i Silicon Valley.

Custimy.io er en kundedataplatform, som tilbyder små og mellemstore virksomheder den samme adgang til deres data, som de store virksomheder har. Kundedataene bliver gjort håndgribelige for den enkelte virksomhed, så virksomheden kan tage en beslutning på baggrund af deres kundedata.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med Custimy, og det kan du læse her.

Læs mere om Custimy.

Ditur - onlinesalg af kvalitetsure

Mikkel Dissing (tv.) og Kasper Dissing stiftede Ditur som 21-årige - her otte år senere tæller virksomheden omkring 85 ansatte. Pressefoto

Tvillingebrødrene Mikkel og Kasper Dissing stiftede Ditur i 2014, og de blev landskendte i 2020 efter deres deltagelse i Løvens Hule. Her var de to velklædte tvillinger fra Højbjerg forberedt til det yderste og imponerede løverne så voldsomt, at to af dem stod klar med 600.000 kroner hver for at blive en del af virksomheden.

Ambitionen med Ditur har altid været at tilbyde ure, hvor man ikke kun betaler for mærket, men også for kvalitet og design. 

Virksomheden er vokset fra at være et hobbyprojekt på tvillingernes drengeværelse til nu at sælge ure i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland. En udvidelse, der har resulteret i, at Ditur i 2021 rundede 200 millioner kroner i omsætning og hev endnu et tocifret millionoverskud hjem.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med brødrene om deres ur-rejse, og det kan du læse her.

Læs mere om Ditur.

Founderment - venturekapital til startups

Anders Boelskifte Mogensen (t.h.) er administrerende direktør i Founderment, mens Christian Schwarz Lausten er bestyrelsesformand. Foto: Morten Fauerby

Founderment er stiftet i 2021 af Christian Schwarz Lausten og Anders Boelskifte Mogensen, sammen med Anders Holch Povlsen via Heartland.

De er en early stage-venturefond, og deres mål er at bakke op om grundlæggere af tech- startups med skyhøje ambitioner. De investerer tidligt på startup-rejsen (på pre-seed og seed-niveau) med op til fem millioner kroner. 

- Vi tror mere på, at det handler om at få kompetencer end penge ind tidligt. Vi definerer pre-seed som runder mellem 1-2 millioner kroner, mens vi vil bidrage til seed-runder med 3-5 millioner kroner, og til de større investeringer vil vi også meget gerne syndikere med business angels og andre fonde, har Anders Boelskifte Mogensen tidligere udtalt til TechSavvy.

Founderment har foreløbig seks startups i porteføljen: Sentispec, Wideo, Pere.com, Social Bites, Shouter og Landfolk.com, som Anders Boelskifte Mogensen og Christian Schwarz Lausten i øvrigt selv er medstiftere af.

Anders Boelskifte Mogensen har tidligere medvirket i Vækstfondens podcast: Sæt i gang - hvor han fortæller om sin iværksætter-rejse. Du kan lytte til den her.

Læs mere om Founderment.

Heyfunding - matchmaking mellem startups og investorer

Niels Holst er stifter og direktør i Heyfunding. Pressefoto

Heyfunding blev etableret i 2015 af Niels Holst under navnet Inno-Overblik. I dag består virksomheden af et lille team af erfarne iværksættere, designere, udviklere, marketing specialister og investorer. Heyfunding har siddet på begge sider af bordet ved investeringer i startups og ved præcis, hvad der skal til for at skaffe de rigtige investorer.

Heyfunding er eksperter i det danske startup-økosystem. Heyfunding har kortlagt mere end 1500 tiltag, aktører, business angels og andre typer af investorer. Derudover tilbyder Heyfunding i samarbejde med Spotlight Stock Market et iværksætterlegat på 25.000 kroner, der uddeles fire gange om året. 

- Vi fungerer i dag som digital indgangsportal, hvor iværksættere, startups og vækstvirksomheder kan få overblik og blive matchet med relevante muligheder i det danske startup-økosystem. 

- Målet for 2022 er at uddele endnu flere og større legater i samarbejde med eksisterende og nye partnere. Vi vil også fokusere på at hjælpe flere startups med at rejse en investering. At skaffe startup-funding behøves nemlig ikke være kompliceret - Heyfunding gør det simpelt, fortæller Niels Holst.

Læs mere om Heyfunding.

Ladies First Network - netværk for kvinder

Nikoline Nybo (t.v.) og Louise Marie Genefke er stiftere af Danmarks største netværk og fællesskab for kvinder. Her åbner de aktivt dørene for hinanden - deraf navnet "Ladies First"​. Pressefoto

Ladies First Network er stiftet i 2012, og i dag står Nikoline Nybo og Louise Marie Genefke i spidsen for netværket.

Ladies First Network er med sine +16.000 medlemmer Danmarks største netværk for kvinder i arbejdslivet, hvor de arbejder for at skabe øget ligestilling på arbejdsmarkedet og rum til karriereudvikling for kvinder. 

- Ambitionen for Ladies First Network i 2022 er, at vi kan blive ved med at skabe værdifulde møder, der giver viden til handling om karriereudvikling og ligestilling over hele landet. Vi møder så mange inspirerende og engagerede kvinder, der ønsker at løfte andre og blive løftet i arbejdslivet, hvor end vi kommer hen i Danmark. 

- Fælles for dem er alle, at de ønsker et sparringsnetværk og refleksionsrum, hvor de selv kan definere deres egen tilgang til dét "at have en karriere", samt hvordan succes ser ud for netop dem. Vores mission er derfor at give dem et rum, hvor de kan skabe relationer og opleve styrken i fællesskabet, siger Nikoline Nybo

Gennem Ladies First Network oplevede Louise Marie og Nikoline, at mange virksomheder henvendte sig til dem med ønsket om at få viden om at øge diversiteten blandt deres medarbejdere, herunder tiltrække, fastholde og forfremme kvindelige talenter. Derfor startede de i 2021 rådgivningsvirksomheden, Inclusify, der støtter virksomheder i at skabe mere inkluderende arbejdspladser.

Læs mere om Ladies First Network.

Spir Aarhus - crowdfunding gennem events

Malene Schmidt er med i styregruppen omkring Spir Aarhus. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

"Vi får gode ideer til at spire", står der på ryggen af de grønne T-shirts fra Spir Aarhus, og det er netop hele formået. Foreningen har eksisteret siden januar 2020 og støtter sociale, kulturelle og grønne initiativer gennem fire årlige crowdfunding-events.

Malene Schmidt er initiativtager til Spir Aarhus, der blev etableret i januar 2020. Spir Aarhus består af en styregruppe på seks personer bestående af Malene Schmidt, Anne Sofie Nikolajsen, Alexander Christiansen, Troels Torp, Pernille Lindberg Juel og Rasmus Malling. Spir er inspireret af det amerikanske koncept, Detroit Soup, som er en ‘’microgranting’’ middag, der støtter og fejrer kreative idéer i Detroit.

- Vi er før blevet sammenlignet med Løvens Hule - og det har vi det faktisk helt fint med, for det er måske lidt mere håndgribeligt for de, der ikke kender vores koncept. Hos os sidder der dog ikke vigtige investor-typer, som skal imponeres. Hos os er det publikum og fællesskabet, man skal overvinde - det er nemlig publikum, der stemmer om deres favorit. På den måde er vi nok skridtet før Løvens Hule og henvender os til den tidligere del i iværksætterforløbet, forklarer Malene Schmidt. 

- Ambitionerne i Spir er store. Vi vil gerne være relevante i det aarhusianske iværksættermiljø, og det skal være et naturligt valg at både komme til vores events og sende os ansøgninger, hvis man er der i rejsen. Udover det, drømmer vi om at skabe et netværk for vores spirer - det, føler vi, mangler, nemlig et netværk for de mindre, som kan sparre med hinanden på mange områder, lyder det fra Malene Schmidt.

Læs mere om Spir Aarhus.

Sinful - Nordeuropas største e-commerce

Stifterne af Sinful, Mathilde Mackowski og Tonny Andersen, har stået i spidsen for virksomheden siden 2008. Pressefoto

Sinful er Nordeuropas største e-commerce virksomhed med salg og design af sexlegetøj.

Virksomheden er stiftet af Mathilde Mackowski og Tonny Andersen i 2008, og i dag tæller virksomheden +200 medarbejdere. I 2020 indgik Sinful et partnerskab med kapitalfonden Polaris, som nu ejer 57,5 procent af selskabet.

De har gennem tiden modtaget mange priser og awards, blandt andet Børsens Gazellepris syv år i streg og senest "European Online Retailer of the Year 2021".

- Det er første gang, vi modtager en international pris, hvor branchen har stemt os helt til tops. Vi har gennem de sidste par år opbygget et vanvittig stærkt team, og det er fedt at tænke på, at det er de små forbedringer, som hele holdet arbejder på hver dag, som gør, at vi i dag kan stå med endnu en flot award, fortalte Mathilde Mackowski i forbindelse med prisoverrækkelsen.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med Sinful, og det kan du læse her.