Det bør du vide fra byens erhvervsliv
Stadsdirektør Niels Højberg fratræder sin stilling med udgangen af februar og begynder et nyt kapitel ved Aarhus Universitet.
Aarhus Vand har indgået en samarbejdsaftale med entreprenørfirmaet Aarsleff om opførelse af Aarhus Rewater, et ressource- og renseanlæg, der bliver et af verdens mest bæredygtige.
Tech start-uppen JumpStory runder 25.000 betalende kunder og en bæredygtig økonomi. Stifterne Anders Thiim Harder og Jonathan Løw vil dog fortsætte investeringerne for at skabe en vækstraket med base i Aarhus.
Den nye Universitetsby bliver omdrejningspunkt for et forskningsprojekt til 150 millioner kroner, der skal udvikle nye beslutningsværktøjer til renovering med bæredygtighedscertificering.
RUNDTIBYEN: Aarhus skal have ny stadsdirektør, da Niels Højberg fratræder sin stilling ved udgangen af februar. Han begynder et nyt kapital som ledelsesekspert og rådgiver ved Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.
- Jeg er glad og stolt over at kunne få lov at bruge min viden og erfaringer fra topledelse i kommuner, regioner og staten på centret, der de to seneste år er blevet kåret til verdens bedste inden for forskning i ”Public Administration”. Måske får jeg også plads til et par andre småopgaver, skriver Niels Højberg på Linkedin.
Niels Højberg har de seneste 13 år været øverste embedsmand i Aarhus Kommune og sparringspartner for borgmester og byråd. Stadsdirektøren har ligeledes været leder af kommunens kriseledelse under hele pandemien.
Aahus Vand har indgået en samarbejdsaftale med entreprenørfirmaet Aarsleff, som skal sikre et tæt partnerskab de næste otte år om opførelse af Aarhus Rewater. Det bliver et ressource- og renseanlæg, der sætter nye standarder for cirkulær økonomi inden for vandområdet og bliver et af verdens mest bæredygtige renseanlæg.
Anlægget – Aarhus Rewater – kommer udover at rense spildevand til at producere overskudsenergi og udnytte ressourcerne i spildevand i et omfang, der ikke er set før. Det er ressourcer som eksempelvis næringsstoffer, proteiner, kemikalier og grundsubstanser til sundhedsindustrien.
- Projektet er kronen på værket i vores bestræbelser de sidste 20 år på at effektivisere spildevandsrensningen og genanvende spildevandet i en grad, så vi ikke længere taler om et affaldsprodukt, men om en samfundsnyttig ressource. Med Aarhus Rewater tager vi et kvantespring i den cirkulære økonomi, der skal bane vejen for, at Aarhus Vand som virksomhed bliver energi- og klima-neutral i 2030, siger Lars Schrøder, CEO.
Tech start-uppen JumpStory, der tilbyder ubegrænset adgang til autentiske billeder og videoer gennem abonnement, har nu rundet 25.000 kunder og – stik mod stifternes forventningerne – en bæredygtig økonomi.
Siden lanceringen i efteråret 2019 er interessen for virksomhedens platform eksploderet, og man har 25.000 betalende kunder fra ikke mindre end 175 forskellige lande. Målet er, at kundebasen skal firedobles inden for to år.
- Da vi var ude at rejse kapital til JumpStory, gjorde vi nok til dels noget af det, som alle andre iværksættere gør – skruer godt op for forventningerne. Derfor er det endnu mere positivt, at vi kan lave break-even nu, hvis vi ønsker det.
- Det vil sige, at hvis vi ikke foretager markante investeringer for at skabe yderligere vækst, så kan virksomheden allerede nu faktisk begynde at tjene penge, siger Anders Thiim Harder, CEO og medstifter af JumpStory
Med udgangspunkt i Aarhus Universitets nye campus, Universitetsbyen, der skal opføres over de næste fem år, danner AU ramme for et internationalt forskningsprojekt, der skal udvikle nye værktøjer til, hvordan man bedst renoverer med fokus på sundhed og højeffektive grønne bygninger.
Projektet skal illustrere, hvordan innovativ, smart teknologi og digitalisering kan anvendes til gavn for samfundet. Det går under navnet PROBONO, og er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 20,2 mio. euro (cirka 150 mio. kroner). Projektet har i alt 47 partnere fra hele Europa.
- Vi er meget begejstrede for at deltage i projektet både som forskningsinstitution, der bidrager med ny viden og nye værktøjer til byggeriet, og ved rent fysisk at drive et Living Lab i projektet – et storskala laboratorium, hvor vi med udgangspunkt i et stort renoveringsprojekt indhenter reel erfaring med de værktøjer, vi udvikler, siger Eskild Holm Nielsen, dekan for Faculty of Technical Sciences.