Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Jesper Ahm Sørensen og Christoffer Sloth Henriksen er bedstevenner og den dynamiske duo bag Jule-sweaters.dk. Foto: Birthe Vembye

Iværksættere fik succes med julen

Juletid er ønsketid. Nogle ønsker sig en hvid jul, andre ønsker sig risengrød med smørklat, og hvis man skal tro flertallet af populære julesange, så står kærlighed og den eneste ene øverst på listen hos mange solister.

Uanset hvad vi ønsker os, er julen en tid, hvor vi tror på, at ønskerne kan blive til virkelighed. Så med dette sidste nyhedsbrev inden den store aften, giver vi også plads til ønsker, både dem der gik i opfyldelse, og dem der måske snart gør.

Jesper Ahm Sørensen og Christoffer Sloth Henriksen har prøvet det med, at et ønske gik i opfyldelse. De er vilde med jul og havde en drøm om at starte egen virksomhed sammen. På lidt utraditionel vis kombinerede de, de to ting og vupti: Jule-sweater.dk blev skabt. Læs med om de to uhøjtidelige iværksættere, der har skabt en virksomhed med julen som omdrejningspunkt.

Vi skal også se på ønsker for det kommende år for erhvervslivet, for byen, for virksomhederne og os alle sammen. De ønsker kommer CEO i Danske Commodities, Helle Østergaard Kristiansen, borgmester Jacob Bundsgaard, og bestyrelsesformand i AGF, Lars Fournais med. De ser tilbage på året, der gik, og frem mod 2022.

På Erhvervsliv Aarhus ønsker vi os endnu flere læsere, så hvis du kender nogle, der kunne finde inspiration eller ny viden i vores udgivelser, så del gerne nyhedsbrevet med dem. Og tip dem om, at de selv kan tilmelde sig her.

Tak fordi du følger med.

Rigtig glædelig jul til dig - og resten af Aarhus.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Stadsdirektør Niels Højberg ved budgetforhandlinger 2021 i Aarhus Byråd. Foto: Jens Thaysen

Det bør du vide fra byens erhvervsliv

Stadsdirektør Niels Højberg fratræder sin stilling med udgangen af februar og begynder et nyt kapitel ved Aarhus Universitet.

Aarhus Vand har indgået en samarbejdsaftale med entreprenørfirmaet Aarsleff om opførelse af Aarhus Rewater, et ressource- og renseanlæg, der bliver et af verdens mest bæredygtige. 

Tech start-uppen JumpStory runder 25.000 betalende kunder og en bæredygtig økonomi. Stifterne Anders Thiim Harder og Jonathan Løw vil dog fortsætte investeringerne for at skabe en vækstraket med base i Aarhus.

Den nye Universitetsby bliver omdrejningspunkt for et forskningsprojekt til 150 millioner kroner, der skal udvikle nye beslutningsværktøjer til renovering med bæredygtighedscertificering.

Her er fire udvalgte historier fra byens virksomheder.

RUNDTIBYEN: Aarhus skal have ny stadsdirektør, da Niels Højberg fratræder sin stilling ved udgangen af februar. Han begynder et nyt kapital som ledelsesekspert og rådgiver ved Kronprins Frederiks Center for Offentlig Ledelse ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

- Jeg er glad og stolt over at kunne få lov at bruge min viden og erfaringer fra topledelse i kommuner, regioner og staten på centret, der de to seneste år er blevet kåret til verdens bedste inden for forskning i ”Public Administration”. Måske får jeg også plads til et par andre småopgaver, skriver Niels Højberg på Linkedin.

Niels Højberg har de seneste 13 år været øverste embedsmand i Aarhus Kommune og sparringspartner for borgmester og byråd. Stadsdirektøren har ligeledes været leder af kommunens kriseledelse under hele pandemien.

Aahus Vand har indgået en samarbejdsaftale med entreprenørfirmaet Aarsleff, som skal sikre et tæt partnerskab de næste otte år om opførelse af Aarhus Rewater. Det bliver et ressource- og renseanlæg, der sætter nye standarder for cirkulær økonomi inden for vandområdet og bliver et af verdens mest bæredygtige renseanlæg.

Anlægget – Aarhus Rewater – kommer udover at rense spildevand til at producere overskudsenergi og udnytte ressourcerne i spildevand i et omfang, der ikke er set før. Det er ressourcer som eksempelvis næringsstoffer, proteiner, kemikalier og grundsubstanser til sundhedsindustrien.

- Projektet er kronen på værket i vores bestræbelser de sidste 20 år på at effektivisere spildevandsrensningen og genanvende spildevandet i en grad, så vi ikke længere taler om et affaldsprodukt, men om en samfundsnyttig ressource. Med Aarhus Rewater tager vi et kvantespring i den cirkulære økonomi, der skal bane vejen for, at Aarhus Vand som virksomhed bliver energi- og klima-neutral i 2030, siger Lars Schrøder, CEO.

Tech start-uppen JumpStory, der tilbyder ubegrænset adgang til autentiske billeder og videoer gennem abonnement, har nu rundet 25.000 kunder og – stik mod stifternes forventningerne – en bæredygtig økonomi.

Siden lanceringen i efteråret 2019 er interessen for virksomhedens platform eksploderet, og man har 25.000 betalende kunder fra ikke mindre end 175 forskellige lande. Målet er, at kundebasen skal firedobles inden for to år.

- Da vi var ude at rejse kapital til JumpStory, gjorde vi nok til dels noget af det, som alle andre iværksættere gør – skruer godt op for forventningerne. Derfor er det endnu mere positivt, at vi kan lave break-even nu, hvis vi ønsker det.

- Det vil sige, at hvis vi ikke foretager markante investeringer for at skabe yderligere vækst, så kan virksomheden allerede nu faktisk begynde at tjene penge, siger Anders Thiim Harder, CEO og medstifter af JumpStory

Med udgangspunkt i Aarhus Universitets nye campus, Universitetsbyen, der skal opføres over de næste fem år, danner AU ramme for et internationalt forskningsprojekt, der skal udvikle nye værktøjer til, hvordan man bedst renoverer med fokus på sundhed og højeffektive grønne bygninger.

Projektet skal illustrere, hvordan innovativ, smart teknologi og digitalisering kan anvendes til gavn for samfundet. Det går under navnet PROBONO, og er støttet af EU’s rammeprogram for forskning og innovation, Horizon 2020, med 20,2 mio. euro (cirka 150 mio. kroner). Projektet har i alt 47 partnere fra hele Europa.

- Vi er meget begejstrede for at deltage i projektet både som forskningsinstitution, der bidrager med ny viden og nye værktøjer til byggeriet, og ved rent fysisk at drive et Living Lab i projektet – et storskala laboratorium, hvor vi med udgangspunkt i et stort renoveringsprojekt indhenter reel erfaring med de værktøjer, vi udvikler, siger Eskild Holm Nielsen, dekan for Faculty of Technical Sciences.

De to stiftere af Jule-sweaters.dk Jesper Ahm Sørensen (tv.) og Christoffer Sloth Henriksen, der gør en dyd ud af ikke at tage tingene alt for alvorligt. Foto: Birthe Vembye

Historien om Jule-sweateren er drømmen, der gik i opfyldelse

For fem år siden kastede to bedstevenner sig ud i et anderledes iværksætter-eventyr, de ville opbygge en virksomhed, der kun solgte julesweatre. 
 
Dengang i 2016 var de julede trøjer ikke noget, alle havde i skabet, og det var de færreste, som troede på Jesper Ahm Sørensen og Christoffer Sloth Henriksens ide.

- Da vi stod der på julemarkederne, grinte de fleste kunder vist mere af os end med os, fortæller Jesper Ahm Sørensen.

Men i alle gode (jule)eventyr skal hovedpersonerne igennem en række prøvelser, inden de kan leve lykkeligt, og i denne artikel får du netop et vaskeægte juleeventyr om Jule-sweaters.dk.

Kan man leve af at sælge julesweaters? Selvfølgelig kan man det, lyder det fra Jesper Ahm Sørensen og Christoffer Sloth Henriksen, der står bag Jule-sweaters.dk, og netop har baseret hele deres forretning på en kærlighed til julen.

JUL: Der var engang to bedstevenner, der hed Jesper Ahm Sørensen og Christoffer Sloth Henriksen. De var vilde med jul, og derfor ville de gerne sprede noget mere julestemning.

De drømte også om at lave en virksomhed sammen, men de manglede den helt rigtige idé. For det skulle være sjovt og ikke alt for seriøst.

Men så en dag skete der noget. For Jespers bror havde startet en virksomhed, der solgte julesweaters, fordi han ikke kunne finde nogen butikker i Danmark, der solgte dem. Desværre havde broren bare ikke rigtig tid til at drive virksomheden, og derfor overlod han den til Jesper og Christoffer.

Så med ét fik Jesper Ahm Sørensen og Christoffer Sloth Henriksen, sammen med en tredje kammerat, deres helt egen virksomhed som solgte julesweaters.

- Det var helt perfekt for os. Vi kunne få noget erfaring med at drive virksomhed samtidig med, at vi kunne kombinere det med at bruge humor, så det var en no brainer for os, fortæller Christoffer Sloth Henriksen.

- Vi havde nok ikke regnet med, at det skulle vare ved. Vi tænkte bare, at så havde vi det, indtil vi fandt på den gode idé, supplerer Jesper Ahm Sørensen med et grin.

De første prøvelser

Jesper Ahm Sørensen og Christoffer Sloth Henriksen kastede sig ud i projektet i 2016, men de første par år var det mest en hobby, de dyrkede på deltid. Der var ikke så mange i Danmark, der kendte til julesweaters. Det var for de fleste noget, man havde set på film, men ikke noget almindelige mennesker gik i.

De tog på julemarkeder rundt om i landet i weekenderne og forsøgte at sælge deres julesweatre.

- Da vi stod der på julemarkederne grinte de fleste kunder vist mere af os end med os, fortæller Jesper Ahm Sørensen.

Det var ikke kun salget, der var en udfordring for de to, for det kan også være svært at drive virksomhed, når man ikke har noget erfaring. Og så var de to bedstevenner også pludselig sammen hele tiden, for de boede sammen, arbejdede sammen og så de samme venner.

- I begyndelsen var det svært, at vi lavede alt sammen, fordi vi også boede sammen, siger Christoffer Sloth Henriksen.

- Jeg havde en antagelse om, hvordan man driver en virksomhed, Christoffer havde en anden, og den sidste ejer havde en tredje. Og så kunne vi diskutere selv de mindste detaljer om, hvordan vi skulle håndtere en henvendelse, fordi vi begge havde en mening om det, siger Jesper Ahm Sørensen.

Han supplerer:

- Der var ikke nogen af os, der havde tænkt på, at når man er tre mennesker, der starter en virksomhed, så skal man gå på kompromis. Det havde jeg slet ikke tænkt på, jeg havde bare tænkt, at vi kører med min plan. Og det samme tænkte de to andre.

Point of no return

Men som i alle gode eventyr gav hovedpersonerne ikke op, de fik en mere klar rollefordeling og forskellige ansvarsområder. Efter et par år på julemarkeder, fik danskerne for alvor øjnene op for de julede trøjer, så Jesper Ahm Sørensen og Christoffer Sloth Henriksen gik på fuld tid med Jule-sweaters.dk.

- Vi var nogle af de første til at få julesweatre til Dannmark, for dengang vi gik i luften, var der ikke andre, der solgte det. En del af vores succes har været, at vi har et stort forhandlernetværk på 300 forhandlere, siger Christoffer Sloth Henriksen.

Jule-sweater.dk

  • Stiftet i 2016 af Jesper Ahm Sørensen, Christoffer Sloth Henriksen, Oskar Cordes og Casper Alling-Dam. De to sidstnævnte trådte ud af virksomheden i 2020.
  • Solgte i 2016: 1000 julesweatere og i 2021: 400.000 julesweatre.
  • Virksomheden har base i Hasselager og har fem fuldtidsansatte.

Det var dog ikke længe, at Jule-sweaters.dk sad alene på markedet, for mange af de store kæder er fulgt i hælene på succesen med at lave deres eget juletøj. Men de to bedstevenner lader sig ikke skræmme af de store.

- Konkurrence skader os ikke, det holder os på dupperne. Vi er fortsat dem med det største udvalg, da vi har over 100 designs og et meget bredt sortiment. Og vi har været gode til hele tiden at udvikle vores udvalg, så der nu er forskellige typer af juletøj og ikke kun trøjer, forklarer Jesper Ahm Sørensen.

Historiens morale

Sådan gik det til, at to unge venner fra det nordjyske startede en virksomhed, der voksede sig stor og fandt sin plads i markedet.

- Det kan godt være, der var en del som grinede af os i 2016, men i dag griner de med os, fordi de kender vores brand og vores videoer fra sociale medier, siger Jesper Ahm Sørensen

- Og så har danskerne fundet ud af, at julesweaters passer godt til os. Det er sådan lidt uhøjtideligt, hvilket passer ret godt til det danske sindelag, siger Christoffer Sloth Henriksen.

For det kunne godt lykkes at skabe en virksomhed, som lever af at sælge julesweatere, og de holder ikke engang lukket om sommeren, for der planlægger de julens kollektioner, forbereder marketing og finder nye forhandlere.

Helle Østergaard Kristiansen, Jacob Bundsgaard og Lars Fournais ser tilbage på året der gik og frem mod det nye år. Foto: Thomas Priskorn/Ritzau Scanpix

Østergaard, Bundsgaard og Fournais gør status ved årsskiftet

En CEO, en borgmester og en bestyrelsesformand deler deres refleksioner om det seneste år og kigger ind i det nye, som snart begynder.

Fra hvert deres perspektiv i henholdsvis det private erhvervsliv, det kommunale og det kulturelle giver de tre kendte profiler deres bud på læreringer, udfordringer og ambitioner.

Læs med i året der gik med Helle Østergaard Kristiansen, Jacob Bundsgaard og Lars Fournais.

CEO Helle Østergaard Kristiansen, borgmester Jacob Bundsgaard, og bestyrelsesformand Lars Fournais ser tilbage på året, der går på hæld og frem mod 2022.

NYTÅR: Tre fremtrædende profiler fra Aarhus ser tilbage på 2021 og kigger frem i det nye år. De har hver især fået stillet tre spørgsmål, der ser tilbage på, hvad vi tager med fra 2021, og så er de blevet bedt om at kigge lidt i krystalkuglen og dele deres ønsker for 2022.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) kan se frem til fire år mere i spidsen for byen, da han sikrede sig genvalg som borgmester ved kommunalvalget i november.

CEO i Danske Commodities, Helle Østergaard Kristiansen, går ud af 2021 med endnu en kåring som en af verdens mest indflydelsesrige forretningskvinder. I efteråret endte hun med en placering som nummer 25 på listen over selvsamme. Det er tredje år i træk, at den lokale topchef er at finde på listen, der sammensættes af det amerikanske erhvervsmagasin Fortune Magazine.

Bestyrelsesformand i AGF, Lars Fournais, går ud af 2021 med en solid økonomi, efter klubben i sin årsrapport kunne præsentere et overskud på 25 millioner kroner.

Jacob Bundsgaard: Vi har et fælles ansvar for at være en del af løsningen

Jacob Bundsgaard har fejret sine første 10 år som borgmester i Aarhus, nu kan han se frem til fire mere. Pressefoto

Set fra din stol: Hvad har overrasket dig mest i 2021?

- Det har overrasket mig glædeligt, at vores erhvervsliv så hurtigt er kommet op i gear efter den nedlukning, vi oplevede i begyndelsen af året, og at beskæftigelsen samtidig også er kommet sig rigtigt flot.

- Dermed ikke sagt at alt er godt, og jeg er bevidst om, at oplevelsen er forskellig fordelt på brancher, men alligevel glædeligt.

Hvad skal der til for, at erhvervslivet i Aarhus kommer godt igennem 2022?

- Der er det gamle mundheld om, at det er svært at spå, især om fremtiden, og med covid-19 som blind makker er det ikke blevet lettere. Jeg er sikker på, at vores enkelte virksomheder er bedre end mig som borgmester til at vurdere, hvad der i deres særlige situation er afgørende.

- Med det sagt, så tror jeg, det er vigtigt, at vi bliver endnu bedre til at bruge hinanden i forhold til nogle af de udfordringer, vi er fælles om, som for eksempel rekruttering og i forlængelse af det, hvordan vi får hjulpet de sidste med ind i beskæftigelse.

Hvad er dine ambitioner for byens erhvervsliv i 2022?

- At vi sammen – og sammen med byens borgere, foreningsliv, uddannelses- og kulturinstitutioner – kan lykkes med at løfte den grønne dagsorden samtidig med, at erhvervslivet naturligvis skal gøre det, det er sat i verden for. 

- De store byer har et meget stort ansvar, for de er, og vi er en del af problemet, og derfor skal vi også være en del af løsningen. Den globale klimakrise kan kun løses, hvis vi som individer, som by, nation og verdenssamfund tager et fælles ansvar – tager udgangspunkt i os selv og gør noget.

- Der ligger et enormt arbejde foran os – mod en grønnere by, et bæredygtigt samfund og en verden i balance.

Helle Østergaard Kristiansen: Høje energipriser har skabt et øget fokus på os

Helle Østergaard Kristiansen har været CEO i Danske Commodities siden 2019. Foto: Thomas Priskorn

Hvad vil du huske fra 2021?

- 2021 har været et skelsættende år for verdens energimarkeder. Priserne på gas og strøm har været historisk høje, blandt andet på grund af lave gasreserver, lav vindproduktion i september og forventningen om en kold vinter mod slutningen af året. 

- Det er også første gang, at energipriserne har vakt så meget interesse i de brede medier. Man kan sige, at verden har fået øjnene op for, at der kan være bump på vejen mod mere grøn energi, og for et energihandelshus som os har de høje priser og de store udsving i priser både givet muligheder og udfordringer.

- Samtidig har 2021 været et år, hvor Danske Commodities har fortsat sin vækstrejse, underskrevet en aftale som aftager af strøm fra verdens største offshore-vindmøllepark og taget yderligere skridt mod at blive et globalt energihandelshus. Vi har i år etableret et datterselskab i Brasilien, og vi har udvidet vores tilstedeværelse i USA.

- Og så vil jeg selvfølgelig huske 2021 som et år, der startede og sluttede med corona og for den enorme indflydelse, corona har haft på både mit eget og mine medarbejderes liv.

Hvad er jeres ambitioner for det kommende år?

- Vores ambition er at fortsætte med at bidrage positivt til den energitransition, verden står midt i. Det vil vi blandt andet gøre ved at indgå samarbejder med større virksomheder om at afdække deres forbrug med vedvarende elektricitet. Og gennem handel vil vi sikre, at de massive investeringer, vores ejer Equinor foretager inden for sol- og vindenergi, er profitable.

- Derudover vil vi fortsætte vores globale vækstrejse ved at etablere en solid tilstedeværelse i Brasilien, åbne et kontor i Singapore og slå de første handler i New Zealand.

Hvilke udfordringer forventer I at møde i 2022?

- Ligesom alle andre virksomheder kan vi mærke den stigende mangel på arbejdskraft, og det vil fortsætte i 2022. Samtidig ser vi fortsat ind i nogle meget urolige energimarkeder i det kommende år, hvilket vil give en øget risiko, men også nogle muligheder for en virksomhed som vores.

- Og så krydser jeg fingre for, at 2022 bliver året, hvor vi kan lægge corona bag os.

Lars Fournais: 2022 bliver året, hvor det nye fodboldstadion i Aarhus begynder at materialisere sig

Lars Fournais har været bestyrelsesformand i AGF siden 2012. Foto: Claus Frederiksen

Hvad er det bedste du tager med dig videre fra 2021?

- Både 2020 og 2021 har været de mest usædvanlige og komplekse år, jeg har oplevet i min levetid. Den verdensomspænde corona-epidemi har vendt op og ned på rigtig mange ting. 

- Hvis jeg skal prøve at finde noget godt og positivt fra 2021, må det være, at corona-epidemien har skabt endnu mere fokus på en helt nødvendig grøn omstilling med fokus på bæredygtighed. Der er også sat nye standarder for arbejdslivet i vores virksomheder med øget fokus på fleksibilitet og hjemmearbejde – det tror jeg er kommet for at blive også efter corona. 

- I relation til AGF er vi kommet godt igennem 2021 i forhold til økonomi og vores evne til at udvikle forretningen – det skyldes en stor forandringsparathed hos alle i AGF og en kæmpe opbakning fra fans, sponsorer og aktionærer. Den udvikling skal vi tage med ind i 2022.

Hvad er dine ønsker for 2022?

- Jeg ønsker i den grad, at vi kommer til at håndtere corona, som en influenzavariant vi i verdenssamfundet skal leve med uden nedlukninger. Jeg tror ikke, at corona forsvinder, vi skal leve med at skulle vaccineres med mere og mere effektive vacciner måske de næste 10 år.

- Så mit store 2022 ønske er, at vi i Danmark bruger kræfter på at gøre vores sundhedssystem mere effektivt, så vi kan leve med corona som en influenzavariant, vi kan håndtere uden, at det går ud over specielt alle de unge menneskers muligheder for et udadvendt og frit liv.

- I relation til fodbolden håber jeg virkelig, at turneringen i 2022 kan afvikles uden begrænsninger af nogen art, således alle fans får mulighed for at se alle kampe på stadion.

Hvad bliver den største udfordring i det kommende år?

- I AGF skal vi holde snuden i sporet. Vi skal have fokus på en økonomi i balance samtidig med, at vi skal udvikle os sportsligt. Vi skal gerne for hvert transfervindue, vi gennemfører, være i stand til at komme bedre ud af det, end vi gik ind. 

- På den korte bane arbejdes der målrettet på, at vi også i denne sæson kommer i top seks. Det kan godt blive vanskeligt, men vi arbejder alle på det og tror på, at det kan lykkes. Men sker det ikke går verden ikke under af den grund, så fortsætter vores arbejde med langsigtet at etablere AGF i toppen af dansk og skandinavisk fodbold.

- Og så bliver 2022 jo for alvor året, hvor det nye fodboldstadion i Aarhus begynder at materialisere sig. Vi afventer med stor spænding udfaldet af arkitektkonkurrencen, hvor over 40 nationale- og internationale arkitektfirmaer har budt sig til. Den udfordring glæder vi os i AGF til at være en del af.