Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Trine Hansen (t.h.) er en af de iværksættere, som blev landskendt og fik en stor fanskare efter hendes deltagelse i Løvens Hule, hvor hun fik Mia Wagner (t.v.) med som investor. Pressefoto: Sandra Larsen

Hvem er erhvervslivets helte og skurke?

I filmens verden er det som regel såre simpelt at finde ud af, hvem der er de gode, og hvem der er de onde.

I virkelighedens verden - og især i erhvervslivet - er det straks mere kompliceret, for vi vil gerne have, at det hele skal være sort/hvidt som i filmene, men sådan er virkeligheden sjældent.

Derfor bliver det også interessant, når Jonathan Løw i dagens nyhedsbrev filosoferer over, hvordan vi kom dertil, at iværksætterne er heltene, og CEOs er skurkene? Og hvilke konsekvenser det har.

Jonathan Løw er selv iværksætter. Han har startet en række virksomheder og er i dag direktør i den digitale billedtjeneste JumpStory, som han også selv har været med til at stifte.

Iværksætterne er de nye rockstjerner. Det er dem, vi gerne vil efterligne, og dem børnene drømmer om at vokse op og blive. De iværksættere, der har allermest succes, bliver med tiden CEOs og så stopper vores beundring.

Topledere er ikke nogle, vi nødvendigvis beundrer, og det er ikke dem, vi vil følge på sociale medier. De sidder på magten, hvor man kan hyre og fyre, og den fordeling bryder mange af os dybest set ikke om.

Men alle elsker en god fortælling - eventyret - og derfor dykker vi i dag lidt ned i helte og skurke-rollerne. Til det har vi allieret os med Michael Holm, CEO og stifter af Systematic, Majken Pape, CEO hos Unoliving, og Bjarke Bekhøj, CEO og medstifter af Become.

Vi håber, det kan give stof til eftertanke, og har du et perspektiv på dilemmaet, er du velkommen til at byde ind enten på Linkedin eller ved at kontakte os.

Du er også meget velkommen til at dele budskabet om nyhedsbrevet fra Erhvervsliv Aarhus, der lander direkte i indbakken. Nye læsere kan tilmelde sig her.

God weekend og god læselyst - uanset om du hører til helte eller skurke-siden.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Hvordan kan det være, at den iværksætter, der starter et selskab og måske ender som CEO, begynder med at være helten og slutter som skurken? spørger Jonathan Løw, som selv har startet flere virksomheder, og i dag er direktør og co-founder i JumpStory i Højbjerg. Pressefoto

En ÆGTE leder

Iværksætter og direktør hos JumpStory, Jonathan Løw, reflekterer over forskellen mellem netop iværksættere og direktører. 

For hvordan kan det være, at den iværksætter, der starter et selskab og måske ender som CEO, begynder med at være helten og slutter som skurken?

Og hvorfor kan det være ugleset, at en CEO viser ægthed på sine sociale medier?

Én af mine gode udenlandske venner, Chip Conley, er tidligere global strategichef hos AirBnb. Du ved – dem med alle lejemålene over hele verden.

Chip er en dygtig iværksætter, men en gudsbenådet leder, og han har inspireret mig i forhold til at svare på spørgsmålet: Hvorfor er det, at iværksættere for tiden behandles som rockstjerner, mens topcheferne og ledere i det hele taget som regel skal stå for skud?

Jeg har blandt andet interviewet Chip Conley til én af mine bøger, og i bogen fremhæver Chip en stor global rapport fra 2020, der blandt andet viste, at forretningsejere og iværksættere er iblandt de mest anerkendte professioner overhovedet. I bunden af listen fandt man til gengæld bankfolk, journalister, advokater og aktiehandlere, mens der helt nederst på listen ligger CEOs og politikere.

Hvad skyldes det? Hvordan kan det være, at den iværksætter, der starter et selskab og måske ender som CEO, begynder med at være helten og slutter som skurken?

Hvorfor elsker de fleste iværksættere, men hader nogle ledere? Eller hvis hader er for stærkt et ord, i hvert fald møder disse ledere med mistro og skepsis.

Chip Conley startede sin første virksomhed for to årtier siden, hvilket i øvrigt også gælder mit eget første selskab tilbage i 1999. I løbet af den tid har vi begge fået en del venlige klap på skulderen.

Men da Chip dukkede op i Nevadaørkenen for at nyde et par dage med kunstnerisk utopi ved Burning Man, blev der taget nogle billeder af ham, og de blev lagt op på hans Facebookprofil. De første 150 kommentarer på dette opslag handlede efterfølgende om, hvorvidt man som CEO skal lægge sit liv privatliv offentligt ud på den måde eller ej?

Der var nogle, som mente, at Chip blot skulle være sig selv, men der var også dem, der mente, at han var gået for vidt ved at poste sine Burning Man-billeder på sin private Facebookprofil. Disse mennesker opfattede ham som en professionel og ”sømmelig” CEO, og det image burde han ifølge dem opretholde.

Én af dem, som rådgav Chip om at være lidt mere professionel, skrev: Selv om du nok ikke kan lide det, så følger der et seriøst ansvar med som CEO. Man er en slags forælder eller rollemodel.

Den her forældrerolle påvirker tydeligvis ikke - ifølge førnævnte rapport – resultaterne i positiv retning. Mere opmuntrende var kommentarer som: Jeg er glad for at se én, der kan have succes og ikke bliver til en sjælløs robot. Og: Hvor forfriskende at se en CEO, som også er et menneske.

Chip fik typisk at vide, at han burde adskille sine venner fra sine forretningsforbindelser på sin Facebookside og kun lade vennerne komme ind på den del af siden, som har den slags billeder.

Jo mere folk ser folk i en given profession som autentiske, jo mere heroiske bliver de i offentlighedens bevidsthed. Ægthed er, hvor kulturen er på vej hen.

Jeg ved ikke, hvilket århundrede disse kritikere lever i, men mange af os - specielt dem som arbejder mange timer om dagen - indser, at nogle af vores tætteste venner er dem, som vi interagerer med i løbet af arbejdsdagen.

Denne flydende arbejds/fritids-livsstil har gjort det sværere end nogensinde at dele tingene ind i kasser. Det offentlige billede af en person bør passe med den private virkelighed.

Ironisk nok var Chip Conleys første bogtitel Daring to be yourself in Business, og vi er begge kommet til den konklusion, at det i dag er enormt vigtigt at sikre gennemsigtighed. Hvor internettet og sociale medier indtager en mere dominerende plads i vores liv, så er det at være tro mod sig selv (og alle andre) næsten et krav.

Faktisk vil jeg mene, at den undersøgelse, som Chip Conley henviser til, i virkeligheden er en lakmustest for ægthed. Jo mere folk ser folk i en given profession som autentiske, jo mere heroiske bliver de i offentlighedens bevidsthed. Ægthed er, hvor kulturen er på vej hen.

Det er en evolutionsproces (tilfældigvis var temaet på Burning Man for nogle år siden ”Evolution”), og jeg tror, at Chip, undertegnede og mange andre til stadighed går igennem deres egen evolutionsproces i disse år og forsøger at gå fra at være en iværksætter til at være en CEO.

Men ovenstående historier og oplevelser fra Chip Conleys side har underbygget en vigtig lektie. Måske er rollemodels CEO’en, som det er meningen, at man som leder skal være, ikke det traditionelle ikon, som folk ikke kan lide og ikke stoler på, men det er en CHO: Chief Human Officer.

Det er i virkeligheden gåden, som den moderne rollemodels CEO skal løse: Hvordan kan vi være mennesker og (top)ledere på samme tid?

Om Jonathan Løw

  • Iværksætter, foredragsholder og forfatter
  • Jonathan Løw har startet fem virksomheder – både i Danmark og udlandet. Han er tidligere kåret til ét af de største ledelsestalenter i Danmark af Berlingske.
  • Han har derudover en baggrund som marketingchef, innovationschef og investeringsansvarlig.
  • I dag driver Jonathan Løw virksomhederne JumpStory og Listen Louder. JumpStory er blevet kaldt "Netflix for billeder" og er en digital billedtjeneste med kunder i over 150 lande.
  • I Listen Louder-regi holder Løw foredrag om iværksætteri, innovation og kunstig intelligens.
  • Jonathan Løw har skrevet bøgerne "Listen Louder", "Gurubogen" og "Disruptionbogen".
  • Han er født og opvokset i Højbjerg, hvorfra han også driver begge virksomheder.
  • Læs mere på jonathanloew.dk eller besøg Jonathans LinkedIn profil
Systematic-stifter og CEO, Michael Holm, Unoliving-direktør Majken Pape og Bjarke Bekhøj, CEO og medstifter, Become giver deres bud på helte- og skurkeforholdet i erhvervslivet. Fotocollage: Ritzau Scanpix m.fl.

Vi tester tesen: Er iværksættere helte og topledere skurke?

Nutidens rockstjerner er iværksætterne, de har ligeså mange fans som fortidens hitmagere.

Men hvor vi hylder iværksætterne, deres gåpåmod, store arbejdsindsats og ærlige fremtoning, så kigger vi skævt til direktørerne. Direktørerne er distanceret, magtfulde og regelrette.

Fordommene står i kø for begge parter, og vi tester dem i virkeligheden hos tre af byens CEOs.

Nutidens iværksættere har stjernestatus, imens topledere ofte bliver betragtet som skurke. Vi har derfor spurgt de tre direktører Michael Holm fra Systematic, Majken Pape fra Unoliving og Bjarke Bekhøj fra Become, om de kan genkende billedet.

HELT ELLER SKURK: En iværksætter er defineret som en person, der starter sin egen virksomhed. En direktør er den betegnelse, vi bruger for den øverste daglige leder af en organisation.

Det kræver næppe en dybere doktorafhandling at regne ud, at man som iværksætter med tiden kan blive direktør, når virksomheden er vokset nok.

Men hvor iværksætteren er den nye DJ, rockstjerne og superhelt, så bliver direktøren ofte set som den onde skurk, der hæver den højeste løn og har den dyreste bil - uden at yde den største indsats.

Iværksætteren er den, der knokler 18 timer i døgnet, sover under skrivebordet, og kæmper sig op i erhvervslivet. Direktøren får det hele foræret - karikeret sat op.

Fordommene om både iværksættere og direktører står i kø, men hvorfor er den ene en helt og den anden en skurk. Det har vi spurgt tre topledere om, der selv har indtaget den ene eller den anden rolle.

Vi skal hylde rockstjernerne

Michael Holm er en af de direktører, som ikke har behov for at gøre opmærksom på sig selv. Han foretrækker kun at stå forrest, når der er noget at fortælle. Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Michael Holm er både iværksætter og CEO. I 1985 stiftede han Systematic, og der har han været lige siden. Så han er en af dem, der er gået fra at være den initiativrige iværksætter til nu at være CEO for over 1100 medarbejdere.

- Det er fantastisk, at iværksættere i dag kan være rockstars. Det skal vi bare hylde, for vi har brug for flere som dem, der vil skabe arbejdspladser og bidrage til samfundsøkonomien.

- Men det er ikke sort hvidt, for rockstars kan også blive for meget med tiden, hvis de kun tænker på deres egen investering og ikke det samfundsmæssige perspektiv. Dem, der bare bygger en virksomhed op for så at sælge den, blive rig og så spille golf derfra. Dem skal vi ikke hædre, siger Michael Holm.

Han har været en del af Systematic i nu 36 år og er dermed både vokset med virksomheden og har fået skabt sit eget job. Michael Holm tror, at fordommene omkring direktører mest hænger sammen med tidligere generationers topledere.

- Den gamle direktør var mere, som vi kender dem fra tegneserier, en kraftig mand i jakkesæt med stor cigar i munden, hvor folk kom krybende ind på kontoret. Det er fuldstændig vendt om i dag, hvor topledere går i det tøj, de vil, løber marathons og spiser frokost med medarbejderne i kantinen, forklarer han.

Selvom den moderne CEO er langt fra den stereotype, så møder Michael Holm alligevel indimellem en distance fra medarbejderne, fordi de kommer med en anden opfattelse af, hvordan den øverste leder agerer.

- Man kan godt blive tvunget lidt ind i rollen som den store direktør, hvis medarbejderen har været et sted i 10 år, hvor man ikke kunne tale med direktøren og vedkommende var meget distanceret. Så tror de, at det også er sådan her, så der bliver man sat lidt i bås.

- Det mener jeg meget aktivt, man skal bekæmpe, så man ikke ender der. Det er ikke en bevidst handling fra medarbejderne. Det er bias, der flytter med, siger Michael Holm.

Opskriften på at slippe af med fordommene er ifølge Michael Holm at være nysgerrig på medarbejderne, tage del i det sociale fællesskab og behandle alle lige.

Jeg passer ikke ind i stereotypen

- Jeg har indimellem tvivlet på min rejse til toppen, fordi jeg har set så mange direktører med perfekte pressefolder og en alvorlig mine, skriver Majken Pape på sin Linkedin Profil. Pressefoto.

Majken Pape er CEO i det digitale møbelhus Unoliving, tidligere CEO i hvidevarekoncernen Skousen og medlem af en række bestyrelser.

Hun er meget aktiv på Linkedin, hvor hun bevidst deler både opture og nedture fra både sit private og professionelle liv. Hun beskriver det selv sådan: 'At vise, at direktører er helt almindelige mennesker, der holder ferie og ser Game of Thrones.'

Majken Pape har aldrig været iværksætter, men har arbejdet sig op i detailbranchen gennem 12 år til stillingen som CEO. Og for hende er fordommene om direktører ikke helt fjerne.

- Der er en vis grad af sandhed i det. Men man skal forstå forskellen på en iværksætter og en direktør. De to indtager sjældent den samme rolle, siger Majken Pape.

Hun har ad flere gange været i virksomheder, hvor stifteren er aktiv. Her er det ofte stifteren, der er synonym med virksomheden, og så er det direktøren, der står i front til at tage slagene og præsentere årsregnskabet.

- Når man bliver ansat som direktør, så står man ofte for struktur og orden. Det ligger også i titlen som administrerende direktør. Modsat iværksætteren, der typisk er mere kreativ og udfarende.

- På den måde kan det være nemt at udskamme direktøren som skurken, fordi man står for de mere kedelige valg. Men i virkeligheden handler det om at se hinandens styrker og svagheder, forklarer Majken Pape.

Direktøren fra Unoliving påtager sig gerne rollen som den mere strategiske leder af virksomheden, og hendes job er at sikre væksten til det næste niveau. Men at være topleder kan have nogle begrænsninger.

- Som iværksætter er det nok nemmere at være en rebel, der åbner munden og mener noget om alt. Der kan man have et andet ansvar som direktør, siger Majken Pape.

Personligt er hun dog ikke bange for at råbe op eller dele ud af sig selv.

- Jeg tilstræber at være rollemodel og kommunikere, at man ikke er et overmenneske, bare fordi man er direktør. Og jeg passer i forvejen så dårligt på den stereotype direktør, at jeg i forvejen skiller mig ud. En kvinde under 40 er ikke det første billede, der kommer op på Google, når man søger på ”direktør”.

- Selvfølgelig skal man forstå sin rolle, men generelt synes jeg, man skal være, som man er, uanset om man er iværksætter eller direktør. Vær tro mod dig selv, så kommer du længst, lyder det fra Majken Pape.

Jeg er bare Bjarke

Iværksætteri er blevet moderne, men vi glemmer at hylde dem, der ikke råber så højt, siger Bjarke Bekhøj. Pressefoto.

Bjarke Bekhøj er direktør i Become, der er et digitalt marketingbureau.

Become er resultatet af en fusion mellem Beruf og Compell, sidstnævnte stiftede Bjarke Bekhøj i 2011. Become har i dag 30 ansatte og kontorer i både Aarhus og København.

Bjarke Bekhøj er dermed en del af statistikken om iværksættere, der bliver direktører, og han er faktisk ret træt af den måde, iværksættere bliver fremhævet på.

- Der er en kæmpe hype omkring iværksættere for tiden. Og det bliver nemt fremstillet som, at det at starte en virksomhed er noget, man bare lige gør. Vi hylder dem, der brænder penge af for at lave store million-virksomheder, men langt de fleste iværksættere ligger jo i SMV segmentet. 

- Det er fortsat gode solide virksomheder, der beskæftiger måske 10 ansatte, men de bliver totalt overset i offentligheden, siger Bjarke Bekhøj.

Become hører selv til i kategorien SMV, og Bjarke Bekhøj har taget skridtet fra at være iværksætter med en ide til nu at være direktør.

- Jeg ser ikke mig selv som skurk, jeg er bare Bjarke. Ja, jeg får mere i løn end nogle af mine medarbejdere, men jeg arbejder også flere timer end dem. Generelt møder jeg ikke nogle fordomme om at være direktør, men jeg har heller ikke behov for at råbe op om vores succes, siger Bjarke Bekhøj.

Han kunne godt ønske sig, at vi blev bedre til at give et nuanceret billede af iværksætterne, så det ikke kun er dem, der larmer, der får taletid. Men at det bliver en mere nuanceret debat, hvor man kan være med til både brylluppet og begravelsen.

- Vi vil gerne matche flest mulige lejere med den rette bolig, og her spiller det gratis digitale flyttesyn en vigtig rolle, siger administrerende direktør i BoligPortal, Anders Hyldborg. Pressefoto

Det skal du også vide fra ugen, der snart er forbi

BoligPortal lancerer gratis Digitalt Flyttesyn.

IT Relation skal sikre IT-driften i Aarhus Kommune i de kommende fire år.

5R Marketing sætter rekord med sit seneste regnskab.

Her får du tre nævneværdige nedslag fra erhvervsugen i Aarhus.

RUNDT I BYEN: BoligPortal lancerer gratis Digitalt Flyttesyn. Tidligere har BoligPortal, ligesom andre lejebolig-udbydere på markedet, taget penge for deres flyttesyn-service, men nu relanceres Digitalt Flyttesyn som en gratis ydelse.

Det nye initiativ fra BoligPortal skal styrke platformens position på markedet.

- Vi styrker vores nuværende position som Danmarks største lejeboligplatform ved nu at tilbyde udlejere endnu en gratis digital service. Med Digitalt Flyttesyn kan udlejere levere en nemmere og mere professionel oplevelse, når lejere flytter ind eller ud af en bolig, siger Anders Hyldborg, administrerende direktør i BoligPortal i en pressemeddelelse.

Ønsket om digitalisering i markedet er tiltagende, og BoligPortal forventer, at markant flere udlejere og lejere vil gøre brug af det digitale flyttesyn som følge af, at den nu bliver gratis - og ikke mindst kommer med en markant forbedret brugeroplevelse.

Forventningen er, at det vil skabe endnu mere tryghed mellem udlejer og lejer ifølge Anders Hyldborg.

Aarhus Kommune har valgt IT Relation som IT-driftsleverandør. Fremover skal IT Relation håndtere servere, infrastructure as a service (IaaS) og kommunens Flex-Pod platform.

Aftalen betyder også, at en del af kommunens services skal leveres fra IT Relations Enterprise Private Cloud-platform, der giver nye muligheder for innovation. Aftalen gælder i fire år med mulighed for forlængelse i yderligere to år.

-  Vi er glade og stolte over at få lov til at levere til Aarhus Kommune, hvor mange af vores medarbejdere allerede arbejder og bor. Vi har i forvejen stor erfaring med drift af komplekse og vigtige IT-løsninger, og vi ser frem til at støtte og løfte kommunens store digitale ambitioner. For os er aftalen en anerkendelse af den samarbejdsmodel og de stærke driftskompetencer, vi har opbygget gennem mange år, siger Brian Sørensen, der er Executive Vice President i IT Relation, i en pressemeddelelse.

Kontaktcenter-firmaet 5R Marketing leverer et rekordregnskab. I det seneste regnskab viser et overskud på 16,6 mio. kroner og en egenkapital på 17,5 mio. kroner. Virksomheden har indtil nu udført callcenter-opgaver for andre virksomheder, blandt andet Telenor og Bonnier Publications.

Senest har de også startet et samarbejde med Danske Bank, hvor de har hjulpet banken med diverse kunderelaterede opgaver.

- Vi er gået ind på nye forretningsområder, og der har været ekstra efterspørgsel på kontaktcenterydelser hen over det sidste år, så vi har blandt andet også haft ansat en masse nye mennesker, siger Carsten Rasmussen, administrerende direktør til Finans.

5R Marketing er grundlagt af Carsten Rasmussen og Steen Espersen. Begge havde lang og bred erfaring med indkøb af kontaktcenter-ydelser og havde gennem årene besøgt adskillige virksomheder indenfor branchen. 5R Marketing er en del af 5R Gruppen, der er Danmarks største udbyder af telemarketingydelser, der har eksisteret siden 2005.