En ÆGTE leder
Iværksætter og direktør hos JumpStory, Jonathan Løw, reflekterer over forskellen mellem netop iværksættere og direktører.
For hvordan kan det være, at den iværksætter, der starter et selskab og måske ender som CEO, begynder med at være helten og slutter som skurken?
Og hvorfor kan det være ugleset, at en CEO viser ægthed på sine sociale medier?
Én af mine gode udenlandske venner, Chip Conley, er tidligere global strategichef hos AirBnb. Du ved – dem med alle lejemålene over hele verden.
Chip er en dygtig iværksætter, men en gudsbenådet leder, og han har inspireret mig i forhold til at svare på spørgsmålet: Hvorfor er det, at iværksættere for tiden behandles som rockstjerner, mens topcheferne og ledere i det hele taget som regel skal stå for skud?
Jeg har blandt andet interviewet Chip Conley til én af mine bøger, og i bogen fremhæver Chip en stor global rapport fra 2020, der blandt andet viste, at forretningsejere og iværksættere er iblandt de mest anerkendte professioner overhovedet. I bunden af listen fandt man til gengæld bankfolk, journalister, advokater og aktiehandlere, mens der helt nederst på listen ligger CEOs og politikere.
Hvad skyldes det? Hvordan kan det være, at den iværksætter, der starter et selskab og måske ender som CEO, begynder med at være helten og slutter som skurken?
Hvorfor elsker de fleste iværksættere, men hader nogle ledere? Eller hvis hader er for stærkt et ord, i hvert fald møder disse ledere med mistro og skepsis.
Chip Conley startede sin første virksomhed for to årtier siden, hvilket i øvrigt også gælder mit eget første selskab tilbage i 1999. I løbet af den tid har vi begge fået en del venlige klap på skulderen.
Men da Chip dukkede op i Nevadaørkenen for at nyde et par dage med kunstnerisk utopi ved Burning Man, blev der taget nogle billeder af ham, og de blev lagt op på hans Facebookprofil. De første 150 kommentarer på dette opslag handlede efterfølgende om, hvorvidt man som CEO skal lægge sit liv privatliv offentligt ud på den måde eller ej?
Der var nogle, som mente, at Chip blot skulle være sig selv, men der var også dem, der mente, at han var gået for vidt ved at poste sine Burning Man-billeder på sin private Facebookprofil. Disse mennesker opfattede ham som en professionel og ”sømmelig” CEO, og det image burde han ifølge dem opretholde.
Én af dem, som rådgav Chip om at være lidt mere professionel, skrev: Selv om du nok ikke kan lide det, så følger der et seriøst ansvar med som CEO. Man er en slags forælder eller rollemodel.
Den her forældrerolle påvirker tydeligvis ikke - ifølge førnævnte rapport – resultaterne i positiv retning. Mere opmuntrende var kommentarer som: Jeg er glad for at se én, der kan have succes og ikke bliver til en sjælløs robot. Og: Hvor forfriskende at se en CEO, som også er et menneske.
Chip fik typisk at vide, at han burde adskille sine venner fra sine forretningsforbindelser på sin Facebookside og kun lade vennerne komme ind på den del af siden, som har den slags billeder.
Jo mere folk ser folk i en given profession som autentiske, jo mere heroiske bliver de i offentlighedens bevidsthed. Ægthed er, hvor kulturen er på vej hen.
Jeg ved ikke, hvilket århundrede disse kritikere lever i, men mange af os - specielt dem som arbejder mange timer om dagen - indser, at nogle af vores tætteste venner er dem, som vi interagerer med i løbet af arbejdsdagen.
Denne flydende arbejds/fritids-livsstil har gjort det sværere end nogensinde at dele tingene ind i kasser. Det offentlige billede af en person bør passe med den private virkelighed.
Ironisk nok var Chip Conleys første bogtitel Daring to be yourself in Business, og vi er begge kommet til den konklusion, at det i dag er enormt vigtigt at sikre gennemsigtighed. Hvor internettet og sociale medier indtager en mere dominerende plads i vores liv, så er det at være tro mod sig selv (og alle andre) næsten et krav.
Faktisk vil jeg mene, at den undersøgelse, som Chip Conley henviser til, i virkeligheden er en lakmustest for ægthed. Jo mere folk ser folk i en given profession som autentiske, jo mere heroiske bliver de i offentlighedens bevidsthed. Ægthed er, hvor kulturen er på vej hen.
Det er en evolutionsproces (tilfældigvis var temaet på Burning Man for nogle år siden ”Evolution”), og jeg tror, at Chip, undertegnede og mange andre til stadighed går igennem deres egen evolutionsproces i disse år og forsøger at gå fra at være en iværksætter til at være en CEO.
Men ovenstående historier og oplevelser fra Chip Conleys side har underbygget en vigtig lektie. Måske er rollemodels CEO’en, som det er meningen, at man som leder skal være, ikke det traditionelle ikon, som folk ikke kan lide og ikke stoler på, men det er en CHO: Chief Human Officer.
Det er i virkeligheden gåden, som den moderne rollemodels CEO skal løse: Hvordan kan vi være mennesker og (top)ledere på samme tid?
Om Jonathan Løw
- Iværksætter, foredragsholder og forfatter
- Jonathan Løw har startet fem virksomheder – både i Danmark og udlandet. Han er tidligere kåret til ét af de største ledelsestalenter i Danmark af Berlingske.
- Han har derudover en baggrund som marketingchef, innovationschef og investeringsansvarlig.
- I dag driver Jonathan Løw virksomhederne JumpStory og Listen Louder. JumpStory er blevet kaldt "Netflix for billeder" og er en digital billedtjeneste med kunder i over 150 lande.
- I Listen Louder-regi holder Løw foredrag om iværksætteri, innovation og kunstig intelligens.
- Jonathan Løw har skrevet bøgerne "Listen Louder", "Gurubogen" og "Disruptionbogen".
- Han er født og opvokset i Højbjerg, hvorfra han også driver begge virksomheder.
- Læs mere på jonathanloew.dk eller besøg Jonathans LinkedIn profil