25 kvindelige iværksættere - fra Aarhus - du bør kende
25 kvindelige iværksættere, som du bør kende.
Det er overskriften på en publikation, som Dansk Erhverv offentliggjorde i slutningen af juni.
Årsagen er, at der mangler kvindelige iværksættere i Danmark. Kun hver fjerde iværksætter herhjemme er en kvinde, og samtidig er det færre end hvert 12. iværksættersættermedlem i erhvervsorganisationen - svarende otte procent - der kan pege på en kvindelig rollemodel, mens 25 procent har et mandligt forbillede.
Derfor skal de kvindelige iværksættere nu længere frem i lyset, og det er baggrunden for listen med 25 navne, som vi altså alle bør kende. Et fint initiativ, men der er et men.
Ud af de 25 kvinder er blot fire fundet uden for hovedstadsområdet - heraf to fra Aarhus, nemlig tech-iværksætteren Maiken Paaske og party-pigen Trine Hansen, kendt fra 'Løvens Hule'.
De øvrige rollemodeller er alle fra København og omegn. Måske fordi seks ud af syv jurymedlemmer, der har stået for udvælgelsen, har deres rødder samme sted.
Erhvervsliv Aarhus forsøger derfor at balancere billedet en smule ved at sammensætte vores egen liste med 25 kvindelige iværksættere fra Aarhus, som vi mener, at du også bør kende. Og listen kunne såmænd sagtens have været meget længere, for der er kommet masser af navne op på dygtige kvindelige iværksættere i byen, når vi har spurgt os for om, hvem der skulle med.
Du får alle 25 navne og en kort præsentation af hver her i dette nyhedsbrev, hvor vi også bringer et længere interview med de to århusianere, som slap gennem det skæve nåleøje hos Dansk Erhverv.
Målet om at skubbe til iværksætteriet herhjemme, kan vi kun bifalde, og ét af midlerne er at inspirere flere kvinder til at gå entrepreneur-vejen. For tallene taler sit eget sprog.
Kun fire procent af de danske kvinder i alderen 18-64 år svarede i en undersøgelse, før coronaen ramte verden, at de enten var i gang med at starte ny virksomhed eller havde stiftet en startup inden for de seneste 42 måneder. Det er blandt det laveste i OECD-landene.
Og en befolkningsundersøgelse foretaget af Dansk Erhverv viser videre, at kun to procent inden for den samme gruppe forventer at gøre det inden for de næste tre år.
God fornøjelse med listen og del den gerne i dit netværk..
Tak fordi du læser med.
Maiken Paaske, Beauty Vision
Maiken Paaske har udviklet app, der anmelder skønhedsklinikker og gør det muligt at bruge augmented reality til at se, hvordan en behandling eller operation vil se ud, inden den er foretaget.
BeautyVision har været i gang siden 2019, og Maiken Paaske fortryder i dag, at hun ikke satte sin mandlige partner i front for virksomheden. For hun har mødt, og møder fortsat, mange fordomme på sin vej for at få virksomheden til at vækste - ene og alene fordi hun er kvinde, der sælger et produkt, som henvender sig primært til kvinder.
Læs Maiken Paaskes historie her.
Trine Hansen, Party In A Box
Trine Hansen fra Party In A box har skabt sin forretning på at sælge alt i udsmykning og tilbehør til din fest. Hun slog igennem i offentligheden efter sin deltagelse i Løvens Hule, hvor hun fik Mia Wagner med som investor.
Trine Hansen vil gerne gøre op med det stereotype billede af, at en iværksætter skal være en mand, der er drevet af de materialistiske goder. Men samtidig mener hun, at de kvindelige iværksættere kan lære meget af mændene i forhold til at skubbe sig selv i front. Læs mere her.
Mathilde Mackowski, Sinful
Mathilde Mackowski er svær at komme udenom, når vi snakker stærke iværksætter-kvinder fra Aarhus. For nok har Skandinaviens største onlineshop inden for sexlegetøj, som hun stiftede sammen med Tonny Andersen, for længst forladt startup-stadiet, men iværksætterrejsen er unik.
Sinful blev stiftet i 2008 og har siden bygget videre på drømmen om at inspirere folk til et bedre sexliv, og i foråret overtog kapitalfonden Polaris aktiemajoriteten med 57,5 procent.
Virksomheden beskæftiger 150 medarbejdere, omsatte for mere end 300 mio. kroner i 2020 og kom ud med et overskud på 61 mio. kroner. Sinful har gennem årene vundet seks gazelle-prisen og tog E-handelsprisen "Årets E-ner" i 2017.
Maria Lya Leerbeck, Forlaget Fortæl
Maria Lya Leerbeck er direktør og stifter af Forlaget Fortæl, som danner en digital ramme om minder og erindringer. Det handler kort fortalt om at gøre det let at få fortalt livshistorier som gaveidé eller personlige mindebøger.
Forlaget Fortæl er stiftet i 2017, mens Maria Lya Leerbeck også tidligere har stået i spidsen for blandt andet erhvervsnetværket Ladies First.
Katja Meyer, Eachthing
Katja Meyer stiftede Eachthing sammen med Sven Philipsen i 2018. Eachthing fungerer via en scanner på mobiltelefonen og indeholder informationer om mere end +45.000 produkter, som dagligt lander i forbrugeres indkøbsvogne. På den måde gør Eachthing det lettere at få overblik af produktsortimentet og sørger for, at personlige behov og værdier balancerer med det, der kommer med hjem i indkøbsnettet.
Katja Meyer og Sven Philipsen vandt både Techprisen og Bæredygtighedskategorien, da Business Region Aarhus delte iværksætterpriser ud i 2019.
Josefine Østerby, Baser
Josefine Østerby er stifter af virksomheden Baser sammen med kæresten Christian Toft Jakobsen.
Baser har udviklet en stabil parasolfod, som passer til alle typer af parasoller. En idé, som de er i gang med at kommercialisere.
Katrine Søndergård, Tracezilla
Katrine Søndergård er CEO og medstifter af Tracezilla, om har udviklet et cloudbaseret digital løsning, der gør det nemmere at drive fødevarevirksomhed.
ERP-systemet kan bruges af alle til at få kvalitet i deres forretning og gøre det nemt at levere fødevarer af høj kvalitet. Virksomheden hører hjemme i Lystrup.
Isabel Alvarez-Martos og Deby Fapyane, Cellugy
Isabel Alvarez-Martos og Deby Fabyane er henholdsvis CEO og CSO i selskabet Cellugy, som de stiftede sammen i 2018.
Cellugy står bag et bæredygtigt materiale baseret på bionanocellulose, der kan erstatte fossilbaseret plast, der kan bruges til alt lige fra emballage af fødevarer og kosmetik.
Camilla Dalsgaard Sonne, Camilla Højberg Pedersen, Caroline Louise Lilleør og Kristine Skovgaard, Cedi By Ooono
Det er fire unge kvinder står bag overfaldsalarmen Cedi By Ooono, som for godt en måned siden indbragte Kristine Skovgaard, Caroline Louise Lilleør, Camilla Dalsgaard Sonne og Camilla Højberg Pedersen Innovationsprisen 2021 på Via University College.
Der er tale om et community-baseret koncept, som skal hjælpe med at øge trygheden i målgruppen - kvinder i alderen 15-30 år - og mindske antallet af fysiske overgreb.
Nikoline Nybo, Ladies First
Nikoline Nybo er partner og COO i netværket Ladies First, som hun driver sammen med Louise Marie Genefke.
Samtidig rådgiver hun andre virksomheder i spørgsmål om forandringer, diversitet og inklusion via virksomheden Inclusio. Nikoline Nybo er kaospilot og har en BA i antropologi.
Camilla Schram, Humdakin
Camilla Schram er stifter og administrerende direktør i Humdakin, som har sat som mål at blive verdens førende producent af allergivenlige og miljørigtige rengøringsmidler og hudplejeprodukter.
Virksomheden med hovedkontor i Trige har etableret sig i fem lande - herunder med salgskontor i Kina - og er repræsenteret på omkring 40 markeder via 500 forhandlere.
Inge Müller, Delidrop
Efter 16 år som en del af Lego-koncernen - sidst som VP for Global Lean - sprang Inge Müller i 2019 ud som iværksætter, da hun stiftede fødevaretrend-virksomheden Delidrop sammen med Rasmus Linnet.
Inge Müller forklarer selv skiftet med, at hun var kommet for langt væk fra kernen hos Lego - børnene og kunderne - og efter at have været en årrække i en ekstraordinær virksomhed, skulle der noget ekstraordinært til at toppe den erfaring - nemlig iværksætteri.
Hos Delidrop er ambitionen at skubbe til fødevareinnovationen i Danmark.
Aviaja Borup Lynggaard, Child Experience Design
Aviaja Borup Lynggaard arbejder for en sjovere folkeskole. Derfor har hun stiftet virksomheden CxD - Child Experience Design og står bag udviklingen af det interaktive læringsmiddel Hopspots.
Hopspots kombinerer bevægelse, leg og læring i klasselokalet.
Julie Ravn, /et al.
Julie Ravn bærer titlen høvding (direktør og partner) i det digitale designhus med speciale inden for UX og UI.
Hun var selv med til at starte virksomheden i 2014 sammen med to andre studerende, da de mente, at den digitale designbranche manglede et frisk pust.
Line Nørmark, Transition
Line Nørmark, bygningsingeniør og partner, står sammen med Rasmus Jakobsen, direktør og partner, bag virksomheden Transition, der rådgiver og faciliterer processer inden for energi, klima og indeklima.
Det handler om at hjælpe til i overgangen til det bæredygtige samfund - og deraf navnet Transition. Virksomheden havde sit hidtil bedste år i 2020, hvor resultatet før skat blev fordoblet og oversteg for første gang to mio. kroner.
Jane Houlind Ulsøe og Nanna Bach Munkholm, co-founder, Farmbrella
Der står i alt otte stiftere bag agrosektorens digitale vidensnetværk, Farmbrella - tre af dem er kvinder og heraf to fra Aarhus.
Den ene er Jane Houlind Ulsøe, der også bærer titlen 'Head of Customer Succes' i Farmbrella og i øvrigt også medstifter af softwarevirksomheden Canvas Planner.
Den anden medstifter er Nanna Bach Munkholm - Head of AI and App Development. Hun er også stifter af DecorRaid, der fungerer som en slags Tinder for boligentusiaster og køb af boliginteriør.
Ditte Højland og Emma Hostrup, Textile Change
Ditte Højland og Emma Hostrup stiftede i 2020 virksomheden Textile Change sammen med studiekammeraten Simon Rossen på Aarhus Universitet.
Virksomheden har udviklet en metode til at separere tekstilaffald af blandingsprodukter til genanvendelse. I forbindelse med kåring af Byens Bedste 2020 - som Århus Stiftstidende står bag - i november blev Textile Change belønnet Auras grønne pris og 200.000 kroner for 'på banebrydende vis at transformere idéer til praksis med fokus på bæredygtighed, grøn omstilling, deleøkonomi og lignende.
Xenia Duffy, Zeal og Time Angels
Xenia Duffy er ifølge egen Linkedin-profil chef-zebra og i gang med at redde verdenen en virksomhed ad gangen.
Det gør hun som CEO gennem selskabet Zeal, mens Xenia Duffy også er medstifter og 'Chief Time Angel' i virksomheden Time Angels, hvor hun deler viden med andre iværksættere om det at bygge startups.
Linda Mostrup Pedersen, Happy42
Linda Mostrup Pedersen er stiftende partner i virksomheden Happy42, der tilføjer større virksomheder iværksætterkraft som accelerator eller inkubator.
Det handler om alt fra facilitering til hackathons og workshops inden for processer, projektledelse, innovation, kreativitet og iværksætteri.