Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Henrik Toft Hansen, Mikkel Hansen og Lasse Andersson, da de havde fået deres sølvmedaljer efter OL-finalen, som Danmark tabte til Frankrig. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Først med det bedste eller bedst til at være de første

I sportens verden er der kun en vinder. Vi taler om, at man taber sølvet.

For når man er så tæt på sejren, at man kan mærke den, er det et sandt nederlag, at der var en konkurrent, som var lige akkurat lidt bedre. Og så må man vinke farvel til guldet og tage til takke med sølvmedaljen.

I erhvervslivet taler vi om first movers. Dem, der er først med et nyt produkt eller en ny service. Men i modsætning til sportens verden, så taber du ikke nødvendigvis, fordi du ikke er den første til at lancere et produkt.

Det at være fast follower kan ofte være lige så god en forretning, som at være den første. Fordi den hurtige efterfølger nyder godt af, at konkurrenten har banet vejen og vænnet forbrugerne til at efterspørge det nye produkt.

Bedre Nætter var firstmovers, da de lancerede salg af senge på nettet. Det var der ingen andre forhandlere, der tilbød på det tidspunkt, og derfor skulle de opdrage kunderne til at købe ind til soveværelset på en ny måde.

Det har de klaret så godt, at de i dag er landets største onlineforhandler af senge.

Siden er konkurrenterne fulgt efter med onlinehandel og har nydt godt af Bedre Nætters strategi med at flytte kunderne over på de digitale platforme. Men selvom de ikke længere er alene i markedet, hilser de konkurrenterne velkomne, for det er med til at flytte endnu flere kunder online, og her tror Bedre Nætter fortsat på, at de er bedst til at være de første.

Hos Erhvervsliv Aarhus vil vi også gerne være de bedste til at levere relevant indhold fra byens erhvervsliv, men vi er ikke nødvendigvis de første. Men hvis du derimod vil være blandt de første til at modtage vores artikler, bør du tilmelde dig vores nyhedsbrev lige her.

Og så kan du være den første til at dele det tip i dit netværk eller blive den bedste til at dele vores side på Linkedin.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Jonas Byskov (t.v) med sin bror Martin Byskov, som han og en fælles ven i 2013 stiftede Bedre Nætter med sammen. Pressefoto

Bedre Nætter er bedst på nettet

Hvordan skaber man en online-forretning, der har en vækst på over 95 procent?

Det kender Bedre Nætter svaret på, for det var resultatet af deres regnskab for 2020.

En del af svaret ligger i data, men en stærk markedsføring og et godt kendskab til sine kunder er også vigtige elementer.

Jonas Byskov, CFO og partner i virksomheden, giver også gerne fem gode råd til at få succes online.

Da Bedre Nætter gik i luften i 2013, fik de at vide, at det var utopi at sælge senge på nettet, men her syv år senere er de landets største online-forhandler med en næsten lodret vækstkurve.

INDSIGT: Ville du købe en seng, hvis du ikke kunne prøve at ligge i den først?

Ja helt bestemt, mente de to brødre Jonas og Martin Byskov sammen med deres bedste ven Anders Henningsen. Derfor stiftede de onlineshoppen Bedre Nætter.

- Da vi startede for syv år siden var der ingen, der forhandlede senge på nettet. Nogle af de kendte butikker, som for eksempel Jysk, tilbød slet ikke muligheden for onlinekøb. Du kunne se sengen på nettet og så gå ned i butikken og købe den. Så vi var helt klart first movers, fortæller Jonas Byskov, CFO og partner i Bedre Nætter.

Så hvordan fik Bedre Nætter overbevist kunderne om, at de sagtens kan købe en seng uden at prøve den først?

- Det handler om at sammensætte produkterne på den rigtige måde, og så beskrive dem meget præcist. Vi tilbyder, at kunderne kan prøve sengen i deres eget soveværelset, og hvis ikke de er tilfredse med den,  kan de returnere den igen. Det er der under én procent, der gør, siger Jonas Byskov.

Data er nøglen

Bag ved de gode produktbeskrivelser ligger brugen af data.

Ved hjælp af en søvnmåtte kan Bedre Nætter med en speciel software finde ud af, hvordan trykket fordeler sig i en madras, og det er den viden, de bruger aktivt i deres produktudvikling.  Samtidig gør den det muligt at teste forskellige kombinationer af produkterne.

- Som e-commerce forretning er vi meget datadrevne, og vi har meget data tilgængeligt. Vores udfordring er, hvordan vi kan bruge data til at forbedre vores egen forretning, og lade det komme kunderne til gavn, forklarer Jonas Byskov.

Bedre Nætter

  • Stiftet i 2013 i Ans af Jonas og Martin Byskov og vennen Anders Henningsen - siden kom den sidste bror Jacob Byskov til i partnerkredsen.
  • I dag er de 75 medarbejdere med hovedkontor på Vesterbro Torv i Aarhus og lager i Ans.
  • Bedre Nætter sælger udover Danmark til Norge, Sverige og Finland.
  • Omsatte i 2020 for 200 mio. kroner med en vækst på over 95 procent. Forventninger til 2021 er 50 procent vækst og en omsætning for 300 mio. kroner.

Udover at bruge data til at udvikle og beskrive produkter, bruger Bedre Nætter også data i deres markedsføring og branding af virksomheden. Onlinehandel giver mulighed for at få mange oplysninger om kunderne, om hvor de kommer fra, hvad de søger og så videre.

Og det har de været gode til at udnytte hos Bedre Nætter.

- Vi er blevet klogere med tiden. Da vi begyndte, satsede vi på traditionelle tv-reklamer som alle de andre. Men det var umuligt for os at måle, hvad vi fik for den eksponering. Vi skød bare en masse penge af, og det har altid irriteret os lidt.

- Derfor gik vi over til udelukkende at satse på online-markedsføring, hvor vi selv kan styre eksponeringen, og selv kan måle effekten. Det har vi haft langt større succes med, og det er meget mere agilt, siger Jonas Byskov.

Tro mod konceptet

Da brødrene Byskov og vennen Anders kastede sig ud i drømmen om at sælge senge på nettet, forsøgte de i første omgang også at imødekomme de kunder, der gerne ville se varen inden køb.

Derfor oprettede de et showroom i Ans, hvor virksomheden lå på daværende tidspunkt.

- Det gik hurtigt op for os, at showroomet blev lidt en hæmsko, fordi kunderne så sagde, de gerne ville komme og kigge på varerne inden køb, men de kom aldrig. Derfor lukkede vi det, så vi kunne satse 100 procent online og være tro mod vores koncept.

Jonas Byskov

  • Medstifter af Bedre Nætter - i dag partner og CFO.
  • Superstudent fra Silkeborg Business College med et snit på 12,3
  • Ville læse international business på CBS, men kom aldrig i gang, da virksomheden kom i vejen.
  • 27 år, bosat i Aarhus med sin kæreste.

- Det var en rigtig god beslutning, fordi vi fik flere salg, da vi fjernede muligheden for at prøve sengen først. Vi fik skubbet kunderne til at tage stilling til købet med det samme ved, at vi droppede showroomet, siger Jonas Byskov.

Og at kunderne var tilfredse med deres onlinekøb, har været en af Bedre Nætters store succeser, for de tilfredse kunder har anbefalet virksomheden til deres netværk, og på den måde ladet rygtet om online-forhandleren brede sig som ringe i vandet.

Seriøs markedsføring

Selvom rygtet om Bedre Nætter har bredt sig fra kunde til kunde, så er der ikke blevet sparet på markedsføringen.

Konkurrencen om kundernes opmærksom er enorm, og derfor har Jonas Byskov og teamet været tidligt ude for at satse på noget indhold, der skaber værdi for kunderne, uden at det er relateret til et direkte salg. I stedet handler det om at være med til at styrke Bedre Nætters brand.

- Vi vil være dem, der går op i den gode søvn, og det er det, vi produktudvikler efter. Vores kunder skal sove godt. Det er også derfor, vi har lanceret podcasten Dybt Godnat med Peter Falktoft, som handler om søvn. Vi vil gerne skabe noget værdi og ikke blot skyde nogle reklamer afsted, fortæller Jonas Byskov.

Generelt har Bedre Nætter gode erfaringer med at bruge podcast i deres markedsføring. Også i denne del af forretningen er data essentielt, og de måler selvfølgelig på, hvordan podcasten kan flytte kunderne over i onlineshoppen.

Voldsomt vokseværk

Siden begyndelsen i 2013 er Bedre Nætter vokset støt hvert år, men i 2020 blev vækstkurven lodret med en stigning på 95,5 procent. Den enorme succes skyldes ifølge Jonas Byskov både, at corona-pandemien flyttede meget salg online og et nyt fokus på en yngre målgruppe.

I fremtiden er det primært de 20-40 årige, som er kernekunderne, fordi de er mest tilbøjelige til at handle på nettet, og fordi de er i den periode i livet, hvor der er mange skift.

I takt med at stifterne, der alle er i slut-20'erne, bliver ældre, vil målgruppen sandsynligvis følge med, lyder vurderingen. For en af forcerne for det unge team er, at de har været gode til at være i trit med kunderne.

Ingen erfaring som ledere

Til gengæld har det unge lederteam indimellem manglet erfaring, når det handler om ledelse og det at drifte en virksomhed.

- Når man vokser fra at være en lille organisation til pludselig at være 75 medarbejdere, får man brug for at drive organisationen mere professionelt. Altså første gang vi havde en medarbejder, der skulle på barsel, var vi helt på bar bund, for hvordan håndterer man det?

- Vi har lært, at der skal være en HR-ansvarlig, når man bliver mange, som har styr på den slags, og som medarbejderne også kan spørge til råds, siger Jonas Byskov.

Han tilføjer:

- Vi har også skulle blive bedre som ledere - ingen af os i chefgruppen kommer med ledelseserfaring. Derfor har det at ansætte mellemledere og trække os ud af driften har været nødvendigt.

Planen herfra er, at de fire partnere fokuserer på den strategiske retning, der de næste fem år handler om at øge indsatsen i udlandet.

Fem gode råd til succes med onlinehandel

  1. Intelligent brug af data kan både udvikle og vækste din forretning.
  2. Vil du have mest muligt ud af marketingbudgettet, så ansat ressourcer inhouse, som kan have 100 procent fokus og som er tæt på virksomhedens værdier.
  3. Vær ikke bange for at udfordre branchestandarder. Det kan give en fordel som first mover.
  4. Gode produkter er alfa og omega. Kunderne skal vinde noget på pris og kvalitet ved at handle online.
  5. Tro på dit koncept. Vil du satse på online, så gør det 100 procent og drop den fysiske butik.
Morten Ballisager er også forfatter til Håndbog i Moderne Jobsøgning, der blev udråbt til en af årets erhvervsbøger. Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

9 hurtige til Morten Ballisager: Jeg elsker KPI'er, men er ikke god til at styre driften

Morten Ballisager er stifter af konsulenthuset Ballisager, hvor han tidligere var direktør, og nu er bestyrelsesformand.

Hans bedste karriereråd lyder: Drop planerne, hold dig i bevægelse og vær nysgerrig.

Hvis du vil have flere refleksioner fra den erfarne leder, så skal du læse med her, hvor han giver svar på ni skarpe spørgsmål om ledelse.

Hvad er det bedste ved at være leder? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt bestyrelsesformand Morten Ballisager fra konsulenthuset Ballisager om at svare på.

Q&A: Morten Ballisager er netop overgået til en rolle som bestyrelsesformand i Konsulenthuset Ballisager, som han grundlagde i 2008.

Tidligere havde han en rolle som direktør, men den stafet har han nu videregivet til sin bror Tomas Ballisager.

Han er ofte benyttet som ekspert i rekruttering, karriere og danskernes arbejdsliv i medierne. Men her handler det om bestyrelsesformandens egne refleksioner omkring ledelse og karriere.

1. Hvad er den aktuelle status for din virksomhed?

- Det går godt hos Ballisager. Vi slutter snart et regnskabsår, og det er med en god toplinje og en god bundlinje.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er uden tvivl min bror. Han er CEO i firmaet, og det firma, som jeg har skabt, har jeg nu lagt i hænderne på ham. Det står ikke skrevet i nogle håndbøger, at det skal lykkedes med brødre, der arbejder tæt sammen, men vi får det til at fungere.

- Jeg ser os som sjælebrødre, og nogle ting er svære, når man er tæt på hinanden. Det er særligt, når det hele brænder og bølgerne går højt. Men til gengæld påvirker det aldrig vores tillidsrelation. Den er 100 procent uanfægtet. Uanset hvad der sker, stoler vi på hinanden.

3. Hvad er det bedste ved at være leder?

- Når man sidder højt i hierarkiet, har man mulighed for at ændre tingene. Og den følelse af at kunne skabe en forandring, kan jeg godt lide.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

 - Det har været at se ind i min egen begrænsning og erkende, hvad jeg er god til, og hvad jeg ikke er god til.

- Jeg er ikke god til at styre driften, jeg mangler den systematik og tålmodighed, som det kræver. Så jeg har skulle lære at inddrage andre og være tolerant overfor andre måder at gøre tingene på.

- Som leder kan man godt blive oppustet til at tro på, at man er bedst til det hele, men noget af det årene bærer med sig, er den erkendelse, at det er man ikke. Og Ballisager er lykkedes, fordi jeg har overdraget ansvaret.

5. Hvor meget arbejder du?

- Ikke under 37 timer, jeg kan ikke holde ud at kigge ind i al den fritid. Som bestyrelsesformand kommer jeg lidt mere op i helikopteren og skal sideløbende også arbejde som investor, så jeg skal ikke bore mig for langt ind i tingene. Men de 70 timer i ugen, har jeg sagt farvel til.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er en kombination af at gøre en forskel for dem, der står et svært sted i livet, og for eksempel skal have et nyt job. Og så samtidig kunne skabe nogle konkrete resultater. Den hardcore præstationsdel er jeg vild med.

- Jeg elsker KPI'er og at drive forretning. Det hele tiden at skulle levere tallene og sikre, at alt kører, er virkelig en drivkraft for mig.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det bliver en personlig erkendelse, for det var, da jeg holdt op med at sove om natten. Det at få vendt de dårlige vaner og finde ud af, hvorfor jeg ikke sov. Det var hårdt. Jeg mistede overblikket.

- Det tog lang tid, og jeg kom aldrig helt på højkant igen, men med hjælp fra en erhvervspsykolog fandt jeg ud af, at det var fordi, jeg var kriger hele tiden. Og det kan man ikke være, så det skulle jeg lære at give slip på.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Drop karriereplanerne, hold dig i bevægelse og vær nysgerrig.

- Husk at sige, hvor du vil hen, prøv tingene af og gå efter chancen. Dem, der laver planer, misser nye muligheder, så man skal bevæge sig nysgerrigt, og det gælder både jobsøgere og dem, der har gang i karrieren.

9. Hvad er det næste mål for virksomheden?

- Ballisager skal udvides til at blive et konsulenthus med en bredere palette af HR-ydelser, og så skal vi vokse til 100 medarbejdere mod de 70-80, vi har nu.

Line Dalby Gundersen og Maria Kastrup Lausten, som sammen har grundlagt virksomheden Mumutane, har netop vundet i kategorien ‘Product of the Year’ for deres pude-serie på Formland interiør og designmesse.

Det skal du også vide fra ugen, der snart er gået

Uge 34 i overblik gør dig klogere på:

AS3 opkøber en konkurrent.

Fremgang i halvårs-regnskaberne hos både Trifork og Arla.

Designvirksomhed vinder årets produkt på Formland-messen.

Vi samler op på nyhedsbilledet fra erhvervslivet i Aarhus.

RUNDT I AARHUS: AS3, der tilbyder rådgivning med fokus på jobmæssige forandringer, har købt aktiemajoriteten i konkurrenten Dansk Erhvervspsykologi. Med det nye opkøb ønsker administrerende direktør Allan Gross-Nielsen at fortsætte virksomhedens udvikling i en mere digital retning.

Rådgivningsvirksomheden har købt 75 procent af aktierne i Dansk Erhvervspsykologi for at mindre tocifret millionbeløb. De resterende 25 procent er ejet af Mette Neyberg, der også fortsætter som administrerende direktør i Dansk Erhvervspsykologi. Læs mere her.

Softwarevirksomheden Trifork Group har i den forgange uge offentliggjort regnskabet for 1. halvår. Her kunne de præsenterer en omsætningsvækst på 55 procent i 2. kvartal og 46 procent vækst i 1. halvår 2021, hvilket betyder, at de nu præciserer forventningerne til året.

- Jeg er meget tilfreds med vores resultater, der både afspejler en stærk organisk og akkvisitiv omsætningsvækst og en forbedret lønsomhed. Jeg er meget taknemmelig for, at vore kunder inviterer os med på deres rejse til at ændre verden med software. Samtidig en tak til vores kolleger for deres kæmpe indsats for at opnå disse resultater i en udfordrende tid, siger Trifork CEO Jørn Larsen i en pressemeddelelse.

Forbrugere har fortsat stor appetit på Arlas mejeriprodukter i første halvår af 2021 steg koncernens samlede omsætning steg en smule med 1,2 procent til 5,44 mia. euro sammenlignet med 5,377 mia. euro i første halvår 2020.

Mange af Arlas andelshavere er fortsat udfordret af øgede produktionsomkostninger, der skyldes stigende globale priser på brændstof, energi og foder. I gennemsnit er foderpriserne steget med 13 procent pr. ko i første halvår 2021.

- Den globale efterspørgsel på mejeriprodukter var fortsat høj i første halvår 2021. Vores stærke position i detailsektoren og fokus på innovation har sammen med virksomhedens og andelshavernes robusthed sikret et solidt resultat i første halvår 2021 og gode afkast til vores ejere gennem en forbedret aconto-mælkepris, siger administrerende direktør i Arla Foods Peder Tuborgh.

Tredje gang blev lykkens gang for tekstil- og designvirksomheden Mumutane på Formland interiør og designmesse, hvor de i år blev kåret til ‘Product of the Year’ for vores nye pude-serie.

Mututane, der ligger i Højbjerg, designer unik, grafisk og farverig boligtilbehør, og produkterne er kombineret med afrikanske wax print tekstiler, købt lokalt i mindre tekstilforretninger i Afrika, samt overskudstekstiler fra virksomheden Kvadrat i Ebeltoft.

Virksomheden er stiftet af Line Dalby Gundersen og Maria Kastrup Lausten med et formål om at skabe et produkt med en dybere mening. Derfor har Mumutane en bæredygtig tilgang i flere aspekter af virksomhedens processer og med et særligt fokus på at minimere tekstil-spild.

Navnet mumutane betyder 'vi mennesker', og filosofien er, at vi samarbejder på tværs af kulturer og landegrænser for at skabe bedre vilkår for flere mennesker, lyder det.