Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Morten Sønderskov er COO i Lunar og har været i virksomheden siden 2016. Pressefoto

Lunar-chef: Du skal først og fremmest være et ordentligt menneske

Du bør behandle andre, som du gerne selv vil behandles, lyder et gammelt ordsprog. Og hvis man skal tro på Morten Sønderskov, COO i Lunar, så er det, det bedste karriereråd han kan give videre.

- Uanset hvem jeg har mødt eller arbejdet sammen med i min karriere, så går det igen for alle dem, der har haft succes, at de er ordentlige mennesker, som gerne vil hjælpe med at løse problemerne, siger Morten Sønderskov.

I dette nyhedsbrev kan du komme lidt tættere på driftsdirektøren i den digitale bank, når han giver svar på tiltale i vores 9 hurtige til direktøren.

Du får også et indspark fra administrerende direktør i Økologisk Landsforening, Helle Borup Friberg, der tror på, at økologien nu igen kommer tilbage øverst på dagsordenen, fordi det er vejen til den grønne omstilling. For lige nu har økologien sit momentum, og der venter et startup eventyr forude.

Og hvis du hellere vil høre Helle Borup Fribergs input i stedet for at læse, så kan du lytte til hendes klumme nedenfor.

Du er som altid velkommen til at dele nyhedsbrevet, hvis du kender nogle, der kunne have gavn af at læse - eller lytte - med. Nye læsere kan tilmelde sig her.

Kig også gerne fordi på vores Linkedin, hvor kommentarer, ris eller ros til dagens indhold er velkommen.

Tak fordi du følger med - og god fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

Fra venstre:  Jesper Petersen (S), forskningsminister,  Eskild Holm Nielsen, dekan for AU’s Faculty of Technical Sciences og Christopher Sorensen, CEO, GreenLab,  der underskriver den nye samarbejdsaftale mellem GreenLab og Aarhus Universitet. Pressefoto

Det skal du vide om erhvervsugen i Aarhus

Aarhus-regionen er igen danskernes sommerferiefavorit. 18 procent af danskerne besøgte det østjyske denne sommerferie. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet.

Snart starter nedrivningen af Hejredalskollegiet i Gellerup. AP Pension vil opføre 75 familievenlige boliger i to-tre etager og afsætte de brugte betonelementer til genbrug ved at sælge bygningselementerne via Upcycling Forum.

Salling Group vil sammen med ladeoperatøren Clever etablere Danmarks største lynladenetværk. Det begynder med 300 nye, offentlige lynladepunkter fordelt på 89 føtex-lokationer i hele landet.

Nyt samarbejde mellem GreenLab og Aarhus Universitet skal sikre fremtidens energisystemer og sætte landbrugets grønne omstilling i fokus.

Her får du fire væsentlige historier om stort og småt fra byens virksomheder

RUNDT I AARHUS: For andet år i træk er Aarhusregionen danskernes foretrukne rejsemål i Danmark. Hver femte dansker holdt sommerferie i Aarhusregionen denne sommer, og tilfredsheden med ferien var meget høj. Det er nogle af hovedkonklusionerne i en netop offentliggjort undersøgelse, som Epinion har udarbejdet for VisitDenmark.

- Jeg er meget stolt af, at Aarhusregionen igen i år er danskernes foretrukne sommerferiedestination i Danmark. Vores destination rammer bredt med kombinationen af Danmarks andenstørste by Aarhus med kultur i verdensklasse, Djurslands familieattraktioner og strande, Viborgs historie og alle naturoplevelserne i området. Vi har noget at tilbyde alle, og det har danskerne fået øjnene op for, siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus.

Siden 2019 har Aarhusregionen haft en stor vækst i antallet af danske overnatninger. I højsæsonen fra juni til august i år tog danskerne over 1,9 millioner overnatninger i Aarhusregionen mod 1,4 millioner i 2019. For næsten hver femte dansker var det i år første gang, at sommerferien blev holdt i Aarhusregionen, og hele 95 procent af de besøgende var tilfredse eller meget tilfredse.

Så skal der atter rives boligblokke ned i Gellerup, denne gang er det det nedslidte og tomme Hejredalskollegiet, der står for fald. Den nye ejer af området, AP Pension, sætter i december et nedbrydningsfirma i gang med at bryde de tilbagestående ni kollegieblokke i beton ned for at bane vejen for en ny bydel med 75 familievenlige boliger, det skriver Stiften.

-  Ved nedrivningen af kollegiet har vi indgået en aftale om at sælge bygningselementerne via Upcycling Forum, så elementerne kan blive genbrugt i andre byggeprojekter. Vi forventer ikke nogen økonomisk gevinst for den del. Vi gør det alene ud fra en tanke om genanvendelse af materialer, siger administrerende direktør Peter Olsson fra AP Ejendomme, der forventer, at nedrivningen af kollegiet vil være afsluttet i starten af foråret 2022.

Upcycling Forum er en virksomhed med base i Aarhus, der har skabt en digital mødeplads for byggeselskaber, der kan udveksle brugte byggematerialer.

- Vi har muligvis et nyt byggeprojekt, der kan bruge betonelementerne fra Hejredalskollegiet, som de er, siger Rasmus Falkenberg, direktør og ejer af Upcycling Forum, som den lokale it-virksomhed Trifork også er medejer og udviklingspartner i.

Sammen med ladeoperatøren Clever etablerer Føtex 300 nye, åbne lynladepunkter på tværs af landet. Med de nye, offentlige lynladepunkter fordelt på 89 føtex-lokationer i hele landet, får Danmark inden udgangen af 2022 et markant løft af det offentlige ladenetværk til elbiler. Det nye lynladenetværk bliver landets største i forhold til antal udtag.

- Det her er et kæmpe fremskridt for elbilismen i Danmark. Vi har et stort fokus på at etablere store lynladestationer ved motorvejene, og nu bliver lynopladning for alvor hverdagseje i hele Danmark. Med Føtex’ og Clevers investering i den nationale, åbne ladeinfrastruktur udnytter vi den helt store fordel ved elbilen, nemlig at man kan lade der, hvor man er – også mens man handler, siger Clevers direktør, Casper Kirketerp-Møller.

Salling Group og Clever indgår samtidig en rammeaftale, der vil udvide ladenetværket til flere af detailkoncernens lokationer. Sammen har de en fælles ambition om at etablere Danmarks største lynladenetværk. Derfor vil de to parter løbende udbygge aftalen de kommende år og opsætte endnu flere ladepunkter ved koncernens dagligvarebutikker.

Aarhus Universitet og GreenLab har underskrevet en formel samarbejdsaftale, der danner grundlaget for en fælles forskningsplatform. Fokus bliver særligt på udvikling af fremtidens energisystemer og deres sammenhæng med den grønne omstilling af landbruget.

Aarhus Universitet har igennem mange år opbygget særlige kompetencer inden for både energi- og landbrugsforskning, som bliver udviklet og testet på forskningscenteret i Foulum. Her arbejdes der med en række innovative projekter, der undersøger, hvordan landbrugets ressourcer kan udnyttes på nye, bæredygtige måder til for eksempel grønne brændstoffer.

GreenLab giver Aarhus Universitet mulighed for at prøve nye teknologier af i stor skala, og dermed forkorte den tid, det tager for dem at blive testet igennem og få dem tilpasset til markedet:

- Samarbejdet med GreenLab betyder, at vi med en stærk kombination af teknisk videnskab, forskning og innovation kan omdanne teori til virkelighed. GreenLab er en ideel platform, som i sparring med fakultetets dygtige forskere og forskningsgrupper kan sikre, at fremtidige projekter kan både testes og skaleres. Det kan vi udnytte i vores forskning og i vores arbejde med fremtidens energiløsninger og i forhold til landbrugets grønne omstilling, siger Eskild Holm Nielsen, Dekan for AU’s Faculty of Technical Sciences.

- Det er ikke antallet af arbejdstimer, der er det kritiske, for det kan være det hele værd. Men man skal bare ikke tro, at der er styr på alt, fordi man arbejder mange timer, siger Morten Sønderskov, COO i Lunar. Pressefoto 

9 hurtige til Morten Sønderskov: En indsats udover det sædvanlige kommer ikke gratis

Intet i livet er gratis. Slet ikke når man er digital bank med store vækstambitioner og vokseværk. Derfor skal man huske at fejre de små sejre, for det næste store bjerg venter allerede.

Morten Sønderskov, der er COO i Lunar, arbejder meget, men hygger sig også meget, fordi han er omgivet af dygtige mennesker og bliver inspireret af alt det, de kan.

Men det koster også mange arbejdstimer at bygge noget op, der vil udfordre den etablerede bankverden, og det skal ikke glorificeres - for intet kommer gratis.

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt COO Morten Sønderskov fra Lunar om at besvare.

Q&A: Det er kun seks år siden, at den digitale bank Lunar blev grundlagt, men efter den seneste investeringsrunde i sommer blev der skudt 1,56 milliarder kroner ind i virksomheden. Dermed er den samlede værdi af banken nået op på 7,5 milliarder kroner, hvilket gør den til en såkaldt enhjørning - med en værdi over 1 milliard dollars.

Morten Sønderskov kom til i 2016 og har siden da været ansvarlig for den daglige drift. I dag har mere end 400 medarbejdere deres daglige gang hos Lunar.

Den 44-årige direktør kom til Lunar fra en helt anden branche end finansverdenen, men med seks års erfaring fra energibranchen. Han blev grebet af de ambitioner og den drivkraft, der har været kendetegnende for den digitale bank.

Men han har aldrig fortrudt sit skifte, der har givet ham mulighed for at bygge det, han selv kalder et eminent godt team og for at kunne tiltrække nogle fantastiske talenter.

Morten har en baggrund som cand.merc. i international business, og privat er han gift, har tre børn og er bosat i Aabyhøj.

Vi har bedt ham svare på ni hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

1. Hvad er den aktuelle status for Lunar?

- Det går fremragende! Vi har utrolig god fremdrift lige nu med en stærk investorkreds omkring os og et fantastisk team.

- Vi går en fremtid i møde, hvor det er op til vores egne evner, hvor langt vi når. Vi skal længere ud i Norden, og vi udvider hele tiden vores produktsortiment, så vi på den måde bevæger os dybere ind på den klassiske bankforretning.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Det er alle mine kollegaer, og det mener jeg virkelig.

- Jeg er oprigtig nysgerrig på at forstå ting - også i detaljer, fordi det er med til at lægge brikkerne i puslespillet. Så min viden bliver udvidet hver dag.

3. Hvad er det bedste ved at være leder?

- I min rolle som driftsdirektør får jeg mulighed for at række udover hele værdikæden, og det opfylder min personlige nysgerrighed. Det bedste ved at være leder, det er, at jeg har en naturlig adgang til information og derfor får lov at tale med så mange spændende mennesker.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Det var en kritisk beslutning for mig, dengang jeg sagde ja til at blive en del af Lunar. Jeg kom fra et lederjob i en etableret sektor med knap 1000 medarbejdere og kom ind i virksomhed, hvor der var 10.

- Der er stor forskel på at være leder for en etableret organisation og til at lede en organisations udvikling. Det var en meget stor beslutning for mig. For det er to ledelsesmæssigt meget forskellige opgaver.

5. Hvor meget arbejder du?

- Jeg arbejder (længere pause...) det ved jeg ikke. Jeg arbejder meget, og jeg hygger mig meget.

- Svaret er, at jeg arbejder meget, og vi udvikler os rigtig meget. Der er rigtig mange timer, som ligger mere i kategorien kognitive udfordringer, end det ligger i reelle arbejdstimer, og det er derfor jeg siger, jeg hygger mig. Så det bliver min hobby.

- Når man laver en indsats ud over det sædvanlige, når man forsøger at skabe noget udover det sædvanlige, så kommer det ikke gratis. Og det er det, vi gør i Lunar.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er at få lov til at være en del af et utroligt inspirerende team, og det er ikke en floskel. Det er inspirerende at være omgivet af mennesker, der har et drive udover det normale.

- De giver alt, hvad de har, uden at vi kender den vej, vi skal ned ad. Men til trods for, at vi ikke kender målet, så forsøger de hele tiden at gøre tingene bedre i dag end i går.

- Det er helt oprigtigt det suverænt bedste ved mit job.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det sværeste, jeg oplever hos Lunar, er at huske at stoppe op og se på resultaterne. Fordi mængden af udfordringerne foran os er også på et højt niveau, så vi er meget hurtigt videre til det næste bjerg.

- Så det sværeste er at huske at anerkende og reflektere over det, vi kommer fra, inden vi går i gang med det næste. Vi bliver grebet af stemningen, fordi når man står der, føles det som et 100 meter løb, men vi er faktisk i gang med et maraton.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Just do it!

- Uanset hvilket job jeg har haft, så har der altid været en stærk koalition mellem det at være et ordentligt menneske og være med til at løse problemerne. Kombinationen af at søge det er de bedste elementer i karrierefremmende aktiviteter. Du skal have begge begavelser i spil - både den sociale og den intellektuelle.

- Men at være et ordentligt menneske står som nummer et for mig.

9. Hvad er det næste mål for Lunar?

- Det næste helt konkrete mål er at bevise vores positionering på den nordiske finansielle scene. Det er inden for en overskuelig rækkevidde, og hvis man gør det, så er det jo med til at flytte brikkerne i en relativ etableret branche.

- Mit personlige mål er at fastholde den entusiasme, jeg har i dag. For hvis jeg har den, så er jeg grundlæggende utrolig glad. 

Helle Borup Friberg er administrerende direktør i Økologisk Landsforening. Pressefoto

Den grønne omstilling er økologiens nye start-up eventyr

I takt med den stigende klimakrise er økologi igen blevet det nye sort. For trods sine mange år på markedet står økologien over for et start-up eventyr. For det er blandt andet en mere bæredygtig fødevareproduktion, der kan skubbe den grønne omstillingen i den rigtige retning.

Det ved de hos Økologisk Landsforening, som er klar til at gå forrest i udviklingen, og administrerende direktør Helle Borup Friberg deler i denne klumme sine tanker om fremtidens økologiske produktion.

- Lige her har økologien sit momentum. Både økologiske landmænd, produktudviklere, virksomheder og professionelle køkkener har et indbygget iværksætter-gen. Fordi det ligger i økologiens DNA at være bæredygtig, udviklingsmindet og forandringsvillig, skriver hun.

Kender du det at stå med en bragende god forretningsidé, som andre synes er for besværlig og urealistisk? Måske kender du så også den begejstring, der opstår, når tiden, tankesættet og nødvendigheden viser, at din idé ikke var så tosset alligevel? Det er på ingen måder følelsen af hvad-sagde-jeg, men snarere en følelse af, at det var kampen værd at fortsætte.

Sådan har mange økologiske producenter og virksomheder det lige i øjeblikket. Sådan har vi det også i Økologisk Landsforening, der i 40 år har skabt et fælles fundament for hele værdikæden i økologien – fra landmand til forbruger. Hvert år kan vi glædes over, at forbrugerne øger deres køb af økologiske fødevarer og er verdensmestre i økologisk forbrug. Hvert år lægger flere heltidsbedrifter om til økologi. Sådan har det været i snart mange år.

Lige nu er der dog et særligt momentum for økologien, som hænger uløseligt sammen med de bæredygtighedsudfordringer, som verden står midt i at skulle løse for fremtiden. Først pegede pilen på energi- og transportsektoren. Nu peger den på vores fødevareproduktion og forbrug, der står for mellem 20 og 30 procent af EU’s samlede udledning af drivhusgasser.

Den økologiske fødevareproduktion går ikke ram forbi. Selvom det ligger i det økologiske fundament, at man producerer skånsomt og forvalter klodens ressourcer forsvarligt, så har den økologiske produktion hidtil udviklet sig på markedet på det konventionelles præmisser.

Nu skal der mere til for, at vi kan løse udfordringerne med klima, biodiversitet, dyrevelfærd og rent drikkevand. Det løses ikke med mere af det, vi har gjort. Det løses kun ved, at vi tænker nye produktionsmetoder, skaber innovative produkter og forandrer vores tilgang til forbrug og måltider. Og lige her har økologien sit momentum.

Både økologiske landmænd, produktudviklere, virksomheder og professionelle køkkener har et indbygget iværksætter-gen. Jeg oplever, at vores medlemmer går til den vigtige opgave med en energi og passion, som i løbet af kort tid har skabt resultater. Fordi det ligger i økologiens DNA at være bæredygtig, udviklingsmindet og forandringsvillig.

Økologiske landmænd har lagt sig i front, når det handler om at producere mere klimavenligt. Lige nu er flere i gang med at etablere skovlandbrug, som er et relativt nyt dyrkningssystem i Danmark. I skovlandbrug planter man træer og buske på markerne. Træer og buske binder CO2 fra atmosfæren, hvilket bidrager til klimaet og til jordens frugtbarhed, ligesom rødder i forskellige lag sikrer, at gødning udnyttes bedre, og at risikoen for udvaskning bliver mindre.

Forandringen af vores fødevaresystem betyder også, at økologiske landmænd modigt har kastet sig ud i at dyrke nye afgrøder. Hidtil har store dele af vores landbrugsareal været anvendt til at dyrke foder til husdyr. I takt med at vi skal skære ned på vores kødforbrug, stiger efterspørgslen på plantebaserede fødevarer med et højt proteinindhold, hvilket skaber et stort forretningsmæssigt potentiale for danske økologiske ærter, bønner og linser.

Trods sine mange år på markedet står økologien over for et start-up eventyr. Selvom det går langsomt med at ændre kostvaner, ser vi markante takter, der skubber forandringen i gang.

For eksempel da Northside Festival meldte ud, at festivalmaden fremover bliver både økologisk og plantebaseret. Blandt vores medlemmer i de professionelle køkkener går udviklingen også stærkt, og de madprofessionelle taler om at skabe et helt nyt gastronomisk sprog i den grønne omstilling. Fødevarevirksomhederne følger trop med udviklingen af nye økologiske produkter og fokus på bæredygtighed i alle produktionsled.

Udviklingspotentialet for økologisk produktion og produkter er således enorm i en tid, der kalder på løsninger, som kan brødføde en voksende verdensbefolkning uden at ødelægge kloden. I den udvikling har Aarhus og Midtjylland en særlig rolle som foodcluster, hvor både etablerede virksomheder og iværksættere skaber vejen for forandring. Potentialet styrkes yderligere af, at bæredygtighed afpolitiseres og drøftes på tværs af partipolitiske skel. Og det hjælper betragteligt på innovationslysten, når både EU og vores egne politikere anviser økologi som en del af løsningen.

Økologisk Landsforenings vigtigste opgave er at støtte op om den store innovationslyst i hele værdikæden. Vi skaber samarbejder og partnerskaber fx med SEGES om etablering af Innovationscenter for Økologisk Landbrug i Agro Food Park, med Merkur Andelskasse om klimaværktøjer til landmandskunderne og med Dansk Vegetarisk Forening i Plantebaseret Videnscenter. Vi arbejder politisk på en markedsdrevet model, der forandrer EU's landbrugsstøtteordning, så den belønner landmænd, der iværksætter, klima- og biodiversitetsindsatser i produktionen.

For skal det lykkes at skabe de nødvendige forandringer, der løser de kritiske problemer, skal der samtidigt skabes bæredygtige forretningsmodeller, der gør det attraktivt at integrere bæredygtighed i sin produktion.