Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Medstifter og CEO i Colibo, Mogens Sejer Iversen under medarbejderne al virksomhedens succes. Pressefoto

CEO i Colibo: Det bedste er at kunne undværes

"Du skal ikke tro, du er noget" er et kendt citat fra Janteloven, som de fleste elsker at hade, men mange alligevel tager sig selv i at efterleve.

Der kan være noget om snakken, for uanset hvem du er, og hvad din jobskrivelse er, så kan også du undværes. Den er erkendelse er CEO i Colibo, Mogens Sejer Iversen for længst kommet frem til.

Men det er ikke en erkendelse, han er ked af - tværtimod.

- For nylig overhørte jeg på kontoret, at nogle medarbejdere drøftede, om de skulle lukke en kunde. Det er fristende for mig at gå ind i den samtale, men jeg lader være og nyder i stedet at se dem turde tage den beslutning og eksekvere den, fortæller Mogens Sejer Iversen.

For der ligger meget mere succes i at blande sig uden om end at blande sig i alt, mener han, og i dette nyhedsbrev deler han flere refleksioner og erfaringer med ledelse og karriere.

Helt uden at reflektere for meget over det, er du velkommen til at dele dagens indhold med dit netværk og bed dem gerne om at tilmelde sig nyhedsbrevet. Det gøres nemt lige her.

God fornøjelse - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Marc Perera Christensen sad i Aarhus Byråd for Det Konservative Folkeparti fra 2006 til årsskiftet 2019, inden han blev direktør i Erhverv Aarhus. Han var kulturrådmand i Aarhus gennem tre år. Foto: Jens Thaysen

Direktør i Erhverv Aarhus er fratrådt sin stilling

Erhverv Aarhus skal på jagt efter en ny topchef, efter den tidligere rådmand Marc Perera Christensen brat er stoppet på posten.

Efter tre år som direktør er samarbejdet ophørt efter gensidig aftale, og Marc Perera Christensen har haft sidste arbejdsdag.

Bestyrelsen i Erhverv Aarhus vil fremadrettet intensivere arbejdet med strategiske forretningsområder og ønsker derfor en ny profil til direktørposten, lyder begrundelsen for fratrædelsen.

Efter tre år på posten er Marc Perera Christensen og erhvervsorganisationen Erhverv Aarhus efter gensidig aftale blevet enige om at skilles.

NAVNE: Erhverv Aarhus skal have ny direktør i 2022, da Marc Perera Christensen er fratrådt sin stilling. Samarbejdet ophører efter gensidig aftale, og Marc Perera Christensen har haft sidste arbejdsdag.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Erhverv Aarhus. Organisationen, der repræsenterer byens brede erhvervsliv, ønsker fremadrettet at intensivere arbejdet med paletten af strategiske forretningsområder. Bestyrelsen ønsker derfor en ny profil til direktørposten, skriver organisationen.

- Erhverv Aarhus er et naturligt samlingspunkt for det aarhusianske erhvervsliv, og vi varetager løbende medlemmernes interesser og understøtter virksomhedsdriften og netværksskabelsen. Marc Perera Christensen har som direktør stået i spidsen for en synliggørelse af Erhverv Aarhus, en bedre infrastruktur og en styrket generel erhvervspolitisk indsats, siger formand for Erhverv Aarhus, Terje Vammen.

- Vi vil i de kommende år fortsat have fokus på foreningens fem strategiske forretningsområder: Udvikling & Infrastruktur, Internationalisering, Uddannelse, Innovation & Iværksætteri, Kultur & Sport samt Forretning & Verdensmål med målet om at bidrage med viden og indflydelse for foreningens mange medlemmer, supplerer næstformanden Karina Boldsen.

Orlov og netværkskaffe

Marc Perera Christensen kommenterer selv sit stop på sociale medier.

- Så kom det nye år og med nye udfordringer og muligheder. Jeg har virkelig nydt at være en del af den transformation, som foreningen har været igennem. Erhverv Aarhus står, her i sit 160 års jubilæumsår, stærkt med medlemsvækst, styrket politisk indflydelse og profil, sund økonomi, nyt logo og identitet, stærke arrangementsformater, nye lokaler, ny hjemmeside og CRM-system og ny strategi, skriver Marc Perera Christensen om sin afgang på Linkedin. 

Han mener, at der er et vidunderligt og stort potentiale for foreningen, og den næste direktør står med alle de gode kort på hånden.

- Selv skal jeg nu nyde nogle planlagte måneders fædreorlov med vores skønne lille Maia, og undervejs i den tid genfinde mig selv og finde ud af, hvad mit næste job skal være. Imens vil jeg nyde, at lyset vender tilbage, at foråret titter frem derude og få lavet et gør-det-selv projekt eller to.

- Samtidig vil jeg stadig passe mine spændende bestyrelsesposter og er klar på at drikke masser af netværkskaffe, lyder det fra den afgående direktør.

Kommunikationschef Jesper Theil er konstitueret som direktør og en rekrutteringsproces igangsættes for at finde den nye direktør til Erhverv Aarhus.

- Det at være direktør siger mig ikke så meget. Det, jeg forholder mig til, er at være en 'virksomheds-opbygger'. Og jeg har både det ultimative ansvar, men også den ultimative indflydelse, og det er jeg meget ydmyg over for, siger Mogens Sejer Iversen, CEO i Colibo. Pressefoto

9 hurtige til Mogens Sejer Iversen: Jeg under mine kollegaer al succesen

CEO og medstifter i Colibo, Mogens Sejer Iversen, synes, det er tåbeligt at prale med at arbejde 70 timer om ugen, og han vil hellere have sine folk til at træffe beslutningerne på egen hånd, også selvom det viser sig at være forkert.
 
Softwarevirksomheden Colibo har vind i sejlene, og senest har de haft et gennembrud i Sydøstasien, hvor en stor virksomhed med 2000 ansatte har valgt dem som leverandør.

Mogens Sejer Iversen deler her sine refleksioner om karriere og ledelse i vores serie: 9 hurtige til direktøren.

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt CEO i Colibo Mogens Sejer Iversen om at besvare.

Q&A: Mogens Sejer Iversen er CEO og stifter af softwarevirksomheden Colibo, der beskriver sig selv som det perfekte mix af kreativitet og tekniske specialister, der elsker deres job og mener, at Colibo er det bedste moderne sociale intranet.

Virksomheden, der udspringer af Mediaworkers, er stiftet i 2016 af Mogens Sejer Iversen og business angel Stig Hølledig. De er i dag 20 ansatte og holder til i Skandinavien Congress Center.

Colibo har udviklet et digitalt samarbejdsværktøj, en form for avanceret intranet, hvor medarbejderne kan mødes i sit eget lukkede univers og dele viden uden at skulle bekymre sig om sikkerhed.

De har for nylig haft et gennembrud  i Sydøstasien, hvor PropertyGuru, med knap 2000 medarbejdere fremover vil basere al deres interne kommunikation på Colibos software.

Mogens Sejer Iversen har en HA og en HD fra Aarhus BSS, og privat har han fire børn og bor med sin kæreste i Risskov.

Vi har bedt ham svare på ni hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.

1. Hvad er den aktuelle status for Colibo?

- Corona har været en fjer i hatten for os, fordi vi laver software, der binder folk sammen. Så på den måde har vi fået meget forærende på en trist baggrund.

- Lige nu har vi fokus på at skalere virksomheden internationalt. Vores forretning er baseret på abonnement, og det har været en sand gave under corona, fordi det har fjernet en stor del af usikkerheden. Og så har det været populært under corona, fordi det skaber et virtuelt forhold til virksomheden, når medarbejderne ikke kan mødes fysisk.

2. Hvem er dine vigtigste sparringspartnere?

- På daglig basis er det min ledergruppe. Vi har også valgt en uafhængig bestyrelsesformand, Poul Bærentsen, der kan se tingene mere udefra, og ham går jeg også til med visse ting.

- Jeg får også input fra andre tech-iværksættere i mit netværk, og når det drejer sig om noget ikke tech-relateret, så sparrer jeg gerne min far på 85 år. Han har selv været selvstændig og ved meget om den usikkerhed, der følger med egen virksomhed.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Det at være direktør siger mig ikke så meget. Det, jeg forholder mig til, er at være en 'virksomheds-opbygger'. Og jeg har både det ultimative ansvar, men også den ultimative indflydelse, og det er jeg meget ydmyg over for.

- Der er mennesker - vores medarbejdere - der er afhængige af, at jeg driver virksomheden i den rigtige retning. De har vist mig stor tillid, og det skal jeg forsøge at leve op til. Der er ingen jeg under vores succes som mine kollegaer.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Da vi startede Colibo i sin tid, udsprang det af en ide i en anden virksomhed, som vi så gik i gang med at eksperimentere med. På et bestyrelsesmøde traf vi så på et tidspunkt en meget rask beslutning om at sælge moderselskabet og satse på Colibo. Så vi solgte virksomheden på 10 minutter.

- På sin vis er det nok kendetegnende ved mig at være en iværksættertype, som gerne vil sætte noget i gang og bygge det op. Og så er jeg relativt risikovillig.

5. Hvor meget arbejder du?

- Jeg hørte engang en klog mand sige at en god måde, at spilde tiden på er at tælle timerne. Men jeg arbejder måske 45 timer om ugen, hvor mange af dem ikke er på kontoret

- Det er ikke et ønske for mig, at medarbejderne skal arbejde solen sort, så derfor har jeg også et ansvar for at gå forrest. Jeg synes, det er lidt grinagtigt at prale med at arbejde 70 timer om ugen.

- På et tidspunkt fik jeg selv lagt lidt for mange timer derhjemme, hvor jeg mest sad i sofaen, og det endte med at give mig ondt i lænden, så det straffer sig, griner Mogens Sejer Iversen.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er helt klart, når ting sker uden min mellemkomst. Det, at jeg kan undværes, fordi det betyder, at jeg har de rigtige mennesker ombord. Så det skal man nyde og huske at træde tilbage og se dem eksekvere beslutningerne uden mig.

- Det kan være, når et produkt bliver forbedret for eksempel. Det er meget tilfredsstillende, fordi det viser, at vi har en maskine, der fungerer, og nogle tandhjul, der drejer rundt.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- I et tidligere job som administrerende direktør havde jeg en oplevelse, som blev lidt et vendepunkt i min karriere. Til en generalforsamling, hvor der skulle uddeles udbytte til ejerne, oplevede jeg en ejer, der ankom i helikopter, trådte ind til mødet iført gummistøvler og tændte en smøg. Han fik sit udbytte og forlod i stedet igen.

- For mig var det en manglende respekt, overfor det andre har skabt, og det blev et vendepunkt for mig i forhold til at blive selvstændig, fordi den opførsel stred imod alle mine principper.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Jeg vil råde de unge til at finde ud af, om de er til corporate-life eller mere er typen, der gerne vil have hånden på kogepladen. Fordi det definerer lidt, om man er et lille tandhjul i en stor maskine eller et større tandhjul i en lille maskine. 

- Der er ikke noget rigtig og forkert, for det er en mentalitetsting, om man er til det ene eller andet. Der er en afvejning mellem tryghed og risiko, og nogle vil være elefanter i et glasbur i en stor koncern. Det er noget, jeg vil udfordre mine egne børn på at gøre sig tanker om.

9. Hvad er det næste mål for Colibo?

-  Det er at skalere virksomheden og komme mere ud i verden. De næste år kommer til at gå med at skaffe forudsætningerne og få kapitalen til at skalere. Vi er interesseret i en bridge-finansiering, men vi vil hellere vente med en investering, til vi er slået igennem internationalt, og det håber vi er sket i 2024.

Karin Salling er enke efter Herman Salling, der skabte Dansk Supermarked, som i dag er kendt som Salling Group. Foto: Annelene Petersen

Det bør du vide fra ugen, der gik

Næstformand i Salling Fondene, Karin Salling, er udnævnt til kammerdame af Kongehuset. Det er en titel, 11 andre kvinder i Danmark har fået tildelt.

På grund af risikoen for coronasmitte blev årets nytårsbriefing fra Aarhus Kommune afholdt virtuelt.

Jysk henter en gammel kending, Ole Thomsen, hjem til koncernen som EVP for Logistik. Han tiltræder 1. juni.

Her er tre udvalgte historier fra byens virksomheder i ugens løb.

RUNDTIBYEN: Næstformand i Salling Fondene, Karin Salling, er udnævnt til kammerdame af Kongehuset. Det er en titel kun 11 andre kvinder har fået tildelt i Danmark. Det skriver Stiften.

Det er sket i forbindelse med kongehusets udnævnelser og tildelinger af kommandørkorset, oplyser Kongehuset. Titlen svarer til kammerherre-titlen.

Med ærestitlen kammerdame kan der følge visse forpligtigelser og gøremål. Det kan for eksempel være, når en nytiltrådt ambassadør skal ledsages til sin første audiens hos dronningen samt ved større festligheder i kongehuset.

Kammerdamerne bærer ikke uniform, men et embedstegn udformet som en broche. Den første kammerdame i Danmark blev udnævnt i forbindelse med Dronningens 25-års Regeringsjubilæum i 1997.

Årets nytårsbriefing fra Aarhus Kommune måtte afholdes virtuelt på grund af den aktuelle corona-situation. På programmet var en temperaturmåling af udviklingen, planer og erhvervsklimaet i Aarhus, hvor de blandt andet kom omkring, hvad den historiske infrastruktur-aftale betyder for byen og perspektiver fra nogle af byens virksomheder såsom A.P. Møller-Maersk, Humio, OK og Trifork.

Hele den virtuelle briefing kan ses her. 

1. juni 2022 tiltræder Ole Thomsen som ny executive vicepresident logistics i Jysk. Det bliver et glædeligt gensyn, når Ole Thomsen får ansvaret for blandt andet virksomhedens otte store europæiske distributionscentre samt de to nye, der er på vej i henholdsvis Ungarn og Holland. Han har nemlig tidligere været ansat som Logistics Manager i Jysk i perioden fra 2003 til 2007.

- Jeg har fået en mulighed for at prøve mig selv af i et internationalt miljø som EVP Logistics i Jysk, som har over 3000 butikker i 50 lande. Det er en super spændende udfordring, som jeg – med et lidt slidt begreb – ikke har kunnet takke nej til, siger Ole Thomsen.