Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Jeg har aldrig haft som direkte mål at blive topchef. Men jeg har været heldig, ingen tvivl om det, siger Jens Bjerg Sørensen, CEO i Schouw & Co i podcasten Toppen taler. Foto: Kim Haugaard

Mød førstemanden med milliarderne

I begyndelsen af 2022 udgav Stiften en liste med de 50 mest magtfulde personer i Aarhus. Nummer fire på den liste var Jens Bjerg Sørensen.

Han er måske mest kendt for sin post som formand for Salling Fondene, men han er også næstformand i Salling Group og næstformand hos Danfoss. Og så er han CEO i industri-konglomerat Schouw og co, der sidste år præsenterede et overskud på 900 millioner kroner og dermed er en af byens og landets allerstørste virksomheder.

I dette nyhedsbrev får du endnu et afsnit af podcasten Toppen taler, hvor Jens Bjerg Sørensen fortæller, hvordan han endte som en af byens mest magtfulde personer, og hvornår livet som topchef har været ekstra udfordrende. Lyt med her nedenfor eller dér, hvor du lytter til dine podcasts.

Du får også tre gode råd til ledelse fra Jakob Vedel, der er CEO og stifter af det digitale marketingbureau s360, som på 10 år er vokset fra to til 200 ansatte.

Har du noget, du selv vil dele, eller har du blot lyst til at invitere på en kop kaffe, så tøv ikke med at skrive til os lige her.

God fornøjelse - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist

Lyt til Erhvervsliv Aarhus her

ARoS og Aarhus Kommune holdt i juni 2020 pressemøde om udbygningsprojektet The Next Level på ARoS i Aarhus. Her var bestyrelsesformand for Salling Fondene, Jens Bjerg Sørensen, med. Hvert år er Jens Bjerg Sørensen med til at uddele millioner til velgørende formål, kunst og kultur. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Topchefen uddeler milliarder til velgørende formål: Min vej mod toppen skyldes flid og held

Som bestyrelsesformand for Salling Fondene og CEO i Schouw og Co. har Jens Bjerg Sørensen været med til at sende milliarder af kroner afsted til velgørende formål, kunst og kultur.

Men det er hans egenskaber inden for ledelse, der har skabt de største resultater. Både i hans egen karriere, men også for alle de mennesker han har været med til at spille gode.

- Jeg har aldrig haft som direkte mål at blive topchef. Men jeg har været heldig, ingen tvivl om det. Jeg har været de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, og så har jeg været heldig, at mine chefer har givet mig chancen.

I podcasten 'Toppen taler' kan du høre Jens Bjerg Sørensen fortælle om, hvad der formet ham som leder, og hvad han synes har været sværeste at håndtere i hans arbejdsliv. Du kan lytte til podcasten ved at klikke dig videre via nyhedsbrevet eller via Itunes og Spotify.

I podcasten 'Toppen taler' fortæller topchefen fra Schouw og Co. og bestyrelsesformanden for Salling Fondene, Jens Bjerg Sørensen, hvordan han blev leder i en ung alder. Held spillede ifølge ham selv en stor rolle.

LEDELSE: Bestyrelsesformanden for Salling Fondene og CEO i Schouw og Co., Jens Bjerg Sørensen, blev leder tidligt i karrieren. Og ganske tilfældigt.

- Jeg fik ansvaret for min første afdeling meget ud af det blå, da jeg var relativt ung, og jeg var slet ikke forberedt på det at være leder. Jeg var ansat som PA i direktionen i Imerco, hvor jeg lavede en helvedes masse analyser, og pludselig blev jeg bedt om at overtage en af de problematiske afdelinger, som ikke kørte så godt. Det var faktisk lidt vanvittigt, og ikke noget jeg havde planlagt.

Men Jens Bjerg Sørensen har fra starten af sin karriere haft chefer, der så potentialet i ham.

- Jeg har aldrig haft som direkte mål at blive topchef. Men, jeg har været heldig, ingen tvivl om det. Jeg har været de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, og så har jeg været heldig, at mine chefer har givet mig chancen.

Tragedie sendte ham mod toppen

Da Jens Bjerg Sørensen havde været i Imerco i cirka syv år, skete der en tragedie i en af de virksomheder, som lå under "Korn og Foderstofkompagniet". Her blev Jens Bjerg Sørensen hentet ind til at lede virksomheden, da virksomhedens direktør pludselig gik bort.

- Det var virkelig svært, for jeg stod som ny chef i en virksomhed, hvor deres tidligere chef netop var død. Der er ingen tvivl om, at jeg i den stilling udviklede mig kolossalt meget.

Finanskrisen var det værste

I podcasten "Toppen taler" fortæller Jens Bjergs Sørensen om hans vej mod toppen i dansk erhvervsliv. Han sætter ord på, hvordan finanskrisen er det værste, han nogensinde har oplevet i sin tid som leder, men også det, der gav ham værktøjerne til at styre sikkert igennem coronakrisen.

Og så fortæller han meget åbent om hans egen ledelsesstil, der i høj grad er baseret på at give plads til andre.

Du kan lytte til podcasten med Jens Bjergs Sørensen via artiklen her, men du kan også lytte med via Itunes, Spotify eller der, hvor du lytter til dine podcasts.



- På mange måder var 2021 et rigtig godt år for os. Forretningsmæssigt realiserede vi et godt resultat, selvom vi var - og stadig er - pressede på grund af mangel på arealer, siger Thomas Haber Borch, CEO for Aarhus Havn. Foto: Jan Kejser

Det er værd at vide fra ugen, der gik

Aarhus Havn leverer solidt resultat i et uroligt marked.

Erhvervsakademi Aarhus oplevede et fald i antallet af kvote 2-ansøgninger i forhold til rekordåret 2021.

Aarhus Kommune støtter projekt for genbrug af byggematerialer.

Her er tre udvalgte historier fra virksomhederne i Aarhus.

Aarhus Havn leverer solidt resultat i et uroligt marked

Selvom 2021 var året, hvor de internationale forsyningskæder brød sammen, lykkedes det Aarhus Havn at realisere en omsætning på 288 millioner kroner svarende til en fremgang på 10 procent i forhold til året før. Ud af den omsætning gav driften et overskud (EBIT) på 75 millioner kroner, hvilket er cirka seks procent mere end i 2020.

- I Aarhus mærkede vi dønningerne fra verdenshavene, men med rettidig omhu fik vi ansøgt og efterfølgende tilladelse til at stable containere i flere lag end tidligere. Det var ikke optimalt, men det betød, at vi undgik de store udfordringer, som mange andre havne oplevede, fortæller CEO Thomas Haber Borch, der betegner årets resultat som tilfredsstillende på grund af den solide indtjening på havnedriften.

Aarhus Havn forventer et overskud på havnedriften (EBIT) i størrelsesordenen 59-69 millioner kroner i 2022.

Færre kvote 2-ansøgninger til Erhvervsakademi Aarhus

2097 studerende havde en af Erhvervsakademi Aarhus’ uddannelser på ønskesedlen, da ansøgningsfristen udløb. Det er 446 eller 18 procent færre end sidste år, hvor der var ekstraordinær stor søgning til de videregående uddannelser generelt, og på niveau med 2020-søgningen.

Rektor Anne Storm Rasmussen kalder faldet forventet set i lyset af, at mange unge tyvstartede studiestarten sidste år som følge af corona-restriktioner og et øget antal studiepladser. Samtidig forventes flere unge at tage et sabbatår modsat sidste sommer, hvor pandemien gjorde det vanskeligt for de unge at rejse eller finde arbejde.

- Efter uafbrudt vækst på vores uddannelser de seneste 12 år ser vi nu et fald i antallet af ansøgere, men tallene dækker også over fremgang på enkelte uddannelser. Eksempelvis har 51 procent flere end sidste år sat vores engelsksprogede multimedie-designuddannelse som deres førsteprioritet, siger hun.

Aarhus sætter fart under genbrug af byggematerialer

Aarhus Kommunes grønne investeringspulje støtter et nyt projekt, hvor opgaven er at udvikle en model for, hvordan genbrugte byggematerialer kan blive tilgængelige for alle dem, der bygger de huse, vi bor i, eller de bygninger, vi arbejder i.

I projektet indgår en række virksomheder, der arbejder med den grønne omstilling i byggeriet. Det er blandt andet GreenDozer fra Aarhus, der har sat sig for at udvikle en model, så de forskellige aktører, for eksempel arkitekter og bygherrer, ved, hvordan de kan få adgang til brugte byggematerialer, og hvad det kræver.

- I projektet skal vi bidrage til at løse et grundlæggende problem, nemlig at brugte byggematerialer er svære at skaffe, når de – i stor skala – skal bruges i byggeriet. Det er en kæmpe barriere for at gøre byggeriet mere grønt. Som det er nu, bliver mange byggematerialer til skrot frem for at blive brugt igen, siger Jan Rohde, stifter af Greendozer.

Jakob Vedel er medstifter og CEO i s360. I 2019 var han med på Berlingskes Talent-100 liste. Pressefoto

CEO Jakob Vedel: Du skal ikke være bange for fejl

Når man springer ud som ung iværksætter er det ofte uden at have den store erhvervserfaring i rygsækken. Sådan var det også for CEO og medstifter af det digitale marketingbureau, Jakob Vedel. Han er på mange måder vokset med opgaven.

I dag er det ikke længere en lillebitte virksomhed, men 200 ansatte, som Jakob er øverste leder for. Han er vokset som leder i takt med virksomheden og deler her sine tre bedste råd, som han selv efterlever:
 
1. Vis medarbejderne tillid, så får du mere igen.
2. Du skal ikke være bange for fejl.
3. Vær tro mod virksomhedens værdier.

Erhvervsliv Aarhus vil gerne inspirere både nye og erfarne ledere med vores nye serie 'Mine tre bedste råd til ledelse', hvor forskellige ledere på skift deler deres bedste råd. Dagens råd til ledere kommer fra CEO i s360, Jakob Vedel.

LEDELSE: Jakob Vedel er den ene stifter af det digitale marketingbureau s360, der på 10 år er vokset fra to til nu 200 ansatte. Og hele virksomhedens rejse er bygget ud fra en ideologi om at prøve sig frem, dygtiggøre sig og så gå videre til næste skridt.

Den 38-årige CEO har aldrig haft andre jobs end det, han har nu, og alligevel er hans job i dag et helt andet, end da han stiftede virksomheden med sin partner Mathias Hillerup Larsen, der i dag er Chief Technology Officer i s360.

Jakob Vedel er uddannet cand.merc. i strategi og ledelse, men han er selv blevet formet som leder i takt med, at virksomheden er vokset.

- Vores udgangspunkt har været at skabe en arbejdsplads, som man selv gerne vil være en del af. Og helt lavpraktisk handler det om selv at gå forrest med et godt eksempel.

Jakob Vedel bliver motiveret af hele tiden at udvikle både medarbejdere og virksomheden, for hvis alle kan forbedre sig bare en procent hele tiden, så bliver forandringen stor med tiden. Her deler han sine tre bedste råd til ledere, som han selv efterlever i s360.

Jakob Vedel og s360

Jakob Vedel: 

  • Medstifter og CEO i s360.
  • Uddannet Cand.Merc i Strategi, Organisation og Ledelse fra Aarhus BSS.
  • 38 år, bor med sin kæreste og søn på Aarhus Ø. 

s360:

  • s360 blev stiftet i 2011 af barndomsvennerne Jakob Vedel og Mathias Hillerup Larsen, og i maj 2017 købte Egmont sig ind som medejer.
  • Virksomheden blev grundlagt som et Search Marketing bureau. Siden har den udviklet sig til et full-service performance marketing bureau.
  • Forretningen tæller i dag +200 medarbejdere i Danmark, Norge, Sverige og Finland - og med hovedkontor i Aarhus.
  • Blandt kunderne findes virksomheder som Power, Københavns Zoo og MG Motor Denmark.

1. Vis tillid

- Jo mere tillid du viser medarbejderne, jo mere får du igen. Der er alt for mange, der konstruerer virksomheden til den ene ud af 100, der ikke kan finde ud af at gebærde sig, i stedet for at indrette sig efter de 99, der kan. Fordi faren for at blive snydt kommer til at fylde for meget i stedet for det, der ville glæde alle de andre.

2. Det er i orden at fejle

- Du skal skabe en kultur, hvor folk ikke er bange for at begå fejl, for du kan ikke vokse hurtigt, hvis folk er bange for at fejle.

- Der er mange, der ser beslutninger som en binær ting, at enten er det rigtigt, eller også er det forkert, men i virkeligheden er det meget få beslutninger, som er så sort/hvide. Hvis man analyserer det i bund, så er fordelingen i en beslutning måske mere 40 procent til den ene side og 60 procent til den anden, så nogle gange vil det gå godt og andre gange ikke.

- I stedet handler det om at have den rigtige beslutningsproces, altså hvordan kommer vi frem til en beslutning. For hvis man lykkedes med det, er medarbejderne ikke så bange for at fejle, for de skal bare kunne argumentere for processen og ikke den endelige beslutning.

- Det er vigtigt at italesætte fokus på processen, når man for eksempel onboarder nye medarbejdere, og så huske det langsigtede udsyn, for hvis vi træffer beslutningerne ud fra de rigtige argumenter, så går det os godt i det lange løb.

3. Vær tro mod værdierne

- Værdierne er den indmad, du putter ind i din virksomhed, og derfor skal du rekruttere ud fra dem. De overruler det faglige. Det skal du både være meget omhyggelig med og være meget bevidst om.

- Kulturen i en virksomhed skabes på baggrund af de værdier, der er. Hvad er det, vi tror på, og kulturen bliver den måde vi omgås hinanden på. Det hele styres bedst ud fra handlinger, og det begynder ved den øverste ledelse og fortsætter ned i de forskellige lag.

- Det hjælper ikke at hænge værdierne på væggen eller dele dem på et slide. Ledelsen skal gå forrest, så hvis fagligheden er i højsæde, skal du ansætte folk, der er fagligt dygtige, eller hvis du værdsætter ydmyghed, så skal du selv udstråle det. Der skal være en rød tråd hele vejen igennem.