Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Slack er et beskedprogram designet specifikt til arbejdspladsen, det er udviklet af det amerikanske softwarefirma Slack Technologies og nu ejet af Salesforce. Her er det ledelsen fra venstre Cal Henderson, Allen Shim og Stewart Butterfield. Pressefoto

Gør den interne kommunikation mere enkel

Ledelse på afstand kan være en svær disciplin. Det oplevede mange under de store corona-nedlukningerne og det, der er særligt svært er kommunikationen.

For hvordan taler vi sammen, når kollegaerne pludselig er spredt mange steder? Det er der mange virksomheder, som har skullet finde ud af og ikke mindst øve sig i.

En af dem der har knækket koden, er softwarevirksomheden Capturi, de bruger en kommunikationsplatform, der hedder Slack og det gør den daglige kommunikation nem. Både til den faglige og den sociale snak.

- Det er et sted, hvor man kan tage et stort spring, også i en stor virksomhed, kulturmæssigt. Noget, der i en e-mail hurtigt vil blive meget formelt og hierarkisk, vil i en Slack-verden være nede på jorden og tilgængeligt. Det understøtter filosofien om, at det er ok at fejle, da det er den måde, vi lærer bedst på, fortæller Tobias Winther Troelsen, head of marketing and analytics.

I dagens nyhedsbrev graver vi lidt dybere i Slack og fortæller om, hvilke fordele det kan give din virksomhed. Derudover får du tre gode bud, på nye virksomheder i Aarhus, der værd at lægge mærke til.

God fornøjelse.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Tobias Winther Troelsen (t.h.) der er head of marketing and analytics sammen med CEO i Capturi, Tue Martin Berg. De mener begge, at digitale værktøjer i hverdagen kan være med til at gøre afstandene mellem medarbejderne mindre. Foto: Kirsten Louise Laursen

Værdifuldt værktøj: Slack letter den interne kommunikation

Kommunikationsværktøjet Slack er til både formel og uformel kommunikation. Det fungerer som en vidensbase og integrerer til mange digitale værktøjer.

Head of marketing and analytics, Tobias Winther Troelsen er fortaler for Slack, som er et meget vigtigt værktøj i hverdagen hos softwarevirksomheden Capturi.

For at få succes med Slack kræver det et mindset, hvor alle både medarbejdere og ledere, tager værktøjet til sig og husker at al intern kommunikation skal foregå via platformen.

Til gengæld kan man få skabt et rum, der er lige dele socialt og fagligt, og dermed kan det være en støtte i en tid, hvor medarbejderne sidder meget spredt. Her deler Tobias Winther Troelsen ud af sin viden om Slack og forklarer, hvad man kan få ud af at bruge værktøjet.

Tobias Winther Troelsen fra softwarevirksomheden Capturi guider dig her igennem kommunikationsværktøjet Slack og fortæller, hvilke fordele det kan give din virksomhed.

Værktøj: Softwarevirksomheden Capturi arbejder med talegenkendelse og samtaleindsigter. Fra basen i Åbyhøj hjælper selskabet andre virksomheder med at analysere og forbedre deres dialoger med kunderne.

Når det handler om intern kommunikation, så sværger de i Capturi til kommunikationsværktøjet Slack, som de har brugt i flere år.

Slack er et beskedprogram, der er designet specifikt til arbejdspladsen. Udviklet af det amerikanske softwarefirma Slack Technologies og nu ejet af Salesforce. Slack tilbyder mange funktioner herunder vedvarende chatrum organiseret efter emne, private grupper og direkte beskeder.

- For os fjerner den grænserne mellem det fysiske møde og dem, der arbejder remote. Det er det moderne og uformelle intranet, siger Tobias Winther Troelsen, der er head of marketing and analytics.

Har deler han Capturis erfaringer med Slack.

Værktøjer til en lettere hverdag

"Tre værktøjer" til en lettere hverdag' er et fast element i Erhvervsliv-medierne, der hver især dækker virksomhederne i Aarhus, Esbjerg, Odense, Randers og Trekantområdet.

Det sker, når vi beder lokale virksomheder om at dele nogle af de værktøjer, som hjælper netop dem, og hen over sommeren går vi spadestikket dybere ved at præsentere de mest anvendte og anbefalede værktøjer på tværs af medierne inden for fem kategorier.

De fem udvalgte værktøjer er:

  • Marketing: Ahrefs
  • Møder: Calendly
  • Kommunikation: Slack
  • Økonomi: Dinero
  • Kundeservice: Zendesk

Følg med i dit Erhvervsliv-nyhedsbrev i løbet af sommeren - eller saml op på videndelingen efter ferien.

Hvad bruger man Slack til?

- ALT. Men især til kommunikation, hvor man har mange flere muligheder for, hvordan man strukturerer sine snakke, end hvad man kender fra traditionel e-mailkommunikation.

- Slack er faktisk et akronym. Det står for Searchable Log of All Communication and Knowledge. Det betyder i praksis, at det også fungerer som en vidensbase og log af specifikke aftaler og opdateringer i organisationen. På deres egen hjemmeside definerer de også sig selv om et digitalt hovedkontor. Det eksemplificerer, at det er meget mere end ‘bare’ en erstatning for typiske interne e-mailsystemer.

Hvordan bruger I det?

- Først og fremmest som kommunikationsplatform. Det favner alt fra formel til uformel kommunikation, fungerer som vidensbase og integrerer til mange af de digitale værktøjer, vi bruger i dagligdagen. På den måde samles al information på tværs af afdelinger i én platform.

- Som medarbejder får man derfor tilgang til den information, man har brug for, direkte i Slack. Hvis der er nye medarbejdere, der skal deltage i et projekt eller onboardes til et emne, så er det nemt at invitere dem til den relevante kanal, hvor al tidligere kommunikation og information er samlet og struktureret.

Hvilke fordele giver det?

-Hos Capturi ser vi ikke arbejdspladsen som et fysisk sted, hvor man skal befinde sig for at udføre sit arbejde. I stedet opfordrer vi til, at man følger sine egne præferencer for, hvornår man har lyst til at arbejde hjemmefra, og hvornår man foretrækker at være på kontoret.

-Slacks evne til at favne både formel og uformel kommunikation gør det til et perfekt værktøj til at bidrage til formel information og samtidig skabe en stærk kultur, der ikke kun omfatter dem, der foretrækker at møde op på kontoret hver dag. Derudover fordrer den uformelle tone i Slack i langt højere grad en ‘fail fast’-kultur, som generelt gennemsyrer vores måde at arbejde på.

Hvordan kommer man i gang?

- Det tekniske setup er intuitivt og gør det nemt at komme i gang. Det mest udfordrende er at lære, hvordan det skal passe ind i ens nuværende organisation.

Hvilke arbejdsgange skal ændres? Hvordan skal man strukturere sig i Slack (man opretter kanaler, som kan være defineret ud fra f.eks. emner eller afdelinger)? Hvilke principper for kommunikation skal man følge?

-Svarene på disse spørgsmål kan ændre sig over tid – så det bedste er at kaste sig ud i det og lade dem forme sig i brugen af platformen. Det vigtigste mindset man skal tage med – og opfordre både medarbejdere og ledelse til at følge – er, at al kommunikation foregår på Slack.

De to selverklærede data- og businessnørder Martins Dubrovskis og Malte Bjerg Vittrup (nr. to og tre fra venstre) startede Hakio med et mål om at skabe det bedste forecasting-værktøj. Her er de flankeret af Anders Boelskifte Mogensen (tv.), founder og CEO i Fonderment, og Pascar Sivam, founder og COO i Blazar Capital, som begge er kommet med ombord på Hakios rejse. Foto: Bo Brinch

Her er tre virksomheder, du bør kende

Vi giver dig her indsigt i tre spændende virksomheder, der er værd at holde øje med.

INSPIRATION: Aarhus er en by med et stærkt økosystem, det betyder, at der hele tiden skyder nye og spændende virksomheder op. Men det kan være svært selv at få øje på de nye ideer eller potentielle samarbejder.

Med denne serie om 'tre virksomheder' giver vi dig indsigt i nogle af de nye ideer, produkter og services der spirer frem i Aarhus.

I denne artikel kan du møde:
Softwarevirksomheden Hakio, der hjælper virksomheder med de rette indkøb.
Circlia Nordic, der omdanner spildevand til råolie.
Mums With Love, der sælger hudplejeprodukter til børnefamilien.

Softwarevirksomheden Hakio hjælper virksomheder med de rette indkøb

De to stiftere af Hakio Martins Dubrovskis, CPTO og Malte Bjerg Vittrup, CEO. Foto: Bo Brinch

Enten køber man for meget, eller også køber man for lidt. Det problem har Hakio, en ny dansk startup, sat sig for at løse. Hakios digitale platform kan via kunstig intelligens og avancerede machine learning-algoritmer hjælpe virksomheder med at købe ind i de rette mængder, på de rette tidspunkter og uden at spilde en masse unødvendige arbejdstimer.

Med en mere præcis forecasting sparer virksomhederne mange penge på ikke at skulle afskrive lagerbeholdning, og det skaber samtidig bedre købsoplevelser, fordi varerne er på hylderne, når kunden har brug for dem. Platformen er samtidig let tilgængelig og brugervenlig, så den kan benyttes af alle, uden at man nødvendigvis har en kandidatgrad i matematik eller økonomi.

- Vi startede Hakio ud fra en vision om, at man ved bedre brug af den tilgængelige data kan få en meget bedre forståelse for efterspørgslen af sine varer. På den måde kan vi hjælpe e-handelsvirksomheder med at have de rette produkter på hylden, på de rette tidspunkter, siger Malte Bjerg Vittrup, som er stifter af og CEO i Hakio.

Hakio har for nylig modtaget en større investering fra Blazar Capital og Founderment.

Circlia Nordic omdanner spildevand til råolie

- Jeg vil skabe en virksomhed, der gør en stor forskel. Teknikken er her, og den kan bruges i hele verden. Der er et kæmpe potentiale i den, og samtidig løser den så mange af de udfordringer, vi står overfor i miljøet, siger direktør Ib Johannsen fra Circlia Nordic. Pressefoto

Ib Johannsen er direktør for Circlia Nordic, der omdanner ildelugtende spildevand til ny råolie. Hans vision og mission er, at han indenfor de kommende 10 år er det nye Vestas. Han er en af verdens ledende udviklere indenfor teknologien.

For nogle år siden sagde kemiingeniør, Ib Johannsen sit job som lektor op på Aarhus Universitet og tog på sin helt egen miljø-rejse, hvor han omdanner spildevand til råolie. Det er blevet til virksomheden Circlia Nordic, der holder til i Brabrand.

Firmaet bruger affaldsbiomasse – for eksempel spildevandsslam, madaffald og sidestrømme fra landbruget til at lave olie. Biomassen med vand bliver pumpet ind i et anlæg under højt tryk. Der bliver det varmet op til 350 grader i proces, som omdanner massen til råolie. Olien kan raffineres til for eksempel flybrændstof og diesel eller brændes af med det samme til el eller fjernvarme.

- Det smarte ved vores anlæg er, at man blandt andet undgår at få kørt mikroplast, medicinrester og tungmetaller ud på markerne. Samtidig er det økonomisk attraktivt, da vi laver bæredygtige brændstoffer fra affaldsstrømme. De dannede brændstoffer stammer fra CO2 fanget af planter “sidste år”, og når de bruges, udledes der ikke ekstra CO2. Vores proces er nemlig både bæredygtig og miljørigtig, forklarer Ib Johannsen.

Der er i dag 10 ansatte hos Circlia Nordic, og målet er at anlægget skal ud i hele verden, og hvis der blot kommer 50.000 af slagsen på verdensplan, kan virksomheden levere 100 millioner tons råolie om året.

Mums With Love sælger hudplejeprodukter til børnefamilien

- Jeg har selv i mange år købt produkter, som jeg har fyldt over i andre beholdere, fordi de passede ind i indretningen. Det er derfor, det hedder ”Mums With Love”. Mums betyder for mig, at noget er lækkert, Karina Lassen. Foto: Mums With Love

Karina Lassen fra Mårslet er sprunget ud som iværksætter, hvor hun sælger bæredygtige hudplejeprodukter, som også klæder badeværelset. Et produkt, hun selv har ledt efter med lys og lygte.

I september sidste år stod hun med de første syv produkter i hånden, og i oktober kunne hun for første gang se dem stå på hylderne i Aalborg Lufthavn. Her et halvt år efter har hun solgt mere end 30.000 produkter og er i gang med at ansætte folk til at hjælpe.

Udover vigtige erfaringer har hendes mangeårige karriere i toldfrie forretninger skabt et netværk. De mange forbindelser fra lufthavnen har medvirket til, at hun på under et år er nået ud til flere udenlandske markeder. Hun er således repræsenteret i mere end 40 lufthavne rundt omkring i verden og er blandt andet til stede i Tyskland, Sverige, Finland, Østeuropa og i Asien.

Selvom Karina Lassen er stifter af virksomheden, er hun ikke alene. Investoren Claus Hommelhoff fra Formuepleje har siden sommeren 2021 været med på rejsen.

- Idéen var så fantastisk, og Karina er sådan en ildsjæl, så det var det helt rigtige for mig at investere i Mums With Love. Hun er en powerkvinde, der tænker ud af boksen, og jeg kan godt lide at hjælpe nogen, der brænder så meget for sit produkt, som hun gør, har han tidligere udtalt til Tranbjerg-MårsletLIV.