Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Bankmanden Ulrik Knudsen er en af de fire nye, østjyske folketingskandidater for Danmarksdemokraterne. Pressefoto

Bankmand springer fra penge til politik

For to uger siden sprang der lidt af en bombe i aarhusiansk politik, da rådmand for teknik og miljø Steen Stavnsbo meddelte, at han forlader sin post og træder helt ud af politik, fordi det har for store personlige omkostninger for ham. Det kom som en overraskelse for de fleste, at den populære erhvervsmand pludselig rendte af pladsen i utide.

Nu har endnu en kendt erhvervsprofil overrasket byen ved at gå helt den modsatte vej. For Ulrik Knudsen, der er erhvervschef i Sydbank og særligt kendt for sin populære Linkedin-profil, har annonceret, at han stiller op til Folketinget for Danmarksdemokraterne.

Det sker ikke så ofte, at erfarne erhvervsfolk vælger den politiske vej, der også kræver et særligt håndelag, så i dette nyhedsbrev kan du læse mere om, hvad der får bankmanden til at vælge politik.

Du får også et indlæg fra Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør på Aarhus Universitet, der er denne uges gæsteskribent. Hun er bekymret for fordelingen af investorkapital til startups og iværksættere. Kvinderne har nemlig alt for svært ved at få del i pengene, selvom de er en god forretning.

God læselyst og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
-  Jeg stiller op til folketinget for Danmarksdemokraterne i Østjyllands Storkreds, og jeg er glad og stolt over, at jeg er med på kandidatholdet, skrev Ulrik Knudsen, tidligere på ugen på Linkedin. Foto: Kirsten Louise Laursen

Kendt bankansigt skifter bane: Ulrik Knudsen stiller op til Folketinget

- Jeg er ikke politiker, jeg er bankmand. Sådan sagde Ulrik Knudsen til Erhvervsliv Aarhus, da vi i efteråret 2021 talte med ham om hans succes på Linkedin. Nu er verden vendt lidt på hovedet, for Ulrik Knudsen har kastet sig ud i at blive netop politiker som folketingskandidat for Danmarksdemokraterne.

I Aarhus er Ulrik Knudsen en kendt profil i byens erhvervsliv gennem sit arbejde som erhvervschef i Sydbank og dels via Linkedin, som han bruger meget aktivt. Det har han gjort så godt, at næsten 19.000 følger med, når han poster et opslag. Nu skal den solide platform også bruges til at sprede politik.

Erhvervsliv Aarhus stiller her skarpt på bankmanden, der tager det opsigtvækkende skifte til politik, med seks hurtige spørgsmål.

Ulrik Knudsen er mest kendt for sin store følgerskare på Linkedin, hvor næsten 19.000 følger med, men nu vil erhvervschefen fra Sydbank også være kendt for sin politik. I denne uge blev det officielt, at han stiller op til Folketinget for Danmarksdemokraterne.

POLITIK: - Jeg er ikke politiker, jeg er bankmand. Sådan sagde Ulrik Knudsen til Erhvervsliv Aarhus, om balancen mellem det at være professionel og dele personlige holdninger, da vi i efteråret 2021 talte med ham om hans succes på Linkedin.

Nu er verden vendt lidt på hovedet, for Ulrik Knudsen har kastet sig ud i at blive netop politiker som folketingskandidat for Danmarksdemokraterne.

Ifølge ham selv er det en beslutning, der har været undervejs i nogle år og følgere på hans Linkedin-profil har sikkert også bemærket, at han gerne bruger sin platform til at dele sine personlige holdninger om forskellige emner. Og de politiske opslag vil uden tvivl komme til at fylde mere i fremtiden.

Han håber, at hans solide erfaring fra erhvervslivet vil vise sig at blive en fordel både i valgkampen og senere, hvis han bliver valgt ind i Folketinget.

- Det har været et varmt emne i den politiske debat i flere år, at der er for få politikere, der kommer fra erhvervslivet. Der er et flertal af karrierepolitikere, og der er jeg jo det modsatte. Den debat vil jeg da fortsat slå et slag for, siger Ulrik Knudsen.

Ulrik Knudsen

  • Erhvervschef i Sydbank i Aarhus.
  • Uddannelse:
    HD i regnskab og økonomistyring fra Syddansk Universitet.
    Bestyrelsesuddannelse fra Aarhus BSS.
  • 44 år, har en kæreste og to børn fra tidligere forhold, og er bosat i Åbyhøj. 

Erhvervsliv Aarhus stiller her skarpt på bankmanden, der tager det opsigtsvækkende skifte til politik, med seks hurtige spørgsmål.

Hvorfor har du valgt at stille op?

- Jeg har altid haft en stor politisk interesse. Jeg har været medlem af Venstre i mange år og været politisk bagland til flere kandidater. Men jeg har fået lyst til også selv at prøve det af.

Hvorfor skal det være lige nu?

- De sidste to-tre år er jeg blevet tændt af den varme ild, fordi jeg synes, der er nogle ting i vores samfund, der går den forkerte vej. Jeg mener, at Danmark skal i en anden retning end den nuværende regering lægger op til, og derfor forsøger jeg nu at gøre min indflydelse gældende, siger Ulrik Knudsen.

Hvordan kan dit kandidatur kombineres med dit arbejde?

- Jeg har lavet den aftale med Sydbank, at når valgkampen går i gang, holder jeg tre ugers ferie, hvilket er en fleksibel løsning, jeg selvfølgelig er taknemlig for. Jeg vil gerne understrege, at når jeg har valgt at gå ind i politik, så er det ikke bankens holdning, jeg repræsenterer, men min egen.

- Indtil da passer jeg mit job. Hvis der skulle være nogle kunder, som ikke længere ønsker at samarbejde med mig, fordi jeg har meldt min politiske holdning ud, så har jeg gode kollegaer, som kan tage over. Min person skal selvfølgelig ikke stå i vejen for en kunderelation, så de kan sagtens vælge mig fra, men jeg er ikke nervøs for, at det vil have en særlig indvirkning på mit job.

Du er en kendt profil i aarhusiansk erhvervsliv. Hvilke reaktioner har du fået fra dit netværk?

- De fleste synes, det er spændende og møder mig positivt. Der er også nogle, som ønsker mig tillykke, men samtidig har tilkendegivet, at de ikke deler min politiske holdning.

Hvad tænker du om de personlige omkostninger ved at gå ind i politik?

- Det har jeg selvfølgelig tænkt grundigt over, for det vil betyde, at jeg er mere i København og derfor væk fra min familie, og det betyder også, at jeg sætter min karriere i banken på hold.

- Jeg har tænkt over, om jeg har lyst til at blive en offentlig person, for det kan også have nogle bagsider. Men jeg synes, det er fedt og sjovt at blande mig i debatten, og generelt synes jeg, at jeg bliver mødt positivt. Og så tror jeg ikke, man helt kan undgå nogle trælse oplevelser.

Hvordan ser du dine chancer for at blive valgt ind?

- Det er jo svært at sige, men vi er ligestillede kandidater i Danmarksdemokraterne, så den, der kan skaffe flest stemmer, bliver valgt.

Investorerne forbigår kvindelige iværksættere, men hvis Aarhus skal fortsætte den lokale iværksættersucces, kan vi ikke undvære den ene halvdel af talentmassen. Det mener Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør ved Aarhus Universitet. Pressefoto

Iværksætteriet i Aarhus kan nå nye højder med kvinderne ombord

De positive historier om kvindelige iværksættere står i skyggen af et stort problem i iværksættermiljøet. For det kniber gevaldigt, når de talentfulde kvinder skal søge eksterne investeringer til deres iværksættervirksomheder, skriver denne uges gæsteskribent, erhvervsdirektør på Aarhus Universitet, Lone Ryg Olsen.

- På tværs af alle områder går kun 1,5 procent af alle investeringer til kvindelige stiftere, mens 6,7 procent går til startups med både mandlige og kvindelige stiftere. Resten går til mænd ifølge den seneste analyse af kvindelige iværksættere fra Dansk Erhverv, skriver hun.
 
Læs med, når Lone Ryg Olsen kommer med sine bud på, hvordan vi får fordelt investeringskronerne mere ligeligt. Det er nemlig en god forretning:

- En undersøgelse fra finske Slush, der driver et af Europas største iværksættermiljøer, viser for eksempel, at 100 kroner investeret i en startup med kun kvindelige stiftere giver 25 procent større omsætning sammenlignet med virksomheder med kun mandlige stiftere, forklarer hun.

Dygtige kvinder flokkes om iværksætteriet ved Aarhus Universitet.

En ny undersøgelse fra analysevirksomheden IRIS Group viser, at kvindelige studerende, forskere og dimittender fra universitetet er mere tilbøjelige til at stifte virksomhed end resten af den kvindelige befolkning i Danmark.

Det er kvinder som Henrikke Kylén Pedersen, der i virksomheden Manigrip skaber dagligdagsløsninger til stærkt gigtplagede danskere, eller Ida Cecilie Jensen, som med AgroAnt bruger skovmyrer til at bekæmpe skadedyr i landbrugssektoren. For slet ikke at tale om Anna Munk Nielsen, som er medstifter af medicinalvirksomheden Cystotech, der skaber innovation på kræftområdet.

Desværre står de positive historier i skyggen af et stort problem i iværksættermiljøet. For det kniber gevaldigt, når de talentfulde kvinder skal søge eksterne investeringer til deres iværksætter-virksomheder.

I Danmark går 92 procent af al funding til virksomheder med mandlige stiftere. Kapital som er afgørende for, hvilke ideer der kan udvikle sig til nye løsninger på samfundets udfordringer. De, der modtager den, har langt bedre vilkår for at udfolde sig, vokse og skabe værdi. En investering er desuden i manges øjne en validering af en idé og af iværksætteren bag.

På tværs af alle områder går kun 1,5 procent af alle investeringer til kvindelige stiftere, mens 6,7 procent går til startups med både mandlige og kvindelige stiftere. Resten går til mænd, ifølge den seneste analyse af kvindelige iværksættere fra Dansk Erhverv.

Nok er der flere mænd end kvinder, der kaster sig ud i iværksætteri, men der er dog én kvindelig iværksætter for hver to-tre mandlige.

Det er bemærkelsesværdigt, at der fortsat findes et så stort område med så voldsom ulighed. Især når meget tyder på, at det er en god forretning at investere i kvinderne.

En undersøgelse fra finske Slush, der driver et af Europas største iværksættermiljøer, viser for eksempel, at 100 kroner investeret i en startup med kun kvindelige stiftere giver 25 procent større omsætning sammenlignet med virksomheder med kun mandlige stiftere.

Den gode nyhed er, at der er bevægelse i tingene. Flere og flere kvinder får appetit på at omsætte deres viden og gode ideer til konkrete løsninger og produkter. Tendensen er tydelig på Aarhus Universitet, hvor andelen af kvinder i vores iværksætterhus for forskere og studerende, The Kitchen, er støt stigende.

Men vi skal fortsat arbejde for at sikre, at den voksende interesse bliver til flere succeshistorier. Det kan ændre billedet af den typiske iværksætter hos investorerne.

Vejen dertil kan være flere gode rollemodeller. Hos Aarhus Universitet findes de i form af skarpe kvindelige forskere og studerende, som allerede har skabt levedygtige koncepter baseret på viden og forskning fra universitetet.

Stærke fællesskaber for kvinderne er en anden løsning. Dem laver vi allerede i The Kitchen, hvor vores workshops målrettet kvindelige studerede og forskere har skabt en strøm af nye ”founders”.

I Aarhus arbejder initiativet Ladies First samtidig for at nedbryde gamle kønsroller og skæve forventninger til kvinder i erhvervslivet via fællesskaber og rådgivning til iværksætterkvinderne.

Desuden er der også støtte fra investormiljøet, der langsomt får øje på skævhederne og er begyndt at arbejde for diversitet i investeringskomiteerne og partnerkredsene, hvilket erfaringsmæssigt betyder, at flere kvinder får adgang til opstartskapital.

Blandt private investorer er kun omkring 1 ud af 10 af de såkaldte business angels af hunkøn, men nogle af de mest kendte som Mia Wagner prioriterer i dag at styrke kvinders position i dansk iværksætteri gennem private investeringer.

Diversitet betaler sig. Der ligger stort uudnyttet potentiale hos kvinderne, der ellers ville kunne skabe vækst, arbejdspladser og styrke landets konkurrenceevne. Vi har ikke råd til at undvære halvdelen af talentmassen i hverken Aarhus eller Danmark.

Bankdata har købt byggegrund på Klokhøjen i Lisbjerg. Det blev markeret torsdag, hvor administrerende direktør for Bankdata, Esben Kolind Laustrup (tv), mødtes med borgmester Jacob Bundsgaard ved brandstationen i Lisbjerg, som er nabo til byggegrunden. Pressefoto

Bankdata udvider i Aarhus, rekordomsætning hos Schouw & Co, og Huscompaniet flytter hovedkontoret til Aarhus

Her får du fire udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Bankdata bygger stort udviklingskontor i Aarhus

Bankdata har en købt byggegrund på Klokhøjen i Lisbjerg. Illustration: Bankdata

En af Danmarks helt store IT-virksomheder, Bankdata, har valgt Aarhus som hjemsted for et nyt stort udviklingskontor med 600 medarbejdere og plads til at udvide op til 1.100 medarbejdere.

Torsdag middag tog Bankdata det første spadestik til det nye domicil på Lisbjerg bakke ved siden af letbanestationen og den nye brandstation. Bankdata vil fortsat vil have hovedsæde i Fredericia, hvor virksomheden blev grundlagt i 1966.

- Vi tror på, at Aarhus kan understøtte vores ambitioner om at blive den førende digitale partner til den finansielle sektor i Danmark. Det kræver, at vi kan blive ved med at tiltrække og fastholde de dygtigste it-medarbejdere i branchen, og det får vi endnu bedre muligheder for i Aarhus, siger Esben Kolind Laustrup, adm. direktør i Bankdata.

Byggeriet starter i begyndelsen af det nye år og ventes klart til indflytning i 2025.

Schouw & Co. er på vej mod nyt rekordår

Jens Bjerg Sørensen sidder til dagligt på Chr. Filtenborg plads, hvor han som CEO for Schouw & Co. skal lede og uddelegere opgaverne i det børsnoterede industrikonglomerat. Foto: Anne-Marie Lindholm

Væksten fortsætter hos industrikonglomeratet Schouw & Co., som i andet kvartal har præsteret en rekordhøj omsætning på 7,5 milliarder kroner. De seks virksomheder i konglomeratets portefølje oplever fortsat høj efterspørgsel, og sammen med stigende salgspriser har det bidraget til en omsætningsvækst på 34 procent sammenlignet med andet kvartal sidste år.

På trods af fortsatte problemer med de globale forsyningskæder og stigende priser på blandt andet materialer og energi forventer Schouw & Co., at væksten fortsætter i resten af 2022. 

– Sammenlignet med 2021 forventer vi nu på helårsbasis en fremgang i omsætningen på ca. 20-25 procent, og det er tilfredsstillende i en særdeles turbulent tid. Omsætningen kan dog blive påvirket af ændrede priser på råvarer og andre materialer i årets sidste måneder, men vi har iværksat en lang række initiativer for at imødegå den situation, som de fleste industrivirksomheder står i, og vores virksomheder har gjort en meget stor indsats for at afbøde konsekvenserne af de øgede omkostninger, fortæller administrerende direktør, Jens Bjerg Sørensen.

De aktuelle udfordringer sætter da heller ikke en stopper for vækstambitionerne hos Schouw & Co. i de kommende år - tværtimod.

– Vi vil også i de kommende år foretage store investeringer i vores virksomheder for at øge kapaciteten, og vi holder hele tiden øje med nye markeder og teknologier, som kan understøtte den meget positive udvikling, som virksomhederne – og dermed Schouw & Co. – er inde i. Vi har en klar forventning om, at langsigtede investeringer vil gøre os endnu stærkere, siger han.

Færre ledige giver virksomhederne et større behov for at holde på medarbejderne

Administrerende direktør i Ennova Thomas Vestergaard ses her sammen med Stephanie Bächström, der er direktør for Ennovas otte mand store ledelses- og teamudviklingsafdeling, som rådgiver virksomheder i både Danmark, Norge og Sverige. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Eterspørgslen på arbejdskraft er stigende, og behovet for at holde på medarbejdere er derfor stort. Af samme grund er efterspørgslen efter medarbejdermålinger, som virksomheden Ennova udbyder, i stigning. Men det er ikke nok at måle tilfredsheden i en virksomhed. Der skal også sættes handling bag. Det skriver Erhvervplus.

Netop derfor har Ennova gennem de sidste fire år tilbudt virksomhedsledere sparring og vejledning gennem en online platform, hvor flere erfarne konsulenter sætter ord på, hvad der skal til for at forbedre arbejdsmiljøet i en virksomhed.

Men også virksomhederne selv kan gøre meget for at få trivslen til at vokse. Administrerende direktør i Ennova, Thomas Vestergaard, har tre gode råd til at nå i mål med indsatsen, der handler om engagement, at hjælpen skal komme indefra og at løfte i flok.

Læs hele artiklen hos Erhvervplus.

Huscompaniet rykker til Aarhus

På trods af en voksende omsætning har de markante udfordringer for byggebranchen også vist sig hos Huscompagniet. Den ekstraordinære markedssituation fører til, at virksomheden tilpasser organisationen for at sikre en fortsat sund forretning. Pressefoto

Den faldende efterspørgsel i byggebranchen betyder, at HusCompagniet påtænker at tilpasse organisationen og lukke sit kontor i Horsens. 

Nedlukningen i Horsens sker på baggrund af historisk udfordrende tider, hvor pressede forsyningskæder, forhøjede materialepriser, stigende renter og inflation har ført til et ekstraordinært udfordret marked med usikkerhed og opbremsning i byggeriet, forklarer administrerende direktør Martin Ravn-Nielsen til Horsens Folkeblad.

I dag er virksomheden CVR-registreret med adresse i Horsens, men det bliver fremover i Tilst.

- Mange ting har været med i overvejelserne, og der er også rigtig mange følelser involveret. Vi ville nødig sige farvel til Horsens, og vi havde gerne set det anderledes, men vi er nødt til at se på det forretningsmæssigt rigtige afsæt, siger Martin Ravn-Nielsen.