Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Henrik Vinther Olesen (t.v.), kommunikationsdirektør hos Salling Group, Anders Winnerskjold, rådmand for sociale forhold og beskæftigelse og kommunikationschef i AGF, Søren Højlund Carlsen giver alle deres bud på, hvordan karriere og politik kan forenes. Foto: Ole Nielsen/pressefoto

Dilemma: Kan man forene politik og karriere?

Louise Gade, Laura Hay og Kristian Würtz er alle eksempler på tidligere politikere, der er trådt ud af politik og ind i en erhvervskarriere på højt niveau. Det synes nemlig ikke så svært at gå fra politik og videre i erhvervslivet, hvor netværk og ledelseserfaring er noget af det, man har med i bagagen.

Men skiftet fra at have en høj stilling i erhvervslivet og så at gå ind i politik er ikke helt så almindeligt. I sidste uge fortalte vi historien om Sydbanks erhvervschef Ulrik Knudsen, der har taget springet og stiller op til Folketinget. Han tilhører nu et mindretal af erhvervsprofiler, der vælger at gå den vej.

Og i denne uge har Aarhus-advokaten Tobias Grotkjær Elmstrøm meddelt, at han stiller op som spidskandidat i Østjyllands Storkreds for Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne. Til daglig er han chef for 37 ansatte i Advokatfirmaet Grotkjær Elmstrøm på Lille Torv.

En af udfordringer ved gå ind i politik fra en chefstilling er, at man pludselig bliver forbundet med noget helt andet end sit professionelle virke. Og det kan være svært for en virksomhed at forene en profileret medarbejders klare politiske og personlige holdninger med det, som virksomheden står for. Derfor kan prisen for en karriere i politik synes endnu højere, hvis du allerede har et stærkt navn i erhvervslivet.

I dette nyhedsbrev graver vi lidt ned i det dilemma, om hvordan en erhvervskarriere kan forenes med en politisk karriere, og vi spørger blandt andet tre udvalgte virksomheder, hvad deres personalepolitik er på området.

God læselyst - og tak fordi du følger med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Når folketingsvalget bliver skudt i gang, håber mange, at der vil være flere kandidater med erhvervserfaring på listerne. Her ses nogle af dem, der pt gør karriere i politik, nemlig partilederne under debat om folkeafstemningen i juni 2022. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Private virksomhederne har ingen regler for at stille op i politik: - Men det kan give udfordringer, lyder det

Alle taler om manglen på erhvervserfaring i dansk politik. Rigtig mange folkevalgte har nemlig ingen eller meget begrænset erfaring fra erhvervslivet, når de går ind i politik. Og der er ikke mange erfarne erhvervsfolk, der griber muligheden for at påvirke tingene fra den anden side.

Det kan hænge sammen med, at det er svært at blive offentlig eksponeret og sætte både et godt navn og rygte på spil, når man pludselig toner rent flag om sit politiske ståsted og deler personlige holdninger.
 
Hvis man spørger virksomhederne, er det heller ikke mange af dem, der har erfaring med topchefer, der ønsker at gå ind i politik. De anerkender dilemmaet ved at lade en profileret medarbejder stille op til for eksempel et folketingsvalg, men i praksis sker det sjældent, og derfor har de ikke retningslinjer for det - undtagen i Aarhus Kommune.

Kan politik og en erhvervskarriere forenes? Ja mener nogle, andre vil sige nej.

Men hvordan håndterer man det som virksomhed, hvis en af de tungere profiler melder sin politiske holdninger åbent ud, og derfor bliver eksponeret for noget andet end det at være ansat i en bestemt virksomhed?

Det kan være svært i sig selv at blive offentlig eksponeret og sætte sit gode navn og rygte på spil, når man toner rent flag om sit politiske ståsted og deler personlige standpunkter. Og uanset gode intentioner kan det være svært at skelne de private politiske holdninger fra de værdier, virksomheden gerne vil være kendt for.

Erhvervsliv Aarhus har kigget nærmere på tre kendte arbejdspladser i byen og spurgt, hvilke regler de har for ledende medarbejdere, der ønsker at stille op i politik?

Salling Group har intet regelsæt

Kommunikationsdirektør i Salling Group, Henrik Vinther Olesen, er tidligere folketingsmedlem for de radikale. Pressefoto

Hos detailgiganten er interessen for politik ikke helt fremmed, både kommunikationsdirektøren Henrik Vinther Olesen og HR-direktøren Louise Gade har en fortid i politik. Begge har dog forladt den politiske scenen for flere år siden, men adspurgt kan Henrik Vinther Olesen ikke komme i tanke om nogle topchefer i Salling Group, der er gået den anden vej.

- Svaret er, at vi har ikke nogle regler. Skulle situationen opstå, må vi tage den fra gang til gang. Som udgangspunkt skal man kunne passe sit job, så det er noget, man i første omgang må aftale med sin chef om, siger Henrik Vinther Olesen.

- Men det er klart, at jo højere du er placeret, jo sværere kan det være at adskille din person fra jobbet og dermed også din politik. Men det er ikke en problematik, vi har mødt tidligere og derfor findes der heller ikke en specifik guide for, hvordan det skal håndteres.

AGF vil tage det, som det kommer

Kommunikationschef i AGF, Søren Højlund Carlsen, har selv en fortid i politik som byrådskandidat for de radikale. Foto: Ole Nielsen.

En af virksomheder i Aarhus, der har flest profilerede ansatte, er AGF. Her er det ikke kun topchefer, der er kendte ansigter ud af til, men både spillere og trænere er ofte nogle, der bliver lagt mærke til i offentligheden. 

- Det er et godt spørgsmål, lyder det i første omgang fra Søren Højlund Carlsen, kommunikationschef i AGF, der ikke umiddelbart ved om, der findes et regelsæt i fodboldklubben for at stille op i politik, men han lover at undersøge det.

- Det er ikke noget, vi har et nedskrevet regelsæt om, og vi har ikke haft nogle fortilfælde. Så skulle det ske en gang i fremtiden, så er det noget, vi vil tage en individuel vurdering af fra gang til gang, siger kommunikationschefen, da han vender retur med et svar.

Dermed vil administrerende direktør Jacob Nielsen, cheftræner Uwe Rösler eller anfører Patrick Mortensen altså godt kunne stille op til byrådsvalget næste gang - i hvert fald i princippet.

I kommunen er reglerne helt klare

Bag murene hos Aarhus Kommune er der helt klar regler for at forene sin ansættelse med en politisk karriere. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Et af de steder, der har en del er erfaring med at have ansatte, som går ind i politik, er hos Aarhus Kommune. Her er der for eksempel lige nu flere byrådsmedlemmer, der også er ansat i kommunen hos både jobcenter, ældreplejen og byudvikling.

Derfor er det heller ikke en ny problematik for arbejdspladsen, der har et klart regelsæt på området:

- Offentligt ansatte kan godt varetage borgerlige ombud eller hverv. Aarhus Kommune bakker op om, at medarbejdere og ledere deltager i samfundsdebatten, og ser det generelt som et gode, at offentligt ansatte har lyst til at påtage sig hverv som byråds- og folketingsmedlem, fortæller Berit Kornbæk Boisen, chef for byrådssekretariatet og jura.

Hun tilføjer, at der ikke er særlige retningslinjer for topchefer:

- I praksis vil der være en dialog med kandidatens leder om, hvordan eventuelt frihed skal håndteres, for eksempel under en valgkamp. For kommunalbestyrelsesmedlemmer er der særlige regler for frihed i regulativ om tjenestefrihed og lønafkortning for tjenestemænd.

- En topchef  vil i princippet godt kunne beholde sit job og samtidig være valgt til byråd eller Folketing. Vi har dog ikke erfaring med, at topchefer vælger at håndtere sit fuldtidsjob samtidig med et hverv som byråds- eller folketingspolitiker.

- Sidstnævnte er for de fleste et fuldtidsjob og vil i praksis betyde, at pågældende fratræder sin stilling eller får orlov. Indenfor de seneste år har vi haft en enkelt kontorchef, der blev valgt til Folketinget. Pågældende aftalte med sin leder, at vedkommende i perioden holdt orlov uden løn.

Berit Kornbæk Boisen fremhæver også, at erfaringerne med politisk engagerede medarbejdere er gode.

- Det er i øvrigt generelt vores erfaring, at de pågældende har en stor opmærksomhed på ikke uhensigtsmæssigt at sammenblande deres arbejde og deres politiske virke, for eksempel ved at undgå udvalgsposter, der kan medføre inhabilitet og lignende, siger hun.

Anders Winnerskjold (S) har været medlem af Aarhus Byråd siden 1. januar 2018 og rådmand for sociale forhold og beskæftigelse siden 1. januar 2022. Pressefoto

Anders Winnerskjold gik efter en karriere i byrådet: Det er sværere for topchefen at gå fra erhvervslivet til politik end omvendt

Det er ofte enten eller med politik og karriere. Enten vælger du at være politisk aktiv fra en tidlig alder, eller også vælger du karrieren i erhvervslivet. Selvom alle efterspørger erhvervsfolk i politik, så er der langt imellem dem. Fordi det er to veje, der er svære at forene - i hvert fald hvis du først er nået et stykke op ad karrierestigen.

Men det kan godt lade sig gøre, hvis du går ind i politik, inden du er blevet topchef. Det kan Anders Winnerskjold, der er rådmand for sociale forhold og beskæftigelse bekræfte.

Han arbejdede hos Danske Commodities, da han første gang stillede op til byrådet, og han har kun ros til overs for sin tidligere arbejdsplads, der i høj grad var fleksible og støttende. Men han lægger heller ikke skjul på, at det kun kunne lade sig gøre, fordi han ikke var særlig højt i hierarkiet.

Det kan være svært at få erhvervsfolk til at gå ind i politik, men da rådmanden for sociale forhold og beskæftigelse, Anders Winnerskjold, begyndte sin politiske karriere, kørte han parløb med et job hos Danske Commodities. Han mener ikke, det er umuligt at forene og håber, at flere vil gøre ham kunsten efter.

Et folketingsvalg i Danmark nærmer sig for hver dag, der går, og det begynde at minde mere og mere om en valgkamp. Det er uundgåeligt, som det altid er, når valget er tæt på.

En andet element, der er uundgåelig, er debatten om levebrødspolitikere. Dem vil vi gerne have færre af på den ene side, men på den anden side kan det være svært at finde folk med erhvervserfaring til at stille op.

Den nuværende rådmand for sociale forhold og beskæftigelse, Anders Winnerskjold (S), lykkedes med at forene de to verdener, da han første gang stillede op til byrådet. Her arbejdede han som kommunikationsspecialist hos Danske Commodities, og for ham var nøglen til at være meget åben fra start.

- Jeg var meget transparent om, at jeg var politisk aktiv, allerede da jeg blev ansat hos DC. Det stod i mit CV, og jeg fortalte om det til samtalen, så jeg var helt sikkert en skæv profil i forhold til de øvrige ansøgere, fortæller Anders Winnerskjold.

Tillykke fra Lind

Inden Anders Winnerskjold officielt stillede op til byrådet, havde han orienteret sin nærmeste leder, og aftalen var, at han holdt orlov, mens valgkampen stod på.

- Min oplevelse hele vejen var, at der var støtte og fleksibilitet fra min leder (Mads Schmidt Christensen, kommunikationsdirektør, red.).

Den unge Winnerskjold nærmest fløj ind i byrådet og dermed en helt ny verden, men også her var der opbakning til den nye rolle.

- Det hele gik ret stærkt. Kommunalvalget blev jo afholdt en tirsdag, onsdag kom de personlige stemmer, der afgjorde, at jeg blev valgt ind, og den efterfølgende mandag mødte jeg ind hos Danske Commodities igen. Men inden havde jeg haft en god snak med Mads, hvor jeg var hjemme hos ham privat og fik noget sparring omkring min nye rolle.

- Da jeg så møder ind mandag efter valget og sidder til et møde i et lokale med glasvægge, kommer Henrik Lind pludselig forbi. Og da han ser mig, stikker han hovedet ind og ønsker tillykke med valget.

Niveauforskel

Herfra gik hverdagen videre. Anders Winnerskjold blev politisk ordfører og fortsatte sit deltidsjob hos energihandleren. Og han oplevede ikke, at det politiske liv gav nogle udfordringer på jobbet.

- Jeg tror, der er to grunde til, at det aldrig blev et problem. Det ene handler om, at jeg gjorde mig meget umage for at være professionel i alle henseender. Og den anden handler om mit niveau i hierarkiet. Der er ingen tvivl om, at det havde været sværere at balancere, hvis jeg havde haft en højere stilling.

I det hele taget mener Anders Winnerskjold, at det er sværere at gå fra en topstilling i erhvervslivet og ind i politik, end det er at gå den anden vej.

- Men min egen tanke er, at vi helt sikkert skal understøtte dem, der gerne vil gå den vej, fordi der er brug for mennesker i politik, der også har erhvervserfaring, lyder det afsluttende fra rådmanden, der i dag er fuldtids-politiker.

Sinful og Whiteaway skifter ud i toppen, JCN Bolig udvider direktionen, og Ivan Jæger løber efter nyt job

Her får du seneste navnenyt fra byens erhvervsliv.

Sinful-stifter skruer ned for blusset

De to stiftere af Sinful, Mathilde Mackowski og Tonny Andersen. Sidstnævnte tager nu også konsekvensen af stort arbejdspres og træder tilbage som CEO. Foto: Tobias Nicolai

- Efter 14 år som “CEO” for Sinful Group har jeg i dag fået en ny titel som "Founder og Legekammerat". For mig er det noget af det bedste, som er sket længe. De sidste 4-5 år har været ambivalente. På papiret er det gået godt (en skøn familie, gode venner, de sejeste kollegaer og erhvervsmæssig succes). Men jeg har desværre også fået presset mig selv op i et hjørne, som har givet personlige udfordringer.

- Det kræver brede skuldre at være CEO i den skøre verden, vi lever i, og derfor er jeg mega taknemmelig for, at René Lyngs Houmøller tager et kæmpe ekstra ansvar, så udover at have CFO-rollen dobbeltjobber han nu som konstitueret CEO, skriver Tony Andersen, medstifter af Sinful på Linkedin.

Han tilføjer:

- Sinful vil altid være Mathildes og min "førstefødte" og er stolt over, at jeg stadig kan være en del af rejsen, men i fremtiden med lidt mindre ansvar på skulderne, færre eksterne møder og med en position på banen, der passer meget bedre til en små-autistisk specialist nørd, der bare elsker vores produkter og den vilde mission, vi er på “A Playful Sexlife For Everyone”.

Den anden stifter af Sinful, Mathilde Mackowski, har tidligere i podcasten Balancen fortalt, hvordan hun også er gået ned i tid for at bevare sin kreativitet og have tid til andet i livet end arbejde.

JCN Bolig udvider direktionen med Anders Borg Salling

Med titel af direktør for produktion starter Anders Borg Salling et nyt kapitel i sit liv. Efter 13 år med god oplæring i branchen hos Hoffmann, NCC og senest MT Højgaard i en stilling som afdelingsdirektør for Region Midt og Syd. 

- Med det aktuelle meget urolige marked blandt totalentreprenører, så har det givet mig sikkerhed i jobskiftet at se, hvordan JCN Bolig har professionelt navigeret i markedet med prisstigninger, udtaler Anders Borg Salling.

Løbeshop henter markant profil som ny CEO

Ivan Jæger Christiansen vender hjem til e-handlen 1. september som direktør for Løbeshop.dk. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- Jeg er både stolt og beæret over at blive en del af RunningXpert Group - i Danmark mest kendt som Løbeshop.dk. Her starter jeg som ny direktør 1. september, skriver Ivan Jæger på sin Linkedinprofil.

- Jeg har netop mødt mit nye hold og glæder mig virkelig meget til at snøre skoene om et par uger. RunningXpert Groups historie går tilbage til 2005. I dag består forretningen af 72 passionerede kollegaer og leverer ALT, hvad løberen har brug for i 13 lande. Sammen vil vi løbe fra resten af feltet inden for onlinehandel med løbeudstyr, hvilket blandt andet betyder, at vi ved udgangen af 2025 vil være at finde i 35 lande, tilføjer han.

Ivan Jæger har været CEO hos det digitale bureau Mindmill siden foråret 2021, men vender nu hjem til e-handlen, hvor han tidligere har gjort haft succes, blandt andet hos Proshop. Erhvervsliv Aarhus har tidligere talt med Ivan Jæger om hans markante holdning til KPI'er og ledelse.

Farvel efter 13 år: Whiteaway skifter CEO

- Jeg har gennem næsten 13 år haft det store privilegie at være med på den fantastiske rejse med Whiteaway Group, heraf de seneste fire år som CEO – men nu lakker det mod enden…
For noget tid siden meddelte jeg bestyrelsen, at jeg gerne ville stoppe, og i dag har vi orienteret organisationen om den beslutning, Sådan skriver den afgående CEO Esben Aabenhus på Linkedin.

- Beslutningen har været både let og svær. På den ene side føler jeg mig meget klar til at prøve noget nyt og blive udfordret i en ny kontekst. På den anden side er det stadigt sjovt at gå på arbejde, og jeg ved, at jeg kommer til at savne WhiteAway Group, både forretningen og de mange dygtige og engagerede kollegaer, jeg har fået lov til at arbejde sammen med, fortæller han videre.

Det bliver Thomas Zeihlund, der er tidligere driftsdirektør og kommerciel chef i takeaway-platformen Too Good To Go, som overtager stillingen i hvidevarekoncernen, oplyser virksomheden på sin Linkedin profil.

Aarhus Havn og NRGi har indgået en 10-årig aftale, der sikrer bæredygtig og klimavenlig strøm fra et nyetableret vedvarende energianlæg. Pressefoto

Grøn strøm til havnen, Advansor indvier ny fabriksbygning og turistrekord i Aarhus

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

Aarhus Havn og Nrgi indgår 10-årig aftale om klimavenlig strøm

- Aftalen med Aarhus Havn er et eksempel på, hvordan vi i fællesskab kan være med til at bidrage til at fremme den grønne omstilling lokalt i området, fortæller Jakob Bundgaard, direktør hos Nrgi Renewables. Foto: Michael Berg Photography 

Når Aarhus Havn fremover skal drive sine aktiviteter, kommer det til at ske med 100 procent dansk produceret grøn strøm. Omstillingen sker som et resultat af en ny leverandøraftale – en såkaldt PPA-aftale (Power Purchase Agreement) - indgået med Nrgi-koncernen.

Det glæder Anne Zachariassen, der er COO hos Aarhus Havn:

- Det er et vigtigt skridt mod vores mål om at være CO2-neutrale i 2030. Det er et ambitiøst mål, som kræver konkret handling, og det er den nye aftale et udtryk for. Derfor er vi meget glade for aftalen og samarbejdet med Nrgi.

Også hos Nrgi er man glade for aftalen og kan se flere fordele ved det nye samarbejde.

- Virksomheder kan gøre en afgørende forskel ved aktivt at vælge at købe ny grøn og tilskudsfri strøm og dermed reducere CO2-emissionerne betydeligt og samtidig påvirke produktionen af ny grøn strøm, og det er netop, hvad Aarhus Havn forpligter sig til med denne aftale, siger Jakob Bundgaard, direktør hos Nrgi Renewables.

Advansor indtager ny fabriksbygning for at tredoble kapaciteten

Den nye fabrik vil kunne levere løsninger med kapacitet på op til 10MW. Her er det direktør Kristian Breitenbauch ved rejsegildet. Pressefoto

Efterspørgslen på store varmepumper til industrien og fjernvarme er steget så meget, at den aarhusianske producent af klimaløsninger Advansor har overtaget nøglerne til en ny 5000 kvadratmeter fabriksbygning i Brabrand, der vil tredoble firmaets kapacitet.

Varmepumperne fra Advansor bruger det naturlige kølemiddel CO2, og kan blandt andet hjælpe hoteller, sygehuse, gartnerier, fødevarevirksomheder og fjernvarmeværker med at reducere deres carbon footprint ganske betydeligt, da de er energieffektive og ikke bruger fossile brændstoffer som for eksempel naturgas.

- Vi skal holde op med at brænde ting af for at holde varmen. Vi står overfor den nok største bevægelse væk fra fossile brændstoffer, og vi vil være sikre på, at vi kan følge med den stigende efterspørgsel, sagde direktør Kristian Breitenbauch ved rejsegildet for den nye fabriksbygning.

Turisterne strømmede til Aarhus i sommerferien

- Vi er utrolig glade for, at vi over hele Aarhusregionen ser en fremgang i antal overnatninger. Det er igen med til at understrege, at området har noget helt unikt at tilbyde, og at attraktioner, overnatningssteder, restauranter osv. gør et kæmpe stykke arbejde for at give gæsterne en god ferie,  siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus. Arkivfoto: Axel Schütt

Aarhus har oplevet en stigning i overnatninger i juni på 25 procent i forhold til samme måned i 2019 og en stigning i første halvår 2022 på 14,2 procent i forhold til 2019, der ellers var et rekordår for turismen i Aarhus. Fremgangen ses blandt andet hos hotellerne i Aarhus, som oplevede en fremgang på 9,6 procent flere overnatninger i første halvår af 2022 i forhold til samme periode i 2019.

- Der er stor grund til at glæde sig over, at Aarhus er tilbage på sporet. Corona har været ekstra hård ved storbyturismen, og derfor har mange turismevirksomheder manglet gæster. Vi har brugt mange kræfter på at kickstarte turismen med kampagner og markedsføring. Og nu ser det ud til, at vi er stærkt på vej tilbage, siger Pia Lange Christensen, direktør, VisitAarhus.

Fremgangen i antal overnatninger i Aarhus skyldes blandt andet, at de internationale turister er på vej tilbage, men også at der igen er kommet gang i erhvervsturismen med konferencer og erhvervsovernatninger. Noget som Scandic Aarhus City kan nikke genkendende til.

- Vi har haft en rigtig god sommer med mange gæster. I juni havde vi mange erhvervsgæster, og i juli og frem var det en god blanding af turister generelt. Og så oplever vi også, at de udenlandske gæster er kommet igen. Så vi har haft en sommer, som ligner dem, vi havde inden corona, siger Nina Carlslund, General Manager, Scandic Aarhus City.