Sprii er liveshoppingens svar på Netflix: Den er skabt for at kunderne skal få succes
Easy Live Sales, også kendt som virksomheden Elisa, er nu klar med den nye streamingtjeneste Sprii, der skal tilfredsstille shoppelystne danskere med masser af liveshopping, som mange kender fra sociale medier.
- Det er ikke en ambition, at vi skal flytte seere fra Facebook eller Instagram. Vi skal tiltrække flere seere til vores kunders lives. Det er en fordel for virksomhederne, at de nu kan få endnu flere seere, og at køb, efter videoen har været live, er blevet lettere og mere brugervenlig for slutkunderne, fortæller Christian Vester, administrerende direktør i Elisa.
Sprii skal foreløbig lanceres i Danmark, men de internationale ambitioner er ikke til at tage fejl af, for streamingtjenester som Sprii har et kæmpe potentiale, viser erfaringerne fra Asien. Ifølge Christian Vester forventer de i Kina, at 20 procent af al e-handel i fremtiden vil komme fra liveshopping.
SHOPPING: - Det er Netflix for liveshoppere.
Sådan beskriver virksomheden Elisa selv deres nye streamingtjeneste Sprii. Navnet Sprii er inspireret af det engelske "Shopping spree", og det er med andre ord en online markedsplads, der er forbeholdt liveshopping.
Her kan brands eller butikker promovere deres shows, og så fungerer det som en one-stop-shop for forbrugeren, der kan følge alle sine yndlingsbrands, hoppe fra butik til butik og gøre et køb med få klik direkte i videoen.
De fleste kender i dag liveshopping fra Facebook eller Instagram, hvor særligt mange tøjbutikker har succes med livesalg, men hvor du også kan købe alt fra cykler til vin. Og det kan de blive ved med, for Sprii er ikke en konkurrent til de populære platforme.
- Det er ikke et alternativ, det er mere et ad-on til vores kunder, fortæller Christian Vester, administrerende direktør i Elisa til Erhvervsliv Aarhus.
Han forklarer:
- I dag laver butikker og brands lives på sociale medier, og med Sprii giver vi vores kunder endnu en kanal til at nå ud til slutbrugeren. For vi oplever, at netop slutbrugerne kan have svært ved at finde alle de liveshows, der er, fordi det kræver, at de følger virksomheden på deres sociale medier. Så der har manglet et katalog, hvor man kan se alle de lives, der er i gang eller på vej.
Flere seere
I bund og grund handler Sprii om at hjælpe Elisas kunder med at få flere seere til deres liveshopping. For ved at sende live på flere platforme, kan de potentielt ramme flere kunder, og det kan i sidste ende give mere salg.
Derudover giver Sprii nogle bedre tekniske muligheder for at skabe en god efterkøbs-oplevelse, hvor man med et enkelt klik kan gense et bestemt produkt fra liveshowet, inden man laver sin bestilling.
- Det er ikke en ambition, at vi skal flytte seere fra Facebook eller Instagram. Vi skal tiltrække flere seere til vores kunders lives. Det er en fordel for virksomhederne, at de nu kan få endnu flere seere, og at køb, efter videoen har været live, er blevet lettere og mere brugervenlig for slutkunderne.
Selvom Sprii først lige er kommet i luften - der var premiere torsdag 29. september - så er der allerede mindst 200 forretninger, der forventer at gå live i løbet af den første uge.
Easy Live Sales
- Grundlagt i februar 2021 af Nikolai Aas Pedersen, Rasmus Aas Pedersen og Christian Vester.
- Det er en softwarevirksomhed centreret omkring ”Ja tak-robotten” Elisa, der hjælper butikker med liveshopping direkte på Facebook.
- Elisa sikrer, at der er styr på kundekommunikation, bestillinger, lagerbeholdning, betalingsløsning og indkøbskurv. Elisa kan integreres med betalingssystemer og fragtløsninger og arbejde sammen med eksisterende webshops.
- Lancerer torsdag 29. september 2022 streamingtjenesten Sprii.
- 30+ ansatte, hvor hovedparten har base på kontoret i Hasle.
- Læs mere om Easy Live Sales.
Hos Elisa tror de også, at den nye platform kan være med til højne niveauet for liveshows, fordi der bliver en anden konkurrence om seerne.
En af de forretninger, der er ivrige efter at vise deres liveshows på Sprii, er Coolshop:
- Vi er slet ikke i tvivl om, at det her bliver stort for både butikkerne og forbrugerne, så selvfølgelig skal vi være med fra starten. Faktisk har vi længe drømt om, at al liveshopping blev samlet ét sted, sådan at forbrugerne kunne få den ultimative liveshopping-oplevelse, siger Maria Lykke, Head of Marketing hos Coolshop i en pressemeddelelse.
Kunderne former forretningen
Den nye streamingtjeneste kommer ikke til at koste kunderne ekstra, forretningsmodellen i Elisa er den samme som hidtil, hvor kunderne betaler et abonnement for at bruge deres tjenester og så en procentdel af det salg, man har fra liveshopping.
- Vi bygger vores forretning på, at kunderne skal have succes. Og det er både de store brands og de små butikker, der kan øge deres salg ved at bruge den nye platform, siger Christian Vester.
Foreløbig er der ingen konkurrenter til Sprii hverken i Danmark eller Norden, så Elisa har et godt forspring til at erobre nye markeder. I Sydeuropa findes der lignende tjenester, men de er enten forbeholdt nicheprodukter, eller sælger ikke en bred gruppe af varer og er lagt meget an på genbrugsvarer, hvor private sælger deres egne ting. Den helt store forskel er også, at de eksisterende tjenester kun sender liveshows på deres egen platform.
- Vi kan tilbyde kunder at gå live på fire platforme på samme tid, og vi skal ikke overbevise dem om, at liveshopping er effektivt, for det ved de godt. Det er også derfor, vi kan lancere Sprii nu, fordi vi har bygget en forretning op omkring Elisa (robotten, red.), og nu smider vi så endnu en platform i puljen som supplement til Facebook, Instagram og egen hjemmeside.
Internationale ambitioner
Ideen om at lave en platform, der samler al liveshopping, har været et år undervejs, og den er inspireret af, at Elisa selv kunne se alle liveshows i deres eget dashboard. Med et kig til Asien fandt de hurtigt ud af, at denne type af streamingtjeneste allerede er meget populær.
- Kina er cirka fem år foran os i forhold til liveshopping, og her har de allerede stor succes med tjenester, der ligner Sprii, så det har blot bekræftet os i, at der var et potentiale. Vores kongstanke er, at både vores kunder og slutbrugerne skal blive glade for det.
Ifølge Christian Vester forventer de i Kina, at 20 procent af al e-handel i fremtiden vil komme fra liveshopping. Derfor er ambitionerne i Elisa heller ikke til at tage fejl af.
Virksomheden sidder stærkt på det danske marked og er på vej ud i Europa med deres liveshopping robot Elisa. Det er målet, at Sprii også skal ud over landets grænser.
- Ideen med Sprii er at lancere her i Danmark, hvor vi tester, udvikler og lærer en masse. Nøglen er at få en masse feedback og løbende videreudvikle tjenesten. Når den så har bevidst sit værd, vil vi introducere den til andre markeder. Udfordringen er, at der skal være indhold nok, før vi kan sende den ud i andre lande – men det arbejder vi benhårdt på.
Christian Vester forventer, at Sprii allerede er klar til udlandet i løbet af det næste år, og i første omgang satser de på Sverige, Holland og Storbritannien.