Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lars Sejer Sørensen var for nylig nomineret til årets ejerleder i Østjylland for sine store ambitioner, der blandt andet indebærer en øget omsætningen med over 50 procent de næste tre år. Foto: Jens Thaysen

Ejerleder fra Eventyrsport vil tale om spøgelserne

Taler du om spøgelserne?

Når Lars Sejer Sørensen er underviser på den interne grunduddannelse i Eventyrsport, så taler han altid med de nye medarbejdere om spøgelser. De spøgelser, der kan opstå i enhver virksomhed, hvor mennesker er samlet.

Det er emner som sexchikane og misbrug, der er på dagsordenen, fordi medarbejderne skal vide, hvordan Eventyrsport tager hånd om de tunge problemer.

- Det giver transparens og tillid til ledelsen, at vi er åbne om den slags. Det har givet pote, at vi har valgt og være åbne om det svære. Vi vover at tale højt om spøgelserne, for når man gemmer dem væk, er der ingen, der lærer noget, siger Lars Sejer Sørensen, stifter og direktør i Eventyrsport.

I dagens nyhedsbrev rykker vi lidt tættere på ejerlederen, der deler sine tanker om karriere og ledelse i vores serie: 9 hurtige.

Et andet sted i byen, hvor der også har været nogle svære samtaler den seneste uge er hos Højbjerg Maskinfabrik, også kendt som HMF. Her er de ramt af den perfekte storm, og det har vores kusinemedie Skåde-Højbjerg-Holme talt med direktør Mikkel Winther Andersen om.

Tak fordi du læser med - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Lars Sejer Sørensen ejer 70 procent af Eventyrsport, mens den resterende del er fordelt på investorer og nogle medarbejderaktionærer. Foto: Axel Schütt 

9 hurtige til Lars Sejer Sørensen: Jeg er ikke ret direktør-agtig

Hvad er det bedste ved at være direktør? Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig? Og hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv? Sådan lyder tre af de ni spørgsmål, vi har bedt ejerlederen i Eventyrsport om at svare på.

Q&A: Det lå ikke umiddelbart i kortene, at Lars Sejer Sørensen skulle blive iværksætter og siden ejerleder for 300 ansatte i Eventyrsport.

Han er uddannet officer fra Forsvaret, og for 26 år siden besluttede han så sammen med en soldaterkammerat at starte et lille postordrefirma under navnet Toursport, der solgte udstyr til værnepligtige.

- Det var, inden internettet for alvor blev født, så det var ganske almindeligt postordresalg. Vi havde fået trykt et lille katalog i sort/hvid, og så brugte vi ellers fritiden på at sende varer til kunderne, har Lars Sejer Sørensen tidligere fortalt til Stiften.

Sideløbende med det lille firma, læste han økonomi på Aarhus Universitet. Sidenhen er der løbet meget vand gennem åen. Et større sortiment, en bredere målgruppe, flere fysiske butikker rundt omkring i landet, en webshop og navneskift til Eventyrsport er blandt nogle af de ting, der er sket siden 1996.

Den 49-årige CEO er gift, har to drenge og bor i Solbjerg.

Her svarer han på ni hurtige spørgsmål om karriere og ledelse.


Eventyrsport

  • Eventyrsport blev stiftet i 1996 af Lars Sejr Sørensen og en kammerat. Dengang hed butikken dog Toursport, men det navn blev senere droppet, da mange kunder troede, det havde noget med Tour de France at gøre.
  • Butikken startede i et 46 kvadratmeter stort kælderlokale i centrum af Aarhus og havde kun åbent fra klokken 13 til 17. I dag har virksomheden hovedsæde i Slet.
  • Åbningstiderne blev dog løbende udvidet, og i 1998 flyttede de ud af kælderen og ind i en ny og mere professionel butik. I dag har Eventyrsport 15 butikker og 300 ansatte.
  • I 2012 lancerede Eventyrsport den webshop, der i blev kåret til Årets Webshop 2021.

1. Hvad er den vigtigste arbejdsopgave lige nu?

- Jeg ser mig selv som træner for de 300 ansatte i Eventyrsport, og min opgave at få dem til at spille godt sammen og være godt klædt på til opgaven. Det gør jeg ved at træne med dem som intern underviser på vores grundforløb og talentudvikling.

- I forhold til Eventyrsport som helhed, så er det vigtigste at blive ved med at udvikle vores drøm om at lave Danmarks bedste outdoor butik. Vi har omdefineret vores outdoor-koncept nogle gange, og som noget nyt har vi også fået udstyr til løb i naturen med. Vi er kommet langt, men vi er ikke i mål endnu.

2. Hvem er din vigtigste sparringspartner?

- Jeg sparrer rigtig meget med min ledergruppe, der består af syv chefer. Derudover har jeg et eksternt netværk af mennesker, jeg har mødt igennem årene.

- På vores interne uddannelser møder jeg alle medarbejderne, og dem får jeg også nogle gode ideer fra.

3. Hvad er det bedste ved at være direktør?

- Jeg er ikke ret direktør-agtig. Jeg er ikke sådan en, der går rundt i jakkesæt og slips, jeg går rundt i outdoor-tøj og har åbne døre. Men det passer mig godt, at jeg bestemmer selv, selvom jeg jo ikke kan gøre præcis, hvad der passer mig. Det ville være løgn. For jeg har et ansvar overfor investorer og medarbejdere, så det er frihed under nogle rammer.

4. Hvad har været en afgørende ledelsesbeslutning for dig?

- Der har være mange!

- Men en af de ting, jeg har fokus på, er at tale om det, der er svært. Når jeg er med til at lave undervisning på vores grunduddannelse, så taler jeg om spøgelser i Eventyrsport. Det handler om de ting, der kan være ubehagelige at tale om som sexchikane eller alkoholisme, og hvad vi gør, hvis vi står med sådan en sag i eventyrsport.

- Det giver transparens og tillid til ledelsen, at vi er åbne om den slags. Det har givet pote, at vi har valgt at være åbne om det svære. Vi vover at tale højt om spøgelserne, for når man gemmer dem væk, er der ingen, der lærer noget. 

5. Hvor meget arbejder du?

- Dengang vi begyndte, var det 100 timer om ugen. Det er for hårdt, og det kan man slet ikke holde til. Så i dag har det et mere almindeligt niveau. Jeg forsøger at ramme 37-40 timer i ugen, og så arbejder jeg mandag til fredag og holder fri i weekenden.

6. Hvad er det bedste ved dit job?

- Det er at arbejde med produkter, der er fede og så ikke mindst nogle fede mennesker. Det er særligt det sidste, der tricker mig i dag. Når tingene sker uden, at jeg har sagt det, så ved jeg, at jeg har sat det rigtige hold.

- Det sker for eksempel, når jeg er på besøg i en butik, og det hele bare fungerer, og der er styr på det. Det er mega fedt at se.

7. Hvad har været det sværeste i dit arbejdsliv?

- Det sværeste er, at en virksomhed som min er som en familie, og det er der mange følelser i. Nogle gange skal man sige farvel til et familiemedlem, og det kan være en hård beslutning.

- Tilbage i tiden har der været både finanskrise, corona og nu en økonomisk krise, og det kan godt give dårlig nattesøvn.

8. Hvad er dit bedste karriereråd?

- Giv den gas! Gør det så godt, du kan og grib de muligheder, der opstår. Pas på dig selv. Husk det er et ultraløb, du skal igennem, og det er en meget lang tur.

9. Hvad er det næste mål for dig og Eventyrsport?

-  For Eventyrsport et det at få det nye koncept med outdoor-løb rullet ud i hele Danmark. Vi er foreløbig i syv butikker, og nu skal de resterende følge efter.

- For mig personligt er der masser af aktiviteter at tage fat i, så jeg går ikke og keder mig. Men jeg skal bare fortsætte med at være på linje med virksomheden. Og så skal jeg huske at komme ud i naturen.

Højbjerg Maskinfabrik har ligget på Oddervej siden 1945, men der er udsigt til, at virksomheden flytter. Pressefoto: HMF

Den perfekte storm har fået HMF til at genoverveje flytteplaner, og nu skal virksomheden igennem en stor fyringsrunde

HMF Group, også kendt som Højbjerg Maskinfabrik, er ramt af den perfekte storm, og det får nu desværre konsekvenser for den kommende flytning. Det kan lokalmediet Skåde-Højbjerg-Holme fortælle.

Det er tilbageholdenhed hos kunderne i transportbranchen, der har medført, at aktivitetsniveauet i 2023 forventes at blive lavere, end det har været i 2022. Derfor planlægger den store aarhusianske kranproducent at gennemføre en reduktion på op imod 60 medarbejdere.

- Det er altid hårdt at sige farvel til dygtige og dedikerede medarbejdere, men som ansvarlig ledelse er det vores opgave at tilpasse omkostningerne til det forventede aktivitetsniveau, udtaler administrerende direktør, Mikkel Winther Andersen.

Der skal fyres medarbejdere, og så skal alternativer til den store flytteplan kigges igennem. Højbjerg Maskinfabriks direktør fortæller, at det alligevel ikke er sikkert, at virksomheden slår sig ned på grunden i Stilling.

ØKONOMI: Først kom corona og vendte op og ned på verden. Så brød fabrikken i Galten i brand.

Alligevel kom Højbjerg Maskinfabrik, HMF, ud af 2021 med et rekordregnskab, hvor omsætningen rundede den magiske milliard.

Nu er virksomheden, ligesom alle mulige andre, ramt af stigende renter og råvarepriser og udfordringer med at få forsyningskæden til at hænge sammen. Det, der kaldes den perfekte storm, hvor udfordringerne hagler ned over virksomheden.

Det betyder, at HMF kigger ind i et betydeligt sværere 2023, og det får den kedelige konsekvens, at 60 medarbejdere skal fyres.

- Det er hårdt at skulle sige farvel til gode medarbejdere. Det er aldrig sjovt. Derfor er det også vores fornemmest opgave at hjælpe de berørte medarbejdere videre. Det gør vi selvfølgelig en indsats for, siger Mikkel Winther Andersen, der er direktør i HMF.

HMF Group

Tidligere gik virksomheden under navnet Højbjerg Maskinfabrik. I dag hedder den HMF Group A/S.

Blev grundlagt af mekaniker Arne Bundgaard Jensen i 1945. Dengang var firmaet et cykel- og autoværksted, som Arne Bundgaard Jensen måtte sælge sin Nimbus motorcykel for at få råd til at købe.

Virksomheden med hovedsæde på Oddervej i Højbjerg leverer kraner til forskellige former for opgaver.

Der er cirka 400 ansatte på hovedkontoret i Højbjerg og cirka 100 ansatte i Galten.

Han håber på, at markedet snart vender igen, og at ordrerne kommer tilbage.

- Vi håber at se en fremgang igen, men da vi er ovre i markedsspekulationer, er det  ikke nemt at vide, hvor lang sådan en periode er. HMF er meget konjunkturafhængig i forhold til markederne generelt, siger han.

Stilling eller ej?

Da bygningerne i Galten brændte sidste efterår, blev HMF tvunget til at tænkte nyt. I forvejen kneb det med pladsen på Oddervej, og med en udbrændt fabriksbygning i Galten var det på tide at samle hele molevitten under samme tag.

Det skulle gøres på en grund ved Stilling i Skanderborg Kommune.

Direktør Mikkel Winther Andersen forventer, at HMF stadig ligger i Højbjerg i 2024. Pressefoto: HMF

Men for en måned siden kunne Skåde-Højbjerg-Holme fortælle, at der var gået knuder i flytteplanerne. ”Planerne er sat i bero”, var alt maskinfabrikken på det tidspunkt kunne og ville fortælle.

Nu løfter Mikkel Winther Andersen sløret lidt mere for, hvilke tanker der bliver tænkt på direktionsgangen i den store højbjergvirksomhed.

- Allerede efter sommerferien kiggede vi ind i en businesscase, der ikke kunne hænge sammen på grund af de kraftigt stigende byggepriser. Så vi sad med en plan, der ikke var god nok, og så har vi i stedet givet os tid til at revurdere, siger han.

Det er dog stadig planen, at virksomheden skal vinke farvel til Højbjerg på et tidspunkt.

- Vi arbejder med at finde ud af, hvordan vi bedst muligt kan komme herfra.

Der har været spekuleret meget over, hvad der skal ske med grunden, når HMF på et tidspunkt flytter, men der er stadig ikke meldt noget ud. Foto: Google Maps

Er det stadig meningen, at I vil flytte til Stilling?

- Stilling er en af de muligheder, vi arbejder med, men i og med at vi skal prøve at lave en ny plan, så kigger vi også efter andre alternativer. Men det er for tidligt at snakke om, hvilke alternativer der er i spil, siger Mikkel Winther Andersen.

I første omgang var det planen, at Højbjerg og HMF skulle skilles i 0224, men Mikkel Winther Andersen regner med, at det først bliver lidt længere ude i fremtiden.

- Det er svært at sige ret meget om tidsperspektivet nu, men jeg tror, der går længere tid, inden vi begynder at bygge. Jeg håber på, at vi kan tage en beslutning om vores fremtidige lokation og reviderede tidsplan i 2023.

Overskuddet falder i Heartland, Aarhus Teater er tilfreds med årsresultat, og Bolia opnår ny rekord

Her får du fem udvalgte nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

Designkæden Bolia opnår ny salgsrekord

- Idet vi producerer alle møbeldesigns i Europa og kun benytter FSC-certificeret træ og topkvalitetsmaterialer, har prisstigningerne været så høje, at vi har valgt ikke at give dem fuldt ud videre på salgsprisen til vores kunder, siger CEO i Bolia, Lars Lyse Hansen. Foto: Louise Greve

I løbet af det seneste regnskabsår har designkæden Bolia fordoblet ekspansionen af egne konceptbutikker og endnu en gang sat ny salgsrekord. Det kan ses i resultatet for regnskabsåret 2021/22, der viser en rekordomsætning på 1,3 mia. og en salgsvækst på 12 procent i forhold til året før. 

- De højere materiale- og indkøbspriser har naturligvis påvirket årets resultat, der viser et EBIT-resultat på 50 mio. kr. ift. 96 mio. året før. I det indeværende regnskabsår er der som bekendt nye markedsudfordringer, der påvirker forbrugertilliden negativt i en periode fremover, men vi fortsætter vores høje ekspansionstakt med nye konceptbutikker i de største byer Europa, siger CEO i Bolia, Lars Lyse Hansen.

Aarhus Teater leverer et lille overskud for sæson 2021/2022

Allan Aagaard har været direktør for Aarhus Teater siden 2017. Pressefoto

Aarhus Teater kommer ud med et 'fuldt tilfredsstillende' årsregnskab for sæson 2021/22. Det konkluderer bestyrelsen, der netop har godkendt det seneste regnskab. Sæson 2021/22 blev som den forrige præget af Covid-19. Alligevel nåede besøgstallet op på 96.137, og på bundlinjen var der et lille overskud på 60.000 kr. Det samlede resultat er større end forventet og i tråd med det niveau, hvor teatret generelt vil ligge økonomisk.

- Sæson 2021/22 var lige som sæsonen før volatil og medførte en del ekstra omkostninger og færre indtægter. Men takket være stram omkostningsstyring og de hjælpepakker, som regeringen og Folketinget fik tilvejebragt, har sæsonen ikke medført økonomisk nedtur for Aarhus Teater. Det er jeg meget taknemmelig for, udtaler direktør Allan Aagaard i en pressemeddelelse.

Det samlede resultat falder knap fem milliarder i Heartland

- Det er helt afgørende for os også at investere i innovative løsninger samt virksomheder, der ønsker at bidrage positivt til en mere bæredygtig fremtid, og vi har som investor et langsigtet perspektiv, siger direktør Lise Kaae. Pressefoto

Resultatet for regnskabsåret 2021/22 i Heartland bærer præg af de ekstraordinære, makroøkonomiske udfordringer, der har ramt ikke mindst aktiemarkederne i det seneste år. Mens man skabte et resultat på 7 mia. kr. før skat i 2020/21, viser det seneste årsregnskab et resultat på 2,2 mia. kr. før skat. Omsætningen i perioden udgør 50,5 mia. kr. mod 39,2 mia. kr. i 2020/21.

– Vores resultat er naturligt påvirket af den negative, globale udvikling, som har præget det forgangne år, og som fortsat sætter dagsordenen på de finansielle markeder. Vi kunne godt ønske os et stærkere resultat, men det betyder ikke, at vi kommer til at ændre vores langsigtede, strategiske fokus. Vi er en solid, familieejet virksomhed, der har nogle særlige forudsætninger og muligheder for at tænke langsigtet, og det vil vi fortsætte med, siger Lise Kaae, direktør i Heartland.

Boligselskabet AAB henter erfaren direktør fra den almene sektor

Den kommende direktør for Boligkontoret Aarhus, Morten Homann, er uddannet cand.scient.pol. og har en MBA fra University of Leicester. Foto: Morten Svith

1. januar 2023 overtager Morten Homann direktørrollen i AAB Aarhus, der er Jyllands største boligorganisation med godt 9000 lejemål i Aarhus og 166 medarbejdere. Morten Homann kommer fra Boligkontoret Aarhus, hvor han i 11 år har fungeret som direktør. Det skriver Stiften.

AAB ser ind i en fremtid med daglig drift af lejemålene, mange renoveringsopgaver, projekter og byggerier, men også med udvikling af en strategi, hvor der sættes særligt fokus på styrkelse af beboerdemokratiet i AAB.

Jysk leverer igen rekordresultater trods globale udfordringer

- Kundernes købekraft er under pres, og de foretager ikke længere forward buying, som de har gjort de seneste par år, fordi de er nødt til at prioritere mere, hvad de bruger deres penge på i de kommende måneder. Derfor forventer jeg at se en nedgang i vores salg, som kommer til at påvirke vores resultater for finansåret 2022/23, siger Jan Bøgh. Pressefoto

I finansåret 2021/22 har Jysk opnået sit højeste ebit-resultat nogensinde på 4,56 milliarder kroner  og øget omsætningen med 11 procent til 36,2 milliarder. Boligkæden begynder dog at se de første tegn på en tilbagegang i salget på grund af globale udfordringer.

- Det har været endnu et meget udfordrende år, men alle i Jysk kan være meget stolte af vores resultater. Uanset om det er i butikkerne, på distributionscentrene eller på kontorerne, så har alle kolleger bidraget til vores fortsatte succces. Jeg er meget imponeret over al den dedikation og det hårde arbejde, der er blevet og fortsat bliver leveret, siger Præsident og CEO, Jan Bøgh

Menneskehjernen i dag er den samme, som den der for tusinde af år siden skulle forholde sig til rovdyr på savannen. Men selvom vi ikke skal flygte fra sabeltigere, aktiveres de samme stressmekanismer ofte i det moderne samfund, forklarer erhvervspsykolog Cecilie Barløse. Foto: Mathias Banke

Vores anbefalinger til dig 💡

Erhvervsliv-familien består af i alt fem nyhedsbrevs-medier, og vi har her samlet en lille buket med noget af det bedste indhold på tværs af udgivelserne gennem de seneste uger. Fordi viden er noget, vi deler.

Hvis du går i eksport-tanker, så kan du med fordel læse Eksportrådets 10 bedste - ja - råd til eksportvirksomheder. Erhvervsliv Randers står bag listen, som du får adgang til her.

Det er de færreste konsulenter, der går den vej, fordi de elsker salgsarbejde, markedsføring og administration. Derfor har Mikael Lykkegaard Have stiftet virksomheden BusinessBuddy. Det fortæller han til Erhvervsliv Trekanten.

Stress er enhver virksomheds fjende og en gæst, ingen ønsker indenfor murene. Erhvervspsykolog Cecilie Barløse giver fem konkrete råd til at undgå stress til Erhvervsliv Odense.

Erhvervsliv Esbjerg står bag en podcast, hvor tre lokale erhvervsprofiler hver gang stiller skarpt på et aktuelt emne. Annette Lykke Nielsen, stifter af Kids-world, Jørn Jepsen, partner hos Deloitte, og Michael Madsen, udviklingsdirektør i Blika, diskuterede senest, hvordan man bedst navigerer gennem kriser.