Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Martin Ib har skabt et madimperium

Nogle af de bedste historier opstår ofte ved en undren. Og det er netop sådan, at dette nyhedsbrev er blevet til.

For da jeg for nylig skulle lede efter mad til en konfirmation, kom jeg til at kigge nærmere på MIB, også kendt som Martin Ib. På deres hjemmeside kunne jeg hurtigt konstatere, at det er en virksomhed med mange grene, og min nysgerrighed var vakt, da jeg kunne læse mig til, at de tæller over 100 ansatte.

Derfor satte jeg mig for at finde ud af, hvordan det er lykkedes Martin Ib at skabe et madimperium med så mange forretningsenheder i en branche, der er præget af hård konkurrence og mange aktører.

Det indblik får du i dagens nyhedsbrev, hvor Martin Ib fortæller, hvordan hans madvirksomhed er blevet til. Ligesom han også giver nogle gode råd med på vejen til andre håbefulde iværksættere.

Du får selvfølgelig også de sædvanlige nyhedsoverblik, som samler op på stort og småt fra byens virksomheder.

God fornøjelse - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Corona var en hård tid, fordi følelsesregisteret gik op og ned. Når man havde reddet den ene dag, så kunne man straks bekymre sig om, hvad der sker i morgen?, siger Martin Ib. Pressefoto

Martin Ib gik fra kok til CEO: - Jeg har været snotforkælet

MIB er et madimperium, der har erobret Aarhus med deres kulinariske talenter og portefølje af restauranter, kantiner, bagerier og events. Manden bag, Martin Ib, har altid vidst, hvad han ville med sin forretning, men det har ikke altid været nemt.

- Den vigtigste læring, jeg tog med mig fra den første a la carte restaurant, var, at det var alt for sårbart. For hvis der ikke kom nogle gæster en dag, tjente vi ingen penge. Det var angstprovokerende. Så jeg fandt ud af, at hvis jeg for alvor skulle noget med det her, så skulle jeg grene det ud.

Som sagt så gjort, og MIB tæller i dag 15 forretningsenheder og mere end 100 ansatte. I denne artikel fortæller Martin Ib, hvordan han fik skabt sit madimperium og gik fra kok til CEO.

MIB tæller i dag 15 forskellige forretninger, der alle kredser om mad. Og det er helt bevidst, at Martin Ib har spredt sine æg i mange kurve, for erfaringen har vist ham, at de mange grene gør det nemmere at styre igennem kriser.

Restauranter, kantinedrift, bagerier, frokostordninger og konditori. Porteføljen hos MIB spænder vidt. Derfor er de fleste aarhusianere også på et eller andet tidspunkt stødt på maden fra MIB. Selv beskriver virksomheden sig som et aarhusiansk madcirkus.

Martin Ib er manden, der har stiftet og lagt navn til madimperiet, som er skabt ud fra en veltilrettelagt strategi.

- Jeg har altid vidst, hvad jeg ville, fortæller Martin Ib.

Men til trods for ambitioner er det ikke altid gået lige efter bogen. Han overtog den tidligere restaurant Kroen i Krogen på Banegårdspladsen og forvandlede den til et sort gastronomisk mekka.

- Det gik helt ad helvede til det første halvandet år, der var ingen, der forstod det. Og jeg var for eksempel den første i Aarhus, der tog penge for kildevand, og vi blev haglet ned.

Efter nogle år med restauranten kørte Martin Ib sur i driften, han syntes, de havde opnået den succes og de stjerner, de kunne få. Derfor var det som sendt fra himlen, da en køber til restauranten pludselig meldte sig på banen.

- Han kom ind en mandag, hvor vi ellers havde lukket og sagde, at han ville købe stedet. Jeg sagde, at det ikke var til salg, men han mente, at alt var til salg. Derfra gik der 14 dage, og så var jeg ude.

De mange grene

Hvad Martin Ib og resten af verden ikke vidste, var, at der få måneder efter salget væltede en finanskrise ind over landet. Så da han efter nogle år som underviser i gastronomi igen fik sit eget lille køkken, var han bevidst om at skulle skabe en stabil indtægt.

- Jeg havde prøvet at kigge frem, og hvis jeg for alvor skulle noget med det her, så skulle jeg grene det ud. Den vigtigste læring, jeg tog med mig fra den første a la carte restaurant, var, at det var alt for sårbart. For hvis der ikke kom nogle gæster en dag, tjente vi ingen penge. Det var angstprovokerende.

Martin Ib

  • Stifter og CEO i MIB-koncernen.
  • Udlært tjener fra Hotel Kong Chr.X. i Aarhus - og kok fra Hotel Danica i Horsens.
  • Født og opvokset i Nakskov på Lolland.
  • 46 år, bor i Risskov med sin kone, designer Marianne Carøe, og deres søn.
martinib.dk

Herfra er MIB vokset slag i slag med flere og flere forretninger, og Martin Ib erkender, at heldet har været med ham i forhold til at få tilbudt de rigtige muligheder på de rigtige tidspunkter såsom Strandbaren, Pakhusene og Engrosbageriet.

- Jeg indrømmer gerne, at jeg har været snotforkælet. Der er ikke mange af de ting, vi har i dag, som jeg har søgt. De er kommet stille og roligt via netværk.

Tvunget til handling

Trods succesen kan Martin Ib ikke se sig fri for også at skulle igennem nogle kriser, og de seneste år har de nærmest afløst hinanden. Først corona-pandemien og sidenhen de skyhøje energipriser og en høj inflation, der har ødelagt danskernes købekraft.

- Da Mette Frederiksen lukkede landet, vidste vi jo ikke, hvad der ville ske. Vi vidste, at vi skulle holde lukket, og derfor var der ikke noget at lave, så jeg måtte samle mit personale og fortælle dem det. Jeg kunne fortælle dem, at vi helst ikke ville fyre nogen, men der nok ikke var nogen, der skulle bede om lønforhøjelse.

Under de lange corona-nedlukninger blev det en styrke for madimperiet med de mange forretningsenheder.

- Jeg er tit blevet spurgt om, hvorfor jeg breder mig over så mange forretninger, men det har jo netop været drømmen, og det viste sig at være fint under corona.

- For selvom vi måtte lukke vores restauranter og kantiner ned, så ændrede kantinerne sig fra at være traditionel buffet til at være portionsanretninger. Pludselig blev teams noget alle tog til sig også til de sociale arrangementer, så jeg blev hyret ind til at lave kokkeskoler på teams. Vi lavede råvarerkasser og sendte dem hjem til de ansatte, og så fik vi et produktionsselskab til at filme, at jeg lavede mad hjemme i mit private køkken for 400 medarbejdere på teams.

Også bagerbutikkerne fik et kæmpe boom med en stigning i omsætningen på over 400 procent på få dage. For med covid19s indtog var alle tvunget hjem hele tiden, og det betød mere forkælelse med bagerbrød.

- Corona var træls på rigtig mange måder, men mange af os erhvervsdrivende har også lært af det. For vores vedkommende betød det, at nogle af de strategiske planer vi har haft i skuffen, blev ført ud i livet på meget kortere tid end planlagt, fordi corona tvang os til at være omstillingsparate og mere agile.

En hård branche

MIB kom stærkt økonomisk ud af corona, og Martin Ib mener, at det har styrket virksomheden som helhed. I dag tæller de over 100 ansatte, og det tal kan rundes op til 182, når alle de deltidsansatte bliver talt med. Det er mange i en branche, der er kendt for både et hårdt arbejdsmiljø og en stærk konkurrence.

- Vi arbejder, når folk har fri, og vi kan ikke bare få varerne produceret i Kina og få det sendt herover.

Derfor er arbejdskraften også altafgørende i en virksomhed som MIB, men to år med covid19 har sat sig sine spor.

- Arbejdskraften i vores branche er blevet ødelagt af corona, fordi mange blev sendt hjem, og de fandt ud af, at det var meget fedt at være hjemme og få mulighed for et fritidsliv. Derfor har der været usædvanligt mange, der har søgt om et dagarbejde som kantinekok.

- Vi har heldigvis ikke haft det store issue, og derfor har vi kunne få de hænder, vi har brug for. Nu er det også ved at udligne sig lidt igen, fordi folk søger tilbage i branchen, og fordi der desværre er mange konkurser lige nu, hvilket frigiver en masse mandskab.

Så hænder mangler de ikke hos MIB, og en del af den forklaring handler også om at skabe en god arbejdsplads.

- Jeg synes, vi har skabt et DNA, der giver plads til alle. Vi har ikke kun feinschmeckere, vi har også folk, der bare er gode til at bruge deres hænder. Men alle er velkomne til at melde ind, og der bliver lyttet til alle.  Derudover plejer vi de sociale relationer ved at lave en masse ting sammen. Det skal de nye ofte vænne sig til, for det er man ikke så vant til.

Fra kok til CEO

Med over 100 ansatte har Martin Ibs rolle også ændret sig en del over årene. Han er ikke længere bare kok, tjener eller iværksætter, men øverste leder for et stort hold.

- Det er mega mærkeligt, men det er jo ikke sket fra den ene dag til den anden. Det er en proces, der er kommet løbende. Hvis jeg kigger tre år tilbage, da havde jeg et bogholderi, men salg, marketing og alt det andet lavede jeg jo selv.

Han har brugt tiden i forlængelse af corona til et optimere organisationen omkring sig, så de i dag har både en marketing- og salgsafdeling. Der er også kommet en del mellemledere til, og det er nok dem, han bruger mest tid på i dagligdagen.

- Jeg bruger meget tid på at coache og tale med mine ledere, om hvordan de skal lede deres afdelinger. Det har de meget stor frihed til at gøre indenfor vores normer, regler og strategi. For jeg kan ikke gøre det her selv, jeg skal have dem med, og derfor skal vi sørge for, at trivsel er i højsædet.

- Uanset hvilken virksomhed det er, så er alle dage ikke rosenrøde, og det skal de heller ikke være, men de fleste skal.

Martin Ib er den eneste i virksomheden, der ikke møder ind et fast sted hver morgen, til gengæld forsøger han at komme rundt til så mange forskellige medarbejdere som muligt i løbet af 14 dage. Og til trods for ledelsesopgaverne kan man stadig møde ham i køkkenet.

- Jeg bliver typisk booket ind til forskellige arrangementer for eksempel en kokkeskole. Så jeg er stadig i køkkenet, men jeg skal være ærlig og sige, at jeg skræller nok ikke så mange gulerødder mere.

Martin Ib er oprindelig uddannet både tjener og kok, og han kom til Aarhus i den forbindelse allerede som 16-årig. Foto: Kirsten Louise Laursen

MIB deler 3 gode råd til iværksætteren

Martin Ib har siden 2004 bygget MIB, der i dag bespiser op mod en million mennesker om året, og madimperiet tæller over 100 ansatte. Her deler han tre gode råd til iværksætterrejsen.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

1. Vær bevidst om, hvad du vælger fra

- Du skal vide, hvad det er, du giver afkald på, hvis du vælger at blive iværksætter. Det koster mange timer. Det er tidligt op og sent i seng, så du betaler en pris for drømmen.

2. Styr økonomien

- Kør en stram økonomi og lad være med at tro, at træerne vokser ind i himlen. Ved at grene ud, er du ikke så sårbar, hvis et forretningsområde ikke tjener penge på et tidspunkt.

3. Både hoved og hjerte

- Du kan ikke enten have dit hoved eller dit hjerte med i det, du laver, du er nødt til at have begge dele med hele tiden. Vi kan lave meget med hjertet, men det er ikke sikkert, du kan tjene penge, og i sidste ende handler det om smør på brødet.

Obton Stabil er sat til salg, iværksættere kommer positive ud af 2022, og Wedio henter ni millioner kroner i investering

Her får du tre udvalgte nyheder fra og om virksomhederne i Aarhus.

Du kan få indblik i alle ugens regnskaber på erhvervslivaarhus.dk.

Obton har sat sin næststørste fond til salg

- Obton Stabil blev stiftet i 2017 og var færdigtegnet i 2019, og den oprindelige plan var egentlig ikke at sælge på nuværende tidspunkt, fortæller CEO Anders Marcus. Pressefoto

Solcelleinvestoren Obton forvalter samlet set 11 fonde, og nu har bestyrelsen i den næststørste fond sat den til salg. Der er tale om fonden Obton Stabil, som omkring 1100 investorer har skudt 2,1 mia. kroner i, og som M&A-rådgiverne fra FIH Partners nu skal forsøge at finde en køber til. Det skriver Børsen.

- I Obton Stabil køber man cirka 300 solcelleparker spredt over ni forskellige lande. Det gør fonden lidt unik i markedet, fordi det er svært at finde en så diversificeret portefølje, siger CEO Anders Marcus.

Aarhusianske startups og scaleups lukker 2022 med plus på bundlinjen

Kun 13 procent af virksomhederne hos Incuba oplevet negativ vækst i 2022. Selvom den globale økonomiske krise har gjort livet svært for mange virksomheder i Aarhus Kommune, er det ikke gået lige hårdt ud over alle. Foto: Incuba

I iværksættermiljøet hos Incuba har der været godt gang i vækstlokomotivet i 2022. I den årlige Impact-analyse, der fandt sted ultimo 2022 blandt virksomhederne i Incuba, rapporterer mange af de adspurgte founders og CEOs om positive driftsresultater. For mange af forskerparkens virksomheder er topprioriteten i 2023 vækst.

- Vi ser positive forventninger til 2023 på niveau med tidligere år. Hele 71 procent forventer at øge omsætningen, mens 51 procent forventer at hæve indtjeningen. Set i lyset af de fine resultater allerede i 2022, tegner det et lyst billede af trivslen i vækstlaget af nye virksomheder, siger administrerende direktør i Incuba, Mai Louise Agerskov.

Læs mere om analysen her.

Wedio henter millioninvestering og er klar til at udvide porteføljen

Wedio blev stiftet af Daniel Sand (i midten), Morten Aebeloe (t.v) og Kasper Vesth (t.h) i 2018 og er nu oppe på næsten 100.000 månedlige brugere over hele Europa. Foto: Deepak Saini

Da Wedio startede i 2018, var de et af de første fællesskaber, der gav filmfolket mulighed for at dele udstyr fra peer-to-peer og gennem udlejning. Som filmbranchens svar på Airbnb er Wedio-platformen vokset hurtigt, og omsætningen voksede med 180 procent hvert år mellem 2019 og 2022.

I en ny seed-investeringsrunde er der her i starten af 2023 rejst ni millioner kroner til at udvide fællesskabet til andre europæiske markeder, og til maj lancerer Wedio desuden en køb/salg-markedsplads for brugt filmudstyr. Den nye kapitalindsprøjtning kommer fra Founderment og VF Venture.

Aarhus rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • Viby får tilført yderligere 140 boliger, som Nordstern opfører for Koncenton, skriver Building Supply. Projektet løber op i 10.000 kvadratmeter boliger fordelt på et punkthus i seks etager samt rækkehuse.
  • Det var ikke i strid med ligebehandlingsloven, da advokat og folketingsmedlem for Moderaterne, Tobias Grotkjær Elmstrøm, i 2019 afskedigede en advokat i sit advokatfirma umiddelbart efter, at vedkommende havde fortalt, at han gik i fertilitetsbehandling med sin partner. Retten i Aarhus har nu afgjort sagen og advokatfirmaet Grotkjær Elmstrøm slipper for at betale størstedelen af en erstatning på i alt 400.000 kroner. 
  • Efter flere dages historier om bonusfest i energibranchen bekræfter det forbrugerejede energiselskab Andel nu, at en lille gruppe nøglemedarbejdere i det delvist ejede tradingselskab, Energi Danmark, har haft bonusser uden loft. Det skriver Finans.
  • Overskuddet er faldet markant hos transportvirksomheden Abildskou fra Tilst. I det seneste år er overskuddet gået fra 3,7 millioner til 179.328 kroner før skat. I ledelsesberetningen bliver årets resultat også beskrevet som utilfredsstillende. Læs mere om regnskabet her.
  • Innovationsfonden har udpeget fire nye rollemodeller til gruppen Innowomen. To af dem er fra Aarhus. Den ene er Karin Lykke-Hartmann, professor ved Aarhus Universitet og CEO i virksomheden Notify Therapeutics, der forsker i en ny behandling til kvinder, der kæmper med at blive gravide. Den anden er Jessica Aschemann-Witzel, professor og director ved MAPP Centeret.
  • Formanden for bestyrelsen i Vestas Wind Systems, Bert Nordberg, har meddelt, at han ikke ønsker at genopstille. Efter den ordinære generalforsamling forventer bestyrelsen at konstituere sig med Anders Runevad, der var koncernchef og CEO i Vestas i perioden 2013-2019.
  • Huscompagniet har aldrig leveret så mange huse, som typehusgiganten gjorde sidste år. 2003 nye hjem blev det til. Alligevel blev årsregnskabet kun det næstbedste i virksomhedens historie. For mens omsætningen fortsatte op til 4.330 mio. kroner, fulgte bundlinjen ikke med. Med et plus før skat på 163 mio. kroner var man 94 mio. kroner under 2021-overskuddet. Det skriver Licitationen.
  • I det første afsnit af podcasten Bestyrelsen, der udgives af erhvervsmediet MarketConnect, deler Lars Fournais, bestyrelsesformand i AGF rundhåndet ud af sine erfaringer fra bestyrelseslokalerne. Lars Fornais har også tidligere medvirket i vores egen podcast Toppen Taler, hvor han fortæller om, hvad der har formet ham som leder.