Kandidatanalyse: De unge vil ikke være ledere - og 8 andre nedslag om karriere, rekruttering og arbejdsliv anno 2023
I denne uge udkom konsulenthuset Ballisager med sin årlige kandidatanalyse, der tager temperaturen på vores arbejdsliv ved at fange de nyeste tendenser omkring trivsel, motivation og ambitioner.
Analysen er lavet i samarbejde med analysehuset Voxmeter med 1500 respondenter og hele analysen kan hentes gratis her.
Hvis du vil have den hurtige oversigt, så bringer vi her de ni vigtigste tendenser fra analysen med kommentarer fra Morten Ballisager, direktør i konsulenthuset Ballisager.
1. Motivationen for ledelse er i frit fald
Antallet af personer, som er motiveret for ledelse, er næsten halveret på tre år. Særligt de unge medarbejdere er ikke interesseret i ledelse. Fra år 2020 til 2023 er der sket et fald for unge mænd i aldersgruppen 18-35 år fra 47 procent til 23 procent i motivation for ledelsen. For kvinderne i samme aldersgruppe er faldet fra 38 procent til 20 procent.
- Det er ret bekymrende, at det er upopulært at tage ansvar. Vi har brug for, at mange unge ønsker at blive ledere – for hvem skal overtage ansvaret, når de modne profiler falder fra. Hvis ikke der er en skarp konkurrence om lederjobbene i fremtiden, så giver vi stort ansvar til flere inkompetente ledere, udtaler Morten Ballisager i forlængelse af analysen.
2. Den offentlige sektor er blevet mindre attraktiv
Det offentlige er blevet mere uinteressant for jobsøgerne, specielt blandt mændene og de unge. Kun 11 procent af de unge er interesseret i den offentlige sektor som arbejdsplads.
- Det er bekymrende, at de unge hverken gider at uddanne sig til velfærdsjobbene – og ovenikøbet nu udtrykker, at den offentlige sektor generelt er uinteressant som arbejdsgiver. Vi har for alt i verden ikke brug for en offentlig sektor, der ikke kan tiltrække ressourcer. Vi har tværtom brug for flere hænder i den offentlige sektor i for eksempel ældreplejen.
3. Store private virksomheder er udfordret med rekruttering
Jobsøgere er ikke længere så interesseret i at arbejde i de helt store private virksomheder. De store private virksomheder ser ud til at skabe mistrivsel hos deres mellemledere. Man kan tale om, at de trives halvt så godt som lederne i SMV’erne.
- Jeg tror, at det drejer sig om flere ting. Men mest handler det om, at det er stressende at være i de store organisationer, der er for mange interessenter at tilfredsstille. Det gælder også lederne i store organisationer, som er i decideret mistrivsel. De betingelser, der knytter sig til store private organisationer, kolliderer med fleksibilitets- og frihedsbehovet hos nutidens dansker. Derfor søger medarbejderne mod SMV’erne.
4. Flest kvinder udviser stress-symptomer
11 procent af mændene føler sig ofte stressede, mens det tilsvarende tal for kvinder er 19 procent. Iblandt de unge kvinder er tallet helt oppe på 24 procent. Der er en tendens til, at lange ansættelsesforhold øger risiko for stress.
- Vi ser ikke, at stressniveauet er vokset de seneste tre år, det er faktisk ret stabilt. Men det er bekymrende højt hos de unge kvinder. Hver fjerde oplever sig ofte stresset. Er de ikke rustet til arbejdsmarkedet, eller er det, fordi vi presser dem?
Erhvervsliv Aarhus har tidligere kigget nærmere på vores mentale sundhed og hvordan du som leder kan styrke medarbejdernes trivsel, det kan du læse her.
5. Selvstændige topper på trivsel
Ingen lønmodtagergrupper udviser større trivsel end de selvstændige. 89 procent af de selvstændige trives med sin jobsituation. Det tilsvarende tal for øvrige lønmodtagerne er 79 procent. Tilmed er stressniveauet halvt så højt, men alligevel er de unge ikke særlig interesserede i iværksætteri. Særlig slemt ser det ud blandt kvinder.
- Vi har desværre skrøner i omløb, som reducerer motivationen for iværksætteri. Og det sender iværksætter-lysten i kulkælderen. Til trods for, at selvstændige har markant høj trivsel på arbejdsmarkedet. Vi skal standse de falske fortællinger, for vi har hårdt brug for de selvstændige.
6. Hjemmearbejde er i vækst, men det koster på trivslen
Hjemmearbejdet vokser fortsat i Danmark. Men de, som arbejder mest hjemmefra i år, er dem, der har den ringeste arbejdsglæde. Det er helt modsat det billede, vi så lige efter corona. Og samtidig er der stigende bekymring hos de virksomheder, hvor hjemmearbejdet vokser. Hver femte medarbejder siger nemlig, at tilknytningen til kollegaerne forringes.
- Hjemmearbejdet har mange fordele med sig. Men vi begynder også at kigge ind i nogle bekymringspunkter, som virksomhederne skal forholde sig til. Det ser ikke ud til, at hjemmearbejde ad libitum fungerer så godt.
7. Stress-niveauet er alarmerende hos sundhedspersonalet i regionerne
Der findes ikke nogen gruppe på arbejdsmarkedet, der er så pressede som sundhedspersonalet i regionerne. Hver fjerde føler sig ofte stresset. Det er markant højere end det gennemsnitlige stressniveau på arbejdsmarkedet, hvor kun 15 procent ofte føler stress.
- Det her er endnu en alarmklokke, der må give regeringen dybe panderynker. Det er nemlig et forvarsel om sygdom og jobskifte væk fra branchen i et fag, som i forvejen lider af ressourcemangel. Jeg tør næsten ikke tænke på, hvor grelt det her kan blive om et års tid. Og de unge søger tilmed væk fra uddannelsen. Jeg tror kun, at et regulært indtog af udenlandsk arbejdskraft kan afværge en gradvis nedsmeltning.
8. Jobbet fylder mindre i vores liv
Næsten hver fjerde dansker forklarer i årets kandidatanalyse, at deres arbejde betyder mindre for dem, end det gjorde for fem år siden. En mindre gruppe (18 procent) forklarer, at det har stigende betydning. Det er specielt mændene, der ”tjekker ud” og en stor andel af de unge.
- Arbejdslivet har fået lov til at fylde mere og mere for danskerne igennem mange år. Men det var som om corona skabte rum for, at en ny tendens kunne tage fart, nemlig at vi ikke giver arbejdet så stor plads i vores liv som tidligere. Og nu har vi det sort på hvidt.
9. Danske seniorer vil gerne arbejde længere
I 2020 ønskede danskerne at trække sig, når de fyldte 63 år. I dag er den gennemsnitlige tilbagetrækning 65 år.
- Det er et virkelig positivt udtryk fra seniorerne. I en tid, hvor de fleste taler om at arbejde mindre, er det paradoksalt og opløftende, at vi faktisk ønsker at udskyde vores otium. Det kan vise sig at være helt nødvendige hænder til et presset arbejdsmarked. Og måske et tegn på, at hvis blot vi indretter arbejdsmarkedet moderne, så kan vi i det lange løb få mere arbejdskraft til alles fordel.
En af dem der har kæmpet for at blive på arbejdsmarkedet, er Janne Hallum, der sendte 400 ansøgninger før hun landede et job. Den historie kan du læse her.