Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Arbejdslivet er inde i en brydningstid. Hjemmearbejdet og digitale arbejdspladser vinder frem. De unge medbringer nye præferencer til arbejdspladserne. Helt grundlæggende ser det ud til, at der skubbes til balancen mellem arbejdet og fritiden, skriver Morten Ballisager i forordet til årets Kandidatanalyse. Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix

Ballisager: Vores arbejdsliv er i en brydningstid

Der sker nogle ret grundlæggende forandringer i vores arbejdsliv i disse år og helt generelt er arbejdet blevet mindre vigtigt for os, viser årets kandidatanalyse fra konsulenthuset Ballisager.

- Arbejdet har igennem mange år fået lov at fylde mere og mere for danskerne. Det har været en vaskeægte identitetsmarkør og tidsrøver, så det er overraskende for mig, at pilen peger så meget nedad. Jeg tror, at coronakrisen har givet os et blik for, at fritiden forløser mere livskvalitet, end arbejdet kan, forklarer direktør Morten Ballisager i konsulenthuset til Finans.

I dette nyhedsbrev dykker vi ned i kandidatanalysen og deler ni tendenser omkring vores arbejdsliv anno 2023, der er værd at have for øje.

Og så får du selvfølgelig både det korte og det ultrakorte overblik med nyheder fra erhvervslivet i Aarhus.

God læselyst

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Hjemmearbejde vokser og evalueres positivt. Men der er tegn på, at de mest hjemmearbejdende mister trivsel, viser kandidatanalysen fra Ballisager. Modelfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kandidatanalyse: De unge vil ikke være ledere - og 8 andre nedslag om karriere, rekruttering og arbejdsliv anno 2023

Den årlige kandidatanalyse fra konsulenthuset Ballisager rummer en række interessante indsigter om vores arbejdsliv. Erhvervsliv Aarhus har her samlet hovedpunkterne fra årets analyse.

I denne uge udkom konsulenthuset Ballisager med sin årlige kandidatanalyse, der tager temperaturen på vores arbejdsliv ved at fange de nyeste tendenser omkring trivsel, motivation og ambitioner.

Analysen er lavet i samarbejde med analysehuset Voxmeter med 1500 respondenter og hele analysen kan hentes gratis her.

Hvis du vil have den hurtige oversigt, så bringer vi her de ni vigtigste tendenser fra analysen med kommentarer fra Morten Ballisager, direktør i konsulenthuset Ballisager.

1. Motivationen for ledelse er i frit fald

Antallet af personer, som er motiveret for ledelse, er næsten halveret på tre år. Særligt de unge medarbejdere er ikke interesseret i ledelse. Fra år 2020 til 2023 er der sket et fald for unge mænd i aldersgruppen 18-35 år fra 47 procent til 23 procent i motivation for ledelsen. For kvinderne i samme aldersgruppe er faldet fra 38 procent til 20 procent.

- Det er ret bekymrende, at det er upopulært at tage ansvar. Vi har brug for, at mange unge ønsker at blive ledere – for hvem skal overtage ansvaret, når de modne profiler falder fra. Hvis ikke der er en skarp konkurrence om lederjobbene i fremtiden, så giver vi stort ansvar til flere inkompetente ledere, udtaler Morten Ballisager i forlængelse af analysen.

2. Den offentlige sektor er blevet mindre attraktiv

Det offentlige er blevet mere uinteressant for jobsøgerne, specielt blandt mændene og de unge. Kun 11 procent af de unge er interesseret i den offentlige sektor som arbejdsplads.

- Det er bekymrende, at de unge hverken gider at uddanne sig til velfærdsjobbene – og ovenikøbet nu udtrykker, at den offentlige sektor generelt er uinteressant som arbejdsgiver. Vi har for alt i verden ikke brug for en offentlig sektor, der ikke kan tiltrække ressourcer. Vi har tværtom brug for flere hænder i den offentlige sektor i for eksempel ældreplejen.

3. Store private virksomheder er udfordret med rekruttering

Jobsøgere er ikke længere så interesseret i at arbejde i de helt store private virksomheder. De store private virksomheder ser ud til at skabe mistrivsel hos deres mellemledere. Man kan tale om, at de trives halvt så godt som lederne i SMV’erne. 

- Jeg tror, at det drejer sig om flere ting. Men mest handler det om, at det er stressende at være i de store organisationer, der er for mange interessenter at tilfredsstille. Det gælder også lederne i store organisationer, som er i decideret mistrivsel. De betingelser, der knytter sig til store private organisationer, kolliderer med fleksibilitets- og frihedsbehovet hos nutidens dansker. Derfor søger medarbejderne mod SMV’erne.

4. Flest kvinder udviser stress-symptomer

11 procent af mændene føler sig ofte stressede, mens det tilsvarende tal for kvinder er 19 procent. Iblandt de unge kvinder er tallet helt oppe på 24 procent. Der er en tendens til, at lange ansættelsesforhold øger risiko for stress.

- Vi ser ikke, at stressniveauet er vokset de seneste tre år, det er faktisk ret stabilt. Men det er bekymrende højt hos de unge kvinder. Hver fjerde oplever sig ofte stresset. Er de ikke rustet til arbejdsmarkedet, eller er det, fordi vi presser dem?

Erhvervsliv Aarhus har tidligere kigget nærmere på vores mentale sundhed og hvordan du som leder kan styrke medarbejdernes trivsel, det kan du læse her.

5. Selvstændige topper på trivsel

Ingen lønmodtagergrupper udviser større trivsel end de selvstændige. 89 procent af de selvstændige trives med sin jobsituation. Det tilsvarende tal for øvrige lønmodtagerne er 79 procent. Tilmed er stressniveauet halvt så højt, men alligevel er de unge ikke særlig interesserede i iværksætteri. Særlig slemt ser det ud blandt kvinder.

- Vi har desværre skrøner i omløb, som reducerer motivationen for iværksætteri. Og det sender iværksætter-lysten i kulkælderen. Til trods for, at selvstændige har markant høj trivsel på arbejdsmarkedet. Vi skal standse de falske fortællinger, for vi har hårdt brug for de selvstændige.

6. Hjemmearbejde er i vækst, men det koster på trivslen

Hjemmearbejdet vokser fortsat i Danmark. Men de, som arbejder mest hjemmefra i år, er dem, der har den ringeste arbejdsglæde. Det er helt modsat det billede, vi så lige efter corona. Og samtidig er der stigende bekymring hos de virksomheder, hvor hjemmearbejdet vokser. Hver femte medarbejder siger nemlig, at tilknytningen til kollegaerne forringes.

- Hjemmearbejdet har mange fordele med sig. Men vi begynder også at kigge ind i nogle bekymringspunkter, som virksomhederne skal forholde sig til. Det ser ikke ud til, at hjemmearbejde ad libitum fungerer så godt.

7. Stress-niveauet er alarmerende hos sundhedspersonalet i regionerne

Der findes ikke nogen gruppe på arbejdsmarkedet, der er så pressede som sundhedspersonalet i regionerne. Hver fjerde føler sig ofte stresset. Det er markant højere end det gennemsnitlige stressniveau på arbejdsmarkedet, hvor kun 15 procent ofte føler stress.

- Det her er endnu en alarmklokke, der må give regeringen dybe panderynker. Det er nemlig et forvarsel om sygdom og jobskifte væk fra branchen i et fag, som i forvejen lider af ressourcemangel. Jeg tør næsten ikke tænke på, hvor grelt det her kan blive om et års tid. Og de unge søger tilmed væk fra uddannelsen. Jeg tror kun, at et regulært indtog af udenlandsk arbejdskraft kan afværge en gradvis nedsmeltning.

8. Jobbet fylder mindre i vores liv

Næsten hver fjerde dansker forklarer i årets kandidatanalyse, at deres arbejde betyder mindre for dem, end det gjorde for fem år siden. En mindre gruppe (18 procent) forklarer, at det har stigende betydning. Det er specielt mændene, der ”tjekker ud” og en stor andel af de unge.

- Arbejdslivet har fået lov til at fylde mere og mere for danskerne igennem mange år. Men det var som om corona skabte rum for, at en ny tendens kunne tage fart, nemlig at vi ikke giver arbejdet så stor plads i vores liv som tidligere. Og nu har vi det sort på hvidt.

9. Danske seniorer vil gerne arbejde længere

I 2020 ønskede danskerne at trække sig, når de fyldte 63 år. I dag er den gennemsnitlige tilbagetrækning 65 år.

- Det er et virkelig positivt udtryk fra seniorerne. I en tid, hvor de fleste taler om at arbejde mindre, er det paradoksalt og opløftende, at vi faktisk ønsker at udskyde vores otium. Det kan vise sig at være helt nødvendige hænder til et presset arbejdsmarked. Og måske et tegn på, at hvis blot vi indretter arbejdsmarkedet moderne, så kan vi i det lange løb få mere arbejdskraft til alles fordel.

En af dem der har kæmpet for at blive på arbejdsmarkedet, er Janne Hallum, der sendte 400 ansøgninger før hun landede et job. Den historie kan du læse her.

Per Bank forlader Salling Group, underskud hos Lind Invest, og Impact henter ledelsesprofiler hos konkurrent

Her får du fem udvalgte nyheder fra det aarhusianske erhvervsliv.

Du kan altid finde alle ugens regnskaber fra Aarhus-virksomheder på erhvervslivaarhus.dk

Detailgiganten får ny topchef fra egne rækker

- Jeg har sat overordentligt stor pris på samarbejdet med Per gennem otte begivenhedsrige år og ser frem til at fortsætte det gode arbejde sammen med Salling Groups øvrige ledelsesteam. Jeg er samtidig meget taknemmelig for den tillid, bestyrelsen viser mig, siger Anders Hagh. Foto: miklosszabo.com

Ny CEO i Salling Group bliver 46-årige Anders Hagh, som har været Salling Groups CFO siden 2015. Han afløser Per Bank, der forlader virksomheden for at tiltræde en stilling som CEO i den canadiske retail-virksomhed Loblaw.

- Retail handler om mennesker, og jeg glæder mig derfor til sammen med alle mine 61.000 dygtige og dedikerede kolleger at fortsætte den stærke positionering af Salling Group, som Per har leveret, siger Anders Hagh

Lind Invest har fået sit første underskud

Årsagen til det store underskud bliver i årsrapporten forklaret med, at 2022 generelt har været et udfordrende år for de finansielle markeder. Foto: Thomas Priskorn

Investeringsselskab Lind Invest har i 2022 haft et underskud, der lyder på hele 858 millioner kroner. En stor del af underskuddet kommer efter donationer, hvor der er blevet doneret 138 millioner kroner til Lind Foundation og hele 250 millioner kroner til Kongelunden. Det skriver Stiften.

- Når man tager højde for alle faktorer, så mener vi, at der er blevet præsteret tilfredsstillende. Vores mål for 2023 er at præstere bedre end det generelle marked og levere et markant bedre resultat, end vi gjorde i 2022, lyder det i årsrapporten.

Voldsom vækst hos vindmølleoptimerings-virksomhed

Claviates teknologi registrerer hele byggeforløbet ved hjælp af optagelser fra soldrevne kameraer fra flere vinkler. Hver 10. sekund sendes fotos direkte til skyen, videoen aflæses automatisk ved hjælp af kunstig intelligens og omdannes til data. Pressefoto

Claviate er vokset fra fire til 20 ansatte på bare to år. De har netop åbnet kontor i Taiwan og USA, og vokseværket forventes at fortsætte i form af firedobling af omsætning de næste 24 måneder. 

- Vi oplever stor interesse fra både vindmølleproducenter og vindpark-udviklere. Vi har allerede flere projekter i gang med Siemens Gamesa og oplever også interesse fra andre store spillere i vindindustrien. Derfor har vi lige åbnet kontor med to ansatte i Taiwan, hvor der er meget aktivitet, så vi kan være helt tæt på vores kunder. Næste skridt bliver nok at åbne kontor i USA, fortæller CEO i Claviate, Kasper Koop Kratmann i en pressemeddelelse.

Impact går efter det svenske og norske marked med nyt ledelsesteam

- Jeg vil ikke kalde det bisset (red. at hente fra konkurrenten). Jeg vil sige, at mennesker, der vil det samme, finder sammen, siger CEO Kasper Holst til Finans. Pressefoto

Konsulenthuset Impact Commerce byder et nyt ledelsesteam på fire medarbejdere velkommen, Andreas Olldén, Mattias Stark, Emil Svebeus og Stian Præstegård, de kommer fra den største konkurrent i Norden. Det nye ledelsesteam kommer fra Columbus og skal hjælpe Impact Group ind på det svenske og norske marked. Det skriver Finans.

- For at udvikle os er vi nødt til at få nogle af de mennesker, der ved, hvad det går ud på, og er specialiserede. Så er man er nødt til at kigge på konkurrenterne, i ens netværk og i industrien og se på, hvem der kan bidrage til at udvikle vores forretning, siger Kasper Holst, CEO i Impact Group

Kunder har politianmeldt økonomisk rådgiver

Udover Finans Team er Michael Bak også stifter af virksomheden Pengeprofilen med adresse på Oddervej i Højbjerg. Pressefoto: Anita Graversen

Michael Bak, ejer af den privatøkonomiske rådgivningsvirksomhed, Finans Team, i Højbjerg bliver af flere kunder anklaget for at have flyttet penge væk fra kundernes konti til en ukendt klientkonto. Det fortæller Finans.

Det drejer sig om henholdsvis 420.000 kroner og 110.000 kroner. Overførslerne skete ved udgangen af marts, og hvor pengene er blevet af, har kunderne ikke kunnet få oplyst. Derfor er virksomheden nu politianmeldt, ligesom Finanstilsynet bekræfter, at de har bedt om en redegørelse fra virksomheden.

Finans Team - og dermed Michael Bak - har adgang til kundernes konti, da virksomheden hjælper gældsplagede danskere med at komme på fode igen. Michael Bak bekræfter i et sms-svar til Finans, at pengene er flyttet, men ikke hvorfor, og om kunderne har udsigt til at få pengene igen.

Aarhus rundt på ét minut

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • Medstifter af Proshop, Poul Thyregod, har taget kontrollen tilbage med den virksomhed, han selv var med til at etablere i 1995, og som han tidligere solgte til Expert. - Jeg er virkelig glad for den handel, for nu kom Proshop tilbage til mig. Jeg var nødt til at købe de ekstra 10 procent, for ellers ville der måske komme en ny, ekstern medejer, som kunne finde på ændre min strategi, fortæller han til Børsen.
  • Danske Commodities er gået ind på det brasilianske elmarked, og de første handler allerede er i hus. For at understrege selskabets engagement på det brasilianske marked har Danske Commodities også investeret R$ 288 millioner i de nyetablerede driftsaktiviteter i landet, oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.
  • Aarhus løber med titlen som Årets studieby for tredje år i træk. En årlig undersøgelse lavet af studentum.dk, viser, at Aarhus er et af de steder i Danmark, hvor der er flest cafeer, barer med videre, hvilket respondenterne i årets undersøgelse har sat til at betyde ret meget for deres valg. Et andet parameter, som de unge også kigger på, er muligheden for en karriere, både under og efter studiet.
  • Trifork har ansat Morten Gram som ny direktør i en nyoprettet stilling, hvor han samtidig bliver en del af den øverste ledelse i virksomheden. Han kommer fra en stilling som chief revenue officer (CRO) i sikkerhedsselskabet Humio, det skriver ItWatch.
  • Spot Festival skal have ny direktør. Efter næsten 30 år som frontmand for Spot Festival har direktør Gunnar K. Madsen valgt at stoppe ved årets udgang, oplyser festivalen i en pressemeddelelse.
  • Meliora Ventures opkøber Webvækst, der er en digital marketing- og vækstvirksomhed. Opkøbet er et vigtigt skridt for Meliora Ventures i deres bestræbelser på at blive Nordens førende vækstpartner. Webvækst ApS er kendt for sin ekspertise inden for digitale kunderejser, det oplyser Younes Deaibes, CEO for Meliora Ventures på Linkedin.
  • Et øget boligudbud gennem de seneste år og faldende efterspørgsel betyder længere liggetider for både små og store udlejere. Det går ud over udlejernes forretning, og derfor har BoligPortal udviklet et nyt dataværktøj, der i realtid kan vise efterspørgsel fra gade til gade, huslejeniveauet og de boligsøgendes behov. Ifølge lejeportalens direktør kan data hjælpe udlejerne med at møde lejernes behov og sætte den rigtige husleje, oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.