Efteruddannelse i HR ramte et hul i markedet og skabte nye job
Colo har udviklet en HR-konsulentuddannelse for ledige akademikere for at imødekomme mange virksomheders ønske om at have sin egen ressource indenfor HR. Uddannelsen består af både undervisning og et praktikforløb.
Målet er at give kursisterne kompetencer inden for menneskelige aspekter af HR som rekruttering, konflikthåndtering og medarbejdertilfredshed.
Indtil videre har efteruddannelsen haft en høj jobrate, og mange kursister bliver ansat på deres praktiksted efter endt projekt.
Der findes ikke et dansk ord for human resources, eller det vi kalder HR i daglig tale, selvom det er et arbejdsområde og en funktion, du finder i langt de fleste virksomheder. Jo større organisationen er, jo større er HR-afdelingen typisk også.
Der findes heller ikke en videregående uddannelse, du kan tage, hvis du vil arbejde med HR, selvom de kompetencer, en HR-medarbejder bringer med ind i en virksomhed, ofte er meget efterspurgte. Derfor har der i flere år været et godt marked for eksterne HR-konsulenter, der kan hyres ind i virksomhederne efter behov, men det satte corona pandemien en grundig stopper for.
- Mange virksomheder fyrede medarbejdere, og der var ingen, der ville betale for konsulentydelserne, fortæller Iben Jungersen, der er partner i Colo.
Gode råd var derfor dyre, men coronakrisen blev samtidig det vendepunkt, der fik Iben Jungersen til sammen med sine kollegaer i Colo at udvikle en HR-konsulentuddannelse.
- Vi er altid blevet opsøgt af en del både studerende og nyuddannede, der gerne vil snuse lidt til HR, og samtidig kunne vi jo se, at der fortsat var mange ledige akademikere. Så efter en snak med jobcentret følte vi os overbeviste om, at her var et hul i markedet.
Colo og Iben Jungersen
Colo:
- Virksomheden ejes i fællesskab af de tre partnere: Iben Jungersen, Erik Vestergaard og Søren Wagner Hansen.
- Derudover er der tilknyttede en række selvstændige konsulenter, der opererer under det fælles navn Colo.
- Konsulenthuset tilbyder ydelser bredt indenfor HR, såsom rekruttering, uddannelse og ledelse.
Iben Jungersen:
- Partner i Colo
- Bachelor’s degree Secondary Education and Teaching fra Ranum Lærer Seminarium og siden løbende videreuddannelse inden for HR og projektledelse.
- 20 års erfaring som leder og ni års konsulenterfaring
- 65 år, gift og bor i Skåde.
- Vi ringede rundt til nogle af vores kunder og bad dem give et bud på, hvad en junior HR-konsulent skulle kunne, hvis de skulle ansætte en, og den viden brugte vi så til at sammensætte et uddannelsesforløb.
Nye kompetencer
HR-konsulentuddannelsen har i først omgang været målrettet ledige akademikere, der har et ønske om at gå HR-vejen, men mangler den specialiserede viden. De fleste af dem komme fra humaniora, men der er ikke noget krav om uddannelsesbaggrund for at blive optaget på kurset.
Her får de 10 ugers intensiv undervisning om HR, og derefter skal de ud i praktik i en virksomhed, hvor de skal arbejde med et konkret projekt.
- Der er 30 kursister på uddannelsen af gangen, og i begyndelsen var vi bekymret for, om der ville være praktikpladser nok til alle. For kursisterne skal selv finde deres praktik. Men det har slet ikke været et problem, i dag har vi faktisk 40 virksomheder på venteliste.
Efteruddannelsen er ikke kun møntet på nyuddannede, de mere erfarne kursister er også velkomne, det eneste krav er den akademiske baggrund og interessen for at arbejde med mennesker.
- Det, vi fokuserer på igennem uddannelsen, er det, vi kalder de menneskelige aspekter af HR som rekruttering og mus-samtaler. De mere praktiske ting omkring løn og barsel, bruger vi ikke så meget tid på. Vi vil gerne klæde kursisterne på med konflikthåndtering på arbejdspladsen, den svære samtale og medarbejdertilfredshed.
Indtil videre har efteruddannelsen haft en høj jobrate. Over 70 procent af kursisterne kommer i job, når de er færdige, og mange bliver faktisk ansat på deres praktiksted i forlængelse af deres projekt.