Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Iben Jungersen er partner i Colo og ansvarlig for en efteruddannelse i HR særligt målrettet akademikere, og hun vil gerne slå et slag for, at virksomhederne prioriterer en HR-medarbejder på lønningslisten. Foto: Kirsten Louise Laursen

Har din virksomhed de rette kompetencer?

Hvordan rekrutterer I nye medarbejdere? Hvem holder snor i MUS? Og hvilket fokus har I på medarbejdertilfredshed og trivsel?

Hvis du har svært ved at svare på ovenstående spørgsmål, er det måske tid til at overveje at få en HR-medarbejder ombord, i hvert fald hvis du spørger Iben Jungersen, der er partner i konsulenthuset Colo.

Inden for de seneste år har hun været med til at udvikle en efteruddannelse i netop HR, der er målrettet små og mellemstore virksomheder, og som klæder ledige akademikere på til at varetage den funktion efter endt uddannelse.

Succesraten har været høj, og over 70 procent af kursisterne får job efter forløbet. I dette nyhedsbrev fortæller Iben Jungersen, hvordan hun sammen med sine kollegaer fandt et hul i markedet, og hvilken værdi en HR-medarbejder kan give en virksomhed.

Du får selvfølgelig også seneste nyt fra byens virksomheder.

God fornøjelse - og tak fordi du læser med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Iben Jungersen har en lang erfaring indenfor HR både som selvstændig konsulent og ansat i forskellige virksomheder. Foto: Kirsten Louise Laursen

Efteruddannelse i HR ramte et hul i markedet og skabte nye job

Colo har udviklet en HR-konsulentuddannelse for ledige akademikere for at imødekomme mange virksomheders ønske om at have sin egen ressource indenfor HR. Uddannelsen består af både undervisning og et praktikforløb.

Målet er at give kursisterne kompetencer inden for menneskelige aspekter af HR som rekruttering, konflikthåndtering og medarbejdertilfredshed.

Indtil videre har efteruddannelsen haft en høj jobrate, og mange kursister bliver ansat på deres praktiksted efter endt projekt.

Hvordan finder man som konsulenthus nye veje, når en global epidemi sætter en stopper for kerneforretningen? Det svar måtte Colo stille sig selv, da coronaen ramte, og løsningen blev et tilbud, der skulle skaffe specialiserede hænder til virksomhederne og ledige i job.

Der findes ikke et dansk ord for human resources, eller det vi kalder HR i daglig tale, selvom det er et arbejdsområde og en funktion, du finder i langt de fleste virksomheder. Jo større organisationen er, jo større er HR-afdelingen typisk også.

Der findes heller ikke en videregående uddannelse, du kan tage,  hvis du vil arbejde med HR, selvom de kompetencer, en HR-medarbejder bringer med ind i en virksomhed, ofte er meget efterspurgte. Derfor har der i flere år været et godt marked for eksterne HR-konsulenter, der kan hyres ind i virksomhederne efter behov, men det satte corona pandemien en grundig stopper for.

- Mange virksomheder fyrede medarbejdere, og der var ingen, der ville betale for konsulentydelserne, fortæller Iben Jungersen, der er partner i Colo.

Gode råd var derfor dyre, men coronakrisen blev samtidig det vendepunkt, der fik Iben Jungersen til sammen med sine kollegaer i Colo at udvikle en HR-konsulentuddannelse.

- Vi er altid blevet opsøgt af en del både studerende og nyuddannede, der gerne vil snuse lidt til HR, og samtidig kunne vi jo se, at der fortsat var mange ledige akademikere. Så efter en snak med jobcentret følte vi os overbeviste om, at her var et hul i markedet.

Colo og Iben Jungersen

Colo:

  • Virksomheden ejes i fællesskab af de tre partnere: Iben Jungersen, Erik Vestergaard og Søren Wagner Hansen. 
  • Derudover er der tilknyttede en række selvstændige konsulenter,  der opererer under det fælles navn Colo.
  • Konsulenthuset tilbyder ydelser bredt indenfor HR, såsom rekruttering, uddannelse og ledelse.

Iben Jungersen:

  • Partner i Colo
  • Bachelor’s degree Secondary Education and Teaching fra Ranum Lærer Seminarium og siden løbende videreuddannelse inden for HR og projektledelse.
  • 20 års erfaring som leder og ni års konsulenterfaring
  • 65 år, gift og bor i Skåde.

- Vi ringede rundt til nogle af vores kunder og bad dem give et bud på, hvad en junior HR-konsulent skulle kunne, hvis de skulle ansætte en, og den viden brugte vi så til at sammensætte et uddannelsesforløb.

Nye kompetencer

HR-konsulentuddannelsen har i først omgang været målrettet ledige akademikere, der har et ønske om at gå HR-vejen, men mangler den specialiserede viden. De fleste af dem komme fra humaniora, men der er ikke noget krav om uddannelsesbaggrund for at blive optaget på kurset.

Her får de 10 ugers intensiv undervisning om HR, og derefter skal de ud i praktik i en virksomhed, hvor de skal arbejde med et konkret projekt.

- Der er 30 kursister på uddannelsen af gangen, og i begyndelsen var vi bekymret for, om der ville være praktikpladser nok til alle. For kursisterne skal selv finde deres praktik. Men det har slet ikke været et problem, i dag har vi faktisk 40 virksomheder på venteliste.

Efteruddannelsen er ikke kun møntet på nyuddannede, de mere erfarne kursister er også velkomne, det eneste krav er den akademiske baggrund og interessen for at arbejde med mennesker.

- Det, vi fokuserer på igennem uddannelsen, er det, vi kalder de menneskelige aspekter af HR som rekruttering og mus-samtaler. De mere praktiske ting omkring løn og barsel, bruger vi ikke så meget tid på. Vi vil gerne klæde kursisterne på med konflikthåndtering på arbejdspladsen, den svære samtale og medarbejdertilfredshed.

Indtil videre har efteruddannelsen haft en høj jobrate. Over 70 procent af kursisterne kommer i job, når de er færdige, og mange bliver faktisk ansat på deres praktiksted i forlængelse af deres projekt.


Partner i Colo Consulting, Iben Jungersen, tror på, at HR kan være med til at fortælle den gode historie om en virksomhed, der gør den til en attraktiv arbejdsplads. Foto: Kirsten Louise Laursen

5 gode grunde til at ansætte en HR-medarbejder i et presset marked

HR-medarbejderen er ledelsens forlængede arm, der kan hjælpe virksomheden med at eksekvere strategien, og derfor kan selv små virksomheder have gavn af at udvide medarbejderstaben.

I en tid hvor mange må skære ned i virksomhederne for at få økonomien til at hænge sammen, kan det virke overflødigt at ansætte en HR-ressource, der ikke direkte bidrager til bundlinjen. Men en HR-medarbejder kan også hjælpe med at drive virksomheden fremad og sørge for, at strategien bliver fulgt til dørs.

- Medarbejderne er de vigtigste kulturbærere og ressourcer i en virksomhed. Hvis man vil sikre en høj medarbejdertilfredshed og skabe et stærkt employer brand, så skal HR på banen, siger Iben Jungersen, partner i Colo Consulting.

Her giver hun fem gode argumenter for at ansætte en HR-medarbejder.

1. Gør det, du er god til, og lad andre om resten

-Iværksættere er ofte fantastiske til det, de laver, de ideudvikler og er kreative. Men når det kommer til mennesker, så er det for mange af dem mere et nødvendigt onde, og de interesserer sig ikke for ledelse og medarbejderudvikling. Så her skal man som leder have selvindsigt og erkende, at man ikke kan alt. Og de bedste iværksættere er dem, der omgiver sig med medarbejdere, der kan det, de ikke selv kan.

2. Få styr på processerne

- For mange små og mellemstore virksomheder er det en kæmpe hjælp at få styr på deres HR-processer. Det handler om at få beskrevet og implementeret, hvordan rekrutterer vi her hos os, hvordan holder vi medarbejderudviklingssamtaler, hvem har ansvaret for de svære samtaler og så videre. 

3. HR kan være et talerør

- HR er et bindeled mellem medarbejdere og ledelsen, og derfor kan de være et talerør for begge sider og ikke mindst en mægler mellem de to parter.

4. Få fat i de rigtige medarbejdere

- Med en HR-medarbejder ombord står virksomheden stærkere i en rekrutteringsproces, fordi der er en medarbejder at gå til. En dygtig HR-medarbejder har fingeren på pulsen og ved derfor, hvad der rører sig i medarbejdergruppen på godt og ondt.

5. Styrk dit employer brand

- HR kan bidrage med at udbrede den samlede fortælling om virksomheden og finde ud af, hvordan man deler den gode historie om virksomheden som arbejdsplads, der gør det nemmere at tiltrække de rigtig talenter. Det er meget vigtigt i det nuværende marked, fordi særligt de unge talenter søger en samlet pakke, de vil have et job, der giver mening og ordnede forhold, så de kan ikke alene tiltrækkes med en god løn.

Ny strategi fik overskuddet til at falde hos Proshop, Aarhus Havn får lov at udvide og dyre nedskrivninger hos Cosmo Ejendomme

Her får du seneste nyt fra og om byens virksomheder.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Kraftigt fald i overskuddet hos Proshop, men omsætningen er fastholdt

- Vi lykkedes med strategien med at fastholde omsætningen og hjælpe vores kunder bedre igennem krisen ved at tilbyde bedre priser i markedet, siger stifter og CEO, Poul Thyregod i forlængelse af regnskabet. Foto: Christian Gnutzman

Da producenterne i det forgangne år hævede priserne i et hårdt presset marked, valgte Proshop at gå den modsatte vej. Og det har givet pote på omsætningen. Overskuddet afspejler imidlertid, at den aarhusianske webshop reagerede på verdenssituationen ved at trimme virksomheden og sænke sine avancer i kampen om kunderne. Det skriver Finans.

Overskuddet er dykket til 32,6 mio. kroner i 2022 mod hele 83,9 mio. kroner i 2021. Til gengæld har man fastholdt omsætningen på 2,7 mia. kroner i en tid, hvor forbrugerne ellers begyndte at justere deres indkøbsvaner oven på pandemien og nedlukningen.

Vestas kommer ud af 2022 med underskud på 11 mia. kroner

- Vestas og vindenergiindustrien var fortsat udfordret i 2022, hvor udefrakommende faktorer og industriens manglende modenhed hæmmede lønsomheden og resulterede i et utilfredsstillende resultat for året,” udtaler Henrik Andersen,  CEO for Vestas, i regnskabet. Pressefoto

I 2022 har udfordringerne været så store, at den danske vindmøllekæmpe Vestas kommer ud af året med et dundrende underskud efter skat på ca. 11,7 mia. kroner. Til sammenligning tog Vestas’ resultat også et stort dyk i 2021, men her formåede selskabet alligevel at generere et overskud efter skat på ca. 1,1 mia. kroner. Det skriver Børsen.

- Stigende omkostninger, produktnedskrivninger og øgede garantihensættelser påvirkede vores lønsomhed og resulterede i en ebit-margin på minus otte procent. Alle hos Vestas er derfor fuldt fokuserede på at genvinde profitabiliteten i 2023 og understrege, at vi er på rette strategiske kurs, udtaler CEO Henrik Andersen i regnskabet.

Cosmo Ejendomme er gået fra et kæmpe overskud til et ordentligt underskud

Cosmo Ejendomme ejer blandt andet en ejendom med 10 boliger på De Mezas Vej. Foto: Kim Haugaard

Hvis man kigger på bundlinjen i det seneste årsregnskab for Cosmo Ejendomme, er et fornemt plus på næsten 300 millioner kroner i 2021 skiftet ud med et minus på 94 millioner kroner for regnskabsåret 2022. Men det er ikke noget, der bekymrer ledelsen, fortæller direktør og medejer i selskabet, Aage Tang-Andersen. Det skriver Stiften.

- Vi har jo skullet indregne værdien på vores ejendomme i årsrapporten. Og der har vurderingen været, at de er faldet i værdi ligesom meget andet i den seneste tid. Men vi går ikke med planer om at skulle sælge ejendommene, så selvom de er blevet mindre værd, så gør det ikke den store forskel for os, fortæller han til mediet. 

Prisstigninger driver Arlas omsætning op i trecifret milliardbeløb

- 2023 bliver utvivlsomt endnu et vanskeligt år med et udfordrende globalt økonomisk miljø og fortsatte effekter af krigen i Ukraine, som påvirker både energimarkedet og forsyningskæderne, siger CEO Peder Tuborgh. Pressefoto

Arlas omsætning voksede i 2022 med hele 23 procent til 103 milliarder kroner. Væksten var stort set udelukkende drevet af prisstigninger. Det viser koncernens årsregnskab, skriver Ritzau.

- Et stagnerende udbud og en stabil efterspørgsel medførte stigende markeds- og detailpriser, hvilket bidrog positivt til stigningen, skriver Arla i forbindelse med regnskabet.

Fremadrettet forventer koncernen at se en fortsat afmatning i væksten blandt flere brandede produkter på grund af forbrugernes reducerede købekraft. I 2023 ventes den samlede omsætningen at lande i intervallet 101 til 106 milliarder kroner.

Aftalen er på plads: Aarhus Havn bliver udvidet med 84 hektarer

Aarhus Havn ansøgte tilbage i 2018 om etablering af Yderhavnen. Foto: Finn Byrum

På et mangefarvet bagtæppe af borgerprotester, temamøder, konferencer og personlige borgerbreve har debatten om udvidelse af Aarhus Havn fundet en foreløbig afslutning.

Et flertal bestående af 23 af byrådets 31 mandater skar onsdag aften igennem den tykke luft af kritik og meninger og skrev under på en aftale om en udvidelse af havnen - reduceret i forhold til det oprindelige forslag. Det skriver Stiften.

- Jeg er først og fremmest tilfreds med, at dansk erhvervsliv nu har vished om, at man fortsat kan blive og udvikle sig på og omkring havnen i Aarhus. For det betyder, at vi for alvor kan sætte turbo på den grønne omstilling, skabe flere arbejdspladser og udvikling til gavn for Aarhus, Østjylland og hele Danmark. Så tak til partierne bag aftalen for at tage ansvar, siger havnedirektør, Thomas Haber Borch.

Erhvervslivet i overskrifter

Ta' med en hurtig tur rundt til byens virksomheder. Her er, hvad vi har samlet op til dig fra andre medier siden sidst.
  • I 2022 har Forbrugerombudsmanden vurderet, at 10 virksomheder såsom Toyota, OK Benzin, Suzuki og Føtex har gjort sig skyldig i greenwashing uden at politianmelde en eneste af virksomhederne. Danwatch er dykket ned sagen og har talt med Forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen, om hvorfor.
  • Andreas Balleby Hansen fra Stibo vandt titlen som årets bedste lærling blandt de grafiske teknikere ved DM i Skills. Andreas er lærling hos Stibo Complete og går på fagskole på Techcollege.
  • Det nye selskab Utilizero er etableret i fællesskab af DHI og Aarhus Vand. Sammen vil de to selskaber hjælpe globale spildevandsselskaber i omstillingen til mere klimaneutrale løsninger som for eksempel automatiserede renseprocesser, oplyser de i en pressemeddelelse.
  • Stark anerkendes for bærdygtighedsindsats og har opnået en platinvurdering fra EcoVadis for virksomhedens bæredygtige forretningspraksis, hvilket placerer Stark Group blandt de bedste 1 procent af virksomheder vurderet af EcoVadis. Det skriver BygTek.
  • Netto overtager 21 butikker og butiksprojekter fra Aldi, hvoraf tre ligger i henholdsvis Risskov, Højberg og Viby. Dermed nærmer Netto sig 550 danske butikker, oplyser de i en pressemeddelelse.
  • CapMan og Nordstern er gået sammen om at udvikle og opføre et nyt boligområde lige ved siden af Aarhus Universitet. Projektet har et samlet etageareal på 12.800 kvadratmeter og er døbt Augustshave. EDC Projekt Poul Erik Bech Aarhus er valgt til at stå for udlejningen med start i løbet af foråret, og boligerne er tegnet af Aart Arcitechs. 
  • Det danske forsvar har underskrevet en ny aftale med USA, som vil binde de to landes forsvar og forsvarsindustrier tættere sammen. Terma laver dele af karosseriet til F-35-fly og ser aftalen som en slags VIP-aftale, siger vicedirektør Kasper Hyllested. Det skriver DR.
  • IT-virksomheden Lakeside har offentliggjort sit regnskab, der viser, at overskuddet er faldet. Det seneste år er overskuddet skrumpet fra 2,2 millioner til 1,3 millioner kroner før skat. Bruttofortjeneste gik fra 13,4 millioner kroner i det foregående regnskab til 13,1 millioner.
  • Henrik Jørgen Andersen, som er Executive R&D Advisor i Arla Foods og bestyrelsesmedlem i Innovationsfonden, er tiltrådt som nyt medlem i tænketanken DEAs faglige board.