Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

To timer, tre gange om ugen, skal der være stille på kontoret hos KPMG på Fredriks Plads. Privatfoto

Shhhh... Nu er der stille hos KPMG

I det her nyhedsbrev skruer vi ned for tempoet og ned for lyden.

Vi er med til fokustid hos KPMG Aarhus, hvor de tre dage om ugen fjerner alle udefrakommende forstyrrelser for at give medarbejderne arbejdsro.

Det er et interessant forsøg, som har stået på i et par måneder, og det har lært både medarbejderne og virksomheden noget om, hvad det vil sige at være tilgængelig hele tiden, og hvordan man egentlig er effektiv med sin tid.

- Man er bange for ikke at være tilgængelig, derfor lader du dig forstyrre. Men høj tilgængelig gør dig i virkeligheden utilgængelig for andre ting, fordi der aldrig bliver ro til at lave opgaverne, siger Michael Emanuel Rasmussen, partner i KPMG.

Når fokustiden er forbi, kan du også læse de korte og ultra korte nyheder om, hvad der ellers rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.

God fornøjelse

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Simone Keuer Frandsen fik ideen til fokustid efter en længere snak med sin far, hvor hun vendte mulighederne for at blive mere effektiv i dagligheden. Den ide pitchede hun til Michael Emanuel Rasmussen, der var hurtigt til at springe på. Foto: Kirsten Louise Laursen

Michael, Simone og 50 kolleger har indført kontrolleret arbejdsro: - Målet er at skabe en ny kultur og en bedre balance

KPMG i Aarhus har indført fokustid tre gange om ugen, hvor medarbejderne får totalt arbejdsro i to timer uden forstyrrelser.

Det har hjulpet dem med at blive mere effektive og skabe en bedre balance mellem arbejde og fritid, fordi der nu er skemalagt tid til at få noget fra hånden. Det har også skabt en øget bevidsthed om vigtigheden af at være til stede og fokusere på de opgaver, man er i gang med.

To tredjedele af kollegaerne mener, at ordningen fungerer godt og er klar til at fortsætte med den.

Mandag, onsdag og fredag er der indført fokustid i afdelingen Audit ved KPMG, hvor der skal være totalt stille på kontoret, og alle skal blive på deres pladser. Eksperimentet har givet nye vaner og lært medarbejderne at være mere effektive med deres tid, som i sidste ende giver en bedre balance.

DIIING!

Klokken 9.45 tre dage om ugen lyder klokken i revisionsteamet hos KPMG i Aarhus. Den lille alarm er en påmindelse til alle de medarbejdere, der er på kontoret om, at fokustiden begynder om 15 minutter.

Det betyder, at det er nu, at medarbejderne skal tanke op på kaffe, få snakket færdig i telefonen og klaret toiletbesøg. For når først fokustiden begynder præcis klokken 10.00, skal der være totalt ro på kontoret, og alle skal blive siddende på deres pladser for at undgå forstyrrelser.

Herfra er der så stille og helt arbejdsro i to timer.

Ideen til at indføre en tvungen fokustid tre gange om ugen kom fra Simone Keuer Frandsen, der er assistent manager hos KPMG, og den opstod på baggrund af en frustration.

- Vi bliver forstyrret hver dag, og jeg følte, at jeg skulle bruge mine aftener på at lave tingene færdig. Så jeg kom aldrig rigtigt videre, når jeg stod med nogle opgaver, fortæller hun.

Derfor gik hun til Michael Emanuel Rasmussen, der er partner i KPMG med ideen, som viste sig at passe godt ind i det kultur-arbejde, der allerede var i gang

- 2022 var lidt et kaos-år for os med rigtig mange forstyrrelser. Så i forlængelse af vores arbejde med kulturen, gav det mening at finde ud af, hvordan vi kunne arbejde mere fokuseret, fortæller Michael Emanuel Rasmussen.

De nye vaner

Fokustiden blev indført i februar som et forsøg på at give alle medarbejderne et helle til arbejdsro. Det betyder også, at reglerne for fokustid er rimelig stringente, for når næsten 50 medarbejdere skal indføre nye rutiner, skal rammen være helt klar.

Fokustid hos KPMG

  • Klokken ringer til fokustid mandag, onsdag og fredag på kontoret fra kl. 10:00-11.30 - hvis man ønsker det, kan tiden udvides til kl. 12:00 eller man kan gå direkte til frokost, for at forstyrre de øvrige kollegaer mindst muligt.
  • Du skal sidde på din plads under hele fokustiden for at undgå forstyrrelser.
  • Når der er fokustid, må man ikke tale i telefon, skrive over Teams eller hente kaffe, og toiletbesøg skal så vidt muligt klares inden.
  • Der må ikke bookes møder i tidsrummet for fokustid, den ligger fast i kalenderen, og den kan ikke aflyses.

- Udfordringerne, med at hver enkelt laver sine egne regler for fokustid, er, at du hurtigt finder undskyldninger for at bryde dem, blandt andet fordi du bliver forstyrret af kollegaer eller kunder. Derfor er det ikke nok, at en enkelt medarbejder indfører fokustid, det bliver nødt til at være en kollektiv beslutning, hvis det skal have effekt, siger Michael Emanuel Rasmussen.

Derfor valgte KPMG med det samme, at fokustiden skulle være en fælles indsats for hele afdelingen - også selvom det potentielt kunne møde noget modstand.

- Der vil altid være en vis indkøring med sådan et forsøg, og vi har da tysset på hinanden i begyndelsen. Men generelt er det blevet taget godt i mod, siger Simone Keuer Frandsen

Michael Emanuel Rasmussen supplerer:

- Det har nok været omstillingen, der har været sværest. Hvis man har været meget ude ved kunderne og møder ind på kontoret en mandag, så skal man lige vænne sig til gearskiftet og stilheden ved fokustiden. Og man skal huske på, at fokustid faktisk er tid til at være tilgængelig for de opgaver, man vil fokusere på den næste halvanden time.

Tid til fordybelse

Gearskiftet til lavere gear har været et bevidst mål med fokustiden for at give ro og tid til fordybelse.

- I en verden hvor alt skal gå hurtigt, og hvor særligt de unge generationer har travlt, fordi alt skal være nu nu nu, der mangler man fordybelsen og at blive kvalitetsbevidst. Hvis du bare skøjter henover, så når du mange ting, men du når aldrig i dybden med noget af det, og dermed heller ikke i dybden med at lære.

- Og det skal fokustiden gerne hjælpe med, den bliver et helle, hvor det ikke handler om at blive hurtigt færdig, og hvor der ikke er nogle, der presser på for, at man skynder sig, siger Michael Emanuel Rasmussen.

Det er særlig de unge og mindre erfarne medarbejdere, der har haft gavn af fokustiden, men også for de mere garvede som Michael selv, har det frigivet noget tid.

- Det har givet mig muligheden for at være mere effektiv med min tid, fordi jeg kan nå meget på to timer, når der ikke er nogle forstyrrelser, og det giver i sidste ende noget fritid tilbage, siger han.

Og netop den bedre balance mellem arbejde og fritid er noget, de er bevidste om i det store konsulenthus, hvor man ofte har haft ry for at arbejde solen sort.

- Der er et nyt mindset undervejs i erhvervslivet generelt, hvor mange timer ikke længere er et hit. Det er ikke længere noget, man praler med. Overarbejde var engang et redskab til at nå sine opgaver, men det er det ikke længere, der skal være balance, ellers skal du i stedet kæmpe med stor medarbejderudskiftning.

- Vi skal gøre branchetallene på medarbejderudskiftningen til skamme. Vi har ambitiøse folk, der gerne vil opnå noget, men de har også et andet mindset end tidligere, de vil have en sund balance i hverdagen, og det skal og vil vi matche, siger Michael Emanuel Rasmussen.

Alt kan vente

Udover den effektive arbejdstid har fokustiden været med til at øge bevidstheden om at være tilstede omkring en opgave, og det har affødt nogle interessante snakke om det at være tilgængelig, og hvad der er vigtigt.

For når der er fokustid, må man ikke tale i telefon, og det fik i begyndelsen flere til at sætte spørgsmålstegn ved, om de ikke skulle besvare vigtige opkald.

- Vi har nok meget haft den tankegang, at hvis der er en kunde, der ringer, så tager man telefonen, da man er bange for ikke at være tilgængelig. Det, du laver i fokustiden, er også virkelig vigtigt, og noget man laver for kunderne. Fokustid handler netop om at være og gøre sig klar til at være tilgængelig.

- Man kan sammenligne det lidt med, om man vil besvare et opkald midt i et kundemøde, det ville man jo ikke. Så kan det nok godt vente to timer, forklarer Michael Emanuel.

Han tilføjer med et smil:

- Hvis dit barn ringer for tredje gang, skal du selvfølgelig besvare det opkald.

I forlængelse af fokustiden har det også været nødvendigt at kommunikere til omverdenen, at der nu bliver arbejdet på en ny måde på etagen, så når kollegaerne fra KPMGs andre afdelinger i Aarhus vil kigge forbi, bliver de mødt af et skilt på døren om, at her er fokustid, og derfor må besøget vente.

Den lille styregruppe omkring initiativet har netop evalueret forsøget med fokustid, og tilbagemeldingerne har være overvejende positive. Faktisk synes to tredjedele af kollegaerne, at det fungerer, og de er klar til at fortsætte.

- I begyndelsen var det måske lidt kunstigt med den totale stilhed fra klokken 10, men her har klokken været en god hjælp til, at folk gør sig klar. Efterhånden som vi har vænnet os til det, kommer det meget naturligt, at vi falder stille og rolig på plads til fokustid, og så bliver der stille, fortæller Simone Keuer Frandsen.

- Vores mål er, at det skal blive en fast del af kulturen med tiden, slutter Michael Emanuel Rasmussen.

MIB udvider med måltidskasser, Jysk henter CFO fra Danish Crown, og direktør erkender millionsvindel

Her får du fem udvalgte nyheder fra det aarhusianske erhvervsliv.

Du kan altid finde alle ugens regnskaber fra Aarhus-virksomheder på erhvervslivaarhus.dk

Martin Ib køber Danmarks første måltidskasse-virksomhed

Mad til Døren leverer mad til husstande i hele Østjylland hver uge fra Hinnerup, hvorfra måltidskasserne bliver pakket. Martin Ib forventer, at de er klart til at lavere de første kasser fra 1. maj 2023, og de beholder navnet Mad til Døren. Foto: Kirsten Louise Laursen

Fra 1. maj overtager Martin Ib, ejer og CEO af koncernen MIB, i samarbejde med Torben og Rikke Kækel fra TRK Event ejerskabet af Mad til Døren. Torben og Rikke Kækel har arbejdet i logistik og eventbranchen i 18 år, og har derfor en del erfaring at trække på i forhold til at kunne drive virksomheden videre.

- Det er et spændende marked at åbne op for, og sammen med Rikke og Torben kan vi give et frisk pust til Mad til Døren, som Henriette (stifter af Mad Til Døren, red.) så imponerende har bygget op. Vi er sikre på, at potentialet er der til at levere endnu flere gode friske råvarer og lækre hverdagsmenuer ud til endnu flere folk, udtaler Martin Ib.

Jysk udpeger ny finansdirektør

Signe Lind Jacobsen er ansat som ny Executive Vice President og CFO i Jysk. Hendes første arbejdsdag bliver 1. august 2023. Pressefoto

Signe Lind Jacobsen får det overordnede ansvar for finansafdelingen hos Jysk, hvor hun også overtager ansvaret for sustainability-afdelingen. Hun kommer fra en stilling som Senior Vice President og CFO Commercial hos Danish Crown.

- Jysk er en internationalt anerkendt retailer inden for skandinavisk boligtilbehør med stærke værdier og traditioner. Jeg ser frem til at bringe mine kompetencer og erfaring ind i virksomheden for at fortsætte den succesfulde ekspansionsrejse, siger Signe Lind Jacobsen.

De østjyske transportfolk har valgt ny bestyrelse

Aarhus Transport Group (ATG) blev etableret i 1994 af en gruppe transportfolk fra Aarhus-området for at styrke transporterhvervet i og omkring Aarhus. I dag dækker ATG’s interesseområde hele Business Region Aarhus, som er de 12 østjyske kommuner. Pressefoto

Medlemmerne af Aarhus Transport Group (ATG) har valgt ny bestyrelse, der i de kommende år skal arbejde for at styrke transportbranchen i og omkring Aarhus. Henrik Kleis fortsætter som formand for bestyrelsen. 

Den nye bestyrelse i ATG er: Henrik Kleis, advokat, DLA Piper, Jan Dam Poulsen, director Air, Sea, & Logistics, Blue Water Shipping, næstformand Henrik Munch Jensen, CFO, Aarhus Havn, Jess Abildskou, direktør, Abildskou, Lotta Sandsgaard, CEO, Aarhus Airport, Henrik Flugt, terminalchef, Danske FragtmændThomas Breth Clausen, administrerende direktør, EimskipSteen Hansen, site manager, AAKJakob Palmgren, director global customer operation, Arla Foods.

Drikkevareselskabet Bevco får ny direktør

Jesper Wium kommer fra en stilling som CEO hos Bemandingskompagniet. Privatfoto

Jesper Wium overtager dermed direktørposten hos Bevco efter stifter Michael Svejstrup, som vi tidligere har skrevet om på Erhvervsliv Aarhus.

- Jeg er stolt og ydmyg over, at jeg pr. 1. maj 2023 starter som CEO og partner hos selskabet Bevco. Det er en succesfuld og innovativ onlinevirksomhed med visionen om at skabe en portal med alt i drikkevarer og tilbehør inden for segmentet. Bevco er i dag en markant spiller i branchen og har det mest velassorterede sortiment på det danske marked, skriver Jesper Wium på Linkedin.

Direktør erkender sig skyldig i svindel for 15 millioner kroner

Michael Bak var fremstillet i et grundlovsforhør i weekenden ved Retten i Aarhus, hvor han erkendte sig skyldig i, at han i cirka 100 tilfælde har udarbejdet låneansøgninger på vegne af personer, der havde søgt bistand hos Finans Team. Foto: Anita Graversen

Ejer og tidligere direktør i Finansteam ApS, Michael Bak, har ved et grundlovsforhør ved Retten i Aarhus erkendt sig skyldig i omfattende svindel for ikke mindre end 15 millioner kroner efter afsløringer af en del af bedrageriet i Finans og Århus Stiftstidende. Han meldte sig selv fredag 21. april klokken 11.00 ved Østjyllands Politi. Det skriver Stiften.

Ved Retten i Aarhus kom det frem, at Michael Bak ikke kun har overført penge fra kunders konti forvaltet af Finansteam til sin egen konto. Der er også foregået et større svindelnummer med falske lånebeviser.

Efter fængslingen af direktøren er virksomheden Finansteam ApS gået konkurs. Det fortæller kurator for konkursboet Morten Bøgenskjold, der er partner og advokat ved Enp advokater.

overskrifter

Formuepleje siger farvel til Franck, MFT Energy går i salgstanker og tre andre Aarhus-historier i et hurtigt overblik

Vi ved, du har travlt, så her får du en lynhurtig overflyvning på det, der i øvrigt rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.
  • Underskuddet er faldet i det seneste år hos Solitwork. I det seneste regnskabsår er underskuddet mere end halveret fra -4,3 millioner til -1,7 millioner kroner før skat. Mens der i det foregående år i gennemsnit var 38 fuldtidsmedarbejdere, er tallet i det seneste regnskab steget til i alt 44 ansatte. Bruttofortjeneste er også steget fra 25,5 millioner kroner til 33,2 millioner i regnskabet.
  • Energihandelsselskabet MFT Energy har engageret FIH Partners til at finde en køber til virksomheden. - Det er korrekt, at vi undersøger mulighederne for et strategisk salg. Men det er også vigtigt at understrege, at vi stadig er på så tidligt et stadie, at vi ikke ved, om det kan lade sig gøre, siger CEO Torben Nordal Clausen til Børsen.
  • Startup Aarhus inviterer til Townhall, hvor de igen samler 500 iværksættere og investorer. Det foregår torsdag 27. april fra klokken 17.00-21.00 i Turbinehallen. Læs mere om eventet og tilmelding her.
  • Efter et underskud i 2021 kom der sidste år plus på bundlinjen i hos Oscar Biludlejning. I det seneste regnskabsår er resultatet vokset fra -1,7 millioner til 285.325 kroner før skat. Virksomheden har vendt sit bruttotab til en bruttofortjeneste. Tallet er gået fra -560.003 kroner året før til 2 millioner kroner i 2022.
  • Formuepleje siger i næste måned siger farvel til investeringsdirektør Henrik Franck. For flere måneder siden meddelte han bestyrelsesformanden, at han ville drosle ned og begynde at planlægge sin pension. Direktør og partner Frank Reisbøl overtager midlertidig ledelsen af investeringskomitéen, indtil en ny investeringsdirektør er fundet. Det skriver Finans.
  • Aarhus Universitet kan nu prale af, at hovedbygningen er kåret til at være blandt de smukkeste af sin slags. Den smukke, gule arkitektoniske perle er nemlig kåret som det femte smukkeste universitet i Europa. Det er britiske The Knowledge Academy, der har stået for kåringen af universiteter, der er smukkest ifølge det gyldne snit. Det skriver Stiften.