Michael, Simone og 50 kolleger har indført kontrolleret arbejdsro: - Målet er at skabe en ny kultur og en bedre balance
KPMG i Aarhus har indført fokustid tre gange om ugen, hvor medarbejderne får totalt arbejdsro i to timer uden forstyrrelser.
Det har hjulpet dem med at blive mere effektive og skabe en bedre balance mellem arbejde og fritid, fordi der nu er skemalagt tid til at få noget fra hånden. Det har også skabt en øget bevidsthed om vigtigheden af at være til stede og fokusere på de opgaver, man er i gang med.
To tredjedele af kollegaerne mener, at ordningen fungerer godt og er klar til at fortsætte med den.
DIIING!
Klokken 9.45 tre dage om ugen lyder klokken i revisionsteamet hos KPMG i Aarhus. Den lille alarm er en påmindelse til alle de medarbejdere, der er på kontoret om, at fokustiden begynder om 15 minutter.
Det betyder, at det er nu, at medarbejderne skal tanke op på kaffe, få snakket færdig i telefonen og klaret toiletbesøg. For når først fokustiden begynder præcis klokken 10.00, skal der være totalt ro på kontoret, og alle skal blive siddende på deres pladser for at undgå forstyrrelser.
Herfra er der så stille og helt arbejdsro i to timer.
Ideen til at indføre en tvungen fokustid tre gange om ugen kom fra Simone Keuer Frandsen, der er assistent manager hos KPMG, og den opstod på baggrund af en frustration.
- Vi bliver forstyrret hver dag, og jeg følte, at jeg skulle bruge mine aftener på at lave tingene færdig. Så jeg kom aldrig rigtigt videre, når jeg stod med nogle opgaver, fortæller hun.
Derfor gik hun til Michael Emanuel Rasmussen, der er partner i KPMG med ideen, som viste sig at passe godt ind i det kultur-arbejde, der allerede var i gang
- 2022 var lidt et kaos-år for os med rigtig mange forstyrrelser. Så i forlængelse af vores arbejde med kulturen, gav det mening at finde ud af, hvordan vi kunne arbejde mere fokuseret, fortæller Michael Emanuel Rasmussen.
De nye vaner
Fokustiden blev indført i februar som et forsøg på at give alle medarbejderne et helle til arbejdsro. Det betyder også, at reglerne for fokustid er rimelig stringente, for når næsten 50 medarbejdere skal indføre nye rutiner, skal rammen være helt klar.
Fokustid hos KPMG
- Klokken ringer til fokustid mandag, onsdag og fredag på kontoret fra kl. 10:00-11.30 - hvis man ønsker det, kan tiden udvides til kl. 12:00 eller man kan gå direkte til frokost, for at forstyrre de øvrige kollegaer mindst muligt.
- Du skal sidde på din plads under hele fokustiden for at undgå forstyrrelser.
- Når der er fokustid, må man ikke tale i telefon, skrive over Teams eller hente kaffe, og toiletbesøg skal så vidt muligt klares inden.
- Der må ikke bookes møder i tidsrummet for fokustid, den ligger fast i kalenderen, og den kan ikke aflyses.
- Udfordringerne, med at hver enkelt laver sine egne regler for fokustid, er, at du hurtigt finder undskyldninger for at bryde dem, blandt andet fordi du bliver forstyrret af kollegaer eller kunder. Derfor er det ikke nok, at en enkelt medarbejder indfører fokustid, det bliver nødt til at være en kollektiv beslutning, hvis det skal have effekt, siger Michael Emanuel Rasmussen.
Derfor valgte KPMG med det samme, at fokustiden skulle være en fælles indsats for hele afdelingen - også selvom det potentielt kunne møde noget modstand.
- Der vil altid være en vis indkøring med sådan et forsøg, og vi har da tysset på hinanden i begyndelsen. Men generelt er det blevet taget godt i mod, siger Simone Keuer Frandsen
Michael Emanuel Rasmussen supplerer:
- Det har nok været omstillingen, der har været sværest. Hvis man har været meget ude ved kunderne og møder ind på kontoret en mandag, så skal man lige vænne sig til gearskiftet og stilheden ved fokustiden. Og man skal huske på, at fokustid faktisk er tid til at være tilgængelig for de opgaver, man vil fokusere på den næste halvanden time.
Tid til fordybelse
Gearskiftet til lavere gear har været et bevidst mål med fokustiden for at give ro og tid til fordybelse.
- I en verden hvor alt skal gå hurtigt, og hvor særligt de unge generationer har travlt, fordi alt skal være nu nu nu, der mangler man fordybelsen og at blive kvalitetsbevidst. Hvis du bare skøjter henover, så når du mange ting, men du når aldrig i dybden med noget af det, og dermed heller ikke i dybden med at lære.
- Og det skal fokustiden gerne hjælpe med, den bliver et helle, hvor det ikke handler om at blive hurtigt færdig, og hvor der ikke er nogle, der presser på for, at man skynder sig, siger Michael Emanuel Rasmussen.
Det er særlig de unge og mindre erfarne medarbejdere, der har haft gavn af fokustiden, men også for de mere garvede som Michael selv, har det frigivet noget tid.
- Det har givet mig muligheden for at være mere effektiv med min tid, fordi jeg kan nå meget på to timer, når der ikke er nogle forstyrrelser, og det giver i sidste ende noget fritid tilbage, siger han.
Og netop den bedre balance mellem arbejde og fritid er noget, de er bevidste om i det store konsulenthus, hvor man ofte har haft ry for at arbejde solen sort.
- Der er et nyt mindset undervejs i erhvervslivet generelt, hvor mange timer ikke længere er et hit. Det er ikke længere noget, man praler med. Overarbejde var engang et redskab til at nå sine opgaver, men det er det ikke længere, der skal være balance, ellers skal du i stedet kæmpe med stor medarbejderudskiftning.
- Vi skal gøre branchetallene på medarbejderudskiftningen til skamme. Vi har ambitiøse folk, der gerne vil opnå noget, men de har også et andet mindset end tidligere, de vil have en sund balance i hverdagen, og det skal og vil vi matche, siger Michael Emanuel Rasmussen.
Alt kan vente
Udover den effektive arbejdstid har fokustiden været med til at øge bevidstheden om at være tilstede omkring en opgave, og det har affødt nogle interessante snakke om det at være tilgængelig, og hvad der er vigtigt.
For når der er fokustid, må man ikke tale i telefon, og det fik i begyndelsen flere til at sætte spørgsmålstegn ved, om de ikke skulle besvare vigtige opkald.
- Vi har nok meget haft den tankegang, at hvis der er en kunde, der ringer, så tager man telefonen, da man er bange for ikke at være tilgængelig. Det, du laver i fokustiden, er også virkelig vigtigt, og noget man laver for kunderne. Fokustid handler netop om at være og gøre sig klar til at være tilgængelig.
- Man kan sammenligne det lidt med, om man vil besvare et opkald midt i et kundemøde, det ville man jo ikke. Så kan det nok godt vente to timer, forklarer Michael Emanuel.
Han tilføjer med et smil:
- Hvis dit barn ringer for tredje gang, skal du selvfølgelig besvare det opkald.
I forlængelse af fokustiden har det også været nødvendigt at kommunikere til omverdenen, at der nu bliver arbejdet på en ny måde på etagen, så når kollegaerne fra KPMGs andre afdelinger i Aarhus vil kigge forbi, bliver de mødt af et skilt på døren om, at her er fokustid, og derfor må besøget vente.
Den lille styregruppe omkring initiativet har netop evalueret forsøget med fokustid, og tilbagemeldingerne har være overvejende positive. Faktisk synes to tredjedele af kollegaerne, at det fungerer, og de er klar til at fortsætte.
- I begyndelsen var det måske lidt kunstigt med den totale stilhed fra klokken 10, men her har klokken været en god hjælp til, at folk gør sig klar. Efterhånden som vi har vænnet os til det, kommer det meget naturligt, at vi falder stille og rolig på plads til fokustid, og så bliver der stille, fortæller Simone Keuer Frandsen.
- Vores mål er, at det skal blive en fast del af kulturen med tiden, slutter Michael Emanuel Rasmussen.