Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Greenwashing kan være svært at gennemskue for virksomheder, lyder det fra klummeskribent Stiven Larsen, der er advokat med speciale i markedsføring hos HjulmandKaptain. Pressefoto

Pas på med den grønne reklame

I takt med at klima, bæredygtighed og den grønne dagsorden er blevet et stort tema i hele verden, er et nyt fænomen også vokset frem: Greenwashing.

Greenwashing er grøn, vildledende markedsføring. Det er ikke ulovligt at sælge sit produkt som for eksempel miljøvenligt, man skal bare kunne bevise det. Og da det kan være meget svært at dokumentere, vil det ofte være vildledende markedsføring, hvilket er i strid med loven.

Flere og flere virksomheder bliver beskyldt for greenwashing, når de forsøger at imødekomme forbrugernes krav om bæredygtige produkter. Men nogle bliver også irettesat, fordi deres markedsføring ikke er tydelig nok. Det skete for eksempel for OK Benzin, der ikke måtte påstå, at virksomheden kunne levere "klimadiesel" til sine erhvervskunder, hvilket fik Forbrugerombudsmanden til at reagere. 

For at undgå den vildledende markedsføring er der al mulig grund til at sætte sig ind i reglerne, og det er netop emnet fra denne uges gæsteskribent Stiven Larsen, der er advokat med speciale i markedsføring hos HjulmandKaptain.

En mand, der ikke har brug for store reklamer, er Claus Søgaard Poulsen, iværksætter, direktør og elektriker, der skabte en formue på at sælge El:Con. Nu er han  i gang med endnu et væksteventyr med vindleverandøren ProCon. Ham har vores kusinemedie RisskovLIV talt med, og du får hele historien i dette nyhedsbrev sammen med den vanlige opdatering på, hvad der ellers rører sig i det aarhusianske erhvervsliv.

God fornøjelse - og tak fordi du læser med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Stiven Larsen er advokat med speciale i IT-, teknologi- og markedsføringsret hos HjulmandKaptain. Pressefoto

Greenwashing kan koste virksomheder dyrt

CO2-neutral, bæredygtig eller grøn. Der er mange ord, der signalerer, at en virksomhed er med på den grønne bølge og tager ansvar for klimaet. Men midt i begejstringen for at fremstå klimavenlig, glemmer mange virksomheder at overholde markedsføringsreglerne.

Grøn omstilling og grøn markedsføring er noget, vi i stigende grad taler med vores kunder om. Kunderne efterspørger klimavenlige produkter og lovgivningen stiller i stigende grad krav til klimavenlighed gennem hele produktionen. Derudover ønsker mange virksomheder også selv at høste gevinsten af de positive grønne ord, der sender et signal om klimavenlighed.

Men i vores drøftelser med virksomhederne kan vi også se, at mange er usikre på, hvilke krav der gælder, og hvilke konsekvenser det kan have, hvis den grønne markedsføring ender som ulovlig greenwashing.

På baggrund af det stigende fokus på grøn markedsføring fra virksomheder i alle dele af landet, har HjulmandKaptain arrangeret en gratis temadag om greenwashing. Den afholdes den 1. marts 2023 i Aarhus.

For os er det vigtigt at hjælpe vores kunder med at forstå de regler, der gælder for deres markedsføring. Derfor har vi valgt at invitere til en temadag om emnet, hvor deltagerne ikke bare får kendskab til markedsføringslovens regler på området, men også får et indblik i den politiske baggrund for klimaomstillingen, klimaplaner og klimaregnskaber.

Vi synes, at det er vigtigt at komme hele vejen rundt, så virksomhederne og deres markedsførings-medarbejdere får et solidt kendskab til både regler og baggrunden for dem. Det, tror vi, vil styrke den enkelte virksomhed, når de skal træffe afgørelser om, hvordan deres markedsføring skal se ud.

En af talerne på temadagen er Mogens Lykketoft, der er en af de politikere, der har været med til at sætte fokus på behovet for klimaomstilling. Det var f.eks. med ham som formand, at FN’s generalforsamling vedtog Verdensmålene om bæredygtig udvikling. Virksomheden Nordic Green Solutions vil fortælle om klimaregnskaber og virksomheden Letbek vil fortælle om den grønne omstillingsrejse og værdien i at blive en grøn virksomhed.

Vi er meget glade for, at så mange har valgt at bidrage til vores temadag, så alle deltagere, får konkret og brugbar viden med hjem. Og vi er meget glade for, at også Forbrugerombudsmanden vil deltage og give et indblik i kravene til etisk og miljøvenlig markedsføring.

Vi kan mærke på vores kunder, at der er et behov for viden på området, og det håber vi, at vi kan bidrage med på temadagen.

Claus Søgaard Poulsen siger selv, at han er 68 år ung, så han kan drive sin unge virksomhed ProCon i mange år endnu fra det nye kontor på Nordre Strandvej. Foto: ProCon

Claus Søgaard Poulsen betegner sig selv som elektriker

En ny vækstvirksomhed har slået sig ned i Dencon Center-bygningen på Rolighedsvej. ProCon er navnet på selskabet, der på sit blot fjerde år formår at omsætte for 150 millioner kroner i vindmøllebranchen, og medvinden ser ud til at fortsætte: Målsætningen er en omsætning på 600 millioner i 2026.

Måske synes du, at ProCon lyder bekendt. Det skyldes måske, at direktøren er ingen andre end Claus Søgaard Poulsen, der i sin tid stiftede elinstallatør-virksomheden El:Con, som han solgte for et stort beløb til NRGI i 2005.

Vores kusinemedie RisskovLiv har talt med den succesfulde iværksætter om reklame og ambitioner.

Claus Søgaard Poulsen har tidligere tjent et stort millionbeløb på at skabe og sælge El:Con, og nu har han medvind med sin nye virksomhed ProCon.

Claus Søgaard Poulsen var ikke på jagt efter en gratis omgang omtale, da han skrev til lokalmediet RisskovLIV. Han har om nogen ikke brug for det, men i kølvandet på flere konkurser i Risskov for blandt andet Restaurant Fedet og Lund & Lendal, ville han bare gerne fortælle, at det altså ikke kun er lutter nedlukninger, der rammer virksomhederne på Nordre Strandvej.

Nye starter også op. Senest er Claus Søgaard Poulsens unge virksomhed ProCon åbnet på 1. sal i Dencon Center-bygningen, der plejede at huse Kontormøbler.dk.

- Jeg forsøger altid at finde den positive vinkel på tingene, og så synes jeg, at jeg ville bidrage ved at fortælle dig, at det ikke er alt, der lukker. Der er også nyt, der starter op, så det var mit opløftende input til dig, lyder hans forklaring, da jeg møder ham på hans nye, men ganske beskedne direktørkontor på Nordre Strandvej.

Det ser ikke ud af meget, men kontoret på førstesalen i Dencon-bygningen er kun ét af ProCons 11 kontorer verden over. Foto: Kristoffer Krogh Kiesbye

Men Claus, du har jo ikke brug for reklame?

- Næ, men alle kan bruge positiv omtale. Men da vores kunder er internationale, er de nok ikke lige blandt dine kernelæsere, men jeg bor selv i Risskov og ved, at folk er nysgerrige efter nyt om, hvad der sker i lokalområdet. Nu ved de, at vi ligger her, og om man er borger eller borgmester, så må det være værdsat, når vækstvirksomheder slår sig ned i kommunen.

En iværksætters nye hjertebarn

Og ProCon vækster. Meget. Men det vender vi tilbage til. Først: Hvem er Claus Søgaard Poulsen?

Jeg anede det ikke, for jeg havde ikke lavet mit forarbejde, da jeg dukkede op i deres nye lokaler. Havde jeg gjort det, ville jeg vide, at Århus Stiftstidende i 2011 skrev, at Claus Søgaard Poulsen var god for 1,2 milliarder kroner.

Men spørger man Claus Søgaard Poulsen, om han er milliardær, svarer han, at han er elektriker. Det kan han selv få lov at forklare her:

- Jeg er Claus Søgaard Poulsen, el-entreprenør, der startede en virksomhed som nyudlært elinstallatør som 30-årig. Det blev senere til El:Con, som jeg solgte til NRGI i 2005 på grund af et generationsskifte. Der blev jeg siddende som direktør til 2014, hvor jeg som 60 år ung, ikke gammel, følte, at der skulle ske noget nyt.

'Det nye' blev i 2019 til ProCon, der fra 1. februar 2023 flyttede sit Aarhus-kontor fra Åbyhøj til Nordre Strandvej. En virksomhed, der beskæftiger sig med noget, der på mange måder ligger i naturlig forlængelse af en el-branchen.

- Vi er en del af vindbranchen, med vindmøller på land og i vand, for vind har masser med el at gøre, og så arbejder vi også med solenergi, solparker og solcelleanlæg på tage, fortæller Claus Søgaard Poulsen.

Men vindmølledelen er den største 'vinge' i ProCon. Det kan nemt blive en teknisk affære, men hvor Vestas bygger møller, sørger ProCon for ingeniørarbejdet og design til det, man kalder transition pieces - nogle enorme gule cylindere, der udgør fundamentet til vindmøller. Dem installerer og servicerer ProCon også.

Jordnær trods globale ekspansionsplaner

Som du nok kan høre, har ProCon ikke brug for reklamen. Kernekunden er ikke privatpersonen i Vejlby Risskov, men måske Siemens, Vestas, GE eller en anden stor virksomhed, der beskæftiger sig med grøn omstilling et sted ude i den store verden - hvorfor ProCon i øjeblikket har 11 forskellige kontorer globalt.

- Vi er jo ikke så synlige for folk i Risskov, andet end at vi nu ligger i bydelen, men vi designer solcelleanlæg, som folk vil kunne se på marker eller tage, og der kører ikke mange vindmølleprojekter, uden at vi på en eller anden måde er inde over, siger Claus Søgaard Poulsen.

Han er opvokset i Auning. Det kan mærkes, for han er meget jysk, jordnær og med benene plantet solidt i mulden, selvom ProCon har himmelfart på og masser af medvind.

- Målsætningen er, at vi skal runde en omsætning på 500 millioner kroner i 2026. Sidste år, vores fjerde år, omsatte vi for 150 millioner kroner, mens vi vækstede 60 procent. Alene i år skal vi ansætte mellem 80-100 nye medarbejdere, så jo, man kan godt sige, at vi rider på en grøn bølge, siger Claus Søgaard Poulsen, der dog ikke regner med at vokse fra det nye kontor i Risskov foreløbigt.

Det er særligt globalt, at ProCon skal være flere og mere til stede.

Medstifter af Classic Race

Under interviewet deler vi en billig fastelavnsbolle med sort glasur, som umiddelbart vækker associationer til bake off-sektionen i Netto. Den fejler intet, men understreger igen, at der ikke er mange gram fine fornemmelser gemt i Claus Søgaard Poulsen.

Han virker til gengæld meget stolt, men hvem ville ikke være det, når man har formået at bygge adskillige succesfulde virksomheder op fra bunden?

Den kommer måske mest til udtryk ved alt det, han ikke nævner. Han siger eksempelvis ikke, at han var medstifter af Classic Race. Det snakker vi kun om, fordi jeg dumt spørger ind til miniaturebilerne i hans vindueskarm.

- Jeg har kørt motorløb siden 2004, og det var min BMW, som Prins Joachim tabte i et sving i Fælledparken, så den gik lidt i stykker. Biler er noget af det, jeg har arbejdet med i fritiden og altid interesseret mig for. Mine forældre ejede en campingplads på Djursland, så der var rig mulighed for at lære at køre bil, så det startede jeg med allerede om 10-årig, siger Claus Søgaard Poulsen.

Men det endte vel halvskidt for Classic Race, gjorde det ikke?

- Jo, vi gik konkurs. Som så mange andre arrangementer blev vi ramt af Covid-19. Det gjorde vi, siger Claus Søgaard Poulsen, kigger ned i jorden, før han hurtigt skifter emne til, at han jo i øvrigt er dansk konsul i Slovakiet.

Sejt.

En måde at vende tilbage på

Jeg tror, jeg ramte en nerve, da vi snakkede om Classic Race, så jeg kan kun slå mig selv i hovedet over ikke at have spurgt yderligere ind til det.

Claus Søgaard Poulsen siger, at iværksættervejen ligger i hans DNA, og det kan der ikke herske nogen tvivl om. Måske har succes været så integreret en del af hans arbejdsliv, at det gør helt ondt at se sit passionsprojekt Classic Race blive kørt i grøften på grund af en ukontrollerbar pandemi fra Kina.

Det er bare mine gisninger. Heldigvis har Claus Søgaard Poulsen travlt med så meget andet - ja faktisk alt andet end at gå på pension, selvom han sagtens kunne have trukket sig for længst.

-  Jeg er 68 år, men har alt andet end travlt med at gå på pension. Det er en fornøjelse at gå på arbejde, og for mig handler det om at se muligheder og lyst på tingene. For mig er glasset altid halvt fuldt og ikke halvt tomt, og jeg har helbredet med mig, så over for vores samarbejdspartnere har jeg forpligtet mig til at blive ved de næste seks til otte år også, siger Claus Søgaard Poulsen, der glæder sig over at skulle tilbringe en del af dem på det nye kontor ved Nordre Strandvej.

Nok er han der kun to dage om ugen, mens han tilbringer resten på kontoret i Aalborg eller på et af de mange ude i verden, men der er noget hjemligt ved det. Dels fordi han med ejendom på Rønnevej bor praktisk talt lige bagved sit nyt kontor, men også fordi han har en forhistorie med bygningen.

- Due El A/S plejede at ligge her og lavede el-arbejde i lokalområdet. Det er jo et gammel elektrikerhus, som vi overtog med El:Con i 2004, så det føles på sin vis fedt at vende tilbage hertil, selvom jeg må indrømme, at det er ved lidt af et tilfælde, siger Claus Søgaard Poulsen.

Faldende indtægt hos Sinful, dødsulykke trak spor i regnskab og familie-virksomhed solgt til fransk koncern

Her får du seneste nyt fra og om erhvervslivet i Aarhus.

ㅤㅤㅤㅤㅤ

Sinful oplevede sit første fald i indtægt siden 2016

Efter længere tid som medlem af bestyrelsen tiltrådte Søren Gundtoft Johansen som øverste chef i Sinful ved årsskiftet. Stifter Tonny Andersen sidder stadig i ejerkredsen, mens Mathilde Mackowski sidder i bestyrelsen. Foto: Tobias Nicolai

Sinful oplevede - som så mange andre virksomheder - en nedgang i omsætningen i slutningen af 2022. Den høje inflation udhulede danskernes købekraft, der måtte betale ekstra for mad og strøm til husholdningen. CEO Søren Gundtoft Johansen forventer derfor, at det endnu ikke offentliggjorte regnskab for 2022 viser et fald i omsætning og indtjening. Det skriver Finans.

- Vi ser allerede i de første uger nu en helt anden adfærd, end vi gjorde i 2022. Det virker som om, at der er en lidt større optimisme og købekraft. Der er plads til mere forkælelse. Men det er ikke noget, der er skiftet over natten. Det er ikke sådan, at folk lige pludselig står i kø for at bruge penge, men forbrugertilliden er begyndt at vende. Det er helt tydeligt, fortæller Søren Gundtoft Johansen til mediet.

2022 blev et hårdt år for Tivoli Friheden

Direktør Henrik Olesen ved den nye udendørsscene, der havde premiere 8. maj. Foto: Jens Thaysen

Tivoli Frihedens regnskab for 2022 er offentliggjort, og en tragisk dødsulykke og en ny scene kan tydeligt aflæses i tallene. Det skriver Stiften.

Året endte med et besøgstal på 514.541 gæster. Det er en betydelig fremgang i forhold til 2020 og 2021, der var præget af corona-nedlukninger, men en del under rekordåret 2019, da godt 636.000 gæster besøgte Tivoli Friheden. Årets resultat er 2,1 mio. kroner, hvilket er en hel del mindre end de 9,8 mio. kroner, Tivoli Friheden tjente i 2021.

Björnsson bliver direktør for Boligkontoret Århus

René er uddannet Cand.oecon. fra Aarhus Universitet, og har været aktiv i flere boligbestyrelser og har i de seneste år også været en fast del af dirigentteamet ved BL - Danmarks almene boliger. Han er fhv. medlem af Folketinget for Socialdemokratiet. Pressefoto

René Skau Björnsson skifter stillingen som direktør i Silkeborg Boligselskab, hvor han i de sidste seks år har opbygget solid erfaring, ud med direktørposten for Boligkontoret Århus.

- Det er første gang siden 1998, jeg skal arbejde i Aarhus, selv om det er her, jeg har boet i alle årene. Derfor glæder jeg mig også meget til at præge udviklingen inden for den almene sektor her i min by. Boligkontoret Århus er en boligorganisation med nogle gode værdier og spændende visioner, som jeg glæder mig til at blive en del af, siger den 56-årige direktør.

Baltic Control solgt til fransk milliardkoncern

Søskendeparret Karina E. Nielsen og Martin E. Pedersen fortsætter i virksomheden. Pressefoto

Baltic Control gik i sin tid i arv fra far og mor til søn og datter, men nu er der sket et noget anderledes skift. For næste arvtager i rækkefølgen er den franske kæmpekoncern Apave Group, der omsætter for over syv milliarder kroner om året.

Apave Group har eksisteret i mere end 150 år og har over 13.000 ansatte. Koncernen har 130 afdelinger i Frankrig og er til stede i over 50 lande i verden.

Det bliver stadig Martin E. Pedersen og Karina E. Nielsen, der kommer til at varetage posterne som administrerende direktører i Baltic Control Groups tre grene - Baltic Control, Baltic Control Certification og Baltic Academy. 

FMI indgår 20-årig strategisk aftale med Systematic

Systematic er i dag verdens største leverandør af kommando-kontrol-systemer til forsvarsbrug, og SitaWare anvendes i dag af de fleste NATO-lande og NATO-partnerlande. Foto: Forsvarets Materieltjeneste

Forsvarsministeriets Materiel og Indkøbsstyrelse (FMI) har netop underskrevet en 20-årig rammeaftale med softwarevirksomheden Systematic. Med aftalen får hele det danske forsvar fremover gavn af Systematics kommando-kontrol-system og virksomhedens globale ekspertise i software til forsvar.

Systematic har udviklet kommando-kontrol-systemet SitaWare, som anvendes i mere end 45 lande verden over – herunder i den amerikanske hær og det tyske forsvar. SitaWare har været benyttet i den danske hær siden 2008.

Aarhus rundt siden sidst

Ta' med en hurtig tur rundt til byens virksomheder. Her er, hvad vi har samlet op til dig fra andre medier siden sidst.
  • Overskuddet er vokset hos rekrutteringsvirksomheden HumanTrust fra 4,4 millioner til 4,5 millioner kroner før skat. Blandt de fem seneste regnskabsår er det nyeste regnskab det bedste, når man måler på resultat før skat.
  • Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue er under konkursbehandling. Tegnestuen har blandt andet stået bag Aarhus Havnefront og den landskabsarkitektoniske opgave i forbindelse med opførelsen af Moesgaard Museum. Det skriver JP Aarhus.
  • Vores Mediehus må igen præsentere et underskud, men dog mindre end sidste år. I det seneste år er underskuddet faldet fra -7,2 millioner til -4,0 millioner kroner før skat.
  • Kun en enkelt aarhusiansk virksomhed er at finde på listen med de bedst betalte topchefer i Danmark. Det er Vestas med topchef Henrik Andersen, der får en placering som nummer fem, se hele listen hos Finans.
  • Eqi Water, der laver udendørs brusebade, fik et millionoverskud i 2022. I det seneste år er overskuddet vokset fra 830.430 til 1,2 millioner kroner før skat, hvilket er det bedste resultat i de seneste fem år. Det skriver Stiften.
  • Lunar Bank har ansat ny administrerende direktør i form af Vibeke Bak Solok, der kommer fra en stilling som finansdirektør i ATP Ejendomme. Hun overtager posten fra Anders Hartlev, der har været administrerende direktør siden sommeren 2021. Det skriver Itwatch.