Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Der var godt fyldt op i Filmby Aarhus, da 700 deltagere var med til Slush'd Aarhus. Foto: Fårehyrden

Sådan blev Aarhus Nordens startup-mekka for en dag

Det er ikke så ofte, at lillebror vinder kampen mod storebror. Men det skete faktisk, da Aarhus fik tildelt værtsskabet til Slush foran København og en masse øvrige byer, der også havde søgt.

Det er en lille sejr, der luner i det lokale iværksættermiljø for værtsskabet til Slush er i den grad noget, der bliver bemærket i både ind - og udland.

Slush'd Aarhus tiltrak 700 deltagere fra hele Danmark og det meste af Norden, men selvom Aarhus vandt over København, så handler det også om, at hovedstaden allerede står stærkt på iværksætteri.

- Det giver ikke mening i en by med et stort og etableret miljø. København har netop afholdt Tech-bbq som også er et kæmpe event. Og byen har allerede et stort og etableret miljø. Tanken er, at man skal bruge Slush-brandet til at fremme det lokale økosystem, og her har hovedstaden allerede et stærkt brand og miljø, siger Mette Hoberg Tønnesen, CEO i The Link, der er arrangør på Slush'd Aarhus.

Læs med i dagens nyhedsbrev, når vi forsøger at finde svar på, hvordan det finske Slush endte i Aarhus.

God læselyst - og god weekend.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Klimarådgiver Maya Færch (t.v.), klimainvestor Tommy Ahlers og investor Christian Jølck satte hinanden stævne i en panelsamtale om de vigtige valg, vi kan træffe som iværksættere. Samtalen blev moderet af Lone Ryg Olsen, erhvervsdirektør fra Aarhus Universitet. Foto: Fårehyrden

Derfor fik Slush øje på Aarhus: Her får du tre bud

Torsdag vil blive husket som en milepæl i det aarhusianske iværksætterimiljø. Her kunne The Link nemlig for første gang nogensinde byde velkommen til et Slush-event på dansk jord.

- Aarhus blev udvalgt som værtsby for det nye Slush’d event på baggrund af byens spirende iværksættermiljø, dens unge befolkning og niveauet på de startups, som de seneste år har vækstet fra herfra. Der er ingen tvivl om, at Aarhus Slush’D er en milepæl for hele det danske iværksættermiljø, og vil være med til at sætte skub på udviklingen af iværksætteri i Aarhus, fortæller Mette Hoberg Tønnesen, CEO i The Link, der stod bag konferencen.

Erhvervsliv Aarhus var med til Slush'd, og her får du tre bud på, hvorfor Slush kom til smilets by.

Det verdenskendte startup-event Slush er for første gang nogensinde blevet afholdt i Aarhus. De er trukket til byen, fordi her er et spirende startup-miljø, og det er noget, der bliver bemærket både nationalt og internationalt.

Aarhus er valgt som én ud af fem byen i verden, der får lov at være værter til Slush, og det betyder, at man som værtsby kan sole sig lidt i Slush-brandet, der er et af verdens mest anerkendte inden for iværksætteri. Slush er oprindelig en finsk startup-konference, som årligt samler 12.000 startups og investorer.

Aarhus Slush’D er støttet af både lokale og nationale spillere. Partnerkredsen tæller 22 betalende partnere, hvoraf Nordea og Innovationsfonden er hovedpartnere. Konferencen slog dørene op for 700 deltagere i Filmby Aarhus torsdag 13. oktober, og de kom fra hele Nordeuropa. Derfor blev hele eventet også afholdt på engelsk.

Her får du tre bud på, hvorfor Slush kom til Aarhus.

Mette Tønnesen: Slush'd Aarhus bringer os op i en ny liga

- Med en konference som denne kan vi for alvor få sat Aarhus på startup-verdenskortet. Vi forventer, at arrangementet kan skabe en grobund for nye relationer, vidensdeling, investeringer og i sidste ende sætte skub på udviklingen af hele det danske iværksættermiljø, siger Mette Hoberg Tønnesen, CEO hos The Link. Foto: Carsten Ingemann

Hvordan er det lykkedes at få Slush til Aarhus?

- Det er ikke noget, der er kommet af sig selv. Vi ansøgte Slush om at blive vært i begyndelsen af året, og så er der kørt en ret traditionel proces. Noget af det, der var vigtigt for dem, var, at de skulle se, at byen har et økosystem, der kan udvikles, og så skulle der være en organisation, der kunne løfte arrangementet. Og det kunne vi i The Link.

Hvad kan Aarhus bruge arrangementet til?

Det er virkelig noget, man lægger mærke til i hele startup-verdenen, så det løfter os op i en ny liga. Pludselig bliver vi betragtet, som nogle, der for alvor kan noget inden for iværksætteri. Det betyder også, at der kommer nogle kendte iværksættere og investorer til Aarhus, som kun deltager, fordi det er et Slush-event.

- Arrangementet var udsolgt allerede to uger inden, det blev afholdt, og vi kunne have solgt dobbelt så mange billetter, men der var ikke plads til flere. Slush har også allerede spurgt, om vi vil være værter igen til næste år.

Tommy Ahlers: Aarhus skal fortsætte med at producere gode startups

Tommy Ahlers er klimainvestor og tidligere uddannelses- og forskningsminister. Foto: Liselotte Sabroe

Hvordan ser du iværksætter-miljøet i Aarhus?

- Aarhus er meget ung by, og det kan man mærke, når man er her. Og så har byen et stærkt akademisk miljø, som giver mulighed for at fostre nogle andre typer af virksomheder, som man for eksempel også ser det i Boston hos MIT.

Hvordan ser du Aarhus i forhold til København?

- Der en tæthed omkring iværksætteriet, som du ikke ser i København. København har så mange andre ting som central administrationen og en stor by med folk, der laver alt muligt andet. Men her i Aarhus fylder de unge, studiemiljøet og hele den kreative del, så det bliver meget tydeligere i byen. Derfor er det også nemmer at få alle til at tappe ind i området. Det er alt lige fra, at kommunen forstår det, til alle dine venner synes, det er fedt, du arbejder i en startup. På den måde fylder det bare mere i Aarhus.

Hvad skal der til for, at du, som investor, kigger til Aarhus?

- Hvis byen lykkedes med at lave nogle gode startups og fortsætter med det, så kommer investorerne af sig selv. Vi skal nok finde dem, som vi har lige gjort det med en investering i Ento Labs, så vi retter gerne blikket mod Aarhus.

Sofi Laakso: Jeg er blæst bagover af Aarhus

Sofi Laakso er Head of Expansion hos Slush, og hun rejser derfor rundt i verden og støtter de lokale organisationer med at afholde Slush-events. Foto: Kirsten Louise Laursen

Hvorfor valgte I Aarhus?

- Vi havde ikke på forhånd tænkt, at event skulle til Aarhus. Men vi ville gerne finde et sted som virkelig forstod vores koncept. Der findes flere startups fra Aarhus, der er blevet meget succesfulde, men vi ser, at der fortsat er et enormt potentiale for at udvikle startups i byen, og det var vigtigt for os. 

- Der sker allerede rigtig mange ting i København, og derfor har byen ikke på samme måde brug for Slush. Det, vi kan hjælpe med, er at sætte spotlys på byen, og her ville Aarhus få meget mere ud af at afholde Slush.

Hvilket output håber I eventet giver?

- Vi håber helt klart, at det kan give noget inspiration til årene, der kommer for hele økosystemet, og at det kan give en lokal stolthed, så de unge startups kan se, at man sagtens kan få succes ved at blive i Aarhus og lade sin virksomhed vokse herfra.

- Et event som Slush kan virkelig hjælpe med at tænde gnisten hos de unge talenter, og en af de helt store styrker ved Aarhus er netop den gejst, man møder hos alle, man taler med. De brænder virkelig for det, de gør.

Startup-virksomheden Canari fik også en pris med hjem, da de vandt Slush Kampen, hvor tre startups skulle konkurrere om det bedste pitch. Foto: Fårehyrden

To lokale helte blev fejret for at give tilbage til byen

For første gang er der uddelt to ”Ecosystem Hero” priser til aktører, der giver tilbage til økosystemet i Aarhus. Kåringen fandt sted ved Slush'd Aarhus, der blev afholdt i Filmbyen torsdag 13. oktober.

Investeringsfonden Founderment

Christian Vinther (t.v) og Anders Mogensen fra Founderment modtog prisen som Ecosystem Hero. Foto: Fårdehyrden

Den ene pris blev givet til Christian Vinther og Anders Mogensen, som har stiftet Founderment, de blev hædret for at have etableret venture-fonden Founderment, der skal sikre investeringer i den nye generation af iværksættere.

- Det ligger i vores DNA at give tilbage økosystemet, da vi selv kender til det at skulle starte sin egen virksomhed, og hvor svært det til tider kan være, lyder det fra Christian Vinter, som er en af prismodtagerne.

- Vi er taknemmelige for den anerkendelse, der ligger i prisen, og at andre folk i økosystemet kan se den værdi, vi ligger i at hjælpe startup-økosystemet på vej, fortæller Christian Vinter, Investment Director i Founderment.

Erhvervsliv Aarhus har tidligere fortalt om Founderment, der også har Anders Holch Povlsen i ejerkredsen.

Yana Vlatchkova, medstifter af Question Base

Yana Vlatchkova blev badet i guldglimmer, da hun modtog sin træstatuette. Foto: Fårehyrden

Yana Vlatchkova, co-founder af Question Base modtog også en ’Ecosystem Hero’ pris, fordi hun evner at dele gavmildt ud af sine af erfaringer som iværksætter og netværker på kryds og tværs. 

Som Lasse Chor, Head of Investments i The Link, sagde fra scenen, er hun et symbol på, hvordan iværksættere kan hjælpe andre iværksættere og på den måde skubbe den nye generation af iværksættere på vej.

- Prisen var overraskende og rørende. Ansvaret for at hjælpe de mange spirende startups på vej ligger hos alle i økosystemet, og vi får alle gavn af at give en lille smule tilbage. Jeg er stolt af at være en del af den bevægelse, fortæller Yana Vlachkova.

Kommunen vil fejre udvalgte virksomheder, Ditur udvider forretningsområde og gratis rådgivning til at undgå konkurs

Her får du tre udvalgte nyheder fra virksomhederne i Aarhus.

Aarhus Kommune vil hylde succesfulde SVM'er

Rådhussalen byder snart igen op til fest, når kommunen hylder nogle af byens virksomheder i 2023. Præcis som det skete i forbindelse med dronningens regentjubilæum, hvor kommunen også inviterede udvalgte erhvervsfolk med til fejringen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Aarhus Kommune har afsat 100.000 kroner til en erhvervsfest i 2023, der skal hædre de mest succesfulde virksomheder i Aarhus på en række områder. Målgruppen er de små og mellemstore virksomheder. For at få en invitation og blive hædret til festen skal en virksomhed have skabt vækst og arbejdspladser i Aarhus. Det skriver Stiften.

Samtidig skal virksomheden have gjort en særlig indsats for mindst ét af følgende områder: Den grønne omstilling, sociale bidrag/beskæftigelse, iværksætteri, særlige bidrag til Aarhus eller internationalisering af Aarhus.

Festen skal organiseres af Erhverv Aarhus i samarbejde med andre erhvervsorganisationer. I første omgang bliver den et forsøg, som kun skal udføres i 2023. Men hvis det bliver en succes, kan den blive gentaget.

Ur-tvillinger går nye veje med et smykkeunivers

Avilé lanceres 15. oktober med både fysisk butik i midten af Aarhus og en hjemmeside, som danner rammen for det nye smykkeunivers. Pressefoto

Kasper og Mikkel Dissing fra Ditur, som de startede i 2014, er nu klar til at kaste sig over et nyt projekt med smykkeuniverset Avilé.

- Jeg er klar over, at vi har store armbevægelser, men vi tror virkelig på smykkeuniverset. Allerede indenfor tre år forventer vi, at 25 procent af den samlede omsætning kommer fra Avilé. På sigt kan det blive en større forretning end urene, men vi vil heller ikke bare fylde på for at fylde på, forklarer Kasper Dissing til Detailwatch.

- Der har været mange ideer og tanker om et nyt projekt igennem årene, men da først et smykkeunivers kom i spil var vi slet ikke i tvivl om, at dette var den helt rette ide. Danmark mangler et smykkeunivers, som samler alle de rigtige brands ét sted, og som kan være inspirerende for danske kvinder. Dette ønske satte et særligt fokus på at udvælge og etablere samarbejder med anerkendte, moderne og nyskabende brands, som ville passe ind i Avilés univers, udtaler Kasper Dissing.

Stiften har talt med de to tvillinger om den nye satsning, det kan du læse mere om her.

Erhvervshus Midtjylland tilbyder gratis hjælp til konkurstruede virksomheder

- Mange firmaer har i coronatiden taget coronalån og taget imod tilbud om at udskyde momsen, og nu kræver Skat pengene tilbage. Virksomhederne skal dermed både klare de stigende udfordringer samtidig med, at de tilbagebetaler coronagæld – og de har ikke den økonomiske polstring, som de havde tidligere. Det er desværre det, vi ser lige nu som også viser sig i det høje antal konkurser, siger Morten Møller, rådgiver hos Erhvervshus Midtjylland. Pressefoto

Når små og mellemstore virksomheder oplever modgang, er der hjælp at hente i Erhvervshus Midtjylland gennem tilbuddet Early Warning. Her kan virksomhedsejere få hjælp til at få overblik over virksomhedens drift og økonomi. 

Overblikket er med til at danne grundlag for, at virksomhedsejerne træffer de rigtige beslutninger for virksomhedens fremtid – herunder om det er muligt at få virksomheden tilbage på sporet og undgå en konkurs, om den skal sælges eller lukkes på en hensigtsmæssig måde, så ejeren kan komme videre uden en uoverstigelig personlig gæld.

Early Warning adskiller sig fra mange andre tilbud i erhvervsfremmesystemet ved, at erfarne erhvervsfolk og en kreds af insolvens-advokater med kort varsel stiller sig til rådighed for at hjælpe kriseramte virksomheder.