Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

2. oktober 1862 blev Aarhus Handelsforening stiftet - i dag kendt som Erhverv Aarhus. En erhvervsorganisation med over 550 medlemmer fra Aarhus og omegnen. Foto: Jens Thaysen

160 år med Erhverv Aarhus: Vi skal være modige

- Vi skal ikke være bange for at træffe modige beslutninger, selvom det er i en tid, hvor økonomien er trængt.

Sådan siger direktør i Erhverv Aarhus, Poul Dalsgaard i dette nyhedsbrev. Men inden vi kaster os over dagens indhold, så lad os lige spole tiden 160 år tilbage, hvor nogle modige købmand, dannede Aarhus Handelsforening og dermed dannede grobund for det, der i dag er Erhverv Aarhus.

I 1862 var der kun 11.000 indbyggere i Aarhus, og dermed var ambitionerne om at få byen, og ikke mindst byens erhvervsliv til at vokse, modig for sin tid.

I dag er Aarhus ikke længere blot en by, men landets anden største og en stor kommune, hvor vi alle definerer os som aarhusianere. Vi er fortsat en del af en by, der gerne vil vokse og udvikle sig, og på den måde har Erhverv Aarhus fortsat en rolle at spille her 160 år senere - om end projekterne er af en anden karakter end i de første år.

Hvad det er for projekter og ambitioner, som medlemsorganisationen vil føre ud i livet anno 2022, kan du læse med om, når Poul Dalsgaard gør status på sit første halve år som direktør og løfter sløret for, hvad han vil opnå i sin nye rolle.

Du kan også møde tre vidt forskellige medlemmer fra Erhverv Aarhus, og endda ét der har været med i 160 år. De fortæller, hvorfor et medlemskab giver mening for dem.

Herfra skal lyde et tillykke til Erhverv Aarhus med jubilæet.

God læselyst.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
Den 60-årige Poul Dalsgaard har været direktør for Erhverv Aarhus siden slutningen af marts. Foto: Birthe Vembye

Poul Dalsgaard: - Det har været en vildt stejl læringskurve

Poul Dalsgaard har rundet sit første halve år som direktør for Erhverv Aarhus.  Det er en ganske kort karriere i en organisation, der går 160 år tilbage og som favner hele byen, så det har været en usædvanlig travl opstart for den nye førstemand.

- Alle nye jobs er meget tidskrævende, men jeg må bare sige, at det har været vildt at sætte sig ind i det her job, siger Poul Dalsgaard, der ikke har planer om at lave nogle store ændringer, men er klar på at følge den strategi, der er lagt.

Her får du et indblik i direktørens mærkesager, og så tager vi temperaturen på to højaktuelle sager i byen, som optager mange i erhvervslivet: Havneudvidelsen og Kongelunden.

Erhverv Aarhus har en historie, der går 160 år tilbage. For direktør Poul Dalsgaard er historikken ikke så lang, han har kun bestredet posten i et halvt år. Erhvervsliv Aarhus var med på direktørens allerførste arbejdsdag, og nu har vi bedt Poul Dalsgaard gøre status på sin nye rolle og hans ambitioner for den gamle medlemsorganisation.

- Det er min allerførste dag, så I må bære lidt over med mig, hvis jeg ikke har helt styr på programmet, lød det fra Poul Dalsgaard, da han på sin allerførste arbejdsdag tilbage i marts bød velkommen til et netværksmøde hos Erhverv Aarhus.

Dengang fortalte han til Erhvervsliv Aarhus, at han skulle bruge noget tid på at lære medlemsorganisationen at kende, før han kunne sige mere om sine planer og ambitioner for den nye rolle. Nu er der gået lidt over seks måneder, og derfor har vi igen talt med Poul Dalsgaard om, hvordan han ser fremtiden i Erhverv Aarhus og rollen som direktør.

- Som udgangspunkt skal jeg ikke ind i Erhverv Aarhus og lave en eller anden revolution. Det er en organisation, som trods alt har 160 år på bagen, og som er så velforankret i Aarhus, og det samarbejde skal fortsættes og udbygges, lyder det fra Poul Dalsgaard, da vi mødes med ham på kontoret i Søndergade.

Det gigantiske netværk

Poul Dalsgaard blev på mange måder kastet ud i rollen som direktør, da han en onsdag sidst i marts begyndte i jobbet. Om formiddagen kom nyheden om den nye direktør i Erhverv Aarhus, og med den var Poul Dalsgaard faktisk i gang med sin første arbejdsdag.

- Alle nye jobs er meget tidskrævende, men jeg må bare sige, at det har været vildt at sætte sig ind i det her job. Det har været en meget stejl læringskurve og mængden af samarbejdspartnere kom bag på mig, fortæller Poul Dalsgaard.

Han fortsætter:

- Der har været måneder, hvor jeg har været til aftenarrangementer hver aften, og det er syv dage om ugen. Hver eneste arrangement, jeg har været til, har været spændende og interessant, jeg har ikke haft et kedeligt endnu. Men jeg vil godt indrømme, at der har været tryk på.

Poul Dalsgaard

  • Poul Dalsgaard er 60 år og er født og opvokset i Hasle – Aarhus V.
  • Han fik sin første ledelseserfaring da han som 17-årig købte sin fars gravør- og stempelvirksomhed Hammerschmidt Eftf.
  • Han har sidenhen bestredet stillinger i blandt andet Apple, Dansommer, Martin Gruppen, Protect og Classic Race Aarhus.
  • Medstifter af tyverisikringsvirksomheden, Protect, i 2001, som han solgte i 2017 og fortsatte i som administrerende direktør og bestyrelsesmedlem frem til foråret 2019.
  • Er bosat i Risskov sammen med sin hustru, Dorte Grynderup. Sammen har de tre voksne børn.

Poul Dalsgaard fortæller, at han de første uger i jobbet blev bombarderet med opkald og mails fra virksomheder og folk i byen, der gerne lige ville have et møde eller drikke en kop kaffe.

- Da jeg havde været i gang i et par uger, kom påsken, og der skulle jeg lige puste ud og rydde lidt op i alle de mails og visitkort, jeg havde fået. Og der kunne jeg så taste 250 nye kontakter ind i min Outlook.

Mærkesagerne

Her op mod jubilæet i Erhverv Aarhus er der ikke skruet ret meget ned for travlheden, men bortset fra det, så føler Poul Dalsgaard, at arbejdspresset er stilnet lidt af. Det betyder også, at han nu er ved at være klar til at føre nogle af sine egne ambitioner for organisationen ud i livet.

- Jeg brænder for eksport, iværksætteri og i det hele taget SMV'erne. Og de sidste er nogle af dem, der ikke alle selv har en intern HR-afdeling, der kan sætte noget i gang eller ikke helt ved, hvordan man kaster sig ud i eksport. Det er nogle af dem, vi kan hjælpe, og der kommer vi til at sætte nogle ting i gang det kommende år.

Erhverv Aarhus arbejder med tre hovedspor: viden, netværk og indflydelse - og det er særligt den sidste, der gør organisationen unik, mener Poul Dalsgaard:

- Der er mange, der laver netværksklubber og vidensdeling, men de mangler indflydelsen. Der er ikke mange, der har den politiske indflydelse, som Erhverv Aarhus har. Vi er med over alt og bliver taget med på råd i rigtig mange beslutninger, der påvirker byens erhvervsliv.

En af de ambitioner, Poul Dalsgaard har for fremtiden i Erhverv Aarhus, er at skabe et øget kendskab til medlemsorganisationen.

- Da jeg begyndte i jobbet, blev jeg flere gange spurgt, hvor jeg sad på rådhuset. Så vi har en opgave med at udbrede kendskabet til Erhverv Aarhus som en uafhængig organisation, der er drevet af medlemmerne.

Modstridende interesser

Som frontfigur for over 550 medlemmer skal Poul Dalsgaard balancere mange forskelligartede interesser på én gang, og der er mange, som gerne vil bruge Erhverv Aarhus til at fremme deres sag.

- Vi får rigtig mange henvendelser fra alle mulige, der vil have vores opbakning. Derfor er vi nødt til at lave en benhård prioritering. Så selvom man for eksempel har et sympatisk projekt med ældreplejen i Viby, så er det ikke noget, vi har med at gøre. Vi varetager først og fremmest medlemmernes interesser, og der er mange, som gerne vil bruge os, selvom de ikke engang er medlem af Erhverv Aarhus, og den går selvfølgelig ikke.

Det kan være svært at varetage medlemmernes interesse, når medlemmerne indbyrdes ikke er enige om retningen. Den situation står Erhverv Aarhus i lige nu, hvor udvidelsen af Aarhus Havn deler vandene.

- I Erhverv Aarhus er vi entydigt for en havneudvidelse og det er vi ud fra fakta. Kort og godt. Som organisation kan vi ikke forholde os til følelserne om en havn er pæn eller grim. Så alt det forholder vi os ikke til. Vi forholder os til de analyser, der er lavet, der peger på, at udvidelsen er nødvendig.

To af de største medlemmer i Erhverv Aarhus, Arla og Salling Group, har tidligere meldt ud, at de er modstandere af en havneudvidelse. Hvordan balancerer man det?

- Jeg ved ikke, om de tænker, at der er et godt alternativ. Hvorfor og om de fortsat synes, det er en dårlig ide, må man spørge dem om. Det, vi forholder os til, er, at skibstransport er den mest bæredygtige transportform, havnens arealer er fuldt udnyttede, import og eksport er stigende, og derfor ser vi behovet for udvidelsen. Så hvis vi ikke vil udvide havnen, så skal alle nedsætte forbruget.

Et af de andre varme emner i byen lige nu er etableringen af Kongelunden. Heller ikke her er Poul Dalsgaard bleg for støtte projektet.

- Jeg synes, det er fantastisk, at der kommer en helhedsplan for området. Der er mange holdninger til Kongelunden, men på et eller andet tidspunkt skal der træffes en beslutning, og det gik, som det ser ud nu, udover en cykelbane. På et tidspunkt skal byrådet træffe den endelige beslutning.

- Men vi skal ikke være bange for at træffe modige beslutninger, selvom det er i en tid, hvor økonomien er trængt, lyder det fra direktøren.

12. marts 1959 kunne man byde velkommen til medlem nummer 10.000 i det, der hed Aarhus Handelsstandsforening og i dag Erhverv Aarhus. I 2022 har Erhverv Aarhus 550 medlemmer. Arkivfoto: Århus Stiftstidende/Aarhus Stadsarkiv

Det ældste, det nye og det mangeårige medlem: Tre virksomheder stiller skarpt på Erhverv Aarhus

Det allerførste registrerede medlem af Erhverv Aarhus var Aarhus Havn, og  her 160 år senere er de fortsat aktive i organisationen.

En af dem, der lige er kommet til, er YourRelo, og så er der FGT Business Research, som ligger midt i mellem og har været medlem i flere år.

Fælles for alle tre er, at de her sætter nogle ord på, hvad de som virksomheder får ud af deres medlemskab, hvad Erhverv Aarhus betyder for dem, og hvilke ønsker de har til fremtiden.

Over 500 medlemmer er med til at tegne den 160 år gamle interesseorganisation. Det er en blandet gruppe af både store og små virksomheder, nye og gamle. Erhvervsliv Aarhus har talt med tre medlemmer om, hvorfor de har valgt at være med i Erhverv Aarhus.

JUBILÆUM: 2. oktober var det præcis 160 år siden, at Erhverv Aarhus blev stiftet for at hjælpe med at få Aarhus til at vokse og varetage interesserne for byens erhvervsliv. Siden begyndelsen er Aarhus vokset fra at være en by med 11.000 indbyggere til i dag, hvor vi er over 356.000 indbyggere i kommunen.

Her giver vi et indblik i tre forskellige medlemmer af Erhverv Aarhus. Vi har talt med Aarhus Havn, der har været med i alle 160 år, YourRelo har først lige er blevet meldt ind, og FGT Business Research, der har været aktivt medlem i en årrække.

Her fortæller de hver især, hvad de får ud af deres medlemskab.

Om Erhverv Aarhus

  • Erhverv Aarhus er en erhvervsorganisation, der arbejder for et attraktivt erhvervsklima i Aarhus. Foreningen blev stiftet 2. oktober 1862 under navnet Aarhus Handelsforening. 
  • Senere skiftede foreningen navn til Aarhus Handelsstandsforening og i 2000 til det nuværende navn; Erhverv Aarhus.
  • Erhverv Aarhus fungerer i dag som en uafhængig privatdrevet forening med erhvervspolitisk interessevaretagelse.
  • De omkring 550 medlemmer kommer i alle størrelser og brancher, både private og offentlige, på tværs af erhverv, uddannelse, kultur og sport.

Aarhus Havn var medlem nummer et

Thomas Haber Borch er CEO for Aarhus Havn og har siddet på posten siden 2020. Pressefoto

Hvad får Aarhus Havn ud af at være medlem af Erhverv Aarhus?

- Vi har et stærkt interessefællesskab med Erhverv Aarhus, som faktisk går rigtig mange år tilbage. Vi var nemlig det første medlem i det, der dengang hed Aarhus Handelsforening. Både Erhverv Aarhus og vi tror på, at gode rammevilkår for erhvervslivet og stærke forbindelser til omverdenen kan sikre fortsat fremgang og udvikling i Aarhus og Østjylland. 

- Derfor er det naturligt for os, som Danmarks største erhvervshavn og et væsentligt infrastrukturelt knudepunkt for virksomheder og borgere i hele Østjylland, at være medlem af Erhverv Aarhus. Det giver os mulighed for at være i tæt dialog med byens brede erhvervsliv – og så er Erhverv Aarhus et godt talerør for erhvervslivet, når det for eksempel handler om anlægsprojekter som Marselistunnelen og en udvidelse af Aarhus Havn.

Hvilke ønsker har I for organisationen i fremtiden?

- Vi ønsker, at Erhverv Aarhus også fremadrettet har fokus på at fastholde den lokale forankring i Aarhus og Østjylland, for det gør, at organisationen også fremadrettet kan tale det lokale erhvervslivs interesser.

YourRelo er det helt nye medlem i Erhverv Aarhus

Henriette Kvolbæk Nielsen er partner og relocation specialist ved YourRelo, der leverer komplette indstationerings-pakker og skræddersyede tjenester til internationale medarbejdere. Foto: Naja Kirkedal Jensen

Hvad fik jer til at blive medlem? 

- Vi er en nystartet virksomhed og har kigget på forskellige netværk, som kunne give mening for os at deltage i. Det var helt klart Erhverv Aarhus, så vi valgte af forskellige årsager, blandt andet fordi vi allerede kender organisationen og ved, hvilken kvalitet de står for.

- Det er lokalt netværk, som også har et internationalt perspektiv, både business orienteret men også kombineret med det sociale, uden at det altid er for formelt. Der er mange interessante arrangementer, som passer godt ind i vores forretningsmæssige interesser, og så har Erhverv Aarhus en direkte kontakt til diverse interessenter ved Aarhus Kommune og er interesserede i at tiltrække samt fastholde internationale medarbejdere til Aarhus.

Hvad er jeres forventninger til Erhverv Aarhus i fremtiden? 

- Spændende arrangementer, nye kunder og bekendtskaber, samt at blive repræsenteret erhvervspolitisk på et højere niveau.

FGT Business Research har været med i mange år

Michael Flintholm er stifter og ejer af FGT Business Research, tidligere kendt som Flintholm Global Telemarketing. Pressefoto

Hvorfor har du valgt at være medlem af Erhverv Aarhus?

- For at bakke op om Aarhus´ erhvervsliv og sikre, at erhvervslivet får så gode muligheder som muligt. Erhverv Aarhus er talerør for ALLE byens virksomheder - store som små. Det er netop fra denne unikke position, Erhverv Aarhus fungerer som den samlende katalysator, der sikrer, at virksomhederne i Aarhus aldrig bliver glemt i debatten. Egentligt mener jeg, at alle byens virksomheder – som noget helt naturligt – burde være medlem af Erhverv Aarhus.

Hvad skal der til for, at Erhverv Aarhus fortsat vil være relevant for dig i fremtiden?

- At Erhverv Aarhus bliver ved med – som nu - at holde fanen højt og tale virksomhedernes sag. Her tænker jeg igen på det brede erhvervsliv, hvor Aarhus har SÅ mange spændende virksomheder med SÅ meget potentiale.

- Jeg er sikker på, at Erhverv Aarhus udbygger denne linje og vil byde ind på alle fronter. Derfor vil FGT naturligvis fortsat være en del af Erhverv Aarhus.

Comwell vinder klimapris, international skole er klar til udvidelse, og Casa skifter navn

Her får du tre udvalgte nyheder fra og om virksomhederne i Aarhus.

Comwell Aarhus er kåret til det mest klimavenlige hotel i Danmark

Comwell Hotel i Aarhus vinder klimaprisens førsteplads for Aarhus samt landsdækkende for hele hotelbranchen, fordi hotellet drives med den laveste CO2 udledning per overnattende gæst. Pressefoto

Comwell Aarhus vinder Climate Award 2022 og er hermed kåret som Danmarks mest klimavenlige hotel blandt landets mange hoteller og konferencecentre. Prisen uddeles af Dansk Erhverv i samarbejde med Klimascore.com, og bedømmelsen er baseret på faktuelle data fra hoteldriften.

Klimavenlig transport og egenproduktion af energi har været et af Comwell Aarhus store bæredygtighedsprojekter, hvilket har medført, at hotellets klimaaftryk per overnattende gæst er minimalt.

- Vi er meget stolte over at modtage prisen som det mest klimavenlige hotel i Danmark. Det er flere års fokus og målrettet arbejde, der bliver belønnet. Og så er vi ekstra glade for at stå i spidsen for en branche, der viser en ambitiøs klimavenlig retning, og ikke mindst viser gæsterne, at det kan være mere klimavenligt at overnatte eller holde et møde på et hotel end at blive derhjemme, siger direktør Flemming Poulsen fra Comwell Aarhus.

Kronprinsessen tager første spadestik til udvidelse af Aarhus International School

Aarhus International School realiserer med Ejendomsfonden som bygherre visionen om en stærk og tidssvarende international skole med plads til 600 elever i hjertet af Aarhus. Illustration: AIS

Mandag 10. oktober 2022 er der første spadestik på udvidelsen, der kaldes ”Project One Campus”, da det samler alle aktiviteter på byens internationale skole på et sted. Aarhus International School realiserer med Ejendomsfonden som bygherre visionen om en stærk og tidssvarende international skole med plads til 600 elever i hjertet af Aarhus. 

I alt 138 millioner kroner er afsat til projektet, som konkret betyder, at ældre og nedslidte bygninger nedrives, hvorefter der etableres en separat bygning til skolens yngste elever på tre-fem år samt en tilbygning til eksisterende bygninger til eleverne fra 6-15 år. I alt er der tale om nybyggeri på 6000 kvadratmeter.

Udvidelsen forventes færdig til august 2024

CASA og KPC bliver til Nordstern

Den nye, mørkegrønne Nordstern-farve, der kendetegner den sammenlagte virksomhed, er en direkte sammensmeltning af de farvetoner, der hidtil har været vartegn for CASA og KPC. Illustration: Nordstern

Siden CASAs ejer ActivumSG i sommer overtog KPC for at sammenlægge de to bygge-virksomheder, er der arbejdet på en samlet identitet.

- Vi har ledt efter et navn, der dækker arven fra både CASA og KPC, og dét vi sammen kan. Med Nordstern vil vi gerne vise klare styrker med dybe, danske rødder. Vi er kendt for, at vi står fast – også når tingene bliver svære – og for at sætte nye standarder for, hvordan man bygger danskernes boliger og kontorer, siger Torben Modvig, Group CEO for Nordstern.