Poul Dalsgaard: - Det har været en vildt stejl læringskurve
Poul Dalsgaard har rundet sit første halve år som direktør for Erhverv Aarhus. Det er en ganske kort karriere i en organisation, der går 160 år tilbage og som favner hele byen, så det har været en usædvanlig travl opstart for den nye førstemand.
- Alle nye jobs er meget tidskrævende, men jeg må bare sige, at det har været vildt at sætte sig ind i det her job, siger Poul Dalsgaard, der ikke har planer om at lave nogle store ændringer, men er klar på at følge den strategi, der er lagt.
Her får du et indblik i direktørens mærkesager, og så tager vi temperaturen på to højaktuelle sager i byen, som optager mange i erhvervslivet: Havneudvidelsen og Kongelunden.
- Det er min allerførste dag, så I må bære lidt over med mig, hvis jeg ikke har helt styr på programmet, lød det fra Poul Dalsgaard, da han på sin allerførste arbejdsdag tilbage i marts bød velkommen til et netværksmøde hos Erhverv Aarhus.
Dengang fortalte han til Erhvervsliv Aarhus, at han skulle bruge noget tid på at lære medlemsorganisationen at kende, før han kunne sige mere om sine planer og ambitioner for den nye rolle. Nu er der gået lidt over seks måneder, og derfor har vi igen talt med Poul Dalsgaard om, hvordan han ser fremtiden i Erhverv Aarhus og rollen som direktør.
- Som udgangspunkt skal jeg ikke ind i Erhverv Aarhus og lave en eller anden revolution. Det er en organisation, som trods alt har 160 år på bagen, og som er så velforankret i Aarhus, og det samarbejde skal fortsættes og udbygges, lyder det fra Poul Dalsgaard, da vi mødes med ham på kontoret i Søndergade.
Det gigantiske netværk
Poul Dalsgaard blev på mange måder kastet ud i rollen som direktør, da han en onsdag sidst i marts begyndte i jobbet. Om formiddagen kom nyheden om den nye direktør i Erhverv Aarhus, og med den var Poul Dalsgaard faktisk i gang med sin første arbejdsdag.
- Alle nye jobs er meget tidskrævende, men jeg må bare sige, at det har været vildt at sætte sig ind i det her job. Det har været en meget stejl læringskurve og mængden af samarbejdspartnere kom bag på mig, fortæller Poul Dalsgaard.
Han fortsætter:
- Der har været måneder, hvor jeg har været til aftenarrangementer hver aften, og det er syv dage om ugen. Hver eneste arrangement, jeg har været til, har været spændende og interessant, jeg har ikke haft et kedeligt endnu. Men jeg vil godt indrømme, at der har været tryk på.
Poul Dalsgaard
- Poul Dalsgaard er 60 år og er født og opvokset i Hasle – Aarhus V.
- Han fik sin første ledelseserfaring da han som 17-årig købte sin fars gravør- og stempelvirksomhed Hammerschmidt Eftf.
- Han har sidenhen bestredet stillinger i blandt andet Apple, Dansommer, Martin Gruppen, Protect og Classic Race Aarhus.
- Medstifter af tyverisikringsvirksomheden, Protect, i 2001, som han solgte i 2017 og fortsatte i som administrerende direktør og bestyrelsesmedlem frem til foråret 2019.
- Er bosat i Risskov sammen med sin hustru, Dorte Grynderup. Sammen har de tre voksne børn.
Poul Dalsgaard fortæller, at han de første uger i jobbet blev bombarderet med opkald og mails fra virksomheder og folk i byen, der gerne lige ville have et møde eller drikke en kop kaffe.
- Da jeg havde været i gang i et par uger, kom påsken, og der skulle jeg lige puste ud og rydde lidt op i alle de mails og visitkort, jeg havde fået. Og der kunne jeg så taste 250 nye kontakter ind i min Outlook.
Mærkesagerne
Her op mod jubilæet i Erhverv Aarhus er der ikke skruet ret meget ned for travlheden, men bortset fra det, så føler Poul Dalsgaard, at arbejdspresset er stilnet lidt af. Det betyder også, at han nu er ved at være klar til at føre nogle af sine egne ambitioner for organisationen ud i livet.
- Jeg brænder for eksport, iværksætteri og i det hele taget SMV'erne. Og de sidste er nogle af dem, der ikke alle selv har en intern HR-afdeling, der kan sætte noget i gang eller ikke helt ved, hvordan man kaster sig ud i eksport. Det er nogle af dem, vi kan hjælpe, og der kommer vi til at sætte nogle ting i gang det kommende år.
Erhverv Aarhus arbejder med tre hovedspor: viden, netværk og indflydelse - og det er særligt den sidste, der gør organisationen unik, mener Poul Dalsgaard:
- Der er mange, der laver netværksklubber og vidensdeling, men de mangler indflydelsen. Der er ikke mange, der har den politiske indflydelse, som Erhverv Aarhus har. Vi er med over alt og bliver taget med på råd i rigtig mange beslutninger, der påvirker byens erhvervsliv.
En af de ambitioner, Poul Dalsgaard har for fremtiden i Erhverv Aarhus, er at skabe et øget kendskab til medlemsorganisationen.
- Da jeg begyndte i jobbet, blev jeg flere gange spurgt, hvor jeg sad på rådhuset. Så vi har en opgave med at udbrede kendskabet til Erhverv Aarhus som en uafhængig organisation, der er drevet af medlemmerne.
Modstridende interesser
Som frontfigur for over 550 medlemmer skal Poul Dalsgaard balancere mange forskelligartede interesser på én gang, og der er mange, som gerne vil bruge Erhverv Aarhus til at fremme deres sag.
- Vi får rigtig mange henvendelser fra alle mulige, der vil have vores opbakning. Derfor er vi nødt til at lave en benhård prioritering. Så selvom man for eksempel har et sympatisk projekt med ældreplejen i Viby, så er det ikke noget, vi har med at gøre. Vi varetager først og fremmest medlemmernes interesser, og der er mange, som gerne vil bruge os, selvom de ikke engang er medlem af Erhverv Aarhus, og den går selvfølgelig ikke.
Det kan være svært at varetage medlemmernes interesse, når medlemmerne indbyrdes ikke er enige om retningen. Den situation står Erhverv Aarhus i lige nu, hvor udvidelsen af Aarhus Havn deler vandene.
- I Erhverv Aarhus er vi entydigt for en havneudvidelse og det er vi ud fra fakta. Kort og godt. Som organisation kan vi ikke forholde os til følelserne om en havn er pæn eller grim. Så alt det forholder vi os ikke til. Vi forholder os til de analyser, der er lavet, der peger på, at udvidelsen er nødvendig.
To af de største medlemmer i Erhverv Aarhus, Arla og Salling Group, har tidligere meldt ud, at de er modstandere af en havneudvidelse. Hvordan balancerer man det?
- Jeg ved ikke, om de tænker, at der er et godt alternativ. Hvorfor og om de fortsat synes, det er en dårlig ide, må man spørge dem om. Det, vi forholder os til, er, at skibstransport er den mest bæredygtige transportform, havnens arealer er fuldt udnyttede, import og eksport er stigende, og derfor ser vi behovet for udvidelsen. Så hvis vi ikke vil udvide havnen, så skal alle nedsætte forbruget.
Et af de andre varme emner i byen lige nu er etableringen af Kongelunden. Heller ikke her er Poul Dalsgaard bleg for støtte projektet.
- Jeg synes, det er fantastisk, at der kommer en helhedsplan for området. Der er mange holdninger til Kongelunden, men på et eller andet tidspunkt skal der træffes en beslutning, og det gik, som det ser ud nu, udover en cykelbane. På et tidspunkt skal byrådet træffe den endelige beslutning.
- Men vi skal ikke være bange for at træffe modige beslutninger, selvom det er i en tid, hvor økonomien er trængt, lyder det fra direktøren.