Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Aarhus i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Thomas Haber Borch har været CEO for Aarhus Havn siden 2020. Pressefoto: Carsten Ingemann

Mediestorm gav uro på de indre linjer

'Rabalder-borgermøde: Mistillid præger debatmøde om havneudvidelse' . 'Det handler ikke om havnens behov - det handler om byens'. 'Alternative forslag til havneudvidelse kan slet ikke dække behovet'.

Ovenstående er blot et udsnit af de artikler og debatindlæg om havneudvidelsen, der har fyldt i medierne de seneste måneder. Man kan vist roligt konkludere, at havneudvidelsen er et brandvarmt emne både politisk og blandt borgerne.

Det har de også mærket hos dem, det hele handler om: Aarhus Havn - og det har ikke været nemt at være arbejdsplads for 120 mennesker, alt imens debatten raser uden for døren.

Nogle af medarbejderne har været meget påvirket af alle de holdninger og den kritik, der har været af havnen. Det er noget, de møder privat til middagsselskaber eller i den lokale sportsklub, fortæller CEO Thomas Haber Borch.

I dagens nyhedsbrev giver han et indblik i, hvordan han og resten af organisationen har håndteret den kritik, der har ramt Aarhus Havn, og hvordan de alligevel har formået at have den højeste medarbejdertilfredshed nogensinde.

God fornøjelse med læsningen - og tak fordi du følger med.

Billede af Kirsten Louise Laursen
Billede af skribentens underskrift Kirsten Louise Laursen Erhvervsjournalist
- Så længe der ikke ligger en endelig beslutning om havneudvidelsen, så bliver det ved at 'storme' på havnen, siger CEO for Aarhus Havn, Thomas Haber Borch. Foto: Søren Willumsen

Debat om havneudvidelse har påvirket medarbejderne på Aarhus Havn

Den gennemsnitlige anciennitet for medarbejdere på Aarhus Havn er 14 år, men aldrig i de seneste 14 år har der været så meget uro og debat om netop den arbejdsplads. Årsagen er den kommende havneudvidelse, der har skabt stor offentligt debat og ikke mindst utilfredshed med planerne.

Derfor har havnen været nødt til at tænke nyt for at hjælpe medarbejderne med at håndtere de mange holdninger til havnen. For nogle har været meget påvirket af den negative omtale af deres arbejdsplads.
 
- Det påvirker medarbejderne, når de pludselig skal forsvare deres arbejdsplads. De læser også aviser og ser tv, og det er hårdt at være vidne til den kritik, vi har mødt, som de slet ikke kan genkende, fortæller CEO for Aarhus Havn, Thomas Haber Borch.
 
I denne artikel fortæller havnedirektøren mere om, hvordan debatten har påvirket medarbejderne, og hvordan han som leder har forsøgt at støtte hele organisationen.

Havnedirektør Thomas Haber Borch har været på overarbejde det seneste år. Både for at forsvare en udvidelse af havnen, men også for at være en skærm mod resten af organisationen, for den megen debat rammer medarbejderne.

LEDELSE: Det blæser ret ofte på Aarhus Havn, og det ses tydeligt, når vandet sprøjter op på molen og vinden suser. Det seneste år er stormvejret også nået inden for dørene på havnekontoret. For debatten om en mulig udvidelse af havnen tog en helt anden drejning, end havnen havde forventet, og det har ikke været en gratis omgang for medarbejderne på Aarhus Havn.

-Det påvirker medarbejderne, når de pludselig skal forsvare deres arbejdsplads. De læser også aviser og ser tv, og det påvirker dem selvfølgelig at være vidne til de mange holdninger og den kritik, vi har mødt, som de slet ikke kan genkende, fortæller CEO for Aarhus Havn, Thomas Haber Borch.

For fra den ene dag til den anden blev Aarhus Havn, som samlet set er en af byens største arbejdspladser, et sted alle havde en mening om, og det var en helt uvant situation for havnen, der hidtil har levet et stille liv.

- Når man foreslår større anlægsprojekter som eksempelvis havneudvidelsen, skaber det selvfølgelig debat og interesse. Der kommer også rigtig mange holdninger til os som virksomhed, og det er noget, vi aldrig har prøvet at håndtere før mig bekendt. Så det har været nyt for både medarbejdere og ledelse, og det har ændret vores måde at drive virksomhed på.

Kritik af medarbejderne

- Nogle af medarbejderne har været meget påvirket af alle de holdninger og den kritik, der har været af havnen. Det er noget, de møder privat til middagsselskaber eller i den lokale sportsklub.

- Vi har medarbejdere, der har oplevet ikke længere at kunne være en del af de samme private fællesskaber, som de kunne tidligere, fordi de bliver beskyldt for en række ting vedrørende havnen, fortæller Thomas Haber Borch.

Det er et godt eksempel på, hvad de 120 medarbejdere, der arbejder hos Aarhus Havn, har måtte stå model til i det seneste år. Derfor har Aarhus Havn gjort en stor indsats for at opgradere den interne kommunikation, så medarbejderne er bedst muligt klædt på med informationer om udvidelsen.

- Vi har haft brug for et stærkere setup omkring vores kommunikation. Derfor har vi blandt andet ansat en kommunikations- og presseansvarlig, der har kunne hjælpe med at løfte hele opgaven både internt og eksternt. Og særligt på den interne del har jeg også selv været mere offensiv.

Noget af det havnen har gjort, er at lave en hjemmeside omkring havneudvidelsen og en video, der forklarer, hvorfor den er nødvendig.

- Vi har brugt meget energi på at forsvare vores berettigelse som havn, og det er nyt for os, fordi vi er betegnet som kritisk infrastruktur, der er vigtig for både Aarhus og hele Østjylland.

Ramt på stoltheden

Netop det at være en vigtig del af Aarhus, er noget mange af medarbejderne har været stolte af, fordi byen har brug for havnen.

- Man er blevet set op til, fordi man har et arbejde, der er vigtigt for byen, og lige pludselig bliver der sat spørgsmålstegn ved vigtigheden, og det påvirker medarbejderne, fortæller havnedirektøren.

Det er forskelligt, hvordan den megen debat i byen og medierne har påvirket medarbejderne. Nogle har følt sig meget ramt, og andre har nemmere kunne glide af på det.

Men for at give alle det bedste udgangspunkt til at håndtere de mange holdningerne, har havnen haft besøg af en erhvervspsykolog, der har holdt oplæg om konflikthåndtering for alle medarbejdere.

- Der har været brug for at give medarbejderne nogle værktøjer til at håndtere de mange holdninger og til at kommunikere med omverdenen. Og det handler blandt andet om, at selve havneudvidelsen er så kompleks, at det er svært at svare på alt. Så det kræver en anden tilgang til kommunikationen.

- Jeg prøver så at hjælpe medarbejderne ved at kommunikere så meget om fakta som muligt, så de på den måde bliver bedre klædt på til at forstå hele problematikken.

Synlig ledelse

Thomas Haber Borch har i det hele taget haft travlt med at skabe ro på de indre linjer samtidig med, at han  stiller op eksternt til borgermøder, debatter og ikke mindst i medier.

- Jeg skal være en skærm for organisationen. Jeg skal beskytte medarbejderne. Derfor er det også mig, der stiller op udadtil.

Havnedirektøren praktiserer internt en ledelsesstil, han sammenligner med at netværke, og derfor bruger han en del tid på at være synlig på havnekontoret og hele tiden have en fornemmelse af, hvad der rører sig blandt medarbejderne.

Han er på ølkassen en gang om ugen og tager gerne direktionsmedlemmerne med på en køretur i havnens elbil, så han i uformelle rammer kan få en fornemmelse af, hvordan det står til i organisationen.

- Jeg vil ikke have andenhåndsviden, jeg vil selv vide det, og derfor er jeg rundt og tale med folk. Ledelse handler ikke om hierarki for mig, det handler om at få alle til at spille bedst muligt sammen, og det kræver, at man ved, hvor den enkelte står, og hvad de har brug for.

Sammen i bussen

Til trods for mediestormen og en ophedet debat i byen, så har arbejdsglæden aldrig været højere blandt medarbejderne på Aarhus Havn.

-Vi har for nylig lavet en medarbejdertilfredshedsmåling, og her er vi steget på alle parametre. Selvom vi aldrig har været genstand for så meget offentlig debat og aldrig haft så travlt, som vi har lige nu, så har vi evnet at rykke sammen i bussen. Og det er jeg virkelig stolt af.

Men selvom det går godt, så er Aarhus Havn lige nu fanget i et limbo med udvidelsen af havnen som den store ubekendte. Og oven i den offentlige debat og bekymringerne på de indre linjer, skal de også håndtere mange henvendelser fra havnens kunder, der gerne vil have en afklaring på fremtiden.

- Jeg må bare sige, at selvom jeg synes, at det er godt, at der har været en ekstraordinær omfattende borgerinddragelse i spørgsmålet om havneudvidelsen, er jeg ærgerlig over, at processen er blevet udskudt så længe, som den er, slutter Thomas Haber Borch.

Den endelig beslutning omkring havneudvidelsen er udsat til februar 2023.

Nyt stadion afsløret, Imbox Protection med ambitiøse vækstplaner og Aarsleff mister kæmpe ordre

Her får du tre udvalgte nyheder fra og om virksomhederne i Aarhus.

Skovens Arena blev vist frem for første gang

Nyt stadion set udefra. Illustration: Zaha Hadid.

Onsdag formiddag var ventetiden ovre - og på et pressemøde blev det præsenteret, hvordan det nye fodboldstadion, der bliver AGF's hjemmebane fra 2026, kommer til at tage sig ud nede for enden af Stadion Allé.

Det blev forslaget "Skovens Arena" fra det verdenskendte arkitektfirma Zaha Hadid (i samarbejde med Sweco og Tredje Natur), der løb med sejren blandt de tre finalister, og dermed får AGF og Kongelunden nu et stadion, der flugter med både bæredygtighed og et topmoderne stadion til bold og koncerter. Det skriver Stiften.

Det bliver et stadion med plads til op til 24.000 tilskuere (heraf 22.000 siddende) - ingen løbebane omkring - men lukket hele vejen rundt med alle tribuner overdækket. Der vil være ensfarvede sæder, og tilskuerne på langsiden vil blot være seks meter væk fra banen.

Læs mere om det nye stadion i artiklen fra Stiften.

Imbox Protection vil 'eje branchen globalt'

René Charles Marker håber, at Imbox Protection i fremtiden bliver en global virksomhed. Foto: Kristoffer Hanberg Clemmensen

Overskuddet hos Imbox Protection, som står bag en hurtig løsning til at imprægnere sko direkte i butikken, nåede ikke de ønskede højder i 2021. Og dét til trods for, at beløbet er 40 millioner kroner højere end i fjor.

- Vi kommer fra to finansår med en coronapandemi, som gjorde, at mange butikker måtte lukke. Vi kan ikke tjene penge, hvis skobutikkerne holder lukket - derfor har væksten ikke været som forventet. Men det betyder ikke, at vi tog foden af speederen, siger CEO og stifter René Charles Marker og slår fast - som ledelsesberetningen cementerer - at ambitionerne for Imbox Protection er tårnhøje.

- Vi har salg i 29 lande i Europa samt i Japan og USA, men vi skal vinde en meget større andel af markedet. Vi har lovet hinanden, at vi skal eje den her branche globalt. Hele verden skal lære at sige: Your shoes has now been imboxed.

Erhverv+ har talt med den tidligere vinder af EY Entrepreneur of the Year i Region Midtjylland, og du kan læse hele artiklen her.

Aarsleff mister millard-kontrakt

Metas datacenter ligger i Tietgenbyen i den sydlige del af Odense. Foto: Michael Bager

Per Aarsleff har mistet en ordre på intet mindre end 2,4 milliarder kroner.

- Kontrakten blev indgået 3. august 2022 med en multinational virksomhed på Civil Works Package i forbindelse med udvidelse af et datacenter i Odense. Kontrakten havde en værdi på 2,4 milliarder kroner. Arbejdet med datacentret var opstartet og vil omgående blive standset som følge af opsigelsen, skriver Aarsleff i en pressemeddelelse.

Aarsleff nævner ikke, at der er tale om Facebooks nye datacenter i Odense. Men flere kilder siger, det er tilfældet - og alt peger i den retning. Opsigelsen kan blive dyr for Aarsleff. Det skriver Stiften.

Vores anbefalinger til dig 💡

Her får du Erhvervsliv-redaktionens bedste anbefalinger fra vores seneste nyhedsbreve.

Mange virksomheder kæmper med manglen på arbejdskraft, og derfor handler det blandt andet om at holde på de medarbejdere, der allerede er ombord - også de mere erfarne af slagsen. Det ved de hos transportfirmaet Bach & Pedersen Fragt i Randers, der deler deres bedste råd til af fastholde seniorer i jobbet i samarbejde med videnhuset Cabi, der hører under Beskæftigelsesministeriet.

Startup-virksomheden Humaid fra Odense arbejder også for at udvide arbejdsudbuddet. Det sker ved hjælp af et værktøj, som skal nedbryde sprogbarrierer på arbejdspladsen mellem døve og hørende ved hurtigt at oversætte talesprog til tegnsprog og omvendt.

Hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Cowi står de overfor en større rekrutteringsopgave. Skaf 100 flere ingeniører i Syddanmark på kontorerne i Vejle og Esbjerg, lyder opgaven for den nye regionsdirektør Ane Leth. Hvordan hun vil lykkes med det, kan du læse mere om her.

Bløde værdier er vigtige for den moderne leder anno 2023. Det mener Daniel Skovsbo Erichsen, der er direktør for marked og udvikling i Netselskabet N1. For at blive bedre til at kende sine egne reaktionsmønstre får han hjælp af psykoterapeuten Lotte Skouboe, som han i første omgang opsøgte efter en skilsmisse, men som direktøren i dag også drager fordel af i professionel sammenhæng.